Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India Welcomes Key Outcomes at UNFCCC CoP30; Reaffirms Commitment to Equity, Climate Justice and Global Solidarity
India appreciates CoP Presidency’s efforts in foregrounding the issue of Climate Finance; Hopes that promises made 33 years ago in Rio get fulfilled
Those who have Least Responsibility in causing the Problem must not be loaded with burden of Climate Change Mitigation, cautions India
India reaffirms commitment to a Rules-based and Sovereign-respecting Global Order, ensuring Climate Ambition is Inclusive, Just, and Equitable
23 NOV 2025 5:45AM by PIB Delhi
Belém, Brazil
India expressed strong support for the inclusive leadership of the CoP30 Presidency and welcomed several significant decisions adopted at the conference, in the High-level Statement at the Closing Plenary of the UNFCCC CoP30 in Belém, Brazil, on 22.11.2025.
The statement conveyed India’s gratitude to the CoP President for his leadership, which was rooted in inclusion, balance, and the Brazilian spirit of Mutirão, and has guided the CoP30 with integrity.
Welcoming progress under the Global Goal on Adaptation (GGA), India underscored the equity dimension of the decision, remarking that it reflects a recognition of the overwhelming need for adaptation in developing countries.
A key element of India’s address was the emphasis on long-standing obligations of developed countries to provide Climate Finance. The Statement expressed appreciation for the efforts the Presidency took in supporting India in beginning the journey towards a long-overdue focus on Article 9.1. It stated that India sincerely hopes in the spirit of international cooperation that promises made 33 years ago in Rio would now be fulfilled due to the first steps Parties have taken in Belém.
India expressed satisfaction with major outcomes of CoP30, foremost among them the establishment of the Just Transition Mechanism. The Statement called it a significant milestone and expressed hope that it would help operationalize equity and climate justice at both global and national levels.
India thanked the Presidency for delivering the space to discuss Unilateral Trade-restrictive Climate Measures. These measures are increasingly affecting all developing countries and are violative of the principles of equity and CBDR-RC, enshrined in the Convention and its Paris Agreement. The Statement stressed that these issues cannot continue to be brushed under the carpet. The Parties have made a beginning here to reverse this trend, it added.
Reiterating India’s principled approach to climate action, the Statement highlighted that it must be ensured that the burden of Climate Change Mitigation is not shifted onto the shoulders of those who have the least responsibility in causing the problem. The need for greater global support to vulnerable populations, a large majority of whom are in the global South, was stressed upon so that they may protect themselves from the escalating impacts of climate change.
India reaffirmed its unwavering commitment to science-based and equitable climate action. It was observed that India remains committed to a global order that is rules-based, equitable, and respectful of national sovereignty. Further, the Nation remains committed to working with all Parties to ensure that climate ambition is inclusive, just, and equitable, it was added.
In conclusion, the Statement reaffirmed India’s support and gratitude to Brazil and the international community in the road ahead. It called on all Parties to put in collective effort to ensure that the road from Belém leads to a future defined by fairness, solidarity, and shared prosperity for all.

ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ୟୁଏନଏଫସିସିସି ସିଓପି୩୦ ଫଳାଫଳକୁ ଭାରତର ସ୍ୱାଗତ; ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ ଓ ବିଶ୍ୱ ସଂହତିକୁ ନବୀନ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି
23 NOV 2025 5:45AM by PIB Bhubaneswar
• ଜଳବାୟୁ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ସିଓପି ପ୍ରେସିଡେନ୍ସିର ପ୍ରୟାସକୁ ଭାରତ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି; ଆଶା କରୁଛି ଯେ ୩୩ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ରିଓରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ ହେବ
• ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସବୁଠାରୁ କମ୍ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଛି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଶମନର ବୋଝ ଲଦି ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ଭାରତ ସତର୍କ କରିଛି
• ଭାରତ ଏକ ନିୟମ-ଆଧାରିତ ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମ-ସମ୍ମାନଶୀଳ ବିଶ୍ୱ କ୍ରମ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛି, ଜଳବାୟୁ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମାନ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି
୨୩.୧୧.୨୦୨୫: ୨୨ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ବ୍ରାଜିଲର ବେଲେମରେ ୟୁଏନଏଫସିସିସି ସିଓପି୩୦ ର ସମାପ୍ତି ଅବସରରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବିବୃତ୍ତିରେ ଭାରତ ସିଓପି୩୦ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସିର ସମନ୍ବିତ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରତି ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗୃହୀତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲା।
ବିବୃତ୍ତିରେ ସିଓପି ସଭାପତିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା, ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ମୁଟିରାଓଙ୍କ ବ୍ରାଜିଲର ଆତ୍ମାରେ ମୂଳ ଥିଲା ଏବଂ ଏହା ସିଓପି୩୦କୁ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛି।
ଅନୁକୂଳନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଜିଜିଏ) ଅଧୀନରେ ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି, ଭାରତ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ସମାନତା ଦିଗକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି, ଏହା ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଅନୁକୂଳନର ଅତ୍ୟଧିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି।
ଭାରତର ଅଭିଭାଷଣର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ଥିଲା ଜଳବାୟୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ। ଧାରା ୯.୧ ଉପରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା ଦିଗରେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ନେଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ବିବୃତ୍ତିରେ ପ୍ରଶଂସା ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ଆନ୍ତରିକ ଭାବରେ ଆଶା କରୁଛି ଯାହା ୩୩ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ରିଓରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିଗୁଡ଼ିକ ବେଲେମରେ ପକ୍ଷମାନେ ନେଇଥିବା ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ପୂରଣ ହେବ।
ଭାରତ ସିଓପି୩୦ର ପ୍ରମୁଖ ଫଳାଫଳ, ଯଥାର୍ଥ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ବିବୃତ୍ତି ଏହାକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି କହିଛି ଏବଂ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛି ଯେ ଏହା ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମାନତା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଭାରତ ଏକପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ-ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଜଳବାୟୁ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି ତଥା ସମ୍ମିଳନୀ ଓ ଏହାର ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସମାନତା ଏବଂ ସିବିଡିଆର-ଆରସି ନୀତିର ଉଲ୍ଲଂଘନ କରୁଛି। ବିବୃତ୍ତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ପେଟ ତଳେ ଚାପି ରଖାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏହି ଧାରା ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପକ୍ଷମାନେ ଏଠାରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତି ଭାରତର ନୀତିଗତ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇ, ବିବୃତ୍ତିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଶମନର ଭାର ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଦାୟିତ୍ୱ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ କାନ୍ଧ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ ହେବା ଉଚିତ୍। ଦୁର୍ବଳ ଜନସଂଖ୍ୟା, ଯାହାଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମର୍ଥନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ପ୍ରଭାବରୁ ନିଜକୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବେ।
ଭାରତ ବିଜ୍ଞାନ-ଆଧାରିତ ଏବଂ ସମାନ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତି ତାର ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରିଥିଲା। ଏହା ଦେଖାଯାଇଥିଲା ଯେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରମ ପ୍ରତି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଯାହା ନିୟମ-ଆଧାରିତ, ସମାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନଜନକ। ଏହା ସହିତ, ଜାତି ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଜଳବାୟୁ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମାନ ହୋଇପାରିବ।
ଶେଷରେ, ବିବୃତ୍ତିରେ ବ୍ରାଜିଲ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତି ଭାରତର ସମର୍ଥନ ଏବଂ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଥିଲା। ବେଲେମରୁ ଆସୁଥିବା ରାସ୍ତା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନିରପେକ୍ଷତା, ସଂହତି ଏବଂ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ପରିଭାଷିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଇଥିଲା।