Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the birth centenary celebrations of Sri Sathya Sai Baba at Puttaparthi, Andhra Pradesh
The central value of Indian civilisation is Seva or service: PM
‘Sevo Paramo Dharmah’ is the ethos that has sustained India through centuries of changes and challenges, giving our civilisation its inner strength: PM
Sri Sathya Sai Baba placed Seva at the very heart of human life: PM
Sri Sathya Sai Baba transformed spirituality into a tool for social service and human welfare: PM
Let us resolve to further strengthen the spirit of Vocal for Local; to build a Viksit Bharat, we must empower our local economy: PM
19 NOV 2025 1:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the birth centenary Celebrations of Bhagwan Sri Sathya Sai Baba at Puttaparthi in Andhra Pradesh today. Prime Minister began his remarks with “Sai Ram” and expressed that being present among all in the sacred land of Puttaparthi was an emotional and spiritual experience. He shared that a short while ago, he had the opportunity to offer floral tributes at Baba’s Samadhi. Shri Modi highlighted that bowing at Baba’s feet and receiving his blessings always fills the heart with deep emotion.
Underlining that the birth centenary year of Shri Sathya Sai Baba is not merely a celebration for this generation, but a divine blessing, Shri Modi noted that although Baba is no longer present in physical form, his teachings, his love, and his spirit of service continue to guide crores across the world. The Prime Minister highlighted that in over 140 countries, countless lives are moving forward with renewed light, direction, and resolve.
Highlighting that Shri Sathya Sai Baba’s life was a living embodiment of the ideal of Vasudhaiva Kutumbakam, the Prime Minister said, "therefore, this birth centenary year has become a grand festival of universal love, peace, and service”. He expressed that it is the good fortune of the Government to have released a ₹100 commemorative coin and postage stamp on this occasion, both reflecting Baba’s legacy of service. He extended heartfelt greetings and best wishes to devotees, fellow volunteers, and followers of Baba across the world.
“The central value of Indian civilisation is Seva, or service”, exclaimed the Prime Minister, highlighting that all of India’s diverse spiritual and philosophical traditions ultimately lead to this one ideal. Whether one walks the path of Bhakti, Gyan, or Karma, each is connected to Seva. He questioned what Bhakti is without service to the divine present in all beings, what Gyan is if it does not awaken compassion for others, and what Karma is if not the spirit of offering one’s work as service to society. “‘Seva Parmo Dharmah’ is the ethos that has sustained India through centuries of changes and challenges, giving our civilisation its inner strength”, emphasised Shri Modi, noting that many great saints and reformers have carried forward this timeless message in ways suited to their times. The Prime Minister emphasised that Sri Sathya Sai Baba placed Seva at the very heart of human life. He recalled Baba’s words, “Love All, Serve All,” and affirmed that for Baba, Seva was love in action. The Prime Minister stated that Baba’s institutions in education, healthcare, rural development, and many other areas stand as living proof of this philosophy. He underlined that these institutions show spirituality and service are not separate, but different expressions of the same truth. Shri Modi added that while inspiring people during one’s physical presence is not uncommon, the Seva activities of Baba’s institutions continue to grow day by day despite his physical absence. This, he said, shows that the impact of truly great souls does not decrease with time—it actually grows.
Highlighting that the message of Shri Sathya Sai Baba has never been confined to books, discourses, or the boundaries of an ashram, Shri Modi remarked that the impact of Baba’s teachings is visible among the people. From cities to remote villages, from schools to tribal settlements, there is a remarkable flow of culture, education, and medical service across India. The Prime Minister highlighted that millions of Baba’s followers are engaged in this work selflessly. He noted that “Manav Seva hi Madhav Seva” is the highest ideal for Baba’s devotees. The Prime Minister added that Baba imparted many thoughts that embody compassion, duty, discipline, and the essence of life philosophy. He recalled Baba’s guiding principles: “Help Ever, Hurt Never,” and “Less Talk, More Work,” and affirmed that such life mantras of Shri Sathya Sai Baba continue to resonate in the hearts of all even today.
Underscoring that Shri Sathya Sai Baba used spirituality for the welfare of society and the people, the Prime Minister connected it with selfless service, character building, and value-based education. He highlighted that Baba did not impose any doctrine or ideology, but worked to help the poor and alleviate their suffering. Shri Modi recalled that after the Gujarat earthquake, Baba’s Seva Dal stood at the forefront of relief efforts. His followers served with full dedication for several days, contributing significantly in reaching aid to affected families, providing essential supplies, and offering psychosocial support.
The Prime Minister remarked that when a single meeting can melt someone’s heart or change the direction of their life, it reflects the greatness of that individual. He noted that even in the present programme, there are many individuals whose lives have been deeply transformed by Baba’s message.
Expressing satisfaction that, inspired by Shri Sathya Sai Baba, the Sri Sathya Sai Central Trust and its affiliated organisations are advancing service in an organised, institutional, and long-term manner, Shri Modi stated that today, this stands before us as a practical model. He commended the remarkable work being done in areas such as water, housing, healthcare, nutrition, disaster support, and clean energy. The Prime Minister made special mention of several service initiatives: the Trust laid over 3,000 kilometres of pipeline to address the severe drinking water crisis in Rayalaseema; built 1,000 houses for flood-affected families in Odisha; and runs hospitals where poor families are astonished to find there is no billing counter. He noted that while treatment is free, patients and their families face no inconvenience. The Prime Minister further shared that today, over 20,000 Sukanya Samriddhi Yojana accounts have been opened in the names of daughters, ensuring their education and secure future.
Pointing out that ten years ago, the Government of India launched the Sukanya Samriddhi Yojana with a focus on girls’ education and their bright future, Shri Modi highlighted that this is one of the few schemes in the country that offers the highest interest rate of 8.2 percent to our daughters. He shared that over 4 crore accounts have been opened under this scheme for girls across India, and more than ₹3.25 lakh crore has been deposited in these accounts so far. The Prime Minister appreciated the noble initiative by the Shri Sathya Sai family in opening 20,000 Sukanya Samriddhi accounts here. Referring to his constituency, he mentioned that in February last year, 27,000 Sukanya Samriddhi accounts were opened for daughters in Varanasi, and ₹300 was transferred into each account. He affirmed that the Sukanya Samriddhi Yojana is playing a significant role in ensuring education and a secure future for daughters.
The Prime Minister stated that over the past eleven years, numerous schemes have been launched in India that have significantly strengthened the social security framework for citizens. He highlighted that the poor and underprivileged are increasingly being brought under the ambit of social security. In 2014, only 25 crore people were covered, whereas today this number has reached nearly 100 crore. Shri Modi further noted that India’s welfare and social security schemes are being discussed internationally.
Shri Modi shared that on this day, he also had the opportunity to participate in a Gau Daan programme, where the Trust is donating 100 cows to poor farming families. He emphasised that in Indian tradition, the cow is considered a symbol of life, prosperity, and compassion. These cows will support the economic, nutritional, and social stability of the recipient families. The Prime Minister remarked that the message of prosperity through cow protection is visible across the world. He recalled that under the Rashtriya Gokul Mission, over 480 Gir cows were distributed in Varanasi a few years ago, and today the number of Gir cows and calves there has grown to around 1,700. He shared that a new tradition has been initiated in Varanasi, where the female calf born from a distributed cow is given free of cost to farmers in other regions, thereby increasing the cow population. Shri Modi also remembered that during his visit to Rwanda, Africa, 7–8 years ago, India had gifted 200 Gir cows. He noted that Rwanda has a similar tradition called “Girinka,” meaning “may you have a cow,” where the first female calf born is given to a neighbouring family. This practice has enhanced nutrition, milk production, income, and social unity in Rwanda.
The Prime Minister highlighted that Brazil has adopted India’s Gir and Kankrej cattle breeds and advanced them through modern technology and scientific management, making them a source of superior dairy performance. He remarked that such examples show how tradition, compassion, and scientific thinking together transform the cow into a symbol of faith, empowerment, nutrition, and economic progress. He expressed happiness that this tradition is being carried forward here with noble intent.
Underlining that the nation is moving forward with the spirit of “Kartavya Kaal” towards a developed India, and achieving this goal requires active citizen participation, Shri Modi emphasised that the birth centenary year of Shri Sathya Sai Baba is a major source of inspiration in this journey. He urged everyone to strengthen the mantra of “Vocal for Local” during this special year, noting that promoting the local economy is essential for building a developed India. The Prime Minister reminded that purchasing local products directly empowers a family, a small enterprise, and the local supply chain, paving the way for an Atmanirbhar Bharat.
Acknowledging that all present, inspired by Shri Sathya Sai Baba, are continuously contributing to nation-building, Shri Modi observed that this sacred land truly possesses a unique energy—where every visitor’s speech reflects compassion, thoughts reflect peace, and actions reflect service. The Prime Minister expressed confidence that wherever there is deprivation or suffering, the devotees will stand as a beacon of hope and light. With this spirit, he concluded by extending heartfelt greetings to the Sathya Sai family, institutions, volunteers, and devotees across the world for advancing this sacred mission of love, peace, and service.
Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri N Chandrababu Naidu, Union Ministers, Shri K Rammohan Naidu, Shri G Kishan Reddy, Shri Bhupathi Raju Srinivasa Verma were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister visited the holy shrine and Mahasamadhi of Bhagwan Sri Sathya Sai Baba in Puttaparthi, Andhra Pradesh, and offered his obeisance and pay respects. Participating in the Centenary Celebrations of Bhagwan Sri Sathya Sai Baba, Shri Modi released a Commemorative Coin and a set of Stamps honouring the life, teachings, and enduring legacy of Bhagwan Sri Sathya Sai Baba.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ পুট্টাপৰ্থীত শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপন অনুষ্ঠানক সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
ভাৰতীয় সভ্যতাৰ কেন্দ্ৰীয় মূল্যবোধ হৈছে সেৱাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘সেৱা পৰমো ধৰ্ম’ হৈছে এনে এক নীতি, যিয়ে ভাৰতক বহু শতিকাৰ পৰিবৰ্তন আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজেৰে বহন কৰি আহিছে, যিয়ে আমাৰ সভ্যতাক ইয়াৰ আভ্যন্তৰীণ শক্তি প্ৰদান কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
শ্ৰী সত্য সাই বাবাই সেৱাক মানৱ জীৱনৰ মূল হিচাপে ৰাখিছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
শ্ৰী সত্য সাই বাবাই আধ্যাত্মিকতাক সমাজ সেৱা আৰু মানৱ কল্যাণৰ এক উপায়লৈ ৰূপান্তৰ কৰিছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আহক, আমি ভোকেল ফৰ লোকেলৰ মনোভাৱ অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সংকল্প লও; এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ আমি আমাৰ স্থানীয় অৰ্থনীতিক শক্তিশালী কৰিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
19 NOV 2025 1:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ পুট্টাপৰ্থীত ভগৱান শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘সাই ৰাম’ৰে তেওঁৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰে আৰু কয় যে পুট্টাপৰ্থীৰ পবিত্ৰ ভূমিত সকলোৰে মাজত উপস্থিত থকাটো এক আৱেগিক আৰু আধ্যাত্মিক অভিজ্ঞতা। তেওঁ কয় যে অলপ সময়ৰ পূৰ্বে তেওঁ বাবাৰ সমাধিত পুষ্পস্তবক অর্পণ কৰাৰ সুযোগ পাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বাবাৰ চৰণত প্ৰণিপাত কৰা আৰু তেওঁৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰাটোৱে সদায় গভীৰ আৱেগেৰে হৃদয় ভৰাই ৰাখে।
শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকীৰ বৰ্ষটো কেৱল এই প্ৰজন্মৰ বাবে উদযাপন নহয়, ই এক ঐশ্বৰিক আশীৰ্বাদ বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বাবা কায়িক ৰূপত নাই যদিও তেওঁৰ শিক্ষা, প্ৰেম আৰু সেৱাৰ মনোভাৱে সমগ্ৰ বিশ্বতে কোটি কোটি লোকক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ১৪০ খনৰো অধিক দেশত অগণিত জীৱন নতুন পোহৰ, দিক-নিৰ্দেশনা আৰু সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়ি আছে।
শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ জীৱন বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ আদৰ্শৰ এক জীৱন্ত মূৰ্তি আছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘সেয়েহে, জন্ম শতবাৰ্ষিকীৰ বছৰটো সাৰ্বজনীন প্ৰেম, শান্তি আৰু সেৱাৰ এক বিশাল উৎসৱত পৰিণত হৈছে।’ তেওঁ ব্যক্ত কৰে যে এই উপলক্ষে ১০০ টকাৰ স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকট মুকলি কৰিবলৈ পোৱাটো চৰকাৰৰ বাবে সৌভাগ্য, দুয়োটাই বাবাৰ সেৱাৰ উত্তৰাধিকাৰক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভক্ত, সহযোগী স্বেচ্ছাসেৱক আৰু বাবাৰ অনুগামীসকলক আন্তৰিক শুভেচ্ছা আৰু শুভকামনা জ্ঞাপন কৰে।
‘ভাৰতীয় সভ্যতাৰ কেন্দ্ৰীয় বিষয় হৈছে সেৱা’, এনেদৰে মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ সকলো বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ আধ্যাত্মিক আৰু দাৰ্শনিক পৰম্পৰাই অৱশেষত এই এটা আদৰ্শলৈ লৈ যায়। ভক্তি, জ্ঞান বা কৰ্মৰ যিটো পথেৰেই আগনাবাঢ়ক কিয়, প্ৰতিটোৱে সেৱাৰ সৈতে সংযুক্ত। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে সকলোতে থকা ঐশ্বৰিক উপস্থিতিৰ প্ৰতি সেৱা অবিহনে ভক্তি কি, যদি আনৰ প্ৰতি সহানুভূতি জাগ্ৰত নকৰে তেন্তে জ্ঞান কি আৰু সমাজৰ প্ৰতি সেৱা হিচাপে নিজৰ কামক আগবঢ়াব নোৱাৰিলে কৰ্ম কি। ‘বহু শতিকাৰ পৰিবৰ্তন আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজেৰে ভাৰতক বহন কৰি ৰখা নৈতিকতা হৈছে ‘সেৱা পৰমো ধৰ্ম’, যিয়ে আমাৰ সভ্যতাক ইয়াৰ আভ্যন্তৰীণ শক্তি প্ৰদান কৰিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বহু মহান সাধু-সন্ত আৰু সংস্কাৰকসকলে নিজৰ সময়ৰ সৈতে খাপ খোৱাকৈ এই কালজয়ী বাৰ্তা আগবঢ়াই লৈ গৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে শ্ৰী সত্য সাই বাবাই সেৱাক মানৱ জীৱনৰ মূলত ৰাখিছিল। তেওঁ বাবাৰ শব্দবোৰ স্মৰণ কৰে, ‘সকলোকে ভাল পাব লাগে, সকলোৰে প্ৰতি সেৱা আগবঢ়াব লাগে।’ তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বাবাৰ বাবে সেৱা হৈছে কৰ্মৰ প্ৰেম। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা, গ্ৰাম্য উন্নয়ন আৰু আন বহুতো ক্ষেত্ৰত বাবাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহ এই দৰ্শনৰ জীৱন্ত প্ৰমাণ হিচাপে থিয় দিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহে দেখুৱাইছে যে আধ্যাত্মিকতা আৰু সেৱা পৃথক নহয়, কিন্তু একেটা সত্যৰ ভিন্ন অভিব্যক্তি। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে কায়িকভাৱে উপস্থিত থকাৰ সময়ত মানুহক অনুপ্ৰাণিত কৰাটো অস্বাভাৱিক নহয় যদিও বাবাৰ শাৰীৰিক অনুপস্থিতিৰ পাছতো তেওঁৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সেৱামূলক কাম-কাজ দিনক দিনে বৃদ্ধি পাই আহিছে। তেওঁ কয়, ‘এইটোৱে দেখুৱায় যে প্ৰকৃত মহান আত্মাৰ প্ৰভাৱ সময়ৰ লগে লগে হ্ৰাস নহয়, ই বৃদ্ধিহে পায়।’
শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ বাৰ্তা কেতিয়াও কিতাপ, বক্তৃতা বা আশ্ৰমতে সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বাবাৰ শিক্ষাৰ প্ৰভাৱ জনসাধাৰণৰ মাজত দৃশ্যমান। চহৰৰ পৰা দূৰৱৰ্তী গাঁৱলৈ, বিদ্যালয়ৰ পৰা জনজাতীয় বসতিলৈকে, সমগ্ৰ ভাৰতত সংস্কৃতি, শিক্ষা আৰু চিকিৎসা সেৱাৰ এক উল্লেখযোগ্য প্ৰবাহ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বাবাৰ লাখ লাখ অনুগামী নিঃস্বাৰ্থভাৱে এই কামত নিয়োজিত হৈ আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ‘মানৱ সেৱাই মাধৱ সেৱা’ হৈছে বাবাৰ ভক্তসকলৰ বাবে সৰ্বোচ্চ আদৰ্শ। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে বাবাই সহানুভূতি, কৰ্তব্য, অনুশাসন আৰু জীৱন দৰ্শনৰ গুৰুত্ব সামৰি লোৱা বহুতো চিন্তাধাৰা আগবঢ়াইছিল। তেওঁ বাবাৰ পথ প্ৰদৰ্শনকাৰী নীতিবোৰ স্মৰণ কৰেঃ ‘সদায়ে সহায় কৰক, কেতিয়াও আঘাত নকৰিব’ আৰু ‘কম কথা কওক, অধিক কাম কৰক’, আৰু দৃঢ়তাৰে কয় যে শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ এনে জীৱন মন্ত্ৰ আজিও সকলোৰে হৃদয়ত প্ৰতিধ্বনিত হৈ আছে।
শ্ৰী সত্য সাই বাবাই সমাজ আৰু জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে আধ্যাত্মিকতাক ব্যৱহাৰ কৰিছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াক নিঃস্বাৰ্থ সেৱা, চৰিত্ৰ নিৰ্মাণ আৰু মূল্য-ভিত্তিক শিক্ষাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বাবাই কোনো মতবাদ বা আদৰ্শ আৰোপ কৰা নাছিল, কিন্তু দৰিদ্ৰ লোকসকলক সহায় কৰা আৰু তেওঁলোকৰ দুৰ্দশা দূৰ কৰাৰ বাবে কাম কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে গুজৰাটৰ ভূমিকম্পৰ পাছত বাবাৰ সেৱা দলে সাহায্য প্ৰচেষ্টাত অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁৰ অনুগামীসকলে কেইবা দিন ধৰি সম্পূৰ্ণ সমৰ্পণেৰে সেৱা আগবঢ়াইছিল, আক্ৰান্ত পৰিয়ালক সাহায্য প্ৰদান কৰাত, অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী প্ৰদান কৰাত আৰু মনোসামাজিক সহায়তা আগবঢ়োৱাত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াইছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া কাৰোবাৰ সৈতে এবাৰ মিলিত হ’লেই অন্তৰ গলিব পাৰে বা জীৱনৰ দিশ সলনি কৰিব পাৰে, ই সেইগৰাকী ব্যক্তিৰ মহানতা প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানো এনে বহু ব্যক্তি আছে, যাৰ জীৱন বাবাৰ বাৰ্তাৰ দ্বাৰা গভীৰভাৱে সলনি হৈছে।
শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ শ্ৰী সত্য সাই কেন্দ্ৰীয় ন্যাস আৰু ইয়াৰ সহযোগী সংস্থাসমূহে সংগঠিত, প্ৰাতিষ্ঠানিক আৰু দীৰ্ঘম্যাদী পদ্ধতিৰে সেৱা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি ই আমাৰ সন্মুখত এক ব্যৱহাৰিক আৰ্হি হিচাপে থিয় দিছে। তেওঁ পানী, আবাস, স্বাস্থ্যসেৱা, পুষ্টি, দুৰ্যোগ সহায়তা আৰু প্ৰদূষণবিহীন শক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত কৰা উল্লেখযোগ্য কামৰ প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাটাও সেৱা পদক্ষেপৰ বিষয়ে বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰে- ৰায়ালাসীমাত তীব্ৰ খোৱা পানীৰ সংকটৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ন্যাসে ৩,০০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক পাইপলাইন স্থাপন কৰিছিল; ওড়িশাত বানপানীত ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালসমূহৰ বাবে ১,০০০ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল আৰু এনে চিকিৎসালয় পৰিচালনা কৰে, য'ত কোনো বিলিং কাউণ্টাৰ নথকা দেখি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহ আচৰিত হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যদিও চিকিৎসা বিনামূলীয়া, ৰোগী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালে কোনো অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আজি কন্যাৰ নামত ২০,০০০ৰো অধিক সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনা একাউণ্ট খোলা হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ শিক্ষা আৰু সুৰক্ষিত ভৱিষ্যত নিশ্চিত হৈছে।
দহ বছৰ পূৰ্বে ভাৰত চৰকাৰে ছোৱালীৰ শিক্ষা আৰু তেওঁলোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনা আৰম্ভ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ই দেশৰ কেইখনমান আঁচনিৰ ভিতৰত এখন, যি আমাৰ কন্যাসকলক সৰ্বাধিক ৮.২ শতাংশ হাৰত সুত প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ ভাৰতত কন্যাসকলৰ বাবে এই আঁচনিৰ অধীনত ৪ কোটিৰো অধিক একাউণ্ট খোলা হৈছে আৰু এতিয়ালৈকে এই একাউণ্টসমূহত ৩ লাখ ২৫ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক ধন জমা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াত ২০,০০০ সুকন্যা সমৃদ্ধি একাউণ্ট খোলাৰ ক্ষেত্ৰত শ্ৰী সত্য সাই পৰিয়ালৰ মহৎ পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰে। নিজৰ সমষ্টিৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে যোৱা বছৰৰ ফেব্ৰুৱাৰীত বাৰাণসীত কন্যাৰ বাবে ২৭,০০০ সুকন্যা সমৃদ্ধি একাউণ্ট খোলা হৈছিল আৰু প্ৰতিটো একাউণ্টলৈ ৩০০ টকা স্থানান্তৰ কৰা হৈছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনাই কন্যাৰ শিক্ষা আৰু সুৰক্ষিত ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যোৱা এঘাৰ বছৰত ভাৰতত বহুতো আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে যিয়ে নাগৰিকসকলৰ বাবে সামাজিক সুৰক্ষাৰ পৰিকাঠামো যথেষ্ট শক্তিশালী কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দৰিদ্ৰ আৰু বঞ্চিত লোকসকলক ক্ৰমান্বয়ে সামাজিক সুৰক্ষাৰ পৰিসৰৰ অধীনলৈ অনা হৈছে। ২০১৪ চনত ইয়াত মাত্ৰ ২৫ কোটি লোকক সামৰি লোৱা হৈছিল, কিন্তু আজি এই সংখ্যা প্ৰায় ১০০ কোটিত উপনীত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ কল্যাণমূলক আৰু সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিসমূহৰ বিষয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত আলোচনা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই দিনটোত তেওঁ গো দান কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিল, য’ত ন্যাসে দৰিদ্ৰ কৃষক পৰিয়ালক ১০০ টা গো দান কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতীয় পৰম্পৰাত গৰুক জীৱন, সমৃদ্ধি আৰু সহানুভূতিৰ প্ৰতীক হিচাপে গণ্য কৰা হয়। এই গৰুবোৰে গ্ৰহণকাৰী পৰিয়ালসমূহৰ অৰ্থনৈতিক, পুষ্টিকৰ আৰু সামাজিক সুস্থিৰতাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে গৰু সুৰক্ষাৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধিৰ বাৰ্তা সমগ্ৰ বিশ্বতে দৃশ্যমান। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় গোকুল মিছনৰ অধীনত, কেইবছৰমান পূৰ্বে বাৰাণসীত ৪৮০তকৈও অধিক গীৰ গৰু বিতৰণ কৰা হৈছিল আৰু আজি তাত গীৰ গৰু আৰু পোৱালিৰ সংখ্যা প্ৰায় ১,৭০০লৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে বাৰাণসীত এক নতুন পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰা হৈছে, য’ত বিতৰণ কৰা গৰুৰ পৰা জন্ম হোৱা পোৱালি আন অঞ্চলৰ কৃষকসকলক বিনামূলীয়াকৈ দিয়া হয়, যাৰ ফলত গৰুৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পায়। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে স্মৰণ কৰে যে ৭-৮ বছৰ পূৰ্বে আফ্ৰিকাৰ ৰুৱাণ্ডা ভ্ৰমণৰ সময়ত ভাৰতে ২০০ টা গীৰ গৰু উপহাৰ দিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে ৰুৱাণ্ডাৰ ‘গিৰিংকা’ নামৰ একে ধৰণৰ পৰম্পৰা আছে, যাৰ অৰ্থ হৈছে ‘আপোনাৰ এটা গৰু থাকিব পাৰে’, য'ত প্ৰথম মাইকী গৰু পোৱালি চুবুৰীয়া পৰিয়ালক দিয়া হয়। এই পৰম্পৰাই ৰুৱাণ্ডাত পুষ্টি, গাখীৰ উৎপাদন, উপাৰ্জন আৰু সামাজিক একতা বৃদ্ধি কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ব্ৰাজিলে ভাৰতৰ গীৰ আৰু কানক্ৰেজ প্ৰজাতিৰ গৰু পালন কৰিছে আৰু আধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু বৈজ্ঞানিক ব্যৱস্থাপনাৰ জৰিয়তে সেইবোৰ উন্নত কৰি তুলিছে, যাৰ ফলত সেইবোৰ দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ উন্নত উৎপাদনৰ উৎস হৈ পৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এনে উদাহৰণে দেখুৱায় কেনেদৰে পৰম্পৰা, সহানুভূতি আৰু বৈজ্ঞানিক চিন্তাই একেলগে গৰুক বিশ্বাস, সবলীকৰণ, পুষ্টি আৰু অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ প্ৰতীকলৈ ৰূপান্তৰ কৰে। তেওঁ এই পৰম্পৰাক ইয়াত মহান উদ্দেশ্যৰে আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰই এখন উন্নত ভাৰতৰ দিশত ‘কৰ্তব্য কাল’ৰ মনোভাবেৰে আগবাঢ়ি আছে আৰু এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ সক্ৰিয় নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণৰ প্ৰয়োজন বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী এই যাত্ৰাত অনুপ্ৰেৰণাৰ এক প্ৰধান উৎস। তেওঁ সকলোকে এই বিশেষ বৰ্ষত ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ মন্ত্ৰটো শক্তিশালী কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু উল্লেখ কৰে যে এক উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে স্থানীয় অৰ্থনীতিক উৎসাহ দিয়াটো অত্যাৱশ্যকীয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মনত পেলাই দিয়ে যে স্থানীয় সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিলে প্ৰত্যক্ষভাৱে এটা পৰিয়াল, এটা ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু স্থানীয় যোগান শৃংখলাক শক্তিশালী কৰি তোলে, যাৰ ফলত এক আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ পথ মুকলি হয়।
শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ উপস্থিত সকলোৱে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত নিৰন্তৰ অৱদান আগবঢ়াই আছে বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই পবিত্ৰ ভূমিৰ প্ৰকৃততে এক অনন্য শক্তি আছে-য'ত প্ৰতিজন দৰ্শনাৰ্থীৰ মতামতে সহানুভূতি প্ৰতিফলিত কৰে, চিন্তাই শান্তি প্ৰতিফলিত কৰে আৰু কাৰ্য্যই সেৱা প্ৰতিফলিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে য'তেই বঞ্চনা বা দুৰ্দশা আছে, তাতেই ভক্তসকল আশা আৰু পোহৰৰ আলোকস্তম্ভ হিচাপে থিয় হ'ব। এই মনোভাৱেৰে তেওঁ প্ৰেম, শান্তি আৰু সেৱাৰ এই পবিত্ৰ অভিযানক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সত্য সাই পৰিয়াল, প্ৰতিষ্ঠান, স্বেচ্ছাসেৱক আৰু ভক্তসকলক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাই বক্তব্যৰ সামৰণি মাৰে।
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এন চন্দ্ৰবাবু নাইডু, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী কে ৰামমোহন নাইডু, শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডী, শ্ৰী ভূপতি ৰাজু শ্ৰীনিবাস বাৰ্মাৰ লগতে অন্যান্য গণ্য-মান্য ব্যক্তিসকল অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ পুট্টাপৰ্থীস্থিত ভগৱান শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ পবিত্ৰ মন্দিৰ আৰু মহাসমাধি পৰিদৰ্শন কৰি শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰে। ভগৱান শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ভগৱান শ্ৰী সত্য সাই বাবাৰ জীৱন, শিক্ষা আৰু স্থায়ী উত্তৰাধিকাৰক সন্মান জনাই এটা স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকট মুকলি কৰে।