Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chairs a meeting of the Parliamentary Consultative Committee of the Ministry of Home Affairs at Sri Vijaya Puram in Andaman and Nicobar Islands
Three new Criminal Laws enacted under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi will ensure time-bound justice from the Sessions Court to the Supreme Court by 2029
In 2021, there were no mobile forensic labs in the country; today, the number has reached 1,000
New criminal laws are accelerating investigations and increasing the conviction rate
An investment of ₹30,000 crore will be made to establish a network of forensic labs across the country in the next five years
By 2029, every state in the country will have a forensic university or a Central Forensic Lab
e-FIR and zero-FIR are proving to be a great relief for the poor and women
Data on all terrorism cases registered under UAPA is being separately recorded in the NIA database
Modi government has completely modernized all five pillars of the justice system – police, courts, prisons, forensics and prosecution
Modi government has reduced the ‘Grey Area’ by defining cybercrime, organized crime, terrorism and digital fraud
AI-based analysis of forensic results and disposal of pending cases in a mission mode are the goals of the Modi government
A Modus Operandi Bureau will soon be established for crime mapping
Integrated video conferencing portal developed for the country's prisons and courts is making the justice system more time-bound, transparent and effective
The indigenous kits for narcotics, sexual assault, cybercrime, and food testing developed by NFSU are proving to be very useful
NFSU has achieved 100% placement so far, and by 2029, it will produce 35,000 forensic experts
03 JAN 2026 6:59PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired a meeting of the Parliamentary Consultative Committee of the Ministry of Home Affairs at Sri Vijaya Puram in Andaman and Nicobar Islands. The subject of the meeting was Central Forensic Science Laboratory (CFSL) and National Forensic Sciences University (NFSU). The Union Ministers of State for Home Affairs Shri Nityanand Rai, Shri Bandi Sanjay Kumar, members of the Parliamentary Consultative Committee, Union Home Secretary, Vice Chancellor of NFSU, Director General of the Bureau of Police Research and Development (BPR&D), and other senior officials were present in the meeting.
Addressing the meeting, Union Home Minister Shri Amit Shah said that the Ministry of Home Affairs has held 12 meetings of the Parliamentary Consultative Committee from 2019 until now, which have yielded good results. He said that it is Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision that after the new criminal laws are fully implemented, justice should be delivered on time. Shri Shah said that we will create such a system by 2029 in which the entire judicial process—from FIR to the Supreme Court—can be completed within three years. He mentioned that the reforms undertaken since 2022 have been efforts in this very direction. The Home Minister said that to turn the vision of completing the entire process from FIR to Supreme Court justice within three years into reality, the Ministry of Home Affairs is doing 360-degree monitoring of these efforts and is working to address any shortcomings.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the Government of India has been focusing and working on forensics since 2020 itself to enhance and expand forensic capabilities for the process of delivering justice. He said that the new criminal laws came into effect from July 2024, but we had already begun the work of implementing them from the perspective of forensics starting in 2020, and positive results are now being seen.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that after the introduction of the New Criminal Laws, there has been an increase in the speed of investigations and the conviction rate. He said that in West Bengal, the accused in the rape of a minor girl was sentenced to death in just 62 days. In a triple murder case in Siwan district of Bihar, two accused were sentenced in only 50 days. Shri Shah said that these cases prove that we are getting positive results, but there is a need to further strengthen the system.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that earlier we faced five challenges, which included a major technology gap in forensic investigations, the limited quality of evidence due to Chain of Custody issues, instances where police did not submit forensic investigation reports to the courts, a shortage of skilled professionals and forensic laboratories, and the lack of nationwide standards. He said that in accordance with the provisions of the new laws, forensic laboratories will now send their reports directly to the court and provide a copy to the police. Shri Shah said that the Government of India and state governments are going to invest 30 thousand crore rupees over the next five years to build a network of forensic laboratories across the country. Along with this, a scientific mechanism has been established to address the lack of nationwide standards. He mentioned that by sharing best practices and shortcomings, a nationwide standard will be determined.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that we have taken steps towards scientific reforms, the development of secure databases, technology and human resource capacity building, empowerment of institutions, and better coordination between the central and state governments. He said that the new criminal laws have given importance to technology. Reforms such as e-Summons and e-Sakshya have been introduced. He said that by fully modernizing the five pillars—namely police, courts, prisons, forensics, and prosecution—concrete steps have been taken to store data electronically, enable data interoperability among them, and conduct continuous analysis based on Artifical Intelligence (AI). He mentioned that forensic visits have been made mandatory in all criminal cases where the punishment is seven years or more.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that we have strengthened the Chain of Custody not merely through circulars, but from a judicial perspective. The videography of seizures has been made mandatory so that no false allegations can be leveled against the police. He said that digital and electronic evidence has now been clearly defined. By providing a decisive legal basis to digital and forensic evidence, it has been established as admissible proof. He said that cybercrime, organized crime, terrorism, and digital fraud were not clearly defined earlier, but we have now explicitly defined them, thereby reducing grey areas for the courts. The implementation of Trial In Absentia will curb the tendency of accused persons fleeing the country. He mentioned that crimes against women and children have also been given priority in the new criminal laws. He said that e-FIR and Zero FIR represent a major relief for the poor and women.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that by November 2025, every police station in the country has been brought online on the Crime and Criminal Tracking Network and Systems (CCTNS). He said that today every FIR is available on the central server. In the coming days, a Modus Operandi Bureau will also be established for the mapping of crimes. Approximately 36 crore legacy data along with the data of 7 lakh FIRs is available online. 22 thousand courts have been connected to e-Courts. In e-Prisons, the data of 2 crore 20 lakh prisoners from jails across the country is available on the central server. In e-Prosecution, data of approximately 2 crore prosecution cases is available. In the new prosecution system, information of all cases is now being made available in e-Prosecution. Data of 30 lakh 54 thousand cases is available on e-Forensics so that the police can use it. On the National Automated Fingerprint Identification System (NAFIS), 1 crore 21 lakh fingerprints are available, which is helping the police in investigation of cases. Data of 9 lakh 44 thousand Narco offenders is also available online. Data of 3 lakh 65 thousand criminals involved in human trafficking has been made online. He said that data of all terrorism cases registered under the Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA) is also being separately recorded in the NIA database.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that currently there are 7 CFSLs (Central Forensic Science Laboratories) in the country, while 8 new CFSLs are being established. He said that there will be no state or Union Territory left without either an NFSU or a CFSL. He said that to strengthen the states' FSLs, forensic vans, and regional laboratories, we have provided a grant of approximately Rs. 1,000 crore. Shri Shah said that guidelines have been issued for the standardization of forensic science departments. The IT platform for e-Forensics has also been launched, and 143 laboratories across the country, including CFSLs, have already been connected to it.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that by 2029, 35 thousand students will be studying forensics at NFSU, and within 3-4 years we will reach saturation level. He said that NFSU has 100 percent placement. The Home Minister said that so far, 14 campuses of NFSU have been established, and this university is currently running more than 100 training programs. He mentioned that in the past 4 years, more than 16 thousand officers have been trained, and the target has been set to nearly triple this number in the next 4 years.
Union Home Minister said that NFSU has so far registered 46 patents, out of which 30 were registered just in 2024. He said that 96 countries have signed 103 MoUs with NFSU. Additionally, 117 organizations from the central and state governments have also entered into agreements with NFSU. Shri Amit Shah said that in the long-term roadmap, work has been undertaken to create an integrated forensic structure, and we are promoting innovation. In the coming times, we will also do good work in forensic intelligence. Along with this, AI-based analysis of forensic results and the continuous updating of software will also be carried out.
The Home Minister said that after the implementation of the three new criminal laws, good initial results are being seen from the efforts to deliver quick outcomes.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଂସଦୀୟ ପରାମର୍ଶ କମିଟି ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
03 JAN 2026 6:59PM by PIB Bhubaneswar
• ୨୦୨୧ ମସିହାରେ ଦେଶରେ କୌଣସି ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ଫରେନସିକ୍ ପରୀକ୍ଷାଗାର ନଥିଲା; ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦୦ରେ ପହଞ୍ଚିଛି
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ସେସନ୍ସ କୋର୍ଟରୁ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟବଦ୍ଧ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ
• ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଅନୁସନ୍ଧାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି ଏବଂ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାର ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ଶ୍ରୀ ବିଜୟପୁରମରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଂସଦୀୟ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟିର ଏକ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବୈଠକର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଫରେନ୍ସିକ ବିଜ୍ଞାନ ପରୀକ୍ଷାଗାର (ସିଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍) ଏବଂ ଜାତୀୟ ଫରେନ୍ସିକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁ)। ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, ଶ୍ରୀ ବନ୍ଦୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର, ସଂସଦୀୟ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟିର ସଦସ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁର କୁଳପତି, (ବିପିଆର୍ ଆଣ୍ଡ ଡି)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୯ ମସିହାରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଂସଦୀୟ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟିର ୧୨ଟି ବୈଠକ କରିଛି, ଯାହାର ଭଲ ଫଳାଫଳ ମିଳିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଯେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଆମେ ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବୁ ଯେଉଁଥିରେ ଏଫ୍ଆଇଆର୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୨ ମସିହାରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାର ଏହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏଫ୍ଆଇଆର୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ନ୍ୟାୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରୁଛି ଏବଂ ଯେକୌଣସି ତ୍ରୁଟିର ସମାଧାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଫରେନସିକ୍ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ୨୦୨୦ ମସିହାରୁ ଫରେନସିକ୍ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ୨୦୨୦ରୁ ଫରେନସିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସେଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସକରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ଅନୁସନ୍ଧାନର ଗତି ଏବଂ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଜଣେ ନାବାଳକ ଝିଅର ମୃତ୍ୟୁ ମାମଲାରେ ଅଭିଯୁକ୍ତକୁ ମାତ୍ର ୬୨ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୃତ୍ୟୁଦଣ୍ଡ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ବିହାରର ସିୱାନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ତିନି ହତ୍ୟା ମାମଲାରେ ଦୁଇ ଜଣ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ମାତ୍ର ୫୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦଣ୍ଡାଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମାମଲାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ ଆମେ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ପାଉଛୁ, କିନ୍ତୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ପାଞ୍ଚଟି ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଫରେନସିକ୍ ତଦନ୍ତରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଦୁର୍ବଳତା, ହାଜତରେ ରହିବା ହେତୁ ଅଧିକ ପ୍ରମାଣ ମିଳିବାରେ ସମସ୍ୟା, ପୋଲିସ ଅଦାଲତରେ ଫରେନସିକ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିନଥିବାର ଉଦାହରଣ, କୁଶଳୀ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ଫରେନସିକ୍ ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡିକର ଅଭାବ ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଗୁଣବତ୍ତାର ଅଭାବ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ନୂତନ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ଫରେନ୍ସିକ୍ ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କର ରିପୋର୍ଟ ସିଧାସଳଖ ଅଦାଲତକୁ ପଠାଇବେ ଏବଂ ପୋଲିସକୁ ଏକ କପି ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ଫରେନସିକ୍ ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡ଼ିକର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଗୁଣବତ୍ତାର ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳତା ସେୟାର କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏକ ଜାତୀୟ ମାନକ ସ୍ଥିର କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଂସ୍କାର, ସୁରକ୍ଷିତ ଡାଟାବେସର ବିକାଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ସମନ୍ୱୟ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି। ଇ-ସମନ ଏବଂ ଇ-ସାକ୍ଷ୍ୟ ଭଳି ସଂସ୍କାରମାନ ଅଣାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଯଥା-ପୁଲିସ, ନ୍ୟାୟାଳୟ, କାରାଗାର, ଫରେନସିକ ଏବଂ ଅଭିଯୋଜନ ପକ୍ଷର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରି ତଥ୍ୟକୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଭାବେ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତଥ୍ୟର ପାରସ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିକାଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ଆଧାରରେ ନିରନ୍ତର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ଲାଗି ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ଅପରାଧିକ ମାମଲାରେ ଫରେନସିକ୍ ପରିଦର୍ଶନ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ଦଣ୍ଡ ସାତ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ଅଧିକ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଯେ ଆମେ କେବଳ ସର୍କୁଲାର ମାଧ୍ୟମରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ନ୍ୟାୟିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ହେପାଜତ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛୁ। ଜବତ ସାମଗ୍ରୀର ଭିଡିଓଗ୍ରାଫି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପୋଲିସ ବିରୋଧରେ କୌଣସି ମିଥ୍ୟା ଅଭିଯୋଗ ଅଣାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ପ୍ରମାଣକୁ ଏବେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି। ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ଫୋରେନସିକ ପ୍ରମାଣକୁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଆଇନଗତ ଆଧାର ପ୍ରଦାନ କରି, ଏହା ଗ୍ରହଣୀୟ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ସାଇବର ଅପରାଧ, ସଙ୍ଗଠିତ ଅପରାଧ, ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଠକେଇକୁ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଉ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ପରିଭାଷିତ କରିଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ନ୍ୟାୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଅଭିଯୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ବିଚାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଦେଶ ଛାଡ଼ି ପଳାଇ ଯିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଇବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଇ-ଏଫ୍ଆଇଆର୍ ଏବଂ ଜିରୋ ଏଫ୍ଆଇଆର୍ ଗରିବ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତିର ପ୍ରତୀକ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥାନାକୁ କ୍ରାଇମ ଆଣ୍ଡ କ୍ରିମିନାଲ ଟ୍ରାକିଂ ନେଟୱାର୍କ ଆଣ୍ଡ ସିଷ୍ଟମ (ସିସିଟିଏନ୍ଏସ୍) ରେ ଅନଲାଇନ୍‍ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଡାଯାଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଫ୍ଆଇଆର୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସର୍ଭରରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଅପରାଧର ମ୍ୟାପିଂ ପାଇଁ ଏକ ମୋଡସ୍ ଅପରେଣ୍ଡି ବ୍ୟୁରୋ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ୭ ଲକ୍ଷ ଏଫ୍ଆଇଆରର ତଥ୍ୟ ସହିତ ପାଖାପାଖି ୩୬ କୋଟି ପୁରୁଣା ତଥ୍ୟ ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ। ୨୨ ହଜାର ଅଦାଲତକୁ ଇ-କୋର୍ଟ ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି। ଇ-କାରାଗାରରେ, ସାରା ଦେଶର କାରାଗାରରୁ ୨ କୋଟି ୨୦ ଲକ୍ଷ କଏଦୀଙ୍କ ତଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସର୍ଭରରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଇ-ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନରେ ପ୍ରାୟ ୨ କୋଟି ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ ମାମଲାର ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ନୂତନ ଅଭିଯୋଜନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ, ସମସ୍ତ ମାମଲାର ସୂଚନା ବର୍ତ୍ତମାନ ଇ-ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି। ୩୦ ଲକ୍ଷ ୫୪ ହଜାର ମାମଲାର ତଥ୍ୟ ଇ-ଫରେନ୍ସିକ୍ସରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପୋଲିସ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବ। ନ୍ୟାସନାଲ ଅଟୋମେଟେଡ୍ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (ନାଫିସ୍) ରେ ୧ କୋଟି ୨୧ ଲକ୍ଷ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ଉପଲବ୍ଧ, ଯାହା ମାମଲାର ତଦନ୍ତରେ ପୋଲିସକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ୯ ଲକ୍ଷ ୪୪ ହଜାର ନାର୍କୋ ଅପରାଧୀଙ୍କ ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ। ମାନବ ଚାଲାଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ୩ ଲକ୍ଷ ୬୫ ହଜାର ଅପରାଧୀଙ୍କ ତଥ୍ୟ ଅନଲାଇନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ (ପ୍ରତିରୋଧ) ଅଧିନିୟମ (ୟୁଏପିଏ) ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦ ମାମଲାର ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏନ୍ଆଇଏ ଡାଟାବେସରେ ପୃଥକ ଭାବରେ ରେକର୍ଡ କରାଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ୭ଟି ସିଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍ (ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ଫରେନ୍ସିକ ସାଇନ୍ସ ଲାବୋରେଟୋରୀ) ରହିଛି, ଏବଂ ୮ଟି ନୂଆ ସିଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁ କିମ୍ବା ସିଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍ ବିନା କୌଣସି ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ରହିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସିଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍, ଫରେନସିକ୍ ଭ୍ୟାନ୍ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପାଖାପାଖି ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଫୋରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଭାଗର ମାନକୀକରଣ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଇ-ଫରେନ୍ସିକ୍ ପାଇଁ ଆଇଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସିଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍ ସମେତ ସାରା ଦେଶର ୧୪୩ଟି ପରୀକ୍ଷାଗାରକୁ ଏହା ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ୩୫ ହଜାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁରେ ଫରେନସିକ୍ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବେ ଏବଂ ୩ରୁ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିବୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ନିଯୁକ୍ତି ରହିଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁର ୧୪ଟି କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୬ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ପ୍ରାୟ ତିନିଗୁଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୬ଟି ପେଟେଣ୍ଟ ପଞ୍ଜିକୃତ କରିଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ୩୦ଟି କେବଳ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିଲା। ୯୬ଟି ଦେଶ ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁ ସହିତ ୧୦୩ଟି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ୧୧୭ଟି ସଙ୍ଗଠନ ମଧ୍ୟ ଏନ୍ଏଫ୍ଏସୟୁ ସହିତ ରାଜିନାମା କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରୋଡମ୍ୟାପରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଫରେନସିକ୍ ଗଠନ ସୃଷ୍ଟି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ଆମେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଭବିଷ୍ୟତରେ, ଆମେ ଫରେନସିକ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ। ଫରେନସିକ୍ ଫଳାଫଳର ଏଆଇ-ଆଧାରିତ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସଫ୍ଟୱେୟାରର ଅପଡେଟ୍ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତିନୋଟି ନୂତନ ଫୌଜଦାରୀ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ଫଳାଫଳକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।