PIB Backgrounder
Viksit Bharat- G RAM G Act 2025
“Reforming MGNREGA for Viksit Bharat”
22 DEC 2025 2:27PM by PIB Delhi
Introduction
Rural employment has been a cornerstone of India’s social protection framework for nearly two decades. Since its enactment in 2005, the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) played a key role in providing wage employment, stabilising rural incomes and creating basic infrastructure. Over time, however, the structure and objectives of rural India have evolved significantly. Rising incomes, expanded connectivity, widespread digital penetration and diversified livelihoods have altered the nature of rural employment needs.
Against this backdrop, the President of India has given assent to the Viksit Bharat-Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) (VB-G RAM G) Bill, 2025 marking a significant milestone in the transformation of rural employment policy. The Viksit Bharat-Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) (VB-G RAM G) Act, 2025 represents a comprehensive statutory overhaul of MGNREGA, aligning rural employment with the long-term vision of Viksit Bharat 2047, while strengthening accountability, infrastructure outcomes and income security.
A blue and white rectangular chart with blue textAI-generated content may be incorrect.
Background of Rural Employment and Development Policy in India
Since Independence, rural development policies in India have focused on reducing poverty, improving agricultural productivity, and creating employment for surplus and underemployed rural labour. Wage employment programmes have gradually evolved as key instruments for supporting rural livelihoods while also strengthening basic infrastructure, with approaches adapting to changing socio-economic conditions over time.
India’s wage employment initiatives progressed through multiple phases, beginning with early programmes such as the Rural Manpower Programme (1960s) and the Crash Scheme for Rural Employment (1971). These were followed by more structured efforts in the 1980s and 1990s, including the National Rural Employment Programme, Rural Landless Employment Guarantee Programme, later merged into Jawahar Rozgar Yojana (1993), which consolidated into Sampoorna Grameen Rozgar Yojana in 1999, aimed at improving coverage and coordination. Complementary schemes such as the Employment Assurance Scheme and the Food for Work Programme addressed seasonal unemployment and food security. A major shift came with the Maharashtra Employment Guarantee Act of 1977, which introduced the concept of a statutory right to work. These experiences culminated in the enactment of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) in 2005, providing a nationwide legal framework for rural employment generation.
MGNREGA Evolution and the Limits of Incremental Reform
The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) was a flagship programme aimed at enhancing livelihood security by providing at least 100 days of guaranteed wage employment each year to rural households willing to undertake unskilled manual work. Over the years, a range of administrative and technological reforms strengthened its implementation, leading to notable improvements in participation, transparency, and digital governance. Women’s participation rose steadily from 48 per cent to 58.15 per cent between FY 2013-14 and FY 2025-26, Aadhaar seeding expanded sharply, the Aadhaar-Based Payment System was widely adopted, and electronic wage payments became nearly universal. Monitoring of works also improved, with a large expansion in geo-tagged assets and a growing share of individual assets created at the household level.
The experience under MGNREGA also highlighted the critical role played by field-level staff, who ensured continuity and scale of implementation despite working with limited administrative resources and staffing. However, alongside these gains, deeper structural issues persisted. Monitoring across several states revealed gaps such as work not found on the ground, expenditure not matching physical progress, use of machines in labour-intensive works, and frequent bypassing of digital attendance systems. Over time, misappropriation accumulated, and only a small proportion of households were able to complete the full one hundred days of employment in the post pandemic period. These trends indicated that while delivery systems improved, the overall architecture of MGNREGA had reached its limits.
The Viksit Bharat Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission Gramin Act responds to this experience through a comprehensive legislative reset. It strengthens the implementation framework by increasing the administrative expenditure ceiling from 6 per cent to 9 per cent, providing greater support for staffing, remuneration, training, and technical capacity. This shift reflects a practical and people-centred approach to programme management, moving towards a more professional and adequately supported system. Stronger administrative capacity is expected to improve planning and execution, enhance service delivery, and reinforce accountability, ensuring that the objectives of the new framework are achieved consistently at the village level.
Rationale for a New Statutory Framework
The need for reform is also rooted in broader socio-economic changes. MGNREGA was built in 2005, but rural India has transformed. Poverty levels declined from 27.1 per cent in 2011-12 to 5.3 per cent in 2022-23, supported by rising consumption, improved financial access, and expanded welfare coverage. With rural livelihoods becoming more diversified and digitally integrated, the open-ended and demand-driven design of MGNREGA no longer aligns fully with contemporary rural realities.
The Viksit Bharat- G RAM G Act, 2025 responds to this context by modernising rural employment guarantees, strengthening accountability, and aligning employment creation with long term infrastructure and climate resilience goals.
Key Features of the Viksit Bharat- G RAM G Act, 2025
A diagram of a three key components of a companyAI-generated content may be incorrect.
The Act guarantees 125 days of wage employment per rural household in each financial year to such rural households whose adult members volunteer to undertake unskilled manual work, contributing to income security beyond the earlier 100-day entitlement, with an aggregated 60-day no-work period to ensure the availability of agricultural labour during peak sowing and harvesting season. Workers continue to receive 125 guaranteed days of employment within the remaining 305 days, ensuring that both farmers and labourers benefit. The disbursement of daily wages shall be made on a weekly basis or, in any case, not later than a fortnight after the date on which such work was done. Employment creation is integrated with infrastructure development through four priority verticals:
• Water security through water-related works
• Core-rural infrastructure
• Livelihood- related infrastructure
• Special works to mitigate extreme weather events
All assets created are aggregated into the Viksit Bharat National Rural Infrastructure Stack, ensuring a unified, coordinated national development strategy. Planning is decentralised through Viksit Gram Panchayat Plans, which are prepared locally and spatially integrated with national systems such as PM Gati Shakti.
MGNREGA vs VIKSIT BHARAT- G RAM G Act, 2025
The new Act represents a major upgrade over MGNREGA, fixing structural weaknesses while enhancing employment, transparency, planning, and accountability.
A blue and white brochure with textAI-generated content may be incorrect.
The Financial Architecture
The shift from a central sector scheme to a centrally sponsored framework reflects the inherently local nature of rural employment and asset creation. Under the new architecture, states share both cost and responsibility through a normative allocation framework, creating stronger incentives for effective implementation and preventing misuse. Planning is grounded in regional realities through Gram Panchayat Plans. At the same time, the Centre continues to set standards, while states execute with accountability, resulting in a cooperative partnership that improves efficiency and strengthens outcomes.
Text Box: Why shift from Demand-Based to Normative Funding?“Normative allocation” means the allocation of the fund made by the Central Government to the State.A demand-based model leads to unpredictable allocations and mismatched budgeting. Normative funding aligns the scheme with the budgeting model used for most Government of India schemes, without reducing the employment guarantee, through the use of objective parameters, ensuring predictable and rational planning while preserving the legal entitlement to employment or unemployment allowance.
The total estimated annual requirement of funds on wage, material, and administrative components is Rs.1,51,282 crore, including the State share. Of this, the estimated Central share is Rs.95,692.31 crore. This transition does not impose an undue financial burden on states. The funding structure is calibrated to state capacity, with a standard cost-sharing ratio of 60:40 between the Centre and states, enhanced support of 90:10 for North Eastern and Himalayan states, and 100 per cent central funding for Union Territories without legislatures. States were already bearing a share of material and administrative costs under the earlier framework, and the move to predictable normative allocations further supports sound budgeting. Provisions for additional assistance to states during disasters and stronger oversight mechanisms also help reduce long term losses arising from misappropriation, reinforcing fiscal sustainability alongside accountability.
A close-up of a financial diagramAI-generated content may be incorrect.
Benefits of the Viksit Bharat- G RAM G Act
A diagram of benefits for rural developmentAI-generated content may be incorrect.The Act strengthens the rural economy by linking employment generation with productive asset creation, leading to higher household incomes and improved resilience. Priority is given to water-related works, supporting agriculture and groundwater recharge. Investment in core rural infrastructure, such as roads and connectivity, improves market access, while livelihood infrastructure, including storage, markets, and production assets, enables income diversification. Climate resilience is strengthened through works focused on water harvesting, flood drainage, and soil conservation. The guarantee of 125 days of employment raises household earnings, stimulates village-level consumption, and helps reduce distress-driven migration, supported by digital attendance, wage payments, and data-driven planning.
A diagram of a farmAI-generated content may be incorrect.Farmers benefit from assured labour availability through state-notified pauses in public works during peak sowing and harvesting seasons, prevention of wage inflation, and improved irrigation, storage, and connectivity. Labourers gain from higher potential earnings, predictable work through Viksit Gram Panchayat Plans, secure digital wage payments, direct benefits from the assets they help create, and a mandatory unemployment allowance. Where work is not provided, a daily unemployment allowance becomes payable after 15 days, with liability resting on the States. The rates and conditions are to be prescribed through rules, ensuring flexibility while safeguarding workers’ rights and promoting the timely provision of employment.
A blue and white poster with textAI-generated content may be incorrect.
Implementing and Monitoring Authorities
The Act establishes a clear institutional framework to ensure coordinated, accountable, and transparent implementation of the Mission across national, State, district, block, and village levels.
• Central and State Gramin Rozgar Guarantee Councils provide policy guidance, review implementation, and strengthen accountability.
• National and State Steering Committees drive strategic direction, convergence, and performance review.
• Panchayati Raj Institutions lead planning and execution, with Gram Panchayats implementing at least half of the works in terms of cost.
• District Programme Coordinators and Programme Officers manage planning, compliance, payments, and social audits.
• Gram Sabhas play a strengthened role in conducting social audits and ensuring transparency through access to all records.
Transparency, Accountability, and Social Protection
The Act equips the Central Government with clear enforcement powers to ensure compliance and protect public funds. It authorises the Centre to investigate complaints relating to implementation, suspend fund releases where serious irregularities are detected, and direct corrective or remedial measures to address deficiencies. These provisions strengthen accountability across the system, maintain financial discipline, and enable timely intervention to prevent misuse.
A blue and white poster with text and iconsAI-generated content may be incorrect.
The Act also establishes a comprehensive transparency framework covering every stage of implementation. It enables the use of artificial intelligence and biometric authentication to identify irregularities early, supported by Central and State Steering Committees that provide continuous guidance and coordination. A focused approach through four clearly defined rural development verticals allows closer tracking of outcomes. Panchayats are assigned an enhanced role in supervision, complemented by GPS and mobile-based monitoring of works in real time. Real-time MIS dashboards and weekly public disclosures ensure public visibility, while social audits mandated at least once every six months reinforce community participation and trust.
Conclusion
The Viksit Bharat- Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) Act, 2025, represents a decisive shift in India’s rural employment policy. While MGNREGA achieved significant gains in participation, digitisation, and transparency over time, persistent structural weaknesses limited its effectiveness. The new Act builds on past improvements while addressing their shortcomings through a modern, accountable, and infrastructure-focused framework.
By expanding guaranteed employment, aligning work with national development priorities, and embedding strong digital governance, the Act repositions rural employment as a strategic instrument for sustainable growth and resilient livelihoods, fully aligned with the vision of Viksit Bharat 2047.
References
Ministry of Rural Development
https://mnregaweb4.nic.in/netnrega/SocialAuditFindings/SAU_FMRecoveryReport.aspx?lflag=eng&fin_year=2024-2025&source=national&labels=labels&rep_type=SoA&Digest=3uRMVt6308BGCW2QZYttXQ
Lok Sabha Bill
https://sansad.in/getFile/BillsTexts/LSBillTexts/Asintroduced/As intro1216202512439PM.pdf?source=legislation
News on Air
https://www.newsonair.gov.in/indias-extreme-poverty-falls-to-5-3-in-2022-2023-says-world-bank/
PIB Press Releases
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?id=155090&NoteId=155090&ModuleId=3&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2207187&reg=3&lang=2
Click here to see PDF

PIB Backgrounder
ভিক্সিত ভারত – জি রাম জি এক্ত ২০২৫
"MGNREGA বু ভিক্সিত ভারতকীদমক রিফোর্ম তৌবা"
22 DEC 2025 2:27PM by PIB Imphal
মরুওইবা ৱারোলশিং
ভিক্সিত ভারত জি রাম জি এক্ত, ২০২৫না এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মহুৎ শিন্দুনা ভিক্সিত ভারত ২০৪৭গা চুনবা অনৌবা স্তেটুতরী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্লে।
ইনকম সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং অমদা থবক পীবগী গেরেন্তী অসি নুমিৎ 125দা হেনগৎহল্লে।
মরুওইবা হীরম ৪দা লেমহৌরিবা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোইননা শেলগী ওইবা থবক পীবগা মরী লৈনহল্লে।
ভিক্সিত গ্রাম পঞ্চায়ত প্লানশিংগী খুত্থাংদা দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরবা প্লান্নিং অমসুং ভিক্সিত ভারত নেস্নেল রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর স্তেককী খুত্থাংদা নেস্নেল ইন্তিগ্রেতেদ প্লান্নিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
নোর্মেতিব ফন্দিং অমসুং সেন্ত্রেল ওইনা স্পোন্সর তৌরবা স্ত্রকচরদা ওন্থোকপনা প্রিদিক্তেবিলিতী, একাউন্তেবিলিতী অমসুং সেন্তর-স্তেৎ পার্তনরশিপ ফগৎহল্লি।
ৱাহৌদোক
রুরেল এম্প্লোইমেন্ত অসি চহী কুনলোম অসিদা ভারতকী সোসিএল প্রোতেক্সন ফ্রেমৱার্ককী য়ুম্ফম ওইদুনা লাক্লি। মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তী এক্ত (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.) অসি ২০০৫দা চৎনবা হৌরকপদগী হৌরগা শেল থাদবা থবক পীবদা, খুঙ্গংগী ইনকম লেংদনা থম্নবা অমসুং তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। মতমগী মতুং ইন্না, ভারতকী খুঙ্গংগী মওং-মতৌ অমসুং পান্দমশিং অসি চাউনা হোংলক্লি। ইনকম হেনগৎলকপা, কন্নেক্তিবিতী হেঙ্গৎলকপা, দিজিতেলগী লমদা পাক শন্না চংলকপা অমসুং পুন্সি মহিং কয়া অমা হোংলকপা অসিনা খুঙ্গংগী থবক পীবগী মথৌ তাবশিং হোংহল্লে।
অসিগুম্বা ফীভম অসিগা মরী লৈননা, ভারতকী রাস্ত্রপতিনা ভিক্সিত ভারত-গেরেন্তী রোজগার অমসুং অজীবিকা মিসন (গ্রমিন) (ভি.বি.-জি.আর.এ.এম.জি.) বিল, ২০২৫ অয়াবা পীখ্রে। ভিক্সিত ভারত-গরেন্তী ফোর রোজগর এন্দ অজীবিকা মিসন (গ্রামিন) এক্ত, ২০২৫ (ভি.বি.-জি.আর.এ.এম.জি.) না এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী অপুনবা স্তেচ্যুতোরি ওভরহোল অমা উৎলি। মসিনা গ্রামগী থবক পীবা অসি ভিক্সিত ভারত ২০৪৭গী অশাংবা মতমগী মিৎয়েং অদুগা চান্নহল্লগনি।
A blue and white rectangular chart with blue textAI-generated content may be incorrect.
ভারতকী খুঙ্গংগী থবক পীবগী অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী পোলিসীগী বেকগ্রাউন্দ
নীংতম্বা ফংলবা মতুংদগী, ভারত্তা খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাংগী পোলিসীশিং অসি লায়রবা হন্থহনবা, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহনবা, অমসুং অহেনবা অমসুং থবক ফংদ্রিবা খুঙ্গংগী শিন্মীশিংগীদমক্তা থবক ফংহন্নবা মীৎয়েং থম্লি। মতমগী মতুং ইন্না সোসিও-ইকোনোমিক কন্দিসনশিং হোংলকপগা লোয়ননা এপ্রোচশিংগা লোয়ননা বেসিক ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা খুঙ্গংগী হিংনবগী লম্বীশিং শৌগৎনবগী মরুওইবা খুৎলাই অমা ওইনা লেপ্পা-লৈতনা শেন থাদবগী প্রোগ্রামশিং শেমগৎলক্লি।
ভারতকী ৱেজ ইমপ্লোইমেন্তগী খোঙথাংশিং অসি রুরেল মেনপৱার প্রোগ্রাম (1960) অমসুং ক্রাশ স্কিম ফোর রুরেল ইমপ্লোয়িজ (1971) অসিনচিংবা অঙনবা প্রোগ্রামশিংদগী হৌদুনা তোঙান তোঙানবা তাঙ্কক কয়াদা খুমাং চাউশিল্লকখি। মসিগী মতুংদা নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত প্রোগ্রাম, রুরেল লেন্দলেস ইমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তী প্রোগ্রাম, মতুংদা জৱাহর রোজগর য়োজনা (১৯৯৩) দা পুন্সিনখিবা, অমদি ১৯৯৯দা সমপুরনা গ্রামীন রোজগর য়োজনাদা পুনশিনখিবা য়াওনা, কভরেজ অমসুং কোওর্দিনেসন ফগৎহন্নবা, ১৯৮০ অমসুং ১৯৯০গী মতমদা হেন্না স্ত্রকচর তৌরবা থবকশিং পায়খৎখি। ইমপ্লোইমেন্ত এস্যুরেন্স স্কিম অমসুং ফুদ ফোর ৱার্ক প্রোগ্রামগুম্বা কম্প্লিমেন্তরী স্কিমশিংনা মতমগী ওইবা থবক ফংদবগী চাং অমসুং চিঞ্জাক্কী সেক্যুরিতীদা মীৎয়েং থমখি। 1977গী মহারাস্ত্রা ইমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তী এক্তনা থবক তৌবগী আইনগী ওইবা হক অমগী ৱাখল্লোন হৌদোকখিবগা লোয়ননা অচৌবা অহোংবা অমা লাকখি। হায়রিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অসিনা মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোয়মেন্ত গেরেন্তী এক্ত (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.) ২০০৫ চৎনহনবদা য়ুম্ফম ওইখি, মসিনা খুঙ্গংগী ইমপ্লোয়মেন্ত জেনরেসনগীদমক লৈবাক শীনবা থুংনা চৎনগদবা আইনগী ফ্রেমৱার্ক অমা পীরি।
এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী ইভোলুসন অমসুং ইনক্রিমেন্তেল রিফোর্মগী লিমিৎশিং
মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তী এক্ত (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.) অসি খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা স্কিল লৈতবা শিন্মীশিংদা চহি খুদিংগী য়ামদ্রবদা নুমিৎ ১০০গী গেরেন্তী লৈবা থবক পীদুনা হিংনবগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা মরুওইবা প্রোগ্রাম অমনি। চহি কয়া অসিদা, এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং তেক্নোলোজিকেল রিফোর্ম কয়া অমনা মসিগী ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হেনগৎহনখি, মসিনা শরুক য়াবা, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং দিজিতেল গবর্নান্সতা মশক থোকপা ফগৎলকপশিং পুরকখি। শেনবা চহি ২০১৩-১৪ অমসুং ২০২৫-২৬কী মরক্তা নুপীশিংগী শরুক য়াবগী চাং অসি চাদা ৪৮দগী চাদা ৫৮.১৫দা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকখি। আধার সিদিং অসি অকনবা মওংদা পাকথোক চাউথোকখি, আধারদা য়ুম্ফম ওইবা পেমেন্ত সিস্তেম অসি পাক শন্না শিজিন্নখি, অমসুং ইলেক্ত্রোনিক ওইনা শেল পীবা অসি য়ুনিভর্সেল ওইখি। জিও-তেগ তৌরবা এসেতশিং অমসুং য়ুমথোংগী থাক্তা শেম্বা ইন্দিভিজুএল এসেতশিংগী শরুক হেনগৎলকপগা লোয়ননা ৱার্কশিংগী মোনিটরিংসু ফগৎলক্লি।
এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা ফংলকপা এক্সপরিয়েন্সনা ফিল্দ লেবেল স্তাফকী মরুওইবা থৌদাং অদুসু ময়েক শেংলে। মখোয়না অকক্নবা এদমিনিস্ত্রেতিব রিসোর্সশিং অমসুং স্তাফিংগা লোইননা থবক তৌরবসু ইমপ্লিমেন্তেসনগী কন্তিন্যুএন্সী অমসুং স্কেল অদু শোয়দনা ফংহনখি। অদুম ওইনমক, মসিগী কান্নবশিং অসিগা লোইননা, হেন্না লুবা স্ত্রকচরেল ইসুশিং অদুমক লৈরি। রাজ্য কয়াদা মোনিতরিং তৌবদা লমদম অসিদা থবক ফংদ্রিবা, ফিজিকেল প্রোগ্রেসকা মান্নদবা চাদিং, লেবর-ইন্তেন্সিভ ওইবা থবকশিংদা মেছিন শীজিন্নবা, অমসুং দিজিতেল এটেন্দেন্স সিস্তেমশিং তোইনা থাদোকপা অসিনচিংবা অশোয়বা কয়া উবা ফংখি। মতমগী মতুং ইন্না, লান্না শীজিন্নবা হেনগৎলকখি, অমসুং ইমুংগী অপীকপা শরুক খক্তনা লাইচৎ অসিগী মতুং ইন্না নুমিৎ ১০০গী থবক শুবা লোইশিনবা ঙমখি। হায়রিবা ত্রেন্দশিং অসিনা তাক্লিবদি দেলিভরী সিস্তেম ফগৎলকপা মতমদা, এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী অপুনবা আর্কিতেকচর অসি মসিগী ঙমখৈ য়ৌরে।
ভিক্সিত ভারত গেরেন্তী ফোর রোজগার অমসুং অজীবিকা মিসন গ্রামিন এক্তকীদমক মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসিদা কম্প্রিহেন্সিব লেজিস্লেতিব রিসেৎ অমগী খুত্থাংদা পাউখুম পীরি। মসিনা এদমিনিস্ত্রেতিব এক্সপেন্দেন্স সিলিং অসি চাদা ৬দগী চাদা ৯দা হেনগৎহন্দুনা ইমপ্লিমেন্তেসন ফ্রেমৱার্ক অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, অমসুং পর্সোনেল, রিমুনরেসন, ত্রেনিং অমসুং তেক্নিকেল কেপাসিতীদা হেন্না চাউনা মতেং পাংলি। মসিগী অহোংবা অসিনা প্রোগ্রাম মেনেজমেন্তদা প্রাক্তিকেল অমসুং মীৎয়েং চঙবা থৌওং অমা উৎলি, মসিনা হেন্না প্রোফেস্নেল অমসুং মতিক চাবা সপোর্ত লৈবা সিস্তেম অমগী মায়কৈদা চংশিল্লি। এদমিনিস্ত্রেতিব কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবনা প্লানিং অমসুং থবক পাংথোকপা ফগৎহনগনি, সর্ভিস দেলিভরী হেনগৎহনগনি, অমসুং পাউখুম পীনবা হেনগৎহনগনি, মসিনা অনৌবা ফ্রেমৱার্ক অসিগী পান্দমশিং অসি খুঙ্গংগী থাক্তা চাং নাইনা ফংহনগনি হায়না থাজৈ।
অনৌবা লেজিস্লেচরেল ফ্রেমৱার্ক অমগী মরম চাবা
রিফোর্মগী তঙাই ফদবা অসিসু পাক চাউবা সোসিও-ইকোনোমিক্কী অহোংবশিংদা য়ুম্ফম ওই। এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ. ২০০৫দা শেমখি, অদুবু খুঙ্গংগী ভারতনা অহোংবা পুরক্লে। চাউখৎলক্লিবা কঞ্জ্যুমর, ফাইনান্সিএল এক্সেস ফগৎলকপা অমসুং ৱেলফেয়র কভরেজ হেঙ্গৎলকপা অসিনা মতেং পাংদুনা দার্দিতীগী চাং অসি ২০১১-১২দা চাদা ২৭.১দগী ২০২২-২৩দা চাদা ৫.৩দা হন্থরে। খুঙ্গংগী পুন্সি মহিং অসি হেন্না মখল-মথেল য়াম্বা অমসুং দিজিতেল ওইনা পুন্সিনবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী ওপন-এদেদ অমসুং দিমান্দ-দ্রিভেন দিজাইন অসি হৌজিক মতমগী খুঙ্গংগী অশেংবশিংগা মপুং ফানা চান্নদ্রে।
ভিক্সিত ভারত-জি রাম জি এক্ত, ২০২৫না খুঙ্গংগী থবক ফংহন্নবা গরেন্তীশিং মোদর্নাইজ তৌদুনা, পাউখুম পীবা হেনগৎহন্দুনা অমসুং থবক ফংহন্নবা থবকশিং অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্সকী অশাংবা মতমগী পান্দমশিংগা চান্নহন্দুনা হীরম অসিদা পাউখুম পীরি।
ভিক্সিত ভারত-জি রাম জি এক্ত, ২০২৫গী মরুওইবা মগুনশিং
A diagram of a three key components of a companyAI-generated content may be incorrect.
এক্ত অসিনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা শেনবা চহি অমদা নুমিৎ ১২৫গী শেল ফংবা য়াবা থবক পীবগী গেরেন্তী পীরি। মসিনা অহানবা নুমিৎ ১০০গী হক অদুগী মথক্তা ইনকম সেক্যুরিতীদা মতেং পাংদুনা, পিক সিদিং অমসুং হার্ভেস্তিং সিজনগী মনুংদা লৌউ-শিংউগী শিন্মী ফংহন্নবগীদমক পুন্না নুমিৎ ৬০গী থবক তৌদবা মতমগা লোইননা, স্কিল লৈতবা শিন্মীগী থবকশিং তৌনবা অহল ওইরবা মীওইশিংনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা শেন থুমগী থবক পীগনি। লেমহৌরিবা নুমিৎ ৩০৫গী মনুংদা শিন্মীশিংনা গরেন্তি তৌরবা নুমিৎ ১২৫ ফংদুনা লৌমী অমসুং শিন্মী অনিমক্না কান্নবা ফংগনি। দেলি ৱেজগী শেনফম অসি চয়োল খুদিংগী পীগনি নত্ত্রগা করিগুম্বা থৌওং অমা পাংথোক্লবা মতুং চয়োল অনিগী মনুংদা পীগনি। থবক পীবা হায়বসি ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকা লোইননা মরুওইবা ভর্টিকেল মরিগী খুত্থাংদা পুন্সিল্লি:
• ঈশিংগা মরী লৈনবা থবকশিংগী খুত্থাংদা ঈশিংগী সেক্যুরিতী
• মরুওইবা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর
• হিংনবগী লম্বীগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর
• কা হেন্না শাথিবা নোংজু নুংশাগী ফিভমশিং হন্থহন্নবা অখন্নবা থবকশিং
শেমখিবা এসেত পুম্নমক অসি ভিক্সিত ভারত নেস্নেল রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর স্তেকতা পুন্সিল্লে। মসিনা য়ুনিফাইদ, কোওর্দিনেৎ নেস্নেল দিবেলপমেন্ত স্ত্রেতেজী অমা লৈহল্লগনি। পি.এম. গতি শক্তিগুম্বা নেস্নেল সিস্তেমগা লোইননা লোকেল অমসুং স্পেসিএল ইন্তিগ্রেতেদ ওইনা শেম-শারবা ভিক্সিত গ্রাম পঞ্চায়ত প্লানশিংগী খুত্থাংদা প্লানিং অসি দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরি।
এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ. ভর্সস ভিক্সিত ভারত-জি রাম জি এক্ত, ২০২৫
অনৌবা এক্ত অসিনা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গা য়েংনবদা অচৌবা অহোংবা অমা ওইরি। মসিনা স্ত্রকচরেল ওইবা অশোইবশিং কোকহন্দুনা থবক পীবা, ত্রান্সপরেন্সী, প্লান্নিং অমসুং একাউন্তেবিলিতী হেঙ্গৎহল্লগনি।
A blue and white brochure with textAI-generated content may be incorrect.
ফাইনান্সিএল আর্কিতেকচর
সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমদগী সেন্তরনা স্পোন্সর তৌবা ফ্রেমৱার্ক অমদা হোংলকপা অসিনা খুঙ্গংদা থবক পীবগী অমসুং এসেত শেমগৎপগী তশেংনা লোকেল ওইবা মওং অদু উৎলি। অনৌবা আর্কিতেকচর অসিগী মখাদা, রাজ্যশিংনা অচঙবা শেল অমসুং থৌদাং অনিমক নোর্মেতিব এলোকেসন ফ্রেমৱার্ক অমগী খুত্থাংদা শরুক য়াগনি। মসিনা ইফেক্তিব ওইবা ইমপ্লিমেন্তেসনগীদমক হেন্না মপাঙ্গল লৈবা ইন্সেন্তিবশিং শেমগনি অমসুং লান্না শীজিন্নবা থিংগনি। গ্রাম পঞ্চায়ত প্লানশিংগী খুত্থাংদা প্লানিং অসি রিজনেল রিএলিতীশিংদা য়ুম্ফম ওই। অমরোমদা, সেন্তরনা স্তেন্দর্দশিং লেপ্লি, অদুগা স্তেতশিংনা পাউখুম পীরগা থবক পায়খৎলি। মসিনা কোওপরেতিব পার্তনরশিপ অমা ওইদুনা ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লি অমসুং আউতলেৎশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
Text Box: Why shift from Demand-Based to Normative Funding?“Normative allocation” means the allocation of the fund made by the Central Government to the State.A demand-based model leads to unpredictable allocations and mismatched budgeting. Normative funding aligns the scheme with the budgeting model used for most Government of India schemes, without reducing the employment guarantee, through the use of objective parameters, ensuring predictable and rational planning while preserving the legal entitlement to employment or unemployment allowance.
শেন-থুম, পোৎ-চৈ অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব কম্পোনেন্তশিংগী ওইনা শেনফমগী অপুনবা চহিগী ওইবা অপাম্বা অসি রাজ্যগী শরুক য়াওনা লুপা করোর ১,৫১,২৮২ ওইগনি। মসিগী মনুংদা, কেন্দ্রগী শরুক লুপা করোর ৯৫,৬৯২.৩১ ওইগনি হায়না পানরি। অসিগুম্বা ত্রাঞ্জিসন অসিনা রাজ্যশিংদা অহেনবা শেলগী চৈরাক পীদে। ফন্দিং স্ত্রকচর অসি স্তেত কেপাসিতীগী মতুং ইন্না স্তেন্দর্দ কোস্ত-শেয়রিং রেসিও ৬০:৪০গী সেন্তর অমসুং স্তেতশিংগী মরক্তা লৈগনি অৱাং নোংপোক অমসুং হিমালয়ান স্তেতশিংগীদমক্তা ৯০:১০গী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং লেজিসলেচরশিং য়াওদবা কেন্দ্রগী লমদমশিংগীদমক্তা ১০০%গী সেন্তর ফন্দিং পীরগনি। মমাংগী ফ্রেমৱার্ককী মখাদা রাজ্যশিংনা মচাক-মথুম অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিবকী শেনফম শরুক অমা লৌদুনা লৈরম্মি অমসুং মাংজৌননা খংদোকপা য়াবা নোর্মেতিব এলোকেসনশিংদা চংশিনবনা অচুম্বা বজেৎ শেম্বদা মখা তানা মতেং পাংই। দিজাস্তরগী মতমদা রাজ্যশিংদা অহেনবা তেংবাং পীনবগী প্রোভিজনশিং অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা য়েংশিনবগী মেকানিজমশিং অসিনা লান্না শিজিন্নবদগী থোকপা মতম শাংনা থোকপা মাং-তাকপশিং হন্থহনবদা মতেং পাংই, মসিনা ফিক্সেল সস্তেনেবিলিতীগা লোয়ননা একাউন্তেবিলিতীসু হেনগৎহল্লি।
A close-up of a financial diagramAI-generated content may be incorrect.
ভিক্সিত ভারত-জি রাম জি এক্তকী কান্নবশিং
A diagram of benefits for rural developmentAI-generated content may be incorrect.
রুরেল দিবেলপমেন্তকী কান্নবশিংগী দাইএগ্রামএ.আই.না পুথোকপা কন্তেন্ত অসি চুমদবা য়াই। এক্ত অসিনা থবক ফংহন্নবা অমসুং প্রদক্তিব এসেৎ শেমগৎপগা শম্নহন্দুনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, মসিনা ইমুং মনুংগী ইনকম হেনগৎহল্লি অমসুং রেসিলিয়েন্স ফগৎহল্লি। ঈশিংগা মরী লৈনবা থবকশিং, লৌউ-শিংউদা মতেং পাংবা অমসুং গ্রাউন্দৱাতর রিচার্জ তৌবদা অহানবা মফম পীরি। লম্বী অমসুং কনেক্তিবিতীগুম্বা মরুওইবা রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবনা কৈথেল ফগৎহল্লি, অদুগা স্তোরেজ, কৈথেল অমসুং প্রদক্সন এসেতশিং য়াওনা হিংনবগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ইনকম দাইবর্সিফিকেসন তৌবা ঙমহল্লি। ঈশিং লোকশিনবা, ঈশিং ঈচাও হন্থহনবা অমসুং লৈহাও ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা মীৎয়েং থমদুনা থবক পায়খৎতুনা ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। নুমিৎ 125গী থবক পীবগী গেরেন্তিনা য়ুমথোংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লি, খুঙ্গংগী থাক্তা কঞ্জ্যুম তৌবা হেনগৎহল্লি, অমসুং দিজিতেল এদেন্স, শেলগী পীবা অমসুং দেতা-দাইরেস্ত প্লান্নিংনা মতেং পাংদুনা অৱাবা থোকপদগী মাইগ্রেসন হন্থহনবদা মতেং পাংই।
A diagram of a farmAI-generated content may be incorrect.
ফার্মরশিংনা পিক সিদিং অমসুং হার্ভেস্তিং সিজনশিংদা পব্লিক ৱার্কশিংদা স্তেৎনা নোতিফাই তৌরবা পোজশিংগী খুত্থাংদা লেবর ফংহনবগী অচেৎপা খুদোংচাবা ফংলি। মসিনা খুৎশুমল ইনফ্লেসন থিংবা ঙমগনি অমসুং ইরিগেসন, স্তোরেজ অমসুং কনেক্তিবিতী ফগৎহনগনি। শিন্মীশিংনা হেন্না ৱাংবা পোতেন্সিয়েল ইকনোমী, ভিক্সিত গ্রাম পঞ্চায়ত প্লানশিংগী খুত্থাংদা মাংজৌননা খংদোকপা য়াবা থবক, দিজিতেলগী খুৎশুমল পীবগী সেক্যুরিতী, মখোয়না শেমগৎপদা মতেং পাংলিবা এসেতশিংদগী হকথেংননা কান্নবা ফংহনবা অমসুং থবক ফংদবগী ইলুবেন্সী পীবা ফংহল্লি। থবক পীদ্রবা মফমদা, রাজ্যশিংনা দায়ত্ব লৌদুনা, নুমিৎ 15গী মতুংদা নোংমগী ওইবা থবক ফংদবগী এলাৱেন্স পীবা হৌই। রেৎ অমসুং কন্দিসনশিং অসি চৎন-কাঙলোনগী খুত্থাংদা লেপথোক্কদবনি, মসিনা ফ্লেক্সিবিলিতী লৈহন্দুনা শিন্মীশিংগী হকশিং ঙাক-শেন্দুনা অমসুং মতম চানা থবক ফংহনবদা মতেং পাংগদবনি।
A blue and white poster with textAI-generated content may be incorrect.
ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং মোনিটরিং ওথোরিটিশিং
এক্ত অসিনা মিশন অসি নেস্নেল, স্তেত, দিস্ত্রিক্ত, ব্লোক অমসুং খুঙ্গং থাক্তা কোওর্দিনেৎ, একাউন্তেবল অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ময়েক শেংবা ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্লে।
• সেন্ত্রেল অমসুং স্তেৎ গ্রামিন রোজগর গেরেন্তী কাউন্সিলশিংনা পোলিসী গাইদেন্স পীরি, ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী রিভিয়ু তৌই অমসুং একাউন্তেবিলিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
• নেস্নেল অমসুং স্তেৎ স্তিয়রিং কম্মিতীশিংনা স্ত্রেতেজিক দিরেক্সন, কনভর্জেন্স অমসুং পর্ফোমেন্স রিভিয়ু পায়খৎলি।
• পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংনা থৌরাং অমসুং থবক পাংথোকপদা থৌদাং লৌরি। গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংনা শেনফমগী শরুক য়ামদ্রবদা শরুক অনিদি পায়খৎলি।
• দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম কোওর্দিনেতরশিং অমসুং প্রোগ্রাম ওফিসরশিংনা থৌরাং তৌবা, কমপ্লাইএন্স, পেমেন্ত অমসুং সোসিএল ওদিৎশিং মেনেজ তৌই।
• গ্রাম সভাশিংনা খুন্নাইগী ওদিৎ পাংথোকপদা অমসুং রেকোর্দ পুম্নমক্তা এক্সেস লৈহন্দুনা ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্দুনা মপাঙ্গল কনখৎহনবগী থৌদাং লৌরি।
ত্রান্সপরেন্সী, একাউন্তেবিলিতী, অমসুং সোসিএল প্রোতেক্সন
এক্ত অসিনা কেন্দ্র সরকারবু কমপ্লাইএন্স অমসুং পব্লিক ফন্দশিং ঙাকথোক্নবা ময়েক শেংবা এন্সফোর্সমেন্ত পৱারশিং পীরি। মসিনা সেন্তরবু ইমপ্লিমেন্তেসনগা মরী লৈনবা কমপ্লেন্তশিং থিজিনবা, শাথীবা অশোয়বা লৈরবদি ফন্দ রিলিজ তৌবা লেপহন্নবা অমসুং অশোয়বাশিং অসি কোকহন্নবা চুমথোক্নবা নৎত্রগা শেমদোক্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা অয়াবা পীরি। হায়রিবা প্রোভিজনশিং অসিনা সিস্তেম পুম্বদা একাউন্তেবিলিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, ফাইনান্সিএল দিসিপ্লিন ঙাক্তুনা থম্মী, অমসুং অরানবা শিজিন্নবশিং থিংনবা মতম চানা ইন্তরভেন্সন তৌবা ঙমহল্লি।
A blue and white poster with text and iconsAI-generated content may be incorrect.
এক্ত অসিনা ইমপ্লিমেন্তেসনগী তাঙ্কক খুদিংমক কোনশিল্লিবা অপুনবা ত্রান্সপরেন্সী ফ্রেমৱার্ক অমসু শেম্লে। মসিনা সেন্ত্রেল অমসুং স্তেৎ স্তিয়রিং কমিতীশিংনা লেপ্তনা লমজিং-লমতাক পীদুনা অমসুং কোওর্দিনেসন তৌদুনা মতেং পাংদুনা, অরানবা তৌবশিং ঙন্না খঙদোক্নবা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং বাইওমেত্রিক ওথেন্তিকেসন শিজিন্নবা য়াহল্লি। ময়েক শেংনা ৱাহন্থোক পীবা রুরেল দিবেলপমেন্ত ভর্টিকেল মরিগী খুত্থাংদা মীৎয়েং চঙনা থবক পায়খৎপনা মহৈ-মশিং হেন্না কুপ্না য়েংশিনবা ঙমহল্লি। জি.পি.এস. অমসুং রিয়েল তাইমদা থবকশিং অসিগী মোবাইলদা য়ুম্ফম ওইবা মোনিতরিংগা লোয়ননা পঞ্চায়ৎশিংদা সুপরভিজনগী থৌদাং হেনগৎহনখ্রে। রিএল-তাইম এম.আই.এস. দেশবোর্দশিং অমসুং চয়োল খুদিংগী মীয়ামদা খঙহনবা অসিনা মীয়ামগী মীৎয়েং চঙবা ঙমহল্লি, অদুগা য়ামদ্রবদা থা তরুক খুদিংগী অমুক্তা পাংথোকপা সোসিএল ওদিৎশিংনা কম্ম্যুনিতীগী শরুক য়াবা অমসুং থাজবা হেনগৎহল্লি।
ৱারোইশিন
ভিক্সিত ভারত - রোজগার অমসুং অজীবিকা মিসন (গ্রমিন) এক্ত, ২০২৫গীদমক গরেন্তী অসি ভারতকী খুঙ্গংগী থবক পীবগী পোলিসীদা অচৌবা অহোংবা অমনি। মতমগী মতুং ইন্না এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.না শরুক য়াবা, দিজিতেলাইজেসন অমসুং ত্রান্সপরেন্সীদা চাউনা অওনবা পুরকপা ঙম্লবসু, স্ত্রকচরেল ওইবা অশোই-অঙামশিং অসিনা মসিগী ইফেক্তিবিতী অসি হন্থহল্লি। অনৌবা এক্ত অসিনা মমাংগী ফগৎলকপশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা অনৌবা, পাউখুম পীবা য়াবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং থম্বা ফ্রেমৱার্ক অমগী খুত্থাংদা মখোয়গী অশোইবশিং কোকহল্লগনি।
গরেন্তী পীবা থবক ফংহন্দুনা, থবকশিং অসি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী মরুওইবশিংগা চান্নহন্দুনা, অমসুং মপাঙ্গল কনবা দিজিতেল গবর্নান্স অমা য়াওহন্দুনা, এক্ত অসিনা গ্রামগী থবক ফংহন্নবা অসি তুং কোইনা চৎনগদবা গ্রোথ অমসুং রেসিলিয়েন্ত লাইবলিহুদকী স্ত্রেতেজিক ওইবা খুৎলাই অমা ওইনা অমুক হন্না থম্লে। মসি ভিক্সিত ভারত ২০৪৭গী ভিজনগা মপুং ফানা চান্নৈ।
রিফরেন্সশিং
রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়
https://mnregaweb4.nic.in/netnrega/SocialAuditFindings/SAU_FMRecoveryReport.aspx?lflag=eng&fin_year=2024-2025&source=national&labels=labels&rep_type=SoA&Digest=3uRMVt6308BGCW2QZYttXQ
লোক সভা বিল
https://sansad.in/getFile/BillsTexts/LSBillTexts/Asintroduced/As intro1216202512439PM.pdf?source=legislation
ন্যুজ ওন এয়র
https://www.newsonair.gov.in/indias-extreme-poverty-falls-to-5-3-in-2022-2023-says-world-bank/
পি.আই.বি.গী প্রেস রিলিজ
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?id=155090&NoteId=155090&ModuleId=3&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2207187&reg=3&lang=2
Click here to see PDF