Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs 32nd meeting of Northern Zonal Council (NZC) in Faridabad, Haryana
Tributes were paid to those who lost their lives in the recent car bomb explosion in Delhi and the explosion at Nowgam Police Station in Jammu and Kashmir, and two minutes of silence was observed in the meeting
Eliminating terrorism from its roots under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji is our collective commitment
We will hunt down the culprits of the Delhi bomb blast even from the depths of the netherworld (patal) and ensure they receive the strictest possible punishment
Zonal Councils are very important for dialogue, cooperation, coordination, and 'policy synergy'
Zonal Councils play a very important role in translating Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s vision of ‘Strong states alone create a strong nation’ into reality
Our goal is Regional Strength along with National Progress and India's Global Leadership in every field
Compared to the period 2004–14, there has been an approximately two-and-a-half-fold increase in the number of Zonal Council meetings from 2014 to 2025
So far, 1600 issues have been discussed in the meetings of Zonal Councils, and 1303 of them — i.e., 81.43% — have been resolved
Safety of women and children is our top priority, number of Fast Track Special Courts (FTSC) should be increased
Poverty is being eradicated and employment is increasing through cooperation, agriculture, and fisheries
17 NOV 2025 7:08PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today chaired the 32nd meeting of the Northern Zonal Council (NZC) in Faridabad, Haryana. The meeting was attended by Haryana Chief Minister Shri Nayab Singh Saini, Punjab Chief Minister Shri Bhagwant Mann, Himachal Pradesh Chief Minister Shri Sukhvinder Singh Sukhu, Rajasthan Chief Minister Shri Bhajan Lal Sharma, Jammu and Kashmir Chief Minister Shri Omar Abdullah, Delhi Chief Minister Smt. Rekha Gupta, Administrator of the Union Territory of Chandigarh Shri Gulab Chand Kataria, Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir Shri Manoj Sinha, Lieutenant Governor of Delhi Shri Vinai Kumar Saxena, and Lieutenant Governor of Ladakh Shri Kavinder Gupta, along with senior ministers from these states and union territories. Union Home Secretary, Secretary of the Inter-State Council Secretariat, Chief Secretaries/Advisors of the member states, and senior officers from state governments as well as various central ministries and departments were also present during the meeting.
At the beginning of the meeting, tributes were paid and two minutes of silence observed in memory of those who lost their lives in the recent car bomb blast in Delhi and the explosion at Nowgam Police Station in Jammu and Kashmir. The Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, eliminating terrorism from its roots is our collective commitment. He said that in line with the track record of the Modi government so far, the culprits of the Delhi bomb blast will be traced even from the netherworld, brought before the country’s judicial system, and given the strictest possible punishment.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision is that strong states create a strong nation, and Zonal Councils play a very important role in translating this into reality on the ground. Zonal Councils are extremely important for dialogue, cooperation, coordination, and ‘policy synergy’. Many types of problems have been resolved through these councils. He emphasized the continuance of all-out efforts to ensure speedy justice in crimes against women and children and also eradicate malnutrition and stunting. Laying stress on speedy investigation in cases of sexual offenses and rape under the POCSO Act against women and children, Shri Shah said that no civilized society can accept such heinous crimes. He said that the safety of women and children is our top priority, for this the number of Fast Track Special Courts (FTSC) should be increased.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the sectors of cooperation, agriculture and fisheries can become important means of eradicating poverty and providing employment. He said that poverty is being eradicated and employment is increasing through cooperation, agriculture, and fisheries. Referring to Prime Minister Shri Narendra Modi’s mantra of “Sahkar Se Samriddhi” (Prosperity through Cooperation), Shri Shah said that the cooperative sector holds immense potential for employment. He said that only through growth in employment — especially self-employment — along with Gross Domestic Product can we realise the dream of a Developed India. He said that GDP alone is not an indicator of a country’s prosperity; true prosperity is achieved only when every individual rises above the poverty line. He said that the Government of India’s Ministry of Cooperation has initiated 57 measures across the country to strengthen the cooperative sector. These include computerisation of Primary Agricultural Credit Societies (PACS), establishment of three new national-level cooperative societies, and the setting up of Tribhuvan Sahkari University.
Shri Amit Shah said that the original spirit and role of Zonal Councils is advisory, but in the last decade they have been accepted as action-oriented platforms and have delivered results. He said that with follow-up, we have not only accepted issues between states, between regions and states, and between the Centre and state governments, but also created concrete pathways for their resolution. Shri Shah said that our goal is clear — Regional Strength along with National Progress and India’s Global Leadership in every field, which will lead us towards the creation of a Great India. The Home Minister said that all states should work in mutual coordination to resolve water resource management and water-related problems.
Union Home Minister said that compared to 2004–2014, the number of Zonal Council meetings from 2014 to 2025 has increased by about two-and-a-half times, and we have made these meetings meaningful. He said that between 2004 and 2014 there were a total of 25 meetings of Zonal Councils and Standing Committees, whereas from 2014 to 2025 till now, 64 meetings have been held. He said that more than doubling the number of meetings reflects Prime Minister Modi’s concept of TEAM Bharat. In these meetings, 1600 issues were discussed and 1303 issues (81.43%) were resolved. This has been possible due to the cooperation of all state governments, union territories, and central ministries and departments, with the Inter-State Council Secretariat playing an active role.
Shri Amit Shah said that this year marks the 150th anniversary of the creation of Vande Mataram. At one time, Bankim Chandra Chatterjee’s great composition Vande Mataram became the clarion call for our country’s freedom. Today, the Government of India and all states are working together to once again make it the clarion call for building a Great India. He said that this is an effort to instil the values of patriotism in India’s younger generation. Shri Shah appealed to all states and union territories to rekindle the spirit of patriotism among the country’s youth through the Vande Mataram song.
Referring to the implementation of the three new criminal laws, the Union Home Minister said that their enforcement has yielded very positive results. Under the new laws, the conviction rate has increased by approximately 25 to 40 percent and culprits are receiving timely punishment. He said that state governments need to make further efforts for effective implementation of these laws. At the same time, the Home Minister requested all state governments to upgrade technology from investigation and forensic analysis to online linking of courts.
Shri Amit Shah appreciated Rajasthan’s contribution to the campaign to promote millets and said that all states should increase the production and consumption of millets. He appealed to state governments to include millets in the scheme of providing 5 kg of free food grains to the poor every month. Shri Shah said that this will increase millet production, the new generation will develop the habit of eating millets, and people’s health will also improve.
In today's meeting, along with issues of the member states, several extremely important national issues were also discussed, which included the implementation of Fast Track Special Courts (FTSCs) for speedy investigation and prompt disposal of rape cases against women and children, availability of brick-and-mortar banking within the designated radius of every village, issues related to water sharing, environment, higher education, etc., the Emergency Response Support System (ERSS-112), and other matters of common interest at the regional level.
In addition, six issues of national importance were included in the agenda, which are — urban master planning, power supply system, strengthening of Primary Agricultural Credit Societies (PACSs), eliminating malnutrition in children through the ‘Poshan Abhiyan’, reducing school dropout rates, and participation of public hospitals in the Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana.
Union Home Minister said that the energetic land of Surajkund is not only historic but also a living testimony to rich cultural and artistic heritage and economic consciousness. The land of Surajkund and the example of Lord Suryanarayan’s Bhagirath-like efforts inspire us. It was here that Lord Krishna himself first uttered the Shrimad Bhagavad Gita with his divine mouth, and evidence of the ancient civilisation of the Indus Valley has also been found here. Shri Shah said that Haryana and Punjab are the land of the great Sikh Gurus, who not only contributed to strengthening the country’s spiritual consciousness but also made immense sacrifices for the country’s honour and freedom. Today our country is moving forward on the basis of its original traditions, but had Guru Tegh Bahadur Ji not been there, the country would not be moving on the basis of its original traditions today. He said that the great sacrifice of Guru Tegh Bahadur Ji and the sacrifice of the Tenth Guru gave the country great strength and showed the path of struggle.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
হাৰিয়ানাৰ ফৰিদাবাদত উত্তৰ সংমণ্ডল পৰিষদৰ ৩২ সংখ্যক বৈঠকত সভাপতিত্বত কৰিলে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
শেহতীয়াকৈ দিল্লীত সংঘটিত গাড়ী বোমা বিস্ফোৰণ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ নৌগাম থানাত হোৱা বিস্ফোৰণত প্ৰাণ হেৰুৱাওৱাসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ লগতে সভাত দুই মিনিটৰ মৌনতা অৱলম্বন কৰা হয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত সন্ত্ৰাসবাদক শিপাৰ পৰা নিৰ্মূল কৰাটো আমাৰ সামূহিক প্ৰতিশ্ৰুতি
আমি পাতালৰ গভীৰতাৰ পৰাও দিল্লীৰ বোমা বিস্ফোৰণৰ দোষীক কৰায়ত্ব কৰিম আৰু তেওঁলোকে সম্ভৱপৰ কঠোৰতম শাস্তি পোৱাটো নিশ্চিত কৰিম
আলোচনা, সহযোগিতা, সমন্বয়, আৰু নীতিগত সহযোগিতাৰ বাবে মণ্ডল পৰিষদসমূহ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ ‘শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰইহে শক্তিশালী জাতি সৃষ্টি’ৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱত পৰিণত কৰাত মণ্ডল পৰিষদে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে
আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতি আৰু প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী নেতৃত্বৰ লগতে আঞ্চলিক শক্তি
২০০৪–১৪ চনৰ তুলনাত ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈকে খণ্ড পৰিষদৰ বৈঠকৰ সংখ্যা প্ৰায় ডেৰগুণ বৃদ্ধি পাইছে
এতিয়ালৈকে ১৬০০টা বিষয় মণ্ডল পৰিষদৰ বৈঠকত আলোচনা কৰা হৈছে, আৰু ইয়াৰে ১৩০৩টা — অৰ্থাৎ ৮১.৪৩% — সমাধান কৰা হৈছে
মহিলা আৰু শিশুৰ সুৰক্ষা আমাৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ, ফাষ্ট ট্ৰেক বিশেষ আদালত (এফ টি এছ চি)ৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিব লাগে
সমবায়, কৃষি, আৰু মীন পালনৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল কৰা হৈছে আৰু কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধি পাইছে
17 NOV 2025 7:08PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ সভাপতিত্বত আজি হাৰিয়ানাৰ ফৰিদাবাদত উত্তৰ সংমণ্ডল পৰিষদৰ ৩২ সংখ্যক বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নয়ব সিং ছাইনী, পঞ্জাৱৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভাগৱত মান, হিমাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী সুখবিন্দৰ সিং চুখু, ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজন লাল শৰ্মা, জম্মু-কাশ্মীৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ওমৰ আব্দুল্লা,দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তা, চণ্ডীগড়ৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰশাসক শ্ৰী গুলাব চান্দ কাটাৰিয়া, জম্মু-কাশ্মীৰৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী মনোজ সিনহা, দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী বিনয় কুমাৰ ছাক্সেনা, আৰু লাডাখৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী কবিন্দৰ গুপ্তাই অংশগ্ৰহণ কৰে। এই বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, আন্তঃৰাজ্যিক পৰিষদৰ সচিবালয়ৰ সচিব , সদস্য ৰাজ্যৰ মুখ্য সচিব/উপদেষ্টা, লগতে ৰাজ্য চৰকাৰৰ লগতে বিভিন্ন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলো উপস্থিত থাকে।
সভাৰ আৰম্ভণিতে শেহতীয়াকৈ দিল্লীত সংঘটিত গাড়ী বোমা বিস্ফোৰণ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ নৌগাম থানাত সংঘটিত বিস্ফোৰণত প্ৰাণ হেৰুওৱা লোকসকলৰ স্মৃতিত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ লগতে দুই মিনিট মৌনতা অৱলম্বন কৰা হয়। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত শিপাৰ পৰা সন্ত্ৰাসবাদ নিৰ্মূল কৰাটো আমাৰ সামূহিক প্ৰতিশ্ৰুতি। তেওঁ কয় যে দিল্লী বোমা বিস্ফোৰণৰ দোষীসকলক পাতালৰ পৰাও উলিয়াই অনা হ’ব, দেশৰ ন্যায়িক ব্যৱস্থাৰ সন্মুখলৈ অনা হ’ব আৰু সম্ভৱপৰ কঠোৰতম শাস্তি প্ৰদান কৰা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে যে শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰই এটা শক্তিশালী জাতি সৃষ্টি কৰে, আৰু ইয়াক ক্ষেত্ৰভিত্তিক বাস্তৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাত খণ্ড পৰিষদে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। আলোচনা, সহযোগিতা, সমন্বয়, আৰু ‘নীতিৰ সহযোগিতা’ৰ বাবে মণ্ডল পৰিষদসমূহ অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই পৰিষদসমূহৰ জৰিয়তে বহু ধৰণৰ সমস্যা সমাধান কৰা হৈছে। তেওঁ নাৰী আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে সংঘটিত অপৰাধৰ ক্ষিপ্ৰ ন্যায় নিশ্চিত কৰাৰ লগতে পুষ্টিহীনতা তথা ষ্টাণ্টিং নিৰ্মূলৰ বাবে সৰ্বাত্মক প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰখাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে পকছো আইনৰ অধীনত যৌন অপৰাধ আৰু ধৰ্ষণৰ গোচৰত ক্ষিপ্ৰ তদন্তৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কোনো সভ্য সমাজে এনে জঘন্য অপৰাধ মানি ল’ব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে মহিলা আৰু শিশুৰ সুৰক্ষা আমাৰ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ, ইয়াৰ বাবে ফাষ্ট ট্ৰেক বিশেষ আদালতৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সমবায় , কৃষি আৰু মীনপালনৰ খণ্ডসমূহ দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল আৰু কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদানৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যম হ’ব পাৰে। তেওঁ কয় যে সমবায় , কৃষি, মীন পালনৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল হোৱাৰ লগতে কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ “সহকৰ ছে সমৃদ্ধি” (সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি) মন্ত্ৰৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সমবায় খণ্ডত কৰ্মসংস্থাপনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ কয় যে মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ লগতে নিয়োগ বৃদ্ধিৰ দ্বাৰাহে — বিশেষকৈ স্ব-নিয়োজনৰ জৰিয়তেহে আমি উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিব পাৰিম। তেওঁ কয় যে কেৱল জিডিপিয়ে এখন দেশৰ সমৃদ্ধিৰ সূচক নহয়; প্ৰকৃত সমৃদ্ধি তেতিয়াহে লাভ হয় যেতিয়া প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ উঠি যায়। তেওঁ কয় যে ভাৰত চৰকাৰৰ সমবায় মন্ত্ৰালয়ে সমবায় খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে ৫৭টা ব্যৱস্থা হাতত লৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (PACS)ৰ কম্পিউটাৰাইজেচন, ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ নতুন তিনিখন সমবায় সমিতি প্ৰতিষ্ঠা, ত্ৰিভুৱন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা আদি।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে খণ্ড পৰিষদসমূহৰ মূল মনোভাৱ আৰু ভূমিকা পৰামৰ্শমূলক, কিন্তু যোৱা দশকত ইয়াক কাৰ্য্যমুখী মঞ্চ হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু ই ফলাফল প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে ফ’ল’-আপৰ জৰিয়তে আমি কেৱল ৰাজ্যৰ মাজত, অঞ্চল আৰু ৰাজ্যৰ মাজত, কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত থকা সমস্যাসমূহ মানি লোৱাই নহয়, ইয়াৰ সমাধানৰ বাবে সুনিৰ্দিষ্ট পথো সৃষ্টি কৰিছো। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমাৰ লক্ষ্য স্পষ্ট — ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতি আৰু প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী নেতৃত্বৰ লগতে আঞ্চলিক শক্তি, যিয়ে আমাক এখন মহান ভাৰত সৃষ্টিৰ দিশত লৈ যাব। জলসম্পদ ব্যৱস্থাপনা আৰু জলসম্পৰ্কীয় সমস্যা সমাধানৰ বাবে সকলো ৰাজ্যই পাৰস্পৰিক সমন্বয়ৰে কাম কৰিব লাগে বুলি গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০০৪–২০১৪ চনৰ তুলনাত ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈকে খণ্ড পৰিষদৰ বৈঠকৰ সংখ্যা প্ৰায় ডেৰ-দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু আমি এই বৈঠকসমূহক অৰ্থপূৰ্ণ কৰি তুলিছো। তেওঁ কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত মুঠ ২৫খন মণ্ডল পৰিষদ আৰু স্থায়ী সমিতিৰ বৈঠক হৈছিল, আনহাতে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈকে এতিয়ালৈকে ৬৪খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে। তেওঁ কয় যে বৈঠকৰ সংখ্যা দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ টিম ভাৰতৰ ধাৰণাক প্ৰতিফলিত কৰে। এই বৈঠকসমূহত ১৬০০টা বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হয় আৰু ১৩০৩টা বিষয় (৮১.৪৩%) সমাধান কৰা হয়। সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ, কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল, আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ সহযোগিতাৰ বাবেই এইটো সম্ভৱ হৈছে, আন্তঃৰাজ্যিক পৰিষদৰ সচিবালয়ে সক্ৰিয় ভূমিকা পালন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই বছৰ বন্দে মাতৰমৰ সৃষ্টিৰ ১৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ল। এটা সময়ত বংকিম চন্দ্ৰ চেটাৰ্জীৰ মহান সৃষ্টি বন্দে মাতৰম আমাৰ দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে অগ্ৰণী আহ্বান হৈ পৰিছিল। আজি ভাৰত চৰকাৰ আৰু সকলো ৰাজ্যই একত্ৰিত হৈ ইয়াক পুনৰবাৰ এখন মহান ভাৰত গঢ়াৰ আহ্বান হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ নৱ প্ৰজন্মত দেশপ্ৰেমৰ মূল্যবোধৰ বীজ সিঁচিবলৈ এয়া এক প্ৰয়াস। শ্ৰী শ্বাহে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক বন্দে মাতৰম গীতৰ জৰিয়তে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱ পুনৰ জগাই তুলিবলৈ আহ্বান জনায়।
নতুন অপৰাধমূলক আইন তিনিখন কাৰ্যকৰী কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই আইন বলৱৎ কৰাৰ ফলত অতি ইতিবাচক ফল পোৱা গৈছে। নতুন আইনসমূহৰ অধীনত দোষী সাৱ্যস্ত হোৱাৰ হাৰ প্ৰায় ২৫ৰ পৰা ৪০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে আৰু দোষীয়ে সময়মতে শাস্তি লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই আইনসমূহৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে অধিক প্ৰচেষ্টা চলোৱাৰ প্ৰয়োজন। একে সময়তে গৃহমন্ত্ৰীয়ে সকলো ৰাজ্য চৰকাৰক তদন্ত আৰু ফৰেনছিক বিশ্লেষণৰ পৰা আদালতৰ অনলাইন লিংকিঙলৈ প্ৰযুক্তি উন্নীত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনায়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে বাজৰাৰ প্ৰচাৰ অভিযানত ৰাজস্থানৰ অৱদানৰ শলাগ লৈ সকলো ৰাজ্যই বাজৰাৰ উৎপাদন আৰু ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰিব লাগে বুলি কয়। দৰিদ্ৰ লোকক প্ৰতিমাহে ৫ কেজি বিনামূলীয়া খাদ্য শস্য প্ৰদানৰ আঁচনিখনত বাজৰা অন্তৰ্ভুক্তি কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক আহ্বান জনায়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা বাজৰাৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পাব, নতুন প্ৰজন্মই বাজৰা খোৱাৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিব, আৰু মানুহৰ স্বাস্থ্যও উন্নত হ’ব।
আজিৰ বৈঠকত সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বিষয়সমূহৰ লগতে কেইবাটাও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়ৰ ওপৰতো আলোচনা কৰা হয়, য’ত মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে ধৰ্ষণৰ গোচৰৰ ক্ষিপ্ৰ তদন্ত আৰু শীঘ্ৰে নিষ্পত্তিৰ বাবে ফাষ্ট ট্ৰেক বিশেষ আদালত (এফটিএছচি) ৰূপায়ণ, গাঁৱসমূহত বেংকিংৰ উপলব্ধতা, উচ্চ শিক্ষা ইত্যাদি, জৰুৰীকালীন সঁহাৰি সমৰ্থন ব্যৱস্থা (ERSS-112) আৰু আঞ্চলিক পৰ্যায়ত জনসাধাৰণৰ স্বাৰ্থৰ অন্যান্য বিষয়সমূহ অন্যতম ।
ইয়াৰ উপৰি ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ ছটা বিষয় কাৰ্যসূচীত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল, যিবোৰ হ’ল — নগৰীয়া মাষ্টাৰ প্লেনিং, বিদ্যুৎ যোগান ব্যৱস্থা, প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (পিএচিএছ) শক্তিশালী কৰা, ‘পোষণ অভিযান’ৰ জৰিয়তে শিশুৰ পুষ্টিহীনতা দূৰ কৰা, বিদ্যালয় এৰাৰ হাৰ হ্ৰাস কৰা, আৰু অংশগ্ৰহণ- চৰকাৰী চিকিৎসালয় যোজনাত মন্ত্ৰী জাপ্ৰত আয়ুষ্মান চিকিৎসালয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সুৰজকুণ্ডৰ শক্তিশালী ভূমি কেৱল ঐতিহাসিকেই নহয়, চহকী সাংস্কৃতিক আৰু কলাত্মক ঐতিহ্য আৰু অৰ্থনৈতিক চেতনাৰ জীৱন্ত সাক্ষ্যও। সুৰজকুণ্ডৰ ভূমি আৰু ভগৱান সূৰ্য্যনাৰায়ণৰ ভাগীৰথ সদৃশ প্ৰচেষ্টাৰ আদৰ্শই আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে। ইয়াতেই স্বয়ং ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণই প্ৰথমে শ্ৰীমদ ভাগৱত গীতা উচ্চাৰণ কৰিছিল আৰু ইয়াত সিন্ধু উপত্যকাৰ প্ৰাচীন সভ্যতাৰ প্ৰমাণো পোৱা গৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে হাৰিয়ানা আৰু পঞ্জাৱ মহান শিখ গুৰুসকলৰ ভূমি, যিসকলে দেশৰ আধ্যাত্মিক চেতনাক শক্তিশালী কৰাত অৰিহণা যোগোৱাই নহয়, দেশৰ সন্মান আৰু স্বাধীনতাৰ বাবেও অপৰিসীম ত্যাগ কৰিছিল। আজি আমাৰ দেশ নিজৰ আদি পৰম্পৰাৰ আধাৰত আগবাঢ়িছে, কিন্তু গুৰু টেগ বাহাদুৰ জী নাথাকিলে আজি দেশখন নিজৰ আদি পৰম্পৰাৰ আধাৰত আগবাঢ়িব নোৱাৰিলেহেঁতেন। তেওঁ কয় যে গুৰু টেগ বাহাদুৰ জীৰ মহান ত্যাগৰ লগতে দশম গুৰুৰ ত্যাগে দেশক মহাশক্তি প্ৰদান কৰাৰ লগতে সংগ্ৰামৰ পথ দেখুৱাইছিল।