Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at birth centenary celebrations of Sri Sathya Sai Baba at Puttaparthi, Andhra Pradesh
19 NOV 2025 2:30PM by PIB Delhi
Sai Ram!
एंदरो महानुभावुलु, अंदरिकि वंदनमुलु।
Chief Minister Shri Chandrababu Naidu Ji, my colleagues at the Centre, Rammohan Naidu Ji, G. Kishan Reddy Ji, Bhupati Raju Srinivasa Varma Ji, Sachin Tendulkar Ji, Deputy Chief Minister Pawan Kalyan Ji, Minister in the State Government Nara Lokesh Ji, Managing Trustee of Sri Sathya Sai Central Trust R. J. Ratnakar Ji, Vice Chancellor K. Chakravarthy Ji, Aishwarya Ji, all other dignitaries, ladies and gentlemen, Sai Ram!
Friends,
It is an emotional and spiritual experience for me to be present among all of you today in this sacred land of Puttaparthi. A short while ago, I had the opportunity to pay my respects at Baba's Samadhi. Bowing at his feet and receiving his blessings is an experience that always fills my heart with emotion.
Friends,
This birth centenary year of Sri Sathya Sai Baba is not just a celebration for our generation; it is a divine blessing. Though he is no longer with us in physical form, his teachings, his love, his spirit of service are still guiding millions of people. Millions of lives in more than 140 countries are moving forward with new light, new direction, and new resolve.
Friends,
The life of Sri Sathya Sai Baba was a living embodiment of "Vasudhaiva Kutumbakam." Therefore, this year of his birth centenary has become a grand festival of universal love, peace, and service for us. Our government is fortunate that on this occasion a commemorative coin of Rs 100 and a postage stamp have also been issued. This coin and postage stamp reflect his service works. I extend my heartfelt greetings and best wishes to all the devotees, fellow-sevaks, and followers of Baba spread across the world on this auspicious occasion.
Friends,
The central value of Indian civilization is Seva or service. All our diverse spiritual and philosophical traditions, ultimately lead to this one ideal. Whether one walks the path of Bhakti, Gyan or Karma, each is connected to Seva. What is Bhakti without service to the divine present in all beings? What is Gyan if it does not awaken compassion for others? What is Karma if not the spirit of offering one’s work as service to society? सेवा परमो धर्म: is the ethos that has sustained India through centuries of changes and challenges. It has given our civilization its inner strength. Many of our great saints and reformers have carried forward this timeless message in ways suited to their times. Sri Sathya Sai Baba placed Seva at the very heart of human life. He often said, “Love All Serve All”. For him, Seva was love in action. His institutions in education, healthcare, rural development, and many such areas stand as living proof of this philosophy. They show spirituality and service are not separate, but different expressions of the same truth.
Further, someone inspiring people while physically present is not uncommon. But the Seva activities of the institutions created by Baba are increasing day by day, despite him not being with us physically. This shows that the impact of truly great souls does not decrease with time, it actually grows.
Friends,
The message of Sri Sathya Sai Baba has not remained confined to books and discourses and ashrams only. The impact of his teachings is visible among the people. Today, from cities to small villages, from schools to tribal settlements, there is a wonderful flow of culture, education and medical services in India. Millions of Baba's followers are engaged in this work selflessly. Service to humanity is service to Madhava, the greatest ideal of Baba's followers. He left us many such thoughts, which contain the essence of compassion, duty, discipline and philosophy of life. He used to say, "Help Ever, Hurt Never, Talk Less, Work More." These life principles of Sri Sathya Sai Baba continue to resonate in all of us even today.
Friends,
Sai Baba used spirituality for the welfare of society and people. He linked it with selfless service, character building and value-based education. He did not base his power on any opinion or principle. He helped the poor and worked to alleviate their suffering. I remember, after the Gujarat earthquake, Baba's Seva Dal and all the Sevavritti stood in the front line to provide relief to the victims. His followers remained engaged in service with full devotion for many days. They made significant contributions in reaching out to affected families, providing essential supplies, and psycho-social support.
Friends,
If someone's heart melts in one meeting, if the direction of someone's life changes, then it shows the greatness of that person. Here at this event today, there are many among us who have been deeply impacted by Sathya Sai Baba's messages, and whose entire lives have been transformed.
Friends,
I am satisfied that inspired by Sri Sathya Sai Baba; Sai Central Trust and its associated organizations are carrying forward the service as an organized, institutional and long-term system. Today it is before us as a practical model. All of you are doing amazing work in areas like water, housing, healthcare, nutrition, disaster-support and clean energy. I would like to specifically mention some of the service works. For example, when there was a serious problem of drinking water in Rayalaseema, the Trust laid a pipeline more than 3 thousand kilometers long. In Odisha, the Trust built 1,000 houses for flood-affected families. Poor families who visit Sri Sathya Sai Hospitals for the first time are often stunned to find there's no billing counter. Even though the treatment here is free, the patients and their families do not face any inconvenience.
Friends,
Today itself, Sukanya Samriddhi Yojana accounts have been opened in the name of more than 20,000 daughters. This has ensured the education and secure future of those daughters.
Friends,
The Government of India had started this Sukanya Samriddhi Yojana 10 years ago keeping in mind the education of daughters and for their bright future. This is one of those schemes in the country in which our daughters get the highest interest rate of 8.2 percent. Till now, accounts of more than 4 crore daughters of the country have been opened under Sukanya Samriddhi Yojana. And you will be happy to know that till now an amount of more than Rs 3.25 lakh crore has been deposited in these bank accounts. It is a very good effort that Sri Sathya Sai family has done the noble work of opening 20 thousand Sukanya Samriddhi accounts here. Well, I am the MP from Kashi, so I will give an example from there also. In February last year, we had opened Sukanya Samriddhi accounts for 27 thousand daughters there. And Rs 300 were also transferred to the bank account of each daughter. Sukanya Samriddhi Yojana is playing a big role in the education and better future of daughters.
Friends,
Over the past 11 years, numerous schemes have been launched in the country that have significantly strengthened the social security coverage of citizens. And the poor and deprived of the country are continuously coming under the ambit of social security. In 2014, only 25 crore people in the country were covered under social security. Today I say with great satisfaction, and sitting at Baba's feet I say, today this number has reached almost 100 crores. India's welfare schemes and social security schemes are being discussed abroad, in all international forums.
Friends,
Today itself I have got the opportunity to participate in the cow donation programme here. 100 cows are being given to poor farmer families by the trust. In our tradition, the cow is considered a symbol of life, prosperity, and compassion. These cows will help in the economic, nutritional and social stability of these families.
Friends,
The message of prosperity through the protection of mother cow is visible in every corner of the country and abroad. A few years ago, under the Rashtriya Gokul Mission, more than 480 Gir cows were distributed in Varanasi. And I had a rule that I would take back the first female calf born and give it to another family. Today, the number of Gir cows and calves in Varanasi has reached about 1700. And a tradition we have started there is that the female calves born from the cows that have been distributed there are given free to farmers in other areas. Therefore, the number of these cows is also increasing. I remember, during my visit to Rwanda in Africa 7-8 years ago, I visited a village there and presented 200 Gir cows from India. And this tradition of giving donations also exists there. There is a custom called Girinka, meaning “may you have a cow,” in which the first female calf born to a cow is donated to a neighboring family. This practice has increased nutrition, milk production, income, and social unity there.
Friends,
Brazil has also adopted India's Gir and Kankrej breeds and nurtured them with modern technology and scientific management. Today, they have become a source of better dairy performance. All these examples show that when tradition, compassion and scientific thinking go together, the cow becomes a symbol of faith as well as a means of empowerment, nutrition and economic progress. And I am delighted that you are carrying forward this tradition here with such good intentions.
Friends,
Today, the country is moving forward towards a developed India with a sense of duty. Citizen participation is essential to achieve this goal. And in this, this birth centenary year of Satya Sai Baba is our biggest inspiration. I urge that this year we should especially resolve to strengthen the mantra of Vocal for Local. To build a developed India, we must promote the local economy. We have to remember, when we buy local products, we directly empower a family, a small enterprise, and the local supply-chain. This also paves the way for a self-reliant India.
Friends,
All of you, inspired by Sri Sathya Sai Baba, are continuously contributing to nation-building. This sacred land truly possesses a remarkable power. Compassion is evident in every visitor's words, peace in their thoughts, and a spirit of service in their actions. I am confident that wherever there is deprivation or suffering, you will similarly stand as a beacon of hope and light. With this spirit, I extend my heartfelt best wishes to the Sathya Sai family, all institutions, all service teams, and all devotees from across the country and the world for carrying forward this Yajna of love, peace, and service.
Thank you very much. Sai-Ram!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ପୁଟ୍ଟପର୍ଥୀଠାରେ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 NOV 2025 2:30PM by PIB Bhubaneswar
ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ମହାନୁଭବ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ, କେନ୍ଦ୍ରରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ରାମମୋହନ ନାଇଡୁ, ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ, ଭୂପତି ରାଜୁ ଶ୍ରୀନିବାସ ବର୍ମା, ସଚିନ ତେନ୍ଦୁଲକର ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପୱନ କଲ୍ୟାଣ ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରରେ ଥିବା ମନ୍ତ୍ରୀ ନାରା ଲୋକେଶ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଟ୍ରଷ୍ଟର ପରିଚାଳନା ଟ୍ରଷ୍ଟି ଆର୍. ଜେ. ରତ୍ନାକର ଜୀ, କୁଳପତି କେ. ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ ଜୀ, ଐଶ୍ୱର୍ଯ୍ୟା ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ମହିଳା ଓ ସଜ୍ଜନଗଣ, ସାଇ ରାମ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ପୁଟ୍ଟପର୍ଥୀର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଭାବନାତ୍ମକ ପ୍ରବଣ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଭୂତି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ବାବାଙ୍କ ସମାଧିରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ତାଙ୍କ ପାଦରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ, ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ଏହି ଅନୁଭୂତି ସର୍ବଦା ହୃଦୟକୁ ଭାବନାରେ ଭରିଦିଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ଏହି ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷ କେବଳ ଆମ ପିଢ଼ି ପାଇଁ କେବଳ ଏକ ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ଦିବ୍ୟ ବରଦାନ। ଆଜି, ଯଦିଓ ସେ ଆଉ ଶାରୀରିକ ରୂପରେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ନାହାଁନ୍ତି, ତଥାପି ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷା, ତାଙ୍କର ଭଲପାଇବା, ତାଙ୍କର ସେବା ଭାବନା ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି। ୧୪୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ଲୋକ ନୂଆ ଆଲୋକ, ନୂଆ ଦିଗ ଏବଂ ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ଜୀବନ 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍’ର ଜୀବନ୍ତ ସ୍ଵରୁପ ଥିଲା। ତେଣୁ ତାଙ୍କର ଏହି ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷ ଆମ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଭଲପାଇବା, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସେବାର ଏକ ମହାନ ପର୍ବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ ୧୦୦ ଟଙ୍କାର ଏକ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଏକ ଡାକ ଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଡାକଟିକଟ ତାଙ୍କ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ ରେ ପ୍ରତିବିମ୍ବ । ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ମୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଥିବା ଆମର ସମସ୍ତ ଭକ୍ତ, ସାଥୀ-ସେବକ ଏବଂ ବାବାଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ଶୁଭାକାମନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମୂଲ୍ୟ ହେଉଛି ସେବା । ଆମର ସମସ୍ତ ବିବିଧ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ଦାର୍ଶନିକ ପରମ୍ପରା, ଶେଷରେ ଏହି ଗୋଟିଏ ଆଦର୍ଶ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯାଏ। ଜଣେ ଭକ୍ତି, ଜ୍ଞାନ କିମ୍ବା କର୍ମ ମାର୍ଗରେ ଚାଲନ୍ତୁ, ସେଗୁଡିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେବା ସହିତ ଜଡିତ । ସମସ୍ତ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଦିବ୍ୟତାର ସେବା ବିନା ଭକ୍ତି କ’ଣ? ଯଦି ଏହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସହାନୁଭୂତି ଜାଗ୍ରତ କରେ ନାହିଁ ତେବେ ଜ୍ଞାନ କ’ଣ? କର୍ମ କ’ଣ ଯଦି ସମାଜକୁ ସେବା ଭାବରେ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନାହିଁ ? ସେବା ପରମୋ ଧର୍ମଃ ଏହା ହେଉଛି ସେହି ନୈତିକତା ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି। ଏହା ଆମ ସଭ୍ୟତାକୁ ଏହାର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଆମର ଅନେକ ମହାନ ସନ୍ଥ ଏବଂ ସଂସ୍କାରକ ଏହି କାଳଜୟୀ ବାର୍ତ୍ତାକୁ ନିଜ ସମୟର ଅନୁକୂଳ ଉପାୟରେ ଆଗେଇ ନେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବା ସେବାକୁ ମାନବ ଜୀବନର ହୃଦୟରେ ରଖିଥିଲେ। ସେ ବାରମ୍ବାର କହୁଥିଲେ, "ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କ ସେବା କରନ୍ତୁ"। ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସେବା ଥିଲା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଭଲ ପାଇବା । ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ଏହିପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଙ୍କର ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହି ଦର୍ଶନର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ । ସେମାନେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେବା ଅଲଗା ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ସମାନ ସତ୍ୟର ଭିନ୍ନ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ।
ଅଧିକନ୍ତୁ, ଶାରୀରିକ ଭାବେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମୟରେ କେହି ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ଅସ୍ୱାଭାବିକ ନୁହେଁ। କିନ୍ତୁ ବାବାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଦିନକୁ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଯଦିଓ ସେ ସଶରୀରେ ଭାବରେ ଆମ ସହିତ ନାହାଁନ୍ତି । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ପ୍ରକୃତରେ ମହାନ ଆତ୍ମାମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ସମୟ ସହିତ ହ୍ରାସ ହୁଏ ନାହିଁ, ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା କେବଳ ପୁସ୍ତକ, ପ୍ରବଚନ ଏବଂ ଆଶ୍ରମ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିନାହିଁ। ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରଭାବ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଆଜି ଭାରତର ସହରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଛୋଟ ଛୋଟ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଦ୍ୟାଳୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆଦିବାସୀ ଜନବସତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସଂସ୍କୃତି, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସେବାର ଏକ ଚମତ୍କାର ପ୍ରବାହ ରହିଛି। ବାବାଙ୍କର କୋଟି-କୋଟି ଅନୁଗାମୀ ବିନା କୌଣସି ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ମାନବ ସେବା ହେଉଛି ମାଧବ ସେବା, ଏହା ବାବାଙ୍କ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆଦର୍ଶ। ସେ ଆମକୁ ଏପରି ଅନେକ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଜୀବନ ଦର୍ଶନର ସାର ରହିଛି। ସେ କହୁଥିଲେ-ସବୁବେଳେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ, କେବେ ଆଘାତ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, କମ୍ କଥା କୁହନ୍ତୁ, ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତୁ, ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ଏଭଳି ଜୀବନ-ସୂତ୍ର ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ମନରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାଇ ବାବା ସମାଜ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଉପଯୋଗ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହାକୁ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବା, ଚରିତ୍ର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ। ସେ କୌଣସି ଧର୍ମ କିମ୍ବା ନୀତି ଉପରେ ନିଜର କ୍ଷମତା ଲଦି ନଥିଲେ। ସେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଃଖ ଲାଘବ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଗୁଜରାଟ ଭୂମିକମ୍ପ ପରେ ପୀଡ଼ିତମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବାବାଙ୍କ ସେବା ଦଳ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସେବକ ଆଗ ଧାଡ଼ିରେ ଆସି ଠିଆ ହୋଇଥିବା ମୋର ମନେ ଅଛି। ତାଙ୍କର ଅନୁଗାମୀମାନେ ଅନେକ ଦିନ ଧରି ନିଷ୍ଠାର ସହ ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଥିଲେ। ସେମାନେ ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରକୁ ସହାୟତା, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ମାନସିକ-ସାମାଜିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି କୌଣସି ବୈଠକରେ କାହାରି ହୃଦୟ ତରଳିଯାଏ, କାହାରି ଜୀବନର ଦିଗ ବଦଳିଯାଏ, ତେବେ ଏହା ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିର ମହାନତାକୁ ଦର୍ଶାଏ। ଆଜି ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ସନ୍ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ବଦଳି ଯାଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ପ୍ରେରଣାରେ ସାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସଙ୍ଗଠିତ, ସଂସ୍ଥାଗତ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ଏହି ସେବାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ଆଜି ଏହା ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ ମଡେଲ ଭାବେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜଳ, ଆବାସ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପୋଷଣ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ-ସହାୟତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ କେତେକ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ବିଶେଷ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଯେମିତିକି ରାୟଲସୀମାରେ ପାନୀୟ ଜଳ ସମସ୍ୟା ଗୁରୁତର ଥିବାରୁ ଟ୍ରଷ୍ଟ ତିନି ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ପାଇପଲାଇନ ବିଛାଇଥିଲା। ଓଡ଼ିଶାରେ ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାର ପାଇଁ ତିନି ହଜାର ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ହସ୍ପିଟାଲକୁ ଆସୁଥିବା ଗରିବ ପରିବାର ଡାକ୍ତରଖାନାରେ କୌଣସି ବିଲିଂ କାଉଣ୍ଟର ନଥିବା ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାନ୍ତି। ଯଦିଓ ଏହି ଚିକିତ୍ସା ମାଗଣା, ତଥାପି ରୋଗୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାରେ ୨୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଝିଅଙ୍କ ନାମରେ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଏହା ସେହି ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଝିଅମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହି ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହା ଦେଶର ସେହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ଝିଅମାନେ ସର୍ବାଧିକ ୮.୨ ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ହାର ପାଇଥାନ୍ତି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଝିଅଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଢ଼େ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା ହୋଇସାରିଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସ ବହୁତ ଭଲ ଯେ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ପରିବାର ଏଠାରେ ୨୦ହଜାର ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଯାହା ହେଉ, ମୁଁ କାଶୀର ସାଂସଦ, ମୁଁ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି। ଗତ ବର୍ଷ ଫେବୃଆରୀରେ, ଆମେ ସେଠାରେ ୨୭,୦୦୦ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିଲୁ। ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଝିଅର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୩୦୦ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା। ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ, ବହୁତ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଏବଂ ଦେଶର ଗରିବ-ବଞ୍ଚିତମାନେ ନିରନ୍ତର ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପରିସରକୁ ଆସୁଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପରିସରଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ। ଆଜି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷର ସହ ଏହା କହୁଛି, ଏବଂ ବାବାଙ୍କ ପାଦତଳେ ବସି କହୁଛି ଯେ ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ୧୦୦ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଭାରତର ଯୋଜନା ସବୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ, ଏପରିକି ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାରେ ଗୋଦନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି। ଏହି ଟ୍ରଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଗରିବ କୃଷକ ପରିବାରକୁ ଶହେଟି ଗାଈ ଦିଆଯାଉଛି। ଆମ ପରମ୍ପରାରେ ଗୋ-ମାତାଙ୍କୁ ଜୀବନ, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ କରୁଣାର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ। ଏହି ଗାଈମାନେ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ, ପୋଷଣ-ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସ୍ଥିରତା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋ-ମାତାଙ୍କ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତାରେ ସମୃଦ୍ଧିର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଶ-ବିଦେଶର କୋଣ-ଅନୁକୋଣରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୋକୁଲ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ବାରାଣସୀରେ ୪୮୦ରୁ ଅଧିକ ଗିର ଗାଈ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ମୋର ଏକ ନିୟମ ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ବାଛୁରୀଟିକୁ ନେଇ ଅନ୍ୟ ଏକ ପରିବାରକୁ ଦେବି। ଆଜି ବାରାଣସୀରେ ଗିର ଗାଈ ଏବଂ ବାଛୁରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ୧,୭୦୦ ହୋଇଯାଇଛି, ଏବଂ ଏକ ପରମ୍ପରା ଯାହା ଆମେ ସେଠାରେ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଯେଉଁ ଗାଈ ସେଠାରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ସେଥିରୁ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିବା ମହିଳା ବାଛୁରୀ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଦିଆଯାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଗାଈମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ମୋର ମନେ ଅଛି, ୭-୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆଫ୍ରିକାର ରୁୱାଣ୍ଡା ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ମୁଁ ସେଠାକାର ଏକ ଗ୍ରାମକୁ ଯାଇଥିଲି ସେଠାରେ ଭାରତର ୨୦୦ଟି ଗିର୍ ଗାଈ ଉପହାର ଦେଇଥିଲି। ଏବଂ ଏହି ଦାନ କରିବାର ପରମ୍ପରା ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ସେଠାରେ ଗିରିଙ୍କା ନାମକ ଏକ ପ୍ରଥା ଅଛି ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି "ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ଗାଈ ଥାଇପାରେ", ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ଗାଈରୁ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଥମ ମହିଳା ବାଛୁରୀକୁ ପଡ଼ୋଶୀ ପରିବାରକୁ ଦାନ ଦେବାକୁ ହୋଇଥାଏ | ଏହି ପ୍ରଥା ସେଠାରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ, ଆୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଏକତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବ୍ରାଜିଲ ଭାରତର ଗିର୍ ଏବଂ କାଙ୍କରେଜ ପ୍ରଜାତିକୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରିଚାଳନା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି। ଏବଂ ଆଜି ସେମାନେ ଉନ୍ନତ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛନ୍ତି। ଏହି ସମସ୍ତ ଉଦାହରଣ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ପରମ୍ପରା, କରୁଣା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏକାଠି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଗୋ-ମାତାଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ସହିତ ସଶକ୍ତିକରଣ, ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତିର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଯାଏ। ଏବଂ ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଆପଣମାନେ ଏଠାରେ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ତମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ-ସମୟର ଭାବନା ସହିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ। ଏବଂ ଏଥିରେ, ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ଏହି ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷ ହେଉଛି ଆମର ବଡ ପ୍ରେରଣା। ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ ବିଶେଷ କରି 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ "ମନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପ ନେବା। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ କିଣୁ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ସିଧାସଳଖ ଗୋଟିଏ ପରିବାରକୁ, ଏକ ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ, ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଉ। ଏହା ଦ୍ଵାରା ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ମାର୍ଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶସ୍ତ ହୋଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ନିଜର ନିରନ୍ତର ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ବାସ୍ତବରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ଶକ୍ତି ଅଛି, ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ବାଣୀରେ କରୁଣା, ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସେବାର ଭାବ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ। ମୋର ବିଶ୍ଵାସ ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଅଭାବ କିମ୍ବା ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅଛି, ଆପଣ ସମାନ ଭାବରେ ଏକ ଆଶା, ଏକ ଆଲୋକ ହୋଇ ଠିଆ ହେବେ । ଏହି ଭାବନା ସହିତ ମୁଁ ସତ୍ୟ ସାଇ ପରିବାର, ସମସ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ସେବା ଦଳର ସମସ୍ତ ସେବକ ଏବଂ ଦେଶ-ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ଭଲପାଇବା, ଭକ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେମ, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସେବାର ଏହି ଯଜ୍ଞକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ସାଇ-ରାମ