PIB Backgrounder
Code on Social Security, 2020: Towards Universal and Inclusive Social Protection
22 NOV 2025 9:56AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• The code merges nine existing Social Security Acts into one framework, ensuring universal social protection for organized, unorganized, gig, and platform workers.
• Extends EPFO and ESIC coverage nationwide, bringing more establishments and workers under social security benefits.
• Recognizes Gig and Platform workers for the first time and establishes a Social Security Fund for their welfare.
• Strengthens women-centric provisions including 26 weeks of maternity leave, work-from-home option, and crèche facilities.
• Promotes ease of doing business through digital records, decriminalization and compounding of offences, and a transparent, technology-driven Inspector cum facilitator system.
Introduction
The Code on Social Security, 2020 represents a significant reform in India’s labour welfare framework, aimed at ensuring comprehensive and inclusive social protection for all sections of the workforce. It consolidates nine existing social security laws into a single, streamlined framework that extends coverage to organized, unorganized, gig, and platform workers alike.
By bringing diverse labour laws under one umbrella, the Code seeks to simplify compliance, enhance efficiency, and expand access to benefits such as life and disability insurance, health and maternity care, provident fund, and gratuity. It also introduces digital systems and transparent facilitation mechanisms to strengthen implementation and support both employers and employees.
Pro-Worker Provisions
1. Gratuity to Fixed-Term Employees
Under Section 53 of the code, the Government has redcued the eligibility requirement for gratuity for Fixed Term Employees (FTEs) from five years to one year. In case where the employee completes one year of continuous service, gratuity shall be applicable on proportionate basis.
2. Inclusion of Gig and Platform Workers
For the first time in the country, social security benefits have been extended to unorganised, gig and platform workers under Sections 113 & 114 of the Code on Social Security, 2020. The code also addressed the gap and includes defintion of aggregator (digital intermediary). This shall benefit such workers directly.
The Code covers following measures to extend welfare benefirs to a large domain of workers:
• Establishment of a National Social Security Board to advise the Government for formulating and monitoring suitable schemens for different sections of workers in the unorganised , gig and platform sectors.
• Provision for State Unorganised workers Social Security Board that will advise the state governments about suitable schemes for unorganised workers, gig and platform workers, covered under Section 6(9).
• Creation of a Social Security Fund based on contributions from the Central & State Governments , collected from Corporate Social Responsibility, fines colleceted due to compounding etc. This fund will be used to provide benefits such as life insurance, disability cover, health and maternity benefits, and provident fund schemes for these workers.
• Section 13 has also been envisaged for entrustment of additional functions to social security organisations , for future requirements.
3. Universal Coverage under EPFO
The Employees Provident Fund & Miscellaneous Provisions Act, 1952, valid for the establishments mentioned in Schedule 1 of the Act, has been removed under the code.
Now, the Code on Social Security, 2020 extends the coverage of the Employees’ Provident Fund (EPF) with the provisions applying to all establishments that have 20 or more employees, regardless of the type of industry.
More workplaces and workers will be covered under the Provident Fund system, allowing a larger number of employees to receive social security benefits like retirement savings. Since applicability issue is resolved, it shall reduce litigation.
4. National Registration & Unique Identification
The Government will build a National Database of Unorganized Workers to make it easier to design and deliver social security benefits for specific worker groups. All unorganized, gig, and platform workers will have to register themselves on a National Portal, post which each worker will receive a Unique Identification Number. Verified through Aadhaar, it will be valid across the entire country.
This will ensure that workers, especially migrant workers, can carry their benefits with them even if they move to another place for work.
5. Uniform Definition of “Wages”
A standardized definition of “wages” across all labour laws for social security purposes to be followed. As per the Code, the definition of “Wage” includes basic pay, dearness allowance, and retaining allowance, if any.
If other pay-outs such as bonus, house rent allowance, conveyance allowance, overtime allowance, or commission exceed 50% of the total remuneration (or such percentage as notified by the Government), the excess amount will be added back to wages.
This will increase the wage amount and, in turn, enhance the value of social security benefits such as gratuity, pension, and leave salary, which are linked to wages.
6. Expanded Definition of “Family”
The Code expands the definition of “family” to include the mother-in-law and father-in-law of a woman employee (subject to an income cap). It also includes a minor unmarried brother or sister who is wholly dependent on the insured person, if the parents are not alive.
This expansion increases the coverage of family members eligible for ESIC benefits.
7. Commuting Accidents Covered under Employee’s Compensation
Earlier, accidents that occurred while an employee was travelling between home and the workplace were not treated as work-related, and employees or their families were not eligible for compensation.
The Code on Social Security, 2020 has changed this. Now, any accident that happens while commuting to or from work will be considered as having occurred “in the course of employment.”
Affected employees or their families can receive compensation or ESIC benefits in such cases.
8. Extension of ESIC Coverage
Earlier, ESIC coverage was limited only to certain notified areas. Under the Code, ESIC coverage has now been extended across India by removing this restriction.
Additionally, Voluntary ESIC membership is also allowed for establishments with fewer than 10 employees, if both the employer and employees agree to join.
For hazardous or life-threatening occupations, the minimum limit of 10 workers has been removed. ESIC coverage is now mandatory even for a single worker engaged in such work. ESIC benefits can also be extended to plantation workers if the employer chooses to opt in.
Pro-Women Provisions
1. Maternity Benefit Entitlement
Every woman employee who has worked for at least 80 days in the 12 months before the expected delivery is eligible for maternity benefit equal to her average daily wages during the leave period.
The maximum duration of maternity leave is 26 weeks, of which up to 8 weeks can be taken before delivery.
A woman who adopts a child below 3 months of age or a commissioning mother (a biological mother who uses surrogacy) is entitled to 12 weeks of maternity benefit from the date of adoption or when the child is handed over.
2. Work from Home
To provide more flexibility to women returning after maternity leave, the Code allows them to work from home, if the nature of work permits.
The employer may permit work from home based on mutual agreement between the employer and the employee.
3. Simplified Certification for proof of Delivery, etc.
Proof of maternity-related conditions such as pregnancy, delivery, miscarriage, or related illness has been simplified under the Code. Medical certificates can now be issued by:
• A registered medical practitioner
• An accredited social health activist (ASHA worker)
• A qualified auxiliary nurse, or
• A midwife
4. Medical Bonus
Under Section 64, if the employer does not provide free pre-natal and post-natal care, the woman employee is entitled to a medical bonus of ₹3,500.
5. Nursing Breaks
After returning to work post-childbirth, a woman employee is entitled to two nursing breaks each day for nursing her child until the child attains 15 months of age.
6. Crèche Facility
Every establishment with 50 or more employees must provide a crèche facility within a prescribed distance. This requirement is now gender-neutral and applies to all types of establishments.
• The employer must allow four visits a day by the woman to the crèche which includes the rest intervals.
• Establishments can avail common crèche facility of the Central Government, State Government, municipality or private entity or provided by non-Governmental organisation or by any other organization or group of establishments who may pool their resources for setting up of common crèche in the manner as they may agree for such purpose.
• If a crèche facility is not provided, the employer must pay a crèche allowance not less than ₹500 per month per child (for up to two children).
Pro-Growth Provisions
1. Digitalisation
The Code provides for maintaining all records, registers, and returns in electronic form. This will reduce compliance costs for employers and make processes simpler and more efficient.
2. Limitation on Inquiry
A five-year limit has been introduced for starting any inquiry under the Employees’ Provident Fund to determine applicability or recover dues. Such inquiries must be completed within two years from the date they begin, with a possible extension of one year if approved by the Central Provident Fund Commissioner (CPFC).
This reform helps improve timely compliance and faster case resolution.
3. Reduced Deposit for Appeals
For filing appeal before tribunal against the order of EPFO officer, the deposit of 25% of the awarded amount determined by the EPFO officer will be required to be deposited by the employer against existing provision of between 40% to 70% of the awarded amount on discretion of the tribunal.
4. Self-Assessment of Cess
New provision of self-assessment of cost of construction and payment of cess thereon for construction of building or other construction works has been introduced. This will enable faster and easier collection of cess, which will be used for the welfare of Building and Other Construction Workers.
5. ESIC for Plantations
As per existing Act, plantation owners are not covered by ESIC Schemes. The Code now gives them the option to join ESIC voluntarily.
6. Decriminalization of Offences
At present, there is no provision for compounding of offences, nor any provision to give notice to an establishment to comply with the laws in case of a violation.
The Code has now mandated that a 30-day notice of improvement be given to the employer in case of any violation, allowing time to rectify non-compliance. This promotes fairness, provides an opportunity for correction, and encourages voluntary adherence rather than punitive enforcement.
Further, the Code has replaced imprisonment with monetary fines for 13 offences, and 7 violations carrying imprisonment of less than one year can now be compounded into penalties or fines.
Replacing criminal penalties with fines reduces the fear of imprisonment, encourages voluntary compliance, reduces litigation, and promotes ease of doing business.
7. Inspector-cum-Facilitator
Under Section 72 of the Code, Inspector cum facilitator in place of inspector and randomized web-based inspection system aims to reduce the traditional “inspector raj,” where inspections were often seen as intrusive and burdensome. Inspectors will now function as facilitators, helping employers comply with laws, rules, and regulations rather than merely policing them.
• Use of technology and clear guidelines make inspections transparent, and encourage compliance through guidance.
• Helps create a harmonious work environment, which benefits both employee and employers and facilitates ease of doing business.
8. Compounding of Offences
Compounding of offences through authorized officers is allowed and First-time offences can be settled with fines. The provision, reduces legal burden, speeds up resolution, and promotes ease of doing business.
• First-time offences that are punishable with fines shall be compoundable by paying 50% of the maximum fine.
• Offences punishable with fine or imprisonment or both shall also be compoundable by paying 75% of the maximum fine, making the law less punitive and more compliance-oriented.
• Employers can avoid prolonged litigation by paying a prescribed penalty and ensuring compliance.
The provision reduces court burden, provides quick resolution, and encourages businesses to maintain compliance without harsh penalties.
Pro-Employment Provisions
1. Career Centres
In order to better connect job seekers with employers, Career Centres will be established by the Government that will offer services such as registration, vocational guidance, and job matching. These centres will function as modern employment exchanges through both digital and physical platforms.
Employers are required to report vacancies to these centres, making it easier for job seekers to find employment and thereby promoting overall job growth in the country.
2. Fixed-Term Employment
With the Code on Social Security 2020 in place, fixed-term employees are now eligible for gratuity after completing one year of continuous service, a benefit that was earlier available only to permanent employees. Fixed-term employees (employed for a specific duration under a contract) shall be entitled to the same social security benefits (such as gratuity and pension) as permanent employees.
3. Universal Coverage of Workers
The Code broadens social security and employment coverage to categories of workers who were earlier outside the scope of such benefits.
(a) Gig and Platform Workers:
For the first time, these categories have been formally recognised. The Code mandates the framing of social security schemes for them, covering life insurance, disability insurance, health, maternity, and pension benefits. This will help gig and platform workers live with dignity and security.
(b) Unorganised Sector / Self-Employed Workers:
The Code provides for social security schemes for self-employed and unorganised workers, as well as other classes of persons, ensuring their welfare and protection.
Conclusion
The Code on Social Security, 2020 consolidates nine existing labour laws into a single, comprehensive framework. It is a step to ensure universal social protection for all workers by strengthening social welfare coverage for both organized and unorganized workers including gig and platform workers. It also promotes women’s participation in the workforce, and simplifies compliance, thereby enhancing ease of doing business.
The Code reflects the Government’s commitment towards inclusive growth and social security for all, in line with the vision of a Viksit Bharat by 2047.
Click here to see pdf

PIB Headquarters
ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ୨୦୨୦ : ସାର୍ବଜନୀନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ
22 NOV 2025 9:56AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର
• ଏହି ସଂହିତା ନଅଟି ବିଦ୍ୟମାନ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନକୁ ଗୋଟିଏ ଢାଞ୍ଚାରେ ମିଶ୍ରଣ କରେ , ଯାହା ସଂଗଠିତ, ଅସଂଗଠିତ, ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମୀଙ୍କ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ।
• ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଇପିଏଫଓ ଏବଂ ଇଏସଆଇସି କଭରେଜକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି , ଅଧିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ ଅଧୀନରେ ଆଣିଛି ।
• ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଣ୍ଠି ସ୍ଥାପନ କରେ ।
• ୨୬ ସପ୍ତାହର ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟି, ଘରୁ କାମ କରିବାର ବିକଳ୍ପ ଏବଂ କ୍ରେଚ୍ ସୁବିଧା ସମେତ ମହିଳା-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ ।
• ଡିଜିଟାଲ୍ ରେକର୍ଡ, ଅପରାଧମୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଅପରାଧ ପ୍ରଶମନ, ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ଏବଂ ସୁବିଧାକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ।
ଉପକ୍ରମ
ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ୨୦୨୦ ଭାରତର ଶ୍ରମ କଲ୍ୟାଣ ଢାଞ୍ଚାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟଶକ୍ତିର ସମସ୍ତ ବର୍ଗ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହା ନଅଟି ବିଦ୍ୟମାନ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନକୁ ଏକକ, ସୁଗମ ଢାଞ୍ଚାରେ ଏକୀକୃତ କରେ ଯାହା ସଂଗଠିତ, ଅସଂଗଠିତ, ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ କଭରେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ବିବିଧ ଶ୍ରମ ଆଇନକୁ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଆଣି, ଏହି ସଂହିତା ଅନୁପାଳନକୁ ସରଳ କରିବା, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଜୀବନ ଏବଂ ଅକ୍ଷମତା ବୀମା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ମାତୃତ୍ୱ ଯତ୍ନ, ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ଗ୍ରାଚ୍ୟୁଇଟି ଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ। ଏହା ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ଉଭୟଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସୁବିଧା ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚଳନ କରେ ।
ପ୍ରୋ-ୱାର୍କର ବ୍ୟବସ୍ଥା
୧. ସ୍ଥିର-ଅବଧି କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଗ୍ରାଚ୍ୟୁଇଟି
ସଂହିତାର ଧାରା ୫୩ ଅନୁଯାୟୀ, ସରକାର ସ୍ଥିର ଅବଧି କର୍ମଚାରୀ (ଏଫଟିଇଏସ୍)ଙ୍କ ଲାଗି ଗ୍ରାଚ୍ୟୁଇଟି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରୁ ଏକ ବର୍ଷକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି । ଯଦି କର୍ମଚାରୀ ନିରନ୍ତର ଏକ ବର୍ଷ ସେବା ପୂରଣ କରନ୍ତି, ତେବେ ଗ୍ରାଚ୍ୟୁଇଟି ସମାନୁପାତିକ ଆଧାରରେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ।
୨. ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି
ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ୨୦୨୦ ର ଧାରା ୧୧୩ ଏବଂ ୧୧୪ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅସଂଗଠିତ, ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି କୋଡ୍ ମଧ୍ୟ ଏହି ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିଛି ଏବଂ ଏଗ୍ରିଗେଟର (ଡିଜିଟାଲ୍ ମଧ୍ୟସ୍ଥି) ର ପରିଭାଷା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି । ଏହା ଏପରି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେବ।
ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଏକ ବୃହତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏହି ସଂହିତା ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ :
• ଅସଂଗଠିତ, ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ ଏବଂ ତଦାରଖ କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା।
• ରାଜ୍ୟ ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ବୋର୍ଡ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଧାରା ୬(୯) ଅନୁଯାୟୀ ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକ, ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ପରାମର୍ଶ ଦେବ।
• କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅବଦାନ, କର୍ପୋରେଟ୍ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧତାରୁ ସଂଗୃହୀତ ଅର୍ଥ, ଅପରାଧର ପ୍ରଶମନ ଯୋଗୁଁ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବା ଜରିମାନା ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଏହି ପାଣ୍ଠିକୁ ଜୀବନ ବୀମା, ବିକଳାଙ୍ଗତାକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିବା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରସୂତି ସୁବିଧା ଏବଂ ଏହି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ଯୋଜନା ଭଳି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ।
• ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ଧାରା ୧୩ ମଧ୍ୟ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ।
୩. ଇପିଏଫଓ ଅଧୀନରେ ସାର୍ବଜନୀନ କଭରେଜ୍
ଆଇନର ସୂଚୀ ୧ ରେ ଉଲ୍ଲେଖିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ବୈଧ କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ବିବିଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଇନ, ୧୯୫୨କୁ ଏହି କୋଡ୍ ଅନୁଯାୟୀ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ୨୦୨୦ କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି (ଇପିଏଫ) ର କଭରେଜକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି ଯାହା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ , ଯେଉଁଠାରେ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରକାର ନିର୍ବିଶେଷରେ ୨୦ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ଅଛନ୍ତି।
ଅଧିକ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ କର୍ମଚାରୀ ଅବସର ସଞ୍ଚୟ ଭଳି ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ ପାଇପାରିବେ। ଯେହେତୁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟତା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଛି, ଏହା ମାମଲାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ।
୪. ଜାତୀୟ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ପରିଚୟ
ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶ୍ରମିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହଜ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ଏକ ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବେ। ସମସ୍ତ ଅସଂଗଠିତ, ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲରେ ନିଜକୁ ପଞ୍ଜିକୃତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଯାହା ପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରମିକ ଏକ ଅନନ୍ୟ ପରିଚୟ ନମ୍ବର ପାଇବେ । ଆଧାର ମାଧ୍ୟମରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବା ହେତୁ, ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବୈଧ ହେବ।
ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଶ୍ରମିକମାନେ, ବିଶେଷ କରି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନେ କାମ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଗଲେ ମଧ୍ୟ ସବୁ ସୁବିଧା ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ପାଇପାରିବେ।
୫. "ମଜୁରୀ"ର ସମାନ ପରିଭାଷା
"ମଜୁରୀ" ର ଏକ ମାନକିତ ପରିଭାଷା ଅନୁସରଣ କରାଯିବ। ସଂହିତା ଅନୁଯାୟୀ, "ମଜୁରୀ"ର ପରିଭାଷାରେ ମୂଳ ଦରମା, ମହଙ୍ଗା ଭତ୍ତା ଏବଂ ରିଟେନିଙ୍ଗ୍ (ପ୍ରତିଧାରଣ) ଭତ୍ତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ , ଯଦି କିଛି ଥାଏ।
ବୋନସ୍, ଘରଭଡ଼ା ଭତ୍ତା, ପରିବହନ ଭତ୍ତା, ଓଭରଟାଇମ୍ ଭତ୍ତା, କିମ୍ବା କମିଶନ ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେୟ ମୋଟ ପାରିଶ୍ରମିକର ୫୦% (କିମ୍ବା ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଧିସୂଚିତ ପ୍ରତିଶତ) ଅତିକ୍ରମ କରେ , ତେବେ ଅତିରିକ୍ତ ପରିମାଣ ମଜୁରୀରେ ପୁଣି ଯୋଡାଯିବ।
ମଜୁରୀ ସହିତ ଜଡିତ ଗ୍ରାଚ୍ୟୁଇଟି, ପେନସନ ଏବଂ ଛୁଟିରେ ଦରମା ଭଳି ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
୬. “ପରିବାର”ର ବ୍ୟାପକ ପରିଭାଷା
ଏହି ସଂହିତା "ପରିବାର" ର ପରିଭାଷାକୁ ବ୍ୟାପକ କରି ଜଣେ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଶାଶୁ ଏବଂ ଶ୍ୱଶୁରଙ୍କୁ (ଆୟ ସୀମା ଅଧୀନରେ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ । ଏଥିରେ ଜଣେ ନାବାଳକ ଅବିବାହିତ ଭାଇ କିମ୍ବା ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯିଏ ବୀମାକୃତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ଭରଶୀଳ, ଯଦି ପିତାମାତା ଜୀବିତ ନଥାନ୍ତି।
ଇଏସଆଇସି ଲାଭ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ କଭରେଜକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ।
୭. କର୍ମଚାରୀ କ୍ଷତିପୂରଣ ଅଧୀନରେ ଆସୁଥିବା ଯାତାୟାତ ଦୁର୍ଘଟଣା
ଘର ଏବଂ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ସମୟରେ ଘଟିଥିବା ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉନଥିଲା, ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର କ୍ଷତିପୂରଣ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ନଥିଲେ।
ସଂହିତା , ୨୦୨୦ ଏଥିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି । ଏବେ, କାମକୁ ଯିବା ସମୟରେ କିମ୍ବା ଫେରିବା ସମୟରେ ଘଟୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ "ନିଯୁକ୍ତି ସମୟରେ" ଘଟିଥିବା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯିବ।
ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରଭାବିତ କର୍ମଚାରୀ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର କ୍ଷତିପୂରଣ କିମ୍ବା ଇଏସଆଇସି ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ।
୮. ଇଏସଆଇସି କଭରେଜର ବିସ୍ତାର
ପୂର୍ବରୁ, ଇଏସଆଇସି କଭରେଜ୍ କେବଳ କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଧିସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା। ଏହି କୋଡ୍ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହଟାଇ ଏବେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଇଏସଆଇସି କଭରେଜ୍ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି ।
ଏହା ସହିତ, ଯଦି ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ଉଭୟ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ରାଜି ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ୧୦ ରୁ କମ୍ କର୍ମଚାରୀ ଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଇଏସଆଇସି ସଦସ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ।
ବିପଜ୍ଜନକ କିମ୍ବା ଜୀବନ ପ୍ରତି ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ବୃତ୍ତି ପାଇଁ, ସର୍ବନିମ୍ନ ୧୦ ଜଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସୀମାକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏପରି କାମରେ ନିୟୋଜିତ ଜଣେ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଇଏସଆଇସି କଭରେଜ୍ ଏବେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ । ଯଦି ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ବାଛିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଇଏସଆଇସି ସୁବିଧା ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ।
ମହିଳା- ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
୧. ମାତୃତ୍ୱ ଲାଭ ଅଧିକାର
ପ୍ରସବ ପୂର୍ବରୁ ୧୨ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଅତି କମରେ ୮୦ ଦିନ କାମ କରିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀ ଛୁଟି ଅବଧିରେ ତାଙ୍କର ହାରାହାରି ଦୈନିକ ମଜୁରୀ ସମାନ ପ୍ରସବ ଭତ୍ତା ପାଇବାକୁ ହକଦାର।
ପ୍ରସବ ପୂର୍ବରୁ ସର୍ବାଧିକ ୮ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସବ ଛୁଟି ନିଆଯାଇପାରିବ।
ଜଣେ ମହିଳା ଯିଏ ୩ ମାସରୁ କମ୍ ବୟସର ପିଲାକୁ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି କିମ୍ବା ଜଣେ କମିଶନିଂ ମା' (ଜଣେ ବାୟୋଲୋଜିକାଲ୍ ମା' ଯିଏ ସରୋଗେସି ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି) ସେ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ ତାରିଖରୁ କିମ୍ବା ଶିଶୁକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦିନଠାରୁ ୧୨ ସପ୍ତାହର ମାତୃତ୍ୱ ଲାଭ ପାଇବାକୁ ହକଦାର।
୨. ଘରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା
ପ୍ରସବ ଛୁଟି ପରେ ଫେରି ଆସୁଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ, କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରକୃତି ଅନୁମତି ଦେଲେ , ଏହି ସଂହିତା ସେମାନଙ୍କୁ ଘରୁ କାମ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ ।
ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ଚୁକ୍ତିନାମା ଆଧାରରେ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଘରୁ କାମ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇପାରିବେ ।
୩. ସନ୍ତାନ ପ୍ରସବ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇଁ ସରଳୀକୃତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ଇତ୍ୟାଦି।
ଗର୍ଭଧାରଣ, ପ୍ରସବ, ଗର୍ଭପାତ, କିମ୍ବା ସମ୍ପର୍କିତ ଅସୁସ୍ଥତା ଭଳି ପ୍ରସୂତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅବସ୍ଥାର ପ୍ରମାଣକୁ ଏହି ସଂହିତା ଅନୁଯାୟୀ ସରଳ କରାଯାଇଛି । ଡାକ୍ତରୀ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଦ୍ଵାରା ଜାରି କରାଯାଇପାରିବ :
• ଜଣେ ପଞ୍ଜିକୃତ ଡାକ୍ତର
• ଜଣେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ସାମାଜିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ (ଆଶା କର୍ମୀ)
• ଜଣେ ଯୋଗ୍ୟ ସହାୟକ ନର୍ସ, କିମ୍ବା
• ଜଣେ ଧାତ୍ରୀ
୪. ମେଡିକାଲ୍ ବୋନସ୍
ଧାରା ୬୪ ଅନୁଯାୟୀ, ଯଦି ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ମାଗଣା ପ୍ରସବ ପୂର୍ବ ଏବଂ ପ୍ରସବ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ନାହିଁ , ତେବେ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀ ୩୫୦୦ ଟଙ୍କାର ଚିକିତ୍ସା ବୋନସ ପାଇବା ପାଇଁ ହକଦାର ।
୫. ନର୍ସିଂ ବିରତି
ପ୍ରସବ ପରେ କାମକୁ ଫେରିବା ପରେ, ଜଣେ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀ ତାଙ୍କ ପିଲାକୁ ୧୫ ମାସ ବୟସ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିଦିନ ଦୁଇଟି ନର୍ସିଂ ବିରତି ପାଇବାର ଅଧିକାର ପାଆନ୍ତି ।
୬. କ୍ରେଚେ ସୁବିଧା
୫୦ କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଦୂରତା ମଧ୍ୟରେ ଏକ କ୍ରେଚ୍ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ଆବଶ୍ୟକତା ବର୍ତ୍ତମାନ ଲିଙ୍ଗ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ।
• ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଦିନକୁ ଚାରିଥର କ୍ରେଚକୁ ଯିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବେ, ଯେଉଁଥିରେ ବାକି ସମୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ସାଧାରଣ କ୍ରେଚ୍ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ କିମ୍ବା ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସଂଗଠନ କିମ୍ବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରେ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମ୍ମତ ହୋଇ ସାଧାରଣ କ୍ରେଚ୍ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରିପାରିବେ।
- ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ପୌରପାଳିକା କିମ୍ବା ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥା କିମ୍ବା ଏକ ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସଂଗଠନ କିମ୍ବା ସ୍ଥାନ ଗୋଷ୍ଠୀରୁ ଏକ ସାଧାରଣ କ୍ରେଚ୍ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ବଳକୁ ଏକ ସାଧାରଣ କ୍ରେଚ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ର କରିପାରିବେ, ଯେପରି ସେମାନେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ।
• ଯଦି କ୍ରେଚ୍ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇନାହିଁ, ତେବେ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ପ୍ରତି ପିଲା ପାଇଁ (ଦୁଇଟି ପିଲା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) କ୍ରେଚ୍ ଭତ୍ତା ଦେବାକୁ ପଡିବ, ଯାହା ପ୍ରତି ମାସରେ ୫୦୦ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ହୋଇ ନଥିବ ।
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
୧. ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍
ଏହି ସଂହିତାରେ ସମସ୍ତ ରେକର୍ଡ, ରେଜିଷ୍ଟର ଏବଂ ରିଟର୍ଣ୍ଣକୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ରୂପରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ଏହା ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳ ଏବଂ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ କରିବ।
୨. ତଦନ୍ତ ଉପରେ ସୀମା
କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ଯେକୌଣସି ତଦନ୍ତ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟତା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା କିମ୍ବା ପ୍ରାପ୍ୟ ଆଦାୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ସୀମା ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି । ଏହିପରି ତଦନ୍ତ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ତାରିଖରୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯଦି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି କମିଶନର (ସିପିଏଫସି) ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଏ ତେବେ ଏହାକୁ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ ।
ଏହି ସଂସ୍କାର ସମୟୋଚିତ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ମାମଲା ସମାଧାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
୩. ଆବେଦନ ପାଇଁ ହ୍ରାସିତ ଜମା
ଇପିଏଫଓ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଆଦେଶ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍ରେ ଅପିଲ୍ ଦାୟର କରିବା ପାଇଁ, ଇପିଏଫଓ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଜମା ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍ର ବିବେଚନା ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଚଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଜମା କରିବାକୁ ପଡିବ।
୪. ସେସର ଆତ୍ମ-ମୂଲ୍ୟାୟନ
ନିର୍ମାଣ ଖର୍ଚ୍ଚର ଆତ୍ମ -ମୂଲ୍ୟାୟନ ଏବଂ ସେସ୍ ପ୍ରଦାନର ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସେସ୍ ସଂଗ୍ରହକୁ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସହଜ କରିବ , ଯାହାକୁ କୋଠା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ।
୫. ବୃକ୍ଷରୋପଣ ପାଇଁ ଇଏସଆଇସି
ପ୍ରଚଳିତ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ବଗିଚା ମାଲିକମାନେ ଇଏସଆଇସି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା କଭର ହୋଇନାହାଁନ୍ତି । ଏହି ସଂହିତା ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବରେ ଇଏସଆଇସିରେ ଯୋଗଦେବାର ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
୬. ଅପରାଧକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରିବା
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଉଲ୍ଲଂଘନର ପ୍ରତିକାର ପାଇଁ କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଯଦି କୌଣସି ଉଲ୍ଲଂଘନ ହୁଏ, ତେବେ ଆଇନ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରିବାର କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସଂହିତା ଅନୁଯାୟୀ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନେ ଯେକୌଣସି ଉଲ୍ଲଂଘନର ୩୦ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ନୋଟିସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଅନୁପାଳନ ନ କରିବା ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ସମୟ ମିଳିବ। ଏହା ନ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅନୁପାଳନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ସଂହିତା ୧୩ଟି ଅପରାଧ ପାଇଁ ଜେଲଦଣ୍ଡକୁ ଆର୍ଥିକ ଜରିମାନା ସହିତ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି , ଏବଂ ଏକ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ଜେଲଦଣ୍ଡ ସହିତ ୭ଟି ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ଏବେ ଦଣ୍ଡ କିମ୍ବା ଜରିମାନା ସହିତ ଯୋଡି ଦିଆଯାଇପାରିବ ।
ଫୌଜଦାରୀ ଦଣ୍ଡକୁ ଜରିମାନା ସହିତ ବଦଳାଇଲେ ଜେଲଦଣ୍ଡର ଭୟ କମିଯାଏ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅନୁପାଳନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଏ, ମକଦ୍ଦମା ହ୍ରାସ ହୁଏ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଏ ।
୭. ନିରୀକ୍ଷକ-ତଥା – ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନକାରୀ
ସଂହିତାର ଧାରା ୭୨ ଅନୁଯାୟୀ, ନିରୀକ୍ଷକଙ୍କ ବଦଳରେ ନିରୀକ୍ଷକ-ତଥା – ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବଂ କେବେ କେବେ ୱେବ୍-ଆଧାରିତ ଯାଞ୍ଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାରମ୍ପରିକ "ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ରାଜ"କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଯେଉଁଠାରେ ଯାଞ୍ଚକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଅନଧିକାର ଏବଂ ବୋଝ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା। ନିରୀକ୍ଷକମାନେ ଏବେ ସୁବିଧାଦାତା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ, ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଯାଞ୍ଚ/ ତଦାରଖ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆଇନ, ନିୟମ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀ ପାଳନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ।
• ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀର ବ୍ୟବହାର ଯାଞ୍ଚକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିଥାଏ, ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନୁପାଳନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ।
• ଏକ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ , ଯାହା କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଉଭୟଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଏ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ସୁଗମ କରିଥାଏ।
୮. ଅପରାଧର ପ୍ରଶମନ
ଅଧିକୃତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କରିଥିବା ଅପରାଧକୁ ଜରିମାନା ଦେୟ ଆକାରରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଇନଗତ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରେ, ସମାଧାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
• ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜରିମାନା ସହିତ ଦଣ୍ଡନୀୟ ଅପରାଧଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବାଧିକ ଜରିମାନାର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଦେଇ ସମାପନଯୋଗ୍ୟ ହେବ ।
• ସର୍ବାଧିକ ଜରିମାନାର ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ଦେଇ ସମାପନଯୋଗ୍ୟ ହେବେ, ଯାହା ଆଇନକୁ କମ୍ ଦଣ୍ଡନୀୟ ଏବଂ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ-ଭିତ୍ତିକ କରିବ।
• ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଦଣ୍ଡ ଦେଇ ଏବଂ ଅନୁପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ମାମଲାକୁ ଏଡାଇ ପାରିବେ।
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କୋର୍ଟର ବୋଝ ହ୍ରାସ କରେ , ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ କଠୋର ଦଣ୍ଡ ବିନା ଅନୁପାଳନ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ ।
ନିଯୁକ୍ତି-ସମର୍ଥକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
୧. କ୍ୟାରିଅର ସେଣ୍ଟର
ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ସହ ଚାକିରି ଖୋଜୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ , ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କ୍ୟାରିଅର ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ଯାହା ପଞ୍ଜୀକରଣ, ବୃତ୍ତିଭିତ୍ତିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଜବ୍ ମ୍ୟାଚିଂ ଭଳି ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ଶାରିରୀକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଧୁନିକ ନିଯୁକ୍ତି ବିନିମୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଖାଲି ପଦବୀ ବିଷୟରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ , ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଚାକିରି ଖୋଜୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବା ସହଜ ହେବ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ସାମଗ୍ରିକ ନିଯୁକ୍ତି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ।
୨. ସ୍ଥିର-ଅବଧି ନିଯୁକ୍ତି
ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା ୨୦୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସହିତ, ସ୍ଥାୟୀ-ଅବଧି କର୍ମଚାରୀମାନେ ଏବେ ଏକ ବର୍ଷ ନିରନ୍ତର ସେବା ସମାପ୍ତ କରିବା ପରେ ଗ୍ରାଚ୍ୟୁଇଟି ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ , ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ସ୍ଥାୟୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା। ସ୍ଥାୟୀ-ଅବଧି କର୍ମଚାରୀ (ଏକ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅବଧି ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତ) ସ୍ଥାୟୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପରି ସମାନ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ (ଯେପରିକି ଗ୍ରାଚ୍ୟୁଇଟି ଏବଂ ପେନସନ) ପାଇବାକୁ ହକଦାର ହେବେ ।
୩. ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସାର୍ବଜନୀନ କଭରେଜ୍
ଏହି ସଂହିତା ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି କଭରେଜକୁ ସେହି ବର୍ଗର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ କରେ ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପ୍ରକାରର ସୁବିଧା ପରିସର ବାହାରେ ଥିଲେ।
(କ) ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମୀ:
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଏହି ବର୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ସଂହିତା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନ ବୀମା, ଅକ୍ଷମତା ବୀମା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ମାତୃତ୍ୱ ଏବଂ ପେନସନ ଲାଭ ସମେତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଛି । ଏହା ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ବଞ୍ଚିବାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
(ଖ) ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ର / ସ୍ୱନିଯୁକ୍ତ ଶ୍ରମିକ:
ସ୍ୱନିଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବର୍ଗର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରେ ।
ଉପସଂହାର
ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ୨୦୨୦ ନଅଟି ବିଦ୍ୟମାନ ଶ୍ରମ ଆଇନକୁ ଏକକ , ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚାରେ ଏକୀକୃତ କରିଥାଏ । ଏହା ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମେତ ସଂଗଠିତ ଏବଂ ଅସଂଗଠିତ ଉଭୟ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ କଭରେଜକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ଅନୁପାଳନକୁ ସରଳ କରେ , ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ।
ଏହି ସଂହିତା ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପରିକଳ୍ପନା ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।