Ministry of Information & Broadcasting
PIB Fact Check Unit Invites Public to Share Suspected Fake News related to Government on 8799711259
Unit Ensures Authentic Information Reaches Public Through Digital Platforms
19 DEC 2025 8:00PM by PIB Delhi
A Fact Check Unit (FCU) has been set up under Press Information Bureau, Ministry of Information and Broadcasting in November, 2019 with the objective to counter dissemination of fake news & misinformation pertaining to the Government of India.
Any complaints/fact check requests regarding news/information items circulating on matters pertaining to the Government of India can be sent to the WhatsApp Hotline- +918799711259, Email ID- factcheck@pib.gov.in and the website of PIB Fact Check Unit - https://factcheck.pib.gov.in.
The Fact Check Unit of PIB verifies the reported news/ content, as under:
PIB Fact Check Unit takes suo-moto cognizance on fact checking as well as receives complaints on its website or WhatsApp Hotline.
The Unit segregates the received information after ascertaining whether it falls within the ambit of the Fact Check Unit.
After verifying the authenticity of the received information from authorized sources, the Fact Check Unit utilizes the Information, Education & Communication (IEC) strategy to create awareness through creative content fit for dissemination on social media platforms.
FCU posts the fact checked and correct information on its social media handles.
The PIB Fact Check Unit (FCU) plays a key role in monitoring online content relating to the Government of India. During Operation Sindoor, the PIB Fact Check Unit actively countered misinformation and hostile narratives circulating online by promptly fact-checking false claims, providing authentic information, and ensuring accurate public communication, thereby helping prevent the spread of misleading and anti-India narratives.
Dr. L. Murugan, Minister of State for Information & Broadcasting and Parliamentary Affairs, submitted the information in the Rajya Sabha today in response to a question raised by Shri Sujeet Kumar.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
পিআইবিৰ ফেক্ট চেক ইউনিটে চৰকাৰৰ সৈতে জড়িত সন্দেহযুক্ত ভুৱা বাতৰি ৮৭৯৯৭১১২৫৯ নম্বৰত শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ জনসাধাৰণক আমন্ত্ৰণ জনাইছে
ইউনিটে ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে প্ৰামাণিক তথ্য জনসাধাৰণৰ মাজলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰে
19 DEC 2025 8:00PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ সৈতে জড়িত ভুৱা বাতৰি আৰু ভুল তথ্যৰ প্ৰচাৰ প্ৰতিহত কৰাৰ উদ্দেশ্যে ২০১৯ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰেছ ইনফৰ্মেশ্বন ব্যুৰোৰ অধীনত এটা ফেক্ট চেক ইউনিট (এফচিইউ) স্থাপন কৰা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ সম্পৰ্কীয় বিষয়ত প্ৰচাৰিত বাতৰি/তথ্য সন্দৰ্ভত যিকোনো অভিযোগ/তথ্য পৰীক্ষাৰ অনুৰোধ হোৱাটছএপ হটলাইন- +৯১৮৭৯৯৭১১২৫৯, ইমেইল আইডি- factcheck@pib.gov.in আৰু পিআইবি ফেক্ট চেক ইউনিটৰ ৱেবছাইট - https://factcheck.pib.gov.in লৈ প্ৰেৰণ কৰিব পাৰিব।
পিআইবিৰ ফেক্ট চেক ইউনিটে তলত দিয়া ধৰণে, প্ৰতিবেদন কৰা বাতৰি/ বিষয়বস্তু পৰীক্ষা কৰে:
পিআইবি ফেক্ট চেক ইউনিটে তথ্য পৰীক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ছোৱ'-'' কগনিজেন্স লোৱাৰ লগতে ইয়াৰ ৱেবছাইট বা হোৱাটছএপ হটলাইনত অভিযোগ লাভ কৰে।
ইউনিটে লাভ কৰা তথ্যসমূহ ফেক্ট চেক ইউনিটৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত পৰে নে নাই সেইটো নিশ্চিত কৰাৰ পিছত পৃথক কৰে।
অনুমোদিত উৎসৰ পৰা লাভ কৰা তথ্যৰ সত্যতা পৰীক্ষা কৰাৰ পিছত ফেক্ট চেক ইউনিটে তথ্য, শিক্ষা আৰু যোগাযোগ (আইইচি) কৌশল ব্যৱহাৰ কৰি ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মত প্ৰচাৰৰ বাবে উপযুক্ত সৃষ্টিশীল বিষয়বস্তুৰ জৰিয়তে সজাগতা সৃষ্টি কৰে।
এফচিইউয়ে নিজৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া হেণ্ডেলত পৰীক্ষা কৰা তথ্য আৰু শুদ্ধ তথ্য পোষ্ট কৰে।
ভাৰত চৰকাৰৰ সৈতে জড়িত অনলাইন বিষয়বস্তু নিৰীক্ষণত পিআইবি ফেক্ট চেক ইউনিটে (এফচিইউ) মূল ভূমিকা পালন কৰে। অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত পিআইবি ফেক্ট চেক ইউনিটে ভুৱা দাবীসমূহ তৎকালীনভাৱে তথ্য পৰীক্ষা কৰি, প্ৰামাণিক তথ্য প্ৰদান কৰি, আৰু সঠিক ৰাজহুৱা যোগাযোগ নিশ্চিত কৰি অনলাইনত প্ৰচাৰিত ভুল তথ্য আৰু শত্ৰুতাপূৰ্ণ আখ্যানক সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰতিহত কৰিছিল, যাৰ ফলত বিভ্ৰান্তিকৰ আৰু ভাৰত বিৰোধী আখ্যানৰ বিস্তাৰ ৰোধ কৰাত সহায় হৈছিল।
শ্ৰী সুজিত কুমাৰে উত্থাপন কৰা এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত আজি ৰাজ্যসভাত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগানে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।