Ministry of Development of North-East Region
Chief Minister, Tripura Chairs the 2nd meeting of the High-Level Task Force on “Infrastructure, Logistics Cost and Connectivity in NER”
Jyotiraditya Scindia Participates in High-Level Task Force Meet to Advance Logistics, Infrastructure and Connectivity Across the Northeast
Northeast on Track to Become India’s Engine of Growth
Set to Emerge as a Strategic Trade and Connectivity Hub Linking India to Southeast Asia
03 DEC 2025 7:45PM by PIB Delhi
Union Minister for Communications and Development of North Eastern Region, Jyotiraditya M. Scindia, today participated in the High-Level Task Force Meeting on Logistics, Infrastructure and Connectivity convened by the Hon’ble Chief Minister of Tripura, Manik Saha, in New Delhi.
The meeting saw participation from the Hon’ble Chief Minister of Mizoram, Lalduhoma, Secretary MDoNER, Chief Secretary of Arunachal Pradesh and other senior officers of MDoNER and NE States.
Deliberations focused on accelerating multimodal connectivity across the North East spanning roads, railways, waterways, energy and digital networks. The Task Force underscored the need to strengthen trade corridors, enhance border infrastructure, improve last-mile linkages and build an integrated macro-grid for the region. Discussions also covered sectoral power transmission corridors, ensuring inter-state infrastructure compatibility and unlocking the Northeast’s strategic gateway to South East Asia.
The Hon’ble Chief Minister of Tripura delivered a comprehensive presentation covering the five-point agenda and three State-led initiatives identified by the Hon’ble Union Minister, DoNER during the 1st HLTF meeting held on 6 August 2025. He highlighted key connectivity challenges faced by the North-Eastern States, including gaps in road and air connectivity, limitations in waterways and border trade infrastructure, shortcomings in digital connectivity, and various geographical and structural constraints.
The Hon’ble Chief Minister of Mizoram, Shri LalDuhoma, proposed a 4-point agenda for strengthening critical infrastructure in the NER:
1. Formulation of a comprehensive Master Plan for Development of the NER Infrastructure Grid by integrating power, transport and digital corridors under a unified framework.
2. Formulation of a comprehensive plan for establishing Multi-Modal Logistics Parks (MMLPs) by identifying strategic regional locations and integrating multimodal transport and digital networks to reduce transit and operational costs.
3. Enhancing all modes of transport—Roads, Railways, Airways, Waterways—along with Power and Digital infrastructure to ensure last-mile connectivity.
4. Reduction of logistics costs through optimized use of MMLPs, improved cold chain and logistics connectivity, all-weather transport infrastructure, etc.
The Union Minister of MDoNER outlined three key initiatives that needs to be taken up by the HLTF:
1. Development of a regional master plan for the NER as a unified macro grid. Barriers and implementation challenges should be identified and resolved in coordination with the relevant Central Ministries and Departments.
2. Formulation of a State-wise matrix of infrastructure development projects to be funded by the Central Government, listing two priority projects per sector (e.g., roads, railways, airways, power, inland waterways) for each state.
3. Formulation of a State-wise matrix of infrastructure projects suitable for Public-Private Partnership (PPP), identifying one priority project per sector (e.g., logistics, warehousing, cold chain, etc.) for each state.
Earlier this year, the Centre formed Eight High-Level Task Force, each headed by one of the Chief Ministers, with Union Minister (MDoNER) and three Chief Ministers of other States as members. The initiative stems from a consensus reached during the 72nd Plenary Session of the North Eastern Council (NEC), held on December 21, 2024, in Agartala. Centre and state officials jointly reaffirmed their commitment to speeding up connectivity-led growth and establishing a future-ready logistics network to boost investment, jobs and regional prosperity.

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত “এনইআৰত আন্তঃগাঁথনি, লজিষ্টিক খৰচ আৰু সংযোগ”ৰ শীৰ্ষ পৰ্যায়ৰ টাস্ক ফ’ৰ্চৰ দ্বিতীয় বৈঠক
সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবত লজিষ্টিক, আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে উচ্চ পৰ্যায়ৰ টাস্ক ফ’ৰ্চ মিটত অংশগ্ৰহণ জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াৰ
ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন হ’বলৈ উত্তৰ-পূব সঠিক পথত আছে
ভাৰতক দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰা কৌশলগত বাণিজ্য আৰু সংযোগ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ সাজু হৈছে
03 DEC 2025 7:45PM by PIB Guwahati
যোগাযোগ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই আজি নতুন দিল্লীত ত্ৰিপুৰাৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী মাণিক সাহাই সভাপতিত্ব কৰা লজিষ্টিক, আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগ সম্পৰ্কীয় উচ্চ পৰ্যায়ৰ টাস্ক ফৰ্চৰ বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে।
সভাত মিজোৰামৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী লালডুহোমা, সচিব, এমড’নাৰ, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্য সচিব আৰু এমড’নাৰ আৰু উত্তৰ-পূৰ্ব ৰাজ্যৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পথ, ৰে’লপথ, জলপথ, শক্তি আৰু ডিজিটেল নেটৱৰ্কক সামৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বহুমুখী সংযোগ ত্বৰান্বিত কৰাৰ ওপৰত আলোচনাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। টাস্ক ফ’ৰ্চে বাণিজ্য কৰিডৰ শক্তিশালী কৰা, সীমান্তৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰা, শেষ মাইলৰ সংযোগ উন্নত কৰা আৰু অঞ্চলটোৰ বাবে এক সংহত মেক্ৰ’-গ্ৰিড নিৰ্মাণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। আলোচনাত খণ্ড ভিত্তিক শক্তি সঞ্চাৰণ কৰিডৰ, আন্তঃৰাজ্যিক আন্তঃগাঁথনিৰ সামঞ্জস্যতা নিশ্চিত কৰা আৰু উত্তৰ-পূবৰ দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ কৌশলগত প্ৰৱেশদ্বাৰ মুকলি কৰা আদিও আলোচনা কৰা হয়।
ত্ৰিপুৰাৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে ২০২৫ চনৰ ৬ আগষ্টত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰথমখন এইচএলটিএফৰ বৈঠকৰ সময়ত মাননীয় কেন্দ্ৰীয় ড’নাৰ মন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াই চিনাক্ত কৰা পাঁচ দফা কাৰ্যসূচী আৰু তিনিখন ৰাজ্য নেতৃত্বাধীন পদক্ষেপক সামৰি এক বিস্তৃত উপস্থাপন আগবঢ়ায়। তেওঁ পথ আৰু বিমান সংযোগৰ ব্যৱধান, জলপথ আৰু সীমান্ত বাণিজ্যিক আন্তঃগাঁথনিৰ সীমাবদ্ধতা, ডিজিটেল সংযোগৰ অভাৱ, বিভিন্ন ভৌগোলিক আৰু গাঁথনিগত বাধাকে ধৰি উত্তৰ-পূব ৰাজ্যসমূহে সন্মুখীন হোৱা সংযোগৰ মূল প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
মিজোৰামৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী লালডুহোমা ডাঙৰীয়াই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত জটিল আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ৪ দফীয়া কাৰ্যসূচীৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়:
1. এক ঐক্যবদ্ধ কাঠামোৰ অধীনত শক্তি, পৰিবহণ আৰু ডিজিটেল কৰিডৰসমূহক একত্ৰিত কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আন্তঃগাঁথনি গ্ৰীডৰ উন্নয়নৰ বাবে এক বিস্তৃত গুৰু পৰিকল্পনা প্ৰণয়ন কৰা।
2. কৌশলগত আঞ্চলিক স্থান চিনাক্ত কৰি আৰু ট্ৰেনজিট আৰু কাৰ্য্যকৰী খৰচ হ্ৰাস কৰিবলৈ মাল্টিমডেল পৰিবহণ আৰু ডিজিটেল নেটৱৰ্ক একত্ৰিত কৰি মাল্টি-মডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক (এমএমএলপি) স্থাপনৰ বাবে এক বিস্তৃত পৰিকল্পনা প্ৰণয়ন কৰা।
3. শেষ মাইলৰ সংযোগ নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো পৰিবহণ পদ্ধতি—পথ, ৰে’লৱে, বিমানপথ, জলপথ—শক্তি আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে বৃদ্ধি কৰা।
4. এমএমএলপিৰ অনুকূল ব্যৱহাৰ, উন্নত শীতল শৃংখল আৰু লজিষ্টিক সংযোগ, সৰ্ব-বতৰ পৰিবহণৰ আন্তঃগাঁথনি ইত্যাদিৰ জৰিয়তে লজিষ্টিক খৰচ হ্ৰাস কৰা।
এমড’নাৰৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীয়ে এইচএলটিএফে গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া তিনিটা মূল পদক্ষেপৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে:
1. ঐক্যবদ্ধ মেক্ৰ’ গ্ৰীড হিচাপে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে আঞ্চলিক গুৰু পৰিকল্পনাৰ বিকাশ। সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ সমন্বয়ত বাধা আৰু কাৰ্যকৰীকৰণৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ চিনাক্ত কৰি সমাধান কৰিব লাগে।
2. কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা পুঁজিৰে চলিবলগীয়া আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ ৰাজ্যভিত্তিক মেট্ৰিক্স প্ৰণয়ন কৰা, প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে প্ৰতিটো খণ্ডত দুটা অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰকল্প (যেনে, পথ, ৰেলপথ, বিমানপথ, শক্তি, অভ্যন্তৰীণ জলপথ) তালিকাভুক্ত কৰা।
3. ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি)ৰ বাবে উপযোগী আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ ৰাজ্যভিত্তিক মেট্ৰিক্স প্ৰণয়ন কৰা, প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে প্ৰতিটো খণ্ডৰ বাবে এটা অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰকল্প (যেনে, লজিষ্টিক, গুদাম, শীতল শৃংখল আদি) চিনাক্ত কৰা।
চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে কেন্দ্ৰই কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী (এমডিঅ’এনইআৰ) আৰু আন ৰাজ্যৰ তিনিজন মুখ্যমন্ত্ৰীক সদস্য হিচাপে লৈ আঠটা উচ্চ পৰ্যায়ৰ টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন কৰিছিল, প্ৰত্যেকটোৰে এজন মুখ্যমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত। ২০২৪ চনৰ ২১ ডিচেম্বৰত আগৰতলাত অনুষ্ঠিত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল পৰিষদৰ ৭২ সংখ্যক পূৰ্ণাংগ অধিৱেশনৰ সময়ত এক ঐকমত্যৰ পৰাই এই পদক্ষেপৰ উদ্ভৱ হৈছে। কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ বিষয়াসকলে যৌথভাৱে সংযোগ-নেতৃত্বাধীন বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে বিনিয়োগ, চাকৰি আৰু আঞ্চলিক সমৃদ্ধি বৃদ্ধিৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু লজিষ্টিক নেটৱৰ্ক স্থাপনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে।
https://x.com/JM_Scindia/status/1996155725891219484