Ministry of New and Renewable Energy
India Is a Key Driver of the Global Renewable Energy Surge; Records Highest-Ever 31.25 GW Non-Fossil Addition in FY 25-26 : Union Minister Pralhad Joshi
Odisha to Get 1.5 Lakh Rooftop Solar Units Under New Utility-Led Aggregation (ULA) Model, Empowering 7-8 Lakh Citizens: Union Minister Joshi
Union Minister Pralhad Joshi Addresses Global Energy Leaders’ Summit in Puri
06 DEC 2025 2:29PM by PIB Delhi
Highlighting India’s historic clean energy expansion, Union Minister of New and Renewable Energy Shri Pralhad Joshi said that India has recorded its highest-ever addition of non-fossil capacity in the current financial year at 31.25 GW, including 24.28 GW of solar. Speaking at the Global Energy Leaders’ Summit 2025 in Puri, Odisha, the Minister also announced a 1.5 lakh rooftop solar ULA model for Odisha, designed to benefit and empower 7-8 lakh people across the State.
After taking nearly 70 years to reach 1 TW of renewable energy capacity in 2022, the world achieved 2 TW by 2024, adding the second terawatt in just two years, the Minister said. India is a key driver of this explosive global surge in renewable energy. In the last 11 years, the country’s solar capacity has grown from 2.8 GW to around 130 GW, a rise of more than 4,500%. Between 2022 and 2024 alone, India contributed 46 GW to global solar additions, becoming the third-largest contributor.
The Minister noted that India holds the world’s fifth-largest coal reserves and is the second-largest consumer of coal. He said that even with this abundance, India is steadily balancing coal with renewable energy as the transition gathers pace. With global mechanisms now shaping industrial competitiveness, he said India’s shift towards renewable energy has become even more urgent and strategically important.
Odisha Advances in Renewable Energy Adoption
Highlighting major new initiatives for Odisha, the Minister announced the approval of a consumer-owned Utility-Led Aggregation (ULA) model under PM Surya Ghar for installing 1.5 lakh rooftop solar systems of 1 kW each in the State. This will benefit nearly 7-8 lakhs of people, especially from economically weaker households in Odisha.
The Minister noted that Odisha is already demonstrating strong clean energy adoption. With over 3.1 GW of installed renewable capacity, clean energy now accounts for more than 34 percent of the State’s total installed power capacity. Under PM Surya Ghar Yojana, 1.6 lakh households have applied for rooftop solar, over 23,000 installations have been completed, and more than 19,200 families have received subsidies exceeding ₹147 crore directly into their bank accounts.
Shri Joshi underscored that the overall ecosystem created by Prime Minister Shri Narendra Modi, ease of doing business, investor confidence, infrastructure, demand-driven schemes and strong Centre–State cooperation, has driven India’s renewable energy expansion.
The Minister expressed confidence that the coming years will belong to Odisha, praising the strong leadership of Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi, Deputy Chief Minister Shri Kanak Vardhan Singh Deo and the people of the State for advancing renewable energy and green technology.
About the Global Energy Leaders’ Summit (GELS) 2025
The Global Energy Leaders’ Summit (GELS) in Puri marks the first step in building a vibrant Community of Practice that brings together policymakers, innovators and industry leaders to accelerate India’s clean energy transition. Being held from 5–7 December 2025, GELS Puri 2025 will host Union and State Energy Ministers alongside global energy leaders, innovators and industry titans for an immersive summit focused on shaping the future of energy.

ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିର ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହକ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଜୋଶୀ
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2025-26ରେ ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ 31.25 ଗିଗାୱାଟ୍ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ ହୋଇଛି : କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ
ନୂତନ ଉପଯୋଗିତା ଆଧାରିତ ଏକତ୍ରୀକରଣ (ୟୁଏଲଏ) ମଡେଲ ଅଧୀନରେ ଓଡ଼ିଶା 1.5 ଲକ୍ଷ ରୁଫ୍‌ ଟପ୍‌ ସୋଲାର୍‌ ୟୁନିଟ୍ ପାଇବ, ଯାହା 7-8 ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋଶୀ
ପୁରୀରେ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ନେତୃତ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଜୋଶୀ
06 DEC 2025 2:29PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ନୂତନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଆଜି ପୁରୀଠାରେ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ନେତୃତ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଭାରତର ଐତିହାସିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ବିସ୍ତାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, 2025-26 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସବୁଠୁ ଅଧିକ 31.25 ଗିଗାୱାଟ୍‌ ଅଣଜୀବାଶ୍ମ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିପାରିଛି। ଏଥିରେ 24.28 ଗିଗାୱାଟ୍‌ ସୌର ଶକ୍ତି ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ। ଓଡ଼ିଶାକୁ ନୂତନ ଉପଯୋଗିତା ଆଧାରିତ ଏକତ୍ରୀକରଣ (ୟୁଏଲଏ) ମଡେଲ ଅଧୀନରେ 1.5 ଲକ୍ଷ ଛାତ ଉପର ସୌର ଶକ୍ତି ବା ରୁଫ୍‌ ଟପ୍‌ ସୋଲାର୍‌ ୟୁନିଟ୍ ମିଳିବ ବୋଲି ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟର 7ରୁ 8 ଲକ୍ଷ ନାଗରିକ ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, 2022ରେ 1 ଟେରାୱାଟ୍‌ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରାୟ 70 ବର୍ଷ ଲାଗିଥିଲା। କିନ୍ତୁ 2024ରେ ବିଶ୍ୱ 2 ଟେରାୱାଟ୍‌ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିଥିଲା, ଅର୍ଥାତ୍‌ 2 ବର୍ଷରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଟେରାୱାଟ୍‌ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିନିଆଯାଇଥିଲା। ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାରେ ଏଭଳି ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନକାରୀ। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶର ସୌର କ୍ଷମତା 2.8 ଗିଗାୱାଟରୁ ପ୍ରାୟ 130 ଗିଗାୱାଟକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା 4,500% ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି। କେବଳ 2022 ରୁ 2024 ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସୌର ଶକ୍ତି ଯୋଗଦାନରେ 46 ଗିଗାୱାଟ ଯୋଗଦାନ କରିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହା ତୃତୀୟ ସର୍ବାଧିକ ଯୋଗଦାନକାରୀ ହୋଇପାରିଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ କୋଇଲା ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି ଏବଂ ଆମ ଦେଶ କୋଇଲାର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଗ୍ରାହକ। ଏହି ପ୍ରଚୁରତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦିଗରେ ଗତି କରୁଥିବାରୁ ଭାରତ କୋଇଲା ସହିତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିକୁ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ସନ୍ତୁଳିତ କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବେ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଆକାର ଦେବା ସହିତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଆଡକୁ ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆହୁରି ଜରୁରୀ ଏବଂ ରଣନୀତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି।
ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଗ୍ରହଣୀୟତରେ ଓଡ଼ିଶାର ଅଗ୍ରଗତି
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକ୍ରମର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ରାଜ୍ୟରେ 1 କିଲୋୱାଟ୍‌ କ୍ଷମତାବିଶିଷ୍ଟ 1.5 ଲକ୍ଷ ରୁଫ ଟପ୍‌ ସୋଲାର୍‌ ୟୁନିଟ୍‌ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ମାଲିକାନା ଅଧୀନରେ ଉପଯୋଗିତା ଆଧାରିତ ଏକତ୍ରୀକରଣ (ୟୁଏଲଏ) ମଡେଲରେ ଏସବୁ ୟୁନିଟ୍‌ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟର 7ରୁ 8 ଲକ୍ଷ ନାଗରିକ, ବିଶେଷ କରି ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ପରିବାରକୁ ଲାଭ ମିଳିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ କହିଛନ୍ତି, ଓଡ଼ିଶା ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଗ୍ରହଣୀୟତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। 3.1 ଗିଗାୱାଟରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାପିତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ସହିତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜ୍ୟର ମୋଟ ସ୍ଥାପିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷମତାର 34 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହୋଇପାରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, 1.6 ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଛାତ ଉପରେ ସୌର ଶକ୍ତି ୟୁନିଟ୍‌ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି । 23,000 ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିଟ୍‌ ସଂଯୋଗ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ 19,200 ରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ 147 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସବସିଡି ପାଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସାମଗ୍ରିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ, ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା, ନିବେଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଚାହିଦା ଆଧାରିତ ଯୋଜନା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗ ଭାରତର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି ।
ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଓଡ଼ିଶା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ। ସେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କନକ ବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହ ଦେଓ ଏବଂ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ନେତୃତ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀ (ଜିଇଏଲଏସ) 2025 ସମ୍ପର୍କରେ
ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ନେତୃତ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀ(ଜିଇଏଲଏସ)ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି, ଏକ ସକ୍ରିୟ ଅଭ୍ୟାସ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରୟାସ ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଉଦ୍ଭାବକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିଛି । 5-7 ଡିସେମ୍ବର 2025 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ଜିଇଏଲଏସ 2025 ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ। ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ନେତୃବୃନ୍ଦ, ନବସୃଜନକାରୀ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଗ୍ରଣୀ ଶିଳ୍ପପତିଙ୍କ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଚାରବିର୍ଶ କରୁଛନ୍ତି ।