Prime Minister's Office
English rendering of PM’s statement to the media ahead of Winter Session of Parliament
01 DEC 2025 12:11PM by PIB Delhi
Namaskar friends!
You also enjoy the weather.
Friends,
This winter session (of Parliament) is not just a ritual. This is my firm belief that this winter session will also energize the efforts that are underway to take the nation rapidly toward progress. Bharat has truly lived democracy. Time and again, the enthusiasm and spirit of democracy has been expressed in such a way that people’s faith in democracy continues to grow stronger. Recently, the elections in Bihar and the record voter turnout there are the greatest strength of democracy. The increasing participation of mothers and sisters creates new hope and confidence in itself. On one hand, democracy is becoming stronger, and on the other hand, within this democratic framework, the strengthening of our economy is something the world is observing very closely. Bharat has proven that Democracy Can Deliver. The speed at which Bharat’s economic status is reaching new heights today fills us with new confidence and gives us new strength to move toward the goal of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
This session should focus on what Parliament is thinking for the country, what Parliament wants to do for the country, and what Parliament is going to do for the country. The Opposition should also fulfil its responsibility, raise issues in discussions, and bring forward strong issues. They should come out of the despair of defeat.
Unfortunately, there are one or two parties that cannot even digest their defeat. I thought that enough time has passed since the Bihar results and they would have recovered, but hearing their statements yesterday, it seems their defeat is still troubling them. But I appeal to all parties that this winter session should not become a battleground for the frustration of defeat. And neither should this winter session turn into an arena for arrogance after victory. We must think ahead with balance and responsibility, keeping in mind the duties and expectations the people of the country have placed upon us as their representatives. We should see how to improve what exists and, if something is going wrong, how we can make precise and constructive comments so that the citizens of the country also gain understanding. This certainly requires hard work, but it must be done in the nation’s interest.
One of my biggest concerns for a long time has been that first-time MPs or younger MPs from all parties are extremely troubled and saddened. They are not being given the opportunity to demonstrate their abilities or to talk about the problems of their constituencies. They want to contribute to the nation’s development journey by expressing their views, but even that is being stopped. Whatever the party, we must give opportunities to these young, newly elected MPs. The House should benefit from their experiences. Through Parliament, the nation too will benefit from the experiences of this new generation. Therefore, I request that we should take these issues seriously. There are plenty of places to perform drama. Those who want to do drama, let them do it elsewhere. Here, there should be delivery, not drama. There is plenty of space in the country to shout slogans. You have already shouted where you were defeated. You can shout even where you are going to be defeated next. But here, we should emphasize policy, not slogans. And that should be your intention.
Friends,
It is possible that negativity may be useful to some extent in politics, but ultimately, there must also be some positive thinking for nation-building. I would expect that negativity is kept within limits and that attention is given to nation-building.
Friends,
This winter session is important for another reason as well. Our new Hon’ble Chairperson will begin guiding our Upper House from today. I extend my best wishes to him.
Friends,
GST reforms have created an environment of trust among the people for next-generation reforms. Many important steps will be taken in that direction in this session as well. If some of our media friends analyze this, they will notice that, for some time, our Parliament has either been used as a warm-up platform for elections or as a place to vent frustration after defeat. I have seen that in some states there is so much anti-incumbency that leaders after being in power there are unable to go among the people or speak to them. And so, they come to Parliament and pour out all their anger here. Some parties have started a new tradition of using Parliament for their state-level politics. They should reflect on the fact that the country has not accepted these methods for the past 10 years. They should now change their approach, change their strategy. I am ready to give them tips on how they should perform. But at least do not infringe upon the rights of MPs. Give MPs the opportunity to express themselves. Do not make MPs the victims of your despair and your defeat. I hope that we all proceed with these responsibilities. But I assure the nation that the country has set out on the path of progress. The nation is moving forward toward achieving new heights, and this House will also infuse new energy and new strength into that journey. With this belief, thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পার্লিয়ামেন্তগী নীংথম মীফমগী মাংওইননা পাউমীদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
01 DEC 2025 12:11PM by PIB Imphal
খুরুমজরি মরুপশিং!
ৱেদরগী ফীভমসু নুংঙাইরি।
মরুপশিং,
হায়রিবা (পার্লিয়ামেন্তকী) নীংথম মীফম অসি চৎনবী অমা খক্তমক নত্তে। মসিগী নীংথম মীফম অসিনা লৈবাক অসিবু খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক হোৎনরিবশিং অসিদা ইনর্জী পীগনি হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ। ভারতনা তশেংনা দেমোক্রেসী ঙাক্না হিংলি। দেমোক্রেসীগী থৌনা অমসুং ৱাখল্লোন অসি মতম কয়াগী মমাংদগী মীয়ামগী দেমোক্রেসীদা থাজবা হেনগৎলক্লিবা মওংদা ফোংদোক্নরক্লি। হন্দক্তা, বিহারগী মীখল অমসুং মফম অদুদা রেকোর্দ ওইবা ভোৎ থাদবগী চাং অসি দেমোক্রেসীগী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গল অমনি। ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎলকপনা অনৌবা আশা অমসুং থাজবা পোকহল্লি। অমরোমদা, দেমোক্রেসী অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লি, অদুগা অতোপ্পা অমরোমদা, হায়রিবা দেমোক্রেসীগী ফ্রেমৱার্ক অসিদা, ঐখোয়গী ইকোনোমী অসি মপাঙ্গল কনখৎলক্লিবা অসি মালেম অসিনা য়াম্না কুপ্না য়েংশিল্লি। দেমোক্রেসী দেলিভর তৌবা ঙম্মী হায়বসি ভারতনা উৎলে। ঙসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী থাক অসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরক্লিবা খোঙজেল অসিনা ঐখোয়দা অনৌবা থাজবা অমা পীরক্লি অমসুং 'ভিক্সিত ভারত' (চাউখৎলবা ভারত) অমগী পান্দম অদুগী মায়কৈদা চংশিন্নবা ঐখোয়দা অনৌবা শক্তি পীরি।
মরুপশিং,
সেসন অসিনা পার্লিয়ামেন্তনা লৈবাক অসিগীদমক্তা করি খল্লি, পার্লিয়ামেন্তনা লৈবাক অসিগীদমক্তা করি তৌবা পাম্মি, অমসুং পার্লিয়ামেন্তনা লৈবাক অসিগীদমক্তা করি তৌগদগে হায়বদুদা মীৎয়েং থমগদবনি। ওপোজিসনসু মখোয়গী থৌদাংশিং অদু পাংথোক্কদবনি, খন্ন-নৈনবদা ইসুশিং পুখৎকদবনি, অমসুং অকনবা ইসুশিং পুখৎকদবনি। মখোয়না মায়থীবা নংবগী অশাওবা ফোংদোক্লোইদবনি।
লাইবক থিবদি, পার্তী অমা নৎত্রগা অনীদি মখোয়গী মায়থীবা অদু য়াজবা ঙমদ্রি। বিহারগী রিজল্তকী মতুং ইন্না মতম শাংনা হৌখ্রে হায়না ঐহাক্না খল্লম্মি অমসুং মখোয়না রিকোভর তৌরগনি, অদুবু ঙরাং মখোয়গী স্তেৎমেন্তশিং অদু তাবদা, মখোয়গী মায়থীবা অদু মখোয়দা হৌজিক ফাওবা অৱাবা পীবগুম তৌই। অদুবু ঐনা পার্তী পুম্নমক্তা আপিল তৌরি মদুদি হায়রিবা নীংথম মীফম অসি মায়থীবা নংবা অদুগী নুংঙাইতবা অদুগী লানফম অমা ওইহল্লোইদবনি। অমসুং নীংথম মীফম অসি মায় পাক্লবা মতুংদা নাপল কানবগী মফম অমা ওইহল্লোইদবনি। লৈবাক অসিগী মীয়ামনা মখোয়গী মীহুৎশিং ওইনা ঐখোয়দা থম্লিবা থৌদাংশিং অমসুং আশাশিংবু নীংশিংদুনা ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিনবা অমসুং থৌদাং লৌদুনা মাংলোমদা চংশিন্নবা খনবা তাই। হৌজিক লৈরিবা অসি করম্না ফগৎহনগদগে অমসুং করিগুম্বা অমা শোইরবদি, লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংনা খঙবা ঙম্নবগীদমক্তা ঐখোয়না করম্না অশেংবা অমসুং কন্সত্রক্তিব ওইবা ৱাফমশিং থম্বগে হায়বদু ঐখোয়না য়েংবা তাই। মসিদা তশেংনা কন্না হোৎনবগী মথৌ তাই, অদুবু মসি লৈবাক অসিগী কান্ননবগীদমক্তা তৌগদবনি।
মতম কয়াগী মমাংদগী ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা শীংনবশিংগী মরক্তা অমা হায়রগদি, পার্তী পুম্নমক্কী অহানবা ওইনা এম.পি. ওইরকপশিং নৎত্রগা নহা ওইরিবা এম.পি.শিং অসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমসুং অৱাবা ফাওই। মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং উৎনবা নৎত্রগা মখোয়গী কেন্দ্রগী প্রোব্লেমশিংগী মতাংদা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা মখোয়দা পীদে। মখোয়না মখোয়গী ৱাখল্লোন ফোংদোক্তুনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎতা শরুক য়াবা পাম্মি, অদুবু মসিসু থিংলি। পার্তী য়েংদনা ঐখোয়না নহা ওইরিবা, নৌনা খল্লবা এম.পি.শিং অসিদা খুদোংচাবা পীগদবনি। মখোয়গী এক্সপিরিয়েন্সশিং অসি পার্লিয়ামেন্তনা কান্নবা ফংগদবনি। পার্লিয়ামেন্তকী খুত্থাংদা, লৈবাক অসিনা অনৌবা জেনরেসন অসিগী এক্সপরিয়েন্সশিং অসিদগী কান্নবা ফংগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না হায়জরি মদুদি ঐখোয়না ৱাফমশিং অসি য়াম্না মরুওইনা লৌগদবনি। দ্রামাদা শক্তম লাংনবা মফম কয়া অমা লৈ। দ্রামা শান্নবা পাম্বা মীওইশিংনা, মখোয়বু অতোপ্পা মফমদা শান্নহল্লু। মফম অসিদা, দ্রামা নত্তে দেলিভরী তৌগদবনি। লৈবাক অসিদা স্লোগান লাউনবা মফম ময়াম অমা লৈ। অদোম্না হান্ননা মায়থীবা নংবা মফমদা লাউখ্রে। অদোম্না মথংদা মায়থীবা ফংগদৌরিবা মফমদসু লাউবা য়াই। অদুবু মফম অসিদা ঐখোয়না স্লোগানদা নত্তে পোলিসীদা অহেনবা মীৎয়েং থমগদবনি। অমসুং মসি অদোমগী পান্দম ওইগদবনি।
মরুপশিং,
নেগেতিবিতী অসি রাজনিতীদা খরা হাপচিনবদা কান্নবা ওইরম্বা য়াই, অদুবু অরোইবদা, লৈবাক শেমগৎপদা পোজিতিব ওইবা ৱাখল্লোনসু লৈগদবনি। নেগেতিবিতী অসি অকক্নবা ঙমখৈগী মনুংদা থমগদবনি অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা মীৎয়েং থমগদবনি হায়না ঐনা আশা তৌই।
মরুপশিং,
মসিগী নোংজু মীফম অসি অতোপ্পা মরম অমদগীসু মরু ওই। ঐখোয়গী অনৌবা ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন অসিনা ঙসিদগী ঐখোয়গী অপ্পর হাউস অসি লমজিংবা হৌরগনি। ঐহাক্না মহাকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
GSTগী রিফোর্মশিংনা নেক্স-জেনরেসনগী রিফোর্মশিংগীদমক মীয়ামগী মরক্তা থাজবগী ফিভম অমা শেমখ্রে। মীফম অসিদা মসিগী মাইকৈদসু মরু ওইবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎকনি। ঐখোয়গী মীদিয়াগী মরুপ খরনা মসিবু নৈনরবদি, মতম খরগী মমাংদগী ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ত অসি মীখলগীদমক্তা ৱার্ম-অপ প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা শিজিন্নরক্লি নৎত্রগা মায়থীবা মতুংদা নুংঙাইতবা ফোংদোক্নবা মফম অমা ওইনা শিজিন্নরক্লি হায়বসি মখোয়না উবা ফংগনি। ঐহাক্না রাজ্য খরদদি লুচিংবশিংনা লৈঙাক পায়রবা মতুংদা মীয়ামগী মরক্তা চৎপা নৎত্রগা মখোয়গা ৱারী শানবদা অৱাবা ওইরক্লিবা অদু উবা ফংই। মরম অদুনা, মখোয়না পার্লিয়ামেন্তদা লাকখি অমসুং মখোয়গী অৱাবা পুম্নমক মফম অসিদা ফোংদোকখি। পার্তী খরনা মখোয়গী স্তেৎ লেভেল পোলিসীগীদমক্তা পার্লিয়ামেন্ত শিজিন্নবগী অনৌবা চৎনবী অমা হৌরে। মখোয়না লৈবাক অসিনা হৌখিবা চহি 10 অসিদা হায়রিবা পাম্বৈশিং অসি য়াখিদে হায়বা ৱাফম অসি খন্থগদবনি। মখোয়না হৌজিক মখোয়গী এপ্রোচ, মখোয়গী স্ত্রেতেজি হোংদোক্কদবনি। মখোয়না মতৌ করম্না মথৌ পাংথোক্কদগে হায়বগী মতাংদা ঐহাক্না মখোয়দা পাউতাকশিং পীবা পাম্মি। অদুবু য়ামদ্রবদা এম.পি.শিংগী হক মাংহল্লোইদবনি। এম.পি.শিংদা মখোয় মশাবু ফোংদোক্নবগী খুদোংচাবা পীগদবনি। এম.পি.শিংবু অদোমগী থাজদবা অমসুং অদোমগী মায়থীবা অদুগী ভিক্তিম ওইহন্দনবা হোৎনবিয়ু। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয় পুম্নমক্না মসিগী থৌদাংশিং অসি মখা চত্থখিগনি। অদুবু লৈবাক অসিনা চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি হায়না ঐনা লৈবাক মীয়ামদা থাজবা পীজরি। লৈবাক অসিনা অনৌবা অৱাংবা থাকশিং ফংনবগী মায়কৈদা মাংলোমদা চংশিল্লি, অমসুং হাউস অসিনা খোঙচৎ অদুদা অনৌবা ইনর্জী অমসুং অনৌবা পাঙ্গল হাপচিনগনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি।