Ministry of Electronics & IT
Guwahati to Host Human Capital Working Group Meeting Ahead of India AI Impact Summit 2026
04 JAN 2026 6:24PM by PIB Delhi
IndiaAI, Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Government of India, in collaboration with the Government of Assam, and IIT Guwahati, will convene the Human Capital Working Group Meeting on January 5-6, 2026, in IIT Guwahati campus. The Working Group is chaired by Prof. T. G. Sitharam, Chair of the Human Capital Working Group and former Chairman, AICTE, Government of India. The two-day meeting will bring together senior policymakers, academic leaders, industry experts, and practitioners to deliberate on the future of education, skilling, and workforce readiness in the age of Artificial Intelligence.
The event will see participation from Shri Syedain Abbasi, IAS, Special Chief Secretary, Government of Assam, Shri K. S. Gopinath Narayan, IAAS, Principal Secretary (IT), Government of Assam, Shri. Ashwani Kumar, IAS, Director IT Dept, Government of Assam
Prof. Jalihal, Director IIT Guwahati , Prof. Gautam Barua, Former Director IIT Guwahati , Smt. Shikha Dahiya, Joint Director, IndiaAI, MeitY, and other government officials, academicians and dignitaries. The inaugural session will also feature a Summit Address by Prof. T. G. Sitharam, outlining the Human Capital vision under the India AI Impact Summit framework.
Anchored in the objective of treating AI as a public utility, the Working Group Meeting will focus on designing inclusive, scalable, and responsible approaches to AI-led workforce transition. Deliberations will place particular emphasis on education reform, gender-responsive AI strategies, and domain-specific augmentation of human capabilities, ensuring that AI adoption strengthens human potential rather than displacing it.
The agenda includes expert panel discussions on Gender-Responsive Strategies for the AI Transition, Redefining Education for the Cognitive Age, The Architecture of the National Language Translation Mission, Building an Inclusive and Empowered India, and The Reverse Engineering Approach to AI Education. Together, these sessions will examine how India can reimagine learning systems, language access, and skills pathways to prepare citizens for an AI-enabled economy.
The Guwahati convening will serve as a key regional and thematic precursor to the India AI Impact Summit 2026, scheduled to be held from February 15 – 20, 2026, in New Delhi, where national and global stakeholders will converge to shape the future of inclusive, responsible, and impact-driven AI.
Outcomes from the Human Capital Working Group Meeting are expected to directly inform the Summit’s deliberations, reinforcing India’s commitment to building a workforce that is resilient, future-ready, and empowered to thrive alongside AI.

ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ইণ্ডিয়া এআই ইম্পেক্ট ছামিট, ২০২৬-ৰ পূৰ্বে গুৱাহাটীত হিউমেন কেপিটেল ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ বৈঠকৰ আয়োজন
04 JAN 2026 6:24PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ (MeitY) ইণ্ডিয়াএআই-এ অসম চৰকাৰ আৰু আইআইটি-গুৱাহাটীৰ সহযোগত অহা ৫-৬ জানুৱাৰীত আইআইটি-গুৱাহাটী চৌহদত হিউমেন কেপিটেল ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ বৈঠকৰ আয়োজন কৰিছে। এই ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষতা কৰিছে হিউমেন কেপিটেল ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষ তথা ভাৰত চৰকাৰৰ এআইচিটিই-ৰ প্ৰাক্তন অধ্যক্ষ অধ্যাপক টি. জি. সীতাৰামে। দুদিনীয়া এই বৈঠকত জ্যেষ্ঠ নীতি নিৰ্ধাৰক, শৈক্ষিক নেতৃবৃন্দ, উদ্যোগ বিশেষজ্ঞ আৰু প্ৰেকটিচনাৰসকল একত্ৰিত হৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ যুগত শিক্ষা, দক্ষতা আৰু কৰ্মশক্তিৰ প্ৰস্তুতিৰ ভৱিষ্যৎ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰিব।
এই কাৰ্য্যসূচীত অসম চৰকাৰৰ বিশেষ মুখ্য সচিব শ্ৰী চ্যেদৈন আব্বাচী (আইএএছ), অসম চৰকাৰৰ প্ৰধান সচিব (আইটি) শ্ৰী কে. এছ. গোপীনাথ নাৰায়ণ (আইএএছ), অসম চৰকাৰৰ আইটি বিভাগৰ সঞ্চালক শ্ৰী অশ্বিনী কুমাৰ (আইএএছ), আইআইটি-গুৱাহাটীৰ সঞ্চালক অধ্যাপক জলিহাল, আইআইটি-গুৱাহাটীৰ প্ৰাক্তন সঞ্চালক অধ্যাপক গৌতম বৰুৱা, মন্ত্ৰালয়ৰ ইণ্ডিয়াএআই-ৰ যুটীয়া সঞ্চালক শ্ৰীমতী শিখা দহিয়া আৰু আন-আন চৰকাৰী বিষয়া, শিক্ষাবিদ তথা গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব। উদ্বোধনী অধিবেশনত অধ্যাপক টি. জি. সীতাৰামে উক্ত সন্মিলনৰ ভাষণ প্ৰদানেৰে ইণ্ডিয়া এআই ইম্পেক্ট ছামিটৰ কাঠামোৰ অধীনত হিউমেন কেপিটেলৰ দৃষ্টিভংগীৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিব।
এআই-ক ৰাজহুৱা উপযোগিতা হিচাপে গণ্য কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে এই ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ বৈঠকত এআই-চালিত কৰ্মশক্তিৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্ত, স্কেলেবল আৰু দায়িত্বশীল পদ্ধতিৰ ডিজাইনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। এআই-ৰ অভিযোজনাই মানৱ সম্ভাৱনাক স্থানচ্যুত কৰাৰ পৰিৱৰ্তে সুদৃঢ় কৰাটো নিশ্চিতকৰণৰ অৰ্থে আলোচনাত শিক্ষা সংস্কাৰ, লিংগ-প্ৰতিক্ৰিয়াশীল এআই কৌশল আৰু মানৱ সামৰ্থ্যৰ ডমেইন-নিৰ্দিষ্ট সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব।
ইয়াৰ কাৰ্য্যসূচীয়ে এআই পৰিৱৰ্তনৰ বাবে লিংগ-প্ৰতিক্ৰিয়াশীল কৌশল, জ্ঞানভিত্তিক যুগৰ বাবে শিক্ষাৰ পুনৰ সংজ্ঞা নিৰূপণ, ৰাষ্ট্ৰীয় ভাষা অনুবাদ অভিযানৰ কাঠামো, এখনি অন্তৰ্ভুক্ত আৰু শক্তিশালী ভাৰত গঢ়ি তোলা তথা এআই শিক্ষাৰ ৰিভাৰ্ছ অভিযান্ত্ৰিক পদ্ধতি সন্দৰ্ভত বিশেষজ্ঞৰ পেনেল আলোচনাকো সামৰি লৈছে। এই অধিবেশনসমূহে একেলগে ভাৰতে কেনেকৈ এটি এআই-সক্ষম অৰ্থনীতিৰ বাবে নাগৰিকসকলক সাজু কৰিবলৈ শিক্ষণ ব্যৱস্থা, ভাষাৰ উপলব্ধতা আৰু দক্ষতাৰ পথসমূহ পুনৰ কল্পনা কৰিব পাৰে, সেয়া পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰিব।
এইদৰে গুৱাহাটী বৈঠক ২০২৬-ৰ ১৫ – ২০ ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিতব্য ইণ্ডিয়া এআই ইম্পেক্ট ছামিট, ২০২৬-ৰ এক মূল আঞ্চলিক আৰু বিষয়ভিত্তিক প্ৰাক-কাৰ্য্যসূচী হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। ইয়াত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰসকল একত্ৰিত হৈ সৰ্বাংগীন, দায়িত্বশীল আৰু প্ৰভাৱ-চালিত এআই-ৰ ভৱিষ্যতৰ ৰূপৰেখা অংকন কৰিব।
হিউমেন কেপিটেল ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ বৈঠকৰ ফলাফলসমূহৰ সন্মিলনৰ আলোচনাত পোনপটীয়াভাৱে অৱতাৰণা কৰা হ’ব। যিয়ে স্থিতিস্থাপক, ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু আৰু এআইৰ সমান্তৰালভাৱে লাভৱান হ’বলৈ সক্ষম ভাৰতৰ এটি কৰ্মশক্তি গঢ়ি তোলাৰ অংগীকাৰক সুদৃঢ় কৰিব।