Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the Diamond Jubilee celebrations of the Border Security Force (BSF) in Bhuj, Gujarat
As long as the BSF stands guard, the enemy cannot even cast an eye on a single inch of India’s land
On water, land, and sky — across all three domains, the BSF has had only one goal: the security of India
Due to the valour and relentless efforts of our security forces, the country will be completely free from Naxalism by 31st March 2026
BSF has seized more than 18,000 kilograms of drugs so far in 2025—this is a historic achievement
In the next five years, the BSF will become the world’s most modern and technologically advanced border security force
To protect the country’s democratic system, it is essential to stop infiltrators, therefore, I urge all citizens to fully cooperate with the SIR initiative
My clear message to the political parties opposing SIR for their narrow political gains: infiltrators will be identified and deported from the country, no matter what
The mandate given by the people of Bihar is a clear message: the citizens of the country will not accept infiltrators at any cost
Today, Border Security Force personnel were awarded one Police Medal for Gallantry (posthumously), eight President's Medals, and the General Chaudhary, Maharana Pratap, and Ashwini Kumar Trophies
A commemorative postage stamp was released to mark the Diamond Jubilee celebrations of the Border Security Force
21 NOV 2025 4:20PM by PIB Delhi
The Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the Diamond Jubilee celebrations of the Border Security Force (BSF) in Bhuj, Gujarat. On this occasion, Gujarat's Deputy Chief Minister Shri Harsh Sanghavi, BSF Director General, Shri Daljit Singh Chawdhary, and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah said that over the past six years, the BSF has compelled not only the people of India but the entire world to accept that as long as the BSF stands guard, the enemy cannot even cast an eye on a single inch of India’s land. He stated that the brave soldiers of the BSF have discharged the responsibility of being the ‘first responders’ with extraordinary valour, skill, and complete disregard for their own lives—many even making the supreme sacrifice. As the country’s Home Minister, this fills him with immense pride and honour. Shri Shah told the BSF personnel that not just the Prime Minister and the Home Minister, but the entire nation salutes their bravery, has unwavering faith in their competence, and sleeps peacefully because of their unbreakable resolve to protect the country—this, he said, is a matter of great pride for any force.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that so far, 2013 valiant soldiers of the Border Security Force have made the supreme sacrifice of their lives while keeping the country’s borders inviolable and secure. He said that BSF personnel have never looked back—not only in border defence, but also in numerous United Nations peacekeeping missions and in countless internal emergencies within the country, whether it was combating terrorism or realizing the national goal of eliminating Naxalism. They have always placed duty above everything and stepped forward. Shri Shah stated that it is precisely because of this that today both the eastern and western borders of India stand resolute, unwavering, and completely secure. The greatest credit for this goes to the brave soldiers of the BSF.
Shri Amit Shah said that this valiant land of Kutch is a symbol of indomitable courage. He said that for centuries, despite adverse weather and circumstances, the people of Kutch have nurtured this region with grit and resilience and taken it to the heights of development. He remarked that from the 1970s until today, the strongest resistance to every aggression has been put up by the people of Kutch — the entire country bears witness to this. Shri Shah said that in numerous wars, the people of Kutch marched shoulder-to-shoulder with the Army and BSF and played an extraordinary role. He highlighted that the brave women of this region played a vital part in keeping the nation safe by repairing airstrips during wartime and making them operational again within hours. Union Home Minister said that the land of Kutch has endured the most devastating earthquake of the century. Union Home Minister said that the land of Kutch has endured the most devastating earthquake of the century. He proudly declared today that because of the tireless efforts of the people of Kutch, the region has not only recovered from the earthquake but has become 100 times more beautiful and developed than before — a shining example of the indomitable spirit and resilience of Kutch’s people.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that ever since its establishment on 1 December 1965, the Border Security Force has successfully scaled every pinnacle of excellence. He stated that among all Central Armed Police Forces (CAPFs), BSF is the only force dedicated to guarding the nation on land, water, and air frontiers. Whether it is our air borders, the most inaccessible land borders, or water borders amidst countless obstacles, BSF personnel remain deployed on all three. Shri Shah said that the courage and skill with which BSF jawans have adapted to these diverse challenges and the harshest forces of nature while achieving the singular goal of securing India’s borders is truly commendable. Shri Shah said that on water, land, and sky, the BSF has always had only one goal: the security of India. He expressed pride that today, with the strength of 193 battalions and over 2.76 lakh personnel, the BSF is fully protecting and monitoring the entire 2,279 km border with Pakistan and the 4,096 km border with Bangladesh.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the coming year will be fully dedicated to the complete modernization of the BSF, and the year after that will be entirely devoted to the welfare of our brave jawans and their families. During this period, the BSF and the Ministry of Home Affairs will launch numerous schemes and take concrete steps toward the welfare of the personnel and their families. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Home Affairs has resolved to transform the BSF into the world’s most modern and most capable border security force within the next five years. He added that many new initiatives will be rolled out in the coming days, and he wants to assure the families of Jawans posted in difficult conditions along the borders that under Prime Minister Shri Narendra Modi’s leadership, the Government of India will leave no stone unturned for their welfare.
Shri Amit Shah said that a Pakistan-sponsored terrorist group carried out a cowardly attack on our tourists in Pahalgam, asking their religion before brutally killing them. After this attack, the Prime Minister had said that a befitting and crushing reply would be given. Shri Shah said that through 'Operation Sindoor' we gave only a limited response, yet Pakistan treated the strike on the terrorists as an attack on itself. The moment the Pakistani army came into action, BSF jawans did not fall short in giving them a befitting and resounding reply. He said that within just a few days, due to the valour and bravery of the BSF and the Army, Pakistan was forced to announce a unilateral ceasefire. Because of this, a clear message has gone out to the entire world that no one should dare tamper with India's borders or challenge India's security forces — otherwise they will have to face the consequences.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that during ‘Operation Sindoor’, our forces destroyed nine key locations of Jaish-e-Mohammed, Hizbul Mujahideen, and Lashkar-e-Taiba, including their headquarters, training camps, and launch pads. The objective of this operation was the complete elimination of terrorism, the safety of our citizens, and the security of border areas. Home Minister further said that during this operation, Sub-Inspector Mohammad Imtiyaz Ahmad and Constable Deepak made the supreme sacrifice while displaying unparalleled bravery, and he pays his heartfelt tributes to these bravehearts.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the BSF has achieved remarkable success even in Naxal-affected areas. He said, due to the valour and relentless efforts of our security forces, the country will be completely free from Naxalism by 31st March 2026. Home Minister reiterated that our firm resolve is to completely eradicate Naxalism from the country by 31 March 2026 and clear the path for the all-round development of our tribal brothers and sisters. Shri Shah said that the armed Naxalites once dreamt of a ‘Tirupati-to-Pashupati’ Red Corridor, but now that very corridor will not only be made fully secure, but unprecedented development will also be ensured in those regions. Union Home Minister said that in Chhattisgarh alone, the BSF has facilitated the surrender of 127 Maoists, arrested 73 Maoists, and neutralised 22 Maoists.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the BSF has launched numerous operations against the infiltration of narcotics into the country and achieved tremendous success. He informed, BSF has seized more than 18,000 kilograms of drugs so far in 2025—this is a historic achievement. He said that the BSF remains fully engaged in preventing infiltration along all our borders. Preventing infiltration is not only essential for the country’s security but also crucial to protect our democratic system from being polluted. Unfortunately, some political parties are actively trying to weaken the ‘Ghuspaithiya Hataao’ campaign. Shri Shah further said that these very political parties are opposing the voter list purification process being carried out by the Election Commission under the SIR (Special Intensive Revision) exercise. He declared with firm resolve that it is our pledge that we will identify and deport every single infiltrator from this country, one by one.
The Home Minister said that in this country, only Indian citizens will decide who the Chief Minister of any state becomes or who becomes the Prime Minister of India. No infiltrator has the right to pollute our democratic system or influence our democratic decisions. He said that SIR is a vital step to protect our democracy from infiltrators and to make it even stronger. He appealed to the people of the country to extend their full support to this process. He said, the mandate given by the people of Bihar is a clear message: the citizens of the country will not accept infiltrators at any cost. Shri Shah said that my clear message to the political parties opposing the SIR for political gains is that the infiltrators will certainly be thrown out of the country.
Union Home Minister, said that in the past few years, we have rapidly strengthened and made the border fencing impenetrable. Most of the trials related to fencing have now been completed. In the coming days, we are bringing the new revolutionary concept of ‘e-Border Security’. The BSF has the biggest role in implementing this concept on the ground, and the initial initiative has also been taken by the BSF itself. Every possible effort will be made to fully roll it out on the ground within the next one year, and I am fully confident that within the next five years, the entire land border of our country will be securely covered under this e-security shield.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that in a historic step towards making India’s maritime borders impregnable, the country’s first National Academy for Coastal Policing (NACP) has been established at Okha in Gujarat. The entire responsibility for its operation and management rests with the BSF. He added that in the times to come, this academy will provide world-class training to our Marine Police Force and further strengthen the nation’s coastal security apparatus. Shri Amit Shah said that three major challenges existed for the welfare of our BSF jawans: better healthcare services, improvement in the housing satisfaction ratio, and long duty hours. In the last few years, we have taken several concrete and revolutionary steps in all these three areas.
Union Home Minister Shri Amit Shah, during his address, paid humble tributes to the great freedom fighter Shri Harekrushna Mahtab, Param Vir Chakra awardee Subedar Jadunath Singh, and Bharat Ratna Dr. C.V. Raman on their birth anniversaries. He further stated that today, our Border Security Force personnel have been honoured with one Police Medal for Gallantry (posthumous), eight President’s Medals, and the General Chaudhary Trophy, Maharana Pratap Trophy, and Ashwini Kumar Trophy. Shri Shah also informed that on the occasion of the BSF’s Diamond Jubilee celebrations, a commemorative postage stamp has been released today. This stamp will forever keep the glorious 60-year journey of the Force alive in the nation’s memory for centuries to come.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ବିଏସ୍ଏଫ୍’ର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
21 NOV 2025 4:20PM by PIB Bhubaneswar
• ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ପହରା ଦେଉଛି, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଇଞ୍ଚେ ଜମି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଶତ୍ରୁ ନଜର ପଡ଼ିବ ନାହିଁ
• ଜଳ, ସ୍ଥଳ ଏବଂ ଆକାଶ-ଏହି ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଏସ୍ଏଫର କେବଳ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି: ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା
• ଆମ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନକ୍ସଲବାଦ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯିବ
• ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୮,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ଡ୍ରଗ୍ସ ଜବତ କରିଛି-ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା
• ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉନ୍ନତ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀରେ ପରିଣତ ହେବ
• ଦେଶର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ରୋକିବା ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ, ତେଣୁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଏସ୍ଆଇଆରର ପଦକ୍ଷେପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି
• ଛୋଟିଆ ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ପାଇଁ ଏସ୍ଆଇଆରକୁ ବିରୋଧ କରୁଥିବା ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ମୋର ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା: ଯାହା ବି ହେଉନା କାହିଁକି ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ ଏବଂ ଦେଶରୁ ବିଦା କରାଯିବ
• ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଜନାଦେଶ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା: ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ କୌଣସି ମୂଲ୍ୟରେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ନାହିଁ
• ଆଜି, ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସାହସିକତା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ସାହସୀକତା ପଦକ (ମରଣୋତ୍ତର), ଆଠଟି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ ଏବଂ ଜେନେରାଲ ଚୌଧୁରୀ, ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ଏବଂ ଅଶ୍ୱିନୀ କୁମାର ଟ୍ରଫି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
• ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଭୁଜଠାରେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ବିଏସ୍ଏଫ୍)ର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହର୍ଷ ସଂଘବୀ, ବିଏସ୍ଏଫ୍ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଦଲଜିତ ସିଂହ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେତେଜଣ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ କେବଳ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏହା ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଛି ଯେ, ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ପହରା ଦେଉଛି, ଶତ୍ରୁ ଭାରତର ଏକ ଇଞ୍ଚ ଜମି ଉପରେ ନଜର ମଧ୍ୟ ପକାଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଏସ୍ଏଫର ସାହସୀ ସୈନିକମାନେ ଅସାଧାରଣ ବୀରତ୍ୱ, କୌଶଳ ଏବଂ ନିଜ ଜୀବନ ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଣଦେଖା ସହିତ 'ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ' ହେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି-ଏପରିକି ଅନେକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଦେଶର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଏହା ତାଙ୍କୁ ଅପାର ଗର୍ବ ଏବଂ ସମ୍ମାନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ବିଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ସାହସିକତାକୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଉଛି, ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଏବଂ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଅତୁଟ ସଂକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ଶାନ୍ତିରେ ଶୋଇଛି-ଏହା ଯେକୌଣସି ବାହିନୀ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୨୦୧୩ ମସିହାରେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ବୀର ସୈନିକମାନେ ଦେଶର ସୀମାକୁ ଅଲଙ୍ଘନୀୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖି ନିଜ ଜୀବନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀମାନେ କେବେ ବି ପଛକୁ ଫେରି ଚାହିଁନାହାନ୍ତି-କେବଳ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଅନେକ ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା ମିଶନରେ ଏବଂ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଗଣିତ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ତାହା ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା କରିବା ହେଉ କିମ୍ବା ନକ୍ସଲବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ହେଉ। ସେମାନେ ସର୍ବଦା କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ସବୁଠୁଁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ ରଖି ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ହିଁ ଆଜି ଭାରତର ଉଭୟ ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ସୀମା ଦୃଢ଼, ଅତୁଟ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି। ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶ୍ରେୟ ବିଏସ୍ଏଫର ସାହସୀ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କଚ୍ଛର ଏହି ବୀର ଭୂମି ଅଦମ୍ୟ ସାହସର ପ୍ରତୀକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି, ପ୍ରତିକୂଳ ପାଣିପାଗ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, କଚ୍ଛ ର ଲୋକମାନେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସହନଶୀଳତା ସହିତ ପୋଷଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ବିକାଶର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୭୦ ଦଶକରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଚ୍ଛର ଲୋକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆକ୍ରମଣର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିରୋଧ କରିଛନ୍ତି-ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଯୁଦ୍ଧରେ କଚ୍ଛର ଲୋକମାନେ ସେନା ଏବଂ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ଅସାଧାରଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାହସୀ ମହିଳାମାନେ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଏୟାରଷ୍ଟ୍ରିପ୍ ମରାମତି କରି ଏବଂ କିଛି ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଣି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରି ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କଚ୍ଛ ଭୂମି ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ଭୟଙ୍କର ଭୂକମ୍ପକୁ ସହିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କଚ୍ଛ ଭୂମି ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ଭୟଙ୍କର ଭୂକମ୍ପକୁ ସହିଛି। ସେ ଆଜି ଗର୍ବର ସହ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ କଚ୍ଛର ଲୋକଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ କେବଳ ଭୂମିକମ୍ପରୁ ମୁକୁଳିନାହିଁ, ବରଂ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ୧୦୦ ଗୁଣ ଅଧିକ ସୁନ୍ଦର ଏବଂ ବିକଶିତ ହୋଇଛି-ଯାହା କଚ୍ଛର ଲୋକଙ୍କ ଅଦମ୍ୟ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ନମନୀୟତାର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୯୬୫ ଡିସେମ୍ବର ୧ ତାରିଖରେ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରଠାରୁ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ସଫଳତାର ସହ ଉତ୍କର୍ଷତାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଖରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ୍) ମଧ୍ୟରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ବାହିନୀ ଯାହା ସ୍ଥଳ, ଜଳ ଏବଂ ଆକାଶ ସୀମାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ। ଆମର ଆକାଶ ସୀମା ହେଉ, ଦୁର୍ଗମ ସ୍ଥଳ ସୀମା ହେଉ, କିମ୍ବା ଅଗଣିତ ବାଧାବିଘ୍ନ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଜଳ ସୀମା ହେଉ, ଏହି ତିନିଟିରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ କର୍ମୀ ନିୟୋଜିତ ରହିଥାନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାର ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ସହିତ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ଏହି ବିବିଧ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ପ୍ରକୃତିର କଠୋର ଶକ୍ତି ସହିତ ଯେଉଁ ସାହସ ଏବଂ କୌଶଳ ସହିତ ଖାପଖୁଆଇଛନ୍ତି, ତାହା ବାସ୍ତବରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଳ, ସ୍ଥଳ ଏବଂ ଆକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଏସ୍ଏଫର ସର୍ବଦା ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି, ତାହା ହେଉଛି ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା। ସେ ଗର୍ବ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ୧୯୩ ବାଟାଲିଅନ୍ ଏବଂ ୨.୭୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ସହିତ, ବିଏସ୍ଏଫ୍ ପାକିସ୍ତାନ ସହିତ ସମଗ୍ର ୨,୨୭୯ କିଲୋମିଟର ସୀମା ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ସହିତ ୪,୦୯୬ କିଲୋମିଟର ସୀମାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ତଦାରଖ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ବିଏସ୍ଏଫର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସମର୍ପିତ ହେବ ଏବଂ ତା 'ପର ବର୍ଷ ଆମର ସାହସୀ ଯବାନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସମର୍ପିତ ହେବ। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଏସ୍ଏଫ ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନେକ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ତଥା ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଏସ୍ଏଫକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସକ୍ଷମ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ଏବଂ ସୀମାରେ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମୁତୟନ ହୋଇଥିବା ଯବାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ପାକିସ୍ତାନ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଏକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ପହଲଗାମରେ ଆମର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦୟ ଭାବେ ହତ୍ୟା କରିବା ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କ ଧର୍ମ ପଚାରି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ କାପୁରୁଷୋଚିତ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ଆକ୍ରମଣ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଉପଯୁକ୍ତ ଏବଂ କଠୋର ଜବାବ ଦିଆଯିବ। 'ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର’ ଜରିଆରେ ଆମେ କେବଳ ଏକ ସୀମିତ ଜବାବ ଦେଇଛୁ, ତଥାପି ପାକିସ୍ତାନ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ନିଜ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଯେଉଁ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କଲା, ବିଏସ୍ଏଫ୍ ଯବାନମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଜୋରଦାର ଜବାବ ଦେବାରେ ବିଫଳ ହେଲେ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମାତ୍ର କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ଏବଂ ସେନାର ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ସାହସିକତା କାରଣରୁ ପାକିସ୍ତାନ ଏକତରଫା ଅସ୍ତ୍ରବିରତି ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। ଏହି କାରଣରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଯାଇଛି ଯେ କେହି ଭାରତର ସୀମାରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବା କିମ୍ବା ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବାର ସାହସ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ-ନଚେତ୍ ସେମାନଙ୍କୁ ପରିଣାମ ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, 'ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର' ସମୟରେ ଆମ ସେନା ଜୈସ-ଏ-ମହମ୍ମଦ, ହିଜବୁଲ ମୁଜାହିଦ୍ଦିନ ଏବଂ ଲସ୍କର-ଏ-ତାଇବାର ନଅଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନଙ୍କର ମୁଖ୍ୟାଳୟ, ତାଲିମ ଶିବିର ଏବଂ ଲଞ୍ଚ ପ୍ୟାଡ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ଏହି ଅପରେସନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଆତଙ୍କବାଦର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲୋପ, ଆମ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ସୁରକ୍ଷା। ଏହି ଅପରେସନ ସମୟରେ ସବ୍-ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ମହମ୍ମଦ ଇମ୍ତିୟାଜ ଅହମ୍ମଦ ଏବଂ କନେଷ୍ଟବଳ ଦୀପକ ଅତୁଳନୀୟ ସାହସିକତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେ ଏହି ସାହସୀମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଏସ୍ଏଫ୍ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ଆମ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯିବ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ, ଆମର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରୁ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ମୂଳପୋଛ କରିବା ଏବଂ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିବା। ସଶସ୍ତ୍ର ନକ୍ସଲମାନେ ଏକଦା 'ତିରୁପତି-ରୁ-ପଶୁପତି’ ରେଡ୍ କରିଡରର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେହି କରିଡରକୁ କେବଳ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁରକ୍ଷିତ କରାଯିବ ନାହିଁ, ବରଂ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ। କେବଳ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ୧୨୭ ଜଣ ମାଓବାଦୀଙ୍କୁ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିଛି, ୭୩ ଜଣ ମାଓବାଦୀଙ୍କୁ ଗିରଫ କରିଛି ଏବଂ ୨୨ ଜଣ ମାଓବାଦୀଙ୍କୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଅନୁପ୍ରବେଶ ବିରୋଧରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ଅନେକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ବିପୁଳ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି, ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୮,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ଡ୍ରଗ୍ସ ଜବତ କରିଛି-ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା। ଆମ ସମସ୍ତ ସୀମାରେ ଅନୁପ୍ରବେଶ ରୋକିବାରେ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନିୟୋଜିତ ରହିଛି। ଅନୁପ୍ରବେଶକୁ ରୋକିବା କେବଳ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ ବରଂ ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କଳୁଷିତ ହେବାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, କେତେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ 'ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ହଟାଓ’ ଅଭିଯାନକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଏସ୍ଆଇଆର୍ (ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟାପକ ସଂଶୋଧନ) ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଧୀନରେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ଭୋଟର ତାଲିକା ଶୁଦ୍ଧିକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଆମର ପ୍ରତିଜ୍ଞା ଯେ ଆମେ ଏହି ଦେଶରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ କରିବୁ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଏହି ଦେଶରେ କେବଳ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ ଯେ କୌଣସି ରାଜ୍ୟର କିଏ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବେ କିମ୍ବା କିଏ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବେ। ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କଳୁଷିତ କରିବା କିମ୍ବା ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବାର ଅଧିକାର କୌଣସି ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ନାହିଁ। ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନଙ୍କ କବଳରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ଲାଗି ଏସ୍ଆଇଆର୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଦେବାକୁ ସେ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ। ବିହାରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଜନାଦେଶ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା: ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ କୌଣସି ମୂଲ୍ୟରେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ନାହିଁ। ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ପାଇଁ ଏସ୍ଆଇଆରକୁ ବିରୋଧ କରୁଥିବା ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ମୋର ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି ଯେ, ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଦେଶରୁ ବାହାର କରି ଦିଆଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ସୀମାରେ ବାଡ଼କୁ ଅଭେଦ୍ୟ କରିଛୁ। ବାଡ଼ ଲଗାଇବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଧିକାଂଶ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବେ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ 'ଇ-ସୀମା ସୁରକ୍ଷା’ ର ନୂଆ ବୈପ୍ଳବିକ ଧାରଣା ଆଣିଛୁ। ଏହି ଧାରଣାକୁ ବାସ୍ତବ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି, ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପଦକ୍ଷେପ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଦ୍ୱାରା ହିଁ ନିଆଯାଇଛି। ଆଗାମୀ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ଏବଂ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଦେଶର ସମଗ୍ର ସ୍ଥଳ ସୀମାକୁ ଏହି ଇ-ସୁରକ୍ଷା କବଚ ଅଧୀନରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଆଚ୍ଛାଦିତ କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ସୀମାକୁ ଅଭେଦ୍ୟ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଗୁଜରାଟର ଓଖା ଠାରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ ଉପକୂଳ ପୋଲିସିଂ ଏକାଡେମୀ (ଏନ୍. ଏ. ସି. ପି.) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହାର ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଦାୟିତ୍ୱ ବିଏସଏଫ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏହି ଏକାଡେମୀ ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ ପୋଲିସ ବାହିନୀକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଦେଶର ଉପକୂଳ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ବିଏସଏଫ ଯବାନମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି: ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଆବାସ ସନ୍ତୋଷ ଅନୁପାତରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମୟ। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏହି ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ବୈପ୍ଳବିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଶ୍ରୀ ହରେକୃଷ୍ଣ ମହତାବ, ପରମବୀର ଚକ୍ର ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ସୁବେଦାର ଜଦୁନାଥ ସିଂହ ଏବଂ ଭାରତ ରତ୍ନ ଡ. ସି.ଭି. ରମଣଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଆମ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସାହସିକତା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପୋଲିସ ପଦକ (ମରଣୋତ୍ତର), ଆଠଟି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ ଏବଂ ଜେନେରାଲ ଚୌଧୁରୀ ଟ୍ରଫି, ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ଟ୍ରଫି ଏବଂ ଅଶ୍ୱିନୀ କୁମାର ଟ୍ରଫିରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି। ବିଏସଏଫର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହ ଅବସରରେ ଆଜି ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଷ୍ଟାମ୍ପ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ୬୦ ବର୍ଷର ଗୌରବମୟ ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ସ୍ମୃତିରେ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବ।