Prime Minister's Office
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr P.K. Mishra, Addresses Centenary Foundation Week of IIT (ISM) Dhanbad
Dr P.K. Mishra Calls on IIT Dhanbad to Drive Prime Minister’s Vision of Viksit Bharat 2047
India’s Economic Fundamentals Strong Amid Global Turbulence: Dr P.K. Mishra
Many nations, especially across the Global South, now look to India as a Vishwa Bandhu – a trusted partner blending modern capability with civilizational wisdom: Dr P K Mishra
Dr P.K. Mishra Urges IIT Dhanbad to Anchor India’s Critical Mineral Strategy
03 DEC 2025 3:08PM by PIB Delhi
Dr P.K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, delivered the inaugural address at the Centenary Foundation Week of the Indian Institute of Technology (Indian School of Mines), Dhanbad today. Speaking to faculty, students, alumni, and distinguished guests, Dr Mishra underscored the pivotal role of IIT Dhanbad in India’s journey towards becoming a Viksit Bharat by 2047.
Dr. P.K. Mishra was conferred Doctor of Science earlier this year by IIT (ISM) Dhanbad.
Expressing delight at joining the celebrations of the institute’s 100-year legacy, noting its immense contributions to mining, energy, earth sciences, and applied engineering, Dr Mishra recalled that IIT Dhanbad has been a pioneer in mining education in Asia and has consistently provided expertise to national institutions such as Coal India, ONGC, GSI, CMPDI, and NTPC. Its research outcomes, he said, have shaped national standards in mine safety, coal exploration, oil and gas, and mineral beneficiation. “A centenary is not merely a milestone, but a reminder of what sustained commitment can achieve when knowledge is used as a public good for positive social outcomes,” Dr Mishra remarked. He urged the institute to reflect on its role in advancing India’s long-term vision of becoming a developed nation.
Highlighting the Prime Minister’s vision for India 2047, Shri Mishra said the goal is to achieve the status of a developed country while balancing nature and culture and leading globally in science and technology. He emphasized that India will be atmanirbhar across all sectors, women will lead the development story, the economy will be inclusive and innovative, and corruption, casteism, and communalism will have no place in national life.
Reflecting on India’s economic trajectory over the past 11 years, the Principal Secretary to the Prime Minister described the Prime Minister’s approach as rooted in innovation and reinvention. He outlined four pillars of this approach: promoting competitiveness, leveraging technology, meeting global challenges, and ensuring last-mile delivery. He acknowledged the turbulence in the global economy caused by the pandemic, trade wars, geopolitical tensions, climate change, and supply chain disruptions. Yet, he noted India’s resilience, citing robust GDP growth of 8.2 percent in the second quarter of the current financial year. “Even amidst uncertainty, India is moving ahead with courage and confidence in the Amrit Kaal,” he said.
Dr Mishra emphasized the transformative role of technology in shaping the future. From smartphones and big data to robotics and artificial intelligence, he noted that disruption is everywhere. India, he said, has emerged as a global innovation powerhouse with over 100 unicorns and more than two lakh startups, making it the third-largest startup ecosystem in the world. He highlighted government initiatives to bridge innovation gaps, including the ₹1 lakh crore Anusandhan National Research Fund for basic research and prototypes, the IndiaAI Mission to build leadership in artificial intelligence, and a dedicated Deep Tech Fund of Funds to support transformative startups. “These are important first steps in building a future-ready innovation ecosystem,” he added.
Elaborating on the Prime Minister’s “4S” mantra – Scope, Scale, Speed, and Skill – as the guiding principle of governance, Dr Mishra cited flagship initiatives such as Ayushman Bharat, Digital India, UPI, and Mission Karmayogi as examples of how technology and values are enabling inclusive, citizen-centric service delivery. Platforms like Aadhaar, CoWIN, and the National Digital Education Architecture, he said, demonstrate how efficiency can coexist with inclusion. “It is natural that many nations, especially across the Global South, now look to India as a Vishwa Bandhu – a trusted partner blending modern capability with civilizational wisdom,” Dr Mishra observed. He also pointed to advances in frontier sectors such as the National Quantum Mission, space achievements like Chandrayaan-3 and Aditya-L1, renewable energy capacity crossing 200 GW alongside the National Green Hydrogen Mission, and the Deep Ocean Mission developing indigenous submersibles for scientific exploration.
Shri Mishra emphasized IIT Dhanbad’s unique responsibility in this landscape. With modern laboratories, supercomputing clusters, seismic observatories, and an expanding incubation ecosystem, the institute is well-positioned to contribute to national priorities. Its designation as a Centre of Excellence under the National Critical Mineral Mission, he said, reflects national confidence in its ability to shape India’s critical mineral strategy. He urged the institute to focus on climate, minerals, energy transition, materials, and advanced manufacturing, while anchoring research in public interest. “Technical skill is necessary but not sufficient. Attitude, teamwork, humility, and ethics are equally important,” he advised students. He stressed that collective effort, transparency, and respect are essential for achieving national goals.
Dr Mishra concluded by noting that IIT Dhanbad enters its second century at a time when India has a clear long-term direction and the architecture to pursue it. “The alignment between institutional strengths and national goals of Viksit Bharat 2047 is evident. The next 25 years will shape how India leverages knowledge, technology, and human capital to build a more capable, proud, and equitable nation,” he said. He thanked the Director, Prof. Sukumar Mishra, and the organizing team for the opportunity to address the gathering and extended his best wishes to the faculty, students, and alumni for their future endeavors.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধানমন্ত্রীগী চীফ সেক্রতরী দা. পি.কে. মিশ্রানা আই.আই.তি.(আই.এস.এম.) ধনৱাদকী সেন্তিনরী ফাউন্দেস্নেল ৱীক হৌদোকখ্রে
দা. পি.কে. মিশ্রানা আই.আই.তি. ধনৱাদতগী প্রধানমন্ত্রী বিকসিত ভারত 2047 গী ভিজন অসিবু খুমাং চাওশিলহন্নবা খংহনখ্রে
মালমসি মথুম-মরাং খংদনা লৈরিবা মরকসিদা ভারতকী শেন্মীৎলোনগী য়ুম্ফম অসি কল্লি: দা. পি.কে. মিশ্রা
লৈবাক কয়া, মরুওইনা চাউখলক্লিবা লৈবাকশিংদা হৌজিক ভারত অসি বিশ্ব বন্ধু– চাউখৎলবা ৱাখল-লৌশিংগী মঙাল লৈবা থাজনিংঙাই ওইরবা চৎমিন্নবা য়াবা অনৌবা মঙম অমা ওইনা উরি ঃ দা. পি.কে. মিশ্রা
দা. পি.কে. মিশ্রানা আই.আই.তি. ধনৱাদতগী ভারতকী ক্রিতিকেল মিনরেল স্ত্রেতিজী অসি ফগৎহন্নবা হায়খ্রে
03 DEC 2025 3:08PM by PIB Imphal
প্রধানমন্ত্রীগী চীফ সেক্রতরী দা. পি.কে. মিশ্রানা ঙসি ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজী(ইন্দিয়ন স্কুল ওফ মাইন্স), ধনৱাদকী সেন্তিনরী ফাউন্দেসন ৱীক্তা হৌদোক ৱারোল থমখ্রে। ওজাশিং, মহৈরোয়শিং, হান্নগী মহৈরোয়শিং অমসুং অখন্নবা মীথুংলেনশিংগা ৱারী শান্নরদুনা দা. মিশ্রানা 2047 ফাওবদা বিকসিত ভারত ওইনবা ভারতকী খোংচৎ অসিদা আই.আই.তি. ধনৱাদগী মরুওইবা থৌদাং অসিদা হেন্না কনশিন্নবা হায়খ্রে।
দা. পি.কে. মিশ্রা অসি হন্দক্কী চহী হৌরকপদা আই.আই.তি.(আই.এস.এম.) ) ধনৱাদতগী দোক্তর ওফ ফিলোজোফীগী মনা পীদুনা ইকাই খুম্নখিবনি।
ইন্সতিত্যুত অসিগী চহী 100 শুবা পাংথোকপা অসিদা য়াওজবা ফংবা অসিদা হরাওবা ফোংদোক্লদুনা মাইনিং, ইনর্জী, আর্থ সাইন্স অমসুং এপ্লাইদ ইজ্ঞীনিয়রিংদা মসিনা লৌরিবা থৌদাং অসিদা য়েংলগা দা. মিশ্রানা নিংশিংহনখি মদুদি আই.আই.তি. ধনৱাদ এশিয়াদা মাইনিংগী এজুকেসন্দা মাংজিল থারি অমসুং মসিনা কোল ইন্দিয়া, ও.এন.জি.সি., জি.এস.আই., সি.এম.পি.দি.ওই. অমসুং এন.তি.পি.সি.গুম্লবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুতশিংগী লেপ্তনা লময়ানবা অমা ওইদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি রিসর্স তৌবদা ফংলকপশিং অদুনা খনি ঙাক-শেনবা, কোয়লা শুংবদা, থাওঅমসুং গ্যাস অমদি খনি অসি কান্নগদবা মওংদা ওইহন্নবা নেস্নেল স্তেন্দর্দ অসি মওং-মরিল তাহল্লি। দা. মিশ্রানা হায়খি, “সেন্তিনরি অমা হায়বসি শুপ্নতগী মায় পাকপগী মিংচৎ উরোং অমখক খিনবদু নত্তে, মসিনা ৱাখল-লৌশিং অসি ফগদবা মওংদা শীজিন্নদুনা খুন্নাইদা ফংহল্লিবা মহৈশিং অসি মীয়ামগী য়াইফনবা ওইহল্লবদি অচেৎপা ৱাশক অসিদগী করি ফংলকপা য়াবগে।” মহাক্না ইন্সতিত্যুত অসিদগী ভারতকী চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী মতম শাংলবা ভিজন অসি হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবদা লৌখিবা থৌদাং অদু উহন্নবা হায়খি।
প্রধানমন্ত্রীগী 2047 কী ভারতকী ভিজন অদুদা মঙাল তাহল্লদুনা দা. মিশ্রানা ফোংদোকখি মদুদি ঐখোয়গী পান্দম অসি মহৌশাগী খুৎশেম অমসুং নাৎকী মরক্তা লৈরিবা মান্নবা খল অসি লৈহন্নবগীদমক্তা চাউখৎপা লৈবাক অমগী মিংথোল ফংবা অমসুং সইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা লৈবাক শিনবা থুংবদা মাংজিল থাবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি হীরম খুদিংদা মীপাল তাংদবা ওইগনি, নুপীশিংনা চাউখৎপগী ৱারী অসি মখা চত্থহনগনি, শেন্মীৎলোন অসি পুন্না চৎমিন্নবগী মওং অসি হেন্না নৌথোকহল্লগনি অমদি লৈবাক অসিগী মপুন্সি অসি মীওৎ-মীনৈ, জাৎ-বীজাৎ খায়বা অমসুং কাংলুপ মশেল মুক্নবগী মফম অমত্তা লৈরোই।
হৌখিবা চহী 11 দা ভারতকী শেন্মীৎলোম হেনগৎলকপগী মতাংদা হায়রদুনা প্রধানমন্ত্রীগী চীফ সেক্রতরীনা প্রধানমন্ত্রীগী ভিজন অসি ইনোভেতিব অমসুং রিইনভেন্সন্দা য়ুম্ফম ওই হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না ভিজন অসিগী য়ুম্বী মখোং মরীগী মতাংদা হায়খি: হীদান্নবা অসি হেনগৎহন্নবা তেক্নোলোজীগী কান্নবা ফংনবা, মালেমগী শিংনবশিং অসি মায়োক্ননবা অমসুং অরোইবা পন্থুংফাওবা কান্নবা ফংহন্নবগী গরেন্তী লৈহনবনি। মহাক্না মসি য়াজখি মদুদি মালেম শিন-থুংবগী লায়না, লল্লোন-ইতিক্কী লান, জিওপোলিতিকেল তেন্সন, ঈশিং-নুংশীৎকী ফীভম হোংবা, সপ্লাই চেনগী অপনবশিংদা থক-খা হায়খি। অদুম ওইনমক মহাক্না ভারতকী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পল্লদুনা লৈরিবা শেনবা চহী অসিগী অনিশুবা থা অহুমদা জি.দি.পি. দা চাদা 8.2 হেনগৎখিবগী খুদম পীখি। মহাক্না হায়খি, “অকক্নবা লৈতবা মরকসিদা ভারতনা অমৃত মতমদা থৌনা অমসুং থাজবগা লোয়ননা খুমাং চাউশিল্লি।”
দা. মিশ্রানা তুংলমচৎ অসি শেম্বদা তেক্নোলোজীগী অওনবা পুরক্কদবা রোলদা লুম্না লৌখি। স্মার্তফোন অমসুং বিগ দেতাদগী হৌরগা রোবোতিক্স অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স ফাওবা, মহাক্না হায়খি অওনবা অসি মফম খুদিংদা পুরক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তগী 100 দগী হেবা য়ুনিকোর্ন অমসুং স্তার্পঅপ ইন্তর্প্রাইজেজ লাখ অনিদগী হেনবগা লোয়ননা গ্লোভেল ইনোভেতিব পাৱরহাউস ওইনা থোরক্তুনা মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম ওইরে। মহাক্না ইনোভেসন্দা লৈরিবা অহোবশিং অসি লৈহন্দনবা সরকারগী থৌরাংশিং অসিদা হেন্ন লুম্না লৌখি, মসিদা মরুওইবা রিসর্স অমসুং প্রোতোতাইপকীদমক্তা লুপা করোর লাখ 1 গী অনুসন্ধান নেস্নেল রিসর্স ফন্দ, আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্সতা লিদরশিপ ওইহন্নবগীদমক্তা ইন্দিয়া-এ.আই. মিশন অমসুং অওনবা পুরক্কদবা স্তার্তঅপ ইন্তরপ্রাইজেজশিং ঙাক্লৌ পীনবগীদমক্তা মরুওইবা দীপ তেক ফন্দ ওফ ফন্দশিং য়াওরি। মহাক্না মসিসু ফোংদোকখি মদুদি, “মসি তুংলমচৎকীদমক্তা শেম্লবা ইনোভেতিব ইকোসিস্তেম ওইহন্নবগী মায়কৈরোমদা খোং থাংজিনবা হৌবনি।”
প্রধানমন্ত্রীগী “4 এস.” কী মন্ত্র স্কোপ, স্কেল, স্পীদ অমসুং স্কীল অসি লৈঙাক অসি লমজিংনবগী পথাপ ওইনা হায়রদুনা দা. মিশ্রানা আয়ুযমান ভারত, দিজিতেল ইন্দিয়া, য়ু.পি.আই. অমসুং মিশন কর্ময়োগীগুম্বা য়ুখল অমগী ওইবা থৌরাংশিংগী খুদম পীরদুনা মতৌ করম্না তেক্নোলোজী অমসুং ভেল্যুশিংনা পুন্না চাউখৎমিন্নবা, সিতিজেন সেন্ত্রিক সর্বিস অসি পাংথোকপা ঙমহল্লিবনি হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি আধার, কো-বিন অমসুং নেস্নেল দিজিতেল এজুকেসন আর্কতেকচরগুম্বা প্লেতফোর্ম অসিনা ইনক্লুসিব অসি মঙমগা লোয়ননা লৈহল্লিবনো হায়খি। “মরুওইনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাক কয়াদা হৌজিক ভারত অসি মালেম ওইনা উনরি হায়না ফোংদোকখি। দা. মিশ্রানা হায়খি, বন্ধু অসি থাজবা য়ানা চৎমিন্নবা য়াবা অনৌবা মঙম অসি সভ্যতাগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা চানহনবনি।” মহাক্না নেস্নেল ক্বান্তম মিশন চন্দ্রয়ান-3 অমসুং আদিত্য এল-1 গুম্লবা স্পেসকী মায় পাকপশিং, নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিশন্দা গীগাৱাত 200 দগী হেনবা রিন্যুএবল ইনর্জী কেপাসিতী অমসুং সাইন্তিফিক এক্সপ্লোরেসনগী ওইনা ইরমগী সবমর্সিবল শারিবা দীপ ওশীন মিশনগুম্লবা মাংজিল থারিবা সেক্তরশিংদা চাউখৎলক্লিবশিংদসু ইঙ্গিৎ পীখি।
দা. মিশ্রানা মতাং অসিদা আই.আই.তি. ধনৱাদগী মরুওইবা থৌদাংদা কন্না হায়খি। মোদর্ন লেব, সুপরকম্প্যুতিং ক্লস্তর, সিস্মিক ওবজর্বেতরী অমসুং ইনক্যুবেসন ইকোসিস্তেম হেনগৎহন্নবগা লোয়ননা মসি ইন্সতিত্যুত অসি লৈবাক অসিগী মথৌতাবশিংদা তেংবাং পীনবগীদমক্তা হেন্না ফবা ফীভমদা লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি নেস্নেল ক্রিতিকেল মিনরেল মিশনগী মখাদা লময়ানবা সেন্তর(সেন্তর ফোর এক্সেলেন্স) ওইনা মসিগী মমিং ফংবা, ভারতকী ক্তিতিকেল মিনরেল স্ত্রেতিজী শেম্বদা মসিগী মঙম অসি লৈবাক অসিনা থাজবিরি। মহাক্না ইন্সতিত্যুত অসিদগী ঈশিং-নুংশিৎ, মিনরেলশিং, ইনর্জী ত্রাজ্ঞিসন, মেতরিএল অমসুং এদভান্স মেনুফেকচরিংদা ৱাখল চিংশিন্নবা অমসুং রিসর্সতা , মীশিংগী য়াইফনবা তৌনবা অপীল তৌখি। মহাক্না মহৈরোয়শিংদা পাওতাক পীরদুনা, “তেক্নিকেল স্কীল অসি মথৌবুদি তাই অদুবু মসিনা মপুং ফাবদি নত্তে। মীওইবগী ৱাখল্লোন, তীমৱর্ক, নোল্লুকপা অমসুং ইথিক্স অসিসু য়াম্না মরুওই।” মহাক্না কন্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী পান্দমশিং অসি ফংনবগীদমক্তা পুন্না হোৎনমিন্নবা, নুং-পাল শেংবা অমসুং মান্নবা চংই।
দা. মিশ্রানা অরোইবদা হায়খি মদুদি আই.আই.তি. ধনৱাদকী অনিশুবা চহী চা অসিগী মতমদা ভারত্তা ময়েক শেংবা মায়কৈরোমদা অমসুং মদুগী লম্বীদুদা খুমাং চাওশিন্নবা আর্কিতেকচর লৈরবা মতমসিদা অসিগুম্বা থৌরাং অসি লৌখৎলি। মহাক্না হায়খি, “ইন্সতিত্যুতকী ওইবা শক্তি অমসুং বিকসিত ভারত 2047 গী লৈবাক্কী পান্দমশিংগী মরক্তা চপ চানা চান্নরি। মথংগী চহী 25 ফাওবা মসি লেপথোক্কনি মদুদি ভারত অসি য়াম্না মতিক চাবা, চাউথোকচনিংঙাই ওইবা অমসুং মান্নবদা য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক ওইহন্নবগীদমক্তা গ্যান, তেক্নোলোজী অমসুং মীওইবগী অপুনবা লিপুনবু মতৌ করম্না শীজিন্নবগে।” মহাক্না ইন্সতিত্যুতকী দিরেক্তর প্রো. সুকুমার মিশ্রা অমসুং ওর্গনাইজিং তীম্বু পল্লদুনা মহাকপু থৌরম হৌদোক্নবগী তাজ্ঞা পীবিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ওজাশিং, মহৈরোয়শিং অমসুং হান্নগী মহৈরোয়শিংদা তুংগীদমক্তা য়াইফ-পাওজেল পীখি।