Ministry of Information & Broadcasting
Government Enhances Support for Print Media with Revised Advertisement Rates Based on Committee Recommendations
Revised Rates to Address Rising Input Costs and Help Newspapers Compete in Digital Era
10 DEC 2025 3:43PM by PIB Delhi
The Government constituted the 9th Rate Structure Committee (RSC) on 11 November 2021 to examine and recommend revisions in advertisement rates for print media.
The Committee consulted a wide range of stakeholders, including the Indian Newspaper Society (INS), All India Small Newspapers Association (AISNA), Small-Medium-Big Newspapers Society (SMBNS) and other representatives of large, medium and small publications.
The Committee assessed multiple cost parameters influencing print media operations, such as newsprint cost escalation, inflationary trends, processing and production expenses, employee wage liabilities, imported paper prices and other relevant inputs.
Based on these assessments, it submitted unanimous recommendations, which were accepted by the Government.
The Government has agreed to the recommendations of the Committee including relating to premium rates to be offered for colour advertisements, preferential positioning.
The revision of advertisement rates is commensurate with rising input costs and increasing competition for the print media from digital platforms.
Enhanced revenue flows will help sustain operations and strengthen local news ecosystems. Improved financial stability will also enable print media organisations to invest in better content creation, thereby serving public interest more effectively.
By recognising the continued relevance of print media within a diversified media landscape, the Government aims to ensure more effective dissemination of its communication and information to citizens.
Dr. L. Murugan, Minister of State for Information & Broadcasting and Parliamentary Affairs, shared this information in the Lok Sabha today in response to questions raised by Shri Suresh Kumar Shetkar, Shri Vijayakumar alias Vijay Vasanth, and Shri Manickam Tagore B.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସଂଶୋଧିତ ବିଜ୍ଞାପନ ହାର ସହିତ ମୁଦ୍ରିତ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ଥନ
ବର୍ଦ୍ଧିତ ଇନପୁଟ ଖର୍ଚ୍ଚର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଯୁଗରେ ସମ୍ବାଦପତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବା ପାଇଁ ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ସଂଶୋଧନ
10 DEC 2025 3:43PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାର ପ୍ରିଣ୍ଟ ମିଡିଆ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାପନ ଦରଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା ଓ ସଂଶୋଧନ ସୁପାରିଶ କରିବା ପାଇଁ ନଭେମ୍ବର ୧୧, ୨୦୨୧ରେ ୯ମ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କମିଟି (ଆରଏସ୍‌ସି) ଗଠନ କରିଥିଲେ।
କମିଟି ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ନ୍ୟୁଜପେପର୍ ସୋସାଇଟି (INS), ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍ମଲ୍ ନ୍ୟୁଜପେପର୍ ଆସୋସିଏସନ୍ (AISNA), ସ୍ମଲ୍-ମିଡିୟମ୍-ବିଗ୍ ନ୍ୟୁଜପେପର୍ ସୋସାଇଟି (SMBNS) ଏବଂ ବଡ଼, ମଧ୍ୟମ ଓ ଛୋଟ ପ୍ରକାଶନର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିଥିଲା।
କମିଟି ପ୍ରିଣ୍ଟ ମିଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂଚାଳନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଅନେକ ଖର୍ଚ୍ଚ ମାନକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିଥିଲା, ଯେପରିକି ସମ୍ବାଦପତ୍ର କାଗଜର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି, ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଧାରା, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦରମା ଦେୟ, ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା କାଗଜ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଇନପୁଟ୍।
ଏହି ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନକୁ ଆଧାର କରି, ଏହା ସର୍ବସମ୍ମତିରେ ସୁପାରିଶ ଦାଖଲ କରିଥିଲା, ଯାହାକୁ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ସରକାର କମିଟିର ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ରଙ୍ଗୀନ ବିଜ୍ଞାପନ ପାଇଁ ପ୍ରିମିୟମ ଦର ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନ ବିନ୍ୟାସ ପାଇଁ ସମ୍ପର୍କିତ ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ମିଳିତ ଅଛି।
ବିଜ୍ଞାପନ ଦରରେ ସଂଶୋଧନ, ବର୍ଦ୍ଧିତ ଇନପୁଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ପ୍ରିଣ୍ଟ ମିଡିଆକୁ ମିଳୁଥିବା ବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରତିସ୍ଫର୍ଦ୍ଧା ଏହା ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିଛି।
ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟ ସଂଚାଳନକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସମାଚାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ । ଉନ୍ନତ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରିଣ୍ଟ ମିଡିଆ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ତମ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଜନକଲ୍ୟାଣ ମଧ୍ୟ ସାଧିତ ହେବ।
ବିବିଧ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ପ୍ରିଣ୍ଟ ମିଡିଆର ନିରନ୍ତର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରି, ସରକାର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନାର ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରସାରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି।
ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ କୁମାର ଶେଟକର, ଶ୍ରୀ ବିଜୟକୁମାର ଓରଫ ବିଜୟ ବସନ୍ତ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ମାନିକମ ଟାଗୋର ବି. ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଠାଯାଇଥିବା ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ସୂଚନା, ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍. ମୁରୁଗନ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।