Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Laksha Kantha Gita Parayana programme at Sri Krishna Matha in Udupi, Karnataka
In Kalyug, only through the chanting of the Lord’s name one attains liberation from the ocean of worldly existence: PM
The words of the Gita not only guide individuals but also shape the direction of the nation's policies: PM
The Bhagavad Gita teaches that upholding peace and truth may require confronting and ending the forces of injustice and this principle lies at the heart of the nation's security approach: PM
Let us take nine resolves of water conservation, tree plantation, uplifting the poor, adopting Swadeshi, promoting natural farming, embracing a healthy lifestyle, practicing yoga, preserving manuscripts, and visiting at least 25 heritage sites: PM
28 NOV 2025 2:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Laksha Kantha Gita Parayana programme at Sri Krishna Matha in Udupi, Karnataka today. Speaking on the occasion, Prime Minister remarked that the satisfaction of the divine darshan of Lord Shri Krishna, the spiritual experience of the mantras of the Shrimad Bhagavad Gita, and the presence of so many revered saints and gurus is for him a supreme fortune. He highlighted that it is akin to attaining countless blessings.
Recalling that just three days ago he was on the land of Kurukshetra, the land of the Gita, Shri Modi said, today coming to this land blessed by Lord Shri Krishna and graced by the glory of Jagadguru Shri Madhvacharya Ji is for him an occasion of supreme contentment. He noted that on this occasion, when one lakh people recited the shlokas of the Bhagavad Gita together, people across the world witnessed the living divinity of India’s millennia-old spiritual heritage.
Prime Minister remarked that coming to the land of Karnataka and being among the affectionate people here always gives him a unique experience. Highlighting that visiting the sacred land of Udupi is always extraordinary, he noted that though he was born in Gujarat, there has always been a deep and special connection between Gujarat and Udupi. Shri Modi recalled the belief that the idol of Lord Shri Krishna established here was earlier worshipped in Dwarka by Mata Rukmini, and later Jagadguru Shri Madhvacharya consecrated this idol in Udupi. He mentioned that just last year he had the divine experience of visiting Shri Dwarka Ji beneath the sea. He remarked that one can imagine the profound feeling he experienced upon having darshan of this idol, and stated that this darshan gave him immense spiritual joy.
Highlighting coming to Udupi is special for him for another reason, Shri Modi underlined that Udupi has been the karmabhoomi of the governance model of Jan Sangh and the Bharatiya Janata Party. He recalled that in 1968, the people of Udupi elected Jan Sangh’s V.S. Acharya to the municipal council, and with this Udupi laid the foundation of a new governance model. He noted that the cleanliness campaign which today is seen at the national level was adopted by Udupi five decades ago. He highlighted that whether it was providing a new model of water supply and drainage systems, Udupi had initiated such programmes in the 1970s. He remarked that today these campaigns have become part of national development and national priority, guiding the country forward.
Recalling the words from Ramcharitmanas, Shri Modi said, “In Kalyug, only through the chanting of the Lord’s name one attains liberation from the ocean of worldly existence”. He highlighted that in society, the recitation of mantras and the shlokas of the Gita has been happening for centuries, but when one lakh voices together recite these shlokas in unison, it creates a unique experience. The Prime Minister further noted that when so many people recite a sacred text like the Gita, when such divine words resonate together at one place, a special energy emerges that gives the mind and intellect a new vibration and a new strength. He remarked that this energy is the power of spirituality and also the power of social unity. He stated that today’s occasion of one lakh voices reciting the Gita has become an opportunity to experience a vast energy field and is also showing the world the strength of collective consciousness.
Remarking that on this day he especially bows to Param Pujya Shri Shri Sugunendra Tirtha Swamiji, who has divinely manifested the idea of Laksha Kantha Gita, the Prime Minister highlighted that by inspiring people across the world to write the Gita in their own hand, Swamiji has initiated the Koti Gita Lekhana Yajna, which has become a global mass movement of the Sanatan tradition. Shri Modi noted that the way India’s youth is connecting with the sentiments and teachings of the Bhagavad Gita is in itself a very significant development. He recalled that for centuries in India, the tradition has been to pass on the knowledge of the Vedas, Upanishads, and Shastras to the next generation, and remarked that this programme too has become a meaningful effort to connect the next generation with the Bhagavad Gita.
Informing that three days before coming here, he had also visited Ayodhya, Shri Modi highlighted that on 25th November, the auspicious day of Vivaha Panchami, the Dharma Dhwaja was established at the Shri Ram Janmabhoomi temple in Ayodhya. He noted that from Ayodhya to Udupi, countless devotees of Lord Ram have witnessed this most divine and grand celebration. He stated that the entire nation knows the significant role Udupi has played in the Ram Mandir movement. He recalled that decades ago, Param Pujya late Vishwesh Tirtha Swamiji gave direction to the entire movement, and the Dhwajarohan ceremony has become a festival marking the fruition of that contribution. He highlighted that for Udupi, the construction of the Ram Mandir is special for another reason, as in the new temple a grand gate has been built in the name of Jagadguru Madhvacharya Ji. He noted that Jagadguru Madhvacharya Ji, an ardent devotee of Lord Ram, had written a verse meaning Lord Shri Ram is adorned with six divine qualities, is the Supreme Lord, and is an ocean of immense strength and courage. He remarked that therefore, having a gate in the Ram Mandir complex named after him is a matter of great pride for the people of Udupi, Karnataka, and the entire nation.
Underscoring that Jagadguru Shri Madhvacharya is the pioneer of India’s Dvaita philosophy and a shining light of Vedanta, the Prime Minister highlighted that the system of Udupi’s Ashta Mathas created by him is a living example of institution building and the creation of new traditions. He noted that here there is devotion to Lord Shri Krishna, knowledge of Vedanta, and the resolve of serving food to thousands of people. He stated that in a way this place is a sacred confluence of knowledge, devotion, and service.
Shri Modi recalled that during the period when Jagadguru Madhvacharya was born, India was facing many internal and external challenges, and at that time he showed a path of devotion that could connect every section of society and every belief. He remarked that due to this guidance, even after centuries the Mathas established by him continue to serve millions of people every day. He highlighted that inspired by him, many great figures emerged in the Dvaita tradition who always advanced the work of dharma, service, and nation building. He stated that this eternal tradition of public service is the greatest heritage of Udupi.
Noting that the tradition of Jagadguru Madhvacharya gave energy to the Haridasa tradition, the Prime Minister highlighted that great saints like Purandar Das and Kanak Das brought devotion in simple, melodious, and accessible Kannada language to the masses. He noted that their compositions reached every heart, even the poorest sections of society, and connected them with dharma and Sanatan values, and these compositions remain equally relevant for today’s generation. He observed that even now, when the youth listen to Purandar Das’s composition “Chandrachooda Shiva Shankara Parvati” on social media reels, they are transported to a different spiritual emotion. The Prime Minister remarked that even today, when a devotee like him in Udupi has darshan of Lord Shri Krishna through a small window, it becomes an opportunity to connect with the devotion of Kanak Das. He stated that he feels very fortunate to have had the privilege of bowing to Kanak Das both today and earlier.
Highlighting that the teachings of Lord Shri Krishna are practical in every age, and the words of the Gita guide not only individuals but also the policies of the nation, Shri Modi recalled that in the Bhagavad Gita, Shri Krishna spoke of how we should work for the welfare of all. He remarked that throughout his life, Jagadguru Madhvacharya carried these sentiments and strengthened the unity of India.
Underscoring that behind the policies of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sarvajan Hitaya, Sarvajan Sukhaya lies the inspiration of Lord Shri Krishna’s shlokas, Shri Modi highlighted that Lord Shri Krishna gives the mantra of helping the poor, and this very inspiration forms the basis of schemes like Ayushman Bharat and PM Awas. He stated that Lord Shri Krishna imparts the knowledge of women’s safety and empowerment, and it is this wisdom that inspired the nation to take the historic decision of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. He further remarked that Lord Shri Krishna teaches the principle of welfare for all, and this principle underpins India’s policies such as Vaccine Maitri, the Solar Alliance, and Vasudhaiva Kutumbakam.
Prime Minister Shri Modi remarked that Lord Shri Krishna delivered the message of the Gita on the battlefield and highlighted that the Bhagavad Gita teaches us that to establish peace and truth, the end of oppressors is also necessary. He stated that this is the core sentiment of the nation’s security policy. He noted that India speaks of Vasudhaiva Kutumbakam and also reiterates the mantra ‘Dharmo Rakshati Rakshitah’. He remarked that from the Red Fort, the message of Shri Krishna’s compassion is conveyed, and from the same ramparts the announcement of Mission Sudarshan Chakra is also made. Shri Modi explained that Mission Sudarshan Chakra means building a protective wall around the country’s key locations, its industrial and public sectors, which the enemy cannot breach, and if the enemy dares to show audacity, then India’s Sudarshan Chakra will destroy them.
Emphasising that in the action of Operation Sindoor, the nation has witnessed this resolve, the Prime Minister highlighted that in the terrorist attack at Pahalgam, many countrymen lost their lives, including people from Karnataka. He stated that earlier, when such terrorist attacks occurred, governments would sit idle, but this is a new India that neither bows before anyone nor wavers from its duty to protect its citizens. “India knows how to establish peace and also how to safeguard peace”, said the Prime Minister.
Shri Modi remarked that the Bhagavad Gita makes us aware of our duties and life commitments, and inspired by this, he urged everyone to adopt certain resolutions. He stated that these appeals are like nine resolutions which are very essential for our present and future. He added that once the community of saints blesses these appeals, nothing will stop them from reaching every citizen.
Prime Minister remarked that our first resolution should be to conserve water, save water, and protect rivers. He highlighted that our second resolution should be to plant trees, noting that the nationwide campaign of “Ek Ped Maa ke Naam” is gaining momentum, and if the strength of all the Mathas joins this campaign, its impact will be even wider. He stated that the third resolution should be to make an effort to improve the life of at least one poor person in the country. Shri Modi emphasized that the fourth resolution should be the idea of Swadeshi, and as responsible citizens we must all adopt Swadeshi. He remarked that today India is moving forward with the mantra of Atmanirbhar Bharat and Swadeshi, with our economy, our industries, and our technology standing firmly on their own feet. He underlined that therefore we must say with full force—’Vocal for Local’.
Speaking about the fifth resolution, Shri Modi urged that we must promote natural farming. He highlighted that the sixth resolution should be to adopt a healthy lifestyle, to include millets in our diet and reduce the intake of oil. He stated that the seventh resolution should be to embrace yoga and make it a part of life. The Prime Minister emphasized that the eighth resolution is to support the preservation of manuscripts, noting that much of India’s ancient knowledge is hidden in these manuscripts. He mentioned that the Government of India is working on the Gyan Bharatam Mission to preserve this knowledge, and people’s cooperation will help save this invaluable heritage.
Urging that the ninth resolution should be to visit at least 25 places in the country connected with our heritage, Shri Modi suggested that just three to four days ago the Mahabharata Experience Centre was inaugurated in Kurukshetra, Haryana. He appealed to people to visit this centre to witness the life philosophy of Lord Shri Krishna. Shri Modi also highlighted that in Gujarat, every year the Madhavpur Mela dedicated to the marriage of Lord Shri Krishna and Mata Rukmini is organized, which attracts people from across the country, especially from the North East, and urged everyone to make an effort to attend it next year.
Prime Minister Modi remarked that the entire life of Lord Shri Krishna and every chapter of the Gita conveys the message of action, duty, and welfare. He highlighted that for Indians, the period of 2047 is not only Amrit Kaal but also a duty-bound era for building a developed India. Shri Modi stated that every citizen, every Indian, has a responsibility, and every individual and institution has its own duty. He emphasized that in the fulfillment of these duties, the hardworking people of Karnataka have a very significant role. He remarked that every effort must be dedicated to the nation, and by following this spirit of duty, the dream of a developed Karnataka and a developed India will be realized. Shri Modi concluded by expressing the wish that the energy emanating from the land of Udupi continues to guide the resolve of a developed India. He extended his heartfelt greetings to every participant associated with this sacred occasion.
Governor of Karnataka, Shri Thaawarchand Gehlot, Union Minister, Shri Pralhad Joshi were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister visited Sri Krishna Matha in Udupi and participate the Laksha Kantha Gita Parayana programme—a devotional gathering of 100,000 participants, including students, monks, scholars, and citizens from various walks of life, who will recite the Srimad Bhagavad Gita in unison.
Prime Minister also inaugurated the Suvarna Teertha Mantapa, located in front of the Krishna sanctum, and dedicate the Kanaka Kavacha (golden cover) for the sacred Kanakana Kindi, a sacred window through which the saint Kanakadasa is believed to have had the divine darshan of Bhagwan Krishna. Sri Krishna Matha, Udupi, was established over 800 years ago by Sri Madhvacharya, the founder of the Dvaita philosophy of Vedanta.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଉଡ଼ୁପୀସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ମଠରେ ଲକ୍ଷ କଣ୍ଠ ଗୀତା ପାରାୟଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
28 NOV 2025 2:05PM by PIB Bhubaneswar
• କଳିଯୁଗରେ କେବଳ ଭଗବାନଙ୍କ ନାମ ଜପ ଦ୍ୱାରା ମନୁଷ୍ୟ ଭବ ସାଗରରୁ ପାରି ହୋଇପାରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଗୀତାର ବାଣୀ କେବଳ ମନୁଷ୍ୟର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିନଥାଏ ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନୀତିକୁ ଆକାର ଦେଇଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଶାନ୍ତି ଓ ସତ୍ୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ହେଲେ ଅଧର୍ମୀ ଶକ୍ତିର ମୁକାବିଲା ଓ ସମାପ୍ତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଭଗବଦ୍‌ ଗୀତା ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ଆଭିମୁଖ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ବୃକ୍ଷରୋପଣ, ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ, ସ୍ୱଦେଶୀ ଗ୍ରହଣ, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ, ଯୋଗାଭ୍ୟାସ, ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅତିକମରେ 25ଟି ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ ପରିଭ୍ରମଣ ଭଳି ନଅଟି ସଂକଳ୍ପ ନେବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଉଡ଼ୁପୀସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ମଠରେ ଲକ୍ଷ କଣ୍ଠ ଗୀତା ପାରାୟଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଦର୍ଶନରୁ ମିଳିଥିବା ସନ୍ତୋଷ, ଶ୍ରୀମଦ୍‌ ଭଗବଦ୍‌ ଗୀତାର ମନ୍ତ୍ରୋଚାରଣରୁ ମିଳିଥିବା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥ ଓ ଗୁରୁମାନଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ତାଙ୍କ ପାଇଁ ପରମ ସୌଭାଗ୍ୟ। ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଅଗଣିତ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବା ସହିତ ସମାନ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ।
ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୀତା ଭୂମି କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ କୃପା ଏବଂ ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀଙ୍କ ସାନ୍ନିଧ୍ୟପ୍ରାପ୍ତ ଏହି ଭୂମିକୁ ଆସିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ପରମ ସନ୍ତୋଷର ଅବସର। ଏହି ଅବସରରେ, ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏକତ୍ର ଭଗବଦ୍ ଗୀତାର ଶ୍ଲୋକ ପାଠ କରିବା ସମୟରେ ବିଶ୍ୱବାସୀ ଭାରତର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟର ଜୀବନ୍ତ ଦିବ୍ୟତାକୁ ଦେଖିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମାଟିକୁ ଆସିବା ଏବଂ ଏଠାକାର ସ୍ନେହୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ତାଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଅଭିନବ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଉଡ଼ୁପୀର ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ଆସିବା ସବୁବେଳେ ଅସାଧାରଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯଦିଓ ସେ ଗଜୁରାଟରେ ଜନ୍ମ ନେଇଛନ୍ତି, ସବୁବେଳେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଉଡ଼ୁପୀ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କକୁ ସେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ, ମାତା ରୁକ୍ମିଣୀ ଏକଦା ଦ୍ୱାରିକାରେ ପୂଜା କରୁଥିବା ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତି ପରବର୍ତ୍ତୀ କାଳରେ ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଡ଼ୁପୀ ଅଣାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ପୂଜା କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ। ଗତବର୍ଷ ସମୁଦ୍ର ଗର୍ଭରେ ଥିବା ଶ୍ରୀ ଦ୍ୱାରକା ଜୀଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଦର୍ଶନ କରିବାର ଦିବ୍ୟ ଅନୁଭବ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ମୂର୍ତ୍ତିଙ୍କ ଦର୍ଶନରୁ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ଦିବ୍ୟ ଅନୁଭୂତି ବିଷୟରେ ଯେକେହି ଅନୁମାନ କରିପାରିବ। ଏହି ଦର୍ଶନ ତାଙ୍କୁ ଗଭୀର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆନନ୍ଦ ଦେଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଆଉ ଗୋଟିଏ କାରଣ ପାଇଁ ଉଡ଼ୁପୀ ଆସିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଜନସଂଘ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ପ୍ରଶାସନିକ ମଡେଲର କର୍ମଭୂମି ରୂପରେ ଉଡ଼ୁପୀର ପରିଚୟ ରହିଛି। 1968ରେ ଉଡ଼ୁପୀର ଲୋକମାନେ ଜନସଂଘର ଭି.ଏସ. ଆଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ ପୌରପରିଷଦକୁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଉଡ଼ୁପୀ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରଶାସନିକ ମଡେଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା। ଆଜି ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଯେଉଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଉଡ଼ୁପୀ ତାହାକୁ ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଜଳ ଯୋଗାଣର ନୂତନ ମଡେଲ ହେଉ କିମ୍ବା ଡ୍ରେନେଜ୍‌ ବ୍ୟବସ୍ଥା 1970 ମସିହାରେ ଉଡ଼ୁପୀ ଏସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଆଜି ଏସବୁ ଅଭିଯାନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବିକାଶ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତାର ଅଂଶବିଶେଷ ପାଲଟିଛି ଓ ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି ।
ଶ୍ରୀରାମଚରିତମାନସର ବାଣୀକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, କଳିଯୁଗରେ କେବଳ ଭଗବାନଙ୍କ ନାମ ଜପ ଦ୍ୱାରା ମଣିଷ ଭବ ସାଗରରୁ ପାରି ହୋଇପାରିବ। ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ସମାଜରେ ମନ୍ତ୍ରୋଚ୍ଚାରଣ ଏବଂ ଶ୍ରୀମଦ୍‌ ଭଗବଦ୍‌ ଗୀତାର ଶ୍ଳୋକ ପାଠ ହୋଇ ଆସୁଛି, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱର ସମବେତ ଭାବେ ଶ୍ଳୋକ ଆବୃତ୍ତି କରିଥା’ନ୍ତି ଏହା ଏକ ଅଭିନବ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକ ଗୀତା ଭଳି ଏକ ପବିତ୍ର ଗ୍ରନ୍ଥର ଆବୃତ୍ତି କରିଥା’ନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଏଭଳି ଦୈବିକ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଏକାଠି ଗୁଞ୍ଜରିତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ମନ ଓ ମସ୍ତିଷ୍କରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥାଏ ଯାହା ଏକ ନୂତନ କମ୍ପନ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଏହା ହେଉଛି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ସାମାଜିକ ଏକତାର ଶକ୍ତି। ଆଜିର ସମାରୋହରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱର ଗୀତା ଆବୃତ୍ତି କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏକ ମହାନ ଊର୍ଜାକୁ ଅନୁଭବ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଆଣି ଦେଇଥିଲା। ଏହା ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ସାମୂହିକ ଚେତନାର ଶକ୍ତି ଦେଖାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜିର ଦିନରେ ସେ ବିଶେଷ କରି ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁଗୁଣେନ୍ଦ୍ର ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛନ୍ତି, ଯିଏକି ଲକ୍ଷ କଣ୍ଠ ଗୀତାର ବିଚାରକୁ ଦିବ୍ୟ ରୂପେ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି। ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ହାତରେ ଗୀତା ଲେଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ସ୍ୱାମୀଜୀ କୋଟି ଗୀତା ଲେଖନ ଯଜ୍ଞ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସନାତନ ପରମ୍ପରାର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭଗବଦ୍ ଗୀତାର ଭାବନା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି, ତାହା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ। ଭାରତରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ବେଦ, ଉପନିଷଦ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରର ଜ୍ଞାନକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାର ପରମ୍ପରା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ସାର୍ଥକ ପ୍ରୟାସରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଏଠାକୁ ଆସିବାର ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, 25 ନଭେମ୍ବର, ବିବାହ ପଞ୍ଚମୀର ପବିତ୍ର ଦିନରେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଶ୍ରୀ ରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ମନ୍ଦିରରେ ଧର୍ମଧ୍ୱଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। ଅଯୋଧ୍ୟାରୁ ଉଡୁପୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଅଗଣିତ ଭକ୍ତ ଏହି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଦିବ୍ୟ ଏବଂ ମହାନ ଉତ୍ସବର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛନ୍ତି। ରାମ ମନ୍ଦିର ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଉଡୁପୀ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ତାହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ଜାଣିଛି । କିଛି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ, ପରମ ପୂଜ୍ୟ ସ୍ୱର୍ଗତ ବିଶ୍ୱେଶ ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀ ସମଗ୍ର ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ ବୋଲି ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଅଯୋଧ୍ୟାର ଧ୍ୱଜାରୋହଣ ସମାରୋହ ସେହି ଅବଦାନର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ଏକ ଉତ୍ସବ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ଉଡ଼ୁପୀ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର, ଏହି କାରଣ ହେଉଛି, ନୂତନ ମନ୍ଦିରରେ ଜଗଦଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ଦ୍ୱାର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କ ଜଣେ ପରମ ଭକ୍ତ ଜଗଦଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ ଏକ ଶ୍ଳୋକ ଲେଖିଥିଲେ ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମ ଛଅଟି ଦିବ୍ୟ ଗୁଣରେ ସଜ୍ଜିତ। ସେ ପରମ ଭଗବାନ ଏବଂ ଅପାର ଶକ୍ତି ଓ ସାହସର ଏକ ସାଗର। ତେଣୁ, ରାମ ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ଏକ ଦ୍ୱାର ରହିବା କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଉଡୁପୀ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଗର୍ବର ବିଷୟ।
ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତର ଦ୍ୱୈତ ଦର୍ଶନର ପ୍ରବର୍ତ୍ତକ ଏବଂ ବେଦାନ୍ତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଆଲୋକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଉଡୁପୀର ଅଷ୍ଟ ମଠ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଷ୍ଠାନ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟିର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ। ଏଠାରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି, ବେଦାନ୍ତର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି। ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହି ସ୍ଥାନ ଜ୍ଞାନ, ଭକ୍ତି ଏବଂ ସେବାର ଏକ ପବିତ୍ର ସଙ୍ଗମ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରାଇଥିଲେ ଯେ, ଜଗଦଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଜନ୍ମ ସମୟରେ ଭାରତ ଅନେକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଏବଂ ବାହ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ ସେ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଯୋଡ଼ି ପାରିବା ଭଳି ଭକ୍ତିର ପଥ ଦେଖାଇଥିଲେ। ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଯୋଗୁଁ, ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ମଠଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିଦିନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିଆସୁଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଦ୍ୱୈତ ପରମ୍ପରାରେ ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଆବିର୍ଭୂତ ହୋଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସର୍ବଦା ଧର୍ମ, ସେବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଥିଲେ। ଜନସେବାର ଏହି ଚିରନ୍ତନ ପରମ୍ପରା ଉଡ଼ୁପୀର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଐତିହ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଜଗଦଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ପରମ୍ପରା ହରିଦାସ ପରମ୍ପରାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ​​ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୁରନ୍ଦର ଦାସ ଏବଂ କନକ ଦାସଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ସନ୍ଥମାନେ ସରଳ, ସୁମଧୁର ଏବଂ ସୁଗମ କନ୍ନଡ ଭାଷାରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଭକ୍ତିକୁ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ରଚନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ହୃଦୟରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ସମାଜର ସବୁଠାରୁ ଗରିବ ବର୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ଧର୍ମ ଏବଂ ସନାତନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲା। ଏହି ରଚନାଗୁଡ଼ିକ ଆଜିର ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ। ଏବେ ବି ଯେତେବେଳେ ଯୁବପିଢ଼ି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ରିଲ୍‌ରେ ପୁରନ୍ଦର ଦାସଙ୍କ ରଚନା "ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼ ଶିବ ଶଙ୍କର ପାର୍ବତୀ" ଶୁଣନ୍ତି, ସେମାନେ ଏକ ଭିନ୍ନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭାବନାରେ ମଜ୍ଜି ଯାଆନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଉଡ଼ୁପୀରେ ତାଙ୍କ ପରି ଜଣେ ଭକ୍ତ ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ଝରକା ଦେଇ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଦର୍ଶନ କଲେ କନକ ଦାସଙ୍କ ଭକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥାଏ। ଆଜି ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ କନକ ଦାସଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇ ସେ ନିଜକୁ ବହୁତ ଭାଗ୍ୟବାନ ମନେ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏବଂ ଗୀତାର ବାଣୀ କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଭଗବଦ୍ ଗୀତାରେ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କିପରି କାମ କରିବା ଉଚିତ ସେ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ଆଜୀବନ ଜଗଦଗୁରୁ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ ଏହି ଶିକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ବହନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ ନୀତି ପଛରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଶ୍ଲୋକର ପ୍ରେରଣା ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାର ମନ୍ତ୍ର ଦିଅନ୍ତି, ଏବଂ ଏହି ପ୍ରେରଣା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଓ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଭଳି ଯୋଜନାର ମୂଳଦୁଆ। ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣର ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଜ୍ଞାନ ହିଁ ଦେଶକୁ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମର ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା। ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣର ନୀତି ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ନୀତିକୁ ଆଧାର କରି ଭାରତର ଭେକ୍ସିନ୍‌ ମୈତ୍ରୀ, ସୌର ମେଣ୍ଟ ଏବଂ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ଭଳି ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଯୁଦ୍ଧଭୂମିରେ ଗୀତାର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲେ। ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ଆମକୁ ଶାନ୍ତି ଓ ସତ୍ୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ହେଲେ ଅଧର୍ମୀ ଶକ୍ତିର ମୁକାବିଲା ଓ ସମାପ୍ତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ । ଏହା ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ନୀତିର ମୂଳ ଭାବନା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ କଥା କହେ ଏବଂ ‘ଧର୍ମୋ ରକ୍ଷତି ରକ୍ଷିତଃ’ ମନ୍ତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥାଏ। ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ କରୁଣାର ବାର୍ତ୍ତା ଦିଆଯାଏ ଏବଂ ସେହି ପ୍ରାଚୀରରୁ ମିଶନ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ରର ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରାଯାଏ। ମିଶନ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ, ଏହାର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ର ଚାରିପାଖରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଚୀର ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଯାହାକୁ ଶତ୍ରୁ ଭାଙ୍ଗି ପାରିବ ନାହିଁ। ଯଦି ଶତ୍ରୁ ଏପରି ଦୁଃସାହସ କରେ, ତେବେ ଭାରତର ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ର ସେମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବ।
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଦେଶ ଏହି ସଂକଳ୍ପର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପହଲଗାମରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲୋକଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ଦେଶବାସୀ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ଏପରି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହେଉଥିଲା, ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଚୁପ୍ ବସି ରହୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ନୂତନ ଭାରତ କାହା ଆଗରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବ ନାହିଁ କିମ୍ବା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାର କର୍ତ୍ତବ୍ୟରୁ ପଛକୁ ହଟି ନାହିଁ। ଭାରତ ଶାନ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ରକ୍ଷା କରିବା ଜାଣେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ଆମକୁ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ଜୀବନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଏ ଏବଂ ଏଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କିଛି ସଂକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆହ୍ବାନ ନଅଟି ସଂକଳ୍ପ ଭଳି ଯାହା ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଥରେ ସନ୍ଥ ସମାଜ ଏହି ଆହ୍ବାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିଦିଏ, ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ କୌଣସି ବାଧା ରହିବ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆମର ପ୍ରଥମ ସଂକଳ୍ପ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା ହେବା ଉଚିତ। ଆମର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ ହେବା ଉଚିତ। ଏକ ପେଡ୍‌ ମା କେ ନାମର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଗତିଶୀଳ ହେଉଛି ଏବଂ ଯଦି ସମସ୍ତ ମଠର ଶକ୍ତି ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୁଏ, ତେବେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ହେବ। ତୃତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଦେଶର ଅତି କମରେ ଜଣେ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା। ଚତୁର୍ଥ ସଂକଳ୍ପ ସ୍ୱଦେଶୀର ଚିନ୍ତାଧାରା ହେବା ଉଚିତ, ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ନାଗରିକ ଭାବରେ ଆମକୁ ସମସ୍ତେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜିର ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଆମର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆମର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆମର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନିଜ ଗୋଡ଼ରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ତେଣୁ ଆମକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହ କହିବାକୁ ପଡିବ - ‘ଲୋକାଲ ପାଇଁ ଭୋକାଲ’।
ପଞ୍ଚମ ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ଷଷ୍ଠ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା। ଖାଦ୍ୟରେ ମିଲେଟ୍ସ ବା ଶ୍ରୀଅନ୍ନକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ତେଲର ସେବନ ହ୍ରାସ କରିବା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସପ୍ତମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଯୋଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିବା। ଅଷ୍ଟମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂରକ୍ଷଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା। ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଏହି ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ଲୁଚି ରହିଛି। ଭାରତ ସରକାର ଏହି ଜ୍ଞାନକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ସହଯୋଗ ଏହି ଅମୂଲ୍ୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ନବମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ଅତି କମରେ 25ଟି ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ମାତ୍ର ତିନିରୁ ଚାରି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ହରିୟାଣାର କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହାଭାରତ ଅଭିଜ୍ଞତା କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଜୀବନ ଦର୍ଶନ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଏବଂ ମାତା ରୁକ୍ମିଣୀଙ୍କ ବିବାହ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଧବପୁର ମେଳା ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ, ଯାହା ଦେଶ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଏଥିରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଏବଂ ଗୀତାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧ୍ୟାୟ କର୍ମ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ 2047 ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା କେବଳ ଅମୃତ କାଳ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟବଦ୍ଧ ହେବାର ଯୁଗ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କର ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଅନୁଷ୍ଠାନର ନିଜସ୍ୱ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ରହିଛି। ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନରେ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକଙ୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନାକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଏକ ବିକଶିତ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଡ଼ୁପୀର ମାଟିରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ଊର୍ଜା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ଜାରି ରଖୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ। ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ସେ ତାଙ୍କର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟପାଳ ଥୱରଚାନ୍ଦ ଗେହଲଟ୍, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଜୋଶୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଡୁପୀର ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ମଠ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଲକ୍ଷ କଣ୍ଠ ଗୀତା ପାରାୟଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏଠାରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ସନ୍ୟାସୀ, ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ନାଗରିକଙ୍କ ସମେତ 100,000 ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏକ ଭକ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାବେଶରେ ଏକ ସ୍ୱରରେ ଶ୍ରୀମଦ୍ ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ପାଠ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷ୍ଣ ଗର୍ଭଗୃହ ସମ୍ମୁଖରେ ଅବସ୍ଥିତ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ତୀର୍ଥ ମଣ୍ତପକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପବିତ୍ର କନକନା କିନ୍ଦି ପାଇଁ କନକ କବଚ (ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଆବରଣ) ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଏହା ହେଉଛି ଏକ ପବିତ୍ର ଝରକା ଯେଉଁ ବାଟ ଦେଇ ସନ୍ଥ କନକଦାସ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଦର୍ଶନ ପାଇଥିଲେ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ। ଉଡୁପୀର ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ମଠ 800 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବେଦାନ୍ତର ଦ୍ୱୈତ ଦର୍ଶନର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଶ୍ରୀ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।