Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's address to Indian students and community in Oman
18 DEC 2025 2:45PM by PIB Delhi
Namaste!
Ahlan wa sahlan !!!
Your youthful enthusiasm and energy have truly energized the atmosphere here. I also warmly greet all the brothers and sisters who could not be accommodated in this hall and are watching the program live on screens in the nearby hall. You can imagine how they must be feeling having come all this way, yet not being able to enter the hall
Friends,
I'm seeing a mini-India in front of me; I think there are a lot of Malayalis here too.
सुखम आणो ?
And not just Malayalam speakers, there are also many people here who speak Tamil, Telugu, Kannada, and Gujarati.
नलमा?
बागुन्नारा?
चेन्ना-गिद्दिरा?
केम छो?
Friends,
Today we have gathered together like a family. Today we are celebrating our country, our Team India.
Friends,
In India, our diversity is a strong foundation of our culture. Every day adds a new color to life, every season turns into a celebration, and every tradition brings a fresh perspective.
That is why, wherever Indians go and wherever we live, we respect diversity. We adapt to the local culture and traditions. I am seeing the same spirit right here in Oman today
This Indian diaspora has become a living example of coexistence and cooperation.
Friends,
India's rich cultural heritage has recently received another wonderful recognition. As you may know, UNESCO has included Diwali in its list of Intangible Cultural Heritage of Humanity.
Now, the Diwali lamp will light up not just our homes, but the entire world. This is a moment of pride for every Indian across the globe. The global recognition of Diwali honours the light we share; a light that spreads hope, harmony, and humanity.
Friends,
Today, we are all here to celebrate the India-Oman "Friendship Festival (Maitri Parv)".
MAITRI means:
M for maritime heritage
A for Aspirations
I for Innovation
T for Trust and technology
R for Respect
I for Inclusive growth
In other words, this "Maitri Parv” celebrates the bond between our two countries, our shared history, and our prosperous future. India and Oman have enjoyed a warm and vibrant relationship for centuries.
The monsoon winds of the Indian Ocean guided trade between the two countries. Our ancestors sailed in wooden boats from ports like Lothal, Mandvi, and Tamralipti to Muscat, Sur, and Salalah.
And Friends,
I am glad that our embassy has documented the historical ties between Mandvi and Muscat in a book. I encourage every resident here, especially the youth, to read it and share it with their Omani friends.
Now, you might think teachers give homework at school, and here, Modi ji has given homework too!
Friends,
This book shows that India and Oman are connected not only by geography, but also by generations. And you are all the greatest custodians of these centuries-old ties.
Friends,
I also learned about participation from Oman in the "Know India" quiz. More than ten thousand people from Oman participated in this quiz. Oman secured the fourth position globally.
But I won’t clap yet. Oman should be number one! I hope to see even greater participation, with as many people as possible joining in. While Indian children should definitely take part, you should also encourage your Omani friends to join the quiz too.
Friends,
The India - Oman relationship, which began with trade, is now being strengthened through education. I have been informed that around 46,000 students are studying in Indian schools here, including thousands of children from other communities living in Oman.
Indian education in Oman is completing fifty years. This marks a significant milestone in the relations between our two countries.
Friends,
The success of Indian schools would not have been possible without the efforts of His Majesty the Late Sultan Qaboos. He provided land and all necessary support for Indian schools, including the Indian School, Muscat. His Majesty Sultan Haitham has carried forward this tradition.
I would like to express my special gratitude for the way they support and safeguard the Indian community here.
Friends,
You are all familiar with the ‘Pariksha Pe Charcha’ program. Many students from Oman also take part in it. I am confident that these discussions are helpful for everyone students and parents alike as they guide us to approach exams in a stress-free manner.
Friends,
Indians residing in Oman frequently travel to and from India and stay updated on every development in the country. You all are witnessing how India is advancing with a new momentum of progress. This pace reflects our intentions and is evident in our performance.
Just a few days ago, the economic growth figures were released, and as you may know, India’s growth has exceeded 8%. This means that India continues to be the world’s fastest-growing major economy. This has happened at a time when the entire world is facing challenges. The largest economies are struggling to achieve even a few percent growth, yet India continues on a path of high growth. This demonstrates India’s strength today.
Friends,
Today, India is working at an unprecedented pace across every sector and front. I will share with you some figures from the past eleven years, which I am sure will fill you with pride as well.
Since a large number of students and parents are present here, I will begin by discussing the education and skill sector. Over the past eleven years, thousands of new colleges have been established in India.
The number of IITs has increased from sixteen to twenty-three. Eleven years ago, India had 13 IIMs; today, there are 21. Similarly, regarding AIIMS, before 2014, there were only seven, today, India has 22 AIIMS.
The number of medical colleges in India was fewer than 400, today, there are approximately 800 medical colleges across the country.
Friends,
Today, we are preparing our education and skill ecosystem for a developed India. The New Education Policy plays a significant role in this. As part of this policy model, over fourteen thousand PM Shri Schools are being established.
Friends,
When schools, colleges, and universities expand, it is not just buildings that are constructed; the future of the nation is strengthened.
Friends,
The speed and scale of India’s development are evident not just in education but across other sectors as well. Over the past eleven years, India’s installed solar energy capacity has increased thirty-fold, and solar module manufacturing has grown ten-fold. India is thus rapidly advancing toward green growth.
Today, India is home to the world’s largest fintech ecosystem, is the second-largest steel producer, and the second-largest mobile manufacturer.
Friends,
Today, anyone visiting India is amazed by our modern infrastructure. This has been made possible because, over the past eleven years, we have invested five times more in infrastructure.
The number of airports has doubled. Today, highways are being built at twice the previous pace, railway lines are being laid rapidly, and railway electrification is underway.
Friends,
These figures are not just achievements; they are the steps leading to India’s vision of a developed nation. Twenty-first century India takes bold decisions, acts swiftly, pursues ambitious goals, and delivers results within set timelines.
Friends,
Let me share another point of pride. Today, India is building the world’s largest digital public infrastructure.
India’s UPI, or Unified Payments Interface, is the world’s largest real-time digital payment system. To give you an idea of the scale of this payment system, let me share a small example.
I have been here for about 30 minutes. In these 30 minutes alone, India has processed around fourteen million real-time digital payments through UPI. The total value of these transactions exceeds twenty billion rupees. From large showrooms to small vendors, everyone in India is connected to this payment system.
Friends,
There are so many students here, and I would like to share another interesting example. India has developed a modern DigiLocker system. When board exams are conducted in India, the mark sheets are directly uploaded to students’ DigiLocker accounts. From birth to old age, any document issued by the government can be stored in DigiLocker. Many such digital systems today are ensuring ease of living across India.
Friends,
You have all witnessed the marvel of India’s Chandrayaan mission. India is the first country in the world to reach the Moon’s South Pole. Not only that, we also set a record by launching 104 satellites simultaneously in a single mission.
India is now preparing to launch its first human space mission under the Gaganyaan program. The time is not far when India will also have its own space station in orbit.
Friends,
India’s space program is not limited to its own boundaries; we are also supporting Oman’s space aspirations. Six to seven years ago, we signed an agreement on space cooperation. I am pleased to share that ISRO has developed the India-Oman Space Portal. Our ongoing effort is to ensure that Omani youth also benefit from this space partnership.
I would like to share one more piece of information with the students present here. ISRO runs a special program called ‘YUVIKA,’ which engages thousands of Indian students with space science. Our current effort is to provide Omani students an opportunity to participate in this program as well.
I would like some students from Oman to visit the ISRO center in Bengaluru and spend some time there. This could be an excellent beginning to elevate the space aspirations of Omani youth to new heights.
Friends,
Today, India is not only finding solutions to its own challenges but is also working on how these solutions can improve the lives of millions of people around the world.
From software development to payroll management, and from data analysis to customer support, numerous global brands are advancing with the strength of India’s talent.
For decades, India has been a global powerhouse in IT and IT-enabled services. Now, we are integrating manufacturing with the power of IT. The philosophy behind this is inspired by ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, the world is one family embodied in the idea: Make in India, Make for the World.
Friends,
Whether it is vaccines or generic medicines, the world calls us the ‘Pharmacy of the World.’ India’s affordable and high-quality healthcare solutions are saving the lives of millions across the globe.
During COVID, India sent nearly 300 million vaccines to the world. I am pleased that approximately one hundred thousand ‘Made in India’ COVID vaccines could serve the people of Oman.
and Friends,
Remember, India undertook this work at a time when everyone else was focused on themselves. We were concerned about the world. India administered vaccines to its 1.4 billion citizens in record time, while also addressing global needs.
This is India’s model, a model that offers new hope to the world in the twenty-first century. Therefore, today, as India is manufacturing ‘Make in India’ chips and working in mission mode on AI, quantum computing, and green hydrogen, it inspires hope in other countries as well, that India’s success will also bring them collaboration and support.
Friends,
You are studying and working here in Oman. In the years to come, you will play a significant role in the development of both Oman and India. You are the generation that will provide leadership to the world.
To ensure that Indians residing in Oman face no inconvenience, the Government of Oman is providing all possible support. The Government of India is also fully attentive to your convenience. Eleven Consular Service Centers have been established across Oman.
Friends,
In the past decade, during every global crisis, our government has acted swiftly to assist Indians. Wherever Indians reside in the world, our government stands by them at every step. Initiatives such as the Indian Community Welfare Fund, dedicated help portals, and the Pravasi Bharatiya Bima Yojana have been undertaken to support them.
Friends,
This entire region holds a special place for India, and Oman is even more significant for us. I am pleased that the India-Oman relationship is now extending to areas such as skill development, digital learning, student exchange, and entrepreneurship.
I am confident that among you, young innovators will emerge, who will take the India–Oman relationship to new heights in the years to come. Indian schools here have just celebrated their 50th anniversary. Now, we must move forward with goals for the next 50 years. Therefore, I would like to say to every young person:
Dream big.
Learn deeply.
Innovate boldly.
Because your future is not just yours, it is the future of all humanity.
I once again extend my heartfelt wishes to all of you for a bright and prosperous future.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ওমানত থকা ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু ভাৰতীয় সমাজক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ পূৰ্ণপাঠ
18 DEC 2025 2:45PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ !
আহলান আৰু সাহলান!!!
আপোনালোকৰ উৎসাহ আৰু শক্তিয়ে ইয়াৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশটো উজ্জীৱিত কৰি তুলিছে। সেই সকলো ভাই-ভনীকো মই শুভেচ্ছা জনাইছো যিসকলে ঠাইৰ অভাৱৰ বাবে এই প্ৰেক্ষাগৃহত উপস্থিত থাকিব পৰা নাই , কিন্তু ওচৰৰ হলঘৰৰ পৰ্দাত লাইভ অনুষ্ঠান চাই আছে। এতিয়া আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে যে ইমান দূৰলৈ আহি সোমাব নোৱাৰাৰ পিছতো তেওঁলোকৰ হৃদয়ত কেনে ভাবে ক্ৰিয়া কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
মোৰ সন্মুখত এখন মিনি ইণ্ডিয়া দেখা পাওঁ। মই ভাবো ইয়াতো বহু মালয়ালী আছে।
সুখম আনো?
আৰু কেৱল মালয়ালম নহয়, ইয়াতো তামিল, তেলেগু, কানাড়া, আৰু গুজৰাটী ভাষীও বহুতোআছে।
নলমা?
বগুন্নৰা?
চেন্না-গিদ্দিৰা?
আপোনালোকৰ কেনে?
বন্ধুসকল,
আজি আমি পৰিয়াল হিচাপে গোট খাইছো। আজি আমি আমাৰ দেশ, আমাৰ টিম ইণ্ডিয়াক উদযাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত আমাৰ বৈচিত্ৰ্যই আমাৰ সংস্কৃতিৰ সুদৃঢ় ভেটি। প্ৰতিটো দিনেই আমাৰ বাবে এক নতুন ৰং কঢ়িয়াই আনে। প্ৰতিটো ঋতু হৈ পৰে এক নতুন উদযাপন। প্ৰতিটো পৰম্পৰাই নতুন চিন্তা কঢ়িয়াই আনে।
সেইবাবেই আমি ভাৰতীয়সকলে য’তেই যাওঁ, য’তেই নাথাকো, আমি বৈচিত্ৰ্যক সন্মান কৰো। আমি সংস্কৃতি আৰু ইয়াৰ নীতি-নিয়মৰ সৈতে একত্ৰিত হওঁ। আজি ওমানতো একেই ঘটনা ঘটি থকা দেখিছোঁ৷
এই ভাৰতীয় প্ৰব্ৰজনকাৰীসকল সহাৱস্থান আৰু সহযোগিতাৰ এক জীয়া নিদৰ্শন হৈয়েই আছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যই শেহতীয়াকৈ লাভ কৰিছে আন এক আচৰিত সন্মান। আপুনি হয়তো জানে যে ইউনেস্ক’ই মানৱতাৰ অস্পষ্ট সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যত দীপাৱলীক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে।
এতিয়া দীপাৱলীৰ চাকিয়ে কেৱল আমাৰ ঘৰখনেই নহয় সমগ্ৰ বিশ্বকে আলোকিত কৰিব। বিশ্বজুৰি বসবাস কৰা প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে এয়া গৌৰৱৰ বিষয়। দীপাৱলীৰ এই বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি আমাৰ পোহৰৰ স্বীকৃতি, যিয়ে আশা, সম্প্ৰীতি, আৰু মানৱতাৰ বাৰ্তা বিয়পাই দিয়ে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি সকলোৱে ইয়াত ভাৰত-ওমান "বন্ধুত্ব উৎসৱ" উদযাপন কৰিছো।
বন্ধুত্বৰ অৰ্থ হ’ল:
সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ বাবে এম
আকাংক্ষাৰ বাবে এ
উদ্ভাৱনৰ বাবে আই
বিশ্বাস আৰু প্ৰযুক্তিৰ বাবে টি
আৰ হৈছে ৰেছপেক্টৰ বাবে
আই হৈছে অন্তৰ্ভুক্ত বাবে
এই "মৈত্ৰী পৰ্ব" আমাৰ বন্ধুত্ব, আমাৰ ভাগ কৰা ইতিহাস আৰু আমাৰ সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যতৰ উদযাপন। ভাৰত আৰু ওমানৰ মাজত যুগ যুগ ধৰি এক ঘনিষ্ঠ আৰু সজীৱ সম্পৰ্ক আছে।
ভাৰত মহাসাগৰৰ বতাহে দুয়োখন দেশৰ মাজত বাণিজ্যৰ গতি বৃদ্ধি কৰিছে। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে লোথাল, মাণ্ডভি, তামৰলিপ্তিৰ দৰে বন্দৰৰ পৰা কাঠৰ নাৱেৰে মাস্কাট, চুৰ, চালালালৈ যাত্ৰা কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
মই আনন্দিত হৈছো যে আমাৰ দূতাবাসে মাণ্ডৱী আৰু মাস্কাটৰ এই ঐতিহাসিক সংযোগক এখন কিতাপত সংকলন কৰিছে। মই বিচাৰিম যে ইয়াত বাস কৰা প্ৰতিজন বন্ধুৱে, প্ৰতিজন যুৱকে এয়া পঢ়ি নিজৰ ওমানী বন্ধুসকলক উপহাৰ দিয়ক।
এতিয়া আপুনি ভাবিব পাৰে যে স্কুলতো শিক্ষকে হোমৱৰ্ক দিয়ে আৰু ইয়াত মোদীয়েও হোমৱৰ্ক দিছে।
বন্ধুসকল,
এই গ্ৰন্থখনে দেখুৱাইছে যে ভাৰত আৰু ওমান কেৱল ভূগোলৰ দ্বাৰাই নহয়, প্ৰজন্মৰ দ্বাৰাও সংযুক্ত। আপোনালোক সকলোৱেই এই শ শ বছৰৰ এই সম্পৰ্কৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ৰক্ষক।
বন্ধুসকল,
ভাৰতক জনক শীৰ্ষক কুইজত ওমানে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বিষয়েও জানিব পাৰিলোঁ। এই কুইজত ওমানৰ পৰা ১০ হাজাৰৰো অধিক লোকে অংশগ্ৰহণ কৰে। বিশ্বজুৰি চতুৰ্থ স্থানত আছে ওমান।
কিন্তু মই হাত চাপৰি বজাব নোৱাৰিম। ওমান এক নম্বৰ হ’ব লাগিব। মই বিচাৰো যে ওমানৰ অংশগ্ৰহণ আৰু বৃদ্ধি হওক, আৰু যিমান পাৰি সিমান লোকে যোগদান কৰক। ভাৰতীয় শিশুৱে অংশগ্ৰহণ কৰিব লাগিব। আপুনিও আপোনাৰ ওমানী বন্ধুসকলক এই কুইজত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ প্ৰেৰণা দিব লাগে।
বন্ধুসকল,
বাণিজ্যৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ভাৰত আৰু ওমানৰ সম্পৰ্ক এতিয়া শিক্ষাৰ দ্বাৰা সুদৃঢ় কৰি তুলিছে। মোক কোৱা হৈছে যে ইয়াত প্ৰায় ৪৬ হাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে ভাৰতীয় বিদ্যালয়ত অধ্যয়ন কৰি আছে। ইয়াৰ ভিতৰত ওমানত বাস কৰা আন সম্প্ৰদায়ৰ হাজাৰ হাজাৰ শিশুও অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে ।
ওমানত পঞ্চাশ বছৰীয়া ভাৰতীয় শিক্ষা সম্পূর্ণ হৈ আছে৷ আমাৰ দুয়োখন দেশৰ সম্পৰ্কত এয়া এক ডাঙৰ মাইলৰ খুঁটি।
বন্ধুসকল,
ভাৰতীয় বিদ্যালয়সমূহৰ এই সফলতা মহামহিম প্ৰয়াত চুলতান কাবুছৰ প্ৰচেষ্টা অবিহনে সম্ভৱ নহ’লহেঁতেন। তেওঁ মাস্কাটৰ ভাৰতীয় বিদ্যালয়কে ধৰি কেইবাখনো ভাৰতীয় বিদ্যালয়ৰ বাবে মাটিৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল আৰু প্ৰয়োজনীয় সকলো সহায় আগবঢ়াইছিল।
মহামহিম চুলতান হাইথামে এই পৰম্পৰাক আগুৱাই লৈ গৈছিল।
ইয়াত ভাৰতীয়সকলক যিদৰে সহায় আৰু সুৰক্ষা প্ৰদান তাৰ বাবে তেখেতৰ প্ৰতি বিশেষ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
পৰীক্ষা পে চৰ্চা অনুষ্ঠানৰ সৈতে আপোনালোক সকলোৱে পৰিচিত। ওমানৰ বহু শিশুৱেও এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই আলোচনা আপোনালোকৰ বাবে উপযোগী হ'ব বুলি মই নিশ্চিত। অভিভাৱকেই হওক বা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়েই হওক, আমাৰ কথা-বতৰাবোৰে সকলোকে মানসিক চাপমুক্তভাৱে পৰীক্ষাৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলোৱাত সহায় কৰে।
বন্ধুসকল,
ওমানত বসবাস কৰা ভাৰতীয়সকলে সঘনাই ভাৰত ভ্ৰমণ কৰে। ভাৰতৰ প্ৰতিটো উন্নয়নৰ বিষয়ে আপোনালোক অৱগত হৈ থাকক। আপোনালোকে সকলোৱে দেখিছে যে আজি আমাৰ ভাৰত কেনেদৰে নতুন গতিৰে আগবাঢ়িছে। ভাৰতৰ গতিবেগ আমাৰ উদ্দেশ্য আৰু আমাৰ প্ৰদৰ্শনত প্ৰতিফলিত হয়।
মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ পৰিসংখ্যা প্ৰকাশ পাইছিল, আৰু আপুনি হয়তো জানে যে ভাৰতৰ বৃদ্ধি ৮ শতাংশৰ ওপৰত হৈছে। অৰ্থাৎ ভাৰত ধাৰাবাহিকভাৱে বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা প্ৰধান অৰ্থনীতি হৈয়েই আছে।
সমগ্ৰ বিশ্বকে প্ৰত্যাহ্বানেৰে আগুৰি ধৰিছে। বিশ্বৰ বৃহত্তম অৰ্থনীতিসমূহে কিছু শতাংশ বৃদ্ধিও লাভ কৰিবলৈ সংগ্ৰাম কৰি আছে। কিন্তু ভাৰত ধাৰাবাহিকভাৱে উচ্চ বৃদ্ধিৰ পথত আগবাঢ়িছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আজি ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ কথা স্পষ্ট হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিটো খণ্ডতে আৰু প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে অভূতপূৰ্ব গতিৰে আগবাঢ়িছে ভাৰত। আজি মই যোৱা ১১ বছৰৰ পৰিসংখ্যা আপোনালোকৰ লগত ভাত-বতৰা কৰিম। আপোনালোকে সেইবোৰ শুনি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব।
যিহেতু ইয়ালৈ বৃহৎ সংখ্যক ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু অভিভাৱক আহিছে, গতিকে শিক্ষা আৰু দক্ষতা খণ্ডৰ পৰাই আৰম্ভ কৰিম। ভাৰতত বিগত ১১ বছৰত হাজাৰ হাজাৰ নতুন মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
আই আই টিৰ সংখ্যা ষোল্লৰ পৰা তেত্ৰিশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। এঘাৰ বছৰৰ আগতে ভাৰতত ১৩টা আই আই এম আছিল; আজি ২১ টা। একেদৰে যদি আমি এইমছৰ কথা কওঁ, ২০১৪ চনৰ আগতে মাত্ৰ ৭ খন এইমছ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। আজি ভাৰতত ২২ খন এইমছ আছে।
মেডিকেল কলেজ ৪০০তকৈও কম আছিল যদিও আজি ভাৰতত প্ৰায় ৮০০ মেডিকেল কলেজ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে আমাৰ শিক্ষা আৰু দক্ষতাৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সাজু কৰি আছো। ইয়াত নতুন শিক্ষা নীতিয়ে মুখ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে। এই নীতিৰ আৰ্হি হিচাপে ১৪ হাজাৰতকৈ অধিক পি এম শ্ৰী বিদ্যালয়ো মুকলি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সম্প্ৰসাৰণ হ’লে কেৱল অট্টালিকা নিৰ্মাণ কৰাই নহয়, দেশৰ ভৱিষ্যতো শক্তিশালী হয়।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বিকাশৰ গতি আৰু পৰিসৰ কেৱল শিক্ষাতে নহয়, অন্যান্য খণ্ডতো দেখা যায়। যোৱা ১১ বছৰত আমাৰ সৌৰশক্তি স্থাপন ক্ষমতা ৩০গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু সৌৰ মডিউল নিৰ্মাণ ১০গুণ বৃদ্ধি পাইছে, অৰ্থাৎ ভাৰত দ্ৰুতগতিত সেউজ বৃদ্ধিৰ দিশত আগবাঢ়িছে।
আজি ভাৰতত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ফিনটেক ইক’চিষ্টেম আছে। ই বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম তীখা উৎপাদনকাৰী দেশ। ই দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল নিৰ্মাতা কোম্পানী।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত ভ্ৰমণলৈ অহা যিকোনো ব্যক্তি আমাৰ আধুনিক আন্তঃগাঁথনি দেখি আচৰিত হয়। এইটো সম্ভৱ কাৰণ আমি যোৱা ১১ বছৰত আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত পাঁচগুণ বেছি বিনিয়োগ কৰিছো।
বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা দুগুণলৈ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰতিদিনে আগৰ তুলনাত দুগুণ বেগেৰে ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৰেলপথ অধিক দ্ৰুতগতিত বিস্তাৰ কৰা হৈছে, ৰেলপথত বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই সংখ্যাবোৰ কেৱল কৃতিত্ব নহয়। উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত এখোজ। একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লয়। ই সোনকালে সিদ্ধান্ত লয়, ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য লৈ আগবাঢ়ি যায় আৰু নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত ফলাফল লাভ কৰাৰ পিছতহে জিৰণি লয়।
বন্ধুসকল,
আন এটা গৌৰৱৰ কথা কওঁ। আজি ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তুলিছে।
ভাৰতৰ ইউপিআই বা ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইন্টাৰফেচ হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল পেমেণ্ট চিষ্টেম। এই পেমেণ্ট ব্যৱস্থাৰ পৰিসৰৰ বিষয়ে বুজাবলৈ মই আপোনালোকক এটা সৰু উদাহৰণ দিওঁ।
মই ইয়াত থকা প্ৰায় ৩০ মিনিট হ'ল। এই ৩০ মিনিটত ভাৰতত ইউ পি আইৰ জৰিয়তে ১ কোটি ৪০ লাখ ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল পেমেণ্ট কৰা হৈছে। এই লেনদেনৰ মুঠ মূল্য ২০ বিলিয়ন টকাতকৈ অধিক। ভাৰতৰ বৃহৎ শ্ব’ৰুমৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সৰু বিক্ৰেতালৈকে সকলোৱে এই পেমেণ্ট চিষ্টেমৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াত ইমানবোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আছে। আন এটা আমোদজনক উদাহৰণ দিম। ভাৰতে আধুনিক ডিজিলকাৰ ব্যৱস্থা প্ৰস্তুত কৰিছে। ভাৰতত যেতিয়া ব’ৰ্ড পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত হয় তেতিয়া মাৰ্কশ্বীট পোনপটীয়াকৈ শিশুৰ ডিজিলকাৰ একাউণ্টত জমা কৰা হয়। জন্মৰ পৰা বৃদ্ধাৱস্থালৈকে চৰকাৰে সৃষ্টি কৰা যিকোনো নথি-পত্ৰ ডিজিলকাৰত সংৰক্ষণ কৰিব পাৰিব। এনে বহু ডিজিটেল ব্যৱস্থাই আজি ভাৰতত সহজ-সৰল জীৱন নিশ্চিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ চন্দ্ৰযানৰ উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব আপোনালোক সকলোৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত উপনীত হোৱা বিশ্বৰ প্ৰথমখন দেশ ভাৰত। তদুপৰি আমি একেলগে ১০৪টা উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণৰ অভিলেখ গঢ়িছো।
এতিয়া ভাৰতেও গগনিয়ানৰ সৈতে প্ৰথম মানৱ মহাকাশ অভিযান প্ৰেৰণ কৰিবলৈ ওলাইছে। আৰু মহাকাশত ভাৰতৰ নিজাকৈ মহাকাশ কেন্দ্ৰ হ’ব পৰা সময় বহু দূৰত নহয়।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচী কেৱল নিজৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়; আমি ওমানৰ মহাকাশ আকাংক্ষাকো সমৰ্থন কৰিছো। ৬-৭ বছৰ আগতে আমি মহাকাশ সহযোগিতাৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছিলোঁ। মই আপোনালোকক জনাবলৈ পাই সুখী যে ইছৰোৱে ভাৰত–ওমান মহাকাশ পৰ্টেল প্ৰস্তুত কৰিছে। এতিয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে যে ওমানৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও যাতে এই মহাকাশ অংশীদাৰিত্বৰ দ্বাৰা উপকৃত হয়।
ইয়াত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ সৈতে আৰু এটা তথ্য শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো। ইছৰোৰ এ "যুভিকা" নামৰ এটা বিশেষ প্ৰগ্ৰেম চলায়। মহাকাশ বিজ্ঞানৰ লগত জড়িত হাজাৰ হাজাৰ ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰী। এতিয়া, আমি ওমানৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো।
মই বিচাৰিম যে কিছুমান ওমানী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে বেংগালুৰুৰ ইছৰো চেণ্টাৰলৈ গৈ তাত কিছু সময় কটাওক। ওমানী যুৱক-যুৱতীসকলৰ মহাকাশ আকাংক্ষাক উন্নীত কৰাৰ বাবে এইটো এটা ডাঙৰ আৰম্ভণি হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে কেৱল নিজৰ সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰি উলিওৱাই নহয়, এই সমাধানসমূহে বিশ্বৰ লাখ লাখ মানুহৰ জীৱন কেনেকৈ উন্নত কৰিব পাৰে তাৰ ওপৰতো কাম কৰি আছে।
চফট্ ৱেৰ ডেভেলপমেণ্টৰ পৰা পে-ৰোল মেনেজমেণ্টলৈকে, ডাটা এনালাইছিছৰ পৰা কাষ্টমাৰ ছাপৰ্টলৈকে ভাৰতীয় প্ৰতিভাৰ শক্তিৰে বহু গ্ল’বেল ব্ৰেণ্ড বিকশিত হৈছে।
দশক দশক ধৰি ভাৰত আই টি আৰু আই টি সক্ষম সেৱাৰ বিশ্বব্যাপী শক্তিশালী স্থান হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এতিয়া আমি আই টিৰ শক্তিৰ সৈতে মেনুফেকচাৰিঙৰ সংমিশ্ৰণ ঘটাইছো। আৰু ইয়াৰ আঁৰৰ দৰ্শন বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত। অৰ্থাৎ মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড।
বন্ধুসকল,
ভেকচিনেই হওক বা জেনেৰিক ঔষধেই হওক, পৃথিৱীয়ে আমাক বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী বুলি কয়। অৰ্থাৎ ভাৰতৰ সুলভ আৰু মানসম্পন্ন স্বাস্থ্যসেৱাৰ সমাধানে সমগ্ৰ বিশ্বৰ লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰি আছে।
ক’ভিডৰ সময়ত ভাৰতে প্ৰায় ৩০ কোটি ভেকচিন বিশ্বলৈ প্ৰেৰণ কৰিছিল। মই সন্তুষ্ট যে প্ৰায় এক লাখ মেড ইন ইণ্ডিয়া ক'ভিড ভেকচিনে ওমানবাসীক সহায় কৰিবলৈ সক্ষম হ'ল।
বন্ধুসকল,
মনত ৰাখিব ভাৰতে এই কামটো কৰিছিল যেতিয়া সকলোৱে নিজৰ কথা ভাবি আছিল। আমি পৃথিৱীখনক লৈ চিন্তিত আছিলো। ভাৰতে অভিলেখ সময়ত নিজৰ ১৪ বিলিয়ন নাগৰিকক টিকাকৰণ কৰাৰ লগতে বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তাও পূৰণ কৰে।
এয়াই ভাৰতৰ আৰ্হি, একবিংশ শতিকাৰ বিশ্বক নতুন আশাৰ সঞ্চাৰ কৰা আৰ্হি। গতিকে আজি যেতিয়া ভাৰতে মেড ইন ইণ্ডিয়া চিপছ বিকশিত কৰি এআই, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, আৰু গ্ৰীণ হাইড্ৰজেনৰ ওপৰত মিছন মোডৰ কাম কৰি আছে, তেতিয়া বিশ্বৰ আন দেশবোৰকো আশাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে যে ভাৰতৰ সফলতাই তেওঁলোককো সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আপুনি ইয়াত ওমানত পঢ়ি আছে আৰু কাম কৰি আছে। ভবিষ্যতে ওমানৰ উন্নয়ন আৰু ভাৰতৰ উন্নয়নত আপুনি বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব। আপুনি এনে এটা প্ৰজন্ম যিয়ে বিশ্বক নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব।
ওমানত বসবাস কৰা ভাৰতীয়সকলে যাতে কোনো ধৰণৰ অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহয় তাৰ বাবে ওমান চৰকাৰে সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়াইছে।
ভাৰত চৰকাৰেও আপোনালোকৰ বিষয়ে সুবিধাৰ সম্পূৰ্ণ গুতুত্ব আৰোপ কৰিছে । সমগ্ৰ ওমানত মুকলি কৰা হৈছে ১১টা কনছুলাৰ সেৱা কেন্দ্ৰ।
বন্ধুসকল,
বিগত দশকত সংঘটিত হোৱা প্ৰতিটো বিশ্ব সংকটৰ প্ৰতি আমাৰ চৰকাৰে দ্ৰুত সঁহাৰি জনাইছে। পৃথিৱীৰ য'তেই ভাৰতীয়সকলে বাস কৰে তাতেই আমাৰ চৰকাৰ তেওঁলোকৰ লগত প্ৰতিটো খোজতে থাকে । ইয়াৰ বাবে ভাৰতীয় সামূহিক কল্যাণ পুঁজি, মদদ পৰ্টেল, প্ৰবাসী ভাৰতীয় বীমা যোজনাৰ দৰে প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই সমগ্ৰ অঞ্চলটো ভাৰতৰ বাবে অতি বিশেষ আৰু ওমান আমাৰ বাবে আৰু অধিক বিশেষ। মই আনন্দিত হৈছো যে ভাৰত-ওমানৰ সম্পৰ্ক এতিয়া দক্ষতা বিকাশ, ডিজিটেল শিক্ষণ, ছাত্ৰ বিনিময়, আৰু উদ্যোগীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে।
মই নিশ্চিত যে আপোনালোকৰ মাজৰ পৰা যুৱ উদ্ভাৱক ওলাই আহিব , যিয়ে আগন্তুক বছৰবোৰত ভাৰত-ওমানৰ সম্পৰ্কক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। ইয়াৰ ভাৰতীয় বিদ্যালয়সমূহে মাত্ৰ ৫০ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিছে। এতিয়া আমি আগন্তুক ৫০ বছৰৰ লক্ষ্য লৈ আগবাঢ়িব লাগিব। গতিকে প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীক ক'ব বিচাৰিছো:
সপোন ডাঙৰ।
গভীৰভাৱে শিকিব লাগিব ।
সাহসেৰে উদ্ভাৱন কৰিব লাগিব ।
কাৰণ আপোনাৰ ভৱিষ্যত কেৱল আপোনালোকৰ নহয়, এয়া সমগ্ৰ মানৱতাৰ ভৱিষ্যত।
আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!
ধন্যবাদ!