Prime Minister's Office
English rendering of PM’s statement to the media ahead of Winter Session of Parliament
01 DEC 2025 12:11PM by PIB Delhi
Namaskar friends!
You also enjoy the weather.
Friends,
This winter session (of Parliament) is not just a ritual. This is my firm belief that this winter session will also energize the efforts that are underway to take the nation rapidly toward progress. Bharat has truly lived democracy. Time and again, the enthusiasm and spirit of democracy has been expressed in such a way that people’s faith in democracy continues to grow stronger. Recently, the elections in Bihar and the record voter turnout there are the greatest strength of democracy. The increasing participation of mothers and sisters creates new hope and confidence in itself. On one hand, democracy is becoming stronger, and on the other hand, within this democratic framework, the strengthening of our economy is something the world is observing very closely. Bharat has proven that Democracy Can Deliver. The speed at which Bharat’s economic status is reaching new heights today fills us with new confidence and gives us new strength to move toward the goal of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
This session should focus on what Parliament is thinking for the country, what Parliament wants to do for the country, and what Parliament is going to do for the country. The Opposition should also fulfil its responsibility, raise issues in discussions, and bring forward strong issues. They should come out of the despair of defeat.
Unfortunately, there are one or two parties that cannot even digest their defeat. I thought that enough time has passed since the Bihar results and they would have recovered, but hearing their statements yesterday, it seems their defeat is still troubling them. But I appeal to all parties that this winter session should not become a battleground for the frustration of defeat. And neither should this winter session turn into an arena for arrogance after victory. We must think ahead with balance and responsibility, keeping in mind the duties and expectations the people of the country have placed upon us as their representatives. We should see how to improve what exists and, if something is going wrong, how we can make precise and constructive comments so that the citizens of the country also gain understanding. This certainly requires hard work, but it must be done in the nation’s interest.
One of my biggest concerns for a long time has been that first-time MPs or younger MPs from all parties are extremely troubled and saddened. They are not being given the opportunity to demonstrate their abilities or to talk about the problems of their constituencies. They want to contribute to the nation’s development journey by expressing their views, but even that is being stopped. Whatever the party, we must give opportunities to these young, newly elected MPs. The House should benefit from their experiences. Through Parliament, the nation too will benefit from the experiences of this new generation. Therefore, I request that we should take these issues seriously. There are plenty of places to perform drama. Those who want to do drama, let them do it elsewhere. Here, there should be delivery, not drama. There is plenty of space in the country to shout slogans. You have already shouted where you were defeated. You can shout even where you are going to be defeated next. But here, we should emphasize policy, not slogans. And that should be your intention.
Friends,
It is possible that negativity may be useful to some extent in politics, but ultimately, there must also be some positive thinking for nation-building. I would expect that negativity is kept within limits and that attention is given to nation-building.
Friends,
This winter session is important for another reason as well. Our new Hon’ble Chairperson will begin guiding our Upper House from today. I extend my best wishes to him.
Friends,
GST reforms have created an environment of trust among the people for next-generation reforms. Many important steps will be taken in that direction in this session as well. If some of our media friends analyze this, they will notice that, for some time, our Parliament has either been used as a warm-up platform for elections or as a place to vent frustration after defeat. I have seen that in some states there is so much anti-incumbency that leaders after being in power there are unable to go among the people or speak to them. And so, they come to Parliament and pour out all their anger here. Some parties have started a new tradition of using Parliament for their state-level politics. They should reflect on the fact that the country has not accepted these methods for the past 10 years. They should now change their approach, change their strategy. I am ready to give them tips on how they should perform. But at least do not infringe upon the rights of MPs. Give MPs the opportunity to express themselves. Do not make MPs the victims of your despair and your defeat. I hope that we all proceed with these responsibilities. But I assure the nation that the country has set out on the path of progress. The nation is moving forward toward achieving new heights, and this House will also infuse new energy and new strength into that journey. With this belief, thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ଶୀତକାଳୀନ ଅଧିବେଶନ ପୂର୍ବରୁ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
01 DEC 2025 12:11PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ପାଗକୁ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଶୀତ କାଳୀନ ଅଧିବେଶନ, ଏହା କେବଳ ଏକ ରୀତିନୀତି ନୁହେଁ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଏହି ଶୀତକାଳୀନ ଅଧିବେଶନ ଦେଶକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ବଞ୍ଚିଛି, ସମୟ ସମୟରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦୀପନାକୁ ଏପରି ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରିଛି ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱାସ ଦୃଢ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ନିକଟରେ ବିହାରରେ ହୋଇଥିବା ନିର୍ବାଚନରେ ମତଦାନର ରେକର୍ଡ, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଯୋଗଦାନ ଏକ ନୂତନ ଆଶା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ନିଜ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶକ୍ତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ତୀକ୍ଷଣ ନଜର ରହିଛି। ଭାରତ ପ୍ରମାଣ କରିଛି-ଗଣତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିପାରିବ। ଯେଉଁ ଗତିରେ ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଜି ନୂଆ ଶିଖର ଛୁଇଁଛି। ଏହା ଆମକୁ କେବଳ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦିଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅଧିବେଶନରେ, ସଂସଦ ଦେଶ ପାଇଁ କ’ଣ ଭାବୁଛି, ସଂସଦ ଦେଶ ପାଇଁ କ’ଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସଂସଦ ଦେଶ ପାଇଁ କ’ଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ। ବିରୋଧୀ ଦଳ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବା ଉଚିତ, ଆଲୋଚନାରେ ଦୃଢ଼ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବା ଉଚିତ। ସେମାନେ ପରାଜୟର ନିରାଶାରୁ ବାହାରି ଆସନ୍ତୁ। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ଦଳ ଏପରି ଅଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ପରାଜୟକୁ ମଧ୍ୟ ହଜମ କରିପାରୁ ନାହାନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ବିହାରର ଫଳାଫଳ ଏତେ ଲମ୍ବା ସମୟ ହୋଇଗଲାଣି, ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ଟିକେ ସମ୍ଭାଳି ଯାଇଥିବେ, କିନ୍ତୁ ଗତକାଲି ମୁଁ ଯାହା ନାରାବାଜି ଶୁଣୁଛି, ଲାଗୁଛି ଯେ ପରାଜୟ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଚଳିତ କରିଛି। କିନ୍ତୁ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଏହି ଶୀତକାଳୀନ ଅଧିବେଶନ ପରାଜୟର ଆଧାର ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଏହି ଶୀତକାଳୀନ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ବିଜୟର ଅହଂକାରରେ ପରିଣତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ବହୁତ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷାକରି ଦାୟିତ୍ୱର ସହିତ, ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ ଆମକୁ ଦେଇଥିବା ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଆମଠାରୁ ଆଶା କରୁଥିବା ଦାୟିତ୍ୱକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା, ଆମେ ଆଗକୁ ଚିନ୍ତା କରିବା । ଯାହା ଅଛି ତାକୁ ଭଲ କରିବା, ଯଦି ଖରାପ ହେଉଛି ସେଥିରେ ଆପଣ କିପରି ସଠିକ୍ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇପାରିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଜ୍ଞାନ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରିବ। ଏହି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ କରାଯିବା ଉଚିତ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି, ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଚିନ୍ତା ହେଉଛି ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି, ଗୃହରେ, ସମସ୍ତ ଦଳର ସମସ୍ତ ସାଂସଦ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ ଯୁବକ, ସେମାନେ ବହୁତ ବିଚଳିତ ହେଉଛନ୍ତି, ବହୁତ ଦୁଃଖିତ ହେଉଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁନାହିଁ, ନିଜ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପାଉନାହାନ୍ତି । ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ପାଇଁ ସେମାନେ ସେୟାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା କିଛି ଜିନିଷ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଛି। ଯେକୌଣସି ଦଳ ହେଉ, ଆମେ କାହାକୁ ବି ସୁଯୋଗ ଦେବା ଉଚିତ, ଆମର ନୂଆ ପିଢ଼ିର ଯୁବ ସାଂସଦ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଂସଦ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆମକୁ, ଗୃହକୁ ଲାଭ ମିଳିବା ଉଚିତ। ଏହି ନୂଆ ପିଢ଼ିର ଅଭିଜ୍ଞତା ସଦନ ଜରିଆରେ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଆମେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେବା ଉଚିତ। ନାଟକ ପାଇଁ ବହୁତ ସ୍ଥାନ ଅଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ଯାହା କରିବାକୁ ହେବ ତାହା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । ଏଠାରେ ଡ୍ରାମା ନୁହେଁ, ଡେଲିଭରି ହେବା ଉଚିତ । ଯେଉଁ ସ୍ଲୋଗାନଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚାରଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଖାଲି ପଡ଼ିଛି। ଯେଉଁଠି ପରାଜିତ ହୋଇ ଆସିଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ଆପଣ କହିଛନ୍ତି। ଯେଉଁଠି ଆପଣ ପରାଜୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ସେଠାରେ କୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ତାହା ହିଁ ଆପଣଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଜନୀତିରେ ନକାରାତ୍ମକତାର କିଛି ଲାଭ ଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କିଛି ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ। ନକାରାତ୍ମକତାକୁ ନିଜ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ, ଏହା ମୋର ଆଶା ରହିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଶୀତକାଳୀନ ଅଧିବେଶନ ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମର ନୂଆ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆମ ଉଚ୍ଚ ସଦନର ଆଜିଠାରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବେ। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଦିଗରେ ଅନେକ କାମ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଜଣେ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆମ ଦେଶର ବିଶ୍ଳେଷଣ ଆପଣଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବ ଯେ କିଛି ସମୟ ଧରି ଆମ ଗୃହକୁ ନିର୍ବାଚନ ଅଭ୍ୟାସ ପାଇଁ କିମ୍ବା ପରାଜୟବାଦୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଏବେ ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ଏମିତି କିଛି ରାଜ୍ୟ ଅଛି ଯେଉଁଠି କ୍ଷମତାରେ ରହିବା ପରେ ଏତେ ଅଧିକ ଶାସନ ବିରୋଧୀ ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେ ସେମାନେ ସେଠାକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇ ପାରୁନାହାନ୍ତି। ସେମାନେ ସେଠାକୁ ଯାଇ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିଜ କଥା କହିପାରୁନାହାନ୍ତି। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏଠାକୁ ଗୃହକୁ ଆସି ସମସ୍ତ କ୍ରୋଧ ବାହାର କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଗୃହକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରା କିଛି ଦଳ ଦ୍ୱାରା ଜନ୍ମ ନେଇଛି। ଏବେ ସେମାନେ ପୁଣି ଥରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଯେଉଁ ଖେଳ ଖେଳୁଛନ୍ତି, ସେହି ଖେଳର ଏହି ପଦ୍ଧତିକୁ ଦେଶ ଗ୍ରହଣ କରୁନାହିଁ। ତେଣୁ ଏବେ ଆପଣ ଟିକେ ନିଜର ରଣନୀତି ବଦଳାନ୍ତୁ । ସେମାନେ କିପରି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ ସେ ବିଷୟରେ ପରାମର୍ଶ ଦେବାକୁ ମୁଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, କିନ୍ତୁ ଅତିକମରେ ସାଂସଦମାନଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ପାଦରେ ଦଳି ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ। ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ନିଜର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ। ନିଜର ହତାଶା ଏବଂ ପରାଜୟ କାରଣରୁ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ବଳି ପକାନ୍ତୁ ନାହିଁ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳିମିଶି ପାଳନ କରିବା । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ଦେଶ ପ୍ରଗତିର ପଥରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ଦେଶ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ଗୃହ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସଞ୍ଚାର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।