PIB Backgrounder
Handicrafts at the Heart of India’s Rural Economy
09 DEC 2025 3:51PM by PIB Delhi
Introduction
India’s handicraft sector plays a vital role in the country’s economy, especially in rural areas. It provides livelihoods to a large number of artisans and craftspersons across rural and semi-urban regions, contributes to exports, and helps preserve India’s rich cultural heritage.With 318 GI-tagged handicraft products and around 455 formally classified craft categories, the sector reflects the remarkable diversity of India’s creative traditions.
The Art Behind Every Handicraft
Handicrafts are goods predominantly made by hand even though some tools or machinery may also have been used in the process; such goods are graced with visual appeal; possess distinctive features, which can be aesthetic, artistic, ethnic or culturally attached and are amply different from mechanically produced goods of similar utility.
India is one of the world’s important suppliers of handicrafts; and with growing global demand for authentic, sustainable handmade products, the country is uniquely positioned to scale up its handicraft economy. A vast number of artisans across the Indian states, possess inherent skills, techniques and traditional craftsmanship, forming the backbone of the Handicrafts Industry. Even though a majority of the artisans engage in crafts work on a part-time bases with low capital investment, the value addition remains high making handicrafts a viable source of income. The sector is highly labour- intensive and decentralized, spread across the length and breadth of the country.
Celebrating India’s Craft Heritage
National Handicrafts Week (December 8-14) is observed annually to celebrate India’s artisans and highlight the cultural and economic significance of the handicraft sector. It provides an opportunity to recognize the contribution of craft communities, promote traditional skills, and reinforce the Government’s commitment to strengthening this vital segment of the rural economy.
Recognizing Excellence in Craftsmanship
A key feature this year is the National Handicrafts Awards, which recognize exceptional master crafts persons for their outstanding contributions to India’s craft heritage. These include the Shilp Guru Awards, the highest honour in the handicrafts sector, and the National Awards, which acknowledge excellence and innovation across diverse craft forms. Together, these awards celebrate the skill, creativity, and cultural stewardship of artisans across the country.
Economic Strength of the Handicraft Sector
Employment and Artisan Demographics
The handicrafts industry employs a large number of artisans, particularly from rural areas. India currently has an estimated 64.66 lakh handloom and handicraft artisans, with a significant share concentrated in states such as Uttar Pradesh, Rajasthan, Assam, Odisha, West Bengal and Tamil Nadu. As of August 2025, women accounted for71% of the handloom weavers and 64% of total artisans. Such a strong participation of women underscores the sector’s role in supporting women’s employment and empowerment in rural and semi-urban communities.
The sector plays an important role in uplifting the social stature of the economy, with a diverse artisans’ workforce- majority belonging to Scheduled Castes (SCs), Scheduled Tribes (STs) and Other Backward Classes (OBCs). This reflects a broad-based involvement of various communities in craft activities, making the handicraft sector a vehicle for inclusive growth and livelihood across different sections of society.
The Indian Handicrafts Sectoralso provides part-time or supplemental employment to agrarian households and others, helping ensuresmooth income flowsduring off-seasonsandperiods of insufficient agricultural work. Moreover, since crafts can be practiced with small setups (often home-based) and with minimal capital, they offer a viable source of livelihood, especially tohouseholds in remote areas.
As of 2024, the Pehchan Artisan Identification programme has registered over 32 lakh artisans. Nearly 20 lakhs of these artisans are women, highlighting the scheme’s role in empowering rural women economically.
The Government recognizes handicrafts as a key source of livelihood, aiding in strengthening local non-farm employment. Many traditional craft skills are passed down through generations andwith institutional support, these skills are being recognised and promoted. The Government’s initiative to issue Pehchan ID cards to artisans is aimed at bringing these artisans into the formal economy, enabling them to avail benefits under the Government of India Schemes.By formalizing artisan identities and organizing them, the groundwork is being laid for better working conditions and bargaining power for craft workers.
Export Performance
In the first half of FY2025 (April-September 2025), India’s total textiles & apparel (including handicrafts) exports stood at US$ 18,235.44 million.India’s handicraft exports have grown impressively, as also witnessed by stable performance of total textiles & apparel sector despite the global challenges. In the year 2024-25, the export of handicrafts (excluding hand-knotted carpets) reached ₹33,122.79 crore, up from ₹20,082.53 crore in 2014-15 .
Key categories of exportsduring the year 2024-25 include art metal wares (₹4,386 crore), woodwares (₹8,524 crore), handprinted textiles (₹3,217 crore), embroidered and crocheted goods (₹4,350 crore), and imitation jewellery (₹1,511 crore) among others. These numbers reflect the range of India’s craft exports and demonstratethe global appetite for Indian craft products. With around 37%, USA remains a major buyer, while61% of India’s handicrafts are destined for other major markets.
With India’s robust economic growth and the government actively assisting exporters, the outlook for handicraft exports remains positive.
Empowering Craftsmanship: Government Support for Handicrafts
The Government has demonstrated support for the handloom and handicrafts sector through a slate of dedicated schemes and policy interventions. This consistent support has been crucial in modernizing the sector, enhancing artisans’ incomes, and ensuring the sector’s resilience. Key government initiatives and their impacts include:
National Handicraft Development Programme (NHDP):
NHDP is the flagship scheme for handicraft sector promotion. It has an approved outlay of ₹837 crore for FY2022-26. During 2023-24, 2,325 projects and events were sanctioned under NHDP, benefiting 66,000+ artisans.
The scheme provides comprehensive support to handicraft clusters and artisans through basic inputs, infrastructure support, and capacity enhancement to cater to target markets. Its components are designed to offer end-to-end assistance, create a conducive environment, and ensure fair competition with machine-made products.
The focus is to bring every artisan into the mainstream while preserving traditional crafts by offering marketing platforms, infrastructure support, and design and skill training for new entrants. Along with strengthening the sector and empowering artisans, the scheme also extends social security through initiatives like Aam Admi Jeevan Jyoti Yojana and Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Yojana, including pension support for elderly artisans.
In essence, NHDP scheme adopts the following three-pronged approach to put the sector on high growth trajectory as well as preserving existing cultural heritage: -
• Promoting premium handicraft products for the niche market.
• Expansion of production base for utility-based, life style and mass production handicrafts products.
• Empowerment and sustainability of artisans along with preservation and protection of heritage/ languishing crafts.
Empowering Artisans Through Structured Skill Development Initiatives
Today, standardized production, skilled manpower, design databases, quick & efficient prototyping, and better communication skills are essential to match the evolving production and distribution of crafts to both national and global markets.With advancements in tools & technology, the artisan’ workforce in India is evolving rapidly. To support artisans in these areas, “Skill Development in Handicraft Sector”under the NHDP has been conceptualized to fulfil these requirements and has the following four components:
1. Design and Technology Development Workshop: Focuses on meeting current market design needs by developing new designs and prototypes using the existing skills of artisans.
2. Guru Shishya HastshilpPrashikshan Program: Aims to transfer traditional craft knowledge from master crafts persons to new artisans through technical and soft-skill training, helping bridge the skill gap and create a trained workforce for market needs.
3. Comprehensive Skill Upgradation Program: Bridges skill gaps by reviving traditional crafts through National Skills Qualifications Framework (NSQF) training, enabling skill upgradation, design innovation and artisan skills.
4. Improved Toolkit Distribution Program:Provides improved toolkits to artisans to enhance productivity, ensure uniform quality, and support larger-scale production in the handicraft sector.
Sector Promotion Through Artisan Clusters
• Comprehensive Handicrafts Cluster Development Scheme (CHCDS)
Complementing NHDP is the Comprehensive Handicrafts Cluster Development Scheme (CHCDS) with an outlay of ₹142.5 crore for FY2022-26. The objective of the program is to develop handicraft clusters with world-class infrastructure to meet the business needs of local artisans and Small and Medium Enterprises (SMEs), enabling higher production and export.
The clusters aim to support artisans and entrepreneurs in establishing modern units equipped with advanced infrastructure, updated technology, and adequate training and human resource development inputs, along with market linkages and production diversification.
The broad objectives of the program are as follows:
• To enhance the competitiveness of selected clusters by increasing market share and productivity through higher unit value realization.
• To integrate scattered artisans, strengthen grassroots enterprises, and link them with SMEsto achieve economies of scale, build critical mass, and meet global market requirements of quality and standardization.
• To provide essential support and linkages in infrastructure, technology, product diversification, design development, raw material banks, marketing, promotion, and social security to ensure long-term sustainability.
• The strategy includes strong technical and program management assistance for capacity building, designing interventions, and implementing them through a competent professional agency.
• Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries (SFURTI)
India’s handicraft sector is closely linked to the country’s rural development efforts and supports non-farm livelihoods. There are over 100 handicraft clusters under the Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries (SFURTI), which aim to recognize the talent, creativity, enterprise and hard work of rural artisans in a variety of fields, and to make traditional industries more productive, profitable and capable of generating sustained employment, subsequently empowering and converting artisans into self-governing entrepreneurs.
Self-Reliant Artisans
Under schemes like the Ambedkar Hastshilp Vikas Yojana (component of National Handicrafts Development Programme), the Government supports the formation of artisan collectives or producer companies in these clusters and provides them need-based interventions like design & technical development workshop etc.
The aim is to integrate artisans into the financial and marketing mainstream while preserving their traditional crafts.
Market Access, and Global Integration
The handicraft sector’s support to rural development is further evidenced by its inclusion in various government programs. For instance, by supporting GI tagged products that keep traditional skills alive, the One District One Product (ODOP) initiative highlights regional products of many districts, thereby supporting development. Many Self-Help Groups (SHGs) engage in artisanal production, supported by capacity-building and eco-friendly innovations. In order to connect rural artisans with urban marketplaces that also offer global integration, the Government facilitates marketing events and exhibitions.
In FY 2023-24 alone, 786 domestic and international marketing events were sanctioned under National Handicraft Development Programme, alongside design and training initiatives, benefitting around 66,775 artisans across India. In 2025-26, a total of 132 marketing events have been planned under NHDP. These events are designed to strengthen market access for artisans.
Platforms Enhancing Visibility & Opening New Market Linkages
Indie Haat – Showcasing India’s Handicraft and Handloom Heritage: The 2025 edition of Indie Haat, held from 12th to 18th February 2025 at the National Crafts Museum &Hastkala Academy, New Delhi, featured a vibrant display of 80 different types of handcrafted and handwoven products, created by 85 artisans and weavers from across the country.
Special Handloom and Handicraft Exhibition at IITF: As part of the India International Trade Fair (IITF) at Bharat Mandapam, the Ministry of Textiles organized a Special Handloom and Handicraft Exhibition cum Sale, curated by the Office of the Development Commissioner for Handlooms and Handicrafts. The Pavilion showcased 206 stalls representing handloom and handicraft traditions from 27 states, along with a thematic display on “Tribal Treasures of Indian Textiles.”
Handloom Sector Initiatives
Given the close kinship between handlooms and handicrafts, the Government sanctioned 356 Small and 2 Mega Handloom clusters, organised 880 Marketing events, sanctioned 42,895 MUDRA Loans, enrolled 5,34,162 weavers under Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY)/ Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) and formed 163 Producer Companies(as on 02.12.2025) to benefit Handloom weavers across the country during the last 5 years. These benefits have reached nearly 6.45 lakh handloom wavers across the country.
Production-Linked Incentive (PLI) Scheme for MSME Participation: Further, to enhance MSME participation, the Government has amended the scheme by reducing the investment requirement for new applicants. The investment requirement is reduced from Rs.300 crore to Rs.150 crore (Part-1) and Rs.100 crore to Rs.50 crore (Part-2). The minimum incremental turnover criteria have also been reduced from 25% to 10% and the product basket has been expanded to include more man-made fibre (MMF) apparel, fabrics, and technical textiles. The requirement of setting up a new company for availing the benefit of the Scheme has also been removed.
Skill Development Support: Alongside production incentives, schemes like SAMARTH – Scheme for Capacity Building in Textile Sector have been extended to train artisans and weavers. Under Samarth, 5.35 lakh beneficiaries were trained and 4.20 lakh provided job placements as of December 2025.
Market Promotion and Infrastructure: To promote textile and handicraft trade both nationally and internationally, the Ministry facilitates Export Promotion Councils (EPCs), including traditional product–focused councils such as the Handloom Export Promotion Council (HHEC), Carpet Export Promotion Council (CEPC), and the Export Promotion Council for Handicrafts (EPCH), as well as industry associations, for participation in trade fairs and expos. The Ministry also supports the Global Mega Textile Event, Bharat TEX, which showcases the strength of India’s textiles value chain and highlights the latest innovations in the textile, fashion, and handicraft sectors, positioning India as a preferred global destination for sourcing and investment.
Export Promotion Initiatives: India’s exports of Textile & Apparel, including handicrafts, demonstrated remarkable resilience in the first half of FY 2025-26 despite global headwinds. To promote the sector’s exports (including handicrafts) globally and improve its export competitiveness, the Government implemented Rebate of State and Central Taxes and Levies (RoSCTL) scheme. Textile products not covered under RoSCTL (implemented for apparel/garments and made-ups) are covered under the scheme - Remission of Duties and Taxes on Exported Products (RoDTEP), that will reduce hidden export costs (taxes & duties). Additionally, since MSMEs largely contribute to production of handicrafts, the recent Export Promotion Mission, through its two components NiryatProtsahan (focusing on financial enablers) and Niryat Disha (focusing on non-financial enablers), is expected to contribute in the overall production, delivery and growth of the handicrafts sector.
Broader Policy Reforms
The most recent policy reforms include GST Rationalisation and Integration of 29 labour laws into 4 labour codes viz. the Code on Wages 2019, the Code on Social Security 2020, the Code on Industrial Relations 2020 and the Code on Occupational, Safety, Health and Working Conditions 2020. GST rate cuts on idols, paintings, inlay work, terracotta, handbags, artware, tableware have brought a huge relief for artisans and crafts people. This encourages indigenous production under Vocal for Local, reduces dependence on import and, creates jobs. The codes together support worker welfare and dignity. Provisions like Universalisation of Minimum Wages, Prohibition of Gender Discrimination and Extended Social Security will benefit all workers.
Conclusion
India’s handicraft sector plays a crucial role in the country’s economy and cultural identity. By supporting millions of artisans across rural and semi-urban areas, it reflects India’s deep reservoir of traditional skills and craftsmanship. With growing global interest in handmade and sustainable products, the sector has strong potential for expansion.Government initiatives & schemes, covering skill training, cluster development, marketing support, digital platforms, and export facilitation, are aimed at creating better opportunities for artisans and helping them access wider markets. These interventions are improving productivity, strengthening value chains, and enabling artisans to earn more predictable and higher incomes.
With an enriching combination of rich heritage, skilled artisans, and consistent policy support, India’s handicraft sector is well-placed to drive inclusive growth, support rural livelihoods, and contribute meaningfully to India’s economic progress in the coming years.
PIB Research
References
DC-MSME (Handicrafts):
About Us | Official website of Development Commissioner (Handicrafts), Ministry of Textiles, Government of India
https://handicrafts.nic.in/pdf/GIList.pdf
https://handicrafts.nic.in/pdf/NewCraft.pdf
handicrafts.nic.in/CraftDefinition.aspx
https://handicrafts.nic.in/pdf/Scheme.pdf
https://indian.handicrafts.gov.in/static-pdf/scheme-guideline.pdf
https://handlooms.nic.in/assets/img/upcoming_markeing/AMC2025-26_02-04-2025.pdf
M/o MSME:
sfurti.msme.gov.in/SFURTI/Reports/DPR_Functional_Upto.aspx
https://www.msme.gov.in/sites/default/files/MSME-ANNUAL-REPORT-2024-25-ENGLISH.pdf
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2022/apr/doc20224636101.pdf
M/o Textiles:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2199236&reg=1&lang=1
https://www.pib.gov.in/Pressreleaseshare.aspx?PRID=2089306&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2197522&reg=3&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2157864&reg=3&lang=2#:~:text=Govt,reliant
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2073886&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2197519&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2199515&reg=3&lang=1
M/o Finance:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2192229&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=149281&reg=3&lang=1
M/o Labour & Employment:
https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=150508&reg=3&lang=1
Export Promotion Council for Handicrafts:
https://www.epch.in/sites/default/files/policies/exportsofhandicrafts.htm
Parliamentary Responses:
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AS237_eb5QqY.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU351_GpRWNL.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/184/AU4956_YS5OfB.pdf?source=pqals
Others:
https://ddnews.gov.in/en/president-murmu-to-confer-handicrafts-awards-on-december-9/
https://www.ibef.org/blogs/empowering-districts-empowering-india-the-odop-revolution
Click here for pdf file.

PIB Backgrounder
ভারতকী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী থৱায় ওইরিবা হেন্দিক্রাফ্ত
09 DEC 2025 3:51PM by PIB Imphal
ৱাহৌদোক
ভারতকী হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরনা লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন্দা, মরুওইনা খুঙ্গংগী লমদমদা মরুওইবা থৌদাং অমা য়ারি। মসিনা খুঙ্গং অমদি সেমি-অর্বান মফমশশিংদা লৈবা মশিং য়াম্লবা খুৎশা হৈবা মীওইশিংগী হিংনবগী লম্বী পীরি, মপান্দা পোৎ থাদোকপদা থৌদাং য়ারি, অমদি ভারতকী ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী লন য়োক্তুনা থম্বদা মতেং পাংলি। GI-তেগ তৌরবা হেন্দিক্রাফ্ত পোত্থোক ৩১৮ অমদি ফোর্মেল ওইনা মখল খায়দোক্লবা ক্রাফ্ত কাংলুপ ৪৫৫ লৈদুনা, সেক্তর অসিদা ভারতকী ক্রিএতিবকী মচৎকী শিংথানিংঙাই ওইরবা খেন্নবা শক্তম মমি তারি।
হেন্দিক্রাফ্ত খুদিংমক্কী তুংদা লৈরিবা কলা
হেন্দিক্রাফ্ত হায়বসি খুৎশু খুৎলায় খরা শীজিন্নরবসু অনম্বনা খুৎনা শাবা পোৎলমশিংনি; অসিগুম্বা পোৎলমশিং অসি য়েংবদা মীৎ থল্লি; মশক মওংদা, খুৎশা হৈবগী মওংদা, ফুরুপকী নৎত্রগা নাৎকী মচাকশিং য়াওবা তোপ তোপ্পা মচাকশিং য়াওই অমদি মেকানিকেল ওইনা পুথোকপা শীজিন্নফম মান্নবা পোৎলমশিংদগী খেন্নৈ।
ভারত মালেমগী মরুওইবা হেন্দিক্রাফ্ত সপ্লাইয়রশিংগী মনুংদা অমনি; অমদি অশেংবা, তুং কোইগদবা খুৎনা শাবা পোত্থোকশিংগী দিমান্দ মালেমগী ওইনা হেনগৎলকপগা লোয়ননা লৈবাক অসি মাগী হেন্দিক্রাফ্তকী শেন্মিৎলোন পাকথোক চাউথোকহন্নবা তোপ তোপ্পা মফম অমদা লেপ্লি। ভারতকী স্তেত শিনবা থুংনা লৈরিবা খুৎহৈবশিংদা মশাগী লোয়নজরকপা হৈথোই শিংথোইবা, মওং মতৌ অমদি চৎনরকপা শেম শাবগী মহৈ য়াওজদুনা হেন্দিক্রাফ্ত ইন্দস্ত্রীগী য়াঙলেন শরু ওইরি। খুৎহৈবা অয়াম্বনা শেল য়াম্না থাদদনা মতম খরখক্তমক কাইথোক্লগা মখোয়গী শেম শাবগী থবক্তা মায় ওনশিঞ্জরবসু, ভেল্যু হাপচিনবগী চাংদি ৱাংনা লৈদুনা হেন্দিক্রাফ্তপু চৎনবা য়াবা শেন্থোক লম্বী অমা ওইহল্লি। সেক্তর অসি থবক চঙই অমদি মফম অমদা নৈশিন্দুনা লৈতে, লৈবাক্কী কাচিন কোয়া থুংনা শন্দোক্তুনা লৈ।
ভারতকী ক্রাফ্ত হেরিতেজ সেলেব্রেত তৌবা
নেস্নেল হেন্দিক্রাফ্ত ৱীক (দিসেম্বর ৮-১৪) ভারতকী খুৎহৈবশিংবু সেলেব্রেত তৌননবা অমদি সেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরগী নাৎকী অমদি শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা ৱাফমশিং খঙহন্নবা চহিগী ওইনা পাঙথোকই। মসিনা ক্রাফ্ত কাঙবুগী থৌদাংশিং মশক খঙনবা, থায়নদগী চৎনরকপা মহৈ মশিন য়োকখৎনবা, অমদি খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা শরুক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈঙাক্না লেপ্লিবা খোঙফম চেৎশিনহন্নবা তাঞ্জা অমা পীরি।
ক্রাফ্তসমেনসিপ্তা থোইদোক হেন্দোকপা মতৌ শকখঙবা
চহি অসিগী মরুওইবা মচাক অমদি তোপ তোপ্পা মাস্তর ক্রাফ্ত পর্সনশিংবু ভারতকী ক্রাফ্তকী হেরিতেজতা মখোয়না লৌরিবা শিংথানিংঙাই ওইরবা থৌদাং শকখঙলিবা নেস্নেল হেন্দিক্রাফ্ত এৱার্দ লান্থোকপা অসিনি। মখোয়গী মনুংদা হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরদা খ্বায়দগী থাক ৱাংবা শিল্প গুরু এৱার্দ, অমদি খেন্নবা মখলগী ক্রাফ্তশিংদা থোইদোক হেন্দোকপা মতৌ অমদি অনৌবা ৱাখল্লোনশিংবু শকখঙলিবা নেস্নেল এৱার্দশিং য়াওরি। মনাশিং অসিনা পুল্লগা লৈবাক শিনবা থুংবদগী খুৎহৈবশিংগী স্কিল, ক্রিএতিবিতী অমদি কলচরেল স্তেৱার্দসিপপু সেলেব্রেত তৌরি।
হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরগী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল
এমপ্লোইমেন্ত অমদি অর্তিজন দিমোগ্রাফিক্স
হেন্দিক্রাফ্ত ইন্দস্ত্রীনা মশিং য়াম্লবা, মরুওইনা খুঙ্গংগী লমদমদগী খুৎহৈবশিংদা থবক পীরি। ভারত্তা হৌজিক হেন্দলুম অমদি হেন্দিক্রাফ্তকী খুৎহৈবা লাখ ৬৪.৬৬ লোম লৈ, মখোয়গী মনুংদা অয়াম্বা শরুক্তি উত্তর প্রদেশ, রাজস্থান, অসাম, ওরিসা, ৱেস্ত বেঙ্গল অমদি তামিল নাদুগুম্বা স্তেতশিংদা তাশিন্দুনা লৈ। ওগস্ত ২০২৫ ফাওবদা, নুপীনা হেন্দলুমগী ফিশাবা মীশিংগী ৭১% অমদি অপুনবা খুৎহৈবা মশিংগী ৬৪% ওইরি। অসুম্না নুপী মশিং য়াম্লিবা অসিনা খুঙ্গং অমদি সেমি-অর্বান কাঙলুপশিংদা নুপীদা থবক পীবা অমদি মপাঙ্গল হাপ্পদা সেক্তর অসিনা লৌরিবা থৌদাং উৎলি।
সেক্তর অসিনা খেন্নবা কাঙলুপকী খুৎহৈবশিংগা লোয়ননা, অয়াম্বনা সিদ্যুল্দ কাস্ত (SCs), সিদ্যুল্দ ত্রাইব্স (STs) অমদি অদক বেকৱার্দ ক্লাসেস (OBCs) কাঙলুপকী ওইদুনা, সেক্তর অসিনা শেন্মিৎলোন্দা খুন্নাইগী থাক ৱাংখৎহনবদা মরুওইবা শক্লোন অমা লৌরি। মসিদা ক্রাফ্তকী থবক থৌওংশিংদা তোঙান তোঙানবা ফুরুপশিংগী মীওইশিং পাক শন্না য়াওবগী মমি তাদুনা হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরবু খুন্নাইগী তোঙান তোঙানবা কাঙলুপ থুংনা পুন্না চাওখৎমিন্নবা অমদি হিংনবা লম্বী শেমগৎমিন্নবগী পাম্বৈ অমা ওইরি।
ভারতকী হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরনা লৌউ শিংউ তৌদুনা অমদি অতৈ শিনফম পায়দুনা হিংলিবা ইমুংশিংদা মতম খরখক্কী নৎত্রগা মতেং পাংশিনগদবা থবকসু পীদুনা সীজন মতম নত্তবা অমদি লৌউ-শিংউগী থবক মরাঙ কায়দবা মতমদা শেন্থোক চাং নাইনা লাকহনবদা মতেঙ পাংলি। মসিগী মথক্তা, ক্রাফ্তশিং অসি মফম ইকন কন্দনা (য়ুমগী মচি অমদা) অমদি শেল ইথা থাদদনা তৌবা য়াবা মরম্না মখোয়না মরুওইনা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা ইমুংশিংদা চৎনবা য়াবা হিংনবগী লম্বী অমা পীরি।
২০২৪ ফাওবদা, পেহচান অর্তিজন আইদেন্তিফিকেসন প্রোগ্রাম্না খুৎহৈবা লাখ ৩২ হেন্না রেজিস্তর তৌরে। হায়রিবা খুৎহৈবশিং অসিগী মনুংদা লাখ ২০ গী ময়াদি নুপী ওইদুনা স্কীম অসিনা খুঙ্গংগী নুপীশিংবু শেন্মিৎলোনগী লমদা মপাঙ্গল হাপ্পদা লৌরিবা শক্লোন উৎলি।
লৈঙাক অসিনা হেন্দিক্রাফ্তপু ফার্মগী নত্তবা থবক পীবগী চাং হেনগৎহনবদা মতেঙ পাংলিবা হিংনবগী লম্বী পীরিবা মরুওইবা পাম্বৈ অমা ওইনা শকখঙলি। থাইনদগী চৎনরকপা ক্রাফ্ত স্কিল কয়া অমা চারোল শুরোল নাইনা থঙথরকপনি অমদি ইন্সতিত্যুসনগী ওইবা তেংবাঙগা লোয়ননা হায়রিবা স্কিলশিং অসি শকখঙদুনা য়োকখৎলি। পেহচান ID কার্দ পীননবা লৈঙাক্কী থৌশিল অসিনা খুৎহৈবশিং অসিবু ফোর্মেল ওইবা শেন্মিৎলোন্দা পুশিল্লক্তুনা মখোয়গী ভারত লৈঙাক্কী স্কীমশিংগী মখাদা পীরিবা কান্নবশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। খুৎহৈবশিংগী শক্তম ফোর্মেলাইজ তৌদুনা অমদি মখোয়বু ওর্গনাইজ তৌদুনা হেন্না ফবা থবক্কী ফীভম লৈহন্নবা অমদি ক্রাফ্ত ৱর্করশিংগী মতিং লোকশিন্নবা য়ুম্ফম থোল্লি।
এক্সপোর্ত পর্ফোর্মেন্স
FY2025 (এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২৫) গী অহানবা তঙ্খায়দা ভারতকী অপুনবা তেক্সতাইল অমদি এপরেল (হেন্দিক্রাফ্ত য়াওরগা) এক্সপোর্ত US$ ১৮,২৩৫.৪৪ মিলিয়ন ওইখি। ভারতকী হেন্দিক্রাফ্ত এক্সপোর্ত নীংথিনা হেনগৎলক্লি, অদি মসি মালেমগী শিংনবশিং লৈনা লৈনা অপুনবা তক্সতাইল্স অমদি এপরেল সেক্তরগী চাং নাইবা পর্ফোর্মেন্সতসু উবা ফংলি। হেন্দিক্রাফ্তকী (খুৎনা লোনবা কার্পেৎ য়াওদনা) এক্সপোর্ত ২০১৪-১৫ দা লুপা করোর ২০,০৮২.৫৩ ওইরম্বদগী ২০২৪-২৫ দা লুপা করোর ৩৩,১২২.৭৯ য়ৌরে।
২০২৪-২৫ মনুংগী এক্সপোর্তকী মরুওইবা কাঙলুপশিংগী মনুংদা মেতল ৱ্যার (লুপা করোর ৪,৩৮৬), ৱুদৱ্যার (লুপা করোর ৮,৫২৪), হেন্দপ্রিন্তেদ তেক্সতাইল্স (লুপা করোর ৩,২১৭), এমব্রোইদর্দ অমদি ক্রোচেৎ পোৎলমশিং (লুপা করোর ৪,৩৫০), অমদি ইমিতেসন জিৱেল্লরী (লুপা করোর ১,৫১১) য়াওরি। মশিংশিং অসিদা ভারতকী ক্রাফ্ত এক্সপোর্তকী পাক চাউবগী মমি তারি অমদি ভারতকী ক্রাফ্তকী পোত্থোকশিং মালেম্না পাম্নরি হায়বা উৎলি। USA না ৩৭% লৈদুনা অচৌবা বাইয়র অমা ওইরি, অদুগা ভারতকী হেন্দিক্রাফ্তকী পোত্থোক্কী ৬১% না অতৈ অচৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌরি।
ভারত্তা চাউনা শেন্মিৎলোন চাওখৎলক্লিবা অমদি লৈঙাক্না এক্সপোর্তরশিংদা ইচঙ থৌনা ঙাক্লৌ পীরিবা অসিগা লোয়ননা হেন্দিক্রাফ্ত এক্সপোর্তকী মঙম শান্না লৈরি।
ক্রাফ্তসমেনসিপ মপাঙ্গল হাপ্পা: হেন্দিক্রাফ্ততা লৈঙাক্কী তেঙবাং
লৈঙাক অসিনা অখন্নবা স্কীম অমদি পোলিসী ইন্তরভেন্সন কয়াগী খুত্থাদা হেন্দলুম অমদি হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরদা শক্লৌ পীরি। লেপ্পা নাইদনা পীরিবা ঙাক্লৌ অসি সেক্তর অসিবু মতমগা চুনহনবদা, খুৎহৈবশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা, অমদি সেক্তর অসি তুং কোইনা খাঙদুনা লৈহনবদা য়াম্না মরুওই। মরুওইবা লৈঙাক্কী থৌশিলশিং অমদি মখোয়গী ইথিলশিংদি:
নেস্নেল হেন্দিক্রাফ্ত দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (NHDP):
NHDP অসি হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তর য়োকখৎনবা ফ্লেগসিপ স্কীম্নি। মসিগীদমক FY2022-26 কী ওইনা লুপা করোর ৮৩৭ গী শেল খাক্তুনা থম্লি। ২০২৩-২৪ মনুংদা প্রোজেক্ত অমদি থৌরম ২,৩২৫ NHDP গী মখাদা সেংসন তৌদুনা খুৎহৈবা ৬৬,০০০+ তা কান্নবা পীখি।
স্কীম অসিনা হেন্দিক্রাফ্ত ক্লস্তর অমদি খুৎহৈবশিংদা মচং ওইবা মচাক, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ঙাক্লৌ, অমদি পান্দম থম্লিবা কৈথেলনা পাম্লিবশিং পীননবা কেপাসিতী হেনগৎহন্দুনা মপুং ফাবা ঙাক্লৌ পীরি। মসিগী কম্পোনেন্তশিং অসি হৌবদগী লোইবা ফাওবদা মতেঙ পীননবা, চুনবা ফীভম লৈহন্নবা অমদি মেচিন্না শাবা পোত্থোকশিংগা মরম চানা হিদান্নবা য়ানবা শেম্বনি।
মসিনা থম্লিবা মীৎয়েঙদি থাইনদগী চৎনরকপ ক্রাফ্তশিং কায়হন্দনা থম্লগা মার্কেতিং প্লেতফোর্ম, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ঙাক্লৌ, অমদি নৌনা চঙলকপশিংগী দিজাইন অমসুং স্কিল ত্রেনিং পীদুনা খুৎহৈবা খুদিংমক মেনস্ত্রীমদা পুশিল্লকপনি। সেক্তর অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমদি খুৎহৈবশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগা লোয়ননা স্কীম অসিনা অহল ওইরবা খুৎহৈবশিংগী পেন্সিগী চৈঙাক পীবা য়াওনা আম আদ্মি জীবন জ্যোতী য়োজনা অমদি প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতী য়োজনানচিংবা থৌশিলশিংগী খুত্থাঙদা সোসিএল সিক্যুরিতীসু পীরি।
শম্লপ্না হায়রবদা, NHDP স্কীম্না সেক্তর অসিবু হায় গ্রোথ ত্রেজেক্তরীদা থম্নবা লোয়ননা হান্নদগী লৈরক্লবা কলচরেল হেরিতেজশিংবু ঙাক্তুনা থম্নবা মখাদা পীরিবা মমায় অহুম লোঙবা লম্বী অসিদা চঙশিল্লি: -
• নিচ কৈথেলদা প্রেমিয়ম হেন্দিক্রাফ্ত পোত্থোকশিং য়োকখৎপা
• শীজিন্নফমগী মখা পোনবা, পুন্সি মহিংদা চঙবা পোত্থোকশিংগী প্রদক্সন বেজ পাকথোক চাউথোকহনবা অমদি হেন্দিক্রাফ্ত পোত্থোকশিং পাক্তক্ননা পুথোকপা।
• হেরিতেজ / শিথরক্লবা ক্রাফ্তশিং মাঙহন্দুনা অমদি ঙাক শেন্দুনা থম্বগা লোয়ননা খুৎহৈবশিং মপাঙ্গল হাপ্পা অমদি তুং কোইনা চৎহনবা।
মওং মরিল নাইবা স্কিল দিভেলপমেন্ত ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাঙদা খুৎহৈবশিং মপাঙ্গল হাপ্পা
ঙসি, লৈবাক্কী অমদি মালেমগী কৈথেল অনিমক্তা ওল্লক্লিবা ক্রাফ্তকী প্রদক্সন অমদি দিস্ত্রিব্যুসনগা থেংনবা ঙম্নবা স্তেন্দর্দাইজ প্রদক্সন, হৈথোই শিংথোইরবা শিন্মীশিং, দিজাইনগী দেতাবেজ, অথুবা অমদি মতিং লৈবা প্রোতোতাইপিং, অমদি হেন্না ফবা ঈ-পাউ ফাওনবগী স্কিলশিং মথৌ তারে। খুৎশু খুৎলায় অমদি তেক্নোলোজী চাওখৎলকপগা লোয়ননা, ভারতকী খুৎহৈবশিংগী ৱর্কফোর্সতা খোঙলৈ থুন অওনবা লাক্লি। লমশিং অসিদা খুৎহৈবশিংদা চৈঙাক পীননবা, মথৌ তাবশিং অসি ফংহন্নবা NHDP গী মখাদা ‘স্কিল দিভেলপমেন্ত ইন হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তর” শেমখি অমদি মখাদা কম্পোনেন্ত মরি অসি মসিদা য়াওরি:
1. দিজাইন এন্দ তেক্নোলোজী দিভেলপমেন্ত ৱর্কসোপ: হান্নদগী লৈরক্লবা খুৎহৈবশৎংগী স্কিলশিং শীজিন্নদুনা অনৌবা দিজাইন অমদি প্রোতোতাইপশিং শেমগত্তুনা হৌজিক লৈরিবা কৈথেলগী দিজাইনগী মথৌ তাবশিং ফংহনবদা মীৎয়েঙ থম্লি।
2. গুরু সিশ্য হস্তশিল্প প্রসিক্সন প্রোগ্রাম: তেক্নিকেল অমদি সোফ্ত-স্কিল ত্রেনিংগী খুত্থাঙদা মাস্তর ক্রাফ্ত পর্সনশিংদগী অনৌবা খুৎহৈবশিংদা হান্নদগী লৈরক্লবা ক্রাফ্তকী ৱাখল লৌশিংশিং থঙথহন্নবা পান্দম থমদুনা স্কিলগী অহোবা মেনশিনবদা মতেং পাংলি অমদি কৈথেলগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা ত্রেন তৌরবা ৱর্কফোর্স অমা শেমগৎলি।
3. কমপ্রিহেন্সিব স্কিল অপগ্রেদেসন প্রোগ্রাম: নেস্নেল স্কিল ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱর্ক (NSQF) ত্রেনিং, ইনেব্লিং স্কিল অপগ্রেদেসন, দিজাইন ইনোভেসন অমদি অর্তিজন স্কিলগী খুত্থাঙদা হান্নদগী চৎনরক্লবা ক্রাফ্তশিং হিঙ্গৎহন্দুনা স্কিলগী অহোবা মেনশিল্লি।
4. ইমপ্রুভ তুলকিৎ দিস্ত্রিব্যুসন প্রোগ্রাম: পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা, মান্নবা ক্বালিতী লৈহন্নবা, অমদি হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরদা হেন্না পাক চাউনা পোত্থোক পুথোকপবা চৈঙাক পীননবা খুৎহৈবশিংদা ফীভম খগৎহল্লবা খুৎশু খুৎলায়শিং ফংহল্লি।
সেক্তর প্রমোসন থ্রু অর্তিজন ক্লস্তর্স
• কমপ্রিহেন্সিব হেন্দিক্রাফ্তস ক্লস্তর দিভেলপমেন্ত স্কীম (CHCDS)
FY 2022-26 গী ওইনা লুপা করোর ১৪২.৫ গী শেনফম খাক্তুনা থম্লগা কমপ্রিহেন্সিব হেন্দিক্রাফ্তস ক্লস্তর দিভেলপমেন্ত স্কীম (CHCDS) না NHDP দা মতেঙ পাংশিল্লি। প্রোগ্রাম অসিগী পান্দমদি লম লমগী খুৎহৈবশিং অমদি স্মোল এন্দ মেদিয়ম এন্তরপ্রাইজেজ (SMEs) গী বিজিনেসকীম থৌ তাবশিং ফংহন্নবা, পোত্থোক হেন্না পুথোকহন্নবা অমদি মপান্দা হেন্না থাদোক্নবা মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবা হেন্দিক্রাফ্ত ক্লস্তরশিং শেমগৎপনি।
ক্লস্তরশিং অসিনা কৈথেলগা মরী শেমগৎপা অমদি পোত্থোক মখল মরাঙ কায়না পুথোকপগা লোয়ননা খুমাঙ চাওশিল্লবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, মতমগা চুনরবা তেক্নোলোজী, অমদি ত্রেনিং মরাং কায়না তৌদুনা অমসুং হ্যুমেন রিসোর্স দিভেলপমেন্তকী মচাকশিং য়াওপা মতমগা চুনবা য়ুনিৎশিং লিংখৎপদা খুৎহৈবশিং অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা চৈঙাক পীনবা পান্দম থম্লি।
প্রোগ্রাম অসিগী মপুং ওইবা পান্দমশিংদি:
• হেন্না ৱাংবা য়ুনিৎ ভেল্যু রিএলাইজেসন তৌদুনা মার্কেৎ শেয়র অমদি পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্দুনা খনগৎলবা ক্লস্তরশিংগী হিদান্নবগী চাং হেনগৎহনবা।
• মচোই মচোই তারিবা খুৎহৈবশিং পুনশিন্নবা, গ্রাসরুত এন্তরপ্রাইজশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা, অমদি শেন্মিৎলোন পাকথোক চাউথোকহন্নবা, ক্রিতিকেল মাস শেমগৎনবা, অমদি ক্বালিতী অমসুং স্তেন্দর্দাইজেসনগী মালেমগী মথৌ তাবশিং পীবা ঙম্নবা মখোয়বু SMEs শিংগা মরী লৈনহনবা।
• মতম শাংনা হিংদুনা লৈননবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, তেক্নোলোজী, প্রদক্ত দাইভর্সিফিকেসন, দিজাইন শেম্বা, রো মেতরিএল বেঙ্ক, মার্কেতিং, প্রমোসন, অমদি সোসিএল সিক্যুরিতীগী লমদা মথৌ তাবা চৈঙাক অমদি মরী শেমগৎপগী মতেঙ পীবা।
• থম্লিবা লাল্লোংশিংগী মনুংদা কেপাসিতী বিল্দিং, দিজাইনিং ইন্তরভেন্সিগী অকনবা তেক্নিকেল অমদি প্রোগ্রাম মেনেজমেন্তকী তেঙবাং, অমদি মখোয়বু মতিক চাবা প্রোফেস্নেল এজেন্সী অমগী খুত্থাঙদা থবক ওইনা পায়খৎপা।
• স্কীম ওফ ফন্দ ফোর রিজেনেরেসন ওফ ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রিজ (SFURTI)
ভারতকী হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তর অসি লৈবাক অসিনা খুঙ্গং চাওখৎহন্নবা হোৎনরিবা অমদি ফার্মদগী নত্তবা হিংনবগী লম্বীদা চৈঙাক পীবগা নক্নবা মরী লৈনৈ। স্কীম ওফ ফন্দ ফোর রিজেনেরেসন ওফ ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রিজ (SFURTI) গী মখাদা হেন্দিক্রাফ্ত ক্লস্তর ১০০ হেন্না লৈদুনা, মখোয়না তেলেন্ত, ক্রিএতিবিতী, এন্তরপ্রাইজ, অমদি লম মখল মখা কয়াদা খুঙ্গংগী খুৎহৈবশিংনা কন্না হোৎনরিবশিংবু মশক খঙদোক্নবা, অমদি ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রীশিংবু পোত্থোক, শেন্দোং হেনগৎহন্নবা অমদি তুং কোইনা থবক পীবা ঙমহন্দুনা খুৎহৈবশিংবু মপাঙ্গল হাপ্তুনা মশানা চলাইচবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিং ওন্থোক্নবা পান্দম থম্লি।
সেল্ফ-রিলাইএন্ত অর্তিজন্স
অম্বেদকর হর্তশিল্প বিকাস য়োজনা (নেস্নেল হেন্দিক্রাফ্ত দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী কম্পোনেন্ত) নচিংবা স্কীমশিংগী মখাদা, লৈঙাক্না ক্লস্তরশিং অসিদা অর্তিজন কল্লেক্তিব নৎত্রগা প্রদ্যুসর কম্পেনীশিং শেম্বদা ঙাক্লৌ পীরি অমদি মখোয়দা দিজাইন অমদি তেক্নিকেল দিভেলপমেন্ত ৱর্কসোপনচিংবা মথৌ তাবা ইন্তরভেন্সনশিং ফংহল্লি।
থম্লিবা পান্দমদি অর্তিজনশিংবু ফাইনেন্সিএল অমদি মার্কেতিং মেনস্ত্রীমদা পুনশিনহনবগা লোয়ননা মখোয়গী হান্নদগী চৎনরক্লবা ক্রাফ্তশিংবু ঙাক শেন্দুনা থম্বনি।
মার্কেত এক্সেস, অমদি গ্লোবেল ইন্তিগ্রেসন
খুঙ্গং চাওখৎহনবদা হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরনা পীরিবা ঙাক্লৌ অসি সেক্তর অসি লৈঙাক্কী তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিংদা য়াওহনবা অসিনা খুদম চাংদম ওইরি। খুদম ওইনা হান্নদগী চৎনরক্লবা স্কিলশিং হিংহন্দুনা থম্লিবা GI তেগ তৌরবা পোত্থোকশিংদা ঙাক্লৌ পীীদুনা, ৱন দিস্ত্রিক্ত ৱন প্রদক্ত (ODOP) থৌশিলনা দিস্ত্রিক্ত কয়াগী রিজনেল প্রদক্তশিং হায়লাইত তৌদুনা চাওখৎপা পুরকপদা ঙাক্লৌ পীরি। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ (SHG) কয়া কেপাসিতী বিল্দিং অমদি ইকো-ফ্রেন্দলী ইনোভেসন্না ঙাক্লৌ পীদুনা খুৎশা হৈবগী পোত্থোক পুথোকপদা থবক তৌরি। খুঙ্গংগী খুৎহৈবশিংগা গ্লোবেল ইন্তিগ্রেসনসু ফংহল্লিবা ময়োল্লমগী কৈথেলশিংগা শম্নহন্নবগীদমক লৈঙাক্না মার্কেতিংগী থৌরম অমদি একজিবিসনশিং পাঙথোক্লি।
FY ২০২৩-২৪ খক্তদা, দিজাইন অমদি ত্রেনিং থৌশিলশিংগা লোয়ননা লৈবাক মনুংগী অমদি মালেমগী মার্কেতিংগী থৌরম ৭৮৬ নেস্নেল হেন্দিক্রাফ্ত দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা সেংসন তৌদুনা ভারত পুম্বগী খুৎহৈবা ৬৬,৭৭৫ রোমদা কান্নবা ফংহল্লি। ২০২৫-২৬ তা NHDP গী মখাদা মার্কেতিং থৌরম পুন্না ১৩২ পাঙথোক্নবা থৌরাং তৌরি। থৌরমশিং অসি খুৎহৈবশিংগী মার্কেত এক্সেস হেনগৎহন্নবা শেম শাবনি।
প্লেতফোর্ম্স ফোর ইনহেন্সিং ভিজিবিলিতী এন্দ ওপনিং নিউ মার্কেত লিঙ্কেজ
ইন্দি হাত – সোকেজিং ইন্দিয়া’স হেন্দিক্রাফ্ত এন্দ হেন্দলুম হেরিতেজ: নেস্নেল ক্রাফ্তস ম্যুজিয়ম এন্দ হস্তকালা একাদমী, নই দিল্লীদা ফেব্রুৱারী ১২ দগী ১৮, ২০২৫ ফাওবা পাঙথোকখিবা ইন্দি হাতকী ২০২৫ গী ইদিসন অসিদা লৈবাক পুম্বদগী খুৎহৈবা অমদি ফিশাবী ৮৫ না শেম্বা তোঙান তোঙানবা মখলগী খুৎনা শেম্বা অমদি খুৎনা শাবা পোত্থোক মখল ৮০ উৎখি।
IITF তা পাঙথোকপা স্পিসিএল হেন্দলুম এন্দ হেন্দিক্রাফ্ত একজিবিসন: ভারত মন্দপমদা লৈবা পাঙথোকপা ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল ত্রেদ ফ্যার (IITF) কী শরুক অমা ওইনা ওফিস ওফ দি দিভেলপমেন্ত কম্মিস্নর ফোর হেন্দলুম এন্দ হেন্দিক্রাফ্তনা খনগৎলবা পোৎলমশিংগী ওইবা স্পিসিএল হেন্দলুম এন্দ হেন্দিক্রাফ্ত একজিবিসন কম সেল অমা তেক্সতাইল্স মন্ত্রালয়না পাঙথোকখি। পেবিলিয়ন অদুদা “ত্রাইবেল ত্রেজর্স ওফ ইন্দিয়ন তেক্সতাইল্স” হায়বসিদা পাঙথোকপা থিমেতিক দিসপ্লে অমগা লোয়ননা স্তেত ২৭ কী হেন্দলুম অমদি হেন্দিক্রাফ্তকী চৎনবীশিংগী মহুৎ শিনবা স্তোল ২০৬ লৈখি।
হেন্দলুম সেক্তর ইনিসিএতিবশিং
হেন্দলুম অমদি হেন্দিক্রাফ্তকী মরক্তা লৈনরিবা নক্নবা মরীগী য়েংলগা, লৈঙাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা হেন্দলুমগী ফিশাবীশিংদা কান্নবা পীননবা হৌখিবা চহি ৫ সিদা মেগা হেন্দলুম ক্রস্তর অপীকপা ৩৫৬ অমদি অচৌবা ২ সেংসন তৌখি, মার্কেতিং থৌরম ৮৮০ শিনখি, মুদ্রা লোন ৪২,৮৯৫ কাইথখি, ফিশাবী ৫,৩৪,১৬২ প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতী বিমা য়োজনা (PMJJBY)/ প্রধান মন্ত্রী সুরক্সা বিমা য়োজনা (PMSBY) গী মখাদা মিং চনখি অমদি প্রদ্যুসর কম্পেনী ১৬৩ (০২.১২.২০২৫ ফাওবদা) শেমখি। কান্নবশিং অসি লৈবাক থুংনা হেন্দলুমগী ফিশাবী লাখ ৬.৪৫ দা য়ৌখি।
প্রদক্সন-লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (PLI) স্কীম ফোর MSME পার্তিসিপেসন: মখা তানা, MSME না শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা, লৈঙাক অসিনা অনৌবা এপ্লিকান্তশিংগী ইনভেস্তমেন্তকী মথৌ তাবশিং হন্থহন্দুনা স্কীম অসি শেমদোকখি। ইনভেস্তমেন্তকী মথৌ তাবা অসি লুপা করোর ৩০০ দগী লুপা করোর ১৫০ দা (পার্ত-১) অমদি লুপা করোর ১০০ দগী লুপা করোর ৫০ দা (পার্ত-২) হন্থহল্লে। মিনিমম ইনক্রিমেন্তেল তর্নওভর ক্রাইতিরিয়াসু ২৫% দগি ১০% দা হন্থহল্লে অমদি প্রদক্ত বাস্কেতসু মেন-মেদ ফাইবর (MMF) এপরেল, ফেব্রিক, অমদি তেক্নিকেল তেক্সতাইল য়াওহন্নবা হেন্না পাকথোক চাউথোকহল্লে। স্কীম অসিগী কান্নবা ফংননবা অনৌবা কম্পেনী লিংখৎপগী মথৌ তাবশিং অসিসু লৌথোকখ্রে।
স্কিল দিভেলপমেন্ত সপ্পোর্ত: প্রদক্সন ইন্সেন্তিবকা লোয়ননা, স্কীম ফোর কেপাসিতী বিল্দিং ইন তেক্সতাইল সেক্তর – SAMARTH গুম্বা স্কীমশিং খুৎহৈবশিং অমদি ফিশাবীশিং ত্রেন তৌবদা চৎনহল্লে। সমর্থগী মখাদা, দিসেম্বর ২০২৫ ফাওবদা বেনিফিসরী লাখ ৫.৩৫ ত্রেন তৌখ্রে অমদি থবক লাখ ৪.২০ পীখ্রে।
মার্কেত প্রমোসন এন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর: লৈবাক্কী অমদি মালেমগী থাক অনিমক্তা তেক্সতাইল অমদি হেন্দিক্রাফ্ত য়োকখৎনবা, ত্রেদ ফৃার অমদি এক্সপোশিংদা শরুক য়াননবা হেন্দলুম এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিল (HHEC), কার্পেত এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিল (CEPC), অমদি এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিল ফোর হেন্দিক্রাফ্তস (EPCH) গুম্বা ত্রেদিস্নেল প্রদক্ত-ফোকস কাউন্সিলশিং য়াওনা এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিল (EPCs) দা মতেং পাংলি। ভারতকী তেক্সতাইল ভেল্যু চেনগী মপাঙ্গল উত্তুনা অমদি তেক্সতাইল, ফেসন, অমদি হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরদা লৈরিবা খ্বায়দগী নৌবা ইনোভেসনশিং উত্তুনা ভারতপু সোর্সিং অমদি ইনভেস্তমেন্তকী মালেমগী পাম্নবা লমথুংফম ওইনা মফম কনহল্লিবা গ্লোবেল মেগা তেক্সতাইল ইভেন্ত ভারত তেক্সতসু মন্ত্রালয়না ঙাক্লৌ পীরি।
এক্সপোর্ত প্রমোসন ইনিসিএতিব্স: হেন্দিক্রাফ্ত য়াওনা তেক্সতাইল অমদি এপরেলগী ভারতকী এক্সপোর্তনা FY ২০২৫-২৬ কী অহানবা তঙ্খায়দা মালেমগী ওইনা খুদোংচাদবা মায়োক্নজরবসু শিংথানিংঙাই ওইনা খাঙবা কনবগী মতৌ উৎখি। সেক্তর অসিগী এক্সপোর্ত (হেন্দিক্রাফ্ত য়াওনা) মালেমগী ওইনা য়োকখৎনবা অমদি এক্সপোর্ত কম্পিতিতিবনেস হেনগৎহন্নবা, লৈঙাক্না রিবেত ওফ স্তেত এন্দ সেন্ত্রেল তেক্সেস এন্দ লেভিজ (RoSCTL) স্কীম চৎনহনখি। RoSCTL গী মনুং চন্দবা তেক্সতাইলগী পোত্থোকশিং (এপরেল/গার্মেন্ত অমদি মেদ-অপশিংগী পায়খৎপা) রিবিসন ওফ দ্যুতিজজ এন্দ তেক্সেস ওন এক্সপোর্তেদ প্রদক্তস (RoDTEP) গী মখাদা কোনশিন্দুনা লোত্তুনা লৈবা এক্সপোর্তকী শেঞ্জং (তেক্স অমদি দ্যুতিশিং) হন্থহনগনি। মসিগী মথক্তা, MSME শিংনা হেন্দিক্রাফ্ত পুথোকপদা মরুওইনা থৌদাং লৌবা মরম্না, হন্দক্কী এক্সপোর্ত প্রমোসন মিসন্না নিরয়াত প্রোতসাহন (ফাইনেন্সিএল ইনেব্লরশিংদা মীৎয়েঙ থমবা) অমদি মিরয়াত দিশা (নন-ফাইনেন্সিএল ইনেব্লরশিংদা মীৎয়েঙ থম্বা) হায়রিবা কম্পোনেন্ত অনিসিগী খুত্থাঙদা হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরগী মপুং ওইবা পোত্থোক পুথোকপা, ফংহনবা অমদি চাওখৎহনবদা থৌদাং লৌগনি হায়না পারি।
হেন্না পাক চাউবা পোলিসী রিফোর্মশিং
খ্বায়দগী নৌবা পোলিসী রিফোর্মশিংগী মনুংদা GST রেস্নেলাইজেসন অমদি লেবর লো ২৯ বু কোদ ওন ৱেজেজ ২০১৯, কোদ ওন সোসিএল সিক্যুরিতী ২০২০, কোদ ওন ইন্দস্ত্রিএল রিলেসন্স ২০২০ অমদি কোদ ওন ওকুপেস্নেল, সেফ্তী, হেল্থ এন্দ ৱর্কিং কন্দিসন্স ২০২০ হায়রিবা লেবর কোদ ৪ সিদা পুনশিনবা য়াওরি। মীতম, অয়েকপা লাই, ইনলেগী থবক, তেরাকোতা, হেন্দবেগ, আর্তৱ্যার, তেবলৱ্যারদা GST রেত হন্থহনবনা খুৎহৈবা অমদি ক্রাফ্ত তৌরিবা মীওইশিংদা চাউনা মতেঙ ওইরি। মসিনা ভোকেল ফোর লোকেলগী মখাদা লমদমসিদা পোত্থোক পুথোক্নবা পুক্নিং থৌগত্তুনা মপান্দগী পুশিল্লকপা পোৎলমশিংদা তাংবগী চাং হন্থহল্লি, অমদি থবক পীরি। কোদশিং অসিনা পুল্লগা শিন্মীশিংগী য়াইফনবা অমদি ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবা ঙাক্লৌ পীরি। য়ুনিভর্সেলাইজেসন ওফ মিনিমম ৱেজেজ, প্রোহিবিসন ওফ জেন্দর দিস্ক্রিমিনেসন অমদি এক্সতেন্দেদ সোসিএল সিক্যুরিতী নচিংবা প্রোভিজনশিংনা শিন্মী পুম্নমক্তা কান্নহনগনি।
ৱারোইশিন
ভারতকী হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরনা লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন অমদি নাৎকী শক্তমদা মরুওইবা শক্লোন অমা লৌরি। খুঙ্গং অমদি সেমি-অর্বান মফম থুংনা খুৎহৈবা মিলিয়ন কয়াদা ঙাক্লৌ পীদুনা, মসিদা ভারতকী য়াম্লবা হান্নদগী চৎনরক্লবা হৈথোই শিংথোইবা অমদি ক্রাফ্তসমেনসিপকী লনগী মমি তারি। খুৎনা শাবা অমদি তুং কোইগদবা পোত্থোকশিংদা মালেমগী অপাম্বা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, সেক্তর অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা মতিং চাউনা লৈ। স্কিল ত্রেনিং, ক্লস্তর দিভেলপমেন্ত, মার্কেতিং সপ্পোর্ত, দিজিতেল প্লেতফোর্ম, অমদি এক্সপোর্ত ফেসিলিতেসন কোনশিল্লিবা লৈঙাক্কী থৌশিল অমদি স্কীমশিংনা খুৎহৈবশিংদা হেন্না ফবা খুদোংচাবা ফংহন্নবা অমদি মখোয়বা হেন্না পাক চাউবা কৈথেলদা চঙবা ঙমহন্নবা পান্দম থম্লি। ইন্তরভেন্সনশিং অসিনা পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহল্লি, ভেল্যু চেন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, অমদি খুৎহৈবশিংবু খুৎ থেক্লগা পাবা য়াবা অমদি হেন্না ৱাংবা শেন্থোক ফংবা ঙমহল্লি।
ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী লন, হৈথোই শিংথোইরবা খুৎহৈবশিং, অমদি চাং মান্নবা খুজিল থৌরাংগী ঙাক্লৌনা পুল্লগা, ভারতকী হেন্দিক্রাফ্ত সেক্তরনা পুম্নমক চাওখৎমিন্নবা পুরক্নবা, খুঙ্গংগী হিংনবগী লম্বীদা ঙাক্লৌ পীননবা, অমদি তুংদা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী খোঙজেলদা ৱাহন্থোক লৈবা থৌদাং লৌননবা মফম চপ চানা কন্দুনা লৈরি।
PIB রিছর্চ
রিফরেন্সশিং
DC-MSME (হেন্দিক্রাফ্তস):
About Us | Official website of Development Commissioner (Handicrafts), Ministry of Textiles, Government of India
https://handicrafts.nic.in/pdf/GIList.pdf
https://handicrafts.nic.in/pdf/NewCraft.pdf
handicrafts.nic.in/CraftDefinition.aspx
https://handicrafts.nic.in/pdf/Scheme.pdf
https://indian.handicrafts.gov.in/static-pdf/scheme-guideline.pdf
https://handlooms.nic.in/assets/img/upcoming_markeing/AMC2025-26_02-04-2025.pdf
M/o MSME:
sfurti.msme.gov.in/SFURTI/Reports/DPR_Functional_Upto.aspx
https://www.msme.gov.in/sites/default/files/MSME-ANNUAL-REPORT-2024-25-ENGLISH.pdf
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2022/apr/doc20224636101.pdf
M/o Textiles:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2199236&reg=1&lang=1
https://www.pib.gov.in/Pressreleaseshare.aspx?PRID=2089306&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2197522&reg=3&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2157864&reg=3&lang=2#:~:text=Govt,reliant
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2073886&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2197519&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2199515&reg=3&lang=1
M/o Finance:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2192229&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=149281&reg=3&lang=1
M/o Labour & Employment:
https://www.pib.gov.in/FactsheetDetails.aspx?Id=150508&reg=3&lang=1
Export Promotion Council for Handicrafts:
https://www.epch.in/sites/default/files/policies/exportsofhandicrafts.htm
Parliamentary Responses:
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AS237_eb5QqY.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU351_GpRWNL.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/184/AU4956_YS5OfB.pdf?source=pqals
Others:
https://ddnews.gov.in/en/president-murmu-to-confer-handicrafts-awards-on-december-9/
https://www.ibef.org/blogs/empowering-districts-empowering-india-the-odop-revolution
Click here for pdf file.