Prime Minister's Office
PM to Inaugurate Grand International Exposition of Sacred Piprahwa Relics related to Bhagwan Buddha on 3rd January
Piprahwa Relics are among earliest and most historically significant relics directly connected to Bhagwan Buddha
Exposition titled “The Light & the Lotus: Relics of the Awakened One” provides insights into the life of Bhagwan Buddha
Exposition showcases India’s enduring Buddhist heritage
Exposition brings together Repatriated Relics and Archaeological Treasures of Piprahwa after more than a century
01 JAN 2026 5:39PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the Grand International Exposition of Sacred Piprahwa Relics related to Bhagwan Buddha, titled “The Light & the Lotus: Relics of the Awakened One”, on 3rd January, 2026 at around 11 AM at the Rai Pithora Cultural Complex, New Delhi.
The Exposition brings together, for the first time, the Piprahwa relics repatriated after more than a century with authentic relics and archaeological materials from Piprahwa that are preserved in the collections of the National Museum, New Delhi, and the Indian Museum, Kolkata.
Discovered in 1898, the Piprahwa relics hold a central place in the archaeological study of early Buddhism. These are among the earliest and most historically significant relic deposits directly connected to Bhagwan Buddha. Archaeological evidence associates the Piprahwa site with ancient Kapilavastu, widely identified as the place where Bhagwan Buddha spent his early life prior to renunciation.
The exposition highlights India’s deep and continuing civilizational link with the teachings of Bhagwan Buddha and reflects the Prime Minister’s commitment to preserve India’s rich spiritual and cultural heritage. The recent repatriation of these relics has been achieved through sustained government effort, institutional cooperation and innovative public-private partnership.
The exhibition is organised thematically. At its centre is a reconstructed interpretive model inspired by the Sanchi stupa, which brings together authentic relics from national collections and the repatriated gems. Other sections include Piprahwa Revisited, Vignettes of the Life of Buddha, Intangible in the Tangible: The Aesthetic Language of Buddhist Teachings, Expansion of Buddhist Art and Ideals Beyond Borders, and Repatriation of Cultural Artefacts: The Continuing Endeavour.
To enhance public understanding, the exposition is supported by a comprehensive audio-visual component, including immersive films, digital reconstructions, interpretive projections, and multimedia presentations. These elements provide accessible insights into the life of Bhagwan Buddha, the discovery of the Piprahwa relics, their movement across regions, and the artistic traditions associated with them.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জনুৱারী 3দা ভগবান বুদ্ধগা মরী লৈনবা শেংলবা পিপরহৱা রেলিকশিংগী অচৌবা ইন্তরনেস্নেল এক্সপোজিসন হৌদোক্কনি
পিপরহৱা রেলিকশিং অসি ভগবান বুদ্ধগা হকথেংননা মরী লৈনবা খ্বাইদগী অঙনবা মতমগী অমসুং পুৱারীদা খ্বাইদগী মরু ওইবা রেলিকশিংগী মনুংদগী অমনি
এক্সপোজিসনগী মমিংনা “মঙাল অমসুং থম্বাল: মঙাল ফংলবা মীওইগী রেলিকশিং” হায়বা অসিনা ওইরি
এক্সপোজিসননা ভারতকী মুৎনাইদ্রবা বুদ্ধিস্ত হেরিতেজ উৎলি
এক্সপোজিসন অসিনা চহিচা অমা হেনবগী মতুংদা পিপরহৱাগী লৈবাক অসিদা অমুক হল্লকখিবা রেলিকশিং অমসুং আর্কিওলোজিকেল ত্রেজরশিং পুনশিনগনি
01 JAN 2026 5:39PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 2026গী জনুৱারী 3দা অয়ুক পুং 11 রোম তাবদা রাই পিথোরা কলচরেল কমপ্লেক্স, নই দিল্লীদা ভগবান বুদ্ধগা মরী লৈনবা শেংলবা পিপরহৱা রেলিকশিংগী অচৌবা ইন্তরনেস্নেল এক্সপোজিসন, “মঙাল অমসুং থম্বাল: মঙাল ফংলবা মীওইগী রেলিকশিং” হায়না মিংথোনবা অসি হৌদোক্কনি।
এক্সপোজিসন অসিনা অহানবা ওইনা নেস্নেল ম্যুজিয়ম, ন্যু দিল্লী অমসুং ইন্দিয়ন ম্যুজিয়ম, কলকাতাগী কাংলুপশিংদা ঙাক-শেন্দুনা থম্লিবা পিপরহৱানা পুথোকপা অশেংবা রেলিকশিং অমসুং আর্কিওলোজিকেল মেতরিএলশিংগা লোয়ননা চহি চা অমা হেনবগী মতুংদা লৈবাক অসিদা অমুক হন্না পুরকখিবা পিপরহৱানা রেলিকশিং পুনশিল্লি।
ইং 1898দা ফংখিবা, পিপরহৱা রিলিকশিং অসি অঙনবা মতমগী বুদ্ধ ধর্মগী আর্কিওলোজিকেল স্তদীদা মরুওইবা মফম অমা লৌরি। মসি ভগবান বুদ্ধগা হকথেংননা মরী লৈনবা খ্বাইদগী অঙনবা অমসুং পুৱারীগী ওইবা মগুন লৈবা রিলিক দিপোজিৎশিংগী মনুংদা অমনি। পিপরহৱা সাইৎকা শাগোন্নবা আর্কিওলোজিকেল ইভিদেন্সশিংনা অরিবা মতমগী কপিলাবস্তু, ভগবান বুদ্ধনা পুম্নমক থাদোক্তুনা চৎত্রিঙৈ মমাংগী মহাক্কী পুন্সিগী অঙনবা মতম মফম অসিদা লৈরমখিবগীদমক পাক শন্না খঙনরিবা অসিগা মরী লৈনহল্লি।
এক্সপোজিসন অসিনা ভগবান বুদ্ধগী তম্বীরোলগা লোয়ননা ভারতকী অচেৎপা অমসুং লেপ্তনা লৈরক্লিবা সভ্যতাগী মরী অদু উৎলি অমসুং মসিনা ভারতকী ইনাক খুল্লবা স্পিরিচুএল অমসুং কলচরেল হেরিতেজ ঙাক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি। হন্দক্তা মপান লৈবাক্তগী অমুক হন্না হল্লকখিবা অসি সরকারগী লেপ্পা লৈতবা খোঙথাং, ইন্সতিত্যুস্নেল কোওপরেসন অমসুং অনৌবা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা ঙমখিবনি।
একজিবিসন অসি থীমগী মতুং ইন্না শীন-লাঙখি। মসিগী ময়াইদা সঞ্চি স্তুপাদগী ইথিল লৌদুনা শেমদোক্লবা ইন্তর্প্রিতিব মোদেল অমা লৈ, মসিদা নেস্নেল কলেক্সনশিংদগী অশেংবা রিলিক্সশিং অমসুং লৈবাক অসিদা অমুক হল্লকখিবা মনিশিংবু পুনশিল্লি। অতোপ্পা সেক্সনশিংগী মনুংদা পিপরহৱা রিভিজিতেদ, বুদ্ধকী পুন্সিগী ভিগনেৎশিং, ইন্তেঞ্জিবলল ইন দি তেঞ্জিবেল: দি এস্থেতিক লেঙ্গুৱেজ ওফ বুদ্ধিস্ত তীচিংস, এক্সপান্সন ওফ বুদ্ধিস্ত আর্ত এন্দ আইদিএলস বিয়োন্দ বোর্দরস, অমসুং রিপেত্রিএসন ওফ কলচরেল আর্তেফেক্তস: দি কন্তিন্যুয়িং এনদেবর য়াওরি।
মীয়াম্না হেন্না খঙবা ঙম্নবা, এক্সপোজিসন অসি ইম্মর্সিব ফিল্মশিং, দিজিতেল রিকনস্ত্রক্সনশিং, ইন্তর্প্রেতিব প্রোজেক্সনশিং, অমসুং মল্তিমেদিয়া প্রজেন্তেসনশিং য়াওনা মপুং ফানা ওদিও-ভিজুএল কম্পোনেন্ত অমনা সপ্পোর্ত তৌরি। হায়রিবা ইলিমেন্তশিং অসিনা ভগবান বুদ্ধগী পুন্সি, পিপরহৱাগী লৈহৌরিবা পোৎলমশিং ফংলকপা, লমদম কয়াদা মখোয়গী খোঙচৎ, অমসুং মখোয়গা মরী লৈনবা আর্তিস্তিক ত্রেদিসনশিংগী মতাংদা খঙবা ঙমহল্লি।