Ministry of Development of North-East Region
Consultative Committee Reviews Comprehensive Progress of the PM-DevINE Scheme for the North Eastern Region
Strong Focus Laid on Enhanced Monitoring and Timely Implementation of Development Projects
Plan to Develop Integrated Tourist Circuits in Each North Eastern State Receives Committee Backing
Union Minister Jyotiraditya M. Scindia Chairs the Parliamentary Consultative Committee Meeting
04 DEC 2025 11:17AM by PIB Delhi
The Consultative Committee of the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) met on 03 December, 2025 under the chairmanship of the Union Minister of Communications and Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, at the Parliament House Annexe. The Union MoS for Education and Development of North Eastern Region, Shri Sukanta Majumdar, also participated in the meeting.
Shri Scindia welcomed Members of the committee from Lok Sabha and Rajya Sabha and stated that the meetings of the Committee form an integral part of the continuous dialogue on investment and development progress in the North Eastern States. He also thanked Members for their active participation and valuable insights during the meetings of the Consultative Committee.
Terming PM-DevINE (Prime Minister’s Development Initiative for North East Region) as the most important scheme of the Ministry, Shri Scindia informed that the scheme was conceptualized in the Union Budget 2022-2023. The scheme has a total outlay of Rs. 6600 crores for the period 2022-2023 to 2025-2026. As of 31st October 2025, 44 projects worth about ₹5,700 crore have been sanctioned. Three out of the sanctioned projects worth about ₹176 crore have been completed and 41 projects worth about ₹5,500 crore are currently under progress. Further, projects worth ₹111 crore have been approved in-principle, with more projects worth ₹625 crore in the pipeline. The Ministry is therefore on course to fully utilize the scheme outlay.
Responding to points raised by Members of the Committee, the Union Minister provided specific details of projects under implementation in Assam, Nagaland, Mizoram and Tripura. On a suggestion for tourism sector projects in Tripura, the Minister informed that tourist circuits with world class facilities will be developed in each of NE state, at selected locations identified in consultation with State Governments. To begin with, Sohra Circuit in Meghlaya and Matabari Circuit in Tripura are being taken up on pilot basis. Foundation stone for the Meghalaya-Sohra Circuit has already been laid, while the Tripura–Matabari Circuit is at advance stage of approval. Besides strengthening of infrastructure, tourist circuit project will have a strong focus on capacity building to ensure availability of good quality skilled manpower to support the growth in tourism and for a better tourist experience.
Shri Scindia highlighted that PM-DevINE projects are monitored through a rigorous and multi-layered mechanism. Weekly reviews are conducted and each project is tracked against expected versus actual timelines. During these reviews, physical progress is assessed through time-stamped photographs. Officers from MDoNER & North Eastern Council (NEC) also conduct on-ground inspections, supplemented by third-party assessment mechanisms to ensure accountability.
The Minister reiterated the Government’s commitment to ensuring rapid, transparent, and outcome-oriented development in the North Eastern Region, with PM-DevINE serving as a key catalyst for infrastructure and socio-economic transformation.

पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्रालय
पूर्वोत्तर क्षेत्रका लागि परामर्शदात्री समितिद्वारा पीएम-डिभाइन योजनाको प्रगतिको व्यापक समीक्षा
विकास परियोजनाहरूको उत्तम निगरानी अनि समयमा कार्यान्वयनमाथि विशेष ध्यान केन्द्रित
प्रत्येक पूर्वोत्तर राज्यमा एकिकृत पर्यटन परिचक्र विकसित गर्ने योजनालाई समितिको समर्थन प्राप्त
केन्द्रिय मन्त्री ज्योतिरादित्य एम. सिन्धियाद्वारा संसदीय परामर्शदात्री समितिको बैठकको अध्यक्षता
04 DEC 2025 11:17AM by PIB Gangtok
पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्रालयको (एमडीओएनईआर) परामर्शदात्री समितिको बैठक 3 दिसम्बर, 2025 को दिन केन्द्रिय सञ्चार एवं पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्री श्री ज्योतिरादित्य एम सिन्धियाको अध्यक्षतामा संसदीय परिसर भवनमा सम्पन्न भयो। बैठकमा केन्द्रिय शिक्षा एवं पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास राज्यमन्त्री श्री सुकान्त मजुमदार पनि सामेल थिए।
केन्द्रिय मन्त्री श्री सिन्धियाले लोकसभा अनि राज्यसभा समितिका सदस्यहरूलाई स्वागत जनाए। समितिको बैठक पूर्वोत्तर राज्यहरूमा निवेश अनि विकासको प्रगतिमाथि निरन्तर संवादको अभिन्न अङ्ग रहेको उनले बताए। परामर्शदात्री समितिको बैठकका समय सदस्यहरूको सक्रिय भागीदारी अनि बहुमूल्य अन्तरदृष्टिका लागि उनले आभार व्यक्त गरे।
पीएम-डिभाइन (पूर्वोत्तर क्षेत्रका लागि प्रधानमन्त्री विकास पहल), मन्त्रालयको सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण योजना रहेको उल्लेख गर्दै श्री सिन्धियाले यस योजनाको परिकल्पना केन्द्रिय बजेट 2022-23 मा गरिएको अवगत गराए। यस योजनाको वर्ष 2022-23 देखि 2025-26 अवधिका लागि कूल परिव्यय ₹ 6,600 करोड रहेको र अक्टोबर 2025 सम्म करिब ₹ 5,700 करोड बराबरको 44 वटा परियोजनालाई अनुमोदन गरिसकिएको पनि जानकारी उनले दिए। करिब ₹176 करोड लागतको स्वीकृत परियोजनामध्ये तीनवटा पूरा भइसकेको र लगभग ₹5,500 करोड लागतको 41 वटा परियोजना हाल प्रगतिमा रहेको उनले बताए। यसबाहेक, ₹111 करोड लागतको परियोजनालाई सैद्धान्तिक रूपमा स्वीकृति दिइएको र ₹625 करोड लागतका अन्य परियोजना पाइपलाइनमा रहेको अवगत गराए। मन्त्रालय योजना परिव्यय पूर्णरूपले उपयोग गर्ने दिशामा अग्रसर रहेको पनि स्पष्ट पारे।
समितिका सदस्यहरूद्वारा उठाइएका प्रश्नको उत्तर दिँदै केन्द्रिय मन्त्रीले आसम, नागाल्याण्ड, मिजोरम अनि त्रिपुरामा कार्यान्वयन अन्तर्गत परियोजनाहरूको विशेष विवरण प्रस्तुत गरे। त्रिपुरामा पर्यटन क्षेत्रका परियोजनाहरूको निम्ति एउटा सुझाउमाथि मन्त्री सिन्धियाले राज्य सरकारहरूको परामर्शमा चिन्हित अनि चयनित स्थानमा, प्रत्येक पूर्वोत्तर राज्यमा विश्व स्तरीय सुविधाका साथ पर्यटन परिचक्र विकसित गरिने जानकारी दिए। शुरुवातमा मेघालयमा सोहरा परिचक्र अनि त्रिपुरामा माताबारी परिचक्रलाई प्रायोगिक आधारमा ग्रहण गरिनेछ। मेघालय-सोहरा परिचक्रको आधारशिला राखिसकिएको छ भने त्रिपुरा माताबारी परिचक्र अनुमोदनको अन्तिम चरणमा छ, उनले जानकारी दिए। बुनियादी पूर्वाधारलाई सुदृढ बनाउनका अतिरिक्त पर्यटन परिचक्र परियोजनामा पर्यटनमा वृद्धि अनि उत्तम पर्यटक अनुभवका लागि उत्तम गुणस्तरको कुशल जनशक्तिको उपलब्धता सुनिश्चित गर्न क्षमता निर्माणमाथि प्रबलताका साथ ध्यान दिइने पनि उनले बताए।
केन्द्रिय मन्त्री सिन्धियाले पीएम-डिभाइन परियोजनाको निगरानी एउटा दृढ अनि बहुस्तरीय तन्त्रको माध्यमद्वारा गरिने र यसको साप्ताहिक समीक्षा गर्ने गरिएको पनि अवगत गराए। प्रत्येक परियोजनालाई अपेक्षित अनि वास्तविक समय सीमाको आधारमा निगरानी गरिने र ती समीक्षाका बेला समयअङ्कित स्वीरहरूको माध्यमद्वारा भौतिक प्रगतिको आकलन गर्ने गरिन्छ। पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्रालय अनि पूर्वोत्तर परिषदका (एनईसी) अधिकारीहरूले धरातल स्तरमा निरीक्षण गर्नका साथै जवाफदेयता सुनिश्चित गर्न तृतीय पक्ष मूल्याङ्कन तन्त्रद्वारा पनि यसको अनुपूरण गरिन्छ, उनले जानकारी दिए।
केन्द्रिय मन्त्री सिन्धियाले पूर्वोत्तर क्षेत्रमा तीव्र, पारदर्शी अनि परिणाममुखी विकास सुनिश्चित गर्न सरकारको प्रतिबद्धता दोहोऱ्याउँदै यसमा पीएम-डिभाइनले बुनियादी पूर्वाधार अनि सामाजिक-आर्थिक परिवर्तनको निम्ति प्रमुख उत्प्रेरकका रूपमा काम गर्ने पनि स्पष्ट पारे।