Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of 72nd National Volleyball Tournament in Varanasi via VC
04 JAN 2026 3:00PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Hon’ble Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister Brajesh Pathak ji, Ministers of the UP Government—brother Ravindra Jaiswal ji, Dayashankar ji, Girish Yadav ji, Mayor of Banaras brother Ashok Tiwari ji, other public representatives, all office bearers of the Volleyball Association, players who have come from across the country, and my family members of Kashi—Namaskar.
As the Member of Parliament from Kashi, it gives me immense happiness to welcome and congratulate all the players. Today marks the inauguration of the National Volleyball Championship here in Kashi. Each one of you has reached this national tournament after tremendous hard work. In the coming days, your efforts will be tested on the grounds of Kashi. I have been informed that teams from 28 states of the country have gathered here. This itself presents a beautiful picture of Ek Bharat, Shreshtha Bharat (One India, Great India). I extend my best wishes to all the players participating in this championship.
Friends,
Here in Banaras, it is often said: “If you wish to truly know Banaras, you must come to Banaras.” You all have come here, and now you will also get to know Banaras. Our Banaras is a city of sports lovers. Wrestling, wrestling arenas, boxing, boat races, kabaddi—many such sports are very popular here. Banaras has produced several national-level players. The athletes of Banaras Hindu University, UP College, and Kashi Vidyapeeth have shone at state and national levels. And Kashi, for thousands of years, has welcomed all those who come here in pursuit of knowledge and art. That is why I am confident that during the National Volleyball Championship, the enthusiasm of Banaras will remain high. You will find spectators who will cheer you on, and you will also experience the hospitality traditions of Kashi.
Friends,
Volleyball is not just an ordinary sport. On both sides of the net, it is a game of balance, a game of cooperation, and it reflects determination. The essence of volleyball is that the ball must always be lifted upwards, no matter what. Volleyball connects us with team spirit. The mantra of every volleyball player is Team First. Each player may have different skills, but all play for the victory of their team. I see many parallels between India’s development story and the game of volleyball. Volleyball teaches us that no victory is ever achieved alone. Our success depends on our coordination, our trust, and the readiness of our team. Everyone has their own role, their own responsibility. And we succeed only when each person fulfills their responsibility sincerely and seriously.
Our nation too is progressing in the same way. From cleanliness to digital payments, from planting a tree in the name of one’s mother to the campaign for a developed India—we are advancing because every citizen, every community, every state is working together with a collective consciousness, with the spirit of India First, for the nation.
Friends,
Today, India’s growth and our economy are being widely praised across the world. But when a nation develops, progress is never confined to the economic front alone. That confidence also shines on the sports field. This is exactly what we have witnessed in recent years across every sport. Since 2014, India’s performance in different disciplines has steadily improved. We feel immense pride when we see Gen-Z athletes hoisting the tricolor on the field of play.
Friends,
There was a time when both the government and society were indifferent towards sports. Because of this, players often felt uncertain about their future, and very few youngsters chose sports as a career. But in the past decade, we have seen a transformation in the mindset of both government and society. The government has significantly increased the sports budget. Today, India’s sports model has become athlete-centric. From talent identification, scientific training, nutrition, to transparent selection—at every level, the interests of athletes are placed foremost.
Friends,
Today, the nation is riding the Reform Express. Every sector, every development destination is connected to this Reform Express, and sports is one of them. Major reforms have been introduced in the sports sector as well. Provisions like the National Sports Governance Act and the Khelo Bharat Policy 2025 will ensure that genuine talent gets opportunities, transparency increases in sports organizations, and the youth of the country can advance simultaneously in both sports and education.
Friends,
Through initiatives like TOPS (Target Olympic Podium Scheme), India’s sports ecosystem is being transformed. On one hand, we are building strong infrastructure and funding mechanisms, and on the other, we are working to provide world-class exposure to our youth. You must have noticed that in the past decade, India has hosted more than 20 major international events—such as the FIFA Under-17 World Cup, the Hockey World Cup, and major chess tournaments. The 2030 Commonwealth Games are also set to be held in India, and the nation is preparing with full strength to host the 2036 Olympics. The effort behind all this is to ensure that more and more players get more and more opportunities to play.
Friends,
We are also working to give school-level players exposure to Olympic sports. Thanks to the Khelo India initiative, hundreds of youngsters have had the chance to rise to the national stage. Just a few days ago, the Sansad Khel Mahotsav concluded, in which nearly one crore youth showcased their talent. As the Member of Parliament from Kashi, I proudly share that during this Mahotsav, almost 3 lakh youngsters from my Kashi displayed their strength and skills on the field.
Friends,
The changes in sports infrastructure are also benefiting Kashi. Modern sports facilities are being built here, stadiums for different sports are coming up, and new sports complexes are giving training opportunities to players from nearby districts. The Sigra Stadium, where you stand today, is now equipped with many modern facilities.
Friends,
I am delighted that Kashi is preparing itself for major events. Securing a place on the sporting map of India through this National Volleyball Championship is very significant for Kashi. Even before this, many events have been organized here, giving local people and the local economy great opportunities to perform. For example, Banaras has hosted important G-20 meetings, cultural festivals like Kashi Tamil Sangamam and Kashi Telugu Sangamam, conferences of the Indian diaspora, and Kashi has also been recognized as the cultural capital of the Shanghai Cooperation Organization. Today, this championship is being added as another jewel to these achievements. Through all these events, Kashi is emerging as a major destination for such grand platforms.
Friends,
Banaras is experiencing pleasant winter at this time. And in this season, you will find some of the finest delicacies. If time permits, do enjoy Malaiyo. Seek the blessings of Baba Vishwanath, take a boat ride on the Ganga—carry these experiences with you. And above all, play your best in this tournament. From the soil of Kashi, may every spike, every block, and every point raise India’s sporting aspirations to greater heights. With this expectation, I once again extend my heartfelt best wishes to all of you.
Thank you. Vande Mataram!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বারানসীদা ভি.সি.গী থোংদা 72শুবা নেস্নেল ভোলীবোল তোর্নামেন্ত হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
04 JAN 2026 3:00PM by PIB Imphal
হর হর মহাদেব!
উত্তর প্রদেশকী ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী য়োগী আদিত্যনাথজী, উপ-মুখ্য মন্ত্রী ব্রজেস পাথকজী, য়ু.পি. সরকারগী মন্ত্রীশিং ব্রোথর রবীন্দ্র জয়সৱালজী, দয়াশঙ্করজী, গিরিশ য়াদবজী, বনারসকী মেয়র ইনাও অশোক তিৱারীজী, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং, ভোলীবোল এসোসিয়েসনগী থৌ পুবা পুম্নমক, লৈবাক শিনবা থুংবদগী লাকখিবা শান্নরোইশিং অমসুং কাশীগী ঐহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং - খুরুমজরি।
কাশীদগী পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা, শান্নরোই পুম্নমকপু তরাম্না ওকপা অমসুং থাগৎপা ফংজবা অসিদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ঙসি কাশীদা নেস্নেল ভোলীবোল চেম্পিয়নশিপ হৌদোকখ্রে। অদোম খুদিংমক্না য়াম্না কন্না হোৎনরবা মতুংদা নেস্নেল তর্নামেন্ত অসিদা য়ৌরে। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা, অদোমগী হোৎনরিবশিং অসি কাশীগী লমদা চাংয়েং তৌরগনি। লৈবাক অসিগী রাজ্য 28দগী তীমশিং মফম অসিদা লাক্লে হায়না ঐহাক্না খঙহনখ্রে। মসিনা এক ভারত, শ্রেস্ত ভারতগী ফজরবা মশক অমা উৎলি। চেম্পিয়নশিপ অসিদা শরুক য়ারিবা শান্নরোই পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
বরানাসতা, মসি তোয়না হায়নৈ: "অদোম্না তশেংনা বরানাসপু খঙবা পাম্লবদি, অদোম্না বরানাসতা লাক্কদবনি।" ময়াম পুম্নমক মফমসিদা লাক্লে, অমসুং হৌজিক অদোম্না বানারসী খঙবা ফংলগনি। ঐখোয়গী বানারসী শান্ন-খোৎনববু পামজবশিংগী শহর অমনি। রেস্তলিং, রেস্তলিং এরেনাশিং, বোক্সিং, বোৎ রেস, কাবাদ্দি... অসিগুম্বা স্পোর্তস কয়া মফম অসিদা মীয়াম্না পাম্নৈ। বনারসতা নেস্নেল লেভেলগী শান্নরোয় কয়া অমা পুথোকখ্রে। বনারস হিন্দু য়ুনিভর্সিতী, য়ু.পি. কোলেজ অমসুং কাশী বিদ্যাপিথকী শান্নরোইশিংনা রাজ্য অমসুং নেস্নেলগী থাক্তা মায় পাকখ্রে। চহি লিশিং কয়াদগী কাশীনা লৌশিং অমসুং আর্তকীদমক মফম অসিদা লাক্লিবা মীওই খুদিংমকপু তরাম্না ওক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি নেস্নেল ভোলীবোল চেম্পিয়নশিপকী মনুংদা, বানারসীগী থৌনা অসি অৱাংবা থাক্তা লৈহৌরগনি। অদোম্না অদোমবু থৌগৎলিবা ভাবোকশিং উবা ফংলগনি, অমসুং অদোম্না কাশীগী মীয়োক মীচান ফবগী চৎনবীশিংসু থেংনগনি।
মরুপশিং,
ভোলীবোল অসি অচম্বা মশান্না নত্তে। নেৎকী নাকল অনিমক্তা, মসি বেলেন্সকী মশান্ননি, কোওপরেসনগী মশান্ননি, অমসুং মসিনা হোৎনবা কনবা উৎলি। ভোলিবোলগী মরুওইবা ৱাফমদি, ওইনীংবা ওইরবসু বোল অসি মতম পুম্নমক্তা তাহল্লোইদবনি। ভোল্লিবোলনা ঐখোয়বু তীম স্পিরিতকা শম্নহল্লি। ভোলিবোল শান্নরোয় খুদিংমক্কী মন্ত্রদি তীম ফার্স্তনি। শান্নরোই খুদিংমক্না তোঙানবা হৈশিংবা লৈরবসু, মখোয় পুম্নমক্না মখোয়গী তীমগী মায় পাক্নবগীদমক শান্নৈ। ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী ৱারী অমসুং ভোলীবোলগী শান্নবগী মরক্তা মান্নবা কয়া অমা ঐনা উরি। ভোল্লিবোলনা ঐখোয়দা তাকপদি মায় পাকপা অমত্তা ইথন্তনা খক্তা ফংদে। ঐখোয়গী মায় পাকপা অসি ঐখোয়গী কোওর্দিনেসন, ঐখোয়গী থাজবা অমসুং ঐখোয়গী তীমগী শেম-শাবা অদুদা মখা পোল্লি। মী খুদিংমক্কী মশাগী থৌদাং, মশাগী মথৌ লৈ। অমসুং মীওই খুদিংমক্না মখোয়গী থৌদাংবু অচেৎপা মওংদা অমসুং থাজবগা লোয়ননা পাংথোকপা মতমদা ঐখোয়না মায় পাকপা ঙমগনি।
ঐখোয়গী লৈবাক অসিসু চপ মান্নবা মওংদা খুমাং চাউশিল্লি। স্বচ্ছতগী হৌরগা দিজিতেল পেমেন্ত ফাওবা, এক পের মাগী নামগী মখাদা উ থাবদগী হৌরগা চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক কেম্পেন ফাওবা ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিল্লি মরমদি নাগরিক খুদিংমক, খুন্নাই খুদিংমক, রাজ্য খুদিংমক্না অপুনবা ফিরেপ অমগা লোয়ননা, ইন্দিয়া ফার্ষ্টকী স্পিরিৎ অমগা লোয়ননা লৈবাক অসিগীদমক থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতকী চাউখৎপা অমসুং ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন অসি মালেম পুম্বনা থাগৎলি। অদুবু লৈবাক অমনা চাউখৎলকপা মতমদা, খোংজেল অসি শেন্মিৎলোনগী মায়কৈ খক্তদা হেন্দোক্তে। হায়রিবা থাজবা অসি শান্ন-খোৎনবগী লমদসু উবা ফংই। মসিদি ঐখোয়না হৌখিবা চহিশিংদা স্পোর্ত খুদিংমক্তা উবা ফংলি। 2014দগী হৌরগা তোঙান তোঙানবা দিসিপ্লিনশিংদা ভারতকী পর্ফোমেন্স লেপ্তনা ফগৎলক্লি। জেনরেসন-জেদকী শান্নরোইশিংনা শান্নবুংদা তিরঙ্গা পাইদুনা শান্নবা উবদা ঐখোয়না চাউথোকচবা ফাওই।
মরুপশিং,
সরকার অমসুং খুন্নাই অনিমক্না শান্ন-খোৎনবগী মায়কৈদা পুক্নিং চিংশিনখিদবা মতম অমা লৈরম্মি। মসিনা মরম ওইদুনা, শান্নরোয়শিংনা মখোয়গী তুংলমচৎকী মতাংদা অকিবা কয়া লৈখি, অমসুং নহা খরা খক্তনা শান্ন-খোৎনববু মখোয়গী কেরিয়র ওইনা খনখি। অদুবু হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ঐখোয়না সরকার অমসুং খুন্নাই অনিমক্কী ৱাখল্লোনদা অহোংবা অমা উবা ফংলে। সরকারনা স্পোর্তসকী বজেৎ য়াম্না হেনগৎহনখ্রে। ঙসিদি, ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী মোদেল অসি এথেলিৎ-সেন্ত্রিক ওইরে। তেলেন্ত মশক খঙদোকপা, সাইন্তিফিক ত্রেনিং, ন্যুত্রিসন, ত্রান্সপরেন্ত সেলেক্সন ফাওবা, থাক খুদিংমক্তা, শান্নরোইশিংগী অপাম্বশিংবু খ্বাইদগী মরুওইনা থম্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিনা রিফোর্ম এক্সপ্রেসতা চংশিল্লি। সেক্তর খুদিংমক, দিবেলপমেন্তকী পান্দম খুদিংমক রিফোর্ম এক্সপ্রেস অসিগা শম্নরি, অমসুং স্পোর্তস অসি মসিগী মনুংদা অমনি। স্পোর্তস সেক্তরদসু অচৌবা রিফোর্মশিং পুরকখ্রে। নেস্নেল স্পোর্তস গবর্নান্স এক্ত অমসুং খেলো ভারত পোলিসী 2025গুম্বা প্রোভিজনশিং অসিনা অশেংবা তেলেন্তশিংদা খুদোংচাবা ফংহনগনি, স্পোর্তস ওর্গনাইজেসনশিংদা ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহল্লগনি অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা স্পোর্তস অমসুং এজুকেসন অনিমক্তা মতম অমত্তদা খুমাং চাউশিলহল্লগনি।
মরুপশিং,
TOPS (তের্গেৎ ওলিম্পিক পোদিয়ম স্কিম) গুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা, ভারতকী স্পোর্তস ইকোসিস্তেম অসি ত্রান্সফোর্ম তৌরি। নাকল অমরোমদা, ঐখোয়না মপাঙ্গল কনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ফন্দিং মেকানিজমশিং শেমগৎলি, অমসুং অতোপ্পা নাকল অমরোমদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী নহারোলশিংদা মালেমগী থাক্কী এক্সপোজর ফংহন্নবা হোৎনরি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারতনা ফিফা অন্দর-17 ৱার্ল্দ কপ, হোকী ৱার্ল্দ কপ অমসুং মেজর চেজ তোর্নামেন্তশিংগুম্বা মরুওইবা ইন্তর্নেস্নেল ইভেন্ত 20 হেন্না পাংথোকখ্রে হায়বসি অদোম্না উবা ফংলবা ওইগনি। 2030গী কম্মনৱেল্থ গেম্সসু ভারত্তা পাংথোক্কদৌরি অমসুং লৈবাক অসিনা 2036কী ওলিম্পিক্স পাংথোক্নবা মপুং ফানা শেম-শাদুনা লৈরি। মসিগী পুম্নমক্কী মখাদা লৈরিবা হোৎনরিবশিং অসি শান্নরোই কয়া অমা শান্নবগী খুদোংচাবা কয়া অমা ফংহন্নবা হোৎনবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না স্কুলগী থাক্কী শান্নরোইশিংদা ওলিম্পিক স্পোর্তশিং খঙহন্নবা হোৎনরি। খেলো ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিবকী মতেংনা নহা কয়া অমা নেস্নেল স্তেজতা পুখৎলকপগী খুদোংচাবা ফংলে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, সন্সদ খেল মহোৎসব লোইশিনখি। মসিদা নহা করোর অমা মশাগী হৈশিংবা উৎখি। কাশীদগী পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা, ঐহাক্না চাউথোকচবা ফাওই মদুদি মহোৎসব অসিগী মনুংদা, ঐহাক্কী কাশীদগী নহা লাখ 3 রোম্না মখোয়গী শক্তি অমসুং হৈশিংবশিং লমদম অসিদা উৎখি।
মরুপশিং,
স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অহোংবা পুরকপা অসিনা কাশীদসু কান্নবা ফংহল্লে। মফম অসিদা মোদর্ন স্পোর্তস ফেসিলিতীশিং শেমগৎলি, তোঙান তোঙানবা স্পোর্তশিংগী স্তেদিয়মশিং শেমগৎলি, অমসুং অনৌবা স্পোর্তস কমপ্লেক্সশিংনা মনাক নকপদা লৈবা জিলাশিংগী শান্নরোইশিংদা ত্রেনিংগী খুদোংচাবা পীরি। ঙসি নখোয়না লেপ্লিবা সিগ্রা স্তেদিয়ম অসি হৌজিক অনৌবা ফেসিলিতী কয়াগা লোয়ননা খুদোংচাবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
কাশীনা মরুওইবা থৌরমশিং পাংথোক্নবা শেম-শারিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। নেস্নেল ভোলীবোল চেম্পিয়নশিপকী খুত্থাংদা ভারতকী স্পোর্তস মেপতা মফম অমা ফংলকপা অসি কাশীগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। মসিগী মমাংদসু, মফম অসিদা থৌরম কয়া অমা পাংথোকখ্রে, মসিনা মফম অদুগী মীয়াম অমসুং মফম অদুগী ইকোনোমীদা থবক তৌবগী অচৌবা খুদোংচাবা পীরি। খুদম ওইনা, বনারসতা G-20গী মরু ওইবা মীফমশিং, কাশী তামিল সঙ্গমম অমসুং কাশী তেলুগু সঙ্গমমগুম্বা কলচরেল ফেস্তিবেলশিং, ইন্দিয়ন দাইস্পোরাগী কনফরেন্সশিং পাংথোকখি। কাশী অসি সাংহাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসনগী কলচরেল কেপিতেল ওইনাসু শকখঙখি। ঙসিদি, চেম্পিয়নশিপ অসিনা মসিগী এচিবমেন্তশিংদা অতোপ্পা মনী অমা ওইনা হাপচিল্লে। অসিগুম্বা থৌরম পুম্নমক্কী খুত্থাংদা কাশী অসি অসিগুম্বা অচৌবা প্লেৎফোর্মশিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
বনারসতা হৌজিক নুংঙাইবা মতম অমা লাক্লে। অমসুং মাগী সিজন অসিদা, নহাক্না খ্বাইদগী হাওবা চিঞ্জাক খরা ফংলগনি। করিগুম্বা মতমনা য়াহল্লবদি, মালাইয়ো চাবীয়ু। বাবা বিশ্বনাথকী য়াইফ-মঙ্গোল লৌবীয়ু, গঙ্গাদা হী তোংবীয়ু, মসিগী এক্সপরিয়েন্সশিং অসি পুদুনা চৎপিখো। অমসুং পুম্নমক্কী মথক্তা, তোর্নামেন্ত অসিদা অদোমগী খ্বাইদগী ফবা শান্নরোই ওইবীয়ু। কাশীগী লৈহাওদগী, স্পাইক খুদিংমক, ব্লোক খুদিংমক, অমসুং পোইন্ত খুদিংমক্না ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী অপাম্বশিংবু হেন্না ৱাংখৎহনবিয়ু। অসিগুম্লবা আশা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি! ভন্দে মাতরম!