Ministry of Development of North-East Region
Achievements of MDoNER during the year 2025
- Logistics and Connectivity Reforms in NER
-RisingNorth East Summit Attracts Significant Investor Interest
-150 Products from North East Identified for GI Tagging
-Student Exchange and Skill Initiatives Expanded in NER
29 DEC 2025 6:47PM by PIB Delhi
1. Strengthening of the Logistics Sector in NER
Pursuant to the directives of the 71st North East Council (NEC) Plenary, in July 2024, an Inter-Ministerial Committee (IMC) was constituted under this Ministry to provide comprehensive recommendations for improvement of logistics efficiency in NER and its integration with the national logistics grid. Subsequently, State Logistics Policy (SLP) has been notified in Sikkim, while similar notifications are under process in Nagaland and Meghalaya. Notifications for preparation of State Logistics Master Plans have been done in Arunachal Pradesh, Tripura, and Nagaland, while similar exercises are underway in remaining NE States.
1. North East Science and Technology Cluster [NEST]
This Ministry has sanctioned establishment of the North East Science and Technology Cluster at IIT Guwahati at a cost of Rs 22.98 crore to promote Research, Innovation & Skill Development in North East India, inaugurated on 3rd November 2025. The NEST cluster will support an Innovation Hub on Grassroots, a Technology Hub for Semiconductor and Artificial Intelligence, a Centre for Excellence for Innovation in Bamboo based technology and other Biodegradable, eco-friendly Plastics and augment entrepreneurial promotion, skill development and Innovation Centre in the NER.
(Union Minister for MDoNER Shri Jyotiraditya Scindia inaugurates North Eastern Science & Technology (NEST) Cluster in Guwahati)
1. Cluster based growth in Agarwood and Bamboo Production
NER accounts for nearly 96% of the country’s agarwood production. Through initiative of this Ministry, India’s annual export quota for agarwood has been raised sixfold. An integrated proposal for developing agarwood clusters in Golaghat in Assam and Kadamtala in Tripura is under active consideration of the Ministry. This Ministry is now working for strengthening Traditional Bamboo Artisan Clusters to provide expanded market access, digital linkages, sustainable artisan livelihoods by taking up projects to integrate 4,000+ artisans into formal markets and upgrade 15 Common Facility Centres (CFCs). This Ministry has supported setting up of procurement units in Karbi Anglong (Assam) and Mokokchung (Nagaland) for creating value-added bamboo engineered products.
1. 150 new GI registrations of the products from in NER
This Ministry is spearheading Geographical Indication (GI) tagging of unique, local products of Agri-Horti, Handloom, and Handicraft sector from the NER to promote and preserve the unique identity of these products. 150 distinctive products have been identified for GI Tagging in the next two years.
1. Rising Norh East Investors Summit
The NER is poised to play a pivotal role in shaping India’s journey towards realizing its goal of a ‘Viksit Bharat’ by 2047. The Rising North East Investors Summit was held on 23-24 May 2025 in New Delhi with participation of big corporate houses, foreign investors and Public Sector Undertakings (PSUs). The event has brought about an Investment interest from various private investors and PSUs to the tune of RS 4.48 lakh crore.
(Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Rising Northeast Investors summit on May 23rd, 2025)
7. Ashtalakshmi Darshan Youth Exchange Programme
The Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) has launched the Ashtalakshmi Darshan–Youth Exchange Programme to strengthen emotional bonding, deepen people-to-people connections, and enhance awareness about the cultural richness and significance of the North Eastern Region (NER). The year-long programme will enable 1280 students aged 15–29 from 28 States/UTs to participate in 14-day immersive exposure visits to leading universities and institutions across the NER. The initiative has been formally launched on 1st November 2025, with the first batch of 40 students from Goa and Uttarakhand visited Rajiv Gandhi University, Arunachal Pradesh, marking the beginning of this extensive national outreach effort.
(Union minister of MDoNER Shri Jyotiraditya M. Scindia interact with the batch of Ashtalakshmi Darshan Youth Exchange Programme.)
8. Bamboo Value Chain Development Program
This Ministry is implementing a comprehensive bamboo value-chain development programme across the North Eastern Region (NER). The initiative adopts an end-to-end approach encompassing skill development, cluster strengthening, infrastructure creation, engineered bamboo product development, and market-linkage interventions to unlock the full economic potential of the sector. Under various NEC schemes, a total of 25 bamboo-sector projects amounting to 236.53 crore have been sanctioned for holistic development of the bamboo ecosystem in the NER. These projects cover enterprise development, artisan support, training, infrastructure creation, and product diversification. Two major scalable project models have been developed for sectoral expansion. The Engineered Bamboo Products Project (70.98 crore under PM-DevINE) focuses on establishing treatment, laminating, and fabrication units for high-value engineered bamboo products such as boards and panels, molded furniture, charcoal briquettes, and composite bamboo goods, with applications in construction, housing, furniture, and industrial uses. The Strengthening of Traditional Bamboo Artisan Clusters model (11.52 crore under SoNEC) aims to modernize traditional handicraft clusters through design development, common facilities, toolkits, skill upgradation, and micro-enterprise formation, enhancing productivity and market readiness for domestic and export markets. Ministry has also issued a policy directive for collaboration with major Market Access and Digital Commerce Partners to increase the market reach of bamboo products made by the artisans of the region. In addition, NECBDC has implemented extensive skill-development programmes, training 5,068 bamboo artisans and officials over the last three years.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
2025গী মনুংদা DoNER মন্ত্রালয়গী মাইপাকপশিং
- NERদা লোজিস্তিক্স অমসুং কন্নেক্তিবিতী রিফোর্মশিং
- রাইজিং নোর্থ ইস্ত সম্মিৎনা ইনভেস্তরগী পুক্নিং চাউনা চীংশিনখ্রে
- GI তেগ্গিংগীদমক অৱাং নোংপোক্তগী প্রদক্ত 150 মশক খঙদোকখ্রে
- NERদা স্তুদেন্ত ‌এক্সচেঞ্জ অমসুং স্কিল ইনিসিএতিবশিং পাকথোক চাউথোরকখ্রে
29 DEC 2025 6:47PM by PIB Imphal
1. NERদা লোজিস্তিক্স সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহল্লি
71শুবা নোর্থ ইস্ত কাউন্সিল (NEC) গী প্লেনরীগী দিরেক্তিবশিংগী মতুং ইন্না, জুলাই 2024দা, NERদা লোজিস্তিক ইফিসেন্সী ফগৎহন্নবা অমসুং নেস্নেল লোজিস্তিক গ্রিদকা পুনশিন্ননবগীদমক মপুং ফাবা রিকমেন্দেসনশিং পীনবগীদমক ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল কম্মিতি (IMC) অমা মন্ত্রালয় অসিগী মখাদা শেমখি। মসিগী মতুংদা, সিক্কিমদা স্তেত লোজিস্তিক্স পোলিসী (SLP)দা নোতিফাই তৌখ্রে, অদুগা নাগালেন্দ অমসুং মেঘালয়াদসু অসিগুম্বা নোতিফিকেসনশিং পীবগী থবক চত্থরি। অরুনাচল প্রদেশ, ত্রিপুরা অমসুং নাগালেন্দদা স্তেৎ লোজিস্তিক্স মাস্তর প্লান শেম্নবা নোতিফিকেসনশিং পীখ্রে, অদুগা মান্নবা থবকশিং অসি লেমহৌরিবা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা চত্থরি।
1. নোর্থ ইস্ত সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী ক্লস্তর [NEST]
অৱাং নোংপোক ভারত্তা রিসর্চ, ইন্নোবেসন অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা লুপা করোর 22.98 চংনা IIT গুৱাহতিদা নোর্থ ইস্ত সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী ক্লস্তর লিংখৎনবা মন্ত্রালয় অসিনা অয়াবা পীখ্রে, মসি নবেম্বর 3, 2025দা হৌদোক্কনি। NEST ক্লাস্তরনা গ্রাসরুৎশিংদা ইন্নোবেসন হব অমা, সেমিকন্দক্তর অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী তেক্নোলোজী হব অমা, তেক্নোলোজী অমসুং অতোপ্পা বাইওদিগ্রেদেবল, ইকো-ফ্রেন্দলী প্লাস্তিকশিংদা য়ুম্ফম ওইবা সেন্তর ফোর এক্সিলেন্স ফোর ইন্নোবেসন ইন বেম্বু অমসুং NERদা এন্তরপ্রিন্যুরিয়েল প্রমোসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্নোবেসন সেন্তর হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
(MDoNERগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্যা সিন্ধিয়ানা গুৱাহাতিদা নোর্থ ইস্তর্ন সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (NEST) ক্লাস্তর হৌদোকপা)
1. অগরৱুদ অমসুং বেম্বু প্রদক্সনদা ক্লাস্তরদা য়ুম্ফম ওইবা গ্রোথ
লৈবাক অসিগী অগরৱুদ পুথোকপগী চাদা 96 রোমদি NERনা পুথোকই। মন্ত্রালয় অসিগী থৌরাংগী মখাদা, ভারতকী চহিগী ওইবা অগরৱুদ এক্সপোর্ত কোতা অসি শরুক তরুক হেনগৎখ্রে। অসামগী গোলাঘাত অমসুং ত্রিপুরাগী কদমতলাদা অগরৱুদ ক্লস্তরশিং শেমগৎনবা ইন্তিগ্রেতেদ প্রপোজেল অমা মন্ত্রালয় অসিনা এক্তিব ওইনা খন্নরি। মন্ত্রালয় অসিনা হৌজিক ত্রেদিস্নেল বেম্বু আর্তিসান ক্লস্তরশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক পায়খৎলি। মসিনা মার্কেৎ এক্সেস, দিজিতেল লিঙ্কশিং, সস্তেনেবল লাইবলিহুদস পাকথোক চাউথোক্নবা অমসুং আর্তিসান 4,000 হেনবা ফোরমেল মার্কেতশিংদা পুনশিন্ননবা অমসুং কম্মন ফেসিলিতী সেন্তর (CFC) 15গী থাক হেনগৎহন্নবা প্রোজেক্তশিং পায়খৎলি। মন্ত্রালয় অসিনা কারবি আংলোং (অসাম) অমসুং মোকোকচুং (নাগালেন্দ)দা ভেল্যু এদেদ বেম্বু ইঞ্জিনীয়র প্রদক্তশিং শেমগৎনবা প্রোক্যুর্মেন্ত য়ুনিৎশিং লিংখৎপদা মতেং পাংলি।
1. NERদগী অনৌবা GI রেজিস্ত্রেসন প্রদক্ত 150
মন্ত্রালয় অসিনা NERদগী এগ্রি-হোর্তি, হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ সেক্তরগী তোপ তোপ্পা, লোকেল প্রদক্তশিংগী জিওগ্রাফিক ইন্দিকেসন (GI) তেগিং তৌবগী থবক পায়খৎলি। মসিনা হায়রিবা প্রদক্তশিং অসিগী তোপ তোপ্পা মশক অদু প্রমোৎ তৌগনি অমসুং ঙাক-শেনগনি। মথংগী চহি অনিদা GI তেগিংগীদমক তোপ তোপ্পা প্রদক্ত 150 মশক তাক্লে।
1. রাইজিং নোর্থ ইস্ত ইনভেস্তর্স সম্মিৎ
2047 ফাওবদা 'ভিক্সিৎ ভারত'কী পান্দম অসি মপুং ফাহন্নবগী মায়কৈদা ভারতকী খোঙচৎ শেমগৎপদা NERনা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। অচৌবা কোর্পোরেত হাউসশিং, ফোরেন ইনভেস্তরশিং অমসুং পব্লিক সেক্তর ওন্দরপ্রাইজশিং (PSUশিং) শরুক য়াদুনা রাইজিং নোর্থ ইস্ত ইনভেস্তর সম্মিৎ অসি 2025গী মে 23-24দা ন্যু দিল্লীদা পাংথোকখি। থৌরম অসিনা তোঙান তোঙানবা প্রাইবেৎ ইনভেস্তরশিং অমসুং PSUশিংদগী লুপা করোর লাখ 4.48গী ইনভেস্তমেন্ত ইন্তরেস্ত লাকখ্রে।
(মে 23, 2025দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাইজিং নোর্থইস্ত ইনভেস্তর্স সম্মিৎ হৌদোকখ্রে)
7. অস্তালক্ষ্মি দর্শন য়ুথ ‌এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রাম
অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয় (MDoNER) না অৱাং-নোংপোক লমদম (NER) গী নাৎকী পুকৈ অমসুং মরুওইবা অদুগী মতাংদা এৱেরনেস হেনগৎহন্নবা, ইমোসনেল বোন্দিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, মীয়ামগা মীয়ামগা মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবা অস্তলক্ষ্মী দর্শন - য়ুথ এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে। চহি অমা চুপ্না চত্থগদবা প্রোগ্রাম অসিনা রাজ্য/UT 28দগী চহি 15দগী 29 ফাওবগী মনুংদা লৈবা মহৈরোই 1280বু NERগী মকোক থোংবা য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদা নুমিৎ 14নিগী ইম্মর্সিব এক্সপোজর ভিজিৎতা শরুক য়াবা ঙমহনগনি। ইনিসিয়েতিব অসি 2025গী নবেম্বর 1দা ফোর্মেল ওইনা হৌদোকখ্রে। গোৱা অমসুং উত্তরাখন্দগী অহানবা বেৎচকী মহৈরোই 40না অরুনাচল প্রদেশকী রাজীব গান্ধী য়ুনিভর্সিতীদা চৎখি।
(অস্তলক্ষ্মি দর্শন য়ুথ এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রামগী বেৎকা MDoNERগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্যা এম. সিন্ধিয়াগা ৱারী শাবা)
8. বেম্বু ভেল্যু চেন দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম
মন্ত্রালয় অসিনা অৱাং নোংপোক লমদম (NER) শিনবা থুংনা বেম্বু ভেল্যু চেন দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অমা পায়খৎলি। ইনিসিএতিব অসিনা সেক্তর অসিগী শেন্মিৎলোনগী অপুনবা পোতেন্সিএল ফংহন্নবা স্কিল দিবেলপমেন্ত, ক্লস্তর মপাঙ্গল কনখৎহনবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, ইঞ্জিনীয়র তৌরবা বেম্বু প্রদক্ত দিবেলপমেন্ত, অমসুং মার্কেত-লিঙ্কেজ ইন্তরভেন্সনশিং য়াওনা এন্দ-তু-এন্দ এপ্রোচ অমা শিজিন্নরি। NECগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা, NERদা বেম্বু ইকোসিস্তেমগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর 236.53গী অপুনবা বেম্বু সেক্তর প্রোজেক্ত 25 অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা এন্তর্প্রাইজ দিবেলপমেন্ত, আর্তিসান সপোর্ত, ত্রেনিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, অমসুং প্রদক্ত দাইভর্সিফিকেসন কোনশিল্লি। সেক্তোরেল এক্সপান্সনগীদমক অচৌবা স্কেল তৌবা য়াবা প্রোজেক্ত মোদেল অনি শেমগৎখ্রে। ইঞ্জিনীয়রদ বেম্বু প্রদক্তস প্রোজেক্ত (পি.এম.-দেবাইনগী মখাদা লুপা করোর 70.98) অসিনা হায়-ভেল্যু ইঞ্জিনীয়র বেম্বু প্রদক্তশিং হায়বদি বোর্দশিং অমসুং পেনেলশিং, মোল্দ ফর্নিচরশিং, চার্কোল ব্রিকেতশিং অমসুং কম্পোজিৎ বেম্বুগী পোৎলমশিং, কন্সত্রক্সন, হাউজিং, ফর্নিচর অমসুং ইন্দস্ত্রীএলগী থবকশিংদা শীজিন্নবা য়াবা প্রোজেক্তশিং ত্রিৎমেন্ত, লেমিনেতিং অমসুং ফেব্রিকেশন য়ুনিৎশিং লিংখৎপদা মীৎয়েং থম্লি। ত্রেদিস্নেল বেম্বু আর্তিসান ক্লাস্তর মোদেল (SoNECগী মখাদা করোর 11.52) মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনা দিজাইন দিবেলপমেন্ত, কমন ফেসিলিতীশিং, তুলকিৎশিং, স্কিল অপগ্রেদেসন অমসুং মাইক্রো-এন্তর্প্রাইজ শেমগৎতুনা ত্রেদিস্নেল হেন্দিক্রাফ্ত ক্লাস্তরশিং অসি মোদর্নাইজ তৌনবা পান্দম থম্লি। মন্ত্রালয়না লমদম অসিগী আর্তিসানশিংনা শাবা বেম্বুগী পোত্থোকশিংগী কৈথেল য়ৌহনবা হেনগৎহন্নবা মরুওইবা মার্কেত এক্সেস অমসুং দিজিতেল কম্মর্স পার্তনরশিংগা খুৎশম্ননবা পোলিসী দিরেক্তিব অমসু থোকখ্রে। মসিগী মথক্তা, NECBDCনা কান্নরবা স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম কয়া অমা পায়খৎলি, হৌখিবা চহি অহুম অসিদা বেম্বুগী আর্তিসান অমসুং ওফিসিএল 5,068 ত্রেনিং পীখ্রে।