Ministry of Development of North-East Region
Consultative Committee Reviews Comprehensive Progress of the PM-DevINE Scheme for the North Eastern Region
Strong Focus Laid on Enhanced Monitoring and Timely Implementation of Development Projects
Plan to Develop Integrated Tourist Circuits in Each North Eastern State Receives Committee Backing
Union Minister Jyotiraditya M. Scindia Chairs the Parliamentary Consultative Committee Meeting
04 DEC 2025 11:17AM by PIB Delhi
The Consultative Committee of the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) met on 03 December, 2025 under the chairmanship of the Union Minister of Communications and Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, at the Parliament House Annexe. The Union MoS for Education and Development of North Eastern Region, Shri Sukanta Majumdar, also participated in the meeting.
Shri Scindia welcomed Members of the committee from Lok Sabha and Rajya Sabha and stated that the meetings of the Committee form an integral part of the continuous dialogue on investment and development progress in the North Eastern States. He also thanked Members for their active participation and valuable insights during the meetings of the Consultative Committee.
Terming PM-DevINE (Prime Minister’s Development Initiative for North East Region) as the most important scheme of the Ministry, Shri Scindia informed that the scheme was conceptualized in the Union Budget 2022-2023. The scheme has a total outlay of Rs. 6600 crores for the period 2022-2023 to 2025-2026. As of 31st October 2025, 44 projects worth about ₹5,700 crore have been sanctioned. Three out of the sanctioned projects worth about ₹176 crore have been completed and 41 projects worth about ₹5,500 crore are currently under progress. Further, projects worth ₹111 crore have been approved in-principle, with more projects worth ₹625 crore in the pipeline. The Ministry is therefore on course to fully utilize the scheme outlay.
Responding to points raised by Members of the Committee, the Union Minister provided specific details of projects under implementation in Assam, Nagaland, Mizoram and Tripura. On a suggestion for tourism sector projects in Tripura, the Minister informed that tourist circuits with world class facilities will be developed in each of NE state, at selected locations identified in consultation with State Governments. To begin with, Sohra Circuit in Meghlaya and Matabari Circuit in Tripura are being taken up on pilot basis. Foundation stone for the Meghalaya-Sohra Circuit has already been laid, while the Tripura–Matabari Circuit is at advance stage of approval. Besides strengthening of infrastructure, tourist circuit project will have a strong focus on capacity building to ensure availability of good quality skilled manpower to support the growth in tourism and for a better tourist experience.
Shri Scindia highlighted that PM-DevINE projects are monitored through a rigorous and multi-layered mechanism. Weekly reviews are conducted and each project is tracked against expected versus actual timelines. During these reviews, physical progress is assessed through time-stamped photographs. Officers from MDoNER & North Eastern Council (NEC) also conduct on-ground inspections, supplemented by third-party assessment mechanisms to ensure accountability.
The Minister reiterated the Government’s commitment to ensuring rapid, transparent, and outcome-oriented development in the North Eastern Region, with PM-DevINE serving as a key catalyst for infrastructure and socio-economic transformation.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক লমগীদমক্তা কন্সল্তেতিব কমিতীনা পি.এম.-দিভাইন য়োজনাগী কম্প্রিহেন্সিব প্রোগ্রেস রিভিয়ু তৌখ্রে
চাউখৎপগী প্রোজেক্তশিং হেন্না নিংথিনা য়েংশিন্নবা অমসুং মতম চানা থবক চত্থবদা থোইদোকপা মীৎয়েং থমখ্রে
অৱাং নোংপোক্কী লমগী রাজ্য খুদিংমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ তুরিস্ত সর্ক্যুত শেমগৎনবগী য়োজনা অসিনা কমিতী অসিদগী তেংবাং ফংলি
কেন্দ্র মন্ত্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্ধিয়ানা সাংসদকী কন্সল্তেতিব কমিতীগী মীফমদা থৌরম মপু ওইখ্রে
04 DEC 2025 11:17AM by PIB Imphal
মিনিস্ত্রী ওফ দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্ত রিজন (এম.দি.ও.এন.ই.আর.) গী কন্সল্তেতিব কমিতীগী মীফম দিসেম্বর 3, 2025 দা য়ুনিয়ন মিনিস্তর ওফ কম্যুনিকেসন্স এন্দ দিভেলেপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্ধিয়ানা থৌরম মপু ওইদুনা পার্লিয়ামেন্ত হাউস এনেক্সতা পাংথোকখি। মীফম অসিদা কেন্দ্রগী এজুকেসন অমসুং মিনিস্ত্রী ওফ দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্ত রিজনগী রাজ্য মন্ত্রী সুকান্ত মজুমদারসু য়াওখি।
শ্রী সিন্ধিয়ানা লোকসভা অমসুং রাজ্যসভাগী কমিতীগী মীহুৎশিংবু তরাম্না ওকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কমিতী অসিগী মীফমশিংদা অৱাং নোংপোক লম রাজ্যশিংদা ইনভেস্ত অমসুং দিভেলপমেন্ততা খুমা চাওশিনবগী মতাংদা লেপ্তনা ৱারী-ৱাতাই শান্নবা অসি তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। মহাক্না কন্সল্তেতেতিব কমিতীগী মীফমশিংগী মতমদা মীহুৎশিংনা নিংথিনা শরুক য়াবা অমসুং মমল লৈরবা মীৎয়েংশিং থম্বগীদমক্তা মহাকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
পি.এম.-দিভাইন (অৱাং নোংপোক লমগীদমক্তা প্রধানমন্ত্রীগী চাউখৎ থৌরাং) অসি মন্ত্রালয়গী খ্বাইদগী মরুওইবা য়োজনানি হায়রদুনা, শ্রী সিন্ধিয়ানা হায়খি মদুদি মসিগী য়োজনা অসিগী ৱাখল্লোন শাগৎপা অসি কেন্দ্র বজেৎকী চহী 2022-2023 দা থমখি। য়োজনা অসিগী 2022-2023 দগী 2025-2026 গী মতমগী ওইনা পুন্না আউতলে করোর 6600 মুক সেঙ্কসন তৌখি। ওক্তোবর 31, 2025 ফাওবা লুপা করোর 5,700 রোমগী প্রোজেক্ত 44 অয়াবা পীখি। চাউরাক্না লুপা করোর 176 গী অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা অহুম লোইশিনখ্রে অমদি লুপা করোর 5,500 রোমগী প্রোজেক্তশিং 41 গী হৌজিক-হৌজিক থবক চত্থরি। মসিদা নত্তনা লুপা করোর গী প্রোজেক্ত 111 অসি চৎন-পথাপগী মতুং ইন্না অয়াবা পীখ্রে অমসুং লুপা করোর 625 গী প্রোজেক্তশিং পাইপলাইন্দা লৈরি। মন্ত্রালয়না য়োজনা অসিগী আওতলে মপুং ওইনা শীজিন্ননবগী মায়কৈরোমদা চংশিল্লি।
কমিতীগী মীহুৎশিংনা হংলকপা ৱাহংশিংগী পাউখুম পীরদুনা কেন্দ্র মন্ত্রীনা অসাম, নাগালেন্দ, মিজোরাম অমসুং ত্রিপুরাদা থবক চত্থরিবা প্রোজেক্তশিংগী মতাংদা মরিক চুম্না হায়খি। ত্রিপুরাদা তুরিজম সেক্তরগী প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা পীরকপা সজেসন অমদা মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য সরপকারশিংনা ৱা খন্নবদা খনগৎলবা মফমশিংদা অৱাং নোংপোক লমগী রাজ্যশিং খুদিংমক্তা মালেমগী থাক্কী খুদংচাবশিংগা লোয়ননা তুরিস্ত সর্ক্যুত শেমগৎলগনি। অহানবদা মেঘালয়দা সোহরা সর্কিযুত অমসুং ত্রিপুরাদা মাতাবারী সর্ক্যুত অসি পাইলোত্তা য়ুম্ফম ওইরগা তৌগদৌরি। মেঘালয়-সোহরা সর্ক্যুত অসিগী উরেপ-উয়ুং অসি হান্ননা তমখ্রবনি অদুগা ত্রিপুরা-মাতাবারী সর্ক্যুত অসি চাউরাক্না অরোইবা তাঙ্কক্তা লৈরি। মরুওইবা ইন্ফ্রাস্ত্রকচর অসি কলহনবদা নত্তনা তুরিস্ত সর্ক্যুত প্রোজেক্তা তুরিজমদা চাউখৎপা অমসুং হেন্না ফবা তুরিস্তকী এক্সপরিএন্স লৈহন্নবগীদমক্তা অফবা নিংথিনা হৈ-শিংলবা মেনপাৱর লৈহন্নবগীদমক্তা কেপাসিতী লৈনা শান্নবদা অকনবা মীৎয়েং চংলগনি।
শ্রী সিন্ধিয়ানা হায়খি মদুদি পি.এম.-দিভাইন প্রোজেক্তশিং অসি য়েংশিনবা অসি অকনবা অমসুং থাক মরোল-মরোলগী মেকানিজমগী থোংদা য়েংশিল্লি। মসিগী চয়োলগী ওইনা য়েংশিল্লি। প্রোজেক্ত খুদিংমক পানখিবা অমসুং চপ চাবা মতমগী পনখৈদা য়েংলগা য়েংশিল্লি। রিভিয়ুশিং অসিগী মতমদা মতম থারগা লৈবা ফোতোশিংগী থোংদগী অশেংবা ওইনা খুমাং চাউশিনবা অদু চাং ওল্লি। মিনিস্ত্রী ওফ দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্ত রিজন অমসুং নোর্থ ইস্তর্ন কাওন্সিল(এন.ই.সি.) গী ওফিসরশিংনসু গ্রাউন্দ লেভেলদা ইন্সপেক্সন তৌরি অমসুং একাউন্তেবিলিতী শোয়দনা লৈহন্নবগীদমক্তা থার্দ-পার্তীগী এসেসমেন্ত মেকানিজম্না মসিগী সপ্লিমেন্ত তৌই।
মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোক লমদা য়াংবা, নুং-পান শেংবা অমসুং আওতকম ওরিয়েন্তেদ ওইনা চাউখৎনবগীদমক্তা সরকারনা শকখিবা ৱাশক অদু নিংশিংদুনা পি.এম.-দিভাইনগী মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সোসিও-ইকোনোমিক ত্রান্সফোরমেসনগীদমক্তা মরুওইবা কেতালিস্ত অমা ওইনা থবক তৌগনি।