Ministry of Road Transport & Highways
Turning Struggles into Strength: The Human Impact of Raipur-Vizag Corridor
07 DEC 2025 9:45AM by PIB Delhi
The upcoming Raipur–Visakhapatnam Economic Corridor feels like a long-awaited answer for the many people whose livelihoods depend on the route between these two cities. The Raipur–Visakhapatnam Economic Corridor, being developed by the Ministry of Road Transport & Highways, stretches across the forests of Chhattisgarh, mineral-rich landscapes of Odisha and hills of Andhra Pradesh. The corridor is being built at a total cost of Rs 16, 482 crore and is expected to be completed by December 2026. It is set to cut down the distance from 597 km with the existing NH-26 to 465 km — saving 132 km in distance and nearly seven hours of travel time. This will generate major fuel savings, reduced transportation costs for public and freight operators.
What once took 12 hours will soon just take just 5 hours and will open the gates to faster logistics and seamless connectivity under the PM Gati Shakti vision. Industries in Chhattisgarh and Odisha too will get a major boost as they will directly be linked to the Visakhapatnam Port and the Chennai-Kolkata National Highway. This would mean improved connectivity to ports and industrial hubs, quicker exports, smoother supply chains and a powerful push for trade, leading to a huge boost for logistics efficiency. The corridor will also promote tourism and stimulate economic growth through job creation and real estate development.
Quick Facts
• The 6-lane Greenfield Corridor links Chhattisgarh, Odisha & Andhra Pradesh
• It’s a 465-kilometre-long National Highway
• Will help save 7 hours & 132 Kms of distance
• To be open to the public in FY 2026-27
• Faster access for tribal & remote regions
For truckers who spend nights away from home, farmers who anxiously wait for their produce to reach markets and families seeking avenues of new opportunities, this corridor feels like a path towards a more hopeful future. Vishal, a lorry owner who regularly sends goods from Raipur to Visakhapatnam, says the new corridor will drastically change the way transporters operate. “Earlier, the journey took one-and-a-half days. Now, I can start during the day and reach the destination by night,” he says. The reduction in distance, he explains, will directly translate into lower diesel consumption and less wear and tear on trucks, bringing tangible financial relief to operators like him.
Farmers are also experiencing a clear shift in their economic outlook. One farmer explains how land prices have surged ever since the greenfield highway project began. “Our land was valued at around ₹15 lakh per acre earlier. Now it is close to ₹1.5 crore. Farmers here are genuinely happy,” he says, pointing to how connectivity-led development is reshaping rural prospects.
A local resident in Vizianagaram shared an honest reflection on how the project has affected their community. “We are farmers. At first, we felt sad to give our land for the greenfield highway. It was not easy. But now, as the corridor is getting ready, we feel hopeful. Our land value has more than doubled, and we know this development will bring more opportunities for our families. What we lost is now turning into a better future,” he says. Srinivasulu, another farmer living in Jami village of Vizianagaram district in Andhra Pradesh shares his own experience. “I have given 1.10 acres of land for the greenfield highway, for which I have got fair compensation. Further, the land value of remaining land has significantly increased. Villagers and farmers of village are feeling happy about this upcoming greenfield highway,” he says.
Beyond economic benefits, the Raipur–Visakhapatnam Corridor will significantly improve mobility for tribal and remote districts such as Dhamtari, Keshkal, Kanker (Chhattisgarh), Borigumma, Nabarangpur, Koraput (Odisha), and Ramabhadrapuram, Araku (Andhra Pradesh). By bringing these regions closer to major markets and essential services, the corridor aims to integrate them more effectively into the mainstream economy. The new access-controlled, 6-lane Raipur–Visakhapatnam Economic Corridor will also ease congestion on the old 2-lane NH-26, improving travel comfort and road safety. Designed for speeds of 100 km/hr, it promises greater predictability, reliability and cost-efficiency for both passengers and freight operators.
Built through 15 planned packages across three states, the Raipur–Visakhapatnam Economic Corridor stands as a testament to MoRTH’s commitment to developing infrastructure that transforms lives. As the project nears completion, it reflects the Ministry’s vision of building highways that not only connect places but connect possibilities for millions.
Screenshot (5)
Screenshot (6)
Screenshot (7)

ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା, ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ରାୟପୁର-ବିଶାଖାପାଟଣା ଆର୍ଥିକ କରିଡର
07 DEC 2025 9:45AM by PIB Bhubaneswar
• ଅପହଞ୍ଚ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ସହିତ ଜୀବନ ଜୀବିକାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ନୂଆ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ
• 16,482 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ନିର୍ମାଣାଧୀନ କରିଡର କାମ ଡିସେମ୍ବର 2026 ସୁଦ୍ଧା ଶେଷ ହେବ
• ଦୂରତା ପ୍ରାୟ 132 କିଲୋମିଟର ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ସମୟ ପ୍ରାୟ ସାତ ଘଣ୍ଟା ସଞ୍ଚୟ ହେବ
ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରାୟପୁର-ବିଶାଖାପାଟଣା ଆର୍ଥିକ କରିଡର ଏହି ଦୁଇଟି ସହର ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁପ୍ରତିକ୍ଷିତ ଜୀବିକା ସମାଧାନ ଯୋଗାଇ ଦେବ। ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ରାୟପୁର-ବିଶାଖାପାଟଣା ଆର୍ଥିକ କରିଡର, ଛତିଶଗଡ଼ର ବନାଞ୍ଚଳ, ଓଡ଼ିଶାର ଖଣିଜ ସମୃଦ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ମୋଟ୍‌ 16,482 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ଏହି କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର 2026 ସୁଦ୍ଧା ଏହାର କାମ ଶେଷ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଏନଏଚ-26ର ବର୍ତ୍ତମାନର ଦୂରତା 597 କିଲୋମିଟରରୁ 465 କିଲୋମିଟରକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଦୂରତା ପ୍ରାୟ 132 କିଲୋମିଟର ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ସମୟ ପ୍ରାୟ ସାତ ଘଣ୍ଟା ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ଏହାଫଳରେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନକାରୀଙ୍କ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ ଯଥେଷ୍ଟ ଇନ୍ଧନ ସଞ୍ଚୟ ହେବ।
ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ କାମ ପାଇଁ 12 ଘଣ୍ଟା ସମୟ ଲାଗୁଥିଲା ତାହା ଏବେ ମାତ୍ର 5 ଘଣ୍ଟାରେ ସମାପ୍ତ ହେବ। ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗତି ଶକ୍ତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଧୀନରେ ଦ୍ରୁତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ସୁଗମ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ। ସିଧାସଳଖ ବିଶାଖାପାଟଣା ବନ୍ଦର ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇ-କୋଲକାତା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଫଳରେ ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବନ୍ଦର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଦ୍ରୁତ ରପ୍ତାନି, ସୁଗମ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ । ଏହା ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଆଣିବ। ଏହି କରିଡର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ରିଅଲ ଇଷ୍ଟେଟ୍ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
କରିଡର ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ
• 6 ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ କରିଡର ଛତିଶଗଡ଼, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ।
• ଏହା ଏକ 465 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ।
• ଏହା ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ 7 ଘଣ୍ଟା 132 କିଲୋମିଟର ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
• ଏହା 2026-27 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲାଯିବ।
• ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ପହଞ୍ଚ।
ଘରଠାରୁ ଦୂରରେ ରାତି ବିତାଉଥିବା ଟ୍ରକ ଚାଳକ, ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଉତ୍କଣ୍ଠାର ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିବା ଚାଷୀ ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ରାସ୍ତା ଖୋଜୁଥିବା ପରିବାର ପାଇଁ, ଏହି କରିଡର ଏକ ଆଶାବାଦୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ। ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ରାୟପୁରରୁ ବିଶାଖାପାଟଣାକୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସାମଗ୍ରୀ ପଠାଉଥିବା ଲରି ମାଲିକ ବିଶାଲ କୁହନ୍ତି, ନୂତନ କରିଡର ପରିବହନକାରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତିରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ। ପୂର୍ବରୁ, ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଦେଢ଼ ଦିନ ଲାଗୁଥିଲା। ଏବେ ସେ ଦିନରେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରି ରାତିରେ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ। ଦୂରତା ହ୍ରାସ ଦ୍ୱାରା ଡିଜେଲ ବ୍ୟବହାର କମିବ ଏବଂ ଟ୍ରକଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷୟକ୍ଷତି କମ୍ ହେବ, ଯାହା ତାଙ୍କ ପରି ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ବାସ୍ତବ ଆର୍ଥିକ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ନେଇ ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ଜଣେ ଚାଷୀ କହିଛନ୍ତି, ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ହାଇୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଜମିର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଗରୁ ଆମ ଜମିର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ପ୍ରତି ଏକର 15 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଏବେ ଏହା 1.5 କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଖାପାଖି ପହଞ୍ଚିଛି । ଯୋଗଯୋଗ ଆଧାରିତ ବିକାଶ ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ସେମାନେ କହିଛନ୍ତି।
ବିଜୟନଗରମର ଜଣେ ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦା ପ୍ରକଳ୍ପ କିପରି ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କୁ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି ସେ ବିଷୟରେ ମତ ରଖିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଥମେ ଆମେ ଚାଷୀ। ଆମେ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆମର ଜମି ଦେବାକୁ କୁଣ୍ଠବୋଧ କରୁଥିଲୁ। ଏହା ସହଜ ନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, କରିଡର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ସହିତ, ଆମେ ଆଶାବାଦୀ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ। ଆମର ଜମି ମୂଲ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ଏହି ବିକାଶ ଆମ ପରିବାର ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ଆଣିବ। ଆମେ ଯାହା ହରାଇଲୁ ତାହା ଏବେ ଏକ ଭଲ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପରିଣତ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ବିଜୟନଗରମ ଜିଲ୍ଲାର ଜାମି ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଆଉ ଜଣେ ଚାଷୀ ଶ୍ରୀନିବାସୁଲୁ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ରାଜପଥ ପାଇଁ 1.10 ଏକର ଜମି ଦେଇଛି, ଯାହା ପାଇଁ ମୁଁ ଉଚିତ କ୍ଷତିପୂରଣ ପାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ବଳକା ଜମିର ଜମି ମୂଲ୍ୟ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ରାଜପଥକୁ ନେଇ ଗାଁର ଲୋକମାନେ ଏବଂ ଚାଷୀମାନେ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ବ୍ୟତୀତ, ରାୟପୁର-ବିଶାଖାପାଟଣା କରିଡର ଧମତାରି, କେଶକଲ, କାଙ୍କେର (ଛତିଶଗଡ଼), ବୋରିଗୁମ୍ମା, ନବରଙ୍ଗପୁର, କୋରାପୁଟ (ଓଡିଶା), ଏବଂ ରାମଭଦ୍ରପୁରମ, ଆରାକୁ (ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ) ଭଳି ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଜିଲ୍ଲାର ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରମୁଖ ବଜାର ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବାର ନିକଟତର କରିବ। ଏହି କରିଡର ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ନୂତନ ପ୍ରବେଶ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ, 6-ଲେନ୍ ରାୟପୁର-ବିଶାଖାପାଟଣା ଆର୍ଥିକ କରିଡର ପୁରୁଣା 2-ଲେନ୍ ଏନଏଚ-26 ରେ ଭିଡ଼କୁ ମଧ୍ୟ କମ କରିବ। ଯାତ୍ରାକୁ ଆରାମଦାୟକ ଏବଂ ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ। ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି 100 କିଲୋମିଟର ବେଗ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା, ଏହା ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନକାରୀ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ପୂର୍ବାନୁମାନ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ-ଦକ୍ଷତାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଏ।
ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟରେ 15ଟି ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ପ୍ୟାକେଜ ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥିବା ରାୟପୁର-ବିଶାଖାପାଟଣା ଆର୍ଥିକ କରିଡର ଜୀବନ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଲାଗି ସଡ଼କ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ ଠିଆ ହୋଇଛି। ପ୍ରକଳ୍ପଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବାରୁ, ଏହା କେବଳ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।