Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during 550th-year celebration of the Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math
28 NOV 2025 7:14PM by PIB Delhi
Greetings to all the devotees and followers of the Partagali Jeevottam Math!
The 24th Mahant of Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math, Shrimad Vidyadheesh Teerth Swamiji, Hon’ble Governor Shri Ashok Gajapathi Raju ji, popular Chief Minister brother Pramod Sawant ji, Chairperson of the Math Committee Shri Srinivas Dempo ji, Vice President Shri R.R. Kamat ji, my colleagues in the Union Government Shri Shripad Naik ji and Digambar Kamat ji, and all other distinguished guests, ladies and gentlemen,
This sacred occasion today has filled my mind with deep peace. Sitting in the presence of saints and sages is, in itself, a spiritual experience. The large number of devotees present here further strengthens the centuries-old vibrant energy of this Math. I consider myself fortunate to be present among you for this ceremony. Before coming here, I had the privilege of offering prayers at the Ram Temple and the Veer Vitthal Temple. The peace and atmosphere there have deepened the spiritual essence of this ceremony.
Friends,
Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math is celebrating the 550th anniversary of its establishment. This is a very historic moment. Over the past 550 years, this institution has withstood countless storms of time. Eras changed, times changed, many transformations took place in the nation and society, yet this Math never lost its direction even amid changing times and challenges. Instead, it emerged as a guiding centre for people and that is its greatest identity. Rooted in history, it has continued to walk with time. The very spirit with which this Math was founded remains equally alive today. This spirit connects penance with service, and tradition with public welfare. For generations, this Math has conveyed to society that the true purpose of spirituality is to provide stability, balance, and values to life. The 550-year journey of this Math is a testament to the strength that sustains society even in difficult times. I extend my heartfelt congratulations to the head of the Math, Shrimad Vidyadheesh Teerth Swamiji, to all committee members, and to every person associated with this event, on this historic occasion.
Friends,
When an institution is built on truth and service, it does not falter in changing times; instead, it gives society the strength to endure. Today, carrying this same tradition forward, this Math is writing a new chapter. Here, a grand 77-feet bronze statue of Bhagwan Shri Ram has been installed. Just three days ago, I had the privilege of hoisting the Dharma Dhwaj atop the grand Shri Ram Temple in Ayodhya. And today, I have been blessed with the opportunity to unveil this magnificent statue of Lord Shri Ram here. Today, a theme park based on the Ramayana has also been inaugurated.
Friends,
The new dimensions associated with this Math today are going to become permanent centres of knowledge, inspiration, and spiritual practice for future generations. Through the museum being developed here, and the 3D theatre equipped with modern technology, the Math is preserving its tradition and connecting the new generation with it. Similarly, the Shri Ram Naam Jap yagna conducted over 550 days with the participation of lakhs of devotees across the country, and the accompanying Ram Rath Yatra, have become symbols of the collective energy of devotion and discipline in our society. This very collective energy is today awakening a new consciousness in every corner of the country.
Friends,
The systems that connect spirituality with modern technology will continue to inspire future generations. I extend my heartfelt congratulations to all of you for this remarkable creation. In this grand celebration today, commemorative coins and postal stamps have also been released as symbols of this special occasion. These honours are dedicated to that spiritual strength which has kept society united for centuries.
Friends,
The continuous flow of Shree Math’s legacy comes from the great Guru tradition that established the divine foundation of Dvaita Vedanta. This Math, founded in 1475 by Shrimad Narayan Teerth Swamiji, is an extension of that very tradition of knowledge. And its original source is none other than the incomparable Jagadguru Shri Madhvacharya. I bow my head in reverence at the feet of these great Acharyas. It is also very significant that both Udupi and Partagali Maths are vibrant streams of the same spiritual river. The guiding Guru-force that has shaped the cultural current of Bharat’s western coast is the same. And it is a special coincidence for me that on this very day, I have had the privilege of being part of two programs connected with this sacred tradition.
Friends,
We are all proud that the families associated with this tradition have, generation after generation, made discipline, knowledge, hard work, and excellence the foundation of their lives. From trade to finance, from education to technology, the talent, leadership, and work-ethic visible in them reflects the deep influence of this very life-philosophy. There are countless inspiring stories of success belonging to individuals and families connected with this tradition. At the root of all their achievements lies humility, values, and a spirit of service. This Math has served as the cornerstone that preserves these values, and we are confident that it will continue to energize generations in the same way in the future as well.
Friends,
It is important today to mention another special aspect of this historic Math. One of its greatest identities is the spirit of service that has supported every section of society for centuries. Centuries ago, when this region faced adverse circumstances, when people had to leave their homes and seek refuge in new lands, it was this Math that became their support. It organized the community and helped establish temples, Maths, and shelters in new places. This Math protected not only religion, but also humanity and culture. Over time, its stream of service expanded further. Today, from education to hostels, from elderly care to supporting needy families, the Math has always dedicated its resources to public welfare. Whether it is hostels built across various states, modern schools, or relief efforts during difficult times, every initiative stands as a testament to the fact that when spirituality and service walk together, society gains both stability and the inspiration to progress.
Friends,
There were also times when Goan temples and local traditions faced great challenges, when pressure arose on language and cultural identity. But these circumstances could not weaken the soul of the society. Instead, they strengthened it even more. This is the unique strength of Goa that its culture has preserved its core identity through every change, and has rejuvenated itself with time. Institutions like the Partagali Math have played a significant role in this revival.
Friends,
Today, Bharat is witnessing an extraordinary cultural renaissance. The reconstruction of the Ram Temple in Ayodhya, the grand redevelopment of the Kashi Vishwanath Dham, and the expansion of Mahakal Mahalok in Ujjain reflect our nation’s awakening as it revitalizes its spiritual heritage with new strength. Examples such as the Ramayana Circuit, the Krishna Circuit, the development works in Gaya ji, and the unprecedented management of the Kumbh Mela show that today’s Bharat is advancing its cultural identity with renewed resolve and self-confidence. This awakening inspires future generations to stay connected with their roots.
Friends,
The sacred land of Goa has its own unique spiritual identity. For centuries, the continuous flow of devotion, saint traditions, and cultural discipline has enriched this region. Along with its natural beauty, this land also carries the identity of being the ‘Dakshin Kashi’. The Partagali Math has deepened this identity even further. The influence of this Math is not limited to Konkan or Goa; its tradition is connected to various parts of the country, including the sacred land of Kashi. As a Member of Parliament from Kashi, this brings me even more pride. During his travels in North Bharat, the founder Acharya Shri Narayan Teerth had also established a centre in Kashi, which extended the spiritual flow of this Math from the South to the North. Even today, the centre established by him in Kashi serves as a medium of social service.
Friends,
Today, as this sacred Math completes 550 years, we are not only celebrating history but also shaping the direction of the future. The path to a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) goes through unity. When society comes together and when every region and every section stands together, only then does a nation take great leaps forward. The primary objective of Shree Samsthan Gokarn Partagali Jeevottam Math is to unite people, unite minds, and build a bridge between tradition and modernity. That is why, this Math is also playing the role of a major centre of inspiration in the journey toward a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
When I have affection for somebody, I respectfully make some requests. Pujya Swamiji has given me the task of observing Ekadashi. He is a saint and generally saints agree with one request, but I am not someone who agrees with just one and that is why, now that I am here among you, certain thoughts naturally arise in my mind that I wish to share with you. I want to place 9 requests before you that can be carried to the masses through your institution. These 9 requests are like 9 resolutions. The dream of a ‘Viksit Bharat’ will be fulfilled only when we consider protecting the environment as our sacred duty. The Earth is our mother, and the teachings of our Maths instruct us to respect nature. Therefore, our first resolution should be to conserve water, to save water, and to save our rivers. Our second resolution should be to plant trees. The nationwide campaign of “Ek Ped Maa Ke Naam” (One tree in the name of the mother) is gaining momentum. If your institution adds its strength to this campaign, its impact will become even more far-reaching. Our third resolution should be a mission for cleanliness. Today, when I visited the temple premises, the arrangement, the architecture, and the cleanliness greatly impressed me. I also told Swamiji how wonderfully everything has been maintained. Every street, neighbourhood, and city should be clean. As our fourth resolution, we must adopt Swadeshi (local products). Today Bharat is moving forward with the mantra of Aatmanirbhar Bharat and Swadeshi. Today, the country is saying “Vocal for Local, Vocal for Local, Vocal for Local, Vocal for Local”and we must move forward with the same resolve.
Friends,
Our fifth resolution should be Desh Darshan. We should try to explore and understand different parts of our country. As part of our sixth resolution, we must make natural farming a part of our lives. Our seventh resolution should be to adopt a healthy lifestyle. We should embrace Shree Anna millets and reduce the amount of oil in our food by 10 percent. As our eighth resolution, we must adopt yoga and sports. And as our ninth resolution, we must help the poor in some way or another. Even if each of us adopts just one family, you will see Bharat’s future will transform before our very eyes.
Friends,
Our Maths can turn these resolutions into people’s resolutions. The 550-year experience of this Math teaches us that when tradition stays alive, society progresses. And tradition stays alive only when it expands its responsibilities with time. What this Math has contributed to society over 550 years, now that same energy must be dedicated to building the Bharat of the future.
Friends,
The spiritual glory of this land of Goa is as unique as its modern development is impressive. Goa is among the states with the highest per capita income. It has a significant contribution to the country’s tourism, pharmaceutical, and service sectors. In recent years, Goa has achieved new milestones in education and health. The central and state governments together are modernizing the infrastructure here. With the expansion of highways, airports, and rail connectivity, travel has become even more convenient for both devotees and tourists. Tourism is an important pillar of our national vision for a ‘Viksit Bharat’ by 2047 and Goa is its greatest example.
Friends,
Bharat today is passing through a decisive era. The energy of our youth, our growing self-confidence, and our inclination toward cultural roots together are creating a new Bharat. Our resolve to build a ‘Viksit Bharat’ will be fulfilled only when spirituality, national service, and development progress together. This land of Goa, and this Math, are making a significant contribution in that direction. Today, Pujya Swamiji said many things about me. He gave me credit for many achievements. I am deeply grateful to him for the feelings he expressed. But the truth is whatever you consider good, it is not because of Modi. It is the result of the resolve and hard work of 140 crore Indians. That is why we are witnessing positive outcomes, and many more will come because I have complete faith in the 140 crore people of our country. And as you mentioned, there have been many stages in my life where Goa has played a very important role. How it happened, I cannot say, but it is true that at every turning point, it is this land of Goa that has guided me forward. I am deeply grateful to the revered Saint for his blessings. Once again, I extend my heartfelt greetings to all of you on this sacred occasion. Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପାର୍ତ୍ତଗଳି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠର ୫୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 NOV 2025 7:14PM by PIB Bhubaneswar
ପାର୍ତ୍ତଗଳି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠର ସମସ୍ତ ଭକ୍ତ ଏବଂ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପାର୍ତ୍ତଗଳି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠର ୨୪ ତମ ମହନ୍ତ, ଶ୍ରୀମଦ୍ ବିଦ୍ୟାଧୀଶ ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀ, ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଅଶୋକ ଗଜପତି ରାଜୁ, ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ, ମଠ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀନିବାସ ଡେମ୍ପୋ , ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆର.ଆର. କାମତ , କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀପଦ ନାୟକ ଏବଂ ଦିଗମ୍ବର କାମତ, ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ,
ଆଜିର ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସର ମୋ ମନକୁ ଅତି ଆନନ୍ଦିତ କରିଛି। ସନ୍ଥ ଏବଂ ମୁନିମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ବସିବା ନିଜର ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଭୂତି। ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭକ୍ତ ଏହି ମଠର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରେ। ଏହି ସମାରୋହରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ପାଇଁ ମୁଁ ନିଜକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମନେ କରୁଛି। ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ରାମ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ବୀର ବିଟ୍ଠଲ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲି। ସେଠାକାର ଶାନ୍ତ ଏବଂ ଭକ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶ ଏହି ସମାରୋହର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାରକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପାର୍ତ୍ତଗଳି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୫୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି। ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ବିଗତ ୫୫୦ ବର୍ଷ ଧରି, ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସମୟର ଅଗଣିତ ଝଡ଼କୁ ସାମ୍ନା କରିଛି। ଯୁଗ ବଦଳିଗଲା, ସମୟ ବଦଳିଗଲା, ଦେଶ ଏବଂ ସମାଜରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଲା, ତଥାପି ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମୟ ଏବଂ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ମଠ କେବେବି ତାର ଦିଗ ହରାଏ ନାହିଁ। ବରଂ, ଏହା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ । ଇତିହାସରେ ମୂଳ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଏହା ସମୟ ସହିତ ବିକଶିତ ହୋଇ ଚାଲିଛି। ଯେଉଁ ଆତ୍ମା ସହିତ ଏହି ମଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା ତାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଜୀବିତ ଅଛି। ଏହି ଆତ୍ମା ତପସ୍ୟାକୁ ସେବା ସହିତ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ଜନକଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଯୋଡେ। ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଧରି, ଏହି ମଠ ସମାଜକୁ ଜଣାଇ ଆସିଛି ଯେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଜୀବନକୁ ସ୍ଥିରତା, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଏହି ମଠର ୫୫୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ସେହି ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ଯାହା ସମାଜକୁ କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ବଜାୟ ରଖେ। ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ ମୁଁ ମଠର ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରୀମଦ୍ ବିଦ୍ୟାଧୀଶ ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀ, ସମସ୍ତ କମିଟି ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସତ୍ୟ ଏବଂ ସେବା ଉପରେ ନିର୍ମିତ ହୁଏ, ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ହୁଏ ନାହିଁ; ବରଂ, ଏହା ସମାଜକୁ ସହ୍ୟ କରିବାର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆଜି, ସେହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ , ଏହି ମଠ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖୁଛି। ଏଠାରେ, ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଏକ ବିଶାଳ ୭୭ ଫୁଟ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପ୍ରତିମା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ମାତ୍ର ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବେ, ମୋତେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଭବ୍ୟ ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିର ଉପରେ ଧର୍ମଧ୍ୱଜ ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଆଜି, ମୁଁ ଏଠାରେ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଏହି ମହାନ ପ୍ରତିମାକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ଆଜି, ରାମାୟଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଥିମ୍ ପାର୍କ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏହି ମଠ ସହିତ ଜଡିତ ନୂତନ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଜ୍ଞାନ, ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସର ସ୍ଥାୟୀ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଠାରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସଜ୍ଜିତ 3D ଥିଏଟର ମାଧ୍ୟମରେ, ମଠ ଏହାର ପରମ୍ପରାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଛି ଏବଂ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ଏହା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି। ସେହିପରି, ସାରା ଦେଶରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ୫୫୦ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଶ୍ରୀରାମ ନାମ ଜପ ଯଜ୍ଞ ଏବଂ ତା’ ସହିତ ଆସିଥିବା ରାମ ରଥଯାତ୍ରା ଆମ ସମାଜରେ ଭକ୍ତି ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳାର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି। ଏହି ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଏକ ନୂତନ ଚେତନା ଜାଗ୍ରତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆଜି ଏହି ମହାନ ଉତ୍ସବରେ, ଏବଂ ବିଶେଷ ଅବସରର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଡାକ ଟିକେଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମ୍ମାନ ସେହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଯାହା ସମାଜକୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ରଖିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଶ୍ରୀ ମଠ ଦ୍ୱୈତ ବେଦାନ୍ତର ଦିବ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ମହାନ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରାରୁ ନିରନ୍ତର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ରହିବାର ଶକ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତ କରେ। ୧୪୭୫ ମସିହାରେ ଶ୍ରୀମଦ୍ ନାରାୟଣ ତୀର୍ଥ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏହି ମଠ, ଜ୍ଞାନର ସେହି ପରମ୍ପରାର ବିସ୍ତାର ଅଟେ । ଏହାର ମୂଳ ଉତ୍ସ ଅନ୍ୟ କେହି ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ଅତୁଳନୀୟ ଜଗଦଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ମାଧବାଚାର୍ଯ୍ୟ। ମୁଁ ଏହି ମହାନ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ପାଦ ତଳେ ଶ୍ରଦ୍ଧାରେ ନତମସ୍ତକ କରୁଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଉଡୁପି ଏବଂ ପାର୍ତ୍ତଗଳି ମଠ ଉଭୟ ଗୋଟିଏ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନଦୀର ପ୍ରାଣବନ୍ତ ସ୍ରୋତ ପରି । ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳର ସାଂସ୍କୃତିକ ଧାରା ଗଠନ କରିଥିବା ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଗୁରୁ-ଶକ୍ତି ସହ ସମାନ ଏବଂ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ସଂଯୋଗ ଯେ ଆଜି ହିଁ ମୋତେ ଏହି ପବିତ୍ର ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ଦୁଇଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଏହି ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଶୃଙ୍ଖଳା, ଜ୍ଞାନ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ମୂଳଦୁଆ କରିଛନ୍ତି। ବାଣିଜ୍ୟରୁ ଆର୍ଥିକ, ଶିକ୍ଷାରୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ପ୍ରତିଭା, ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ କର୍ମ-ନୀତି ଏହି ଜୀବନ-ଦର୍ଶନର ଗଭୀର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ପରିବାରର ସଫଳତାର ଅଗଣିତ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ କାହାଣୀ ରହିଛି। ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ସଫଳତା ମୂଳରେ ନମ୍ରତା, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସେବାର ଭାବନା ରହିଛି। ଏହି ମଠ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଉର୍ଜ୍ଜିତ କରି ଚାଲିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏହି ଐତିହାସିକ ମଠର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷ ଦିଗ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପରିଚୟ ହେଉଛି ସେବା ଭାବନା ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିଆସିଛି। ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ଘର ଛାଡି ନୂତନ ଦେଶରେ ଆଶ୍ରୟ ନେବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଏହି ମଠ ହିଁ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ସମାଜକୁ ସଂଗଠିତ କରିଥିଲା ଏବଂ ନୂତନ ସ୍ଥାନରେ ମନ୍ଦିର, ମଠ ଏବଂ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହି ମଠ କେବଳ ଧର୍ମକୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ମାନବତା ଓ ସଂସ୍କୃତିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଥିଲା। ସମୟ ସହିତ, ଏହାର ସେବା ଧାରା ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି, ଶିକ୍ଷାଠାରୁ ଛାତ୍ରାବାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବୃଦ୍ଧାଶ୍ରମଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଭାବୀ ପରିବାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମଠ ସର୍ବଦା ଜନକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏହାର ସମ୍ବଳ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଆସିଛି। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ଛାତ୍ରାବାସ ହେଉ, ଆଧୁନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ହେଉ, କିମ୍ବା କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ରିଲିଫ୍ ବଣ୍ଟନରେ ପ୍ରୟାସ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ଏହା ସତ୍ୟର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ ଠିଆ ହୋଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ସେବା ଏକାଠି ଚାଲିଥାଏ, ସମାଜ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପରି ସମୟ ମଧ୍ୟ ଆସିଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗୋଆର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପରମ୍ପରା ବଡ଼ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଭାଷା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ଉପରେ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ସମାଜର ଆତ୍ମାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିପାରି ନଥିଲା। ବରଂ, ସେମାନେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଥିଲେ। ଏହା ଗୋଆର ଅନନ୍ୟ ଶକ୍ତି ଯେ ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ମୂଳ ପରିଚୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଛି, ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ନିଜକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ ମଧ୍ୟ କରିଛି।ପାର୍ତ୍ତଗଳି ମଠ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଏହି ପୁନର୍ଜୀବନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ଏକ ଅସାଧାରଣ ସାଂସ୍କୃତିକ ପୁନର୍ଜାଗରଣର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ମହାନ ପୁନଃବିକାଶ ଏବଂ ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ମହାକାଳ ମହାଲୋକର ବିସ୍ତାର ଆମ ଦେଶର ଜାଗରଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ କାରଣ ଏହା ତାହାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରୁଛି। ରାମାୟଣ ସର୍କିଟ, କୃଷ୍ଣ ସର୍କିଟ, ଗୟା ଜିରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ କୁମ୍ଭମେଳାର ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିଚାଳନା ପରି ଉଦାହରଣ ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି। ଏହି ଜାଗରଣ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ମୂଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ରହିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଆର ପବିତ୍ର ଭୂମିର ନିଜସ୍ୱ ଅନନ୍ୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରିଚୟ ଅଛି। ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି, ଭକ୍ତି, ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅନୁଶାସନର ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛି। ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ସହିତ, ଏହି ଭୂମି 'ଦକ୍ଷିଣ କାଶୀ' ହେବାର ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ ବହନ କରେ। ପାର୍ତ୍ତଗଳି ମଠ ଏହି ପରିଚୟକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିଛି। ଏହି ମଠର ପ୍ରଭାବ କେବଳ କୋଙ୍କଣ କିମ୍ବା ଗୋଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ବରଂ ଏହାର ପରମ୍ପରା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶ ସହିତ ଜଡିତ, ପବିତ୍ର କାଶୀ ଭୂମି ସହିତ କାଶୀର ସାଂସଦ ଭାବରେ, ଏହା ମୋତେ ଆହୁରି ଗର୍ବିତ କରେ । ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ତାଙ୍କର ଯାତ୍ରା ସମୟରେ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ତୀର୍ଥ ମଧ୍ୟ କାଶୀରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦକ୍ଷିଣରୁ ଉତ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ପାର୍ତ୍ତଗଳି ମଠର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରବାହକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା। ଆଜି ମଧ୍ୟ, କାଶୀରେ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର ସାମାଜିକ ସେବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଏହି ପବିତ୍ର ମଠ ୫୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଥିବାରୁ, ଆମେ କେବଳ ଇତିହାସ ପାଳନ କରୁନାହୁଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଦିଗକୁ ମଧ୍ୟ ଆକାର ଦେଉଛୁ। ବିକଶିତ ଭାରତର ପଥ ଏକତା ମାଧ୍ୟମରେ ନିହିତ। ଯେତେବେଳେ ସମାଜ ଏକ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏକାଠି ଠିଆ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ରାଷ୍ଟ୍ର ବଡ଼ ସଫଳତା ପାଇଥାଏ । ଶ୍ରୀ ସଂସ୍ଥାନ ଗୋକର୍ଣ୍ଣ ପାର୍ତ୍ତଗଳି ଜୀବୋତ୍ତମ ମଠର ପ୍ରାଥମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବା, ମନକୁ ଏକତ୍ର କରିବା ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଓ ଆଧୁନିକତା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରିବା। ତେଣୁ, ଏହି ମଠ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ ଆଡକୁ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଭଲ ପାଏ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ସମ୍ମାନର ସହିତ କିଛି ଜିନିଷ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପୂଜ୍ୟ ସ୍ୱାମୀଜୀ ମୋତେ ଏକାଦଶୀ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଜଣେ ସନ୍ଥ, ତେଣୁ ସେ ଗୋଟିଏ କଥାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ଲୋକ ନୁହେଁ। ତେଣୁ, ଆଜି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଥିବାରୁ, କିଛି କଥା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ମୋ ମନରେ ଆସେ ଏବଂ ମୁଁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନଅଟି ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ସଂଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବ। ଏହି ଅନୁରୋଧଗୁଡ଼ିକ ନଅଟି ସଂକଳ୍ପ ଭଳି। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ କେବଳ ସେତେବେଳେ ପୂରଣ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆମର ଧର୍ମ ବୋଲି ବିଚାର କରିବା। ପୃଥିବୀ ହେଉଛି ଆମର ମା, ଏବଂ ମଠଗୁଡ଼ିକରୁ ଶିକ୍ଷା ଆମକୁ ପ୍ରକୃତିକୁ ସମ୍ମାନ କରିବାକୁ ଶିଖାଏ। ତେଣୁ, ଆମର ପ୍ରଥମ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ନଦୀ ସଂରକ୍ଷଣ। ଆମର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ଗଛ ଲଗାଇବା। "ଏକ ପେଡ ମା କେ ନାମ" ଅଭିଯାନ ସାରା ଦେଶରେ ଗତି କରୁଛି। ଯଦି ଏହି ସଂଗଠନର ସମର୍ଥନ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଯୋଡାଯାଏ, ତେବେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆହୁରି ଅଧିକ ହେବ। ଆମର ତୃତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମିଶନ। ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମନ୍ଦିର ପରିସର ପରିଦର୍ଶନ କଲି, ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ମୋତେ ପ୍ରଭାବିତ କଲା। ମୁଁ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିଲି, "ଆପଣ ଏହାକୁ ଅତିସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତା, ଗାଁ ଏବଂ ସହର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ହେବା ଉଚିତ।" ଆମର ଚତୁର୍ଥ ସଂକଳ୍ପ ଭାବରେ, ଆମକୁ ସ୍ୱଦେଶୀକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି, ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆଜି, ଦେଶ କହୁଛି, " ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ , ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ, ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ, ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ।" ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପଞ୍ଚମ ସଂକଳ୍ପ "ଦେଶ ଦର୍ଶନ" ହେବା ଉଚିତ। ଆମେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ। ଆମର ଷଷ୍ଠ ସଂକଳ୍ପ ଭାବରେ, ଆମେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ଆମ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ଉଚିତ। ଆମର ସପ୍ତମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା। ଆମେ ଶ୍ରୀଅର୍ଣ୍ଣ-ବାଜରା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଆମ ଖାଦ୍ୟରେ ତେଲର ପରିମାଣ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିବା। ଆମର ଅଷ୍ଟମ ସଂକଳ୍ପ ଭାବରେ, ଆମକୁ ଯୋଗ ଏବଂ କ୍ରୀଡାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ। ଏବଂ ଆମର ନବମ ସଂକଳ୍ପ ଭାବରେ, ଆମେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଭାବରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା। ଯଦି ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରକୁ ସାହାର୍ଯ୍ୟ କରୁ, ତେବେ ଭାରତର ରୂପରେଖ ଖୁବ କମ ସମୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ମଠ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରିପାରିବ। ମଠର ୫୫୦ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆମକୁ କହେ ଯେ ଯଦି ପରମ୍ପରା ବଞ୍ଚି ରହେ, ତେବେ ସମାଜ ପ୍ରଗତି କରେ, ଏବଂ ପରମ୍ପରା କେବଳ ସେତେବେଳେ ବଞ୍ଚି ରହେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ସମୟ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସୁଚାରରୂପେ ପାଳନ କରନ୍ତି। ୫୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ମଠ ସମାଜକୁ ଯାହା ଅବଦାନ ଦେଇଛି, ଏବେ ସେହି ଶକ୍ତିକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ପଡିବ।।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଆର ଏହି ଭୂମିର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୌରବ ଏହାର ଆଧୁନିକ ବିକାଶ ପରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ଗୋଆ ହେଉଛି ସର୍ବାଧିକ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆୟ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଏବଂ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଔଷଧ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଅଛି । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଗୋଆ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ରାଜପଥ, ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣର ବିସ୍ତାର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିଛି। ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉଛି ୨୦୪୭ ମସିହା ପାଇଁ ଆମର ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ, ଏବଂ ଗୋଆ ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଆଜି ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତି, ଆମର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଳ ପ୍ରତି ଥିବା ଆମର ଆଗ୍ରହ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ସେତେବେଳେ ପୂରଣ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଜାତୀୟ ସେବା ଏବଂ ବିକାଶର ତିନୋଟି ଧାରା ଏକତ୍ର ପ୍ରବାହିତ ହେବ। ଗୋଆର ଏହି ଭୂମି ଏବଂ ମଠ ସେହି ଦିଗ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆଜି, ପୂଜ୍ୟ ସ୍ୱାମୀଜୀ ମୋତେ ଅନେକ କଥା କହିଥିଲେ, ସେ ମୋତେ ଅନେକ କଥା ପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଯେଉଁ ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । କିନ୍ତୁ ସତ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଆପଣ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି ତାହା ମୋଦିଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ୧.୪ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ପରିଶ୍ରମର ଫଳାଫଳ । ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭଲ ଫଳାଫଳ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆସିବ। ମୋର ଏହି ୧.୪ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ଯେପରି ଆପଣ କହିଥିଲେ, ମୋ ଜୀବନରେ ଅନେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଗୋଆ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି। ମୁଁ ଜାଣିନାହିଁ ଏହା କିପରି ହେଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୋଡ଼ରେ, ଗୋଆ ଭୂମି ମୋତେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ନେଇଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥ ଶ୍ରୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ମୁଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞ। ପୁଣି ଥରେ, ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।