Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Veer Baal Diwas programme in New Delhi
Today, we remember the brave Sahibzades, the pride of our nation and they embody India's indomitable courage and the highest ideals of valour: PM
The courage and ideals of Mata Gujri Ji, Sri Guru Gobind Singh Ji and the four Sahibzades continue to give strength to every Indian: PM
India has resolved to break free from the colonial mindset once and for all: PM
As India frees itself from the colonial mindset, its linguistic diversity is emerging as a source of strength: PM
Gen Z & Gen Alpha will lead India to the goal of a Viksit Bharat: PM
26 DEC 2025 3:03PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the national programme marking ‘Veer Baal Diwas’ at Bharat Mandapam, New Delhi today. Speaking on the occasion, the Prime Minister welcomed guests from across the nation and addressed the children present, remarking that today the country is celebrating Veer Bal Diwas. He highlighted the beautiful presentation of Vande Mataram, noting that the dedication and effort of the performers was clearly visible.
Emphasizing that on this day, the nation remembers the brave Sahibzades, who are the pride of India and represent the pinnacle of indomitable courage and valor, Shri Modi stated that these Sahibzades broke the boundaries of age and stage, standing like a rock against the cruel Mughal empire, shaking the very existence of religious fanaticism and terror. The Prime Minister underlined that a nation with such a glorious past, whose young generations inherit such inspiring legacies, is capable of achieving anything.
Shri Modi remarked that whenever the day of 26th December arrives, he feels assured that the government has begun celebrating Veer Bal Diwas inspired by the valor of the Sahibzades. He highlighted that in the past four years, this new tradition has carried the inspiration of the Sahibzades to the younger generation and has created a platform for building courageous and talented youth. The Prime Minister stated that every year children who achieve remarkable feats in different fields for the nation are honored with the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP), and this year too, 20 children from across the country have received the award. He further stated about the interaction with them, mentioning that some displayed extraordinary bravery, some contributed commendably in social service and environmental protection, some innovated in science and technology, while many others made contributions in sports, art, and culture. Shri Modi conveyed to the award winners that this honor is not only for them but also for their parents, teachers, and mentors whose efforts are being recognized, and extended best wishes to the winners and their families for a bright future.
Underlining that Veer Bal Diwas is a day filled with emotion and reverence, Shri Modi remembered Sahibzada Ajit Singh Ji, Sahibzada Jujhar Singh Ji, Sahibzada Zorawar Singh Ji, and Sahibzada Fateh Singh Ji, who at a very young age had to confront the greatest power of their time. He emphasized that their struggle was between the fundamental ideas of India and religious fanaticism, between truth and falsehood, with one side led by 10th Guru Shri Guru Gobind Singh Ji and the other by the cruel rule of Aurangzeb. The Prime Minister noted that although the Sahibzades were very young, Aurangzeb was determined to break the morale of Indians to force conversions, and thus targeted them. He stressed that Aurangzeb and his commanders forgot that Guru Gobind Singh Ji was no ordinary man but the embodiment of penance and sacrifice, and the Sahibzades inherited this legacy. He declared that despite the entire Mughal empire’s might, not one of the four Sahibzades wavered. The Prime Minister recalled the words of Sahibzada Ajit Singh Ji, which continue to echo his courage.
Recalling that only a few days ago the nation remembered Shri Guru Tegh Bahadur Ji on his 350th martyrdom day, with a special program held in Kurukshetra, Shri Modi remarked that it was wrong to think that Sahibzades, who drew inspiration from the sacrifice of Shri Guru Tegh Bahadur Ji, would fear Mughal atrocities. The Prime Minister highlighted that the courage and ideals of Mata Gujri, Shri Guru Gobind Singh Ji, and the four Sahibzades continue to give strength to every Indian and remain a source of inspiration. He emphasized that the saga of the Sahibzades’ sacrifice should have been on the lips of every citizen, but unfortunately, even after independence, the colonial mindset prevailed. He pointed out that this mentality was seeded by British politician Macaulay in 1835 and was not allowed to be eradicated even after independence, leading to decades of attempts to suppress such truths. Shri Modi asserted that India has now resolved to free itself from the colonial mindset, declaring that the memories of Indian sacrifices and valor will no longer be suppressed and the nation’s heroes and heroines will no longer be sidelined. He underlined that this is why Veer Bal Diwas is being celebrated with full devotion and spirit. He added that the government has not stopped there, noting that in 2035 it will be 200 years since Macaulay’s conspiracy, and with 10 years remaining, India will demonstrate complete liberation from the colonial mindset. The Prime Minister stressed that once the nation is free from this mindset, it will take greater pride in indigenous traditions and advance further on the path of self-reliance.
The Prime Minister remarked that a glimpse of the campaign to free the nation from the colonial mindset was recently visible in Parliament, where during the winter session, Members of Parliament delivered nearly 160 speeches in Indian languages apart from Hindi and English. He highlighted that around 50 speeches were in Tamil, more than 40 in Marathi, and about 25 in Bangla, noting that such a scene is rare in any parliament in the world and is a matter of pride for all. He emphasized that Macaulay had attempted to suppress India’s language diversity, but now, as the country frees itself from the colonial mindset, linguistic diversity is becoming a strength.
Addressing the youth present from the Yuva Bharat organization, Shri Modi remarked that they represent Gen Z and Gen Alpha, and it is their generation that will lead India to the goal of becoming a developed nation. He stated that he sees and understands their competence and confidence, and therefore places great trust in them. Quoting the adage, Shri Modi explained that even if a child speaks wisely, it should be accepted, meaning that greatness is not defined by age but by deeds and achievements. He underlined that young people can accomplish tasks that inspire others, and many have already demonstrated this. However, he stressed that these achievements should be seen only as a beginning, as there is much further to go, with dreams to be taken to the skies. Noting that this generation is fortunate, Shri Modi said today the nation stands firmly with their talent, unlike earlier times when youth feared even to dream due to an environment of despair. He remarked that today the country seeks out talent, provides platforms, and aligns the strength of 140 crore citizens with their aspirations. He highlighted that with the success of Digital India, the youth have the power of the internet and resources for learning, with missions like Startup India for those pursuing science, technology, and entrepreneurship, and Khelo India for those advancing in sports. He mentioned that only two days ago he participated in the Sansad Khel Mahotsav, underscoring the many platforms available to support youth progress. The Prime Minister urged them to remain focused, cautioning against being trapped in the glitter of short-term popularity, and emphasized that clarity of thought and principles is essential. He called upon them to learn from ideals and great personalities of the nation, and to ensure that their success is not limited to themselves but becomes the success of the country.
The Prime Minister remarked that new policies are being framed with a focus on youth empowerment, placing young people at the center of nation-building. He highlighted that through platforms like Mera Yuva Bharat, efforts are being made to connect youth, provide them opportunities, and develop leadership skills. Shri Modi emphasized that whether it is advancing the space economy, promoting sports, expanding fintech and manufacturing sectors, or creating opportunities for skill development and internships, youth remain at the core of every initiative. He further underlined that new opportunities are opening for youth in every sector.
Noting that India today faces unprecedented circumstances, being one of the youngest countries in the world, Shri Modi stated that the coming 25 years will determine the nation’s direction, and for the first time since independence, India’s capabilities, aspirations, and the world’s expectations are converging. He remarked that today’s youth are growing up in a time of greater opportunities than ever before, and the government is committed to providing better chances to harness their talent, confidence, and leadership.
Addressing the youth, the Prime Minister stressed that strong foundations for a developed India are being laid through significant reforms in the education policy. He explained that the new National Education Policy focuses on modern learning methods of the 21st century, emphasizing practical learning, encouraging children to think rather than memorize, instilling the courage to ask questions, and building problem-solving skills. Shri Modi noted that for the first time, meaningful efforts are being made in this direction, with multidisciplinary studies, skill-based learning, promotion of sports, and use of technology greatly benefiting students. The Prime Minister highlighted that across the country, millions of children are engaging in innovation and research through Atal Tinkering Labs, and even at the school level, students are being introduced to robotics, AI, sustainability, and design thinking. He added that alongside these efforts, the National Education Policy has provided the option of studying in the mother tongue, making learning easier and helping children better understand subjects.
The Prime Minister remarked that the brave Sahibzades did not look at how difficult the path was, but whether the path was right or not, and stressed that the same spirit is needed today. He expressed his expectation from the youth of India to dream big, work hard, and never let their confidence weaken. Shri Modi underlined that the future of India will shine through the future of its children and youth, whose courage, talent, and dedication will guide the nation’s progress. The Prime Minister concluded by affirming that with this faith, responsibility, and continuous momentum, India will keep advancing towards its future. He once again paid tribute to the Sahibzades and congratulated all the award-winning youth, extending his heartfelt thanks to everyone.
Union Ministers, Smt Annpurna Devi, Smt Savitri Thakur, Shri Ravneet Singh, Shri Harsh Malhotra were present among other dignitaries at the event.
Background
To mark Veer Baal Diwas, the Government of India is organising participative programmes across the country with the objective of informing and educating citizens about the extraordinary courage and supreme sacrifice of the Sahibzades, and to honour and commemorate the indomitable courage, sacrifice, and valour of the young heroes of India’s history. The activities will include storytelling sessions, recitations, poster-making and essay-writing competitions, among others. These will be conducted in schools, Child Care Institutions, Anganwadi centres, and other educational platforms, as well as through online activities on the MyGov and MyBharat portals.
On the occasion of the Prakash Purab of Sri Guru Gobind Singh Ji on 9th January 2022, the Prime Minister had announced that 26th December would be observed as ‘Veer Baal Diwas’, to commemorate the martyrdom of Sahibzadas Baba Zorawar Singh Ji and Baba Fateh Singh Ji, the sons of Sri Guru Gobind Singh Ji, whose unparalleled sacrifice continues to inspire generations.
Awardees of the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) were also present during the programme.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ବୀର ବାଲ୍‌ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆମେ ଆଜି ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛୁ, ସେମାନେ ଆମ ଦେଶର ଗର୍ବ ଏବଂ ଭାରତର ଅଦମ୍ୟ ସାହସ ଓ ବୀରତ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଆଦର୍ଶକୁ ପ୍ରତିପାଦନ କରନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମାତା ଗୁଜରୀ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଏବଂ ଚାରିଜଣ ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ସାହସ ଓ ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଆସୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଏବେ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜକୁ ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରୁଛି, ଏହାର ଭାଷାଗତ ବିବିଧତା ଶକ୍ତିର ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜେନ ଜେଡ ଏବଂ ଜେନ ଆଲଫା ଭାରତକୁ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତି ପଥରେ ନେଇଯିବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
26 DEC 2025 3:03PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ 'ବୀର ବାଲ୍ ଦିବସ' ପାଳନ ସକାଶେ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶ ଆଜି ବୀର ବାଲ୍ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି। ସେ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ସୁନ୍ଦର ଉପସ୍ଥାପନାକୁ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, କଳାକାରମାନଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି।
ଏହି ଦିନ ଦେଶ ବୀର ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସାହିବଜାଦାମାନେ ଭାରତର ଗର୍ବ ଓ ଅଦମ୍ୟ ସାହସ ଏବଂ ବୀରତ୍ୱର ଶୀର୍ଷକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସାହିବଜାଦାମାନେ ବୟସ ଓ ପରିସ୍ଥିତିର ସୀମାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ନିଷ୍ଠୁର ମୋଗଲ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପଥର ପରି ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ, ଧାର୍ମିକ ଅନ୍ଧଭକ୍ତି ଏବଂ ଆତଙ୍କର ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଏପରି ଗୌରବମୟ ଅତୀତ ଥିବା ଏକ ଜାତି, ଯାହାର ଯୁବ ପିଢ଼ି ଏପରି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଯେକୌଣସି ଜିନିଷ ହାସଲ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଡିସେମ୍ବର ୨୬ ଦିନ ଆସିଲେ, ସେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ପାଳନ କରିବାକୁ ସ୍ମରଣ କରନ୍ତି, ଯାହା ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କର ସାହସରୁ ପ୍ରେରିତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ନୂତନ ପରମ୍ପରା ଯୁବ ପିଢ଼ିକୁ ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ଏବଂ ସାହସୀ ଓ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ଯୁବପିଢ଼ି ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରତିବର୍ଷ ଦେଶ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରୁଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାର’ (ପିଏମ୍‌ଆରବିପି) ରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ସାରା ଦେଶରୁ ୨୦ ଜଣ ପିଲା ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କରିଥିବା ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଅସାଧାରଣ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ଆଉ କେତେକ ସମାଜସେବା ଓ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। କେତେକ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଉ କେତେକ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡା, କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସମ୍ମାନ କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ନୁହେଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଉଛି। ଏଥିସହିତ ବିଜେତା ଓ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ବୀର ବାଲ ଦିବସ ହେଉଛି ଭାବପ୍ରବଣତା ଓ ଶ୍ରଦ୍ଧାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ ଦିନ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସାହିବଜାଦା ଅଜିତ ସିଂହ, ସାହିବଜାଦା ଜୁଝାର ସିଂହ, ସାହିବଜାଦା ଜୋରାୱାର ସିଂହ ଏବଂ ସାହିବଜାଦା ଫତେହ ସିଂହଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ କମ୍ ବୟସରେ ତାଙ୍କ ସମୟର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ସହ ମୁକାବିଲା କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନଙ୍କର ସଂଘର୍ଷ ଭାରତର ମୌଳିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଧାର୍ମିକ ଅନ୍ଧଭକ୍ତି ମଧ୍ୟରେ, ସତ୍ୟ ଓ ଅସତ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦଶମ ଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷ ଔରଙ୍ଗଜେବଙ୍କ ନିଷ୍ଠୁର ଶାସନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଯଦିଓ ସାହିବଜାଦାମାନେ ବହୁତ ଛୋଟ ବୟସର ଥିଲେ, ତଥାପି ଔରଙ୍ଗଜେବ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ମନୋବଳକୁ ଭଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ବଳପୂର୍ବକ ଧର୍ମାନ୍ତର କରାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଔରଙ୍ଗଜେବ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସେନାପତିମାନେ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ ଯେ, ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ କୌଣସି ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତି ନଥିଲେ ବରଂ ତପସ୍ୟା ଓ ବଳିଦାନର ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ ପ୍ରତୀକ ଥିଲେ ଏବଂ ସାହିବଜାଦାମାନେ ଏହି ଉତ୍ତରାଧିକାରକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଥିଲେ। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସମଗ୍ର ମୋଗଲ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଶକ୍ତି ସତ୍ତ୍ୱେ ଚାରି ଜଣ ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ମଧ୍ୟ ବିଚଳିତ ହୋଇ ନଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାହିବଜାଦା ଅଜିତ ସିଂହଙ୍କ କଥା ସ୍ମରଣ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେହି କଥାଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ସାହସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁରଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ୩୫୦ତମ ସହିଦ ଦିବସରେ ଦେଶ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲା ​​ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁରଙ୍କ ବଳିଦାନରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥିବା ସାହିବଜାଦାମାନେ ମୋଗଲ ଅତ୍ୟାଚାରକୁ ଭୟ କରିବେ ବୋଲି ଭାବିବା ଭୁଲ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାତା ଗୁଜରୀ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଏବଂ ଚାରି ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ସାହସ ଓ ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଆସୁଛି ତଥା ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ବଳିଦାନର ଗାଥା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମୁଖରେ ରହିବା ଉଚିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତା ପ୍ରଚଳିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ସୂଚାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ମାନସିକତା ୧୮୩୫ ମସିହାରେ ବ୍ରିଟିଶ ରାଜନେତା ମ୍ୟାକାଲେଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରୋପିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇ ନଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ଏପରି ସତ୍ୟକୁ ଦମନ କରିବା ପାଇଁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଏବେ ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ତ୍ୟାଗ ଓ ବଳିଦାନ ସ୍ମୃତିକୁ ଆଉ ଦମନ କରାଯିବ ନାହିଁ, ଦେଶର ବୀର ନାୟକ ଓ ନାୟିକାମାନଙ୍କୁ ଆଉ ପଛକୁ ଠେଲାଯିବ ନାହିଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କାରଣରୁ ବୀର ବାଲ୍‌ ଦିବସକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠା ଓ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଏଠାରେ ଅଟକି ଯାଇ ନାହାନ୍ତି, ୨୦୩୫ ମସିହାରେ ମ୍ୟାକାଲେଙ୍କ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକୁ ୨୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷରେ, ଭାରତ ଉପନିବେଶବାଦୀ ମାନସିକତାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶ ଏହି ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ପରେ, ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ଅଧିକ ଗର୍ବ ବୋଧ କରିବ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପଥରେ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶକୁ ଉପନିବେଶବାଦୀ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଅଭିଯାନର ଏକ ଝଲକ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂସଦରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଯେଉଁଠାରେ ଶୀତକାଳୀନ ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟମାନେ ହିନ୍ଦୀ ଓ ଇଂରାଜୀ ବ୍ୟତୀତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ପ୍ରାୟ ୧୬୦ଟି ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରାୟ ୫୦ ଟି ଭାଷଣ ତାମିଲ ଭାଷାରେ, ୪୦ ରୁ ଅଧିକ ମରାଠୀରେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୨୫ ଟି ଭାଷଣ ବଙ୍ଗଳାରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏପରି ଦୃଶ୍ୟ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ସଂସଦରେ ବିରଳ ଏବଂ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମ୍ୟାକାଲେ ଭାରତର ଭାଷା ବିବିଧତାକୁ ଦମନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଦେଶ ଉପନିବେଶବାଦୀ ମନୋଭାବରୁ ମୁକ୍ତ ହେଉଥିବା ସମୟରେ ଏହି ଭାଷା ବିବିଧତା ଦେଶର ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେଉଛି।
ଯୁବ ଭାରତ ସଂଗଠନର ଉପସ୍ଥିତ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନେ ଜେନ ଜେଡ ଏବଂ ଜେନ ଆଲଫା ପିଢ଼ୀର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଏହି ପିଢ଼ୀ ଭାରତକୁ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ନେତୃତ୍ୱ ଦେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖନ୍ତି ଏବଂ ବୁଝନ୍ତି ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ବହୁତ ଭରସା କରନ୍ତି। ଏକ ପ୍ରବାଦକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଯଦି ଜଣେ ପିଲା ବୁଦ୍ଧିମାନ ଭାବରେ କଥା କହେ, ତେବେ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ, ଅର୍ଥାତ୍ ମହତତା ବୟସ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ ବରଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ସଫଳତା ଦ୍ୱାରା ପରିଭାଷିତ ହୋଇଥାଏ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଯୁବକମାନେ ଏପରି କାମ କରିପାରିବେ ଯାହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରିତ କରିବ, ଯାହାର ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ପୂର୍ବରୁ ଦେଖାଯାଇ ସାରିଛି। କିନ୍ତୁ, ସେ ଜୋର୍‌ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଏକ ଆରମ୍ଭ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଆହୁରି ବହୁତ ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ଅଛି, ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଆକାଶକୁ ନେଇଯିବାକୁ ହେବ। ଏହି ପିଢ଼ି ଭାଗ୍ୟବାନ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ପୂର୍ବ ସମୟରେ ଯୁବପିଢ଼ି ହତାଶାର ପରିବେଶ ଯୋଗୁଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଭୟ କରୁଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଦେଶ ପ୍ରତିଭା ଖୋଜୁଛି, ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ସମତୁଲ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା ସହିତ, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ନିକଟରେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଓ ସମ୍ବଳର ଶକ୍ତି ରହିଛି, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ପାଇଁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ତଥା କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ମିଶନ ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସେ ସଂସଦ ଖେଳ ମହୋତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରଗତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଅନେକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, କ୍ଷଣିକ ଲୋକପ୍ରିୟତାର ଚମକରେ ବାନ୍ଧି ହୋଇ ରହିବା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ନୀତିର ସ୍ପଷ୍ଟତା ଜରୁରୀ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଆଦର୍ଶ ଓ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କର ସଫଳତା କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଦେଶର ସଫଳତା ହେବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଯୁବ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇ ନୂତନ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ‘ମେରା ଯୁବା ଭାରତ’ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା, କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା, ଫିନଟେକ୍ ଓ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା, କିମ୍ବା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ହେଉ, ଯୁବପିଢ଼ି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପର ମୂଳରେ ରହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲାଯାଉଛି।
ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଯୁବ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହୋଇଥିବାରୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଦେଶର ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତର କ୍ଷମତା, ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ବିଶ୍ୱର ଆଶାଗୁଡ଼ିକ ଏକତ୍ରିତ ହେଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ପାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଓ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି, ବ୍ୟବହାରିକ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି, ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବା ଅପେକ୍ଷା ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାର ସାହସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଏହି ଦିଗରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି, ବହୁବିଧ ଅଧ୍ୟୟନ, ଦକ୍ଷତା-ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷା, କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସାରା ଦେଶରେ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲା ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ମାଧ୍ୟମରେ ନବସୃଜନ ଓ ଗବେଷଣାରେ ନିୟୋଜିତ ହେଉଛନ୍ତି, ଏଥିସହିତ ସ୍କୁଲ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ରୋବୋଟିକ୍ସ, ଏଆଇ, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ପରିଚିତ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାତୃଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାର ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହା ଶିକ୍ଷାକୁ ସହଜ କରିଥାଏ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ବୀର ସାହିବଜାଦାମାନେ ପଥ କେତେ କଠିନ ତାହା ଦେଖି ନଥିଲେ, ବରଂ ପଥ ଠିକ୍ କି ନୁହେଁ ବୋଲି ଦେଖିଥିଲେ, ଏବଂ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏହି ପରି ମନୋଭାବର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବା ଏବଂ କେବେବି ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୁର୍ବଳ ହେବାକୁ ନ ଦେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଏହାର ସନ୍ତାନ ଓ ଯୁବମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସାହସ, ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସମର୍ପଣ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତିକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ବିଶ୍ୱାସ, ଦାୟିତ୍ୱ ଓ ନିରନ୍ତର ଗତି ସହିତ, ଭାରତ ତା'ର ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ସେ ପୁଣି ଥରେ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ, ଶ୍ରୀମତୀ ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁର, ଶ୍ରୀ ରଭନୀତ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ହର୍ଷ ମାଲହୋତ୍ରା ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବୀର ବାଲ୍ ଦିବସ ପାଳନ ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ସହଭାଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ସାହସ ଓ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଦାନ କରିବା, ଏଥିସହିତ ଭାରତ ଇତିହାସର ଯୁବ ନାୟକମାନଙ୍କ ଅଦମ୍ୟ ସାହସ, ତ୍ୟାଗ ଓ ବୀରତ୍ୱକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ମରଣ କରିବା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କାହାଣୀ କହିବା ଅଧିବେଶନ, ପାଠୋତ୍ସବ, ପୋଷ୍ଟର ତିଆରି ଏବଂ ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଏଗୁଡ଼ିକ ସ୍କୁଲ, ଶିଶୁ ସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ MyGov ଏବଂ MyBharat ପୋର୍ଟାଲରେ ଅନଲାଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ।
୯ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ରେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଙ୍କ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ, ୨୬ ଡିସେମ୍ବରକୁ 'ବୀର ବାଲ୍ ଦିବସ' ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯିବ, ଯାହା ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଙ୍କ ପୁତ୍ର ସାହିବଜାଦା ବାବା ଜୋରାୱାର ସିଂହଙ୍କ ଏବଂ ବାବା ଫତେହ ସିଂହଙ୍କ ଶହୀଦ ଦିବସକୁ ସ୍ମରଣ କରିବ। ତାଙ୍କର ଅତୁଳନୀୟ ତ୍ୟାଗ ଓ ବଳିଦାନ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଆସୁଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାର (ପିଏମ୍‌ଆରବିପି)ର ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।.