PIB Backgrounder
Rights of Transgender Persons in India
Legal Reforms and Inclusive Progress
19 NOV 2025 11:07AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• The Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019 and its Rules, 2020, ensure legal recognition, welfare measures, and protection against discrimination.
• The Government constituted a National Council for Transgender Persons under this Act through a notification dated 21st August, 2020.
• The SMILE initiative supports livelihood, healthcare, education, and rehabilitation of Marginalised Individuals through Garima Greh shelters and skill development programs.
• The National Portal for Transgender Persons enables hassle-free certification, scheme access, and transparency through multilingual digital services.
• Transgender persons are guaranteed equality, dignity, and non-discrimination under Articles 14, 15, 19, and 21 of the Indian Constitution.
Introduction
As per census 2011, there were 4.87 lakhs persons in India who opted for “other” in gender category. This figure is assumed as population of non-binary persons in the country.
India has made significant strides in addressing the historical marginalisation of the transgender community through comprehensive legal protections, welfare schemes, and digital accessibility. This shift reflects growing awareness and efforts to promote inclusivity and equality in Indian society.
The Supreme Court of India, in its landmark judgment National Legal Services Authority (NALSA) v. Union of India [Writ Petition (Civil) No. 400 of 2012], delivered on 15 April 2014, explicitly recognized transgender individuals as a “third gender” , affirmed their right to self-identify their gender, and directed the government to grant legal recognition and ensure their equality and non-discrimination.
Key Milestones in the government’s initiatives thereafter include the enactment of the Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019 notified on January 10, 2020; the Transgender Persons (Protection of Rights), Rules, 2020 for implementation of the provisions of the Act; the setting up of a National Council for Transgender Persons for advising Government on policies, programmes, legislation and projects for transgender persons and the launch of the National Portal for Transgender Persons (November 25, 2020). These laws and initiatives have laid the foundation for systemic support and empowerment, and efforts for promoting inclusion, dignity, non-discrimination, and mainstream integration for transgender persons, fostering a society where they can thrive with equal rights and opportunities.
Constitutional Provisions
The Supreme Courtin its judgment in the case National Legal Services Authority (NALSA) v. Union of India [Writ Petition (Civil) No. 400 of 2012], delivered on 15 April 2014, explicitly recognized transgender persons as a “third gender, and entitled them to constitutional protections under Articles 14, 15, 16, 19, and 21.
Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019
The Act, effective January 10, 2020 is a law that provides legal recognition, prohibits discrimination, and mandates welfare of transgender individuals.
Key provisions include:
1. Section 2: Definitions (e.g., "transgender person" includes trans-men/women, intersex, gender queer, hijra, etc., irrespective of surgery).
2. Section 3: Bans discrimination in education, employment, healthcare, public services, residence, and movement.
3. Sections 4-7: Right to self-perceived identity; application for Certificate of Identity (via District Magistrate); revised certificate post-surgery.
4. Section 8: Government obligations for welfare schemes, inclusion, rescue, and rehabilitation.
5. Sections 9-12: Non-discrimination in employment; designation of complaint officers; right to family residence.
6. Sections 13-15: Inclusive education; vocational training schemes; healthcare (e.g., sex reassignment surgery, counselling, insurance coverage).
7. Sections 16-18: National Council for Transgender Persons (advises on policies, monitors implementation).
8. Sections 19-20: Offenses (discrimination punishable by up to 2 years imprisonment and fine); compensation and inspection powers.
9. Sections 21-24: Rule-making powers; protection for good-faith actions.
Transgender Persons (Protection of Rights), Rules, 2020
“The Transgender Persons (Protection of Rights), Rules, 2020” were brought on September 25, 2020 for implementation of the provisions of the Act.
Andaman & Nicobar, Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Delhi, Jammu and Kashmir, Manipur, Maharashtra, Mizoram, Odisha, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Telangana, Uttarakhand, Uttar Pradesh and West Bengal.
As per Rule 11(5), every State is required to setup Transgender Protection cells to monitor cases of offences against transgender persons and to ensure timely registration, investigation and prosecution of such offences. So far, 20 Transgender Protection Cells have been set up by the following States/UTs:
• As per Rule 10(1), Transgender Welfare Boards (TWBs) have been established to protect rights and interests of Transgender persons, while facilitating access to schemes and welfare measures. So far, 25 TWBs have been set up by the following States/UTs:
Andaman & Nicobar, Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Chandigarh, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Jammu and Kashmir, Jharkhand, Kerala, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Pondicherry, Rajasthan, Punjab, Tamil Nadu, Telangana, Tripura, Uttarakhand, Uttar Pradesh and West Bengal.
Initiatives by the Government
The Government of India, through the Ministry of Social Justice and Empowerment (MoSJE), has launched several measures to protect and empower transgender persons. The National Council for Transgender Persons, advises on policies and monitors welfare schemes. The National Portal for Transgender Persons, launched on 25 November 2020, enables online applications for identity certificates and access to benefits. The SMILE Scheme, introduced in February 2022, provides livelihood, skill training, and shelter support through Garima Greh centres and Ayushman Bharat TG Plus health coverage. These initiatives collectively promote inclusion, dignity, and equal opportunities for transgender citizens.
In addition to that, the Department of Social Justice & Empowerment has issued “Equal Opportunities Policy for Transgender Persons” to ensure that the Transgender community has equal access to employment opportunities etc.
National Council for Transgender Persons
The Central Government constituted National Council for Transgender Persons on 21st August 2020 and was reconstituted vide notification dated 16th November, 2023. It serves as a statutory body under the Ministry of Social Justice and Empowerment to safeguard and promote the rights of transgender persons in India. The council also has five representatives of transgender community, representatives of NHRC and NCW, representatives of State Governments and UTs and experts representing NGOs.
Functions & Responsibilities
1. Advisory Role: Advise the Central Government on formulation of policies, programmes, legislation and projects with respect to transgender persons.
2. Monitoring & Evaluation: Monitor and evaluate the impact of policies and programmes designed for achieving equality and full participation of transgender persons.
3. Review & Coordination: Review and coordinate the activities of all departments of government and non-governmental organisations dealing with transgender persons. This is to ensure coherence, effectiveness and avoid duplication or gaps.
4. Grievance Redressal: Redress grievances of transgender persons.
5. Other Prescribed Functions: Perform such other functions as may be prescribed by the Central Government.
SMILE (Support for Marginalised Individuals for Livelihood and Enterprise) Scheme
Launched by the Ministry of Social Justice and Empowerment (MoSJ&E), it is a flagship initiative aimed at the comprehensive rehabilitation and empowerment of transgender persons and other marginalised communities in India. Introduced as a Central Sector Scheme, SMILE was launched on February 12, 2022 and operationalised to align with the Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019.
SMILE aims to uphold the constitutional rights under Articles 14, 15, and 21, ensuring equality, non-discrimination, and the right to dignity for transgender persons. This scheme reflects the government’s commitment to mainstreaming transgender individuals, by addressing their socio-economic challenges through targeted and inclusive interventions.
The SMILE Scheme is designed to provide holistic support through the "Comprehensive Rehabilitation for Welfare of Transgender Persons."
Primary objectives of SMILE scheme:
1. Skill Development and Employment: Offering vocational training and skill upgradation programs to enhance employability and mandates inclusive education and vocational opportunities.
2. Scholarship Schemes: The scholarships are aimed at reducing incidences of drop-out and aiding transition from the elementary to the secondary stage for transgender students through an automated online system using a single login credential.
3. Composite Medical Health: The government ensures access to healthcare for transgender persons through these measures below. These benefits are accessible at both private and government hospitals.
1. Providing gender-affirming care, HIV surveillance, counseling, and integration with the Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) for free medical coverage, upholding the right to health under Article 21 of the Constitution.
2. Launching Ayushman Bharat TG Plus, a dedicated health insurance scheme for transgender persons.
3. Offering free medical coverage of ₹5 lakh per person per year.
4. The insurance covers a comprehensive healthcare package, including:
• Gender-affirming procedures
• Hormone therapy
• Sex reassignment surgery (SRS) and post-operative care
1. Safe Shelters: Section 12(3) of the Transgender Act 2019 states that whether any parent or a member of his immediate family is unable to take care of a transgender, the competent court shall by an order direct such person to be placed in the rehabilitation centre. In consonance with the same, the SMILE scheme provides for setting up of Garima Grehs, to provide shelter to the transgender persons in need with basic amenities like food, medical care, and recreational facilities.
2. 21 Garima Grehs, shelter homes for destitute transgender persons in 17 States namely Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Delhi, Gujarat, Jharkhand, Karnataka, Madhya Pradesh (2), Maharashtra (3), Manipur, Odisha, Punjab, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttar Pradesh and West Bengal (2) have been set up. Recently 3 more Garima Grehs have been sanctioned at Puducherry, Basti and Gautambudhnagar.
1. Transgender Protection Cells and National Portal Integration: Setting up district-level cells under District Magistrates to monitor offenses, ensure timely FIR registration, and conduct sensitisation programs, reinforcing legal protections.
National Portal for Transgender Persons
The National Portal for Transgender Persons was launched on 25th November, 2020 to issue certificates and ID cards to eligible Transgender persons. The Portal is accessible in multiple languages (English, Hindi, Gujarati, Malayalam and Bengali).This is an end-to-end online process where the applicant can apply for the TG certificate and also download the certificate after issue without any requirement to go to any office of issue.
Conclusion
Recent years have witnessed significant legal and policy reforms for the transgender community in India, spearheaded by the Government of India and its concerned ministries. The Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019, together with subsequent amendments and targeted schemes such as SMILE and Garima Greh, have laid robust foundations for affirmative action, legal recognition, and social protection of transgender persons. In 2025, the Ministry of Social Justice and Empowerment-continued to organise capacity building programmes, national campaigns, and conferences to promote awareness, address stigma, and ensure the effective inclusion of transgender individuals in policy frameworks and public life.
As India advances toward a more equitable future, ensuring that transgender persons live with dignity, autonomy, and opportunity remains central to its democratic and human rights commitments.
References:
Press Information Bureau:
· https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2042571
· https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2163005
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2157945#:~:text=The%20Garima%20Grehs%20supported%20by,DoSJE%20in%2015%20States%2FUTs.
· https://pib.gov.in
· https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2022/jun/doc202263068801.pdf
· https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1648221
Press Release: Press Information Bureau
· Press Release:Press Information Bureau
Supreme Court of India
.https://api.sci.gov.in/supremecourt/2022/36593/36593_2022_1_1501_47792_Judgement_17-Oct-2023.pdf
Ministry of Social Justice and Empowerment:
· https://transgender.dosje.gov.in/
· https://socialjustice.gov.in/public/ckeditor/upload/2021-22%20AR%20Social%20Justice%20English_1648809478.pdf
· https://socialjustice.gov.in/writereaddata/UploadFile/44051740858189.pdf
· https://socialjustice.gov.in/writereaddata/UploadFile/32691723633555.pdf
· https://transgender.dosje.gov.in/Applicant/Registration/DisplayForm2
· 44051740858189.pdf
The National Legal Services Authority (NALSA)
· https://nalsa.gov.in/social-action-litigation/
Ministry of Law and Justice
· https://api.sci.gov.in/supremecourt/2022/36593/36593_2022_1_1501_47792_Judgement_17-Oct-2023.pdf
Click here to see pdf

PIB Backgrounder
ଭାରତରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡରଙ୍କ ଅଧିକାର
ଆଇନଗତ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ସମାବେଶୀ ପ୍ରଗତି
19 NOV 2025 11:07AM by PIB Bhubaneswar
- ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା) ଆଇନ, ୨୦୧୯ ଏବଂ ଏହାର ନିୟମ, ୨୦୨୦, ଆଇନଗତ ସ୍ୱୀକୃତି, କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଭେଦଭାବ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
- ସରକାର ୨୧ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୦ ତାରିଖରେ ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ପରିଷଦ ଗଠନ କରିଥିଲେ।
- ସ୍ମାଇଲ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଗରିମା ଗ୍ରହ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ଦୁର୍ବଳ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ଜୀବିକା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପୁନର୍ବାସକୁ ସମର୍ଥନ କରେ।
- ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲ୍ ବହୁଭାଷୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଅସୁବିଧାମୁକ୍ତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ଯୋଜନା ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ।
- ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୧୪, ୧୫, ୧୯ ଏବଂ ୨୧ ଅନୁଯାୟୀ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସମାନତା, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଅଣ-ଭେଦଭାବର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଆଯାଇଛି।
୧୯.୧୧.୨୦୨୫ : ୨୦୧୧ ଜନଗଣନା ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତରେ ୪.୮୭ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତି ଲିଙ୍ଗ ବର୍ଗରେ "ଅନ୍ୟ" ବାଛିଥିଲେ। ଭାରତ ବ୍ୟାପକ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷା, କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମସ୍ୟାକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭାରତୀୟ ସମାଜରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ସମାନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଚେତନତା ଏବଂ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ, ୧୫ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୧୪ରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଏଏଲଏସଏ) ବନାମ ଭାରତ [ରିଟ୍ ପିଟିସନ୍ (ସିଭିଲ୍) ନମ୍ବର ୪୦୦ ଅଫ୍ ୨୦୧୨] ର ଐତିହାସିକ ରାୟରେ, ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ "ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗ" ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଲିଙ୍ଗକୁ ଆତ୍ମ-ପରିଚୟ କରିବାର ଅଧିକାରକୁ ଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ସରକାରଙ୍କୁ ଆଇନଗତ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମାନତା ସହିତ ଭେଦଭାବ ଦୂର କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏହା ପରେ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପରେ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜାନୁଆରୀ ୧୦, ୨୦୨୦ ରେ ଅଧିସୂଚିତ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା) ଆଇନ, ୨୦୧୯ ପ୍ରଣୟନ; ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା), ନିୟମ, ୨୦୨୦; ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ନୀତି, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଆଇନ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ସରକାରଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ପାଇଁ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ପରିଷଦ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ (ନଭେମ୍ବର ୨୫, ୨୦୨୦) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ସମ୍ମାନ, ଭେଦଭାବହୀନତା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ, ଏକ ସମାଜକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ସମାନ ଅଧିକାର ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଉନ୍ନତି କରିପାରିବେ।
ସୁପ୍ରିମ କୋର୍ଟ ୧୫ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୧୪ରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଜାତୀୟ ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଏଏଲଏସଏ) ବନାମ ଭାରତୀୟ ସଂଘ [୨୦୧୨ ର ଲିଖିତ ଆବେଦନ (ନାଗରିକ) ସଂଖ୍ୟା ୪୦୦] ମାମଲାରେ ତାଙ୍କର ରାୟରେ, ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ "ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗ" ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଧାରା ୧୪, ୧୫, ୧୬, ୧୯ ଏବଂ ୨୧ ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ହକଦାର କରିଛନ୍ତି।
ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା) ଆଇନ, ୨୦୨୦ : ଜାନୁଆରୀ ୧୦, ୨୦୨୦ ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଏହି ଆଇନ ହେଉଛି ଏକ ଆଇନ ଯାହା ଆଇନଗତ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରେ, ଭେଦଭାବକୁ ନିଷେଧ କରେ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଏ।
ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
ଧାରା ୨: ପରିଭାଷା (ଯଥା, "ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି" ରେ ଟ୍ରାନ୍ସ-ପୁରୁଷ/ମହିଳା, ଆନ୍ତଃଲିଙ୍ଗୀ, ଲିଙ୍ଗ ସମଲିଙ୍ଗୀ, ହିଜରା, ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ନିର୍ବିଶେଷରେ)।
ଧାରା ୩: ଶିକ୍ଷା, ନିଯୁକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା, ବାସସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗତିବିଧିରେ ଭେଦଭାବକୁ ନିଷେଧ କରେ।
ଧାରା ୪-୭: ଆତ୍ମ-ସମ୍ବୋଧିତ ପରିଚୟର ଅଧିକାର; ପରିଚୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇଁ ଆବେଦନ (ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ); ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ସଂଶୋଧିତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର।
ଧାରା ୮: କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି, ଉଦ୍ଧାର ଏବଂ ପୁନର୍ବାସନ ପାଇଁ ସରକାରୀ ଦାୟିତ୍ୱ।
ଧାରା ୯-୧୨: ନିଯୁକ୍ତିରେ ସମାନତା; ଅଭିଯୋଗ ଅଧିକାରୀ ପଦବୀ; ପରିବାର ବାସସ୍ଥାନ ଅଧିକାର।
ଧାରା ୧୩-୧୫: ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା; ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ ଯୋଜନା; ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା (ଯଥା, ଲିଙ୍ଗ ପୁନଃନିଯୁକ୍ତି ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର, ପରାମର୍ଶ, ବୀମା କଭରେଜ୍)।
ଧାରା ୧୬-୧୮: ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପରିଷଦ (ନୀତି ଉପରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଏ, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ତଦାରଖ କରେ)।
ଧାରା ୧୯-୨୦: ଅପରାଧ (୨ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜେଲଦଣ୍ଡ ଏବଂ ଜରିମାନା ଦ୍ଵାରା ଦଣ୍ଡନୀୟ ବୈଷମ୍ୟ); କ୍ଷତିପୂରଣ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କ୍ଷମତା।
ଧାରା ୨୧-୨୪: ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ କ୍ଷମତା; ସଦ୍ଭାବନା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା।
ଏହି ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ "ପରିବହନକାରୀ ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା), ନିୟମ, ୨୦୨୦" ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୫, ୨୦୨୦ରେ ଅଣାଯାଇଥିଲା।
ନିୟମ ୧୧(୫) ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅପରାଧର ମାମଲାଗୁଡ଼ିକ ତଦାରଖ କରିବା ଏବଂ ଏପରି ଅପରାଧର ସମୟସୀମା ପଞ୍ଜୀକରଣ, ତଦନ୍ତ ଏବଂ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ସୁରକ୍ଷା କୋଷ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନିମ୍ନଲିଖିତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଦ୍ୱାରା ୨୦ଟି ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ସୁରକ୍ଷା କୋଷ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି:
ନିୟମ ୧୦(୧) ଅନୁଯାୟୀ, ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅଧିକାର ଏବଂ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରବେଶକୁ ସହଜ କରିବା ସହିତ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର କଲ୍ୟାଣ ବୋର୍ଡ (ଟିଡବ୍ଲୁବି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନିମ୍ନଲିଖିତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ୨୫ ଟି ଟିଡବ୍ଲୁବି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି:
ଆଣ୍ଡମାନ ଏବଂ ନିକୋବର, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ବିହାର, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ଛତିଶଗଡ଼, ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, କେରଳ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଣିପୁର, ମେଘାଳୟ, ମିଜୋରାମ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ପଣ୍ଡିଚେରୀ, ରାଜସ୍ଥାନ, ପଞ୍ଜାବ, ତାମିଲନାଡୁ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ତ୍ରିପୁରା, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ।
ଭାରତ ସରକାର ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓଏସଜେଇ) ମାଧ୍ୟମରେ, ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପରିଷଦ ନୀତି ଉପରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଏ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ତଦାରଖ କରେ। ୨୫ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୦ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲ୍, ପରିଚୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ଆବେଦନକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୨ ରେ ପ୍ରଚଳିତ ସ୍ମାଇଲ୍ ଯୋଜନା, ଗରିମା ଗୃହ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଟିଜି ପ୍ଲସ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଭରେଜ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜୀବିକା, ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ଏବଂ ଆଶ୍ରୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସମାନ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ଏହା ସହିତ, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ବିଭାଗ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଇତ୍ୟାଦିରେ ସମାନ ପ୍ରବେଶ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ "ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ନୀତି" ଜାରି କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୦ ରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପରିଷଦ ଗଠନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୧୬ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୩ ତାରିଖର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ପୁନଃଗଠିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଭାରତରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ପରିଷଦରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପାଞ୍ଚ ଜଣ ପ୍ରତିନିଧି, ଏନଏଚଆରସି ଏବଂ ଏନସିଡବ୍ଲୁ ର ପ୍ରତିନିଧି, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଏନଜିଓ ମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ବିଶେଷଜ୍ଞ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି।
କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ
ପରାମର୍ଶଦାୟକ ଭୂମିକା: ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ନୀତି, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଆଇନ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗଠନ ବିଷୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା।
ତଦାରଖ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ: ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମାନତା ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ ତଦାରଖ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା।
ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ: ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସରକାରୀ ଏବଂ ଅଣସରକାରୀ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ସମସ୍ତ ବିଭାଗର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ କରିବା। ଏହା ସମନ୍ୱୟ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ରହିଛି।
ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ: ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟ: କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ।
ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓଏସଜେ ଆଣ୍ଡ ଇ) ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା, ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଭାରତରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବ୍ୟାପକ ପୁନର୍ବାସ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ଭାବରେ ପରିଚିତ, ସ୍ମାଇଲ୍ ଫେବୃଆରୀ ୧୨, ୨୦୨୨ ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା) ଆଇନ, ୨୦୧୯ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା।
ସ୍ମାଇଲ୍ ଧାରା ୧୪, ୧୫ ଏବଂ ୨୧ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧିକାରକୁ ବଜାୟ ରଖିବା, ସମାନତା, ଅଣ-ପାପ୍ୟତା ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରି ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ସ୍ମାଇଲ୍ ଯୋଜନା "ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପୁନର୍ବାସ" ମାଧ୍ୟମରେ ସାମଗ୍ରିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ସ୍ମାଇଲ୍ ଯୋଜନାର ପ୍ରାଥମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ:
କୌଶଳ ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି: ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ସୁଯୋଗକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଥାଏ।
ସ୍କଲାରସିପ୍ ଯୋଜନା: ଏକକ ଲଗଇନ୍ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଅନଲାଇନ୍ ସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ ଡ୍ରପ୍-ଆଉଟ୍ ଘଟଣା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷାରୁ ମାଧ୍ୟମିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସ୍କଲାରସିପ୍ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇଛି।
ସମ୍ମିଳିତ ଚିକିତ୍ସା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ: ସରକାର ନିମ୍ନଲିଖିତ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତି। ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଉପଲବ୍ଧ।
ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୨୧ ଅନୁଯାୟୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିକାରକୁ ବଜାୟ ରଖି ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା କଭରେଜ୍ ପାଇଁ ଲିଙ୍ଗ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯତ୍ନ, ଏଚଆଇଭି ନିରୀକ୍ଷଣ, ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା (ପିଏମ-ଜେଏୱାଇ) ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା।
ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମର୍ପିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଯୋଜନା, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଟିଜି ପ୍ଲସ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରତି ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରତି ବର୍ଷ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା କଭରେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ବୀମା ଏକ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ୟାକେଜ୍ କଭର୍ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି ଲିଙ୍ଗ-ନିଶ୍ଚିତକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ହରମୋନ୍ ଥେରାପି, ସେକ୍ସ ରିଆସାଇନମେଣ୍ଟ ସର୍ଜରୀ (ଏସଆରଏସ) ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯତ୍ନ। ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ: ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ଆଇନ ୨୦୧୯ ର ଧାରା ୧୨ (୩) ରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଯଦି କୌଣସି ପିତାମାତା କିମ୍ବା ତାଙ୍କ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡରଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ଅକ୍ଷମ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସକ୍ଷମ କୋର୍ଟ ଏକ ଆଦେଶ ଦ୍ୱାରା ଏପରି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପୁନର୍ବାସ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବେ। ଏହା ସହିତ, ସ୍ମାଇଲ୍ ଯୋଜନାରେ ଖାଦ୍ୟ, ଚିକିତ୍ସା ଯତ୍ନ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ସୁବିଧା ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହିତ ଆବଶ୍ୟକ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେବା ପାଇଁ ଗରିମା ଗୃହ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ବିହାର, ଛତିଶଗଡ଼, ଦିଲ୍ଲୀ, ଗୁଜରାଟ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ (୨), ମହାରାଷ୍ଟ୍ର (୩), ମଣିପୁର, ଓଡ଼ିଶା, ପଞ୍ଜାବ, ରାଜସ୍ଥାନ, ତାମିଲନାଡୁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ (୨) ଭଳି ୧୭ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଅସହାୟ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡରଙ୍କ ପାଇଁ ୨୧ଟି ଗରିମା ଗୃହ, ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସମ୍ପ୍ରତି ପୁଡୁଚେରୀ, ବସ୍ତି ଏବଂ ଗୌତମବୁଦ୍ଧନଗରରେ ଆଉ ୩ଟି ଗରିମା ଗୃହକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି।
ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ସୁରକ୍ଷା ସେଲ୍ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲ ସମନ୍ୱୟ: ଅପରାଧ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା, ସମୟାନୁସାରେ ଏଫଆଇଆର ପଞ୍ଜିକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ସେଲ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବା।
ଯୋଗ୍ୟ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ପରିଚୟପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୨୫ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୦ ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପୋର୍ଟାଲଟି ବହୁ ଭାଷାରେ (ଇଂରାଜୀ, ହିନ୍ଦୀ, ଗୁଜରାଟୀ, ମାଲାୟଲମ ଏବଂ ବଙ୍ଗାଳୀ) ଉପଲବ୍ଧ। ଏହା ଏକ ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯେଉଁଠାରେ ଆବେଦନକାରୀ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ବିନା ଟିଜି ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଜାରି ହେବା ପରେ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଡାଉନଲୋଡ୍ କରିପାରିବେ।
ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନଗତ ଏବଂ ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାର ଦେଖାଦେଇଛି। ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା) ଆଇନ, ୨୦୧୯, ପରବର୍ତ୍ତୀ ସଂଶୋଧନ ଏବଂ ସ୍ମାଇଲ୍ ଏବଂ ଗରିମା ଗୃହ ପରି ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଯୋଜନା ସହିତ, ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଆଇନଗତ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ୨୦୨୫ ମସିହାରେ, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, କଳଙ୍କକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ନୀତି ଢାଞ୍ଚା ତଥା ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଜାତୀୟ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବା ଜାରି ରଖିଛି। ଭାରତ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବାରୁ, ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସମ୍ମାନ, ସ୍ୱାୟତ୍ତତା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସହିତ ବଞ୍ଚିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏହାର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ମାନବିକ ଅଧିକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ।