Ministry of Home Affairs
NATIONAL INVESTIGATION AGENCY
02 DEC 2025 3:23PM by PIB Delhi
The National Investigation Agency (NIA) was set up under the National Investigation Agency Act, 2008 as a Central Counter Terrorism Law Enforcement Agency in the wake of the 26/11 Mumbai attacks.
The Agency investigates and prosecutes offences affecting the sovereignty, security and integrity of India, security of State, friendly relations with foreign States, matters relating to international treaties etc. specified in the Schedule to the NIA Act, 2008.
To enhance the capacity of the NIA, with the objective to make NIA in to a world-class investigating agency while proficiently fulfilling its responsibilities- in prevention, investigation and prosecution of crimes affecting / threatening national security, following steps / initiatives have been taken:
(i). The Government has empowered the NIA through ‘NIA (Amendment) Act, 2019’, to investigate scheduled offences involving Indian citizens or Indian interests that are committed outside India.
(ii). Further, the mandate of NIA has also been expanded to investigate offences related to Explosive Substances Act, 1908, Human Trafficking, Cyber Terrorism and Arms Act, 1959.
(iii). Footprint of NIA has been expanded pan India, by establishing 21 branch offices in different parts of the country, with 02 Zonal Offices (in Guwahati and Jammu) and Headquarter at Delhi.
(iv). The NIA has total 1901 sanctioned posts at present, out of which 769 posts have been sanctioned during the last five years.
(v). The Government has designated 52 NIA Special Courts across the country, out of which 03 NIA Special Courts at Ranchi, Jammu and Mumbai have been designated as the Special Courts exclusively for the trial of Scheduled Offences investigated by the NIA.
(vi). ‘National Terror Data Fusion & Analysis Centre (NTDFAC)’ has been established in the NIA for enabling of Big Data Analytics and facilitating the automation and digitization of the various investigative process, procedures that will strengthen supervision and enhance efficiency, consistency and accountability.
(vii). The Government has created ISIS Investigation Research Cell (IIRC) in NIA in January, 2018 and broadened its scope to other theatres of terrorism and renamed it as Counter Terrorism Research Cell (CTRC).
(viii). Exclusive Divisions, such as, ‘Anti Human Trafficking Division (AHTD)’, ‘Anti Cyber Terrorism Division (ACTD)’, ‘Financial Action Task Force (FATF) Cell’, ‘Financial Analysis Unit (FAU)’ and a Special Cell comprising of legal experts have also been created in the NIA.
(ix). To institutionalize India’s capacity in handling investigations that involve a foreign jurisdiction, a dedicated ‘Foreign Investigation Request Unit (FIRU)’ has been established within NIA in 2024.
(x). The NIA has been made the Nodal Agency at Central level for investigation of Terror Funding and High Quality ‘Fake Indian Currency Notes (FICN)’ cases, for which a ‘Terror Funding and Fake Currency (TFFC) Cell’ has been constituted in the NIA for conducting focused investigation.
(xi). To collaborate with countries across the world, NIA organised the 3rd edition of the Ministerial Level Conference ‘No Money for Terror (NMFT)’ during 2022. Delegates from 78 countries and 16 Multilateral Organizations participated in the said conference.
(xii). During the past 05 years, NIA in collaboration with foreign agencies, have conducted the ‘Capacity Building Training Programmes (CBTPs)’ for the NIA officers and States/UT Police, Central Police Organizations (CPOs) and Central Armed Police Forces (CAPFs). The NIA has also conducted such programmes for the Foreign Officers during the last 03 years.
(xiii). Recently, the Government has accorded an approval for Memorandum of Understanding (MoU) between NIA and ‘National Forensic Science University (NFSU)’ for capacity building of NIA officers in the field of forensic expertise. It has been signed by both the parties in March, 2025.
(xiv). A Joint Task Force (JTF) has been instituted between India and Bangladesh for exchange of information related to FICN. NIA has conducted capacity building programs of various Law Enforcement Agencies (LEAs) at Central and State level as well as for police officers of neighbouring countries including Bangladesh and Nepal for dealing with FICN smuggling.
(xv). An effort has been made to benchmark the capacities of NIA at par with the parameters of functioning of the best counter-terrorism agencies in the world, in order to bolster the capacity of the NIA in prevention, investigation and prosecution of crimes affecting/ threatening national security.
As an outcome of these steps, capabilities of NIA have been significantly bolstered, to grow it as a premier investigating agency,
which has been performing efficiently and effectively- in discharging its mandate in an impactful manner. NIA has now emerged as a globally renowned investigative agency, with a conviction rate of 92.44% in judgements pronounced in 172 cases (out of the total 692 registered cases since its inception).
The Government of India maintains a ‘Zero-tolerance policy’ against any form of unlawful activities, that are prejudicial to the sovereignty, unity, integrity, and security of the nation.
The Government of India has taken continuous and stringent action against various organizations found to be involved in unlawful activities in accordance with the provisions of Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967.
Accordingly, in the last five years, the Government has declared 23 organizations as Unlawful Associations. The list is enclosed as Annexure ‘A’.
*******
ANNEXURE-A
List of organizations declared as unlawful associations during the last 05 years:
Sl.
No.
Name of Unlawful Association
1.
Students Islamic Movement of India (SIMI)
2.
United Liberation Front of Assam (ULFA)
3.
All Tripura Tiger Force (ATTF)
4.
Meitei Extremist Organizations, namely-
(i) Peoples’ Liberation Army (PLA) and its political wing, the Revolutionary People’s Front (RPF)
(ii) United National Liberation Front (UNLF) and its armed
wing, the Manipur Peoples’ Army (MPA)
(iii) Peoples’ Revolutionary Party of Kangleipak (PREPAK) and its Armed wing, the ‘Red Army’.
(iv) Kangleipak Communist Party (KCP) and its armed
wing, also called the ‘Red Army’
(v) Kanglei Yaol Kanba Lup (KYKL)
(vi) Coordination Committee (CorCom) and
(vii) Alliance for Socialist Unity Kangleipak (ASUK)
5.
National Liberation Front of Tripura (NLFT)
6.
Hynniewtrep National Liberation Council (HNLC)
7.
Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE)
8.
National Socialist Council of Nagaland (Khaplang) [NSCN (K)]
9.
Islamic Research Foundation (IRF)
ANNEXURE-A
10.
Jamaat-e-Islami (JeI), Jammu and Kashmir
11.
Jammu and Kashmir Liberation Front (Mohd. Yasin Malik faction) (JKLF-Y)
12.
Sikhs for Justice (SFJ)
13.
Popular Front of India (PFI) and its associates or affiliates or fronts including Rehab India Foundation (RIF), Campus Front of India (CFI), All India Imams Council (AIIC), National Confederation of Human Rights Organization (NCHRO), National Women’s Front, Junior Front, Empower India
Foundation and Rehab Foundation, Kerala.
14.
Jammu and Kashmir Democratic Freedom Party (JKDFP)
15.
Muslim League Jammu Kashmir (Masarat Alam faction)/ (MLJK-MA)
16.
Tehreek-e-Hurriyat, Jammu and Kashmir (TeH)
17.
Muslim Conference Jammu and Kashmir (Bhat faction) (MCJK-B)
18.
Muslim Conference Jammu and Kashmir (Sumji faction) (MCJK-S)
19.
Jammu Kashmir National Front (JKNF)
20.
Jammu and Kashmir Peoples Freedom League (JKPFL)
21.
Four factions of Jammu and Kashmir Peoples League (JKPL), namely: JKPL
(Mukhtar Ahmed Waza), JKPL (Bashir Ahmad Tota), JKPL (Ghulam Mohammad Khan @Sopori) and JKPL (Aziz Sheikh) led by Yaqoob Sheikh
22.
Jammu and Kashmir Ittihadul Muslimeen (JKIM)
23.
Awami Action Committee (AAC)
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Lok Sabha.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসন্ধান সংস্থা
02 DEC 2025 3:23PM by PIB Guwahati
২৬/১১-ৰ মুম্বাই আক্ৰমণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসন্ধান সংস্থা আইন, ২০০৮-ৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থা হিচাপে ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসন্ধান সংস্থা (NIA) গঠন কৰা হৈছিল।
সংস্থাটোৱে এনআইএ আইন, ২০০৮-ৰ অনুসূচীত উল্লেখ কৰা ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্ব, নিৰাপত্তা আৰু অখণ্ডতাক প্ৰভাৱিত কৰা অপৰাধ, ৰাষ্ট্ৰৰ নিৰাপত্তা, বিদেশী ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে বন্ধুত্বপূৰ্ণ সম্পৰ্ক, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুক্তি আদিৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ তদন্ত কৰি আহিছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাক প্ৰভাৱিত কৰা / ভাবুকি কঢ়িয়াই অনা অপৰাধক প্ৰতিৰোধ, তদন্ত আৰু বিচাৰৰ ক্ষেত্ৰত এনআইএ-ক নিজৰ দায়িত্ব দক্ষতাৰে পালনৰ অৰ্থে ইয়াৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা তথা ইয়াক বিশ্বমানৰ তদন্তকাৰী সংস্থা হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ উদ্দেশ্যেৰে তলত দিয়া পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰা হৈছেঃ
(i). ভাৰতৰ বাহিৰত সংঘটিত হোৱা ভাৰতীয় নাগৰিক বা ভাৰতীয় স্বাৰ্থৰ সৈতে জড়িত অনুসূচিত অপৰাধৰ তদন্তৰ বাবে চৰকাৰে ‘এনআইএ (সংশোধনী) আইন, ২০১৯’-ৰ জৰিয়তে এনআইএ-ক ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে।
(ii). ইয়াৰ উপৰিও বিস্ফোৰক পদাৰ্থ আইন-১৯০৮, মানৱ সৰবৰাহ, চাইবাৰ সন্ত্ৰাসবাদ আৰু অস্ত্ৰ আইন, ১৯৫৯-ৰ সৈতে জড়িত অপৰাধৰ তদন্তৰ বাবেও এনআইএ-ৰ কাৰ্য্যভাৰক সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
(iii). দেশৰ ভিন্ন ঠাইত ২১ টা শাখা কাৰ্য্যালয় স্থাপন, ০২ টা মাণ্ডলিক কাৰ্য্যালয় (গুৱাহাটী আৰু জম্মুত) আৰু দিল্লীত মুখ্য কাৰ্য্যালয় স্থাপন কৰি এনআইএ-ৰ অৱস্থিতি সমগ্ৰ ভাৰততে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
(iv). বৰ্তমান এনআইএ-ৰ মুঠ ১৯০১ টা অনুমোদিত পদ আছে, ইয়াৰে ৭৬৯ টা পদত বিগত পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
(v). চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে ৫২ খন এনআইএ বিশেষ আদালত স্থাপন কৰিছে। ইয়াৰে ৰাঁচী, জম্মু আৰু মুম্বাইৰ ০৩ খন এনআইএ বিশেষ আদালতক এনআইএ-এ তদন্ত কৰা অনুসূচিত অপৰাধৰ বিচাৰৰ বাবে একচেটিয়াভাৱে বিশেষ আদালত হিচাপে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
(vi). বিগ ডাটা এনালাইটিক্সৰ প্ৰশস্তকৰণ আৰু ভিন্ন তদন্ত প্ৰক্ৰিয়াৰ স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ আৰু ডিজিটাইজেচনৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে এনআইএ-ত ‘নেচনেল টেৰ’ৰ ডাটা ফিউজন এণ্ড এনালাইছিছ চেন্টাৰ (NTDFAC)’ স্থাপন কৰা হৈছে। এনে পদ্ধতিয়ে তত্বাৱধান ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰিব আৰু দক্ষতা, সামঞ্জস্য আৰু জবাবদিহিতা বৃদ্ধি কৰিব।
(vii). চৰকাৰে ২০১৮-ৰ জানুৱাৰীত এনআইএ-ত আইএছআইএছ ইনভেষ্টিগেচন ৰিচাৰ্চ চেল (IIRC) গঠন কৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ অন্যান্য ৰূপলৈয়ো ইয়াৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰি কাউন্টাৰ টেৰৰিজম ৰিচাৰ্চ চেল (CTRC) নামেৰে ইয়াৰ নামকৰণ কৰিছে।
(viii). এনআইএ-ত একচেটিয়া বিভাগ, যেনেঃ ‘এন্টি হিউমেন ট্ৰেফিকিং ডিভিজন (AHTD)’, ‘এন্টি চাইবাৰ টেৰৰিজম ডিভিজন (ACTD)’, ‘ফাইনেন্সিয়েল একচন টাস্ক ফ’ৰ্চ (FATF) চেল’, ‘ফাইনেন্সিয়েল এনালাইছিছ ইউনিট (FAU)’ আৰু আইনী বিশেষজ্ঞৰে গঠিত এটা বিশেষ কোষো গঠন কৰা হৈছে।
(ix). বিদেশী ন্যায়িক অধিকাৰক্ষেত্ৰৰ সৈতে জড়িত তদন্তসমূহ চম্ভালিবলৈ ভাৰতৰ ক্ষমতাক প্ৰতিষ্ঠানিক ৰূপ প্ৰদান কৰিবলৈ ২০২৪-ত এনআইএ-ৰ এটা সমৰ্পিত ‘বিদেশী তদন্ত অনুৰোধ ইউনিট (FIRU)’ স্থাপন কৰা হৈছে।
(x). সন্ত্ৰাসবাদক পুঁজি যোগান আৰু উচ্চমানৰ ‘ভুৱা ভাৰতীয় মুদ্ৰা নোট (FICN)’ গোচৰৰ তদন্তৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় পৰ্য্যায়ত এনআইএ-ক ন’ডেল এজেন্সী হিচাপে নিযুক্তি দিয়া হৈছে, ইয়াৰ বাবে এনআইএ-ত কেন্দ্ৰীভূত তদন্তৰ বাবে ‘টেৰ’ৰ ফাণ্ডিং আৰু ভুৱা মুদ্ৰা (TFFC) কোষ’ গঠন কৰা হৈছে।
(xi). সমগ্ৰ বিশ্বৰ দেশসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিবলৈ এনআইএ-এ ২০২২-ত মন্ত্ৰী পৰ্য্যায়ৰ সন্মিলন ‘ন’ মানি ফৰ টেৰ’ৰ (NMFT)’-ৰ তৃতীয় সংস্কৰণৰ আয়োজন কৰিছিল। উক্ত সন্মিলনত ৭৮ খন দেশ আৰু ১৬ টা বহুপক্ষীয় সংস্থাৰ প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
(xii). বিগত ০৫ বছৰে এনআইএ-এ বিদেশী সংস্থাসমূহৰ সহযোগত এনআইএ-ৰ বিষয়া আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আৰক্ষী, কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংগঠন (CPO) আৰু কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (CAPF)-ৰ বাবে ‘সামৰ্থ্য বিকাশ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যসূচী (CBTP)’ অনুষ্ঠিত কৰি আহিছে। বিগত ০৩ বছৰে এনআইএ-এ বিদেশী বিষয়াসকলৰ বাবেও এনেধৰণৰ কাৰ্য্যসূচী ৰূপায়ণ কৰি আহিছে।
(xiii). শেহতীয়াকৈ চৰকাৰে এনআইএ আৰু ‘ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় (NFSU)’-ৰ মাজত ফৰেনছিক বিশেষজ্ঞতাৰ ক্ষেত্ৰত এনআইএ-ৰ বিষয়াসকলৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তিত (MoU) অনুমোদন জনাইছে। ২০২৫-ৰ মাৰ্চত দুয়োটা পক্ষই স্বাক্ষৰ কৰিছিল।
(xiv). এফআইচিএন সম্পৰ্কীয় তথ্য বিনিময়ৰ বাবে ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত যুটীয়া টাস্ক ফ’ৰ্চ (JTF) গঠন কৰা হৈছে। এনআইএ-এ কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক পৰ্য্যায়ত ভিন্ন আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থা (LEA)-ৰ লগতে বাংলাদেশ আৰু নেপালকে প্ৰমুখ্য কৰি চুবুৰীয়া দেশৰ আৰক্ষী বিষয়াসকলৰ বাবেও এফআইচিএন চোৰাং ব্যৱসায়েৰে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে সামৰ্থ্য বিকাশৰ কাৰ্য্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰিছে।
(xv). ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাক প্ৰভাৱিত কৰা/ ভাবুকি কঢ়িয়াই অনা অপৰাধ প্ৰতিৰোধ, তদন্ত আৰু বিচাৰৰ ক্ষেত্ৰত এনআইএ-ৰ সামৰ্থ্যক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সংস্থাসমূহৰ কাৰ্য্যকলাপৰ পৰিমাপসমূহৰ সৈতে সমতুল্যভাৱে এনআইএ-ৰ সামৰ্থ্যৰ মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
এই পদক্ষেপসমূহৰ ফলস্বৰূপে এনআইএ-ৰ সামৰ্থ্যসমূহ যথেষ্ট শক্তিশালী হৈছে। সম্প্ৰতি এনআইএ-এ এতিয়া বিশ্বজুৰি বিখ্যাত তদন্তকাৰী সংস্থা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ১৭২ টা গোচৰত (আৰম্ভণিৰ পৰা মুঠ ৬৯২ টা পঞ্জীয়নভুক্ত গোচৰৰ ভিতৰত) ঘোষণা কৰা ৰায়দানত দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ ৯২.৪৪%।
ভাৰত চৰকাৰে যিকোনো ধৰণৰ অবৈধ কাৰ্য্যকলাপৰ বিৰুদ্ধে ‘শূন্য সহনশীলতা নীতি’ গ্ৰহণ কৰিছে, যিসমূহ ৰাষ্ট্ৰৰ সাৰ্বভৌমত্ব, ঐক্য, অখণ্ডতা আৰু নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি ক্ষতিকাৰক।
ভাৰত চৰকাৰে অবৈধ কাৰ্য্যকলাপ (প্ৰতিৰোধ) আইন, ১৯৬৭-ৰ বিধান অনুসৰি অবৈধ কাৰ্য্যকলাপত জড়িত বুলি ধৰা পৰা ভিন্ন সংগঠনৰ বিৰুদ্ধে নিৰন্তৰ আৰু কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে।
সেই অনুসৰি বিগত পাঁচ বছৰত চৰকাৰে ২৩ টা সংস্থাক অবৈধ হিচাপে ঘোষণা কৰিছে। এইসমূহৰ তালিকা পৰিশিষ্ট ‘ক’ হিচাপে সংলগ্ন কৰা হৈছে।
*******
পৰিশিষ্ট-ক
যোৱা ০৫ বছৰত অবৈধ বুলি ঘোষণা কৰা সংগঠনসমূহৰ তালিকাঃ
ক্ৰমিক নং
অবৈধ সংগঠনৰ নাম
1.
ষ্টুডেন্টছ ইছলামিক ম’ভমেন্ট অৱ ইণ্ডিয়া (SIMI)
2.
সংযুক্ত মুক্তি বাহিনী, অসম (ULFA)
3.
অল ত্ৰিপুৰা টাইগাৰ ফ’ৰ্চ (ATTF)
4.
মেইটেই উগ্ৰপন্থী সংগঠন, যথা-
(i) পিপুলছ লিবাৰেচন আৰ্মি (PLA) আৰু ইয়াৰ ৰাজনৈতিক শাখা ৰিভ’লুচনেৰী পিপুলছ ফ্ৰন্ট (RPF)
(ii) ইউনাইটেড নেচনেল লিবাৰেচন ফ্ৰন্ট (UNLF) আৰু ইয়াৰ সশস্ত্ৰ শাখা মণিপুৰ পিপুলছ আৰ্মি (MPA)
(iii) পিপুলছ ৰিভ’লুচনেৰী পাৰ্টি অৱ কাংগলেইপাক (PREPAK) আৰু ইয়াৰ সশস্ত্ৰ শাখা ‘ৰেড আৰ্মি’।
(iv) কাংগলেইপাক কমিউনিষ্ট পাৰ্টি (KCP) আৰু ইয়াৰ সশস্ত্ৰ শাখা ‘ৰেড আৰ্মি’।
(v) কাংগলেই ইয়াওল কানবা লুপ (KYKL)
(vi) ক’অৰ্ডিনেচন কমিটি (CorCom) আৰু
(vii) এলায়েন্স ফৰ ছ’চিয়েলিষ্ট কাংগলেইপাক (ASUK)
5.
নেচনেল লিবাৰেচন ফ্ৰন্ট অৱ ত্ৰিপুৰা (NLFT)
6.
হাইনিউট্ৰেপ নেচনেল লিবাৰেচন কাউন্সিল (HNLC)
7.
লিবাৰেচন টাইগাৰছ অৱ তামিল ইলাম (LTTE)
8.
নেচনেল ছ’চিয়েলিষ্ট কাউন্সিল অৱ নাগালেণ্ড (খাপলাং) [NSCN (K)]
9.
ইছলামিক ৰিচাৰ্ছ ফাউণ্ডেচন (IRF)
পৰিশিষ্ট-ক
10.
জামাত-ই-ইছলামী (JeI), জম্মু-কাশ্মীৰ
11.
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ লিবাৰেচন ফ্ৰন্ট (মহম্মদ ইয়াচিন মালিক শাখা) (JKLF-Y)
12.
শিখ ফৰ জাষ্টিচ (SFJ)
13.
পপুলাৰ ফ্ৰন্ট অৱ ইণ্ডিয়া (PFI) আৰু ইয়াৰ সহযোগী বা সংযুক্ত বা ফ্ৰন্টসমূহ যথাঃ ৰিহাব ইণ্ডিয়া ফাউণ্ডেচন (RIF), কেম্পাছ ফ্ৰন্ট অৱ ইণ্ডিয়া (CFI), অল ইণ্ডিয়া ইমামছ কাউন্সিল (AIIC), নেচনেল কনফেডাৰেচন অৱ হিউমেন ৰাইটছ অৰ্গেনাইজেচন (NCHRO), নেচনেল ৱমেনছ ফ্ৰন্ট, জুনিয়ৰ ফ্ৰন্ট, এম্পাৱাৰ ইণ্ডিয়া ফাউণ্ডেচন আৰু ৰিহাব ফাউণ্ডেচন, কেৰালা।
14.
জম্মু-কাশ্মীৰ ডেম'ক্ৰেটিক ফ্ৰিডম পাৰ্টি (JKDFP)
15.
মুছলিম লীগ জম্মু কাশ্মীৰ (মছাৰাট আলম শাখা)/ (MLJK-MA)
16.
তেহৰিক-ই-হুৰিয়াত, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ (TeH)
17.
মুছলিম কনফাৰেন্স জম্মু-কাশ্মীৰ (ভাট শাখা) (MCJK-B)
18.
মুছলিম কনফাৰেন্স জম্মু-কাশ্মীৰ (সুমজি শাখা) (MCJK-S)
19.
জম্মু কাশ্মীৰ নেচনেল ফ্ৰন্ট (JKNF)
20.
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ পিপুলছ ফ্ৰিডম লীগ (JKPFL)
21.
জম্মু-কাশ্মীৰ পিপুলছ লীগৰ (JKPL) চাৰিটা শাখা, যথাঃ জেকেপিএল (মুখতাৰ আহমেদ ৱাজা), জেকেপিএল (বছিৰ আহমেদ টোটা), জেকেপিএল (গুলাম মহম্মদ খান ওৰফে ছ’প’ৰী) আৰু ইয়াক’ব শ্বেখৰ নেতৃত্বত জেকেপিএল (আজিজ শ্বেখ)।
22.
জম্মু-কাশ্মীৰ ইত্তিহাদুল মুছলিমীন (JKIM)
23.
আৱামী একচন কমিটি (AAC)
গৃহ পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে লোকসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।