PIB Headquarters
Artisans of a Nation
20 NOV 2025 11:24AM by PIB Delhi
The India International Trade Fair: A Living Showcase of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’
The India International Trade Fair (IITF), held at Bharat Mandapam, stands as one of India’s largest and most culturally immersive exhibitions. With its 44-year legacy and this year’s theme of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’, the fair brings together partner states, focus states, ministries, global participants, MSMEs, artisans and start-ups under one roof, reflecting India’s unity in diversity and its economic confidence. The fair’s expansive layout — featuring multi-product halls, state pavilions, international delegations, and a vibrant cultural calendar — creates a dynamic ecosystem where heritage, innovation and enterprise converge.
Witnessing India in its Full Cultural Spectrum
From the perspective of a visitor, the India International Trade Fair unfolds like a panoramic journey across India’s cultural and artisanal heritage. Moving through the halls, one encounters the country’s linguistic, artistic and regional diversity materialise in colour, texture, and craft.
Each pavilion carries the distinct identity of its state — from handlooms and tribal art in Jharkhand, to the intricate metalwork displayed by Uttar Pradesh, to the vibrant block-prints of Rajasthan. Mirror-work shimmers under exhibition lights, terracotta wares line the aisles, and tribal jewellery, bamboo craft, jute work, and hand-embroidered textiles showcase skills preserved over generations. These handicrafts, highlighted prominently within IITF’s multi-product profile, mesmerise visitors with their kaleidoscopic repertoire of motifs,
A person working on a pottery wheelAI-generated content may be incorrect. A group of gold statuesAI-generated content may be incorrect. A person painting a pictureAI-generated content may be incorrect. A group of puppets in red dressesAI-generated content may be incorrect.
techniques, and mediums.
Across the fair, the theme of Ek Bharat Shreshtha Bharat echoes powerfully. State Day cultural performances, folk music, classical arts, and workshops create an immersive environment where visitors can witness India’s unity in diversity expressed through craft, culture and creativity.
A Platform That Sustains Craft, Community and Commerce
A person standing in front of a table with colorful fabricAI-generated content may be incorrect.A person holding a pictureAI-generated content may be incorrect.
From the perspective of an exhibitor, the India International Trade Fair is not merely an annual showcase — it is a space where years of practice, family traditions and community identities stand before the world. Behind every stall is a story: the early morning loom work, the carefully packed cartons that travel miles, the hope that a new buyer might help sustain an art form for another generation.
Across the halls, a wide range of craft communities echoed similar experiences. Paitkar artists from Jharkhand spoke about how the fair helps revive one of India’s oldest scroll-painting traditions, allowing them to narrate stories through their detailed linework. Madhubani painters from Bihar shared that IITF enables direct engagement with visitors who appreciate the precision and symbolism embedded in hand-painted work.
A person in a striped shirtAI-generated content may be incorrect.
From Kutch, traditional cowbell makers reflected on how their craft has evolved with time. Originally created only as functional bells for cattle, the craft today extends to musical instruments, wind chimes and decorative hangings that retain the same hand-tuned sound.
They added that IITF gives them the rare access to interact with international exhibitors and visitors.
A person and person standing in front of a display of shoesAI-generated content may be incorrect.
Similarly, jutti artisans from Rajasthan highlighted that the fair sustains their labour-intensive leathercraft, especially at a time when machine-made footwear dominates markets. Numerous handloom clusters from across India noted that IITF remains one of the few platforms where diverse regional weaving traditions — from tribal weaves to heritage silks — are showcased to a wide and appreciative audience.
A person standing in front of a display of colorful fabricsAI-generated content may be incorrect.
For many exhibitors, participation in the fair is directly linked to livelihood security. The event connects them to buyers they might otherwise never reach — exporters, institutional purchasers and families seeking authentic handmade work. The mix of business days and general public days helps artisans negotiate orders, expand their networks and interact with audiences who value craftsmanship.
Above all, IITF gives artisans a sense of recognition. It allows them to speak about the processes, materials and histories behind their work, reaffirming their place in India’s cultural and creative landscape. For communities that have preserved these crafts for generations, the fair stands as a reminder that their skills remain relevant, respected and celebrated.
A person sitting in a chair in a room with many carved wood carvingsAI-generated content may be incorrect.
Dr. G. Dasaradha Chari– Traditional Wood Carving,
Belonging to a family that has practised wood carving for centuries, Dr. G. Dasaradha represents a craft deeply rooted in temple tradition. Today, he and the artisans in his region create both traditional panels and modern utility items using red sandalwood, white sandalwood, rosewood and teak.
Our technique has been passed down through generations. Even when we make contemporary items, the skill remains the same,” he notes.
For more than 25 years, he has been showcasing his work at IITF. In an age of online markets, IITF is a genuine platform. People can see and feel the workmanship, and understand the effort behind each piece,” he says.
Debaki Parida – Dhokra Art, Odisha
For Debaki, Dhokra is a living tradition that defines the cultural identity of her tribal community. She works with women from her village to create brass figurines, ornaments and motifs inspired by everyday tribal life.
Every design reflects where we come from. When people see our work, they understand our culture, she says. Participating in IITF gives her a platform to directly interact with visitors and narrate the story behind each piece.
Here, I stand beside my products and explain how we make them. IITF gives small artisans like us the confidence that our heritage is valued,” she adds.
A person sitting in a room with jewelryAI-generated content may be incorrect.
Voices from the Fair
A person standing in a store with baskets and basketsAI-generated content may be incorrect.
Dhiraj – Cane and Bamboo Craft, Assam
Continuing his family’s legacy, Dhiraj works with a team of artisans to produce cane and bamboo products that reflect Assam’s long-standing craft traditions. “In our village, many families depend on this work. Every item supports someone’s livelihood,” he says.
Despite online sales, he sees IITF as an unmatched opportunity. “People come here, hold the product and see the skill involved. That recognition is important for us artisans,” he explains.
A person holding a dollAI-generated content may be incorrect.
Madhuri Singh – Traditional Clay and Jute Dolls, Bihar
A former schoolteacher, Madhuri began creating traditional clay and jute dolls during the pandemic. Her dolls portray Indian customs, festivals and attire, combining hand-sculpted clay bodies with colourful jute garments.
I wanted to make dolls that look like our own people and our own traditions,” she explains.
Her work has inspired many young girls and women in her community to learn the craft.
If they learn this skill, they can support themselves. That is why I teach them,” she adds.
At IITF, she feels her work receives an audience that understands its cultural relevance.
The Larger Significance of IITF in India’s Cultural and Economic Story
At the India International Trade Fair, the idea of Ek Bharat Shreshtha Bharat comes alive not in grand declarations, but in the quiet harmony of shared craftsmanship. Here, the colours of Madhubani meet the shine of Dhokra; the rhythm of Kutch’s cowbells blends with the softness of Assam’s cane; and the stories etched in Tirupati wood rest beside the clay traditions of Bihar.
In these stalls and corridors, India’s diversity does not stand apart — it stands together. Every artisan brings a piece of their soil, their memory, their lineage, and places it on a platform where it becomes part of a larger national tapestry. Visitors pause, listen, learn and carry these stories with them, becoming threads in that tapestry themselves.
As the fairgrounds settle each evening, what remains is the reminder that India’s strength lies in this effortless convergence — many cultures, many languages, many hands, creating one shared identity. IITF captures this unity with a quiet grace, proving that when the country’s traditions stand side by side, India is not just diverse; it is beautifully, powerfully whole.
Artisans of a Nation

PIB Headquarters
ଦେଶର କାରିଗର
ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳା: 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ
20 NOV 2025 11:24AM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳା (ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌), ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏହାର ୪୪ବର୍ଷର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷର 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ, ଏହି ମେଳା ଅଂଶୀଦାର ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରିତ ରାଜ୍ୟ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଶ୍ୱ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ, ଏମଏସଏମଇ, କାରିଗର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଏକତ୍ରିତ କରେ, ଯାହା ବିବିଧତାରେ ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ମେଳାର ବିସ୍ତୃତ ଲେଆଉଟ୍ - ବହୁ-ଉତ୍ପାଦ ହଲ୍, ରାଜ୍ୟ ମଣ୍ଡପ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ଏବଂ ଏକ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ସାଂସ୍କୃତିକ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ସହିତ - ଏକ ଗତିଶୀଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯେଉଁଠାରେ ଐତିହ୍ୟ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏକତ୍ରିତ ହୁଏ।
ଜଣେ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ, ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଐତିହ୍ୟରେ ଏକ ମନୋରମ ଯାତ୍ରା ପରି ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ। ହଲ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରିବା ସମୟରେ, ଦେଶର ଭାଷାଗତ, କଳାତ୍ମକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିବିଧତାର ରଙ୍ଗ, ଗଠନ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପରେ ବାସ୍ତବ ରୂପ ନେଇଥାଏ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଣ୍ଡପ ଏହାର ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ବହନ କରେ - ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ କଳାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଜଟିଳ ଧାତୁକାର୍ଯ୍ୟ, ରାଜସ୍ଥାନର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ବ୍ଲକ୍-ପ୍ରିଣ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଦର୍ପଣ କାର୍ଯ୍ୟ, ଟେରାକୋଟା ସାମଗ୍ରୀ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ରେଖାବଦ୍ଧ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଳଙ୍କାର, ବାଉଁଶ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ପାଟ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏବଂ ହସ୍ତ-କଣ୍ଟା ବସ୍ତ୍ର ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଧରି ସଂରକ୍ଷିତ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ଏହି ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ର ବହୁ-ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରୋଫାଇଲ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ଭାବରେ ହାଇଲାଇଟ୍ ହୋଇଛି, ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ କୌଶଳ ଏବଂ କାରିଗରୀ ଦକ୍ଷତାର ସଂଗ୍ରହ ସହିତ ମନ୍ତ୍ରମୁଗ୍ଧ କରେ।
ମେଳା ସାରା, ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାବରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୁଏ। ରାଜ୍ୟ ଦିବସ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଲୋକ ସଙ୍ଗୀତ, ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ କଳା ଏବଂ କର୍ମଶାଳା ଏକ ନିମଗ୍ନ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯେଉଁଠାରେ ପରିଦର୍ଶକମାନେ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ ବିବିଧତାରେ ଭାରତର ଏକତା ଦେଖିପାରିବେ।
ପ୍ରଦର୍ଶକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ, ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳା କେବଳ ଏକ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ନୁହେଁ - ଏହା ଏକ ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ଅଭ୍ୟାସ, ପରିବାର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପରିଚୟ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହୁଏ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟଲ ପଛରେ ଏକ କାହାଣୀ ଅଛି: ସକାଳୁ ସକାଳୁ ବିଭିନ୍ନ କାରିଗରୀ, ସାବଧାନତାର ସହିତ ପ୍ୟାକିଂ ହୋଇଥିବା କାର୍ଟନ ଯାହା ମାଇଲ ଯାତ୍ରା କରେ, ଆଶା ଯେ ଜଣେ ନୂତନ କ୍ରେତା ଅନ୍ୟ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ କଳା ଫର୍ମକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ।
ହଲ୍ ଗୁଡ଼ିକରେ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମାନ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲେ। ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ପାଇଟକର କଳାକାରମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମେଳା କିପରି ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ସ୍କ୍ରୋଲ-ପେଣ୍ଟିଂ ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବିସ୍ତୃତ ରେଖା ମାଧ୍ୟମରେ କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ। ବିହାରର ମଧୁବନୀ ଚିତ୍ରକରମାନେ ସେୟାର କରିଥିଲେ ଯେ ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିଥାଏ ଯେଉଁମାନେ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କାମରେ ନିହିତ ସଠିକତା ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମକାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି।
କଚ୍ଛରୁ, ପାରମ୍ପରିକ କାଓବେଲ ନିର୍ମାତାମାନେ ସମୟ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କିପରି ବିକଶିତ ହୋଇଛି ତାହା ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲେ। ମୂଳତଃ କେବଳ ଗୋରୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଘଣ୍ଟି ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା, ଆଜି ଏହି ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର, ୱିଣ୍ଡ ଚାଇମ୍ ଏବଂ ସାଜସଜ୍ଜା ଝୁଲା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି ଯାହା ସମାନ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ବଜାୟ ରଖେ। ସେମାନେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶକ ଏବଂ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର ବିରଳ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ସେହିପରି, ରାଜସ୍ଥାନର ଝୋଟ କାରିଗରମାନେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ମେଳା ସେମାନଙ୍କର ଶ୍ରମ-ସଘନ ଚମଡାଶିଳ୍ପକୁ ବଜାୟ ରଖେ, ବିଶେଷକରି ଏପରି ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ମେସିନ-ନିର୍ମିତ ପାଦୁକା ବଜାରରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରେ। ସାରା ଭାରତରୁ ଆସିଥିବା ଅନେକ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଲଷ୍ଟର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ଏପରି କିଛି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯେଉଁଠାରେ ଆଦିବାସୀ ବୁଣାକାର୍ଯ୍ୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଐତିହ୍ୟ ରେଶମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିବିଧ ଆଞ୍ଚଳିକ ବୟନ ପରମ୍ପରାକୁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ କୃତଜ୍ଞ ଦର୍ଶକଙ୍କ ନିକଟରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଏ।
ଅନେକ ପ୍ରଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଇଁ, ମେଳାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସିଧାସଳଖ ଜୀବିକା ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେମାନଙ୍କୁ ଏପରି କ୍ରେତାଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ୟଥା କେବେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବେ ନାହିଁ – ବିଶେଷ କରି ରପ୍ତାନିକାରୀ, ସଂସ୍ଥାଗତ କ୍ରେତା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କାମ ଖୋଜୁଥିବା ପରିବାର। ବ୍ୟବସାୟ ଦିବସ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଦିବସର ମିଶ୍ରଣ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଅର୍ଡର ଆଲୋଚନା କରିବାରେ, ସେମାନଙ୍କର ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ଏବଂ କାରିଗରୀଙ୍କୁ ମୂଲ୍ୟ ଦେଉଥିବା ଦର୍ଶକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ସର୍ବୋପରି, ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତିର ଭାବନା ଦିଏ। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କାମ ପଛରେ ଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା, ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଇତିହାସ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦିଏ, ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଦୃଶ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରିଥାଏ। ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଏହି କାରିଗରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଥିବା ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ମେଳା ଏକ ସ୍ମରଣକାରୀ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ ଏବେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଓ ଏହାର ଚାହିଦା ରହିଛି।
ଡକ୍ଟର ଜି. ଦଶରାଧା ଚାରି - ପାରମ୍ପରିକ କାଠ ଖୋଦେଇ,
ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି କାଠ ଖୋଦେଇ ଅଭ୍ୟାସ କରିଆସୁଥିବା ଏକ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ, ଡକ୍ଟର ଜି. ଦଶରାଧା ମନ୍ଦିର ପରମ୍ପରାରେ ଗଭୀର ଦକ୍ଷତା ଥିବା ଏକ କଳାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି। ଆଜି, ସେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳର କାରିଗରମାନେ ଲାଲ ଚନ୍ଦନ, ଧଳା ଚନ୍ଦନ, ଶିଶୁ କାଠ ଏବଂ ସାଗୁଆନ ବ୍ୟବହାର କରି ପାରମ୍ପରିକ ପ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଉପଯୋଗୀ ଜିନିଷ ଉଭୟ ତିଆରି କରନ୍ତି।
"ଆମର କୌଶଳ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଚାଲିଆସିଛି। ଆମେ ସମସାମୟିକ ଜିନିଷ ତିଆରି କଲେ ମଧ୍ୟ, ଦକ୍ଷତା ସମାନ ରହିଛି," ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରନ୍ତି।
୨୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି, ସେ ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ରେ ତାଙ୍କର କାମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଆସୁଛନ୍ତି। "ଅନଲାଇନ୍ ବଜାରର ଯୁଗରେ, ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ଏକ ପ୍ରକୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ। ଲୋକମାନେ କାରିଗରୀ ଦେଖିପାରିବେ ଏବଂ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖଣ୍ଡ ପଛରେ ଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ବୁଝିପାରିବେ," ବୋଲି ସେ କୁହନ୍ତି।
ଦେବକୀ ପରିଡା - ଡୋକ୍ରା କଳା, ଓଡ଼ିଶା
ଦେବକୀଙ୍କ ପାଇଁ, ଡୋକ୍ରା ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପରମ୍ପରା ଯାହା ତାଙ୍କ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ପରିଭାଷିତ କରେ। ସେ ତାଙ୍କ ଗାଁର ମହିଳାମାନଙ୍କ ସହିତ କାମ କରି ଦୈନନ୍ଦିନ ଆଦିବାସୀ ଜୀବନ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ପିତ୍ତଳ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି, ଅଳଙ୍କାର ଏବଂ ମୋଟିଫ୍ ତିଆରି କରନ୍ତି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡିଜାଇନ୍ ଆମେ କେଉଁଠାରୁ ଆସିଛୁ ତାହା ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଆମର କାମ ଦେଖନ୍ତି, ସେମାନେ ଆମର ସଂସ୍କୃତିକୁ ବୁଝନ୍ତି," ସେ କୁହନ୍ତି। ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ତାଙ୍କୁ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖଣ୍ଡ ପଛରେ ଥିବା କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ।
"ଏଠାରେ, ମୁଁ ମୋର ଉତ୍ପାଦ ପାଖରେ ଠିଆ ହୁଏ ଏବଂ ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ତିଆରି କରୁ ତାହା ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରେ। ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ଆମ ପରି ଛୋଟ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦିଏ ଯେ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ମୂଲ୍ୟବାନ," ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଧୀରଜ – ବେତ ଏବଂ ବାଉଁଶ କାରିଗରୀ, ଆସାମ
ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଐତିହ୍ୟକୁ ଜାରି ରଖି, ଧୀରଜ କାରିଗରମାନଙ୍କ ଏକ ଦଳ ସହିତ କାମ କରି ଆସାମର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ବେତ ଏବଂ ବାଉଁଶ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି। "ଆମ ଗାଁରେ, ଅନେକ ପରିବାର ଏହି କାମ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ କାହାର ନା କାହାର ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରେ," ସେ କୁହନ୍ତି।
ଅନଲାଇନ୍ ବିକ୍ରୟ ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେ ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ କୁ ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି। "ଲୋକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସନ୍ତି, ଉତ୍ପାଦ ଧରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ ଥିବା ଦକ୍ଷତା ଦେଖନ୍ତି। ସେହି ସ୍ୱୀକୃତି ଆମ କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ," ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରନ୍ତି।
ମାଧୁରୀ ସିଂହ – ପାରମ୍ପରିକ ମାଟି ଏବଂ ଝୋଟ କଣ୍ଢେଇ, ବିହାର
ଜଣେ ପୂର୍ବତନ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ, ମାଧୁରୀ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ପାରମ୍ପରିକ ମାଟି ଏବଂ ଝୋଟ କଣ୍ଢେଇ ତିଆରି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କର କଣ୍ଢେଇ ଭାରତୀୟ ରୀତି, ପର୍ବ ଏବଂ ପୋଷାକକୁ ଉପସ୍ଥାପିତ କରନ୍ତି। ଏଥିରେ ରଙ୍ଗୀନ ଝୋଟ ପୋଷାକ ସହିତ ହାତ-ତିଆରି ମାଟି କଳାକୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
"ମୁଁ ଏପରି କଣ୍ଢେଇ ତିଆରି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି ଯାହା ଆମ ନିଜ ଲୋକ ଏବଂ ଆମର ନିଜ ପରମ୍ପରା ପରି ଦେଖାଯାଏ," ସେ କୁହନ୍ତି। ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ତାଙ୍କ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନେକ ଯୁବତୀ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କୁ ଏହି ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଶିଖିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। "ଯଦି ସେମାନେ ଏହି କୌଶଳ ଶିଖନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ନିଜକୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବେ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶିଖାଏ," ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ରେ, ସେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ କାମକୁ ଏପରି ଦର୍ଶକ ପାଆନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ବୁଝନ୍ତି। ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାହାଣୀରେ ଆଇଆଇଟିଏଫ୍‌ ର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି।
ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳାରେ, ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଧାରଣା ମହାନ ଘୋଷଣାରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସହଭାଗୀ କାରିଗରୀର ନୀରବ ସମନ୍ୱୟରେ ଜୀବନ୍ତ ହୁଏ। ଏଠାରେ, ମଧୁବନୀର ରଙ୍ଗ ଡୋକ୍ରାର ଚମକ ସହିତ ମିଶିଥାଏ; କଚ୍ଛର ଗାଈଘଣ୍ଟିର ତାଳ ଆସାମର ବେତର କୋମଳତା ସହିତ ମିଶିଯାଏ; ଏବଂ ତିରୁପତି କାଠରେ ଖୋଦିତ କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକ ବିହାରର ମାଟି ପରମ୍ପରା ପାଖରେ ରହିଥାଏ।
ଏହି ଷ୍ଟଲ ଏବଂ କରିଡରଗୁଡ଼ିକରେ, ଭାରତର ବିବିଧତା ଅଲଗା ହୁଏ ନାହିଁ - ଏହା ଏକାଠି ରହିଥାଏ। ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରିଗର ସେମାନଙ୍କର ମାଟିର ଏକ ଖଣ୍ଡ, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ମୃତି, ସେମାନଙ୍କର ବଂଶକୁ ଆଣନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ରଖନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଏହା ଏକ ବୃହତ୍ତର ଜାତୀୟ କଳାକୃତିର ଅଂଶ ହୋଇଯାଏ। ପରିଦର୍ଶକମାନେ ବିରାମ ନିଅନ୍ତି, ଶୁଣନ୍ତି, ଶିଖନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜ ସହିତ ବହନ କରନ୍ତି, ସେହି କାରିଗରୀରେ ନିଜେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଯାଆନ୍ତି।
ଯେତେବେଳେ ଏହି ମେଳା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ଏହା ସ୍ମରଣକାରୀ ଯେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଏହି ସହଜ ସମନ୍ୱୟରେ ନିହିତ - ଅନେକ ସଂସ୍କୃତି, ଅନେକ ଭାଷା, ଅନେକ ହାତ, ଏକ ସହଭାଗୀ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଆଇଆଇଟିଏଫ୍ ଏହି ଏକତାକୁ ଏକ ନୀରବ ସୌଜନ୍ୟତା ସହିତ ଆକର୍ଷିତ କରେ, ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକ ପରସ୍ପରର ନିକଟତର ହୁଅନ୍ତି, ଏହା ଭାରତର ଏକତା ଓ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରନ୍ତି।