Ministry of Cooperation
4th Cooperative Mela 2025 Inaugurated in Assam
Union MoS Krishan Pal Gurjar cites cultural ethos of Mahapurush Srimanta Sankardev and Mahapurush Madhavdev as foundation for cooperative resurgence
13 DEC 2025 4:10PM by PIB Guwahati
The 4th Cooperative Mela 2025, organised by the Cooperation Department, Government of Assam, under the guidance of the Ministry of Cooperation, Government of India, was inaugurated today at AEI Ground, Chandmari. The three-day event, scheduled from December 13 to 15, 2025, aims to showcase the strength, diversity, and potential of the cooperative movement in Assam.
The Mela was formally inaugurated by Union Minister of State for Cooperation, Government of India, Shri Krishan Pal Gurjar, in the august presence of Minister for Cooperation, Government of Assam, Shri Jogen Mohan.
The Union Minister of State, Cooperation, addressing the Cooperative Fair in Guwahati, emphasized that the cooperative movement in Assam is a natural extension of the state's deep cultural and spiritual ethos. The Minister paid tribute to the great saintly figures of the region, Mahapurush Srimanta Shankaradev and Mahapurush Madhavdev, whose teachings on unity, equality and service to society form the very foundation of the cooperative spirit.
The Union MoS noted that under the decisive leadership of the Prime Minister, and the focused guidance of the Union Minister of Cooperation, the national vision of "Sahkar Se Samriddhi" (Prosperity through Cooperation) is transforming into a vibrant reality. He highlighted the establishment of the Ministry of Cooperation in 2021 as a historic step, providing the necessary institutional impetus and a clear blueprint for an all-round, world-class cooperative system in India by 2047.
Shri Gurjar specifically praised the acceleration of reforms in Assam, crediting the dynamic leadership of Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma and the dedicated efforts of the State Cooperation Minister, Shri Jogen Mohan, for the sector’s visible resurgence. This state-level proactive implementation has positioned Assam as a leader in key national initiatives, including the 100% computerization of Primary Agricultural Credit Societies (PACS), with over 800 PACS already adopting the new Model Byelaws. The Minister noted that this progress is empowering youth and women, fostering entrepreneurship in diverse sectors and contributing to financial inclusion for over 32 lakh members. Assam is now firmly aligned with the National Cooperative Policy 2025's ambitious goal of establishing one cooperative in every village by 2026, urging collective effort to build a prosperous, self-reliant and cooperative-led future for the state.
In his address at the 4th Cooperative Mela, Shri Jogen Mohan, Minister of Cooperation, Government of Assam, celebrated the Mela as a dynamic showcase of grassroots empowerment. He specifically praised the participants for achieving self-dependence and demonstrating remarkable resourcefulness by successfully turning waste into valuable resources using locally available materials. He detailed the comprehensive benefits these cooperatives are bringing to the people, spanning diverse sectors—from the production of essential goods and the success of Women's Self-Help Groups (SHGs) to the youths.
The Cooperative Mela features participation from 160 cooperative societies representing key sectors such as handloom, fishery, dairy, agriculture and youth and women-led enterprises, providing a vibrant platform for showcasing local products, innovations and cooperative success stories. The Mela will continue over the next two days with exhibitions, interactions and knowledge-sharing sessions aimed at promoting cooperation-driven development across the state.
…..

ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
অসমত চতুৰ্থ সমবায় মেলা-২০২৫ উদ্বোধন
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী কৃষ্ণ পাল গুৰ্জৰে মহাপুৰুষ শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ আৰু মহাপুৰুষ মাধৱদেৱৰ সাংস্কৃতিক তত্ত্বক সমবায় পুনৰুত্থানৰ ভেটি হিচাপে অভিহিত কৰে
13 DEC 2025 4:10PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ তত্ত্বাৱধানত আৰু অসম চৰকাৰৰ সমবায় বিভাগৰ উদ্যোগত আয়োজিত চতুৰ্থ সমবায় মেলা, ২০২৫ আজি গুৱাহাটীৰ চানমাৰিস্থিত এইআই খেলপথাৰত উদ্বোধন কৰা হয়। ২০২৫-ৰ ১৩-১৫ ডিচেম্বৰত অনুষ্ঠিত উক্ত তিনিদিনীয়া কাৰ্য্যসূচীৰ উদ্দেশ্য হৈছে অসমৰ সমবায় আন্দোলনৰ শক্তি, বৈচিত্ৰ্য আৰু সম্ভাৱনাক প্ৰদৰ্শন কৰা।
ভাৰত চৰকাৰৰ কেন্দ্ৰীয় সমবায় দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী কৃষ্ণ পাল গুৰ্জৰে আনুষ্ঠানিকভাৱে এই মেলা উদ্বোধন কৰে আৰু অসম চৰকাৰৰ সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী যোগেন মহন ইয়াত উপস্থিতি থাকে।
ইয়াত ভাষণ প্ৰদানেৰে কেন্দ্ৰীয় সমবায় দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অসমৰ সমবায় আন্দোলনক ৰাজ্যখনৰ গভীৰ সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক তত্ত্বৰ স্বাভাৱিক সম্প্ৰসাৰণ বুলি অভিহিত কৰে। মন্ত্ৰীজনে মহাপুৰুষ শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ আৰু মহাপুৰুষ মাধৱদেৱলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপনেৰে তেওঁলোকৰ ঐক্য, সমতা আৰু সমাজ সেৱাৰ শিক্ষায়েই সমবায় মনোভাৱৰ ভেটি বুলি কয়।
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীজনে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীৰ সমনোযোগী নিৰ্দেশনাত "সহকাৰ সে সমৃদ্ধি" (সমবায়ৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি)-ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগী এক স্পন্দনশীল বাস্তৱলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। তেওঁ ২০২১-ত সমবায় মন্ত্ৰালয় প্ৰতিষ্ঠা কাৰ্য্যক এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ বুলি কয়। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ২০৪৭-ৰ ভিতৰত ভাৰতত এক সৰ্বাংগীন, বিশ্ব-মানৰ সমবায় ব্যৱস্থাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰতিষ্ঠানিক কাঠামো আৰু স্পষ্ট ৰূপৰেখা অংকিত হৈছিল।
শ্ৰী গুৰ্জৰে এই খণ্ডৰ দৃশ্যমান পুনৰুত্থানৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী ডঃ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ গতিশীল নেতৃত্ব আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী যোগেন মহনৰ সমৰ্পিত প্ৰচেষ্টাক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰি অসমৰ ত্বৰান্বিত সংস্কাৰ সাধন কাৰ্য্যক বিশেষভাৱে প্ৰশংসা কৰে। এইদৰে ৰাজ্যিক-পৰ্য্যায়ত সক্ৰিয় ৰূপায়ণ কাৰ্য্যই অসমক প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (PACS)-ৰ ১০০% কম্পিউটাৰাইজেচনকে প্ৰমুখ্য কৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপসমূহ কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ ৰাজ্য হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। উল্লেখযোগ্য যে ইতিমধ্যে ৰাজ্যখনৰ ৮০০ ৰো অধিক ‘পেকছ’-এ নতুন আৰ্হি উপ-বিধি গ্ৰহণ কৰিছে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই অগ্ৰগতিয়ে যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকলক সবলীকৰণ কৰিছে, ভিন্ন খণ্ডত উদ্যমিতাক উদ্দীপনা যোগাইছে আৰু ৩২ লাখৰো অধিক সদস্যৰ আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অৰিহণা যোগাইছে। ৰাজ্যখনৰ বাবে এক সমৃদ্ধিশালী, আত্ম-নিৰ্ভৰ আৰু সমবায়-চালিত ভৱিষ্যৎ গঢ়ি তুলিবলৈ সামূহিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনাই তেওঁ ২০২৬-ৰ ভিতৰত প্ৰতিখন গাঁৱতে এখন সমবায় স্থাপনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতি, ২০২৫-ৰ অভিলাষী লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অসম এতিয়া দৃঢ়তাৰে আগবাঢ়িছে বুলি কয়।
চতুৰ্থ সমবায় মেলাত ভাষণ প্ৰদানেৰে অসম চৰকাৰৰ সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী যোগেন মহনে এই মেলাক তৃণমূল পৰ্য্যায়ৰ সবলীকৰণৰ গতিশীল প্ৰদৰ্শন কাৰ্য্য বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ বিশেষভাৱে ইয়াত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক প্ৰশংসা কৰি কয় যে তেওঁলোকে আত্ম-নিৰ্ভৰতা অৰ্জন কৰিছে আৰু স্থানীয়ভাৱে উপলব্ধ সামগ্ৰী ব্যৱহাৰেৰে আৱৰ্জনাক মূল্যৱান সম্পদলৈ সফলতাৰে ৰূপান্তৰিত কৰি উল্লেখযোগ্য সম্পদশালীতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ এই সমবায়সমূহে জনসাধাৰণক আগবঢ়োৱা ব্যাপক সুবিধাসমূহৰ সম্পৰ্কে বিতংভাৱে উল্লেখেৰে কয় যে ই অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ উৎপাদন আৰু মহিলাৰ আত্মসহায়ক গোটসমূহৰ (SHG) সফলতাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি যুৱক-যুৱতীসকললৈকে ভিন্ন খণ্ডক সামৰি লৈছে।
এই সমবায় মেলাত হস্ততাঁত, মীন, দুগ্ধ, কৃষি আৰু যুৱক-যুৱতী তথা মহিলা-চালিত উদ্যোগৰ দৰে মূল খণ্ডসমূহক সামৰি ১৬০ খন সমবায় সমিতিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এই মেলাই স্থানীয় সামগ্ৰীসমূহ প্ৰদৰ্শন, উদ্ভাৱন আৰু সমবায়ৰ সফলতাৰ কাহিনী উপস্থাপনৰ এক সজীৱ মঞ্চ প্ৰশস্ত কৰিছে। ৰাজ্যজুৰি সহযোগিতা-আধাৰিত উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰদৰ্শনী, মত-বিনিময় আৰু অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদানৰে অহা দুদিনলৈ এই মেলা অব্যাহত থাকিব।
…..