Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Veer Baal Diwas programme in New Delhi
Today, we remember the brave Sahibzades, the pride of our nation and they embody India's indomitable courage and the highest ideals of valour: PM
The courage and ideals of Mata Gujri Ji, Sri Guru Gobind Singh Ji and the four Sahibzades continue to give strength to every Indian: PM
India has resolved to break free from the colonial mindset once and for all: PM
As India frees itself from the colonial mindset, its linguistic diversity is emerging as a source of strength: PM
Gen Z & Gen Alpha will lead India to the goal of a Viksit Bharat: PM
26 DEC 2025 3:03PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the national programme marking ‘Veer Baal Diwas’ at Bharat Mandapam, New Delhi today. Speaking on the occasion, the Prime Minister welcomed guests from across the nation and addressed the children present, remarking that today the country is celebrating Veer Bal Diwas. He highlighted the beautiful presentation of Vande Mataram, noting that the dedication and effort of the performers was clearly visible.
Emphasizing that on this day, the nation remembers the brave Sahibzades, who are the pride of India and represent the pinnacle of indomitable courage and valor, Shri Modi stated that these Sahibzades broke the boundaries of age and stage, standing like a rock against the cruel Mughal empire, shaking the very existence of religious fanaticism and terror. The Prime Minister underlined that a nation with such a glorious past, whose young generations inherit such inspiring legacies, is capable of achieving anything.
Shri Modi remarked that whenever the day of 26th December arrives, he feels assured that the government has begun celebrating Veer Bal Diwas inspired by the valor of the Sahibzades. He highlighted that in the past four years, this new tradition has carried the inspiration of the Sahibzades to the younger generation and has created a platform for building courageous and talented youth. The Prime Minister stated that every year children who achieve remarkable feats in different fields for the nation are honored with the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP), and this year too, 20 children from across the country have received the award. He further stated about the interaction with them, mentioning that some displayed extraordinary bravery, some contributed commendably in social service and environmental protection, some innovated in science and technology, while many others made contributions in sports, art, and culture. Shri Modi conveyed to the award winners that this honor is not only for them but also for their parents, teachers, and mentors whose efforts are being recognized, and extended best wishes to the winners and their families for a bright future.
Underlining that Veer Bal Diwas is a day filled with emotion and reverence, Shri Modi remembered Sahibzada Ajit Singh Ji, Sahibzada Jujhar Singh Ji, Sahibzada Zorawar Singh Ji, and Sahibzada Fateh Singh Ji, who at a very young age had to confront the greatest power of their time. He emphasized that their struggle was between the fundamental ideas of India and religious fanaticism, between truth and falsehood, with one side led by 10th Guru Shri Guru Gobind Singh Ji and the other by the cruel rule of Aurangzeb. The Prime Minister noted that although the Sahibzades were very young, Aurangzeb was determined to break the morale of Indians to force conversions, and thus targeted them. He stressed that Aurangzeb and his commanders forgot that Guru Gobind Singh Ji was no ordinary man but the embodiment of penance and sacrifice, and the Sahibzades inherited this legacy. He declared that despite the entire Mughal empire’s might, not one of the four Sahibzades wavered. The Prime Minister recalled the words of Sahibzada Ajit Singh Ji, which continue to echo his courage.
Recalling that only a few days ago the nation remembered Shri Guru Tegh Bahadur Ji on his 350th martyrdom day, with a special program held in Kurukshetra, Shri Modi remarked that it was wrong to think that Sahibzades, who drew inspiration from the sacrifice of Shri Guru Tegh Bahadur Ji, would fear Mughal atrocities. The Prime Minister highlighted that the courage and ideals of Mata Gujri, Shri Guru Gobind Singh Ji, and the four Sahibzades continue to give strength to every Indian and remain a source of inspiration. He emphasized that the saga of the Sahibzades’ sacrifice should have been on the lips of every citizen, but unfortunately, even after independence, the colonial mindset prevailed. He pointed out that this mentality was seeded by British politician Macaulay in 1835 and was not allowed to be eradicated even after independence, leading to decades of attempts to suppress such truths. Shri Modi asserted that India has now resolved to free itself from the colonial mindset, declaring that the memories of Indian sacrifices and valor will no longer be suppressed and the nation’s heroes and heroines will no longer be sidelined. He underlined that this is why Veer Bal Diwas is being celebrated with full devotion and spirit. He added that the government has not stopped there, noting that in 2035 it will be 200 years since Macaulay’s conspiracy, and with 10 years remaining, India will demonstrate complete liberation from the colonial mindset. The Prime Minister stressed that once the nation is free from this mindset, it will take greater pride in indigenous traditions and advance further on the path of self-reliance.
The Prime Minister remarked that a glimpse of the campaign to free the nation from the colonial mindset was recently visible in Parliament, where during the winter session, Members of Parliament delivered nearly 160 speeches in Indian languages apart from Hindi and English. He highlighted that around 50 speeches were in Tamil, more than 40 in Marathi, and about 25 in Bangla, noting that such a scene is rare in any parliament in the world and is a matter of pride for all. He emphasized that Macaulay had attempted to suppress India’s language diversity, but now, as the country frees itself from the colonial mindset, linguistic diversity is becoming a strength.
Addressing the youth present from the Yuva Bharat organization, Shri Modi remarked that they represent Gen Z and Gen Alpha, and it is their generation that will lead India to the goal of becoming a developed nation. He stated that he sees and understands their competence and confidence, and therefore places great trust in them. Quoting the adage, Shri Modi explained that even if a child speaks wisely, it should be accepted, meaning that greatness is not defined by age but by deeds and achievements. He underlined that young people can accomplish tasks that inspire others, and many have already demonstrated this. However, he stressed that these achievements should be seen only as a beginning, as there is much further to go, with dreams to be taken to the skies. Noting that this generation is fortunate, Shri Modi said today the nation stands firmly with their talent, unlike earlier times when youth feared even to dream due to an environment of despair. He remarked that today the country seeks out talent, provides platforms, and aligns the strength of 140 crore citizens with their aspirations. He highlighted that with the success of Digital India, the youth have the power of the internet and resources for learning, with missions like Startup India for those pursuing science, technology, and entrepreneurship, and Khelo India for those advancing in sports. He mentioned that only two days ago he participated in the Sansad Khel Mahotsav, underscoring the many platforms available to support youth progress. The Prime Minister urged them to remain focused, cautioning against being trapped in the glitter of short-term popularity, and emphasized that clarity of thought and principles is essential. He called upon them to learn from ideals and great personalities of the nation, and to ensure that their success is not limited to themselves but becomes the success of the country.
The Prime Minister remarked that new policies are being framed with a focus on youth empowerment, placing young people at the center of nation-building. He highlighted that through platforms like Mera Yuva Bharat, efforts are being made to connect youth, provide them opportunities, and develop leadership skills. Shri Modi emphasized that whether it is advancing the space economy, promoting sports, expanding fintech and manufacturing sectors, or creating opportunities for skill development and internships, youth remain at the core of every initiative. He further underlined that new opportunities are opening for youth in every sector.
Noting that India today faces unprecedented circumstances, being one of the youngest countries in the world, Shri Modi stated that the coming 25 years will determine the nation’s direction, and for the first time since independence, India’s capabilities, aspirations, and the world’s expectations are converging. He remarked that today’s youth are growing up in a time of greater opportunities than ever before, and the government is committed to providing better chances to harness their talent, confidence, and leadership.
Addressing the youth, the Prime Minister stressed that strong foundations for a developed India are being laid through significant reforms in the education policy. He explained that the new National Education Policy focuses on modern learning methods of the 21st century, emphasizing practical learning, encouraging children to think rather than memorize, instilling the courage to ask questions, and building problem-solving skills. Shri Modi noted that for the first time, meaningful efforts are being made in this direction, with multidisciplinary studies, skill-based learning, promotion of sports, and use of technology greatly benefiting students. The Prime Minister highlighted that across the country, millions of children are engaging in innovation and research through Atal Tinkering Labs, and even at the school level, students are being introduced to robotics, AI, sustainability, and design thinking. He added that alongside these efforts, the National Education Policy has provided the option of studying in the mother tongue, making learning easier and helping children better understand subjects.
The Prime Minister remarked that the brave Sahibzades did not look at how difficult the path was, but whether the path was right or not, and stressed that the same spirit is needed today. He expressed his expectation from the youth of India to dream big, work hard, and never let their confidence weaken. Shri Modi underlined that the future of India will shine through the future of its children and youth, whose courage, talent, and dedication will guide the nation’s progress. The Prime Minister concluded by affirming that with this faith, responsibility, and continuous momentum, India will keep advancing towards its future. He once again paid tribute to the Sahibzades and congratulated all the award-winning youth, extending his heartfelt thanks to everyone.
Union Ministers, Smt Annpurna Devi, Smt Savitri Thakur, Shri Ravneet Singh, Shri Harsh Malhotra were present among other dignitaries at the event.
Background
To mark Veer Baal Diwas, the Government of India is organising participative programmes across the country with the objective of informing and educating citizens about the extraordinary courage and supreme sacrifice of the Sahibzades, and to honour and commemorate the indomitable courage, sacrifice, and valour of the young heroes of India’s history. The activities will include storytelling sessions, recitations, poster-making and essay-writing competitions, among others. These will be conducted in schools, Child Care Institutions, Anganwadi centres, and other educational platforms, as well as through online activities on the MyGov and MyBharat portals.
On the occasion of the Prakash Purab of Sri Guru Gobind Singh Ji on 9th January 2022, the Prime Minister had announced that 26th December would be observed as ‘Veer Baal Diwas’, to commemorate the martyrdom of Sahibzadas Baba Zorawar Singh Ji and Baba Fateh Singh Ji, the sons of Sri Guru Gobind Singh Ji, whose unparalleled sacrifice continues to inspire generations.
Awardees of the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) were also present during the programme.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত বীৰ বাল দিৱসৰ কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
আজি আমি আমাৰ জাতিৰ গৌৰৱ, সাহসী চাহিবজাদাসকলক স্মৰণ কৰিছো, তেওঁলোকে ভাৰতৰ অদম্য সাহস আৰু শৌৰ্য্যৰ উচ্চতম আদৰ্শক মূৰ্ত কৰি তুলিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
মাতা গুজৰি জী, শ্ৰী গুৰু গোবিন্দ সিং জী আৰু চাৰিজন চাহিবজাদাৰ সাহস আৰু আদৰ্শই প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক শক্তি প্ৰদান কৰি আহিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা চিৰদিনৰ বাবে মুক্ত হোৱাৰ সংকল্প লৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা নিজকে মুক্ত কৰাৰ লগে লগে ইয়াৰ ভাষিক বৈচিত্ৰ্যই শক্তিৰ উৎস হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
জেন জেড আৰু জেন আলফাই বিকশিত ভাৰতৰ মুৰব্বীৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
26 DEC 2025 3:03PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ‘বীৰ বাল দিৱস’ উপলক্ষে আয়োজিত ৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা অতিথিসকলক আদৰণি জনাই উপস্থিত শিশুসকলক সম্বোধন কৰি মন্তব্য কৰে যে আজি দেশত বীৰ বাল দিৱস উদযাপন কৰা হৈছে। তেওঁ বন্দে মাতৰমৰ সুন্দৰ উপস্থাপনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি অভিনয় কৰা সকলৰ নিষ্ঠা আৰু প্ৰচেষ্টা স্পষ্টভাৱে দেখা পোৱা বুলি উল্লেখ কৰে।
আজিৰ দিনটোত ভাৰতৰ গৌৰৱ তথা অদম্য সাহস আৰু বীৰত্বৰ শিখৰক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা বীৰ চাহিবজাদাসকলক জাতিটোৱে স্মৰণ কৰে বুলি প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই চাহিবজাদাসকলে বয়স আৰু পৰিস্থিতিৰ সীমা ভংগ কৰি নিষ্ঠুৰ মোগল সাম্ৰাজ্যৰ বিৰুদ্ধে শিলৰ দৰে থিয় হৈ ধৰ্মীয় উন্মাদনা আৰু আতংকৰ অস্তিত্ব কঁপাই তুলিছিল। এনে গৌৰৱময় অতীত থকা, যাৰ নৱ প্ৰজন্মই এনে প্ৰেৰণাদায়ক উত্তৰাধিকাৰ লাভ কৰে, সেয়া যিকোনো সাধন কৰিবলৈ সক্ষম বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়াই ২৬ ডিচেম্বৰৰ দিন আহি পৰে তেতিয়াই তেওঁ নিশ্চিতভাবে অনুভৱ কৰে যে চৰকাৰে চাহিবজাদাসকলৰ বীৰত্বৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ বীৰ বাল দিৱস উদযাপন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰি কয় যে বিগত চাৰি বছৰত এই নতুন পৰম্পৰাই চাহিবজাদাৰ প্ৰেৰণা নৱপ্ৰজন্মৰ মাজলৈ লৈ গৈছে আৰু সাহসী তথা প্ৰতিভাশালী যুৱক-যুৱতী গঢ়ি তোলাৰ এখন মঞ্চৰ সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰতি বছৰে জাতিটোৰ বাবে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব অৰ্জন কৰা শিশুসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বাল পুৰস্কাৰ (পিএমআৰবিপি)ৰে সন্মানিত কৰা হয় আৰু এইবাৰো দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা ২০টা শিশুৱে এই বঁটা লাভ কৰিছে। তেওঁলোকৰ সৈতে হোৱা পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়াৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি উল্লেখ কৰে যে কিছুমানে অসাধাৰণ সাহস প্ৰদৰ্শন কৰিছিল, কোনোৱে সমাজ সেৱা আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষাত প্ৰশংসনীয় অৰিহণা যোগাইছিল, কোনোৱে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱন কৰিছিল, আনহাতে বহুতে ক্ৰীড়া, শিল্প, সংস্কৃতিত অৱদান আগবঢ়াইছিল। শ্ৰী মোদীয়ে বঁটা বিজয়ীসকলক এই সন্মান কেৱল তেওঁলোকৰ বাবেই নহয়, তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃ, শিক্ষক আৰু গুৰুসকলৰ বাবেও যিসকলৰ প্ৰচেষ্টাক স্বীকৃতি দিয়া হৈছে, সেই কথা জনাই বিজয়ীসকল আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভেচ্ছা জনায়।
বীৰ বাল দিৱস আৱেগ আৰু শ্ৰদ্ধাৰে ভৰা দিন বুলি আঁত ধৰি শ্ৰী মোদীয়ে চাহিবজাদা অজিত সিং জী, সাহিবজাদা জুঝাৰ সিং জী, চাহিবজাদা জোৰাৱাৰ সিং জী আৰু অতি কম বয়সতে নিজৰ সময়ৰ সৰ্ববৃহৎ শক্তিৰ সৈতে মুখামুখি হ’বলগীয়া হোৱা চাহিবজাদা ফাতেহ সিং জীক স্মৰণ কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে তেওঁলোকৰ সংগ্ৰাম ভাৰতৰ মৌলিক ধাৰণা আৰু ধৰ্মীয় উন্মাদনাৰ মাজত, সত্য আৰু মিছাৰ মাজত। এটা পক্ষৰ নেতৃত্বত দশম গুৰু শ্ৰী গুৰু গোবিন্দ সিং জী আৰু আনটো পক্ষত ঔৰংগজেবৰ নিষ্ঠুৰ শাসন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যদিও চাহিবজাদসকল অতি কম বয়সীয়া আছিল, তথাপিও ঔৰংগজেবে ভাৰতীয়সকলৰ মনোবল ভাঙি ধৰ্মান্তৰকৰণ কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছিল আৰু এইদৰে তেওঁলোকক লক্ষ্য কৰি লৈছিল। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ঔৰংগজেব আৰু তেওঁৰ সেনাপতিসকলে পাহৰি গ’ল যে গুৰু গোবিন্দ সিংহ জী কোনো সাধাৰণ মানুহ নহয় বৰঞ্চ তপস্যা আৰু ত্যাগৰ মূৰ্তিহে আৰু এই উত্তৰাধিকাৰ চাহিবজাদসকলে উত্তৰাধিকাৰী সূত্ৰে লাভ কৰিছিল। তেওঁ ঘোষণা কৰিছিল যে সমগ্ৰ মোগল সাম্ৰাজ্যৰ শক্তি সত্ত্বেও চাৰিটা চাহিবজাদাৰ ভিতৰত এজনো দোদুল্যমান হোৱা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাহিবজাদা অজিত সিং জীৰ কথাৰ স্মৰণ কৰে, যিয়ে তেওঁৰ সাহসৰ প্ৰতিধ্বনি অব্যাহত ৰাখিছে।
মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ জীক তেওঁৰ ৩৫০ সংখ্যক শ্বহীদ দিৱসত কুৰুক্ষেত্ৰত অনুষ্ঠিত এক বিশেষ অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে জাতিটোৱে স্মৰণ কৰা বুলি সোঁৱৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰ জীৰ বলিদানৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰা চাহিবজাদাসকলে মোগলৰ অত্যাচাৰক ভয় কৰিব বুলি ভবাটো ভুল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে মাতা গুজৰি, শ্ৰী গুৰু গোবিন্দ সিং জী, আৰু চাৰিজন চাহিবজাদাৰ সাহস আৰু আদৰ্শই প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক শক্তি প্ৰদান কৰি আহিছে আৰু প্ৰেৰণাৰ উৎস হৈয়েই আছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে চাহিবজাদাসকলৰ বলিদানৰ কাহিনী প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ওঁঠত থাকিব লাগিছিল, কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে স্বাধীনতাৰ পিছতো ঔপনিৱেশিক মানসিকতাই প্ৰাধান্য লাভ কৰিছিল। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই মানসিকতাৰ বীজ ১৮৩৫ চনত ব্ৰিটিছ ৰাজনীতিবিদ মাকাউলেই সিঁচিছিল আৰু স্বাধীনতাৰ পাছতো ইয়াক নিৰ্মূল কৰিবলৈ দিয়া হোৱা নাছিল, যাৰ ফলত এনে সত্যক দমন কৰাৰ বাবে দশক দশক ধৰি চেষ্টা চলিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতীয় ত্যাগ আৰু বীৰত্বৰ স্মৃতি আৰু দমন কৰা নহ’ব আৰু জাতিৰ বীৰ-বীৰাংগণাসকলক আৰু একাষৰীয়া কৰা নহ’ব বুলি ঘোষণা কৰি ভাৰতে এতিয়া ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা নিজকে মুক্ত কৰাৰ সংকল্প লৈছে বুলি দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই কাৰণেই বীৰ বাল দিৱস পূৰ্ণ ভক্তি আৰু মনোভাৱেৰে উদযাপন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০৩৫ চনত মাকাউলেৰ ষড়যন্ত্ৰৰ ২০০ বছৰ হ’ব বুলি উল্লেখ কৰি চৰকাৰখন ইয়াতেই ৰৈ যোৱা নাই আৰু ১০ বছৰ বাকী থকাৰ সময়ত ভাৰতে ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা সম্পূৰ্ণ মুক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে জাতিটোৱে এই মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত হ’লেই খিলঞ্জীয়া পৰম্পৰা অধিক গৌৰৱ কৰি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথত অধিক আগবাঢ়ি যাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা জাতিটোক মুক্ত কৰাৰ অভিযানৰ আভাস শেহতীয়াকৈ সংসদত দেখা গৈছে, য’ত শীতকালীন অধিৱেশনৰ সময়ত সংসদৰ সদস্যসকলে হিন্দী আৰু ইংৰাজীৰ বাহিৰেও ভাৰতীয় ভাষাত প্ৰায় ১৬০টা ভাষণ প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰি কয় যে প্ৰায় ৫০টা ভাষণ তামিল ভাষাত, ৪০টাতকৈ অধিক মাৰাঠী ভাষাত আৰু প্ৰায় ২৫টা বাংলা ভাষাত হৈছিল। এনে দৃশ্য বিশ্বৰ যিকোনো সংসদতে বিৰল আৰু সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয় বুলি তেওঁ কয়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে মাকাউলেই ভাৰতৰ ভাষা বৈচিত্ৰ্যক দমন কৰাৰ চেষ্টা কৰিছিল যদিও এতিয়া দেশখনে ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা নিজকে মুক্ত কৰাৰ লগে লগে ভাষিক বৈচিত্ৰ্য শক্তি হৈ পৰিছে।
যুৱ ভাৰত সংগঠনৰ পৰা উপস্থিত থকা যুৱক-যুৱতীসকলক সম্বোধন কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁলোকে জেন জেড আৰু জেন আলফাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰজন্মই ভাৰতক উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ লক্ষ্যলৈ লৈ যাব। তেওঁ কয় যে তেওঁ তেওঁলোকৰ দক্ষতা আৰু আত্মবিশ্বাস প্ৰত্যক্ষ কৰিছে আৰু বুজি পাইছে। সেয়েহে তেওঁলোকৰ ওপৰত তেওঁৰ আস্থা আছে। উক্তিটোৰ উদ্ধৃতি দি শ্ৰী মোদীয়ে বুজাই দিয়ে যে শিশুৱে বুদ্ধিমানভাৱে কথা ক’লেও ইয়াক গ্ৰহণ কৰা উচিত, অৰ্থাৎ মহত্ত্ব বয়সৰ দ্বাৰা নহয়, কৰ্ম আৰু সাফল্যৰ দ্বাৰাহে সংজ্ঞায়িত হয়। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে যুৱক-যুৱতীসকলে আনক অনুপ্ৰাণিত কৰা কাম সম্পন্ন কৰিব পাৰে আৰু বহুতে ইতিমধ্যে এই কথা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। কিন্তু তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই কৃতিত্বসমূহক কেৱল আৰম্ভণি হিচাপেহে চাব লাগে, কিয়নো আকাশলৈ লৈ যোৱা সপোনৰ সৈতে আৰু বহুত আগবাঢ়িবলগীয়া আছে । এই প্ৰজন্ম সৌভাগ্যৱান বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি জাতিটো তেওঁলোকৰ প্ৰতিভাৰ সৈতে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে, পূৰ্বৰ সময়ৰ দৰে নহয় যেতিয়া যুৱক-যুৱতীসকলে হতাশাৰ পৰিৱেশৰ বাবে সপোন দেখিবলৈও ভয় কৰিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আজি দেশখনে প্ৰতিভা বিচাৰে, মঞ্চ প্ৰদান কৰে, ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ শক্তিক তেওঁলোকৰ আকাংক্ষাৰ সৈতে মিলাই দিয়ে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সফলতাৰ লগে লগে যুৱক-যুৱতীসকলৰ হাতত ইণ্টাৰনেটৰ শক্তি আৰু শিক্ষণৰ বাবে সম্পদ আছে, বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্যোগীকৰণৰ বাবে ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া আৰু ক্ৰীড়াত আগবাঢ়ি যোৱাসকলৰ বাবে খেলো ইণ্ডিয়াৰ দৰে অভিযান আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মাত্ৰ দুদিন পূৰ্বে তেওঁ সংসদ খেল মহোৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক মনোনিৱেশ কৰি থাকিবলৈ আহ্বান জনায়, হ্ৰস্বম্যাদী জনপ্ৰিয়তাৰ জিলিকনিত আবদ্ধ হৈ থকাৰ পৰা সতৰ্ক কৰি দিয়ে আৰু চিন্তা তথা নীতিৰ স্পষ্টতা অতি প্ৰয়োজনীয় বুলি জোৰ দিয়ে। তেওঁলোকক জাতিৰ আদৰ্শ আৰু মহান ব্যক্তিত্বৰ পৰা শিক্ষা ল’বলৈ আহ্বান জনায়, আৰু তেওঁলোকৰ সফলতা যাতে নিজৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নাথাকে বৰঞ্চ দেশৰ সফলতা হৈ পৰে তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিবলৈ তেওঁ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যুৱ সৱলীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি নতুন নীতি প্ৰণয়ন কৰা হৈছে, যুৱক-যুৱতীসকলক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ কেন্দ্ৰত স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ‘মেৰা যুৱ ভাৰত’ৰ দৰে মঞ্চৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলক সংযোগ, তেওঁলোকক সুযোগ প্ৰদান আৰু নেতৃত্বৰ দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সেয়া মহাকাশ অৰ্থনীতিৰ উন্নতি কৰাই হওক, ক্ৰীড়াক প্ৰসাৰ কৰাই হওক, ফিনটেক আৰু উৎপাদন খণ্ড সম্প্ৰসাৰণ কৰাই হওক বা দক্ষতা বিকাশ আৰু ইন্টাৰ্ণশ্বিপৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাই হওক, যুৱক-যুৱতীসকল প্ৰতিটো পদক্ষেপৰ মূলতে থাকে। তেওঁ আৰু আঙুলিয়াই দিয়ে যে প্ৰতিটো খণ্ডতে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি হৈছে।
ভাৰত আজি অভূতপূৰ্ব পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হৈছে, বিশ্বৰ নৱতম দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰত এখন বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে অনাগত ২৫ বছৰে জাতিটোৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিব আৰু স্বাধীনতাৰ পাছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতৰ সামৰ্থ্য, আকাংক্ষা আৰু বিশ্বৰ আশা-আকাংক্ষা একত্ৰিত হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলে পূৰ্বতকৈ অধিক সুযোগেৰে ডাঙৰ-দীঘল হৈছে আৰু চৰকাৰে তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা, আত্মবিশ্বাস, নেতৃত্বক ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে উন্নত সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
যুৱক-যুৱতীসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে শিক্ষা নীতিৰ উল্লেখযোগ্য সংস্কাৰৰ জৰিয়তে উন্নত ভাৰতৰ বাবে সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত একবিংশ শতিকাৰ আধুনিক শিক্ষণ পদ্ধতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে, ব্যৱহাৰিক শিক্ষণত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, শিশুসকলক মুখস্থ কৰাতকৈ চিন্তা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে, প্ৰশ্ন সোধাৰ সাহস জগাই তোলা হৈছে, সমস্যা সমাধানৰ দক্ষতা গঢ়ি তোলা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে এই দিশত অৰ্থপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে, বহুবিষয়ক অধ্যয়ন, দক্ষতাভিত্তিক শিক্ষণ, ক্ৰীড়াৰ প্ৰসাৰ আৰু প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে সমগ্ৰ দেশতে অটল টিংকাৰিং লেবৰ জৰিয়তে লাখ লাখ শিশুৱে উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণাত লিপ্ত হৈছে, আনকি বিদ্যালয় পৰ্যায়তো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ৰবটিক্স, কৃত্তিম বুদ্ধিমত্তা, বহনক্ষমতা আৰু ডিজাইন চিন্তাৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়া হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সমান্তৰালভাৱে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে মাতৃভাষাত পঢ়া-শুনা কৰাৰ বিকল্প প্ৰদান কৰিছে, শিক্ষণ সহজ কৰি তুলিছে আৰু শিশুসকলক বিষয়সমূহ ভালদৰে বুজিবলৈ সহায় কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সাহসী চাহিবজাদাসকলে পথটো কিমান কঠিন সেই কথা চোৱা নাছিল, বাটটো সঠিক আছিল নে নাই সেয়াও চোৱা নাছিল আৰু আজিও একে মনোভাৱৰ প্ৰয়োজন। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ পৰা তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে তেওঁলোকে ডাঙৰ সপোন দেখিব, কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব আৰু কেতিয়াও তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস দুৰ্বল হ’বলৈ নিদিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ ভৱিষ্যত ইয়াৰ শিশু আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ মাজেৰে উজ্জ্বল হ’ব, যাৰ সাহস, প্ৰতিভা আৰু নিষ্ঠাই জাতিটোৰ অগ্ৰগতিৰ পথ প্ৰদৰ্শক হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামৰণি মাৰি কয় যে এই বিশ্বাস, দায়িত্ব আৰু অবিৰত গতিৰে ভাৰতে নিজৰ ভৱিষ্যতৰ দিশত আগবাঢ়ি যাব। তেওঁ পুনৰবাৰ চাহিবজাদাসকললৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে সকলো বঁটা বিজয়ী যুৱক-যুৱতীক অভিনন্দন জনাই আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী অন্নপূৰ্ণা দেৱী, শ্ৰীমতী সাবিত্ৰী ঠাকুৰ, শ্ৰী ৰৱনীত সিং, শ্ৰী হৰ্ষ মালহোত্ৰাৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
বীৰ বাল দিৱস উপলক্ষে ভাৰত চৰকাৰে দেশজুৰি অংশগ্ৰহণমূলক কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে নাগৰিকসকলক চাহিবজাদসকলৰ অসাধাৰণ সাহস আৰু পৰম ত্যাগৰ বিষয়ে অৱগত কৰা আৰু শিক্ষিত কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ ইতিহাসৰ যুৱ বীৰসকলৰ অদম্য সাহস, ত্যাগ, আৰু শৌৰ্য্যক সন্মান আৰু স্মৰণ কৰা। এই কাৰ্যসূচীত গল্প কোৱাৰ অধিবেশন, আবৃত্তি, পোষ্টাৰ নিৰ্মাণ আৰু ৰচনা লিখা প্ৰতিযোগিতা আদি অনুষ্ঠিত হ’ব। এইবোৰ বিদ্যালয়, শিশু যত্ন প্ৰতিষ্ঠান, অংগনবাড়ী কেন্দ্ৰ আৰু অন্যান্য শৈক্ষিক মঞ্চৰ লগতে মাই গভ আৰু মাই ভাৰত পৰ্টেলত অনলাইন কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত হ’ব।
২০২২ চনৰ ৯ জানুৱাৰীত শ্ৰীগুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ প্ৰকাশ পূৰব উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰিছিল যে ২৬ ডিচেম্বৰৰ দিনটো ‘বীৰ বাল দিৱস’ হিচাপে পালন কৰা হ’ব, যাৰ অতুলনীয় বলিদান শ্ৰীগুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ পুত্ৰ বাবা জোৰাৱাৰ সিং জী আৰু বাবা ফাতেহ সিং জীৰ শ্বহীদ হোৱাৰ স্মৃতিত প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ অব্যাহত আছে।
কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বাল পুৰস্কাৰ(পিএমআৰবিপি)ৰ বঁটাপ্ৰাপকসকলো উপস্থিত থাকে।