PIB Headquarters
Lok Adalats: Justice That Speaks for the People
Accessible, Compassionate and Timely Resolution for Every Citizen
13 DEC 2025 1:51PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Lok Adalats is a friendly and informal forum where disputes are resolved by consensus, not contest.
• From National to Taluk-level authorities, they ensure timely and locally accessible dispute resolution across India.
• National and E-Lok Adalats settle millions of cases annually, offering fast, cost-effective resolutions and reducing court backlogs.
• Permanent Lok Adalats handle essential service disputes using conciliation and adjudication, ensuring citizens receive timely, fair outcomes.
Introduction: Where Justice Meets People, Hope Finds Its Voice
On a quiet Saturday morning in a small district town, the usually silent court complex hums with a different kind of energy. Outside, you see farmers with land disputes, shopkeepers resolving payment issues, families settling long-pending claims, and bank officials sifting through files, all gathered with a shared hope that today, years of waiting may finally end. There is no tense courtroom drama, no intimidating legal jargon. Instead, there is conversation, negotiation, and an unusual sense of relief that justice might actually be simple.
This is the spirit of the Lok Adalat, India’s people-centric forum where disputes are settled not by contest, but by consensus. Lok Adalats have become one of India’s most trusted alternative dispute resolution mechanisms. Whether held in court premises, community halls, or virtually through E-Lok Adalats, they bring justice closer to citizens, saving time, reducing costs, and cutting the burden on courts. Unlike formal courts, Lok Adalats are informal, friendly platforms where parties sit together and work out on solutions they can both accept. There are no court fees, no complex procedures, and no winners or losers. The effort is not to decide who is right, but to help people find a practical, fair, and quick resolution so they can move on with their lives.
Statutory Foundation: The Legal Services Authorities Act, 1987
By embedding Lok Adalats within the Legal Services Authorities Act, 1987, India ensures a legally robust & deeply humane model of justice.
Lok Adalats did not emerge in isolation, they evolved from a broader national commitment to ensure that every person, regardless of income or background, can access justice with dignity. This commitment took a concrete legal form through the Legal Services Authorities Act, 1987. This is a landmark legislation that transformed free legal aid and alternative dispute resolution from scattered initiatives into a structured, nationwide system.
• The Act lays down the structure, powers, and functions of
Lok Adalats, ensuring that settlements reached through conciliation carry the same legal force as a court decree.
• The statutory backing enhances credibility and also reinforces confidence among citizens and institutions to resolve disputes amicably outside traditional courtrooms.
• No court fee is payable when a matter is filed in a Lok Adalat.
Key Legal Provisions of Legal Services Authorities Act, 1987
Establishment of Lok Adalats at various levels (State, District, Taluk, High Court, Supreme Court) ensures a nationwide, institutional structure for accessible dispute resolution.
Referral of cases, pending in court or pre-litigation matters, to Lok Adalats to ensure early resolution option without lengthy litigation.
Lok Adalats function on a conciliation model, with a co-operative and non-adversarial approach.
Already paid court fees is refunded when the case is settled, encouraging settlement and relief for litigants.
Award of Lok Adalat is final & binding, deemed as a civil court decree and no appeal is permitted for quick finality and enforceability.
Establishment & jurisdiction of Permanent Lok Adalats for public utility services leads to faster resolutions.
Institutional Architecture: National to Taluk-Level Structure
The 4- tiered institutional design ensures that Lok Adalats are not just symbolic events in major cities but a functioning, accessible mechanism across urban centres, small towns, and rural belts.
The strength of the Lok Adalat system lies in its 4-tiered structure that reaches citizens across every level of governance, from the Supreme Court down to Taluk courts. This institutional framework ensures that no individual is too far from a forum for quick, affordable and conciliatory justice. The structure operates through a coordinated chain of Legal Services Authorities, enabling nationwide uniformity while responding to local needs.
The 4-Tiered Organisational Structure
Level & Leadership
Key Functions
National Legal Services Authority (NALSA) under Chief Justice of India
Policy direction, regulations, National Lok Adalat calendar, monitoring and coordination.
State Legal Services Authority (SLSA) under Chief Justice of HC & Executive Chairman
Implement NALSA policy, organise Lok Adalats (including High Court matters), legal aid delivery, preventive legal services.
District Legal Services Authority (DLSA) under District & Sessions Judge
Coordinate with Taluk Legal Services Committee (TLSCs), organise district-level Lok Adalats, manage legal aid and local implementation.
District Legal Services Authority (DLSA) under Seniormost Judicial Officer
Conduct Lok Adalats in taluka/mandal, grassroots legal aid, first-point citizen access.
Through this architecture, the promise of easy, timely, people-centric justice becomes a practical reality for millions.
National Lok Adalats (NLAs): A Mission-Mode Delivery Mechanism
DID YOU KNOW?
Every year, NALSA releases a National Lok Adalat calendar. It announces dates in advance for simultaneous sittings across all courts.
These pre-set dates give courts, lawyers, litigants, and government departments the breathing space to identify cases, prepare files, and encourage settlements ahead of time.
While Lok Adalats operate throughout the year in different jurisdictions, National Lok Adalats extend this framework by conducting simultaneous, nationwide sittings on a single day at all levels of the judiciary and aims at clearing a large volume of cases in a time bound manner. The general procedure of National Lok Adalat ensures that involved parties are given a reasonable opportunity of being heard before referral. Cases (both pre-litigation and pending) are referred to Lok Adalats either by a court or by the Legal Services Authority (be it SLSA or DLSA). A court may refer a pending case when both parties consent, one party applies and the court sees scope for settlement, or the court itself finds the matter fit. Pre-litigation disputes can also be sent on an application by any party.
Even during COVID-19, this calendar-driven system allowed for rapid adaptation, giving rise to E-Lok Adalats, which enabled remote participation and brought justice directly into people’s homes.
The scale of mobilisation is unmatched in the global justice ecosystem. Thousands of benches operate on the same day, supported by judicial officers, conciliators, para-legal volunteers and staff, transforming ordinary court complexes into bustling centres of resolution and compromise.
The outcomes of these mission-mode efforts have been extraordinary. These are not just statistics, they reflect households gaining closure, small traders resolving disputes, accident victims receiving compensation, and countless litigants stepping out of long-pending cases that had drained time, resources and emotional energy.
National Lok Adalats show what is possible when the justice system adopts a campaign mindset: speed with sensitivity, scale with fairness, and efficiency rooted in compassion.
National Lok Adalat: The Framework
• Cases are referred as per the procedure prescribed under the Legal Services Authorities Act, 1987.
• Necessary directions are issued to conduct pre-Lok Adalat or pre-conciliation sittings before the scheduled date of National Lok Adalat, ensuring scope of an amicable settlement.
• Pending cases disposed of during Lok Adalat are updated on the National Judicial Data Grid (NJDG), promoting use of technology or digital platforms.
• Extensive awareness campaigns are organised to enhance participation of parties.
Permanent Lok Adalats (PLAs): Ensuring Quick Relief in Public Utility Services
Coverage
Public Utility Services (e.g., transport, electricity, water, postal, telecom)
Jurisdiction: Upto ₹ 1 Crore
Panel Composition: Chairperson + 2 Members (with relevant expertise)
As a specialised forum dedicated to pre litigation conciliation and settlement, Permanent Lok Adalats (PLAs) have emerged as an important mechanism for resolving everyday service-related disputes. PLAs (Sections 22B-22E) under the Legal Services Authorities Act, 1987, resolve disputes connected to public utility services areas such as transport, telecommunications, electricity, water supply and postal services.
Unlike regular Lok Adalats, these bodies exist as permanent forums with authority not only to conciliate but also to decide disputes when settlement fails, ensuring certainty and closure. The Award of the Permanent Lok Adalat is final and binding on all the parties.
Performance Snapshot: Millions of Lives, Countless Resolutions
Lok Adalats across India have continued to deliver speedy, cost-effective, and accessible justice in recent years. National, State, and Permanent Lok Adalats, along with the digital E‑Lok Adalats, have collectively resolved disputes ranging from pre-litigation cases to pending court matters. Their combined efforts have significantly reduced the burden on traditional courts while ensuring citizens receive timely settlements and binding decisions. This overall strive has improved public trust in alternative dispute resolution, and substantial savings of time and resources for both litigants and the justice system, as showcased by high number of resolved cases.
Conclusion: Resolving Disputes, Rebuilding Trust, Renewing Lives
As the day winds down in court complexes across the country after a busy day of Lok Adalat, a quiet sense of satisfaction lingers in the air. Lok Adalats and Permanent Lok Adalats, now complemented by E‑Lok Adalats, show that justice need not be distant or intimidating. It can be accessible, empathetic, and empowering. Every settlement is a story of understanding, every resolved case a moment of trust restored between citizens and the system. In this quiet, persistent way, the Lok Adalat system reminds us that justice is not just about laws and courts, it is about people, dignity, and the simple, profound right to move forward in life with fairness and hope.
References
Ministry Of Law & Justice:
https://nalsa.gov.in/lok-adalats/
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s32e45f93088c7db59767efef516b306aa/uploads/2025/09/202509171342021284.pdf
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s38261bae60fcef985b46667cf365e690b/uploads/2025/12/20251208634523449.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2100326&reg=3&lang=2
https://doj.gov.in/access-to-justice-for-the-marginalized/
https://nalsa.gov.in/faqs/#1743592297157-684e9890-2d0b
https://nalsa.gov.in/faqs/#1743592298196-ba4b10d1-37f2
https://nalsa.gov.in/national-lok-adalat/
https://nalsa.gov.in/permanent-lok-adalat/
https://nalsa.gov.in/the-legal-services-authorities-act-1987/
https://nalsa.gov.in/lokadalats/#:~:text=Lok%20Adalat%20is%20one%20of,Legal%20Services%20Authorities%20Act%2C%201987
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1848734&reg=3&lang=2
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s39f329089b8d9644b96ba05d545355d67/uploads/2025/06/202506042007507813.pdf
Lok Sabha:
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/184/AU4710_TmG1Ss.pdf?source=pqals
Press Information Bureau:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2187718&reg=3&lang=2
Others:
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s38261bae60fcef985b46667cf365e690b/uploads/2025/12/20251208634523449.pdf
https://www.indiacode.nic.in/bitstream/123456789/10960/1/the_legal_service_authorities_act%2C_1987.pdf
Click here to see PDF

PIB Headquarters
ଲୋକ ଅଦାଲତ : ନ୍ୟାୟ ଯାହାକି ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱର ପାଲଟିଛି
13 DEC 2025 1:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ, ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ଓ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ସମାଧାନ
ପ୍ରମୁଖ ବିନ୍ଦୁ
• ଲୋକ ଅଦାଲତ ହେଉଛି ସଦଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଅନୌପଚାରିକ ମଞ୍ଚ ଯେଉଁଠି ଲଢ଼େଇ କରି ନୁହେଁ, ବରଂ ସହମତି ଭିତ୍ତିରେ ବିବାଦର ସମାଧାନ କରାଯାଏ।
• ଜାତୀୟସ୍ତରରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ତାଲୁକ ସ୍ତରର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଯାଏ, ସାରା ଭାରତରେ ଲୋକେ ଯେମିତି ଠିକ୍ ସମୟରେ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ବିବାଦର ସମାଧାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇବେ, ତାହା ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ।
• ଜାତୀୟ ଓ ଇ-ଲୋକ ଅଦାଲତ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମାମଲାର ସମାଧାନ କରନ୍ତି। କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଓ ତୁରନ୍ତ ବିବାଦର ସମାଧାନ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ଦ୍ୱାରା କୋର୍ଟରେ ପଡ଼ି ରହିଥିବା ମାମଲାର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ।
• ବୁଝାମଣା ଓ ବିଚାର ଜରିଆରେ ସ୍ଥାୟୀ ଲୋକ ଅଦାଲତ ଜରୁରୀ ସେବା ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିଥାଏ। ନାଗରିକ ଯେମିତି ଠିକ୍ ସମୟରେ ଉଚିତ ନ୍ୟାୟ ପାଇବେ, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
ଉପକ୍ରମ:ଯେଉଁଠି ଲୋକଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳେ, ସେଠାରେ ଆଶାକୁ ମିଳିଥାଏ ସ୍ୱର
କୌଣସି ଶନିବାରର ଏକ ଶାନ୍ତ ସକାଳରେ ଏକ ଛୋଟ ଜିଲ୍ଲାର ସଦର ମହକୁମାରେ ସାଧାରଣତଃ ଶାନ୍ତ ରହୁଥିବା ଅଦାଲତ ପରିସରରେ ଏକ ଅଲଗା ପ୍ରକାରର ଶକ୍ତି ସଂଚାର ହେଉଛି। ବାହାରେ ଆପଣ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ ଜମି ବିବାଦକୁ ନେଇ ଲଢୁଥିବା ଚାଷୀ, କାରବାର ସଂପର୍କିତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନରେ ଲାଗିଥିବା ବ୍ୟବସାୟୀ, ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଦାବିର ସମାଧାନ କରିବରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିବା ପରିବାର ଓ ଫାଇଲ ଚାଷ କରୁଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଧିକାରୀ। ଏମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକ ମିଳିତ ଆଶା ନେଇ ଏଠାରେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କର ଆଶା ହେଲା ବର୍ଷ ବର୍ଷର ଅପେକ୍ଷା ଏବେ ଶେଷ ହୋଇପାରେ। ଏଠାରେ ନା ଅଦାଲତର ଉତ୍ତେଜନାପୂର୍ଣ୍ଣ ନାଟକ ଅଛି ନା କୌଣସି ଆଇନ କାନୁନର ଜଟିଳ ଶବ୍ଦାବଳୀ। ତା ବଦଳରେ ଏଠାରେ ଅଛି ଆଲୋଚନା, ବୁଝାମଣା ଏବଂ ବାସ୍ତବରେ ନ୍ୟାୟ ଏତେ ସହଜ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଆଣିଦେଇଛି।
ଏହା ହେଉଛି ଲୋକ ଅଦାଲତର ଭାବନା ଯାହା ହେଉଛି ଭାରତର ଲୋକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ମଞ୍ଚ । ଏଠାରେ ଆରୋପ ପ୍ରତ୍ୟୋରୋପରେ ବିବାଦର ସମାଧାନ କରାଯାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣାରେ ସମାଧାନ ହୋଇଥାଏ। ଭାରତରେ ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ପାଲଟି ଯାଇଛି ଲୋକ ଅଦାଲତ। ଅଦାଲତ ପରିସରରେ ଏହାର ଆୟୋଜନ ହେଉ କି ସାମୁଦାୟିକ ସଭାରେ ହେଉ ଅବା ଇ ଲୋକ ଅଦାଲତ ଜରିଆରେ ଅନଲାଇନରେ ହେଉ, ଲୋକ ଅଦାଲତ ନ୍ୟାୟକୁ ଲୋକଙ୍କ ପାଖକୁ ଆଣିଥାଏ, ସମୟ ବଞ୍ଚାଇଥାଏ, କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥାଏ ଓ ଅଦାଲତର କାମ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ଔପଚାରିକ ଅଦାଲତ ବିପରୀତ ଲୋକ ଅଦାଲତ ହେଉଛି ଅନୌପଚାରିକ, ସଦ୍‌ଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ । ଏଠାରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକାଠି ବସି ଏପରି ସମାଧାନ ବାହାର କରିବାର ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି, ଯାହାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମାନିବେ। ଏଠାରେ କୌଣସି କୋର୍ଟ ଫି ଦରକାର ହୁଏ ନାହିଁ, କୌଣସି ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ। କେହି ହାରିବାର ନାହିଁ କି କେହି ଜିତିବାର ନାହିଁ। କିଏ ଠିକ୍ କିଏ ଭୁଲ -ଏହା ମଧ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ଏଠାରେ କରାଯାଏ ନାହିଁ। ବରଂ ଲୋକଙ୍କୁ ବାସ୍ତବତାପୂର୍ଣ୍ଣ, ନିରପେକ୍ଷ ଓ ତୁରନ୍ତ ସମାଧାନ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନେ ଜୀବନରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପାରିବେ।
ଆଇନଗତ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର : ଦି ଲିଗାଲ୍ ସର୍ଭିସେସ୍ ଅଥରିଟି ଆକ୍ଟ, ୧୯୮୭
ଲିଗାଲ୍ ସର୍ଭିସେସ୍ ଅଥରିଟି ଆକ୍ଟ, ୧୯୮୭ ଅଧୀନରେ ଲୋକ ଅଦାଲତକୁ ଆଣି କ ଆଇନଗତ ଦୃଢତା ଓ ଗଭୀର ମାନବିକତାପୂର୍ଣ୍ଣ ନ୍ୟାୟର ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଭାରତ ।
ଲୋକ ଅଦାଲତ ଏମିତି ଅଚାନକ ଆସି ନାହିଁ। ବରଂ ଏହା ଏକ ବ୍ୟାପକ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପରୁ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ସେ ଧନୀ ହେଉ କି ଗରିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବ।
ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଲିଗାଲ୍ ସେବା ଅଧିନିୟମ, ୧୯୮୭ ଜରିଆରେ ଏକ ଠୋସ୍ ଆଇନଗତ ରୂପ ଦିଆଗଲା। ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ଆଇନ ଯାହା ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ହୋଇ ପଡ଼ିଥିବା ମାଗଣା ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଓ ବିବାଦ ସମାଧାନର ଏକ ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିଛି।
• ଏହି ଆଇନ ଲୋକ ଅଦାଲତର ଢାଞ୍ଚା, କ୍ଷମତା ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ। କୌଣସି କୋର୍ଟଙ୍କ ରାୟରେ ଯେତିକି ଆଇନଗତ କ୍ଷମତା ଥାଏ, ଆପୋଷ ଆଲୋଚନା ଜରିଆରେ ହେଉଥିବା ଲୋକ ଅଦାଲତର ସମାଧାନରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି କ୍ଷମତା ଅଛି ବୋଲି ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
• ଏହି ଆଇନଗତ ସମର୍ଥନ ଲୋକ ଅଦାଲତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଏହା ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ କୋର୍ଟ ବାହାରେ କୌଣସି ବିବାଦର ସମାଧାନ ନେଇ ନାଗରିକ ଓ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦୋହରାଇଥାଏ।
• ଲୋକ ଅଦାଲତରେ ଯଦି କୌଣସି ମାମଲା ରୁଜୁ ହୁଏ, ସେଥିପାଇଁ କୌଣସି ଫି ଦେବାକୁ ପଡ଼େ ନାହିଁ।
ଲିଗାଲ୍ ସର୍ଭିସେସ୍‌ ଅଥରିଟି ଆକ୍ଟ, ୧୯୮୭ର ପ୍ରମୁଖ ଆଇନଗତ ପ୍ରାବଧାନ
• ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା, ତାଲୁକ,ହାଇକୋର୍ଟ, ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ପରି ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଲୋକ ଅଦାଲତ ସ୍ଥାପନ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସଂସ୍ଥାଗତ ବିବାଦ ସମାଧାନର ସୁଲଭତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ
• ରେଫରାଲ୍ ମାମଲା, କୋର୍ଟରେ ବହୁ ଦିନ ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ମାମଲା ବା କୋର୍ଟରେ କୌଣସି ମାମଲା ପହଞ୍ଚିବା ଆଗରୁ ଅନେକ ମାମଲାକୁ ଲୋକ ଅଦାଲତକୁ ପଠାଇ ଦିଆଯାଏ। ଦୀର୍ଘ ଆଇନଗତ ଲଢ଼େଇ ବିନା ଏହା ତୁରନ୍ତ ସମାଧାନକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
• ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା ଢାଞ୍ଚାରେ କାମ କରିଥାଏ ଲୋକ ଅଦାଲତ। ସହଯୋଗ ଭିତ୍ତିରେ ଓ ବିନା କୌଣସି ବିବାଦର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଏହା କାମ କରିଥାଏ।
• ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ମାମଲାର ସମାଧାନ ହୋଇଥାଏ, ଏ ସଂପର୍କିତ କୋର୍ଟ ଫି ମୁଦେଇ ମୁଦାଲାଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଦିଆଯାଏ। ଏହା ଦ୍ୱାରା କୋର୍ଟ ବାହାରେ ସମାଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇ ଆଇଗତ ଲଢେଇରୁ ମୁକ୍ତି ଦିଆଯାଏ।
• ଲୋକ ଅଦାଲତଙ୍କ ରାୟ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଓ ଏହା ସର୍ବମାନ୍ୟ ହୋଇଥାଏ। ଏହାକୁ ସିଭିଲ କୋର୍ଟର ଡିକ୍ରି ସହିତ ସମାନ ଓ ଅପିଲ୍ ପାଇଁ ଅନୁମିତ ମିଳେ ନାହିଁ। ଫଳରେ ତୁରନ୍ତ ଓ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଫଇସଲା ଆସିଥାଏ ଯାହାକୁ ଲୋକେ ମାନିଥାନ୍ତି।
• ତୁରନ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଲୋକ ଅଦାଲତ ସ୍ଥାପନ ଓ ସୀମା ପରିସର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ।
ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଗଠନ : ଜାତୀୟ ସ୍ତରରୁ ତାଲୁକ ସ୍ତରର ଢାଞ୍ଚା
ଲୋକ ଅଦାଲତର ୪ ସ୍ତରୀୟ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଡିଜାଇନ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ ଯେ, ଏହା କେବଳ ବଡ଼ ବଡ଼ ମେଟ୍ରୋ ସିଟିରେ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଘଟଣା ନୁହେଁ। ବରଂ ଲୋକ ଅଦାଲତ ହେଉଛି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ, ନ୍ୟାୟ ପାଇବାର ଏକ ସୁଲଭ ପଦ୍ଧତି ଯାହାକି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଛୋଟ ମୋଟ ସହର ଓ ବଡ଼ ବଡ଼ ନଗରରେ ବି ଉପଲବ୍ଧ।
ଲୋକ ଅଦାଲତର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ରହିଛି ଏହାର ଚାରିସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚାରେ ରହିଛି। ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ତାଲୁକ ସ୍ତରର ଅଦାଲତ ଯାଏ, ଶାସନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହା ପହଞ୍ଚିଥାଏ। ଏହି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଢାଞ୍ଚା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ, କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଶୀଘ୍ର, ସୁଲଭ ଓ ସରଳ ନ୍ୟାୟର ମଞ୍ଚରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେବେ ନାହିଁ। ଏହି ଢାଞ୍ଚା ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣର ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଶୃଙ୍ଖଳା ଜରିଆରେ ପରିଚାଲିତ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ ଓ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସମାନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥାଏ।
ଏହି ଢାଞ୍ଚା ଜରିଆରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ସହଜରେ, ଠିକ୍ ସମୟରେ, ଜନ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନ୍ୟାୟ ପହଞ୍ଚିବା ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି
ଜାତୀୟ ଲୋକ ଅଦାଲତ (ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଏ): ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ପଦ୍ଧତିର ଏକ ମିଶନ୍ ମୋଡ୍
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ?
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଏସ୍‌ ଏକ ଜାତୀୟ ଲୋକ ଅଦାଲତ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ପ୍ରକାଶ କରିଥାଏ। ବିଭିନ୍ନ କୋର୍ଟରେ ଏକ ସମୟରେ ଲୋକ ଅଦାଲତ କରିବାର ତାରିଖ ବହୁ ଆଗରୁ ଘୋଷଣା କରିଥାଏ। ଫଳରେ କୋର୍ଟ, ଓକିଲ, ମୁଦେଇ ମୁଦାଲା, ସରକାରୀ ବିଭାଗ ବିଭିନ୍ନ ମାମଲା ଖୋଜିବାରେ, କାଗଜପତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଓ ସମୟ ଆଗରୁ ବୁଝାମଣା ଜରିଆରେ ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସମୟ ପାଆନ୍ତି।
ବିଭିନ୍ନ କୋର୍ଟଙ୍କ ଅଧୀନରେ ବର୍ଷ ସାରା ଲୋକ ଅଦାଲତ ଚାଲିଥାଏ। ଜାତୀୟ ଲୋକ ଅଦାଲତ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜିତ କରିଥାଏ। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଅଧିକ ମାମଲା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ସମାଧାନ କରିବା। ଜାତୀୟ ଲୋକ ଅଦାଲତର ସାଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏହି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ ଯେ, ସମସ୍ତ ପକ୍ଷକୁ ମାମଲା ପଠାଇବା ଆଗରୁ ଶୁଣାଣିର ଏକ ଉଚିତ ଅବସର ମିଳୁ। ମାମଲା (ମୋକଦ୍ଦମାର ଆଗରୁ ଓ ପଡ଼ି ରହିଥିବା ଉଭୟ ପ୍ରକାର) ଲୋକ ଅଦାଲତ ବା ପାରମ୍ପରିକ ଅଦାଲତ ବା ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଲ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏ ବା ଡିଏଲ୍‌ଏସ୍‌ଏ) ଦ୍ୱାରା ପଠାଯାଏ। ଅଦାଲତ ସେତେବେଳେ ପଡ଼ି ରହିଥିବା କୌଣସି ଏକ ମାମଲା ପଠାନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଉଭୟପକ୍ଷ ସହମତ ହୁଅନ୍ତି, ଏକ ପକ୍ଷ ଆବେଦନ କରିଥାଏ ଓ ସମାଧାନ ହେବାର ଅଦାଲତ ଦେଖନ୍ତି କିମ୍ୱା ଅଦାଲତ ନିଜେ ମାମଲାକୁ ଉଚିତ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି। ମୋକଦ୍ଦମା ଆଗର ବିବାଦକୁ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ପକ୍ଷର ଆବେଦନ ଦ୍ୱାରା ପଠା ଯାଇ ପାରିବ।
ଏହି ମିଶନ ମୋଡରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିବା ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଯୋଗୁଁ ଅସାଧାରଣ ଫଳ ମିଳୁଛି। ଏହା କେବଳ ଏକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ବହୁ ପରିବାରକୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ମିଳିଛି, ଛୋଟ ମୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ ନିଜ ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି, ଦୁର୍ଘଟଣାର ଶିକାର ହୋଇଥିବା ଲୋକ କ୍ଷତିପୂରଣ ପାଇଛନ୍ତି ଓ ଅସଂଖ୍ୟ ବନ୍ଦୀ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଲମ୍ୱା ମାମଲାରୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି।
ଜାତୀୟ ଲୋକ ଅଦାଲତ ଏହା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ଅଭିଯାନର ରୂପ ନିଏ, ସେତେବେଳେ କଣ ସମ୍ଭବ ହୁଏ : ସହାନୁଭୂତି ସହିତ ଗତି, ନିରପେକ୍ଷତାର ସହିତ ବିଶାଳତା, ସହାନୁଭୂତିର ସହିତ ଦକ୍ଷତା
ଜାତୀୟ ଲୋକ ଅଦାଲତ : ଏହାର ଢାଞ୍ଚା
• ଆଇନ ସେବା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଅଧିନିୟମ, ୧୯୮୭ ଅଧୀନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ପଦ୍ଧତି ଅନୁସାରେ ମାମଲା ରେଫର୍ କରାଯାଏ।
• ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାରିଖରେ ଜାତୀୟ ଲୋକ ଅଦାଲତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବା ଆଗରୁ ପ୍ରାକ୍‌ ଲୋକ ଅଦାଲତ ବା ପ୍ରାକ୍-ବୁଝାମଣା ବୈଠକ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଏ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆପୋଷ ବୁଝାମଣାର ଏକ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ।
• ପଡ଼ି ରହିଥିବା କେତେ ମାମଲା ଲୋକ ଅଦାଲତରେ ସମାଧାନ ହେଲା, ତାର ହିସାବ ରଖାଯାଏ ଜାତୀୟ ବିଚାର ବିଭାଗୀୟ ଡାଟା ଗ୍ରୀଡ୍ ରେ (ଏନ୍‌ଜେଡିଜି)। ଫଳରେ ଟେକ୍ନୋଲଜି କିମ୍ୱା ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଥାଏ।
• ଲୋକ ଅଦାଲତରେ ଯେମିତି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସାମିଲ ହେବେ, ସେଥିପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ କରାଯାଏ।
ସ୍ଥାୟୀ ଲୋକ ଅଦାଲତ (ପିଏଲ୍‌ଏ) : ସାର୍ବଜନୀନ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା ସଂପର୍କିତ ମାମଲାର ତୁରନ୍ତ ସମାଧାନ
କଭରେଜ୍
ସାର୍ବଜନୀନ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା (ଉଦାହରଣସ୍ୱରୂପ-ପରିବହନ, ବିଜୁଳି, ପାଣି, ଡାକ ଓ ଫୋନ୍)
ଅଧିକାର କ୍ଷେତ୍ର: ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
ପାନେଲ ଢାଞ୍ଚା: ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଓ ଦୁଇ ଜଣ ସଭ୍ୟ (ସଂପୃକ୍ତ ବିଷୟରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ହୋଇଥିବେ)
ମୋକଦ୍ଦମା ଆଗରୁ ବୁଝାମଣା ଓ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଏକ ବିଶେଷ ମଞ୍ଚ ଭାବେ ସ୍ଥାୟୀ ଲୋକ ଅଦାଲତ (ପିଏଲ୍‌ଏ) ସେବା ସଂପର୍କିତ ନିତିଦିନିଆ ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ଅଧିନିୟମ, ୧୯୮୭ ଅନୁସାରେ ସ୍ଥାୟୀ ଲୋକ ଅଦାଲତ (ଧାରା ୨୨ ବି-୨୨ଇ) ପରିବହନ, ଦୂରସଂଚାର, ବିଜୁଳି, ପାଣି ଓ ଡାକ ସେବା ପରି ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ସହିତ ସଂପୃକ୍ତ ବିବାଦର ସମାଧାନ କରାଯାଏ।
ନିୟମିତ ଲୋକ ଅଦାଲତର ବିପରୀତ ଏହି ସବୁ ସଂସ୍ଥା ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ରହିଥାଏ। ଏହା ପାଖରେ ନା କେବଳ ସମାଧାନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥାଏ ବରଂ କୌଣସି ବିବାଦର ସମାଧାନରେ ବିଫଳ ହେଲେ ଏହା ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ରାୟ ଦେବାର ମଧ୍ୟ ଅଧିକାର ଅଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ବିବାଦାର ସମାଧାନ ନିଶ୍ଚିତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା ରହିଥାଏ। ସ୍ଥାୟୀ ଲୋକ ଅଦାଲତର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଓ ଏହା ସମସ୍ତ ପକ୍ଷକୁ ମାନ୍ୟ ଅଟେ।
ଲୋକ ଅଦାଲତଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ବିବରଣୀ
ଏଇ କିଛି ବର୍ଷରେ ଲୋକ ଅଦାଲତ ସାରା ଦେଶରେ ତ୍ୱରିତ, ଶସ୍ତା ଓ ସୁଲଭ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଜାରି ରଖିଛି। ଜାତୀୟ, ରାଜ୍ୟ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ଲୋକ ଅଦାଲତ ସହିତ ଡିଜିଟାଲ ଇ ଲୋକ ଅଦାଲତ ମିଳିତ ଭାବେ ମୋକଦ୍ଦମା ଆଗରୁ ମାମଲାକୁ ନେଇ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ମାମଲାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ପାରମ୍ପରିକ ଅଦାଲତ ଉପରେ ବୋଝ ବହୁତ କମିଛି। ଏହା ସହିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଠିକ ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବା ଓ ଏପରି ରାୟ ମିଳିବ ଯାହାକି ସର୍ବମାନ୍ୟ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି। ଏହି ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରୟାସରେ ବିକଳ୍ପ ବିବାଦ ସମାଧାନରେ ଜନତାଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଛି ଓ ମୋକଦ୍ଦମା କରିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ସମୟ ଓ ସମ୍ୱଳର ସଂଚୟ ହୋଇଛି। ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ମାମଲାର ସମାଧାନ ଏହା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି।
ଶେଷ କଥା : ବିବାଦର ସମାଧାନ, ବିଶ୍ୱାସ ପୁନଃପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଜୀବନର ନବୀକରଣ
ସାରା ଦେଶର ଅଦାଲତ ପରିସରରେ ଲୋକ ଅଦାଲତର ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଦିନ ଯେତେବେଳେ ଶେଷ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ଲାଗିଥାଏ। ଲୋକ ଅଦାଲତ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ଲୋକ ଅଦାଲତ ଯେଉଁଥିରେ ଏବେ ଇ ଲୋକ ଅଦାଲତ ବି ସାମିଲ ହୋଇଛି, ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିଥାଏ ଯେ, ନ୍ୟାୟ ଦୂର କିମ୍ୱା ଡରାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ। ଏହା ହେଉଛି ସୁଲଭ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଓ ସଶସ୍ତ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଧାନ ବୁଝାମଣାର ଗୋଟିଏ କାହାଣୀ ହୋଇଥାଏ, ସମାଧାନ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାମଲା ନାଗରିକଓ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସର ଏକ ସୁଯୋଗ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ନୀରବ ଓ ସୁଦୃଢ଼ ଉପାୟରେ ଲୋକ ଅଦାଲତ ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ, ନ୍ୟାୟ କେବଳ ଆଇନ କାନୁନ କୋର୍ଟ କଚେରି ନୁହେଁ, ଏହା ହେଉଛି ଜନସାଧାରଣ ସଂପର୍କରେ, ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନର କଥା ଏବଂ ସରଳ, ଦୃଢ଼ ଅଧିକାର ସହିତ ଜୀବନରେ ଯଥାର୍ଥ ଓ ଆଶା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଅଧିକାର।
References
Ministry Of Law & Justice:
https://nalsa.gov.in/lok-adalats/
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s32e45f93088c7db59767efef516b306aa/uploads/2025/09/202509171342021284.pdf
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s38261bae60fcef985b46667cf365e690b/uploads/2025/12/20251208634523449.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2100326&reg=3&lang=2
https://doj.gov.in/access-to-justice-for-the-marginalized/
https://nalsa.gov.in/faqs/#1743592297157-684e9890-2d0b
https://nalsa.gov.in/faqs/#1743592298196-ba4b10d1-37f2
https://nalsa.gov.in/national-lok-adalat/
https://nalsa.gov.in/permanent-lok-adalat/
https://nalsa.gov.in/the-legal-services-authorities-act-1987/
https://nalsa.gov.in/lokadalats/#:~:text=Lok%20Adalat%20is%20one%20of,Legal%20Services%20Authorities%20Act%2C%201987
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1848734&reg=3&lang=2
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s39f329089b8d9644b96ba05d545355d67/uploads/2025/06/202506042007507813.pdf
Lok Sabha:
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/184/AU4710_TmG1Ss.pdf?source=pqals
Press Information Bureau:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2187718&reg=3&lang=2
Others:
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s38261bae60fcef985b46667cf365e690b/uploads/2025/12/20251208634523449.pdf
https://www.indiacode.nic.in/bitstream/123456789/10960/1/the_legal_service_authorities_act%2C_1987.pdf