Ministry of Railways
Made-in-India Automatic Train Protection System Kavach 4.0 Commissioned in Gujarat’s Bajwa (Vadodara)–Ahmedabad Section
Over 2,200 Route Kilometres Covered Under Kavach
30 DEC 2025 12:59PM by PIB Delhi
In line with the expansion of Kavach, now Kavach 4.0 has been commissioned in Gujarat’s first Bajwa(Vadodara)–Ahmedabad section(96-km). The project covers 17 stations and includes robust infrastructure such as 23 towers, 20 Kavach buildings/huts, 192 km of optical fibre cable, and installation of 2,872 RFID tags.
The maiden Kavach-enabled train on this route was the Sankalp Fast Passenger (59549/59550), operated with WAP-7 locomotives and 11 LHB coaches.
Kavach 4.0 is now fully functional on this section and is designed to automatically mitigate safety risks by preventing consequences arising from Signal Passed at Danger (SPAD), enforcing automatic speed control including sectional speed, loop line and Permanent Speed Restriction supervision, and providing protection against head-on and rear-end collisions. Additional safety features include an SOS facility and automatic whistling at level crossing gates.
So far, Kavach has been implemented on more than 2200 Route Kilometres.
Kavach is an indigenously developed Automatic Train Protection (ATP) system of Indian Railways, designed to provide the highest level of operational safety. It is a highly technology-intensive system certified to Safety Integrity Level–4 (SIL-4), one of the highest safety standards in signalling systems, reflecting Indian Railways’ commitment to world-class safety and reliability.
Kavach assists Loco Pilots by automatically applying brakes in situations where prescribed speed limits are exceeded or when safety is compromised, thereby preventing accidents and enhancing safe train operations, including during adverse weather conditions. Continuous improvements based on operational experience and independent safety assessments led to the approval of Kavach Version 4.0 by RDSO. Kavach 4.0 is a significant milestone in Railway safety and is designed to meet the requirements of India’s diverse and high-density rail network.
Kavach 4.0 represents a significant technological leap. Key enhancements include:
● Improved location accuracy, enabling precise train positioning.
● Better signal aspect information in large and complex station yards.
● Station-to-station Kavach interface through optical fibre cable, ensuring faster and more reliable communication.
● Direct integration with existing electronic interlocking systems, enabling seamless coordination with current signalling infrastructure.
These upgrades make Kavach 4.0 more robust, responsive and suitable for large-scale deployment across India’s diverse and high-density rail network. The system has also been certified to meet global safety standards by the Independent Safety Assessor (ISA).
The commissioning of Kavach 4.0 on Gujarat’s Bajwa (Vadodara)–Ahmedabad Section reinforces Indian Railways’ sustained focus on deploying indigenous, safety technologies, strengthening passenger safety, improving operational reliability, and advancing the vision of a safer and smarter rail network for the nation.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ବାଜଓ୍ବା (ବଡୋଦରା)-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସେକ୍ସନରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଲା ସ୍ବଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶରେ ନିର୍ମିତ ସ୍ବୟଂଚାଳିତ ଟ୍ରେନ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ‘କବଚ ୪.୦’
କବଚରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେଲା ୨,୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟର
30 DEC 2025 12:59PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ବଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶରେ ନିର୍ମିତ ସ୍ବୟଂଚାଳିତ ଟ୍ରେନ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା କବଚର ସଂପ୍ରସାରଣ ଜାରି ରହିଛି । ଏହି କ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବାଜୱା (ବଡୋଦରା)-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସେକ୍ସନ (୯୬ କିଲୋମିଟର)ରେ କବଚ ୪.୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧିନରେ ୧୭ଟି ଷ୍ଟେସନ ଆସୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ରହିଛି ୨୩ଟି ଟାୱାର, ୨୦ଟି କବଚ କୋଠା, ୧୯୨ କିଲୋମିଟର ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର କେବୁଲ୍ ଏବଂ ୨୮୭୨ ଆରଏଫଆଇଡି ଟ୍ୟାଗ୍ ଇତ୍ୟାଦି ।
କବଚ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ଏହି ରୁଟରେ ଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ ଟ୍ରେନ୍ ଥିଲା ସଂକଳ୍ପ ଫାଷ୍ଟ ପାସେଞ୍ଜର (୫୯୫୪୯/୫୯୫୫୦), ଯାହା ଡବ୍ଲୁଏପି-୭ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଏବଂ ୧୧ ଏଲଏଚବି କୋଚ୍ ସହିତ ଚାଲିଥିଲା।
କବଚ ୪.୦ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସେକ୍ସନରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି। ଏହାକୁ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷା ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସିଗନାଲ ପାସ୍ ଆଟ୍ ଡେଞ୍ଜର (ଏସପିଏଡି) ପରି ପରିସ୍ଥିତିର ପରିଣାମକୁ ରୋକିଥାଏ; ସେକ୍ସନାଲ ଗତି, ଲୁପ୍ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଗତି ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକର ତଦାରଖ ସହିତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ବେଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରେ; ଏବଂ ମୁହାଁମୁହିଁ ଏବଂ ପଛ-ପାର୍ଶ୍ୱ ଧକ୍କା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଅତିରିକ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଏକ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଏସଓଏସ୍ ସୁବିଧା ଏବଂ ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ ଗେଟ୍ ରେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସିଟି ବାଜିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା କବଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରାୟ ୨୨୦୦ ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟରରେ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି ।
କବଚ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ବିକଶିତ ଏକ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଟ୍ରେନ୍ ସୁରକ୍ଷା (ଏଟିପି) ବ୍ୟବସ୍ଥା । ଏହାକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରର ଚାଳନା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସିଗନାଲିଂ ସିଷ୍ଟମର ଅନ୍ୟତମ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନିରାପତ୍ତା ମାନକ ସେଫଟି ଇଣ୍ଟିଗ୍ରିଟି ଲେବଲ-୪ (ଏସଆଇଏଲ-୪)କୁ ପାଳନ କରୁଛି । ଏହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ପ୍ରତି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଟ୍ରେନ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଗତି ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କଲେ କିମ୍ବା ସୁରକ୍ଷା ଆଘାତ ହେଲେ କବଚ ବ୍ରେକ୍ ଲଗାଇ ଟ୍ରେନ ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରେ, ଯାହା ଫଳରେ ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ ରୋକାଯାଏ ଏବଂ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷିତ ପରିଚାଳନାକୁ ସହଜ କରେ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ସୁରକ୍ଷା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି ଯୋଗୁଁ କବଚ ୪.୦ ଆରଡିଏସଓ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଥିଲା। କବଚ ୪.୦ ରେଳବାଇ ସୁରକ୍ଷାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଏବଂ ଭାରତର ବିବିଧ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ଘନତା ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
କବଚ ୪.୦ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହାର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଉନ୍ନତ ଅବସ୍ଥିତି ସଠିକତା, ବଡ଼ ଏବଂ ଜଟିଳ ଷ୍ଟେସନ ୟାର୍ଡରେ ଉନ୍ନତ ସିଗନାଲ ଆସପେକ୍ଟ ସୂଚନା । ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର କେବୁଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଷ୍ଟେସନ-ଟୁ-ଷ୍ଟେସନ୍ କବଚ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଏବଂ ବିଦ୍ୟମାନ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଇଣ୍ଟରଲକିଂ ସିଷ୍ଟମ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସମନ୍ୱୟ ।
ଏହି ଉନ୍ନତିଗୁଡ଼ିକ କବଚ ୪.୦କୁ ଭାରତର ବିବିଧ ଏବଂ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ରେଳ ନେଟୱାର୍କରେ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ନିୟୋଜନ ପାଇଁ ଅଧିକ ଦୃଢ଼, ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ କରୁଛି। ବିଶ୍ୱ ସୁରକ୍ଷା ମାନଦଣ୍ଡ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସିଷ୍ଟମ ଇଣ୍ଡିପେଣ୍ଡେଣ୍ଟ ସେଫଟି ଆସେସର (ଆଇଏସଏ) ଦ୍ବାରା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ।
ଗୁଜୁରାଟର ବାଜୱା (ବଡୋଦରା)-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସେକ୍ସନରେ କବଚ ୪.୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ । କାରଣ ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର, ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିଶ୍ୱସନୀୟତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ବକୁ ଦର୍ଶାଏ।