Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the Indian Medical Association's National Conference IMA Natcon 2025 in Ahmedabad today
The Modi government is committed to build a strong health ecosystem in a Viksit Bharat, and doctors will play a decisive role in this
Reaching its 100th convention is a testament to the IMA’s sacrifice, service, and continuous contribution
The IMA has stepped forward to redefine the country’s century-old medical ethics and to make them an integral part of medical education
During the COVID period, the dedication with which India’s doctors served—without regard for their own lives—is the country’s greatest human capital
Initiatives such as the Modi government’s Swachh Bharat Mission, Fit India, Khelo India, International Day of Yoga, Ayushman Bharat, and Mission Indradhanush have transformed the country’s health landscape
The Modi government has made healthcare more accessible and stronger by providing free treatment up to ₹5 lakh, expanding the CHC and PHC networks, establishing Jan Aushadhi Kendras, and removing GST on health insurance
ABHA and Mission Indradhanush have laid a strong foundation for a child’s healthy future right from birth
Empowering 1 lakh 81 thousand Ayush Mandirs is a significant step for the poor and rural citizens of this country
A 97 per cent reduction in malaria cases indicates that India is on the path to becoming malaria-free soon
In the coming times, the IMA will need to play a more active role in strengthening telemedicine and medical research
The IMA’s role should be to further strengthen and fortify country’s health infrastructure
28 DEC 2025 5:47PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addressed the national conference IMA NATCON 2025 organized by the Indian Medical Association (IMA) in Ahmedabad, Gujarat today. On this occasion, several dignitaries were present, including the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that when any institution completes 100 years, it leaves behind a very long and significant history. A centenary year is also extremely important for addressing the challenges faced by any institution. He said that the achievements attained through the IMA in serving the people in the country’s health sector should be highlighted over the course of a year and taken to every section of society, as this is the best way to instill the spirit of service, sense of duty, and accomplishments in the public consciousness. At the same time, this is also the right moment to keep pace with the times by adapting to the changes that have taken place in this field, from Registered Medical Practitioners (RMPs) to specialization.
Shri Amit Shah said that the health sector is essentially a field of service. When a person who is seriously ill goes to a doctor, he sees God in the very doctor who treats him. He said that the dimensions and scope of ethics framed 100 years ago have now become irrelevant. On the completion of 100 years, there is now a need to reconsider the dimensions of ethical values in the health sector. He urged the representatives of the IMA to constitute a team to redefine the ethics of this field and align them with present-day requirements. Shri Shah said that merely acquiring a medical education does not make one a successful doctor; rather, all the dimensions of ethics in this field should also be an integral part of medical education, and this responsibility lies with the IMA. He said that ethics cannot be imposed, nor can they be enforced through any law, because this is a moral subject. Union Home Minister said that if the IMA redefines all the dimensions of ethics and suggests to the Government of India that they be made a part of the medical curriculum, it will lead to an increase in the number of doctors in the coming days who regard service as a sacred duty, which is greatly needed today. He added that if this is achieved, the respect and trust that have been built in the minds of the public due to a century of dedicated service will endure for many centuries to come.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has placed before all citizens the resolve to build a Viksit Bharat, so that when the country celebrates 100 years of its independence in 2047, there should not be a single sector in which India does not rank first in the world. He said that to achieve this goal, it is necessary to create a healthy demographic of every kind—whether mental or physical, or in terms of energy and enthusiasm—and doctors will have a very important role to play in this effort. He said, the Modi government is committed to build a strong health ecosystem in a Viksit Bharat, and doctors will play a decisive role in this. He said that with this objective, a major health ecosystem has been developed with a holistic approach during the period from 2014 to 2025. Shri Shah stated that the first step in this direction was the launch of the Swachhata Mission to construct toilets in every household. He said that this campaign has a deep connection with health, as cleanliness in cities, villages, and towns helps prevent the spread of many diseases.He further said that the government subsequently launched the Fit India MovementandKhelo India, and began celebrating International Yoga Day. As a result, the number of people who have made yoga a part of their lives has increased by 40 percent.
Shri Amit Shah said that the Ayushman Bharat Mission, which is directly linked to the health sector, is being implemented under which free treatment of up to ₹5 lakh has been provided to the poor across India, and due to additional schemes of some states, free treatment of up to ₹15 lakh is being provided in about 70 percent of the country. He said that the Ayushman Bharat Mission has brought about a qualitative transformation in India’s health sector.Through Mission Indradhanush, the Government of India launched an immunization campaign that has helped protect children from various diseases from their early years. He said that ₹1.65 lakh crore has been invested in strengthening the infrastructure of Community Health Centres (CHCs) and Primary Health Centres (PHCs). A large network of affordable generic medicines was also launched, and insurance was made cheaper by removing GST.He said that the number of medical seats has increased from 51 thousand to 1 lakh 30 thousand meaning that a very large number of doctors are now being trained every year. He added that the expansion of AIIMS is ongoing, and soon a programme will be launched to provide consultations from AIIMS to PHCs and CHCs through telemedicine and videography.
Home Minister said that in 2013–14, the Centre’s health budget was only ₹37 thousandcrore, whereas today it has increased to ₹1.28 lakh crore—an increase of 102 percent—and that the schemes have not remained on paper but have been implemented on the ground. He said that 1.81 lakh Ayushman Bharat Health Centres have proved to be a boon for the poor.Ayushman Bharat, Mission Indradhanush, a 97 per cent reduction in malaria, more than 90 per cent improvement in kala-azar, a reduction in dengue mortality to 1per cent, a 25 per cent decline in the maternal mortality rate, a 20 per cent increase in institutional deliveries, and the halving of the infant mortality rate—all this has been possible because the schemes have not merely been announced but effectively implemented. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, not only is infrastructure being expanded, but unprecedented improvements are also being brought about in the health of citizens. He said that all the hard work being done must be fully aligned with this strong infrastructure, these schemes, and individual efforts, only then will real and significant results be achieved.
Union Home Minister asked whether the IMA could devise a scheme to promote doctors engaged in research and submit it to the Government of India. He also asked whether the IMA could take steps to make maximum use of the services of existing doctors through video conferencing and telemedicine. He said that the role of the IMA should be to further strengthen and make the country’s health infrastructure more robust and resilient. The time has come to re-examine the scope of our contributions and work to determine how to take the country forward. Shri Shah said that it should be deliberated upon what the role of the IMA should be if the country is to be guided towards affordable, accessible, and quality healthcare. He said that if any organization has made the greatest contribution in the field of service, it is the IMA. This can be a matter of pride for us, but not of complacency, because much still remains to be done. The IMA should reflect on this.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the IMA must now move forward in line with the country’s current needs. For this, the focus must shift from illnesstowellness as the core concept. Along with medicines, greater emphasis should be placed on providing advice and guidance for a healthy lifestyle. New doctors should be encouraged in this direction. He said that the importance of Ayushman Bharat and generic medicine stores should not be underestimated.
Shri Amit Shah said that he holds in heartfelt respect the service rendered by doctors to poor patients in this country from the pre-Independence period to the present day. He said that through the IMA, doctors have made an unprecedented contribution over the past 100 years in serving the sick and increasing life expectancy. This proud 100-year journey should be properly documented and publicized at the rural, tehsil, city, and metropolitan levels. This will further strengthen people’s trust in doctors. At the same time, the IMA should also redefine its role and its ethics.
Union Home Minister said that during the COVID-19 crisis, the doctors of the country did highly commendable work. He said that the Ministry of Home Affairs was closely monitoring the efforts to deal with the COVID pandemic. At that time, not a single doctor turned away from his or her duty, and they served the people without worrying about their own health. He said that perhaps nowhere else in the world would people find such an example, where every doctor stood united, caring only for patients and upholding the sanctity of the doctor–patient relationship without concern for their own well-being. Shri Shah said that those who understand the science of social life know that this is a very great asset for the country. He added that millions of doctors, despite being engaged in their private practice, meticulously followed every directive of the government during that period.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that several important initiatives were undertaken in the country during the COVID crisis, in which the IMA extended significant cooperation, especially in vaccination. In the year 2022 alone, more than 2,500 blood donation camps were organized. The problem of prenatal sex determination was substantially reduced by the IMA by strengthening ethical standards. During the COVID period, more than 2 million calls were received on helplines, through which assistance was provided to people.
Shri Amit Shah said that today, more than 5,000 IMA representatives from 27 states are participating in this conference, and the new president of the organization has been elected. He expressed confidence that during the tenure of the new president, the IMA would gain renewed energy and momentum.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ମେଡିକାଲ ଆସୋସିଏସନର ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ 'ଆଇଏମଏ ନ୍ୟାଟକନ୍ ୨୦୨୫'ରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
28 DEC 2025 5:47PM by PIB Bhubaneswar
• ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଗଠନ ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଡାକ୍ତରମାନେ ଏଥିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ
• ନିଜର ୧୦୦ତମ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବା ଆଇଏମଏର ଉତ୍ସର୍ଗ, ସେବା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଅବଦାନର ଏକ ପ୍ରମାଣ
• କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଡାକ୍ତରମାନେ ନିଜ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଭୂକ୍ଷେପ ନ କରି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସେବା ଯୋଗାଇଥିଲେ
• ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଏବଂ ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଭଳି ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି
• ମୋଦୀ ସରକାର ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରି, ସିଏଚସି ଏବଂ ପିଏଚସି ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରି, ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମାରୁ ଜିଏସଟି ହଟାଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି
• ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଆଇଏମଏ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁ
ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦଠାରେ ଭାରତୀୟ ମେଡିକାଲ ସଂଘ (ଆଇଏମଏ) ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ସମ୍ମିଳନୀ ‘ଆଇଏମଏ ନ୍ୟାଟକନ ୨୦୨୫’କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ । ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ନିଜ ଉଦବୋଧନରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଏକ ବହୁତ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଇତିହାସ ଛାଡିଯାଏ। ଯେକୌଣସି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଶତବାର୍ଷିକୀ ବର୍ଷ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା କରିବାରେ ଆଇଏମଏ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଚାର କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗଙ୍କ ନିକଟକୁ ନିଆଯିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଏହା ଜନଚେତନାରେ ସେବା, କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସଫଳତାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟ। ଏହା ସହିତ ପଂଜୀକୃତ ଡାକ୍ତରଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଶେଷଜ୍ଞ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇ ସମୟ ସହିତ ତାଳ ଦେବାର ଏହା ସଠିକ୍ ସମୟ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ମୂଳତଃ ଏକ ସେବାକ୍ଷେତ୍ର। ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଗୁରୁତର ରୋଗୀ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେ ତାଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରୁଥିବା ଡାକ୍ତରଙ୍କଠାରେ ପରମେଶ୍ୱରଙ୍କୁ ଦେଖନ୍ତି। ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୈତିକତାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ପରିସର ଏବେ ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇଗଲାଣି। ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ପରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୈତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ପୁନର୍ବିଚାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ ଆଇଏମଏର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ନୈତିକତା ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିବା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ଦଳ ଗଠନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ଜଣେ ସଫଳ ଡାକ୍ତର ହୋଇନଥାଏ ବରଂ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୈତିକତାର ସମସ୍ତ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ଆଇଏମଏ ଉପରେ ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନୈତିକତାକୁ କୌଣସି ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ଲାଗୁ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ, କାରଣ ଏହା ଏକ ନୈତିକ ବିଷୟ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆଇଏମଏ ନୈତିକତାର ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଏ ଯେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଚିକିତ୍ସା ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ କରାଯିବା ଉଚିତ, ତେବେ ଏହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସେବାକୁ ପବିତ୍ର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ଭାବୁଥିବା ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଏବଂ ଏହା ଆଜିର ଯୁଗରେ ନିତ୍ୟାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଏହା ହାସଲ ହୁଏ, ତେବେ ଏକ ଶତାବ୍ଦୀର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସେବା ଯୋଗୁଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମନରେ ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ତାହା ଆଗାମୀ ଅନେକ ଶତାବ୍ଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ରଖିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ୨୦୪୭ ରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଏପରି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନ ରହିବା ଉଚିତ୍ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ନ ଥିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ମାନସିକ କିମ୍ବା ଶାରୀରିକ ଭାବରେ, କିମ୍ବା ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ - ସବୁଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜନସଂଖ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଡାକ୍ତରମାନେ ଏଥିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ, ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୫ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଏକ ବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦିଗରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, କାରଣ ସହର, ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅନେକ ରୋଗ ପ୍ରସାରକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ତା’ପରେ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନ ଓ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଯୋଗକୁ ନିଜ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷଭାବେ ଜଡିତ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ଯାହା ଅଧୀନରେ ସାରା ଭାରତରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ କିଛି ରାଜ୍ୟର ଅତିରିକ୍ତ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ମିଶନ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁଣାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ସରକାର ଏକ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବର୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାମୁଦାୟିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏଚସି) ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏଚସି) ର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ୧.୬୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଶସ୍ତା ଜେନେରିକ୍ ଔଷଧର ଏକ ବଡ଼ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଜିଏସଟି ହଟାଇ ବୀମାକୁ ଶସ୍ତା କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡାକ୍ତରୀ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ୫୧ ହଜାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧ ଲକ୍ଷ ୩୦ ହଜାର ହୋଇଛି, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତିବର୍ଷ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏମ୍ସର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଚାଲିଛି, ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏମ୍ସ ରୁ ପିଏଚସି ଏବଂ ସିଏଚସି ଗୁଡିକୁ ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ଏବଂ ଭିଡିଓଗ୍ରାଫି ମାଧ୍ୟମରେ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୩-୧୪ ରେ କେନ୍ଦ୍ରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବଜେଟ୍ ମାତ୍ର ୩୭ ହଜାର କୋଟି ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ୧.୨୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଯାହା ୧୦୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କାଗଜପତ୍ରରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଭୂମିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧.୮୧ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବରଦାନ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ, ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ, ମ୍ୟାଲେରିଆରେ ୯୭% ହ୍ରାସ, କଳା-ଆଜର କ୍ଷେତ୍ରରେ ୯୦% ରୁ ଅଧିକ ସୁଧାର ଆସିଛି, ଡେଙ୍ଗୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ୧% ହ୍ରାସ, ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ୨୫% ହ୍ରାସ, ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ପ୍ରସବରେ ୨୦% ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ଅଧା ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଏସବୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି କାରଣ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଘୋଷଣା କରାଯାଇନାହିଁ ବରଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିସ୍ତାର କରାଯାଉନାହିଁ, ବରଂ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉନ୍ନତି ଅଣାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଆଇଏମଏ ଗବେଷଣାରେ ନିୟୋଜିତ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ କି? ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଆଇଏମଏ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଏବଂ ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟମାନ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ସେବାର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇପାରିବ କି? ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଇଏମଏର ଭୂମିକା ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ସ୍ଥିର କରିବା ହେବା ଉଚିତ। ଏହାର ଅବଦାନର ପରିସରକୁ ପୁନଃପରୀକ୍ଷଣ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ଏବଂ ଦେଶକୁ କିପରି ଆଗକୁ ନେଇଯିବ ତାହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଦେଶକୁ ସୁଲଭ, ସୁଲଭ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡ଼େ, ତେବେ ଆଇଏମଏ ର ଭୂମିକା କ'ଣ ହେବା ଉଚିତ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କୌଣସି ସଂସ୍ଥା ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅବଦାନ ଦେଇଛି, ତେବେ ତାହା ହେଉଛି ଆଇଏମଏ। ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ ନୁହେଁ, କାରଣ ଆଗକୁ ବହୁତ କିଛି କରିବାକୁ ବାକି ଅଛି। ଆଇଏମଏ ଏ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇଏମଏ ଏବେ ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ। ଏଥିପାଇଁ, 'ରୋଗରୁ ସୁସ୍ଥତା' ବିଷୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ। ଔଷଧ ସହିତ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଓ ଏହି ଦିଗରେ ନୂତନ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରିମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଏବଂ ଜେନେରିକ୍ ମେଡିସିନ୍ ଷ୍ଟୋରର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ କମ୍ ଆକଳନ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାକ୍ ସ୍ବାଧୀନତା ସମୟରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡାକ୍ତରମାନେ ଏହି ଦେଶର ଗରିବ ରୋଗୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ତାହା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ହୃଦୟରୁ ସମ୍ମାନ ଅଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇଏମଏ ମାଧ୍ୟମରେ, ଡାକ୍ତରମାନେ ଗତ ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରୋଗୀଙ୍କ ସେବା ଏବଂ ଆୟୁଷ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି। ୧୦୦ ବର୍ଷର ଏହି ଗୌରବମୟ ଯାତ୍ରା ସଂପର୍କରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ, ତାଲୁକା, ସହର ଏବଂ ମହାନଗର ସ୍ତରରେ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରଖି ଏବଂ ପ୍ରଚାର କରାଯିବା ଉଚିତ। ଏହା ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପ୍ରତି ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ୍-୧୯ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଦେଶର ଡାକ୍ତରମାନେ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେତେବେଳେ ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କଡା ନଜର ରଖିଥିଲା । ଏହି ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଜଣେ ହେଲେ ବି ଡାକ୍ତର ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରୁ ଦୂରେଇ ଯାଇନଥିଲେ ଏବଂ ନିଜ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଭୂକ୍ଷେପ ନକରି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା କରିଚାଲିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ୍ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଦେଶରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା, ବିଶେଷକରି ଟୀକାକରଣରେ ଆଇଏମଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ୨୭ଟି ରାଜ୍ୟରୁ ୫୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆଇଏମଏ ପ୍ରତିନିଧି ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସଂଗଠନର ନୂତନ ସଭାପତି ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ନୂତନ ସଭାପତିଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଆଇଏମଏ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗତି ପାଇବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।