Prime Minister's Office
PM chairs 50th meeting of PRAGATI
In last decade, PRAGATI led ecosystem has helped accelerate projects worth more than ₹85 lakh crore: PM
PM’s Mantra for the Next Phase of PRAGATI: Reform to Simplify, Perform to Deliver, Transform to Impact
PM says PRAGATI is essential to sustain reform momentum and ensure delivery
PM says Long-Pending Projects have been Completed in National Interest
PRAGATI exemplifies Cooperative Federalism and breaks Silo-Based Functioning: PM
PM encourages States to institutionalise PRAGATI-like mechanisms especially for the social sector at the level of Chief Secretary
In the 50th meeting, PM reviews five critical infrastructure projects spanning five states with with a cumulative cost of more than ₹40,000 crore
Efforts must be made for making PM SHRI schools benchmark for other schools of state governments: PM
31 DEC 2025 8:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the 50th meeting of PRAGATI - the ICT-enabled multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation - earlier today, marking a significant milestone in a decade-long journey of cooperative, outcome-driven governance under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. The milestone underscores how technology-enabled leadership, real-time monitoring and sustained Centre-State collaboration have translated national priorities into measurable outcomes on the ground.
Review undertaken in 50th PRAGATI
During the meeting, Prime Minister reviewed five critical infrastructure projects across sectors, including Road, Railways, Power, Water Resources, and Coal. These projects span 5 States, with a cumulative cost of more than ₹40,000 crore.
During a review of PM SHRI scheme, Prime Minister emphasized that the PM SHRI scheme must become a national benchmark for holistic and future ready school education and said that implementation should be outcome oriented rather than infrastructure centric. He asked all the Chief Secretaries to closely monitor the PM SHRI scheme. He further emphasized that efforts must be made for making PM SHRI schools benchmark for other schools of state government. He also suggested that Senior officers of the government should undertake field visits to evaluate the performance of PM SHRI schools.
On this special occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi described the milestone as a symbol of the deep transformation India has witnessed in the culture of governance over the last decade. Prime Minister underlined that when decisions are timely, coordination is effective, and accountability is fixed, the speed of government functioning naturally increases and its impact becomes visible directly in citizens’ lives.
Genesis of PRAGATI
Recalling the origin of the approach, the Prime Minister said that as Chief Minister of Gujarat he had launched the technology-enabled SWAGAT platform (State Wide Attention on Grievances by Application of Technology) to understand and resolve public grievances with discipline, transparency, and time-bound action.
Building on that experience, after assuming office at the Centre, he expanded the same spirit nationally through PRAGATI bringing large projects, major programmes and grievance redressal onto one integrated platform for review, resolution, and follow-up.
Scale and Impact
Prime Minister noted that over the years the PRAGATI led ecosystem has helped accelerate projects worth more than 85 lakh crore rupees and supported the on-ground implementation of major welfare programmes at scale.
Since 2014, 377 projects have been reviewed under PRAGATI, and across these projects, 2,958 out of 3,162 identified issues - i.e. around 94 percent - have been resolved, significantly reducing delays, cost overruns and coordination failures.
Prime Minister said that as India moves at a faster pace, the relevance of PRAGATI has grown further. He noted that PRAGATI is essential to sustain reform momentum and ensure delivery.
Unlocking Long-Pending Projects
Prime Minister said that since 2014, the government has worked to institutionalise delivery and accountability creating a system where work is pursued with consistent follow-up and completed within timelines and budgets. He said projects that were started earlier but left incomplete or forgotten have been revived and completed in national interest.
Several projects that had remained stalled for decades were completed or decisively unlocked after being taken up under the PRAGATI platform. These include the Bogibeel rail-cum-road bridge in Assam, first conceived in 1997; the Jammu-Udhampur-Srinagar-Baramulla rail link, where work began in 1995; the Navi Mumbai International Airport, conceptualised in 1997; the modernisation and expansion of the Bhilai Steel Plant, approved in 2007; and the Gadarwara and LARA Super Thermal Power Projects, sanctioned in 2008 and 2009 respectively. These outcomes demonstrate the impact of sustained high-level monitoring and inter-governmental coordination.
From silos to Team India
Prime Minister pointed out that projects do not fail due to lack of intent alone—many fail due to lack of coordination and silo-based functioning. He said PRAGATI has helped address this by bringing all stakeholders onto one platform, aligned to one shared outcome.
He described PRAGATI as an effective model of cooperative federalism, where the Centre and States work as one team, and ministries and departments look beyond silos to solve problems. Prime Minister said that since its inception, around 500 Secretaries of Government of India and Chief Secretaries of States have participated in PRAGATI meetings. He thanked them for their participation, commitment, and ground-level understanding, which has helped PRAGATI evolve from a review forum into a genuine problem-solving platform.
Prime Minister said that the government has ensured adequate resources for national priorities, with sustained investments across sectors. He called upon every Ministry and State to strengthen the entire chain from planning to execution, minimise delays from tendering to ground delivery.
Reform, Perform, Transform
On the occasion, the Prime Minister shared clear expectations for the next phase, outlining his vision of Reform, Perform and Transform saying “Reform to simplify, Perform to deliver, Transform to impact.”
He said Reform must mean moving from process to solutions, simplifying procedures and making systems more friendly for Ease of Living and Ease of Doing Business.
He said Perform must mean to focus equally on time, cost, and quality. He added that outcome-driven governance has strengthened through PRAGATI and must now go deeper.
He further said that Transform must be measured by what citizens actually feel about timely services, faster grievance resolution, and improved ease of living.
PRAGATI and the journey to Viksit Bharat @ 2047
Prime Minister said Viksit Bharat @ 2047 is both a national resolve and a time-bound target, and PRAGATI is a powerful accelerator to achieve it. He encouraged States to institutionalise similar PRAGATI-like mechanisms especially for the social sector at the level of Chief Secretary.
To take PRAGATI to the next level, Prime Minister emphasised the use of technology in each and every phase of the project life cycle.
Prime Minister concluded by stating that PRAGATI@50 is not merely a milestone it is a commitment. PRAGATI must be strengthened further in the years ahead to ensure faster execution, higher quality, and measurable outcomes for citizens.
Presentation by Cabinet Secretary
On the occasion of the 50th PRAGATI milestone, the Cabinet Secretary made a brief presentation highlighting PRAGATI’s key achievements and outlining how it has reshaped India’s monitoring and coordination ecosystem, strengthening inter-ministerial and Centre-State follow-through, and reinforcing a culture of time-bound closure, which resulted in faster implementation of projects, improved last-mile delivery of Schemes and Programmes and quality resolution of public grievances.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা প্রগতিগী ৫০শুবা মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
হৌখিবা চহী তরা অসিদা, প্রগতিনা লুচিংবা ইকোসিস্তেম অসিনা লুপা কোতি লাখ ৮৫ হেনবগী প্রোজেক্তশিংগী খোঙজেল য়াঙখৎহনবদা মতেং পাংলি: প্রধান মন্ত্রী
প্রগতিগী মথংগী তাঙ্কক্কী প্রধান মন্ত্রীগীমন্ত্র: লায়হন্নবা রিফোর্ম, ফংহন্নবা হোৎনবা, শাফু পীনবা অহোংবা
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রিফোর্মগী খোঙজেল অসিবু তুংকোইনা চৎথহন্নবা অমসুং থবকশিং অসি পাংথোকপা ঙম্নবা প্রগতি অসি তঙাইফদবনি
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগীদমক য়েংদুনা মতম শাংনা লেপতুনা লৈরুবা প্রোজেক্তশিং লোইশিনখ্রে
প্রগতি অসি কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী খুদম অমনি অমসুং সিলো-বেজ ফঙ্কসনিংবু থুগাইরি: প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা মরু ওইনা সোসিএল সেক্তরগীদমক চীফ সেক্রেতরীগী থাক্তা প্রগতিগী মওং মতৌগী মেকানিজমশিং ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা পুক্নিং থৌগৎখ্রে
৫০শুবা মীফমদা প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য মঙাগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৪০,০০০ হেনগদবা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত মঙা য়েংশিনখ্রে
পি.এম. শ্রী স্কুলশিং অসি রাজ্য সরকারশিংগী অতোপ্পা স্কুলশিংগী বেঞ্চমার্ক অমা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
31 DEC 2025 8:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা চহী তরাগী খোঙচৎ অসিদা কোওপরেতিব, রিজল্ত দাইরেক্ত গবর্নান্সকী মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইরদুনা প্রো-এক্তিব গবর্নান্স অমসুং মতম চানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা আই.সি.তি. শীজিন্নরবা মলতি মোদেল প্লেৎফোর্ম হায়বা প্রগতিগী ৫০শুবা মীফমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ময়াই তাংবল লৌখি। মায় পাকপা অসিনা করম্না তেক্নোলোজীনা মতেং পাংলিবা লুচিংবা, রিএল-তাইম মোনিতরিং অমসুং তুং কোইনা চৎনদুনা লাক্লিবা সেন্তর-স্তেৎ কোলাবোরেসননা নেস্নেল প্রাইওরিতিশিং অসি করম্না থবক্তা ওন্থোকপা ঙম্বগে হায়বদু উৎলে।
৫০শুবা প্রগতিদা পাংথোকখিবা রিভ্যু
মীফম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা লম্বী, রেলৱেজ, পাৱর, ৱাতর রিসোর্স অমসুং কোইলা য়াওনা সেক্তরশিংগী মরক্তা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত মঙা য়েংশিনখি। প্রোজেক্তশিং অসি রাজ্য ৫দা শন্দোক্না চৎকনি। মসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৪০,০০০ হেনগনি।
পি.এম.এস.আর.আই. স্কিমগী খন্ন-নৈনবগী মনুংদা, পি.এম.এস.আর.আই. স্কিম অসি হোলিস্তিক ওইবা অমসুং তুংলমচৎকীদমক শেম-শারিবা স্কুল এজুকেসনগীদমক নেস্নেল বেঞ্চমার্ক অমা ওইহনগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না চীফ সেক্রেতরী পুম্নমক্তা পি.এম.এস.আর.আই. স্কিম অসি কুপ্না য়েংশিন্নবা হায়খি। পি.এম.ঐচ.আর.আই. স্কুলশিং অসি রাজ্য সরকারগী অতোপ্পা স্কুলশিংগী বেঞ্চমার্ক অমা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না মখা তানা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারগী সেনিয়র ওফিসরশিংনা পি.এম.এস.আর.আই. স্কুলশিংগী থবকশিং য়েংশিন্নবা ফিল্দ ভিজিৎ তৌগদবনি।
অখন্নবা থৌরম অসিদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মাইলস্তোন অসি হৌখিবা চহী তরা অসিদা ভারতনা লৈঙাকপগী চৎনবীদা থেংনখিবা অচৌবা অহোংবা অমগী খুদমনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱারেপশিং মতম চানা লৌবা, কোওর্দিনেসন ইফেক্তিব ওইহনবা অমসুং একাউন্তেবিলিতী ফিক্স তৌবনা গবর্নমেন্তকী থবকশিং য়াংনা পাংথোকপা হেনগৎহল্লি অমসুং মসিগী ইথিল অসি নাগরিকশিংগী পুন্সিদা হকথেংননা উবা ফংই।
প্রগতিগী হৌরকফম
খোংথাং অসিগী হৌরকফম অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা মহাক্না তেক্নোলোজীগী মতেংগা লোয়ননা স্বগৎ (তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা গ্রিভান্সশিংদা স্তেত ৱাইদ এটেন্সন) প্লেৎফোর্ম হৌদোকখি। মসিনা দিসিপ্লিন, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং মতমগী মতুং ইন্না থবক লৌখৎতুনা মীয়ামগী ৱাকৎশিং খঙবা অমসুং কোকহন্নবা হোৎনগনি।
মসিগী এক্সপরিয়েন্স অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা, কেন্দ্রদা ওফিস পায়রক্লবা মতুংদা, মহাক্না মান্নবা ৱাখল্লোন অসি প্রগতিগী খুত্থাংদা লৈবাক শীনবা থুংনা পাকথোক-চাউথোকহনখি। মহাক্না অচৌবা প্রোজেক্তশিং, অচৌবা প্রোগ্রামশিং অমসুং গ্রিভেন্স রিদ্রেসেলবু রিভিয়ু, রিজোলুসন অমসুং ফোলো-অপকীদমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ প্লেৎফোর্ম অমদা পুন্সিনখি।
পাক চাউবা অমসুং শাফু
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি কয়াগী মমাংদা প্রগতিনা লুচিংবা ইকোসিস্তেম অসিনা লুপা কোতি লাখ ৮৫ হেনবগী প্রোজেক্তশিং য়াঙখৎহনবদা মতেং পাংখি অমসুং মরুওইবা য়াইফ-থৌরাংগী প্রোগ্রামশিং মফম অদুদা পাক-শন্না পায়খৎপদা মতেং পাংখি।
২০১৪দগী হৌদুনা, প্রোজেক্ত ৩৭৭ প্রগতিগী মখাদা য়েংশিনখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুংদা, মশক খঙদোক্লবা ইসু ৩১৬২গী মনুংদা ২৯৫৮, হায়বদি চাদা ৯৪গী চাংদা ৱারোইশিন পুরক্লে। মসিনা অথিংবা, শেল হেনগৎলকপা অমসুং কোওর্দিনেসনগী অশোয়বা কয়া হন্থহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লকপগা লোয়ননা, প্রগতিগী মরুওইবা অসি হেন্না হেনগৎলক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি রিফোর্মগী খোঙজং অসি লেপ্তনা চংশিন্নবা অমসুং থবকশিং পাংথোক্নবা প্রগতি অসি তঙাইফদবনি।
মতম শাংনা লেপ্লুরবা প্রোজেক্তশিং লোইশিনবা
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০১৪দগী হৌদুনা সরকারনা থবক পাংথোকপা অমসুং পাউখুম পীরকপা অসি ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা থবক পায়খৎলি। মসিনা থবকশিং অসি মতম চানা অমসুং বজেৎকী মনুংদা লোইশিন্নবা অমসুং তুং কোইনা থবক পায়খৎনবা সিস্তেম অমা শেমগৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা হৌদোকখিবা অদুবু লোইশিনখিদবা প্রোজেক্তশিং নৎত্রগা কাওথোক্লুরবশিং লৈবাক অসিগী কান্ননবগীদমক্তা অমুক হন্না পুথোকতুনা লোইশিনখ্রে।
চহি কয়াগী মমাংদগী লেপতুনা লাক্লবা প্রোজেক্ত কয়া অমা লোইশিনখ্রে নৎত্রগা প্রগতি প্লেতফোর্মগী মখাদা লৌখৎলবা মতুংদা ৱারেপ লৌদুনা উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মখোয়শিং অদুদি ১৯৯৭তা অহানবা ওইনা খল্লম্বা অসামগী বোগিবিল রেল-কম রোদ ব্রিজ, ১৯৯৫দা থবক হৌখিবা জম্মু-উধমপুর-শ্রীনগর-বারামুলা রেল লিঙ্ক, ১৯৯৭দা ৱাখল্লোন শেমখিবা নবি মুম্বাই ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত, ২০০৭দা অয়াবা পীরবা ভীলাই স্তীল প্লান্তগী মোদর্নাইজেসন অমসুং এক্সপেন্দিসন, অমসুং মথংশিৎনা ২০০৮ অমসুং ২০০৯দা অয়াবা পীরবা গদরৱারা অমসুং লারা সুপর থর্মেল পাৱর প্রোজেক্তশিং অসিনি। মসিগী মহৈশিং অসিনা অৱাংবা থাক্তা লেপ্পা মোনিতরিং অমসুং ইন্তর-গবর্নমেন্তেল কোওর্দিনেসনগী ইম্পেক্ত অদু উৎলি।
সিলোদগী তীম ইন্দিয়াদা ওন্থোকপা
প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি প্রোজেক্তশিং অসি লোইশিনগে খন্দবনা মরম ওইদুনা মায় পাকপা ঙমদবা খক্তা নত্তে, কয়া অমনা কোওর্দিনেসন লৈতবনা অমসুং সিলোদা য়ুম্ফম ওইবা থবক তৌবনা মরম ওইদুনা মায় পাকপা ঙমদে। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রগতিনা স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু প্লেৎফোর্ম অমদা পুন্সিন্দুনা অমসুং অপুনবা মহৈ অমা ফংনবা হোৎনদুনা মসিগী মায়োক্তা পুরকপদা মতেং পাংলি।
মহাক্না প্রগতিবু কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ইফেক্তিব মোদেল অমা ওইনা শন্দোক্না তাকখি, মসিদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা তীম অমগুম্না থবক তৌরি, অমসুং মিনিস্ত্রীশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা প্রোব্লেমশিং কোকহন্নবগীদমক্তা সিলোদগী হেন্দুনা য়েংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌরকপদগী ভারত সরকারগী সেক্রেতরী ৫০০ অমসুং রাজ্যশিংগী চীফ সেক্রেতরীশিংনা প্রগতি মীফমশিংদা শরুক য়াখ্রে। মহাক্না মখোয়বু মখোয়গী শরুক য়াবা, থৌদাং লৌবা, অমসুং গ্রাউন্দ লেভেলদা খঙমিন্নবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা প্রগতিবু রিভিয়ু ফোরম অমদগী অশেংবা প্রোব্লেম সোল্বিং প্লেৎফোর্ম অমদা ওন্থোকপদা মতেং পাংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা সেক্তর পুম্নমক্তা তুংকোইনা ইনবেস্তমেন্ত তৌদুনা, নেস্নেল প্রাইওরিতিশিংগীদমক মতিক চাবা রিসোর্সশিং লৈহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না মন্ত্রালয় অমসুং রাজ্য খুদিংমক্তা প্লানিংদগী হৌরগা এক্সিক্যুতিব ফাওবগী চেন মপুং ফানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, তেন্দরদগী গ্রাউন্দ দেলিভরী ফাওবদা থেংথবা হন্থহন্নবা হায়খি।
রিফোর্ম, পর্ফোর্ম, ত্রান্সফোর্ম তৌবা
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা মথংগী তাঙ্কক্কীদমক ময়েক শেংনা থাজবা থমখি। রিফোর্ম, পর্ফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী মহাক্কী মিৎয়েং অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি, "রিফোর্ম তৌদুনা অচম্বা ওইহল্লু, পর্ফোর্ম তৌদুনা ফংহল্লু, ত্রান্সফোর্ম তৌদুনা ইম্পেক্ত তৌহল্লু।"
মহাক্না হায়খি রিফোর্মগী ৱাহন্থোক্তি প্রোসেসতগী সোলুসনশিংদা চংশিনবা, প্রোসিদ্যুরশিং লাইথোকহনবা অমসুং ইজ ওফ লিভিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকীদমক্তা সিস্তেমশিংবু হেন্না মরুপ-মপাং ওইহনবা হায়বসিনি।
মহাক্না হায়খি মদুদি পর্ফোর্ম হায়বসিনা মতম, মমল অমসুং ক্বালিতীদা চপ মান্ননা মীৎয়েং চংবা হায়বদু ওইগদবনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি প্রগতিগী খুত্থাংদা রিজল্ত দাইরেক্ত গবর্নান্স মপাঙ্গল কনখৎলে অমসুং হৌজিক্তি হেন্না মপুং ফানা চৎকদবনি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ত্রান্সফোর্ম অসি নাগরিকশিংনা মতম চানা সর্ভিসশিং ফংহনবা, অৱা-অনাগী ৱারোইশিন থুনা পুরকপা অমসুং পুন্সি মহিং লাইথোকহনবগী মতাংদা তশেংনা খল্লিবা অদুগী মতুং ইন্না য়েংগদবনি।
প্রগতি অমসুং ২০৪৭দা ভিক্সিৎ ভারতকী খোঙচৎ
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০৪৭ ফাওবদা বিক্সিত ভারত অসি নেস্নেল রিজোল্ব অমসুং মতমগী ওইবা পান্দম অনিমক ওইরি অমসুং মদু ফংনবগীদমক প্রগতি অসি শক্তি লৈবা এক্সিলরেতর অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা মরুওইনা সোসিএল সেক্তরগীদমক চীফ সেক্রেতরীগী থাক্তা প্রগতিগী মওং মতৌগী ওইবা মেকানিজমশিং ইনস্তিত্যুস্নেল ওইনা শেম্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
প্রগতিবু মথংগী থাক্তা পুখৎনবা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্ত লাইফ সাইকলগী ফেজ খুদিংমক্তা তেক্নোলোজী শিজিন্নবদা মরুওইবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি প্রগতি@50 অসি খক্তমক মাইলস্তোন অমা নত্তে, মসি অচেৎপা থৌদাং অমনি। নাগরিকশিংগীদমক হেন্না থুনা থবক পায়খৎপা, হেন্না মগুন লৈবা অমসুং চাং নাইবা মহৈ ফংহন্নবা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা প্রগতিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা পীবা পাউদম
৫০শুবা প্রগতি মাইলস্তোনগী থৌরমদা কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা প্রগতিগী মরুওইবা মাইপাকপশিং অদু শন্দোক্না তাক্লদুনা অমসুং মসিনা মতৌ করম্না ভারতকী মোনিতরিং অমসুং কোওর্দিনেসন ইকোসিস্তেম, ইন্তর-মিনিস্ত্রীএল অমসুং সেন্তর-স্তেৎ ফোলোৱর থ্রো-থ্রুবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা, অমসুং প্রোজেক্তশিং অথুবা মতমদা পায়খৎপা, স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং লেপ্তনা পীবা অমসুং মীয়ামগী অৱাবশিং ক্বালিতী রেজোলুসন তৌবগী মহৈ অমা ওইরিবা মতম চানা লোইশিনবগী চৎনবী অমা মপাঙ্গল কনখৎহনবগে হায়বদু শন্দোক্না তাক্লদুনা অতেনবা প্রজেন্তেসন অমা পীখি।