Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the Indian Medical Association's National Conference IMA Natcon 2025 in Ahmedabad today
The Modi government is committed to build a strong health ecosystem in a Viksit Bharat, and doctors will play a decisive role in this
Reaching its 100th convention is a testament to the IMA’s sacrifice, service, and continuous contribution
The IMA has stepped forward to redefine the country’s century-old medical ethics and to make them an integral part of medical education
During the COVID period, the dedication with which India’s doctors served—without regard for their own lives—is the country’s greatest human capital
Initiatives such as the Modi government’s Swachh Bharat Mission, Fit India, Khelo India, International Day of Yoga, Ayushman Bharat, and Mission Indradhanush have transformed the country’s health landscape
The Modi government has made healthcare more accessible and stronger by providing free treatment up to ₹5 lakh, expanding the CHC and PHC networks, establishing Jan Aushadhi Kendras, and removing GST on health insurance
ABHA and Mission Indradhanush have laid a strong foundation for a child’s healthy future right from birth
Empowering 1 lakh 81 thousand Ayush Mandirs is a significant step for the poor and rural citizens of this country
A 97 per cent reduction in malaria cases indicates that India is on the path to becoming malaria-free soon
In the coming times, the IMA will need to play a more active role in strengthening telemedicine and medical research
The IMA’s role should be to further strengthen and fortify country’s health infrastructure
28 DEC 2025 5:47PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addressed the national conference IMA NATCON 2025 organized by the Indian Medical Association (IMA) in Ahmedabad, Gujarat today. On this occasion, several dignitaries were present, including the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that when any institution completes 100 years, it leaves behind a very long and significant history. A centenary year is also extremely important for addressing the challenges faced by any institution. He said that the achievements attained through the IMA in serving the people in the country’s health sector should be highlighted over the course of a year and taken to every section of society, as this is the best way to instill the spirit of service, sense of duty, and accomplishments in the public consciousness. At the same time, this is also the right moment to keep pace with the times by adapting to the changes that have taken place in this field, from Registered Medical Practitioners (RMPs) to specialization.
Shri Amit Shah said that the health sector is essentially a field of service. When a person who is seriously ill goes to a doctor, he sees God in the very doctor who treats him. He said that the dimensions and scope of ethics framed 100 years ago have now become irrelevant. On the completion of 100 years, there is now a need to reconsider the dimensions of ethical values in the health sector. He urged the representatives of the IMA to constitute a team to redefine the ethics of this field and align them with present-day requirements. Shri Shah said that merely acquiring a medical education does not make one a successful doctor; rather, all the dimensions of ethics in this field should also be an integral part of medical education, and this responsibility lies with the IMA. He said that ethics cannot be imposed, nor can they be enforced through any law, because this is a moral subject. Union Home Minister said that if the IMA redefines all the dimensions of ethics and suggests to the Government of India that they be made a part of the medical curriculum, it will lead to an increase in the number of doctors in the coming days who regard service as a sacred duty, which is greatly needed today. He added that if this is achieved, the respect and trust that have been built in the minds of the public due to a century of dedicated service will endure for many centuries to come.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has placed before all citizens the resolve to build a Viksit Bharat, so that when the country celebrates 100 years of its independence in 2047, there should not be a single sector in which India does not rank first in the world. He said that to achieve this goal, it is necessary to create a healthy demographic of every kind—whether mental or physical, or in terms of energy and enthusiasm—and doctors will have a very important role to play in this effort. He said, the Modi government is committed to build a strong health ecosystem in a Viksit Bharat, and doctors will play a decisive role in this. He said that with this objective, a major health ecosystem has been developed with a holistic approach during the period from 2014 to 2025. Shri Shah stated that the first step in this direction was the launch of the Swachhata Mission to construct toilets in every household. He said that this campaign has a deep connection with health, as cleanliness in cities, villages, and towns helps prevent the spread of many diseases.He further said that the government subsequently launched the Fit India MovementandKhelo India, and began celebrating International Yoga Day. As a result, the number of people who have made yoga a part of their lives has increased by 40 percent.
Shri Amit Shah said that the Ayushman Bharat Mission, which is directly linked to the health sector, is being implemented under which free treatment of up to ₹5 lakh has been provided to the poor across India, and due to additional schemes of some states, free treatment of up to ₹15 lakh is being provided in about 70 percent of the country. He said that the Ayushman Bharat Mission has brought about a qualitative transformation in India’s health sector.Through Mission Indradhanush, the Government of India launched an immunization campaign that has helped protect children from various diseases from their early years. He said that ₹1.65 lakh crore has been invested in strengthening the infrastructure of Community Health Centres (CHCs) and Primary Health Centres (PHCs). A large network of affordable generic medicines was also launched, and insurance was made cheaper by removing GST.He said that the number of medical seats has increased from 51 thousand to 1 lakh 30 thousand meaning that a very large number of doctors are now being trained every year. He added that the expansion of AIIMS is ongoing, and soon a programme will be launched to provide consultations from AIIMS to PHCs and CHCs through telemedicine and videography.
Home Minister said that in 2013–14, the Centre’s health budget was only ₹37 thousandcrore, whereas today it has increased to ₹1.28 lakh crore—an increase of 102 percent—and that the schemes have not remained on paper but have been implemented on the ground. He said that 1.81 lakh Ayushman Bharat Health Centres have proved to be a boon for the poor.Ayushman Bharat, Mission Indradhanush, a 97 per cent reduction in malaria, more than 90 per cent improvement in kala-azar, a reduction in dengue mortality to 1per cent, a 25 per cent decline in the maternal mortality rate, a 20 per cent increase in institutional deliveries, and the halving of the infant mortality rate—all this has been possible because the schemes have not merely been announced but effectively implemented. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, not only is infrastructure being expanded, but unprecedented improvements are also being brought about in the health of citizens. He said that all the hard work being done must be fully aligned with this strong infrastructure, these schemes, and individual efforts, only then will real and significant results be achieved.
Union Home Minister asked whether the IMA could devise a scheme to promote doctors engaged in research and submit it to the Government of India. He also asked whether the IMA could take steps to make maximum use of the services of existing doctors through video conferencing and telemedicine. He said that the role of the IMA should be to further strengthen and make the country’s health infrastructure more robust and resilient. The time has come to re-examine the scope of our contributions and work to determine how to take the country forward. Shri Shah said that it should be deliberated upon what the role of the IMA should be if the country is to be guided towards affordable, accessible, and quality healthcare. He said that if any organization has made the greatest contribution in the field of service, it is the IMA. This can be a matter of pride for us, but not of complacency, because much still remains to be done. The IMA should reflect on this.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the IMA must now move forward in line with the country’s current needs. For this, the focus must shift from illnesstowellness as the core concept. Along with medicines, greater emphasis should be placed on providing advice and guidance for a healthy lifestyle. New doctors should be encouraged in this direction. He said that the importance of Ayushman Bharat and generic medicine stores should not be underestimated.
Shri Amit Shah said that he holds in heartfelt respect the service rendered by doctors to poor patients in this country from the pre-Independence period to the present day. He said that through the IMA, doctors have made an unprecedented contribution over the past 100 years in serving the sick and increasing life expectancy. This proud 100-year journey should be properly documented and publicized at the rural, tehsil, city, and metropolitan levels. This will further strengthen people’s trust in doctors. At the same time, the IMA should also redefine its role and its ethics.
Union Home Minister said that during the COVID-19 crisis, the doctors of the country did highly commendable work. He said that the Ministry of Home Affairs was closely monitoring the efforts to deal with the COVID pandemic. At that time, not a single doctor turned away from his or her duty, and they served the people without worrying about their own health. He said that perhaps nowhere else in the world would people find such an example, where every doctor stood united, caring only for patients and upholding the sanctity of the doctor–patient relationship without concern for their own well-being. Shri Shah said that those who understand the science of social life know that this is a very great asset for the country. He added that millions of doctors, despite being engaged in their private practice, meticulously followed every directive of the government during that period.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that several important initiatives were undertaken in the country during the COVID crisis, in which the IMA extended significant cooperation, especially in vaccination. In the year 2022 alone, more than 2,500 blood donation camps were organized. The problem of prenatal sex determination was substantially reduced by the IMA by strengthening ethical standards. During the COVID period, more than 2 million calls were received on helplines, through which assistance was provided to people.
Shri Amit Shah said that today, more than 5,000 IMA representatives from 27 states are participating in this conference, and the new president of the organization has been elected. He expressed confidence that during the tenure of the new president, the IMA would gain renewed energy and momentum.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
আজি আহমেদাবাদত ভাৰতীয় চিকিৎসা সংস্থাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন আই এম এ নেটকন ২০২৫ত ভাষণ প্ৰদান কৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
মোদী চৰকাৰে এক বিকশিত শক্তিশালী স্বাস্থ্য পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, ইয়াত চিকিৎসকে নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰিব
১০০ সংখ্যক অধিৱেশনত উপনীত হোৱাটো আই এম এৰ ত্যাগ, সেৱা আৰু নিৰন্তৰ অৱদানৰ প্ৰমাণ
দেশৰ শতিকা প্ৰাচীন চিকিৎসা সেৱাৰ নৈতিকতাক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰি তাক চিকিৎসা শিক্ষাৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আগবাঢ়িছে আই এম এই
ক’ভিডৰ সময়ত ভাৰতৰ চিকিৎসকসকলে নিজৰ জীৱনৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব নিদিয়াকৈ অত্যন্ত সমৰ্পণৰ মনোভাবেৰে সেৱা আগবঢ়াইছিল—— তেওঁলোক দেশৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ মানৱ মূলধন
মোদী চৰকাৰৰ স্বচ্ছ ভাৰত মিছন, ফিট ইণ্ডিয়া, খেলো ইণ্ডিয়া, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস, আয়ুষ্মান ভাৰত, মিছন ইন্দ্ৰধনুষ আদি পদক্ষেপে দেশৰ স্বাস্থ্যৰ পৰিৱেশলৈ ৰূপান্তৰ আনিছে
মোদী চৰকাৰে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান, চি এইচ চি আৰু পি এইচ চি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ, জন ঔষধি কেন্দ্ৰ স্থাপন, স্বাস্থ্য বীমাৰ জি এছ টি আঁতৰাই স্বাস্থ্যসেৱাক অধিক সুলভ আৰু শক্তিশালী কৰি তুলিছে
আভা আৰু মিছন ইন্দ্ৰধনুষে জন্মৰ পৰাই শিশুৰ সুস্থ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিছে
১ লাখ ৮১ হাজাৰ আয়ুষ মন্দিৰৰ সবলীকৰণ এই দেশৰ দৰিদ্ৰ আৰু গ্ৰাম্য নাগৰিকৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ
মেলেৰিয়া ৰোগীৰ সংখ্যা ৯৭ শতাংশ হ্ৰাস পোৱাটোৱে ইংগিত দিয়ে যে ভাৰত অতি সোনকালে মেলেৰিয়ামুক্ত হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে
অনাগত সময়ত আই এম এয়ে টেলিমেডিচিন আৰু চিকিৎসা গৱেষণাক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সক্ৰিয় ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব
আই এম এৰ ভূমিকা হ’ব লাগে দেশৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিক আৰু অধিক শক্তিশালী আৰু সুদৃঢ় কৰি তোলা
28 DEC 2025 5:47PM by PIB Guwahati
আজি গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত ইণ্ডিয়ান মেডিকেল এছ’চিয়েশ্যনৰ উদ্যোগত অনুষ্ঠিত হোৱা আইএণএ নেটকন ২০২৫ ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰ পেটেলকে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যিকোনো প্ৰতিষ্ঠানে যেতিয়া ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰে তেতিয়া ই এক অতি দীঘলীয়া আৰু উল্লেখযোগ্য ইতিহাস এৰি থৈ যায়। যিকোনো প্ৰতিষ্ঠানে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ বাবেও শতবাৰ্ষিকী অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে দেশৰ স্বাস্থ্য খণ্ডত জনসাধাৰণৰ সেৱাত আই এম এৰ জৰিয়তে লাভ কৰা সাফল্যসমূহ এবছৰৰ ভিতৰত উজ্জ্বল কৰি সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীলৈ লৈ যোৱা উচিত, কিয়নো এয়াই হৈছে জনচেতনাত সেৱাৰ মনোভাৱ, কৰ্তব্যবোধ, আৰু সাফল্যৰ সৃষ্টিৰ সৰ্বোত্তম উপায়। একে সময়তে এই ক্ষেত্ৰত পঞ্জীয়নভুক্ত চিকিৎসা প্ৰেকটিচনাৰ (আৰ এম পি)ৰ পৰা বিশেষজ্ঞতালৈকে যি পৰিৱৰ্তন হৈছে, তাৰ লগত খাপ খুৱাই সময়ৰ লগত খোজ মিলাবলৈও এয়াই সঠিক মুহূৰ্ত।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাস্থ্য খণ্ড মূলতঃ সেৱাৰ ক্ষেত্ৰ। গুৰুতৰভাৱে অসুস্থ ব্যক্তি এজন চিকিৎসকৰ ওচৰলৈ গ’লে তেওঁৰ চিকিৎসা কৰা চিকিৎসকজনৰ মাজতেই তেওঁ ঈশ্বৰক দেখা পায়। তেওঁ কয় যে ১০০ বছৰৰ আগতে ফ্ৰেমৱৰ্ক কৰা নৈতিকতাৰ মাত্ৰা আৰু পৰিসৰ এতিয়া অপ্রাসংগিক হৈ পৰিছে৷ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে এতিয়া স্বাস্থ্য খণ্ডত নৈতিক মূল্যবোধৰ মাত্ৰাসমূহ পুনৰ বিবেচনা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিছে। তেওঁ আই এম এৰ প্ৰতিনিধিসকলক এই ক্ষেত্ৰখনৰ নৈতিকতাক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰি বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে মিলাই এটা দল গঠন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কেৱল চিকিৎসা শিক্ষা লাভ কৰিলেই এজন সফল চিকিৎসক নহয়; বৰঞ্চ এই ক্ষেত্ৰত নৈতিকতাৰ সকলো মাত্ৰাও চিকিৎসা শিক্ষাৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ হ'ব লাগে আৰু এই দায়িত্ব আই এম এৰ ওপৰত আছে।
তেওঁ কয় যে নৈতিকতা জাপি দিব নোৱাৰি, কোনো আইনৰ জৰিয়তেও বলৱৎ কৰিব নোৱাৰি, কাৰণ এয়া এক নৈতিক বিষয়। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যদি আই এম এয়ে নৈতিকতাৰ সকলো মাত্ৰাক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰে আৰু ভাৰত চৰকাৰক পৰামৰ্শ দিয়ে যে সেইবোৰক চিকিৎসা পাঠ্যক্ৰমৰ অংশ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব লাগে , তেন্তে অনাগত দিনত সেৱাক পৱিত্ৰ কৰ্তব্য হিচাপে গণ্য কৰা চিকিৎসকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাব, যিটো আজি অতি প্ৰয়োজনীয় কথা হৈ পৰিছে।
তেওঁ লগতে কয় যে যদি এইখিনি সম্ভৱ হয় তেন্তে এক শতিকাৰ নিষ্ঠাবান সেৱাৰ ফলত জনসাধাৰণৰ মনত যি সন্মান আৰু বিশ্বাস গঢ় লৈ উঠিছে সেয়া আগন্তুক বহু শতিকালৈকে টিকি থাকিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিকশিত ভাৰত নিৰ্মাণৰ সংকল্প সকলো নাগৰিকৰ সন্মুখত ৰাখিছে, যাতে ২০৪৭ চনত যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব তেতিয়া এনে এটা খণ্ড থাকিব নালাগিব য’ত ভাৰতে বিশ্বৰ ভিতৰত প্ৰথম স্থান লাভ কৰিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ হ’লে সুস্থ জনগাঁথনি সৃষ্টি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়—মানসিক বা শাৰীৰিক বা শক্তি তথা উৎসাহৰ দিশৰ পৰাই সেয়া হোৱা ভাল—আৰু এই প্ৰচেষ্টাত চিকিৎসকৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয়, মোদী চৰকাৰে এক বিকশিত ভাৰতত এক শক্তিশালী স্বাস্থ্য পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আৰু ইয়াত চিকিৎসকে নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰিব।
তেওঁ কয় যে এই উদ্দেশ্যেৰে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈকে এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে এক বৃহৎ স্বাস্থ্য পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলা হৈছে।শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে এই দিশত প্ৰথম পদক্ষেপ আছিল প্ৰতিটো ঘৰতে শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ বাবে স্বচ্ছতা অভিযান আৰম্ভ কৰা। তেওঁ কয় যে এই অভিযানৰ স্বাস্থ্যৰ সৈতে গভীৰ সম্পৰ্ক আছে, কিয়নো চহৰ, গাঁও, আৰু নগৰৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাই বহু ৰোগৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰাত সহায় কৰে। একেদৰে যোগাসনক জীৱনৰ অংগ কৰি লোৱা লোকৰ সংখ্যা ৪০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত আয়ুষ্মান ভাৰত অভিযান কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে যাৰ অধীনত সমগ্ৰ ভাৰততে দৰিদ্ৰ লোকসকলক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু কিছুমান ৰাজ্যৰ অতিৰিক্ত আঁচনিৰ বাবে দেশৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশত ১৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত অভিযানে ভাৰতৰ স্বাস্থ্য খণ্ডত গুণগত পৰিৱৰ্তন আনিছে।
মিছন ইন্দ্ৰধনুষৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰে এক প্ৰতিষেধক অভিযান আৰম্ভ কৰে যিয়ে শিশুসকলক প্ৰাথমিক বয়সৰ পৰাই বিভিন্ন ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে সামূহিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ (চি এইচ চি) আৰু প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ (পি এইচ চি)ৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ১.৬৫ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। সুলভ মূল্যৰ জেনেৰিক ঔষধৰ বৃহৎ নেটৱৰ্কো আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু জি এছ টি আঁতৰাই বীমা সস্তা কৰি তোলা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে এইমছৰ সম্প্ৰসাৰণ অব্যাহত আছে, আৰু অতি শীঘ্ৰে টেলিমেডিচিন আৰু ভিডিঅ’গ্ৰাফীৰ জৰিয়তে এইমছৰ পৰা পি এইচ চি আৰু চি এইচ চিলৈ পৰামৰ্শ প্ৰদানৰ বাবে এক কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হ’ব।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০১৩–১৪ চনত কেন্দ্ৰৰ স্বাস্থ্য বাজেট মাত্ৰ ৩৭ হাজাৰ কোটি টকা আছিল, আনহাতে আজি ই ১.২৮ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে—এয়া ১০২ শতাংশ বৃদ্ধি—আৰু আঁচনিসমূহ কাগজৰ মাজতে আবদ্ধ নাথাকি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ১.৮১ লাখ আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰই দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে আশীৰ্বাদ হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে।
আয়ুষ্মান ভাৰত, মিছন ইন্দ্ৰধনুষ, মেলেৰিয়া ৯৭ শতাংশ হ্ৰাস, ক'লা-জ্বৰ ৯০ শতাংশতকৈ অধিক হ্ৰাস, ডেংগুৰ মৃত্যুৰ হাৰ ১ শতাংশলৈ হ্ৰাস, মাতৃৰ মৃত্যুৰ হাৰ ২৫ শতাংশ হ্ৰাস, প্ৰতিষ্ঠানিক প্ৰসৱৰ হাৰ ২০ শতাংশ বৃদ্ধি আৰু শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ আধালৈ হ্ৰাস—এই সকলোবোৰ সম্ভৱ হৈছে কাৰণ আঁচনিসমূহ কেৱল ঘোষণাতে সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই, ফলপ্ৰসূভাৱে কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেৱল আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণ হোৱাই নহয়, নাগৰিকৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰতো অভূতপূৰ্ব উন্নতি সাধন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে চলি থকা সকলো কঠোৰ পৰিশ্ৰম এই শক্তিশালী আন্তঃগাঁথনি, এই আঁচনি আৰু ব্যক্তিগত প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে সম্পূৰ্ণৰূপে মিলিব লাগিব, তেতিয়াহে প্ৰকৃত আৰু উল্লেখযোগ্য ফলাফল লাভ কৰিব পৰা যাব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰশ্ন কৰে যে আই এম এয়ে গৱেষণাত নিয়োজিত চিকিৎসকসকলক প্ৰচাৰৰ বাবে আঁচনি প্ৰস্তুত কৰি ভাৰত চৰকাৰক জমা দিব পাৰিবনে? ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং আৰু টেলিমেডিচিনৰ জৰিয়তে বৰ্তমানৰ চিকিৎসকৰ সেৱাৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰৰ বাবে আই এম এয়ে পদক্ষেপ ল’ব পাৰিবনে বুলিও তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে। তেওঁ কয় যে আই এম এৰ ভূমিকা হ’ব লাগে দেশৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অধিক শক্তিশালী আৰু স্থিতিস্থাপক কৰি তোলা।
আমাৰ অৱদানৰ পৰিসৰ পুনৰ পৰীক্ষা কৰি দেশখনক কেনেকৈ আগুৱাই নিব পাৰি সেয়া নিৰ্ধাৰণৰ কাম কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশখনক সুলভ আৰু মানসম্পন্ন স্বাস্থ্যসেৱাৰ দিশত পৰিচালিত হ’লে আই এম এৰ ভূমিকা কি হ’ব লাগে সেই বিষয়ে বিবেচনা কৰা উচিত।
তেওঁ কয় যে সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত যদি কোনো সংস্থাই সৰ্বাধিক অৱদান আগবঢ়াইছে তেন্তে সেয়া হৈছে আই এম এ। এয়া আমাৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয় হ’ব পাৰে, কিন্তু আত্মতুষ্টিৰ বিষয় নহয়, কাৰণ এতিয়াও বহু কাম বাকী আছে। আই এম এয়ে এই বিষয়ে চিন্তা কৰা উচিত।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আই এম এ এতিয়া দেশৰ বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি আগবাঢ়িব লাগিব। ইয়াৰ বাবে মূল ধাৰণা হিচাপে অসুস্থতাৰ পৰা সুস্থতালৈ গুৰুত্ব স্থানান্তৰিত কৰিব লাগিব। ঔষধৰ লগতে সুস্থ জীৱনশৈলীৰ বাবে পৰামৰ্শ তথা পথ প্ৰদৰ্শনৰ বিষয়ত অধিক গুৰুত্ব দিব লাগিব। নতুন চিকিৎসকক এই দিশত উৎসাহিত কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত আৰু জেনেৰিক মেডিচিন ষ্ট’ৰৰ গুৰুত্বক তুচ্ছজ্ঞান কৰা উচিত নহয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ পূৰ্বৰ সময়ছোৱাৰ পৰা বৰ্তমানলৈকে এই দেশৰ দৰিদ্ৰ ৰোগীসকলক চিকিৎসকে আগবঢ়োৱা সেৱাক তেওঁ আন্তৰিকতাৰে শ্ৰদ্ধা জনাইছে। তেওঁ কয় যে আই এম এৰ জৰিয়তে ৰোগীৰ সেৱা আৰু আয়ুস বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত বিগত ১০০ বছৰত চিকিৎসকসকলে অভূতপূৰ্ব অৱদান আগবঢ়াইছে। এই গৌৰৱময় ১০০ বছৰীয়া যাত্ৰাক গ্ৰাম্য, তহচিল, চহৰ আৰু মহানগৰ পৰ্যায়ত সঠিকভাৱে নথিভুক্ত আৰু প্ৰচাৰ কৰা উচিত। ইয়াৰ ফলত চিকিৎসকৰ ওপৰত মানুহৰ আস্থা আৰু অধিক দৃঢ় হ’ব৷ একে সময়তে আই এম এয়েও নিজৰ ভূমিকা তথা নিজৰ নৈতিকতাক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে য়ে কয় যে ক’ভিড-১৯ সংকটৰ সময়ত দেশৰ চিকিৎসকসকলে অতিশয় প্ৰশংসনীয় কাম কৰিছিল। তেওঁ কয় যে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ক’ভিড মহামাৰীৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰচেষ্টাত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিছিল। সেই সময়ত এজনো চিকিৎসকে নিজৰ কৰ্তব্যৰ পৰা আঁতৰি যোৱা নাছিল আৰু তেওঁলোকে নিজৰ স্বাস্থ্যৰ চিন্তা নকৰাকৈয়ে ৰাইজৰ সেৱা কৰিছিল।
তেওঁ কয় যে হয়তো পৃথিৱীৰ আন ক’তো মানুহে এনে উদাহৰণ নাপাব, য’ত প্ৰতিজন চিকিৎসকে একত্ৰিতভাবে থিয় হৈ কেৱল ৰোগীৰ যত্ন লয় আৰু নিজৰ মংগলৰ চিন্তা নকৰাকৈয়ে চিকিৎসক–ৰোগীৰ সম্পৰ্কৰ পৱিত্ৰতা ৰক্ষা কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সমাজ জীৱনৰ বিজ্ঞান বুজি পোৱাসকলে জানে যে তেওঁলোক দেশৰ বাবে এক অতি বৃহৎ সম্পদ। তেওঁ লগতে কয় যে লাখ লাখ চিকিৎসকে নিজৰ ব্যক্তিগত প্ৰেকটিছত নিয়োজিত হৈও সেই সময়ছোৱাত চৰকাৰৰ প্ৰতিটো নিৰ্দেশনা নিখুঁতভাৱে পালন কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ক’ভিড সংকটৰ সময়ত দেশত কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল, য’ত আই এম এই বিশেষকৈ টিকাকৰণৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য সহযোগিতা আগবঢ়াইছিল। কেৱল ২০২২ চনত ২৫০০ৰো অধিক ৰক্তদান শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। নৈতিক মান শক্তিশালী কৰি আই এম এয়ে প্ৰসৱৰ পূৰ্বে লিংগ নিৰ্ণয়ৰ সমস্যা যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিছিল। ক’ভিডৰ সময়ছোৱাত হেল্পলাইনত ২০ লাখতকৈ অধিক ফোন আহিছিল, যাৰ জৰিয়তে মানুহক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি এই সন্মিলনত ২৭ খন ৰাজ্যৰ ৫ হাজাৰৰো অধিক আই এম এৰ প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে আৰু সংস্থাটোৰ নতুন সভাপতিও নিৰ্বাচিত হৈছে। নতুন সভাপতিৰ কাৰ্যকালত আই এম এই নৱীকৃত শক্তি তথা গতি লাভ কৰিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।