Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s address after conferment of Ethiopia’s Highest Honour
16 DEC 2025 11:10PM by PIB Delhi
Excellencies,
Ladies and Gentlemen,
Tena Yistillin,
It is a privilege for me to be here among all of you today in the great land of Ethiopia. I arrived in Ethiopia just this afternoon, and from the very moment I arrived, I felt a remarkable sense of warmth and closeness from the people here. The Prime Minister himself came to receive me at the airport and took me to the Friendship Park and the Science Museum.
This evening, I also had important discussions on key issues with the leadership here, and all of this together has been an unforgettable experience.
Friends,
I have just been conferred the ‘Great Honour Nishan of Ethiopia’, the highest civilian honour of this country. Being honoured by one of the world’s most ancient and rich civilisations is a matter of great pride for me. On behalf of all Indians, I accept this honour with utmost humility and gratitude.
This honour belongs to the countless Indians who have shaped our partnership - whether the Gujarati traders who extended support during the struggle of 1896, the Indian soldiers who fought for Ethiopia’s liberation, or the Indian teachers and industrialists who helped build the future through education and investment. And this honour equally belongs to every Ethiopian citizen who placed trust in India and enriched this relationship from the heart.
Friends,
On this occasion, I also extend my heartfelt gratitude to my friend, Prime Minister Dr. Abiy Ahmed Ali.
Excellency,
When we met last month during the G20 Summit in South Africa, you urged me with great warmth and affection to visit Ethiopia. How could I possibly decline such a loving invitation from my friend and brother? That is why, at the very first opportunity, I decided to come to Ethiopia.
Friends,
If this visit had followed the usual diplomatic protocols, it might have taken a long time. But it was your affection and warmth that drew me here in just 24 days.
Friends,
At a time when the world’s attention is focused on the Global South, Ethiopia’s enduring tradition of dignity, independence, and self-respect stands as a powerful source of inspiration for all of us. It is a matter of great fortune that, in this important period, Ethiopia’s reins are in the capable hands of Dr. Abiy.
With his philosophy of "Medemer,” and a strong commitment to development, the way he is guiding Ethiopia on the path of progress is a shining example for the entire world. Be it environmental conservation, inclusive development, or strengthening unity in a diverse society, I sincerely admire his efforts, initiatives, and dedication.
Friends,
In India, we have long believed that "सा विद्या, या विमुक्तये,” which means, knowledge liberates.
Education is the foundation of any nation, and I am proud that the greatest contribution to the relationship between Ethiopia and India has come from our teachers. Ethiopia’s great culture attracted them here, and they had the privilege of shaping multiple generations. Even today, many Indian faculty members continue to serve in Ethiopian universities and higher educational institutions.
Friends,
The future belongs to partnerships that are built on vision and trust. Together with Ethiopia, we are committed to advancing cooperation that not only addresses evolving global challenges but also creates new opportunities.
Once again, on behalf of 1.4 billion Indian citizens, I extend my warmest wishes to all the esteemed people of Ethiopia.
Thank You.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ইথিওপিয়াগী খ্বাইদগী ৱাংবা ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা মিংথোল ফংবদা পীখিবা ৱারোলগী মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
16 DEC 2025 11:10PM by PIB Imphal
এক্সলেন্সীশিং,
ইচিল ইনাওশিং
তেনা য়িস্তিলিন,
ঙসি ইথিওপিয়াগী শক্তি লৈরবা লমদম অসিদা পুম্নমক্কী মরক্তা তিনবা ফংবা অসি ঐহাক্কীদমক্তা য়াম্না লাইবক ফবনি। ঐহাক ঙসি নুমিদাংৱাইরমদা ইথিওপিয়াদা থুংলখি, অমসুং ঐহাক মফম অসিদা থুংলবা মতমদগী হৌনা, মফম অসিগী মীয়ামগী নুংশিবা অমসুং চান্নবগী মতৌ উবা ফংবদা অদুক্কী মতীক অপেনবা পোকই। প্রধান মন্ত্রী মশামক্না ঐহাকপু এয়রপোর্ত্তা তরাম্না ওকখি অমসুং ঐহাকপু ফ্রেন্দশিপ পার্ক অমসুং সাইন্স ম্যুজিয়মদা পুবীখি।
ঙসি নুমিদাং ঐহাক্না মফমসিগী লুচিংবশিংগা লোয়ননা মরুওইবা ইসুশিংদা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমসু পাংথোকখি, অমসুং মসি পুম্নমক অসি কাওবা ঙম্লরোইদবা মীকুপ অমনি।
মরুপশিং,
ঐহাকপু ইথিওপিয়াগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীচম অমদা পীবা ইকাই খুম্নবা ওইরিবা "গ্রেট ওনর নিসান ওফ ইথিওপিয়া" পীবীখি। মালেমগী খ্বাইদগী অরিবা অমসুং খ্বাইদগী চাউরবা সিভিলাইজেসনশিংগী মরক্তগী অমনা ঐহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎলি। ভারত মচা পুম্নমক্কী মহুৎ শিন্দুনা, ঐহাক্না ইকাইখুম্নবা উৎচগা লোইননা থাগৎচবা ফোংদোকচরি।
মসিগী ইকায় খুম্নবা অসি ঐখোয়গী পার্তনরশিপ শেম্বদা মতেং পাংখিবা মশিং য়াম্লবা ভারত মচাশিংগীনি। মখোয় অদুদি ১৮৯৬কী লানফম অদুদা মতেং পাংখিবা গুজরাতিগী ললোন-ইতিক তৌবা মীওইশিং, ইথিওপিয়াগী নীংতম্বা ফংনবা লান্থেংনখিবা ভারতকী লান্মীশিং, নৎত্রগা এজুকেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী খুত্থাংদা তুংলমচৎ শেমগৎপদা মতেং পাংখিবা ভারতকী ওজাশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিএলিস্তশিংনি। অমসুং মসিগী ইকাই খুম্নবা অসি ভারত্‌তা থাজবা থমখিবা অমসুং মরী অসিবু থম্মোয়দগী মপাঙ্গল কনখৎহনখিবা ইথিওপিয়াগী নাগরিক খুদিংমক্কীনি।
মরুপশিং,
মসিগী তাঞ্জা অসিদা, ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপ, প্রধান মন্ত্রী দোক্তর অবী অহমেদ অলীবু থাগৎপা ফোংদোকচরি।।
ইকসেলেন্সী,
মমাং থাদা ঐখোয়না খা আফ্রিকাদা জি.২০ সমিৎতা উনখিবা মতমদা, ইথিওপিয়াদা লাক্নবা ফোংদোকখি। ঐগী মরুপ অমসুং ঐগী ইচিল-ইনাওগী অসিগুম্লবা নুংশিনা চেবাউ পীবীরিবা অসি ঐনা করম্না লৎনগদগে? মসিনা মরম ওইদুনা, অহানবা খুদোংচাবা অদুদা ঐনা ইথিওপিয়াদা লাক্নবা ৱারেপ লৌখি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা খোংচৎ অসিনা মহৌশানা দিপ্লোমেতিক প্রোতোকোলশিং ঙাক্লবদি, মতম শাংনা চঙলমগনি। অদুম ওইনমক নখোয়গী নুংশিবা অসিনা নুমিৎ ২৪নিগী মনুংদা ঐহাকপু মফমসিদা পুরকখি।
মরুপশিং,
মালেমগী মীৎয়েং অসি গ্লোবেল সাউথতা চঙশিল্লিবা মতম অসিদা, ইথিওপিয়াগী ইকাই খুম্নবা, নীংতম্বা অমসুং মশাগী ইকাই খুম্নবা লৈবগী মতম শাংনা চৎনরক্লবা চৎনবী অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী পুক্নিং থৌগৎপগী মপাঙ্গল লৈবা হৌরকফম অমা ওইরি। অসিগুম্বা মরুওইবা মতম অসিদা ইথিওপিয়াগী লুচিংবশিং অসি দোক্তর মোদীগী খুৎতা লৈজবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। অবী।
মহাক্কী "মেদেমর" ফিলোসোফী অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগীদমক অচেৎপা থৌদাং লৌদুনা মহাক্না ইথিওপিয়াবু চাউখৎপগী লম্বীদা লমজিংলিবা অসি মালেম পুম্বগীদমক্তা অচৌবা খুদম অমনি। অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেন্নবা, ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত ওইগেরা নত্ত্রগা তোঙান তোঙানবা খুন্নাই অমদা অমত্তা ওইবগী মপাঙ্গল কনখৎহনবা ওইগেরা, ঐহাক্না মহাক্কী হোৎনরিবশিং, থৌরাংশিং অমসুং থৌনা অদু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ভারত্তা, ঐখোয়না মতম শাংনা "সা বিধা, য়া বিমুক্তয়ে" হায়বদি লৌশিংনা নীংতমহল্লি" হায়না থাজরম্মি।
এজুকেসন অসি লৈবাক অমগী য়ুম্ফম্নি, অমসুং ইথিওপিয়া অমসুং ভারতকী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসিদা ঐখোয়গী ওজাশিংনা খ্বাইদগী চাউবা থৌদাং লৌরিবা অসিদা ঐহাক চাউথোকচরি। ইথিওপিয়াগী চাউরবা কলচরনা মখোয়বু মফমসিদা পুক্নিং চিংশিনখি, অমসুং মখোয়দা মীরোল কয়া শেমগৎপগী খুদোংচাবা ফংখি। ঙসি ফাওবদা, ইথিওপিয়াগী য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং অৱাংবা থাক্কী এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংদা ভারতকী ফেকল্তী মেম্বর কয়ানা মখা তানা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
তুংলমচৎ অসি মিৎয়েং অমসুং থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা পার্তনরশিপকী মখা পোল্লি। ইথিওপিয়াগা লোইননা, ঐখোয়না মালেমগী ওইবা শিংনবশিং থেংনবদা নত্তনা অনৌবা খুদোংচাবশিংসু পুথোকপা ঙম্নবা মতেং পীনবা ঐখোয়না অচেৎপা ৱাফম থম্লি।
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ভারতকী নাগরিক বিলিয়ন ১.৪গী মহুৎ শিন্দুনা ইথিওপিয়াগী ইকাই খুম্নরবা মীপুম খুদিংদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোমবু থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবাঃ মিস প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীখি।