Ministry of Rural Development
President gives assent to Viksit Bharat—Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) (VB—G RAM G) Bill, 2025
The Act Enhances Statutory Employment Guarantee to 125 Days
Panchayats to lead the future –planning power to be with Gram Sabha and Panchayats
Viksit Bharat-G RAM G aligned with the Vision of Viksit Bharat@2047
21 DEC 2025 4:30PM by PIB Delhi
The President of India has given assent to the Viksit Bharat—Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) (VB—G RAM G) Bill, 2025 marking a significant milestone in the transformation of rural employment policy. The Act enhances the statutory wage employment guarantee to 125 days per financial year for rural households and seeks to advance empowerment, inclusive growth, convergence of development initiatives and saturation-based delivery, thereby strengthening the foundation for a prosperous, resilient and self-reliant Rural Bharat.
Earlier, Parliament passed the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) Bill, 2025, marking a decisive reform in India’s rural employment and development framework. The Act replaces the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA), 2005 with a modern statutory framework that enhances livelihood security and is aligned with the national vision of Viksit Bharat @2047.
Anchored in the principles of empowerment, growth, convergence and saturation, the Act seeks to transform rural employment from a standalone welfare intervention into an integrated instrument of development. It strengthens income security for rural households, modernises governance and accountability, and links wage employment with the creation of durable and productive rural assets, thereby laying the foundation for a prosperous and resilient Rural Bharat.
Salient Features of the Act
Enhanced Statutory Employment Guarantee
• The Act provides a statutory guarantee of not less than 125 days of wage employment per rural household in each financial year to households whose adult members volunteer to undertake unskilled manual work (Section 5(1)).
• This enhancement over the earlier 100-day entitlement significantly strengthens livelihood security, predictability of work, and income stability for rural households, while also enabling them to contribute more effectively and meaningfully to national development.
Balanced Provision for Agriculture and Rural Labour
• To facilitate adequate availability of agricultural labour during peak sowing and harvesting seasons, the Act empowers States to notify an aggregated pause period aggregating to sixty days in a financial year (Section 6).
• The full 125-day employment guarantee remains intact, to be provided during the remaining period, ensuring a calibrated balance that supports both agricultural productivity and worker security.
Timely Wage Payments
• The Act mandates payment of wages on a weekly basis or, in any case, within fifteen days of completion of work (Section 5(3)). In cases of delay beyond the stipulated period, delay compensation shall be payable in accordance with the provisions laid down in Schedule II, reinforcing wage security and protecting workers from delays.
Employment Linked with Productive Rural Infrastructure
Wage employment under the Act is explicitly aligned with the creation of durable public assets across four priority thematic domains (Section 4(2) read with Schedule I):
1. Water security and water-related works
2. Core rural infrastructure
3. Livelihood-related infrastructure
4. Works to mitigate extreme weather events
All works are planned through a bottom-up process, and all assets created are aggregated into the Viksit Bharat National Rural Infrastructure Stack, ensuring convergence of public investments, avoidance of fragmentation, and outcome-based planning aimed at saturation of critical rural infrastructure, based on varying local needs.
Decentralised Planning with National Convergence
• All works originate from Viksit Gram Panchayat Plans (VGPPs), prepared at the Gram Panchayat level through participatory processes and approved by the Gram Sabha (Sections 4(1)–4(3)).
• These plans are digitally and spatially integrated with national platforms, including PM Gati Shakti, enabling whole-of-government convergence while fully retaining decentralised decision-making.
• This integrated planning framework will enable Ministries and Departments to plan and implement works more effectively, avoid duplication and wastage of public resources, and accelerate development through saturation-based outcomes.
Reformed Financial Architecture
• The Act is implemented as a Centrally Sponsored Scheme, to be notified and operationalised by the State Governments in accordance with the provisions of the Act.
• The cost-sharing pattern is 60:40 between the Centre and States, 90:10 for North Eastern and Himalayan States, and 100% central funding for Union Territories without legislatures.
• Funding is provided through State-wise normative allocations based on objective parameters prescribed in the Rules (Sections 4(5) and 22(4)), ensuring predictability, fiscal discipline, and sound planning, while fully preserving statutory entitlements to employment and unemployment allowance.
Strengthened Administrative Capacity
• The administrative expenditure ceiling has been enhanced from 6% to 9%, enabling improved staffing, training, technical capacity and field-level support, and strengthening the ability of institutions to deliver outcomes effectively.
The Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) Act, 2025 represents a decisive step towards renewing and strengthening India’s rural employment framework in line with the vision of Viksit Bharat @2047. By enhancing the statutory wage employment guarantee to 125 days per financial year, the Act reinforces the right to demand employment while deepening decentralised, participatory governance. It integrates transparent, rule-based funding, accountability mechanisms, technology-enabled inclusion and convergence-driven development to ensure that rural employment not only provides income security but also contributes to sustainable livelihoods, resilient assets and long-term rural prosperity.
Employment Guarantee and Right to Demand
The Act does not dilute the right to demand employment. On the contrary, Section 5(1) places a clear statutory obligation on the Government to provide not less than 125 days of guaranteed wage employment to eligible rural households. The expansion of guaranteed days, together with strengthened accountability and grievance redressal mechanisms, reinforces the enforceability of this right.
Normative Funding and Employment Provision
The shift to normative allocations pertains to budgeting and fund-flow mechanisms and does not affect the legal entitlement to employment. Sections 4(5) and 22(4) ensure rule-based, predictable allocations while retaining the statutory obligation to provide employment or unemployment allowance.
Decentralisation and Role of Panchayats
The Act does not centralise planning or execution. Sections 16 to 19 vest planning, implementation and monitoring authority in Panchayats, Programme Officers and District authorities at appropriate tiers. What is integrated at the national level is visibility, coordination and convergence, not local decision-making.
Employment and Asset Creation
The Act enshrines an enhanced statutory livelihood guarantee of 125 days, while ensuring that employment contributes to productive, durable and climate-resilient assets. Employment generation and asset creation are designed as mutually reinforcing objectives, supporting long-term rural growth and resilience (Section 4(2) and Schedule I).
Technology and Inclusion
Technology under the Act is intended as an enabling mechanism, not a barrier. Sections 23 and 24 provide for technology-enabled transparency through biometric authentication, geo-tagging and real-time dashboards, while Section 20 strengthens social audits by Gram Sabhas, ensuring community oversight, transparency and inclusion.
Unemployment Allowance
The Act removes earlier dis-entitlement provisions and restores unemployment allowance as a meaningful statutory safeguard. Where employment is not provided within the stipulated period, unemployment allowance becomes payable after fifteen days.
Conclusion
The passage of the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) Act, 2025 represents a significant renewal of India’s rural employment guarantee. By expanding statutory employment to 125 days, embedding decentralised and participatory planning, strengthening accountability, and institutionalising convergence and saturation-based development, the Act repositions rural employment as a strategic instrument for empowerment, inclusive growth and the creation of a prosperous and resilient Rural Bharat, fully aligned with the vision of Viksit Bharat @2047.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
রাস্ত্রপতিনা ভিক্সিত ভারত - গেরেন্তী ফোর রোজগার এন্দ অজীবিকা মিসন (গ্রামিন) (VB—G RAM G) বিল, 2025 দা অয়াবা পীখ্রে
এক্ত অসিনা স্তেত্যুতরী এমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তীবু নুমিৎ ১২৫দা হেনগৎহল্লে
পঞ্চায়ৎশিংনা তুংলমচৎপু লুচিংগনি - প্লানিং পাৱর অসি গ্রাম সভা অমসুং পঞ্চায়ৎশিংদা লৈরগনি
বিক্সিত ভারত @2047গী ভিজনগা লোয়ননা বিক্সিত ভারত- G RAM G না তুননা চৎমিন্নরি
21 DEC 2025 4:30PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা বিক্সিত ভারত – রোজগার গরেন্তী ফোর অজীবিকা মিসন (গ্রামীন) (VB—G RAM G) বিল, ২০২৫ অয়াবা পীখ্রে। মসিনা খুঙ্গংগী থবক পীবগী পোলিসীদা অহোংবা পুরকপদা মরুওইবা মায় পাকপা অমা ওইরে। এক্ত অসিনা খুঙ্গংগী ইমুংশিংথবক পীবগী অয়াবা অসি শেনবা চহি অমদা নুমিৎ ১২৫দা হেনগৎহল্লি অমসুং এম্পাৱরমেন্ত, ইনক্লুসিব গ্রোথ, দিবেলপমেন্ত ইনিসিএতিবশিং পুন্সিন্নবা অমসুং সেচুরেসনদা য়ুম্ফম ওইবা দেলিভরীদা খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনরি। মসিনা চাউখৎপা, রেজিলিএন্ত লৈবা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতকী খুঙ্গং অমগী য়ুম্ফম অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মমাঙদা, পার্লিয়ামেন্তনা ভারতকী খুঙ্গংগী থবক পীবা অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী ফ্রেমৱার্কদা ৱারেপ লৌবা য়াবা রিফোর্ম অমা ওইহন্দুনা ৱিক্সিত ভারত গেরেন্তী ফোর রোজগর অমসুং অজীবিকা মিসন (গ্রামীন) বিল, ২০২৫ পাস তৌখি। এক্ত অসিনা মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তী এক্ত (MGNREGA), ২০০৫গী মহুৎ শিনখি । মসিনা পুন্সি মহিংগী সেক্যুরিতী হেঙ্গৎহল্লিবা মোদর্ন স্তেচুতরী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্লে অমসুং মসিনা বিক্সিত ভারত @ ২০৪৭গী জাতিগী মঙলানগা তুননা চৎলি।
এম্পাৱরমেন্ত, গ্রোথ, কনভর্জেন্স অমসুং সেচুরেসনগী প্রিন্সিপলশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, এক্ত অসিনা খুঙ্গংগী ইমপ্লোইমেন্তবু মশা মথন্তা য়াইফ-থৌরাংগী ইন্তর্ভেন্সন অমদগী চাউখৎপগী ইন্তিগ্রেতেদ ইন্সত্রুমেন্ত অমদা ওন্থোক্নবা হোৎনরি। মসিনা খুঙ্গংগী ইমুংশিংগীদমক ইনকম সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, গবর্নান্স অমসুং একাউন্তেবিলিতী মোদর্নাইজ তৌহল্লি, অমসুং লেমহৌরিবা অমসুং প্রদক্টিভ ওইবা খুঙ্গংগী এসেৎশিং শেমগৎপগা লোইননা শেলগী থবক পীবগা শম্নহল্লি। মসিনা চাউখৎপা অমসুং খাঙবা কনবা ভারতকী খুঙ্গংদা য়ুম্ফম ওইহল্লি।
এক্ত অসিগী মরুওইবা মগুনশিং
হেন্না ফরবা স্তেচুতরী এমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তী
এক্ত অসিনা খুঙ্গংগী ইমুং অমদা শেল ফংবা থবক ওইনা নুমিৎ 125 দগী হন্থদনা শেল ফংগদবা থবক তৌবগী আইনগী ওইবা গেরেন্তী অমা চহি খুদিংগী শেনবা চহি অমদা মখোয়গী মপুং ফারবা মীহুৎশিংনা স্কিল লৈতবা শিন্মীগী থবক তৌবগীদমক্তা ভোলুন্তরি ওইবা ইমুংশিংদা পীরি (সেক্সন 5(1)।
মমাংগী নুমিৎ ১০০ দগী হেনগৎলকপা অসিনা খুঙ্গংগী ইমুংশিংগী হিংনবগী খুদোংচাবগী সেক্যুরিতী, থবক্কী প্রিদিক্তিবলিতী, অমসুং ইনকম স্তেবিলিতীবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, অমসুং মখোয়বু নেস্নেল দিবেলপমেন্তদা হেন্না ইফেক্তিব ওইবা অমসুং আর্থ লৈবা মওংদা মতেং পাংবা ঙমহল্লি।
লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী লমদা থবক পীবগী খল চারবা প্রোভিজন
মরু মরাং হুনবা অমসুং লোকপা মতমগী মনুংদা লৌউ-শিংউগী শিন্মী মরাং কায়না ফংহন্নবগীদমক, এক্ত অসিনা রাজ্যশিংদা শেনবা চহি অমদা পুন্না নুমিৎ হুম্ফুনিগী অপুনবা পোজ পিরিয়দ অমা নোতিফাই তৌবগী শক্তি পীরি (সেক্সন 6)।
লেমহৌরিবা মতমগী মনুংদা পীগদবা মপুং ফাবা নুমিৎ ১২৫গী থবক ফংহন্নবা গেরেন্তী অসি মপুং ফানা লৈহৌরগনি। মসিনা লৌউ-শিংউগী প্রদক্তিবিতী অমসুং শিন্মীশিংগী সেক্যুরিতী অনিমক মতেং পাংনবা কেলিব্রেতেদ বেলেন্স অমা লৈহল্লগনি।
মতম চানা শেনফম পীবা
এক্ত অসিনা চয়োলগী ওইনা নত্ত্রগা থবক লোইরবা মতুং নুমিৎ ১৫নিগী মনুংদা (সেক্সন 5(3)) শেনফম পীবা য়াহল্লি। অপীবা মতমদগী হেন্দোক্না থেংথবগী মতমদা, থবক শুবা শিন্মীশিংবু ঙাকপীনবা অমসুং শেলগী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, সেদ্যুল II দা পীরিবা প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না থেংথবগী কম্পেন্সেসন পীগনি।
প্রদক্টিভ রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা ইমপ্লোয়মেন্ত
এক্ত অসিগী মখাদা পীরিবা ৱেজ ইমপ্লোইমেন্ত অসি প্রাইওরিতীগী ওইবা হীরমগী লম মরিদা (সেদ্যুল I গা লোয়ননা পীরকপা সেক্সন 4 (2)) দ্যুরেবল পব্লিক এসেতশিং শেমগৎপগা ময়েক শেংনা মরী লৈনৈ:
ঈশিংগী সেক্যুরিতী অমসুং ঈশিংগা মরী লৈনবা থবকশিং
মরু ওইবা রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর
হিংনবগী লম্বীগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর
এক্সত্রিম ৱেদর ইভেন্তশিং হন্থহন্নবা থবকশিং
থবক পুম্নমক মখা তানা মথক থংবা থৌওং অমগী খুত্থাংদা থৌরাং তৌই, অমসুং শেমখিবা এসেৎ পুম্নমক ভিক্সিৎ ভারত নেস্নেল রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর স্তেকতা পুন্সিল্লি। মসিনা পব্লিক ইনভেস্তমেন্তশিং পুনশিনবা, মচেৎ মচেৎ থোকপা থীংনবা অমসুং মফম অদুগী দরকার ওইবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা মরুওইবা রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপুং ফাহন্নবগী পান্দমদা মহৈ-মরোংদা য়ুম্ফম ওইবা থৌরাং তৌই।
নেসনেল কন্ভর্জেন্সকা লোয়ননা দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরবা প্লান্নিং
থবক পুম্নমক অসি গ্রাম পঞ্চায়তকী থাক্তা পার্তিসিপেতিব প্রোসেসকী খুত্থাংদা শেম-শারবা অমসুং গ্রাম সভানা অয়াবা পীরবা ভিক্সিৎ গ্রাম পঞ্চায়ত প্লানশিং (ভি.জি.পি.পি.শিং) দগী হৌরকপনি (সেক্সন 4(1)-4(3)।
থৌরাংশিং অসি দিজিতেল অমসুং স্পেসিএল ওইনা পি.এম. গতি শক্তি য়াওনা নেস্নেল প্লেতফোর্মশিংগা পুন্সিল্লি। মসিনা দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরবা ৱারেপ লৌবদা মপুং ফানা লেপহন্দুনা গবর্নমেন্ত পুম্নমক্কী পুনশিনবা ঙমহল্লি।
ইন্তিগ্রেতেদ প্লান্নিং ফ্রেমৱার্ক অসিনা মিনিস্ত্রীশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংদা থবকশিংবু হেন্না মপুং ফানা থৌরাং তৌবা অমসুং থবক পায়খৎপদা, মীয়ামগী রিসোর্সশিংবু হন্না হন্না শীজিন্নবা অমসুং মাং-তাকহনবদা, অমসুং সেচুরেসনদা য়ুম্ফম ওইবা মহৈশিংগী খুত্থাংদা চাউখৎপা খোংজেল য়াংশিলহনবদা মতেং পাংগনি।
রিফোর্ম তৌরবা ফাইনান্সিএল আর্কিতেকচর
এক্ত অসি সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর তৌরবা স্কিম অমা ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। এক্ত অসিগী প্রোভিজনশিং অদুগী মতুং ইন্না রাজ্য সরকারশিংনা নোতিফাই তৌগনি অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্কনি।
শেনফম য়েন্থোকপগী মওং অসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা ৬০:৪০, অৱাং নোংপোক অমসুং হিমালয়ান রাজ্যশিংগীদমক ৯০:১০, অমসুং লেজিসলেচর য়াওদবা কেন্দ্রগী লমদমশিংগীদমক ১০০% সেন্ত্রেল ফন্দিংনি।
শেন্থং অসি রুলশিংদা পীরিবা ওবজেক্টিভ পেরামিতরশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা স্তেত-ৱাইদ নোর্মেতিব এলোকেসনশিংগী খুত্থাংদা পীরি (সেক্সন 4(5) অমসুং 22(4)। মসিনা প্রিদিক্তিবিলিতী, ফিস্কেল দিসিপ্লিন, অমসুং অফবা প্লান্নিং লৈহন্দুনা, থবক শুবগী অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা ফংবগী আইনগী ওইবা হকশিং মপুং ফানা ঙাক-শেনগনি।
এদমিনিস্ত্রেতিব কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবা
এদমিনিস্ত্রেতিব শেনফমগী সিলিং অসি ৬% দগী ৯% দা হেনগৎহনখ্রে। মসিনা পর্সোনেল, ত্রেনিং, তেক্নিকেল কেপ, এদমিনিস্ত্রেতিব শেনফম, তেক্নিকেল কেপ অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব শেনফম হেনগৎহনগনি।
এদমিনিস্ত্রেতিব এক্সপেন্দিচরগী সিলিং অসি ৬%দগী ৯%দা হেনগৎহনখ্রে। মসিনা পর্সোনেল, ত্রেনিং, তেক্নিকেল কেপাসিতী অমসুং ফিল্দ লেবেল সপোর্ত ফগৎহনবা ঙম্লগনি অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংনা মহৈ-মশিংবু ইফেক্তিব ওইনা ফংহন্নবা মখোয়গী তৌবা ঙম্বদু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
২০২৫গী ভিক্সিৎ ভারত গেরেন্তী ফোর রোজগার অমসুং অজীবিকা মিসন (গ্রামীন) এক্ত অসি ২০৪৭গী ভিক্সিৎ ভারতকী মঙলানগী মতুং ইন্না ভারতকী খুঙ্গংগী থবক পীবগী ফ্রেমৱার্কপু নৌনা শেমগৎনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাং অমনি। শেনবা চহি অমদা লেম্না থবক পীবগী গরেন্তী অসি নুমিৎ 125 ওইহন্দুনা, এক্ত অসিনা দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরবা, পার্তিসিপেতিব গবর্নান্স হেন্না চেৎশিলহন্দুনা থবক পীবগী হক অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসিনা ত্রান্সপরেন্ত, রুলদা য়ুম্ফম ওইবা ফন্দিং, একাউন্তেবিলিতী মেকানিজমশিং, তেক্নোলোজীনা মতেং পাংলিবা ইনক্লুজন অমসুং কনভর্জেন্স দাইরেক্ত দিবেলপমেন্তবু পুনশিন্নবা হোৎনরি। মসিনা খুঙ্গংগী থবক ফংহনবনা ইনকম সেক্যুরিতী পীবতা নত্তনা তুং কোইনা হিংনবগী লম্বী, রেজিলিএন্ত এসেত অমসুং মতম শাংনা খুঙ্গংগী চাউখৎপা পুরকপদা মতেং পাংই।
থবক পীবগী গেরেন্তী অমসুং দিমান্দ তৌবগী হক
এক্ত অসিনা থবক ফংহনবা হায়বগী হক অদু হন্থহন্দে। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, সেক্সন 5 ((1) না ইলিজিবল ওইবা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা লেম্না নুমিৎ 125নিগী ওইবা গরেন্তি তৌরবা লেম্না থবক পীবগী অচেৎপা লেজিস্লেচরগী ওইবা থৌদাং অমা সরকারদা থম্লি। গরেন্তি তৌরবা নুমিৎশিংবু পাকথোক চাউথোকহনবগা লোয়ননা পাউখুম পীনবা অমসুং গ্রিভেন্স রিদ্রেসেল মেকানিজমশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনা হক অসিবু চৎনহনবদা মতেং পাংই।
নোর্মেতিব ফন্দিং অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত প্রোভিজন
নোর্মেতিব এলোকেসনশিংদা ওন্থোকপা অসি বজেৎশিং অমসুং ফন্দ ফ্লো মেকানিজমশিংগী মরী লৈনৈ অমসুং থবক ফংনবগী আইনগী ওইবা অয়াবা অদুদা অকায়বা লৈতে। সেক্সন 4 ((5) অমসুং 22 ((4) না নিয়মদা য়ুম্ফম ওইবা, মাংজৌননা উবা ঙম্বা এলোকেসনশিং লৈহন্দুনা থবক শুবগী নত্ত্রগা থবক্কী খুদোংচাবা পীবগী লেজিস্লেচরগী ওইবা থৌদাং অদু থম্লি।
দিসেন্ত্রেলাইজেসন অমসুং পঞ্চায়ৎশিংগী থৌদাং
এক্ত অসিনা প্লানিং নত্ত্রগা একজিক্যুসন অসি সেন্ত্রেলাইজ তৌদে। সেক্সন 16 দগী 19 ফাউবা পঞ্চায়ৎশিংদা প্লানিং, ইমপ্লিমেন্টেসন অমসুং মোনিটরিং ওথোরিটি, প্রোগ্রাম ওফিসরশীং অমসুং দিষ্ট্রিক্ট ওথোরিটিশীংবু চুনবা থাকশীংদা পীগনি। নেস্নেল লেভেলদা ইন্তিগ্রেৎ তৌরিবা অসিদি ভিজিবিলিতী, কোওর্দিনেসন অমসুং কনভর্জেন্সিনি, লোকেল দিসিজনমেকিং নত্তে।
ইমপ্লোয়মেন্ত অমসুং এসেত ক্রিএসন
এক্ত অসিনা থবক ফংহন্দুনা মহৈ-মরোং পুথোকপা, তুং কোইবা অমসুং অইং-অশাগী ফিভমদা ঙাকথোকপা ঙম্বা এসেৎশিংদা মতেং পাংবগা লোইননা নুমিৎ ১২৫গী স্তেচুএতরি লাইবলিহুদ গেরেন্তী অমা হেনগৎহল্লি। থবক পীবা অমসুং এসেত শেম্বা অসি অমগা অমগা মরী লৈনবা পান্দম ওইনা শেমগৎলগা, মতম শাংনা খুঙ্গংগী চাউখৎপা অমসুং রেসিলিয়েন্স (সেক্সন 4(2) অমসুং সেদ্যুল I) শৌগৎলি।
তেক্নোলোজী অমসুং ইনক্লুজন
এক্ত অসিগী মখাদা তেক্নোলোজী অসি অথিংবা অমা ওইনা নত্তনা মতেং পীনবা মেকানিজম অমা ওইনা খল্লবনি। সেক্সন 23 অমসুং 24না বাইওমেত্রিক ওথেন্টিকেসন, জিও-তেগিং অমসুং রিয়েল-তাইম দেশবোর্দকী খুত্থাংদা তেক্নোলোজীনা মতেং পাংলিবা ত্রান্সপরেন্সীগীদমক শেম্লি, অদুগা সেক্সন 20না কম্ম্যুনিতী ওভরসাইৎ, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ইনক্লুজন ফংহন্নবা গ্রাম সভাশিংনা সোসিএল ওদিৎশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
থবক ফংদবগী এলাৱেন্স
এক্ত অসিনা মমাংগী দিস-ইনটাইটলমেন্ট প্রোভিজনশীং লৌথোকই অমসুং ৱার্কপ্লেস এলাউন্সমেন্টপু ৱাহন্থোক লৈবা ষ্টেট্যুতরি সেক্যুরিতী অমা ওইনা অমুক হন্না শেমগৎলি। লেপ্লিবা মতম অদুগী মনুংদা থবক পীদ্রবদি, থবক ফংদবগী এলাৱেন্স অসি নুমিৎ ১৫গী মতুংদা পীবা হৌগনি।
অরোইবা ৱারোইশিন
বিক্সিত ভারত গেরেন্তী ফোর রোজগার অমসুং অজীবিকা মিসন (গ্রামীন) এক্ত, ২০২৫ পাস তৌখিবা অসিনা ভারতকী রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তীদা মশক থোকপা অনৌবা অমা পীরি। আইনগী মতুং ইন্না থবক পীবগী মতম নুমিৎ ১২৫ ফাওবা শাংদোক্তুনা, দিসেন্ত্রেলাইজ অমসুং পার্তিসিপেতিব প্লান্নিং য়াওহন্দুনা, একাউন্তেবিলিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অমসুং কনভর্জেন্স অমসুং সেচুরেসন-বেজ দিভেলপমেন্ত ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌদুনা, এক্ত অসিনা বিক্সিত ভারত@2047 গা তুননা খুঙ্গংগী থবক পীবদা এম্পাৱরমেন্ত, ইনক্লুসিব গ্রোথ অমসুং চাউখৎপা অমসুং রেজিলিয়েন্ত রুরেল ভারত অমা শেমগৎনবগী স্ত্রেতেজিক ওইবা খুৎলাই অমা ওইনা অমুক হন্না থম্লে।