Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Safran Aircraft Engine Services India (SAESI) facility at Hyderabad via videoconferencing
From today, India’s aviation sector is set to take a new flight, Safran’s new facility will help establish India as a global MRO hub: PM
In recent years, India’s aviation sector has advanced at an unprecedented pace, Today, India stands among the fastest‑growing domestic aviation markets in the world: PM
We are dreaming big, doing bigger and delivering best: PM
In India, we regard those who invest not merely as investors, but as co-creators—stakeholders in our journey towards a developed nation: PM
26 NOV 2025 12:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Safran Aircraft Engine Services India (SAESI) facility located at the GMR Aerospace and Industrial Park – SEZ, Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad via video conferencing today. Addressing the occasion, the Prime Minister highlighted, “from today India’s aviation sector is taking a new flight. Safran’s new facility will help establish India as a Global Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) Hub”. The Prime Minister underlined that this MRO facility will also create new opportunities for youth in the high-tech aerospace sector. He recalled that he had met the Safran Board and Management on 24th November, and noted that in every discussion with them earlier too, he witnessed their confidence and hope regarding India. He expressed his expectation that Safran’s investment in India will continue at the same pace. Extending his best wishes, the Prime Minister conveyed congratulations to Team Safran for this new facility.
Highlighting that in recent years India’s aviation sector has advanced at an unprecedented pace, Shri Modi remarked that today India is among the fastest growing domestic aviation markets in the world. He underlined that India’s domestic aviation market has now become the third largest globally. The Prime Minister observed that the aspirations of the people of India are reaching new heights, and consequently the demand for air travel in the country continues to rise. He noted that airlines are consistently expanding their active fleet to meet this demand. He further stated that Indian airline companies have placed orders for more than 1,500 new aircraft.
Underlining that with the rapid expansion of India’s aviation sector, the need for MRO facilities has also increased, Shri Modi remarked that nearly 85 percent of India’s MRO work has been taking place outside the country, which led to higher costs, longer turnaround times, and aircraft remaining grounded for extended periods. He underlined that such a situation was not suitable for a vast aviation market like India. Therefore, he stated that today the Government of India is developing the nation as one of the world’s major MRO hubs. Shri Modi further remarked that for the first time, a global OEM is establishing Deep Level Servicing facilities in the country.
Highlighting that Safran’s global training, knowledge transfer, and partnership with Indian institutions will help create a workforce that will, in the coming years, give new momentum and direction to the entire MRO ecosystem, the Prime Minister underlined that this facility will generate numerous employment opportunities for the youth of South India. He further stated that India does not want to remain limited to aviation MRO alone, and is also working on a large scale to develop an MRO ecosystem connected with shipping.
Shri Modi emphasised that India is promoting “Design in India” on a large scale across every sector. He urged the Safran team to explore possibilities of aircraft engine and component design in India. He remarked that India’s vast MSME network and its young talent pool would provide significant support in this endeavour. The Prime Minister noted that Safran Aerospace works extensively in aerospace propulsion systems and expressed his wish that the company should also leverage India’s talent and opportunities for propulsion design and manufacturing.
Prime Minister underscored that today’s India is not only dreaming big but also taking bold decisions and achieving even greater accomplishments. He stated, “We are dreaming big, doing bigger and delivering best.” The Prime Minister highlighted that India is placing strong emphasis on Ease of Doing Business.
Underlining that to attract global investment and global industries, some of the biggest reforms in independent India have been undertaken.Shri Modi remarked that first, the doors of the economy were opened; second, the nation’s economic fundamentals were further bolstered; and third, ease of doing business was strengthened.
Prime Minister pointed out that today in most sectors, 100 percent FDI is possible through automatic routes. He remarked that even in sectors like defence, where earlier the private sector had no space, 74 percent FDI has now been opened through automatic routes. He underlined that a major approach has also been adopted in the space sector. The Prime Minister stated that these steps have sent a clear message to the world—“India welcomes investments, India welcomes innovation.” He further noted that Production Linked Incentive schemes have attracted global manufacturers towards Make in India.
Shri Modi also noted that in the past 11 years, more than 40,000 company compliances have been reduced. He remarked that India has decriminalised hundreds of business-related provisions. He underlined that the National Single Window System has brought numerous approvals onto a single platform. The Prime Minister noted that GST reforms, faceless tax assessment, new labour codes, and the Insolvency and Bankruptcy Code have all made governance simpler and more transparent than ever before. He stated that due to these efforts, India is now seen as a trusted partner, a major market, and a rising manufacturing hub.
Underscoring India today has rapid growth, a stable government, a reform-oriented mindset, a vast young talent pool, and a large domestic market, Shri Modi remarked that most importantly, for those investing in India, the country considers them not merely as investors but as co-creators, stakeholders in the journey of a developed India. The Prime Minister concluded by stating, “India is proving by betting on India is the smartest business decision of this decade.” He once again extended his congratulations to all for the establishment of this modern MRO facility.
Chief Minister of Telangana, Shri Revanth Reddy, Union Minister, Shri K Ram Mohan Naidu were present among other dignitaries at the event.
Background
Safran Aircraft Engine Services India (SAESI) is Safran’s dedicated Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) facility for LEAP (Leading Edge Aviation Propulsion) engines, which power the Airbus A320neo and Boeing 737 MAX aircraft. The establishment of this facility marks a significant milestone, as it is not only one of the largest global aircraft engine MRO facilities but also the first time, a global engine OEM (original equipment manufacturer) has set up an MRO operation in India.
Spread across 45,000 sqm within the GMR Aerospace and Industrial Park – SEZ, the state-of-the-art facility developed with an initial investment of around ₹1,300 crore. Designed to service up to 300 LEAP engines annually, SAESI facility will employ over 1,000 highly skilled Indian technicians and engineers upon achieving full operational capacity by 2035. The facility will feature advanced process equipment to deliver world-class engine maintenance and repair services.
The MRO facility will be a huge step towards the goal of Aatmanirbharta in the aviation sector. Developing indigenous capabilities in MRO will reduce foreign exchange outflows, create high-value employment, strengthen supply-chain resilience and position India as a global aviation hub. The Government of India is actively working to build a robust MRO ecosystem to support the sector’s rapid growth. Key policy initiatives of the government — including GST reforms in 2024, MRO Guidelines 2021, and the National Civil Aviation Policy 2016—have simplified operations for MRO providers by rationalizing tax structures and reducing royalty burdens.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ସଫରାନ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ଇଞ୍ଜିନ ସର୍ଭିସେସ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏସ୍ଏଇଏସ୍ଆଇ) ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
26 NOV 2025 12:05PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜିଠାରୁ, ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ସଫରାନର ନୂତନ ସୁବିଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏମଆରଓ ହବ୍ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି, ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଘରୋଇ ବିମାନ ପରିବହନ ବଜାର ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛୁ, ବଡ଼ କାମ କରୁଛୁ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତରେ, ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ନିବେଶକ ଭାବରେ ନିବେଶ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ବରଂ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆଡକୁ ଆମର ଯାତ୍ରାରେ ସହ-ସୃଜନକାରୀ - ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ରହିଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୨୬.୧୧.୨୦୨୫ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ହାଇଦ୍ରାବାଦର ରାଜୀବ ଗାନ୍ଧୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ଜିଏମଆର ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ପାର୍କ – ଏସଇଜେଡରେ ଅବସ୍ଥିତ ସଫରାନ୍ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସର୍ଭିସେସ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏସଏଇଏସଆଇ) ସୁବିଧାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆଜିଠାରୁ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ନେଉଛି। ସଫରାନର ନୂତନ ସୁବିଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମେଣ୍ଟେନାନ୍ସ, ରିପେୟାର ଏବଂ ଓଭରହଲ୍‌ (ଏମଆରଓ) ହବ୍ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ"। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଏମଆରଓ ସୁବିଧା ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ, ସେ ୨୪ ନଭେମ୍ବରରେ ସଫରାନ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ପରିଚାଳନାକୁ ଭେଟିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଲୋଚନାରେ ସେ ଭାରତ ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଶା ଦେଖିଥିଲେ। ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ସଫରାନ ର ନିବେଶ ସମାନ ଗତିରେ ଜାରି ରହିବ। ତାଙ୍କର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ନୂତନ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଟିମ୍ ସଫରାନକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଘରୋଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଘରୋଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ଏବେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ହୋଇପାରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଦେଶରେ ବିମାନ ଯାତ୍ରାର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ନିରନ୍ତର ସେମାନଙ୍କର ସକ୍ରିୟ ବିମାନବାହୀ ଜାହାଜକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ୧,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ବିମାନ ପାଇଁ ଅର୍ଡର ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରସାର ସହିତ, ଏମଆରଓ ସୁବିଧାର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ଏମଆରଓ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶ ବାହାରେ ହେଉଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ, ଅଧିକ ସମୟ ଏବଂ ବିମାନଗୁଡ଼ିକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପାଇଁ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡେଡ୍ ରହିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ଭାରତ ଭଳି ଏକ ବିଶାଳ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ। ତେଣୁ, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ସରକାର ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଏମଆରଓ ହବ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଏକ ବିଶ୍ୱ ଓଇଏମ ଦେଶରେ ଡିପ୍ ଲେଭଲ୍ ସର୍ଭିସିଂ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି।
ସଫରାନର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ତାଲିମ, ଜ୍ଞାନ ହସ୍ତାନ୍ତର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ସହଭାଗୀତା ଏକ ଏପରି କର୍ମଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଯାହା ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସମଗ୍ର ଏମଆରଓ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ନୂତନ ଗତି ଏବଂ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସୁବିଧା ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏମଆରଓ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ, ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ଏମଆରଓ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ସ୍ତରରେ "ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ୍"କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ସେ ସଫ୍‌ରାନ ଦଳକୁ ଭାରତରେ ବିମାନ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ ଉପାଦାନ ଡିଜାଇନର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିଶାଳ ଏମଏସଏମଇ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଏହାର ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସଫ୍‌ରାନ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ପ୍ରଚାଳନ ସିଷ୍ଟମରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ କମ୍ପାନୀ ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ପ୍ରଚାଳନ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସୁଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଭାରତ କେବଳ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁନାହିଁ ବରଂ ସାହସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛି ଏବଂ ଆହୁରି ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ, “ଆମେ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛୁ, ବଡ଼ କାମ କରୁଛୁ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛୁ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି।
ବିଶ୍ୱ ନିବେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶିଳ୍ପକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ କିଛି ବଡ଼ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମେ ଅର୍ଥନୀତିର ଦ୍ୱାର ଖୋଲାଯାଇଥିଲା; ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ମୌଳିକତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରାଯାଇଥିଲା; ଏବଂ ତୃତୀୟତଃ, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ରୁଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଏଫଡିଆଇ ସମ୍ଭବ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ, ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବରୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ନଥିଲା, ଏବେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ରୁଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୭୪ ପ୍ରତିଶତ ଏଫଡିଆଇ ଖୋଲାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛି - "ଭାରତ ନିବେଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରେ, ଭାରତ ନବସୃଜନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରେ।" ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ପାଦନ ଲିଙ୍କ୍ଡ୍ ଇନସେଣ୍ଟିଭ୍ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ କମ୍ପାନୀ ଅନୁପାଳନ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଶହ ଶହ ବ୍ୟବସାୟ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ଏକକ ୱିଣ୍ଡୋ ସିଷ୍ଟମ ଏକକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅନେକ ଅନୁମୋଦନ ଆଣିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର, ଫେସଲେସ୍ ଟିକସ ମୂଲ୍ୟାୟନ, ନୂତନ ଶ୍ରମ କୋଡ୍ ଏବଂ ଦେବାଳିଆ ଏବଂ ଦେବାଳିଆ କୋଡ୍ ପ୍ରଶାସନକୁ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ସରଳ ଏବଂ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ, ଭାରତକୁ ଏବେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର, ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବଜାର ଏବଂ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି।
ଆଜି ଭାରତରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର, ଏକ ସଂସ୍କାର-ମୁଖୀ ମାନସିକତା, ଏକ ବିଶାଳ ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ ଏବଂ ଏକ ବୃହତ ଘରୋଇ ବଜାର ଅଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଭାରତରେ ନିବେଶ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ କେବଳ ନିବେଶକ ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ସହ-ସର୍ଜନାକାରୀ, ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ, “ଭାରତ ଭାରତ ଉପରେ ବାଜି ଲଗାଇ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ ଏହା ଏହି ଦଶନ୍ଧିର ସବୁଠାରୁ ଚତୁର ବ୍ୟବସାୟିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି।” ସେ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ଆଧୁନିକ ଏମଆରଓ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରେବନ୍ତ ରେଡ୍ଡୀ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କେ ରାମ ମୋହନ ନାଇଡୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସଫରାନ୍ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସର୍ଭିସେସ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏସଏଇଏସଆଇ) ହେଉଛି ସଫରାନର ଲିପ୍ (ଲିଡିଂ ଏଜ୍ ଆଭିଏସନ୍ ପ୍ରପଲ୍ସନ୍) ଇଞ୍ଜିନ୍ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମେଣ୍ଟେନାନ୍‌ସ, ରିପେୟାର ଏବଂ ଓଭରହଲ୍ (ଏମଆରଓ) ସୁବିଧା, ଯାହା ଏୟାରବସ୍ ଏ୩୨୦ନିଓ ଏବଂ ବୋଇଂ ୭୩୭ ମାକ୍ସ ବିମାନକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ସୁବିଧାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ, କାରଣ ଏହା କେବଳ ସର୍ବବୃହତ ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏମଆରଓ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଏକ ବିଶ୍ୱ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଓଇଏମ୍ (ମୂଳ ଉପକରଣ ନିର୍ମାତା) ଭାରତରେ ଏକ ଏମଆରଓ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି।
ଜିଏମଆର ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ – ଏସଇଜେଡ୍ ମଧ୍ୟରେ ୪୫,୦୦୦ ବର୍ଗମିଟରରେ ବିସ୍ତାରିତ, ପ୍ରାୟ ଟ.୧୩୦୦ କୋଟି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବିନିଯୋଗରେ ବିକଶିତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା। ବାର୍ଷିକ ୩୦୦ଲିପ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା, ଏସଏଇଏସଆଇ ସୁବିଧା ୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା ପରେ ୧,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ଟେକ୍ନିସିଆନ୍ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବ। ଏହି ସୁବିଧାରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଇଞ୍ଜିନ୍ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ମରାମତି ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପକରଣ ରହିବ।
ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଏମଆରଓ ସୁବିଧା ଏକ ବିରାଟ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ। ଏମଆରଓରେ ସ୍ୱଦେଶୀ କ୍ଷମତା ବିକାଶ କରିବା ଦ୍ଵାରା ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରବାହ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଯୋଗାଣ-ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯିବ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରାଯିବ। ଭାରତ ସରକାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଏମଆରଓ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ - ୨୦୨୪ରେ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର, ଏମଆରଓ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ୨୦୨୧ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନୀତି ୨୦୧୬- କର ଢାଞ୍ଚାକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରି ଏବଂ ରୟାଲ୍ଟି ବୋଝ ହ୍ରାସ କରି ଏମଆରଓ ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସରଳ କରିଛି।