Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during Joint Press Statement with the President of Russia
05 DEC 2025 3:33PM by PIB Delhi
Your Excellency, my friend, President Putin,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar !
Dobryy den !
I am pleased to welcome President Putin to the 23rd India-Russia Summit today. His visit comes at a time when our bilateral relationship is going through several historic milestones. Exactly 25 years ago, President Putin laid the foundation of our Strategic Partnership. Fifteen years ago, in 2010, our partnership was elevated to the level of a "Special and Privileged Strategic Partnership."
Over the past two and a half decades, he has continually nurtured this relationship with his leadership and vision. His leadership has elevated our mutual ties to new heights in every circumstance. I sincerely thank President Putin, my friend, for his deep friendship with India, and his unwavering commitment.
Friends,
Over the past eight decades, the world has witnessed many ups and downs. Humanity has faced numerous challenges and crises. Yet, through all of this, the India-Russia friendship has remained steady like a guiding star. Built on mutual respect and deep trust, our relationship has stood the test of time.
Today, we discussed all aspects of our cooperation to further strengthen this foundation. Elevating our economic cooperation to new heights is a shared priority. To realize this, we have agreed on an Economic Cooperation Program until 2030. This will make our trade and investment more diversified, balanced, and sustainable; and will also add new dimensions to our areas of cooperation.
Today, President Putin and I will have the opportunity to participate in the India–Russia Business Forum. I am confident that this platform will give new impetus to our business relations. It will also open new avenues for exports, co-production, and co-innovation.
Both sides are actively working towards the early conclusion of the Free Trade Agreement with the Eurasian Economic Union. Our close cooperation in the fields of agriculture and fertilizers is vital for food security and farmer welfare. I am pleased that, taking this cooperation forward, both sides are now working together on urea production.
Friends,
Enhancing connectivity between our two countries is a key priority for us. We will move forward with renewed energy on the INSTC, the Northern Sea Route, and the Chennai-Vladivostok Corridors. I am pleased that we will now cooperate on the training of India’s seafarers for operations in polar waters. This will not only strengthen our collaboration in the Arctic but also create new employment opportunities for the youth of India.
Similarly, our strong cooperation in shipbuilding has the potential to further strengthen Make in India. It is yet another excellent example of our win-win partnership, which will enhance jobs, skills, and regional connectivity.
Energy security has been a strong and vital pillar of the India-Russia partnership. Our decades-old cooperation in the field of civil nuclear energy has played an important role in advancing our shared clean-energy priorities. We will continue to take this win-win cooperation forward.
Our cooperation in Critical Minerals is vital for ensuring secure and diversified supply chains across the world. This will provide strong support to our partnership in clean energy, high-tech manufacturing, and new-age industries.
Friends,
Cultural cooperation and people-to-people ties have held a special place in India-Russia relations. For decades, the people of both countries have shared deep affection, respect, and warmth for one another. We have taken several new steps to further strengthen these bonds.
Recently, two new Indian Consulates have been opened in Russia. This will further facilitate engagement between our citizens and deepen their mutual relations. This year in October, millions of devotees received the blessing of the sacred relics of Lord Buddha at the International Buddhist Forum in ‘Kalmykia’.
I am pleased that we will soon be introducing a free 30-day e-Tourist Visa and a 30-day Group Tourist Visa for Russian citizens.
Manpower mobility will not only connect our people but also create new strength and new opportunities for both countries. I am pleased that two agreements have been concluded today to promote this cooperation. We will work together on vocational education, skilling, and training. We will also enhance exchanges between our students, scholars, and sportspersons.
Friends,
Today we also discussed regional and global issues. Since the beginning, India has consistently advocated for peace, with regards to the situation in Ukraine. We welcome all efforts being made for a peaceful and lasting resolution in this matter. India has always been, and will always be ready to contribute.
India and Russia have long stood shoulder to shoulder in the fight against terrorism. Whether it is the terrorist attack in Pahalgam, or the cowardly attack at Crocus City Hall, the root of all such incidents is the same. India firmly believes that terrorism is a direct assault on the values of humanity, and that global unity against it is our greatest strength.
India and Russia have maintained close cooperation at the UN, G20, BRICS, SCO, and other platforms. Moving forward with the same close coordination, we will continue our dialogue and cooperation across all these forums.
Excellency,
I am confident that in the times ahead, our friendship will empower us to face global challenges and this confidence will further enrich our shared future.
Once again, I sincerely thank you and your entire delegation for your visit to India.
Spasiba
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's statement. Original statement was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদ মেলত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 DEC 2025 3:33PM by PIB Guwahati
মোৰ বন্ধু সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন,
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গ,
সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
ডোবৰি ডেন!
আজি ২৩সংখ্যক ভাৰত-ৰাছিয়া সন্মিলনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনক আদৰণি জনাই মই আনন্দিত হৈছো। তেওঁৰ এই ভ্ৰমণ এনে এটা সময়ত হৈছে যেতিয়া আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কই কেইবাটাও ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে। ঠিক ২৫ বছৰৰ আগতে ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনে আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। পোন্ধৰ বছৰৰ আগতে ২০১০ চনত আমাৰ অংশীদাৰিত্বক "বিশেষ আৰু সুবিধাজনক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব"ৰ মৰ্যাদালৈ উন্নীত কৰা হৈছিল।
বিগত ডেৰ-দুই দশক ধৰি তেওঁ নিজৰ নেতৃত্ব আৰু দৃষ্টিভংগীৰে এই সম্পৰ্কবোৰ যত্ন লৈ আহিছে। তেওঁৰ নেতৃত্বই আমাৰ সম্পৰ্কক সকলো পৰিস্থিতিত নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। ভাৰতৰ প্ৰতি এই গভীৰ বন্ধুত্ব আৰু দৃঢ় দায়বদ্ধতাৰ বাবে মোৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
বিগত আঠটা দশকত বিশ্বই বহু উত্থান-পতনৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। মানৱতাই অসংখ্য প্ৰত্যাহ্বান আৰু সংকটৰ সন্মুখীন হৈছে। আৰু এই সকলোবোৰৰ মাজেৰে ভাৰত-ৰাছিয়াৰ বন্ধুত্ব ধ্ৰবতৰাৰ দৰে হৈয়েই আছে। পাৰস্পৰিক সন্মান আৰু গভীৰ বিশ্বাসৰ ওপৰত গঢ় লৈ উঠা এই সম্পৰ্কই সদায় সময়ৰ পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হৈছে। আজি আমি এই ভেটিটোক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সহযোগিতাৰ সকলো দিশৰ ওপৰত আলোচনা কৰিলোঁ। অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাটো আমাৰ যৌথ অগ্ৰাধিকাৰ। ইয়াৰ বাবে আজি আমি ২০৩০ চনলৈকে অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত সহমতত উপনীত হৈছো।ইয়াৰ ফলত আমাৰ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ, সুষম আৰু বহনক্ষম হ’ব আৰু আমাৰ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰসমূহত নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব।
আজি ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন আৰু মই ভাৰত-ৰাছিয়া ব্যৱসায়িক মঞ্চত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ পাম। মোৰ বিশ্বাস যে এই মঞ্চই আমাৰ ব্যৱসায়িক সম্পৰ্কক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। তদুপৰি ৰপ্তানি, সহ-উৎপাদন আৰু সহযোগী উদ্ভাৱনৰ বাবে নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিব।
ইউৰেছিয়ান অৰ্থনৈতিক সংঘৰ সৈতে এফটিএ আগতীয়াকৈ সমাপ্ত কৰাৰ বাবে দুয়োপক্ষই চেষ্টা চলাইছে। কৃষি আৰু সাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা খাদ্য সুৰক্ষা আৰু কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই আনন্দিত যে এই কথাটো আগুৱাই নিবলৈ দুয়োপক্ষই এতিয়া ইউৰিয়া উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত একেলগে কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত সংযোগ বৃদ্ধি কৰাটো এটা মূল অগ্ৰাধিকাৰ। আমি আইএনএছটিচি, উত্তৰ সাগৰীয় পথ আৰু চেন্নাই-ভ্লাডিভষ্টক কৰিডৰত নৱীকৃত শক্তিৰে আগবাঢ়িম।
জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ গভীৰ সহযোগিতাই মেক ইন ইণ্ডিয়াক শক্তিশালী কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। আমাৰ ফলপ্ৰসূ সহযোগিতাৰ এয়া আন এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ, যিয়ে চাকৰি, দক্ষতা আৰু আঞ্চলিক সংযোগ শক্তিশালী কৰিব।
শক্তি সুৰক্ষা ভাৰত-ৰাছিয়াৰ অংশীদাৰিত্বৰ এক শক্তিশালী আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ। আমাৰ স্বচ্ছ শক্তি অংশীদাৰিত্বৰ অগ্ৰাধিকাৰ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দশক দশক ধৰি চলি অহা সহযোগিতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি এই ফলপ্ৰসূ সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিম।
মূল খনিজ সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতা বিশ্বজুৰি সুৰক্ষিত আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ যোগান শৃংখল নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ দ্বাৰা স্বচ্ছ শক্তি, উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ উৎপাদন আৰু নতুন যুগৰ উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ অংশীদাৰিত্বক শক্তিশালী সহায় আগবঢ়োৱা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সাংস্কৃতিক সহযোগিতা আৰু জনসাধাৰণৰ সংস্পৰ্শই ভাৰত-ৰাছিয়াৰ সম্পৰ্কত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। দশক দশক ধৰি আমাৰ দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত গভীৰ প্ৰেম, সন্মান আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ ভাৱ বিৰাজ কৰিছে। এই সম্পৰ্কসমূহ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আমি কেইবাটাও নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো।
শেহতীয়াকৈ ৰাছিয়াত দুটা নতুন ভাৰতীয় বাণিজ্য দূতাবাস মুকলি কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত দুয়োখন দেশৰ নাগৰিকৰ মাজত যোগাযোগৰ সুবিধা হ’ব আৰু পাৰস্পৰিক ঘনিষ্ঠতা বৃদ্ধি পাব। চলিত বৰ্ষৰ অক্টোবৰ মাহত কাল্মিকিয়াত অনুষ্ঠিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৌদ্ধ মঞ্চত লাখ লাখ ভক্তই ভগৱান বুদ্ধৰ পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষৰ আশীৰ্বাদ গ্ৰহণ কৰিছিল।
মই সুখী যে আমি অতি সোনকালে ৰাছিয়াৰ নাগৰিকৰ বাবে ৩০ দিনৰ বিনামূলীয়া ই-টুৰিষ্ট ভিছা আৰু ৩০ দিনৰ গ্ৰুপ টুৰিষ্ট ভিছা প্ৰৱৰ্তন কৰিম।
জনশক্তিৰ গতিশীলতাই আমাৰ জনসাধাৰণক সংযোগ কৰি দুয়োখন দেশৰ বাবে নতুন শক্তি আৰু সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব। ইয়াক উৎসাহিত কৰিবলৈ আজি দুখন চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাত মই সুখী। বৃত্তিমূলক শিক্ষা, দক্ষতা আৰু প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰতো আমি একেলগে কাম কৰিম। লগতে আমি দুয়োখন দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, বিশেষজ্ঞ আৰু ক্ৰীড়াবিদৰ মাজত বিনিময় বৃদ্ধি কৰিম।
বন্ধুসকল,
আজি আমি আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়তো আলোচনা কৰিলোঁ। ভাৰতে সদায় ইউক্ৰেইনত শান্তিৰ পোষকতা কৰি আহিছে। এই সমস্যাৰ শান্তিপূৰ্ণ আৰু স্থায়ী সমাধানৰ বাবে কৰা সকলো প্ৰচেষ্টাক আমি আদৰণি জনাইছো।
ভাৰত আৰু ৰাছিয়াই দীৰ্ঘদিন ধৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত কান্ধ মিলাই কাম কৰি আহিছে। পেহেলগামৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণেই হওক বা ক্ৰকাছ চিটি হলত কাপুৰুষালিমূলক আক্ৰমণেই হওক - এই সকলোবোৰ ঘটনাৰ মূল একেই। ভাৰতে দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰে যে সন্ত্ৰাসবাদ হৈছে মানৱতাৰ মূল্যবোধৰ ওপৰত প্ৰত্যক্ষ আক্ৰমণ আৰু ইয়াৰ বিৰুদ্ধে বিশ্ব ঐক্যই আমাৰ সৰ্বোচ্চ শক্তি।
ৰাষ্ট্ৰসংঘ, জি-২০, ব্ৰিকছ, এছচিঅ’ আদি মঞ্চত ভাৰত আৰু ৰাছিয়াৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা আছে। ঘনিষ্ঠ সমন্বয়ৰে আগবাঢ়ি গৈ আমি এই সকলোবোৰ মঞ্চতে আমাৰ আলোচনা আৰু সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিম।
মহামহিম,
মই নিশ্চিত যে আমাৰ বন্ধুত্বই আমাক আগন্তুক সময়ত বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলৈ শক্তি প্ৰদান কৰিব আৰু এই আত্মবিশ্বাসে আমাৰ পাৰস্পৰিক ভৱিষ্যত আৰু অধিক সমৃদ্ধ কৰিব।
আকৌ এবাৰ আপোনাক আৰু আপোনাৰ সমগ্ৰ প্ৰতিনিধি দলটোক ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো।
স্পছিবা।