Ministry of Electronics & IT
Government of India launches ‘YUVA AI for ALL’ - a free national course to help everyone understand Artificial Intelligence
A short, simple, practical and free course to make AI accessible for everyone
The initiative aims to empower 1 crore (10 million) citizens with foundational AI skills
The course blends global knowledge with India’s context and focuses on ethical, responsible, and inclusive AI use.
18 NOV 2025 6:45PM by PIB Delhi
The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), under the IndiaAI Mission, has launched ‘YUVA AI for ALL’, a first-of-its-kind free course that introduces the world of Artificial Intelligence (AI) to all Indians, especially the youth.
This short, 4.5-hour self-paced course is designed to make students, professionals and other curious learners comfortable with the basics of AI and to show how it’s transforming the world. It’s simple, practical, and filled with real-life Indian examples to make learning relatable and fun.
The course is available for free on leading learning platforms - FutureSkills Prime, iGOT Karmayogi, and other popular ed-tech portals. Every learner who completes the course will get an official certificate from the Government of India.
Through six short, engaging modules, the learners will:
• Discover what AI really is and how it works
• Learn how AI is changing education, creativity, and work
• Understand how to use AI tools safely and responsibly
• Explore cool, real-world AI use cases from India
• Get a sneak peek into the future of AI and new opportunities ahead
Why ‘YUVA AI for ALL’
• It’s 100% free and open to everyone
• It allows learning at one’s own pace — anytime, anywhere
• Learners can earn a Government of India certificate
• Gain skills that make one future-ready
• It’s a part of India’s journey toward becoming an AI-powered nation
Building India’s AI Future
With this initiative, MeitY aims to empower 1 crore (10 million) citizens with foundational AI skills - helping bridge the digital divide, promote ethical AI adoption, and prepare India’s workforce for the future.
Organizations, schools, and universities can partner with IndiaAI to make the course reach every corner of the country. Partners can integrate the course, promote it to learners, and co-brand certificates.
Developed for IndiaAI Mission by noted AI expert and author, Jaspreet Bindra, Founder of AI & Beyond and Tech Whisperer Ltd, the course blends global knowledge with India’s context and focuses on ethical, responsible, and inclusive AI use.
The course can be accessed at:
https://www.futureskillsprime.in/course/yuva-ai-for-all/

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଯୁବା ଏଆଇ' ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଭାରତ ସରକାର
18 NOV 2025 6:45PM by PIB Bhubaneswar
- ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମାଗଣା ଜାତୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ
- ଏଆଇକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଛୋଟ, ସରଳ, ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ମାଗଣା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ
- ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୧ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୌଳିକ ଏଆଇ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସଶକ୍ତ କରିବା
- ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ଜ୍ଞାନକୁ ମିଶ୍ରଣ କରେ ଏବଂ ନୈତିକ, ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ
୧୮.୧୧.୨୦୨୫ : ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଇଆଇଟିୱାଇ) 'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଯୁବା ଏଆଇ' ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଏହା ଏକ ପ୍ରକାରର ପ୍ରଥମ ମାଗଣା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଯାହା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ)ର ସହିତ ପରିଚିତ କରାଏ।
ଏହି ଛୋଟ, ୪.୫ ଘଣ୍ଟାର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଛାତ୍ର, ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜିଜ୍ଞାସୁ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଏଆଇ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରିବା ଏବଂ ଏହା କିପରି ବିଶ୍ୱକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି ତାହା ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସରଳ, ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ବାସ୍ତବ ଜୀବନର ଭାରତୀୟ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାହା ଶିକ୍ଷାକୁ ମଜାଦାର କରିଥାଏ।
ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ – ଫ୍ୟୁଚରସ୍କିଲସ ପ୍ରାଇମ୍, ଆଇଜିଓଟି କର୍ମଯୋଗୀ, ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲୋକପ୍ରିୟ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ପୋର୍ଟାଲରେ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ। ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସମାପ୍ତ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଏକ ସରକାରୀ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇବେ।
ଛଅଟି ଛୋଟ, ଆକର୍ଷଣୀୟ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ଏଆଇ ପ୍ରକୃତରେ କ'ଣ ଏବଂ ଏହା କିପରି କାମ କରେ ତାହା ଆବିଷ୍କାର କରିବେ। ଏଆଇ ଶିକ୍ଷା, ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକୁ କିପରି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି ତାହା ଜାଣନ୍ତୁ। ଏଆଇ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବେ ତାହା ବୁଝନ୍ତୁ। ଭାରତରୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ, ବାସ୍ତବ-ବିଶ୍ୱ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ। ଏଆଇର ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ଆଗାମୀ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ଏକ ଝଲକ ଦେଖନ୍ତୁ।
'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଯୁବା ଏଆଇ ' କାହିଁକି?
- ଏହା ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ମାଗଣା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ
- ଏହା ଯେକୌଣସି ସମୟରେ, ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ନିଜ ଗତିରେ ଶିଖିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦିଏ
- ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇପାରିବେ
- ଏପରି ଦକ୍ଷତା ହାସଲ କରିପାରିବେ ଯାହା ଦ୍ବାରା ଜଣେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିବେ
- ଏହା ଏକ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାର ଏକ ଅଂଶ
ଭାରତର ଏଆଇ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ, ଏମଇଆଇଟିୱାଇ ୧ କୋଟି (୧୦ ନିୟୁତ) ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୌଳିକ ଏଆଇ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହା ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା, ନୈତିକ ଏଆଇ ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଭାରତର କର୍ମଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସହାୟତା କରୁଛି।
ସଂଗଠନ, ସ୍କୁଲ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ସହିତ ସହଭାଗୀ ହୋଇପାରିବେ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ। ଅଂଶୀଦାରମାନେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏକୀକୃତ କରିପାରିବେ, ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବେ ଏବଂ କୋ-ବ୍ରାଣ୍ଡ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇପାରିବେ।
ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଏଆଇ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଲେଖକ, ଏଆଇ ଆଣ୍ଡ ବିୟଣ୍ଡ ଏବଂ ଟେକ୍ ହ୍ବିସ୍‌ପର ଲିମିଟେଡ ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଜସପ୍ରୀତ ବିନ୍ଦ୍ରାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ମିଶନ ପାଇଁ ବିକଶିତ, ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମଟି ଭାରତର ସନ୍ଦର୍ଭ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ଜ୍ଞାନକୁ ମିଶ୍ରଣ କରେ ଏବଂ ନୈତିକ, ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ସମନ୍ବିତ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ।
ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ: https://www.futureskillsprime.in/course/yuva-ai-for-all/