Ministry of Information & Broadcasting
OTT Sector Emerges as Key Driver of India’s Soft Power and Global Cultural Outreach
The Video Subscription Revenues Grow 11% in 2024 to Reach Rs. 9,200 Cr.
Prasar Bharati’s WAVES OTT Gets 80 Lakh Downloads in the First Year of its Launch
17 DEC 2025 3:55PM by PIB Delhi
The Over-the-Top (OTT) sector has significantly contributed towards India’s soft power by enabling global access to Indian stories, creative talent, cultural heritage, and independent filmmaking.
As per industry estimates (FICCI-EY Media & Entertainment Industry Report 2025), the video subscription revenues grew at 11% in 2024 to reach Rs. 9,200 cr. The number of users paying for streaming content on OTT are estimated between 9.5-11.8 crore individuals.
Public Broadcaster’s platform WAVES OTT has further strengthened this outreach by making Doordarshan and All India Radio’s rich archives, regional arts, documentaries, classical music, literature-based programming, and multilingual content accessible to audiences worldwide.
WAVES OTT has introduced a framework to support emerging filmmakers and creators, providing them with a technology-driven distribution platform to reach diverse global audiences.
WAVES OTT is primarily a subscription-free public service platform and does not operate on a subscription-based model. Advertising is its main source of revenue. It focuses on democratising access to public broadcasting content across India and globally.
The platform is currently in a growth and expansion phase, with a steadily increasing international user footprint. Revenue streams from international markets are being progressively developed through strategic partnerships.
User growth has shown a significant upward trend with more than 80 Lakh downloads users in the first year of launch. This reflects the rising demand for multilingual Indian content and public service media on digital platforms.
The newly inserted Section 7(1B)(ii) of the Cinematograph Act, 1952 (as amended in 2023), empowers the Central Government, under Section 79(3) of the Information Technology Act, 2000 to take remedial action against intermediaries hosting pirated film contents.
This Information was submitted by the Minister of State for Information and Broadcasting Dr. L. Murugan in the Lok Sabha today in response of questions asked by Smt. Poonamben Hematbhai Maadam.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ কোমল শক্তি আৰু বিশ্বব্যাপী সাংস্কৃতিক প্ৰচাৰৰ মূল চালক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ অ’টিটি খণ্ডৰ
২০২৪ চনত ভিডিঅ’ চাবস্ক্ৰিপচনৰ ৰাজহ ১১% বৃদ্ধি পাই ৯,২০০ কোটি টকা হৈছে
প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ ৱেভছ অ’টিটি আৰম্ভ হোৱাৰ প্ৰথম বছৰত ৮০ লাখ ডাউনলোড হৈছে
17 DEC 2025 3:55PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় কাহিনী, সৃষ্টিশীল প্ৰতিভা, সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, আৰু স্বতন্ত্ৰ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰৱেশ সক্ষম কৰি ভাৰতৰ কোমল শক্তিৰ দিশত অভাৰ-দ্য-টপ (অ’টিটি) খণ্ডই যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে।
উদ্যোগৰ অনুমান অনুসৰি (এফআইচিচিআই-ইৱাই মিডিয়া আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগৰ প্ৰতিবেদন ২০২৫) ২০২৪ চনত ভিডিঅ’ চাবস্ক্ৰিপচনৰ ৰাজহ ১১% বৃদ্ধি পাই ৯,২০০ কোটি টকা হয়। অ’টিটিত ষ্ট্ৰীমিং কন্টেন্টৰ বাবে ধন দিয়া ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা ৯.৫-১১.৮ কোটি ব্যক্তিৰ ভিতৰত অনুমান কৰা হৈছে।
পাব্লিক ব্ৰডকাষ্টাৰৰ প্লেটফৰ্ম ৱেভছ অ’টিটি-এ দূৰদৰ্শন আৰু অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ৰ চহকী আৰ্কাইভ, আঞ্চলিক কলা, তথ্যচিত্ৰ, শাস্ত্ৰীয় সংগীত, সাহিত্যভিত্তিক অনুষ্ঠান, আৰু বহুভাষিক বিষয়বস্তু বিশ্বজুৰি দৰ্শকৰ বাবে সুলভ কৰি এই প্ৰসাৰক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিছে।
ৱেভছ অ’টিটি-এ উদীয়মান চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু সৃষ্টিকৰ্তাসকলক সহায় কৰিবলৈ এক কাঠামো প্ৰৱৰ্তন কৰিছে, তেওঁলোকক বিভিন্ন বিশ্বব্যাপী দৰ্শকৰ মাজলৈ যাবলৈ প্ৰযুক্তি-চালিত বিতৰণ মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে।
ৱেভছ অ’টিটি মূলতঃ এটা চাবস্ক্ৰিপচন-মুক্ত ৰাজহুৱা সেৱা মঞ্চ আৰু ই কোনো চাবস্ক্ৰিপচন-ভিত্তিক মডেলত কাম নকৰে। বিজ্ঞাপনেই ইয়াৰ ৰাজহৰ মূল উৎস। ই সমগ্ৰ ভাৰত আৰু বিশ্বজুৰি ৰাজহুৱা সম্প্ৰচাৰৰ বিষয়বস্তুৰ প্ৰৱেশ গণতান্ত্ৰিক কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
বৰ্তমান এই প্লেটফৰ্মটো বৃদ্ধি আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ পৰ্যায়ত আছে, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱহাৰকাৰীৰ ফুটপ্ৰিণ্ট ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰৰ পৰা ৰাজহৰ ধাৰাসমূহ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে ক্ৰমান্বয়ে বিকশিত কৰা হৈছে।
ব্যৱহাৰকাৰী বৃদ্ধিয়ে আৰম্ভণিৰ প্ৰথম বছৰত ৮০ লাখতকৈ অধিক ডাউনলোড ব্যৱহাৰকাৰীৰ সৈতে উল্লেখযোগ্য উৰ্ধমুখী ধাৰা দেখুৱাইছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ডিজিটেল প্লেটফৰ্মত বহুভাষিক ভাৰতীয় বিষয়বস্তু আৰু জনসেৱা মাধ্যমৰ বৰ্ধিত চাহিদা প্ৰতিফলিত হৈছে।
চিনেমাট’গ্ৰাফ আইন, ১৯৫২ (২০২৩ চনত সংশোধিত)ৰ নতুনকৈ সন্নিৱিষ্ট কৰা ধাৰা ৭(১বি)(ii)ৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰক তথ্য প্ৰযুক্তি আইন, ২০০০ৰ ধাৰা ৭৯(৩)ৰ অধীনত পাইৰেটেড ফিল্মৰ বিষয়বস্তু আয়োজন কৰা মধ্যস্থতাকাৰীৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিকাৰমূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
এই তথ্য শ্ৰীমতী পুনমবেন হেমতভাই মাদমৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰত আজি লোকসভাত দাখিল কৰে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগানে।