Prime Minister's Office
PM chairs Roundtable with Indian AI Start-Ups
12 Indian AI Start-ups, who have qualified under Foundation Model Pillar in the India AI Impact Summit 2026, present their ideas and work
These Start-ups are working in a diverse set of areas like healthcare, multilingual LLMs, material research, data analytics, engineering simulations among others
Start-ups highlight the rapid growth and vast future potential of the AI sector and observe that the centre of gravity of AI innovation and deployment is beginning to shift towards India
Start-ups commended India’s strong commitment to advancing the artificial intelligence ecosystem
PM emphasises that startups and AI entrepreneurs are the co-architects of India’s future
PM suggests that Indian AI models should promote local and indigenous content and regional languages
PM emphasises the need to ensure that Indian AI models are ethical, unbiased, transparent, and based on data privacy principles
PM assures full government support for the success of their AI models
08 JAN 2026 2:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired Roundtable with Indian AI Start-Ups at his residence at 7, Lok Kalyan Marg earlier today.
Ahead of the India AI Impact Summit 2026 to be held in India next month, 12 Indian AI start-ups who have qualified under Foundation Model Pillar in the Summit attended the roundtable and presented their ideas and work.
These Start-ups are working in a diverse set of areas including Indian language foundation models, multilingual LLMs, speech-to-text, text-to-audio and text-to-video; 3D content using generative AI for e-commerce, marketing, and personalized content creation; engineering simulations, material research and advanced analytics for data-driven decision-making across industries; healthcare diagnostics and medical research, among others.
The AI Start-Ups commended India’s strong commitment to advancing the artificial intelligence ecosystem in the country. They highlighted the rapid growth and vast future potential of the AI sector, observing that the centre of gravity of artificial intelligence innovation and deployment is beginning to shift towards India. The leaders said that India now offers a robust and enabling environment for AI development, firmly placing the country on the global AI map.
During the meeting, Prime Minister highlighted the importance of artificial intelligence in bringing about transformation in society. He noted that India will host the India AI Impact Summit next month, through which the country will play a major role in the technology sector. He highlighted that India is making efforts to bring about a transformation with & leveraging AI.
Prime Minister emphasised that startups and AI entrepreneurs are the co-architects of India’s future and said that the country has immense capacity for both innovation and large-scale implementation. He added that India should present a unique AI model to the world that reflects the spirit of “Made in India, Made for the World.”
Prime Minister said that the world’s trust in India is the country’s biggest strength. He emphasised the need to ensure that Indian AI models are ethical, unbiased, transparent, and based on data privacy principles. He said startups should also work towards global leadership from India, and noted that India can promote affordable AI, inclusive AI, and frugal innovation globally. He also suggested that Indian AI models should be distinct and should promote local and indigenous content and regional languages.
The meeting was attended by CEOs, Heads and representatives of Indian AI start-ups including Avataar, BharatGen, Fractal, Gan, Genloop, Gnani, Intellihealth, Sarvam, Shodh AI, Soket AI, Tech Mahindra and Zenteiq. Union Minister for Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw and Minister of State, Shri Jitin Prasada were also present during the meeting.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভারতকী এ.আই. স্তার্ত-অপশিংগা লোয়ননা পাংথোকপা রাউন্দতেবলদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সম্মিৎ ২০২৬কী এ.আই. ফোর ওল: গ্লোবেল ইম্পেক্ত চেলেঞ্জকীদমক ক্বালিফাই ওইরবা ভারতকী এ.আই. স্তার্ত-অপ ১২না মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমসুং থবকশিং উৎখ্রে
স্তার্তঅপশিং অসিনা হেল্থকেয়র, মল্তিলিঙ্গ্যুএল এল.এল.এম.শিং, মেতরিএল রিসর্চ, দেতা এনালাইসিস, ইঞ্জিনীয়রিং সিমুলেসনগুম্বা তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা থবক তৌরি
স্তার্তঅপশিং অসিনা এ.আই. সেক্তর খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অমসুং লম অসিগী তুংগী অচৌবা ওইথোকপা য়াবা অদু থমখি অমসুং এ.আই. ইন্নোভেসনগী সেন্তর ওফ গ্রেভিতী অমসুং দিপ্লোইমেন্ত অসি ভারতকী মাইকৈদা ওনশিল্লকপা হৌবা উবা ফংই হায়খি
স্তার্তঅপশিং অসিনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স ইকোসিস্তেম খুমাং চাউশিনহন্নবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু থাগৎখি
পি.এম.না হায়খি স্তার্তঅপশিং অমসুং এ.আই. ওন্তপ্রিন্যুওরশিংনা ভারতকী তুংলমচৎকী কো-আর্কিতেকশিংনি
পি.এম.না ভারতকী এ.আই. মোদেলশিংনা লোকেল অমসুং লমদম অসিগী কন্তেন্ত অমসুং রিজনেল লোলশিং থৌগৎনবা অপাম্বা ফোংদোকখি
পি.এম.না ভারতকী এ.আই. মোদেলশিং অসি ইথিকেল ওইবা, খেন্নবা থমদবা, মনুং-মপান ফাউনা উবা ফংবা অমসুং দেতা প্রাইভেসী প্রিন্সিপলশিংদা য়ুম্ফম ওইহনবা মথৌ তাই হায়খি
পি.এম.না মখোয়গী এ.আই. মোদেলশিং মাইপাক্নবগীদমক সরকারনা মপুং ফানা তেংবাং পীগনি হায়না থাজবা পীখি
08 JAN 2026 2:48PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অঙনবা মতমদা লোক কল্যান মার্গ, ৭দা লৈবা মহাক্কী য়ুমদা ভারতকী এ.আই. স্তার্ত-অপশিংগা লোয়ননা রাউন্দ তেবল পাংথোকখ্রে।
মথং থাদা ভারত্তা পাংথোক্কদৌরিবা ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সম্মিৎ ২০২৬কী মমাংদা, সম্মিৎ অসিদা এ.আই. ফোর ওল: গ্লোবেল ইম্পেক্ত চেলেঞ্জগীদমক ক্বালিফাই তৌরবা ভারতকী এ.আই. স্তার্ত-অপ ১২না রাউন্দ তেবল অদুদা শরুক য়াখি অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমসুং থবকশিং অদু উৎখি।
হায়রিবা স্তার্ত-অপশিং অসি ইন্দিয়ন লেঙ্গুয়েজ ফাউন্দেসন মোদেলশিং, মল্তিলিঙ্গুএল এল.এল.এম.শিং, স্পিচ-তু-তেক্স, তেক্স-তু-ওদিও অমসুং তেক্স-তু-ভিদিও; ই-কমর্স, মার্কেতিং অমসুং পর্সনেলাইজ তৌরবা কন্তেন্ত শেম্বগীদমক জেনরেতিব এ.আই শীজিন্নদুনা থ্রি.দি. কন্তেন্ত; ইন্দস্ত্রীশিংগী মরক্তা দেতা-দ্রিভন দিসিজন-মেকিংগীদমক ইঞ্জিনীয়রিং সিমুলেসনশিং, মেতরিএল রিসর্চ অমসুং এদভান্স এনালাইতিক্স; হেল্থকেয়র দাইগ্নোস্তিক্স অমসুং মেদিকেল রিসর্চ য়াওনা তোঙান তোঙানবা লমশিংদা থবক তৌরি।
এ.আই. স্তার্ত-অপশিংনা লৈবাক অসিদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী ইকোসিস্তেম চাউখৎহন্নবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স সেক্তরগী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলকপা অমসুং অচৌবা তুংলমচৎকী ওইথোকপা য়াবশিং অদু ফোংদোকখি। আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী ইন্নোভেসন অমসুং দিপ্লোইমেন্তকী গ্রাভিতেসন সেন্তর অসি ভারতকী মায়কৈদা হোংবা হৌরে হায়না মখোয়না উবা ফংখি। লুচিংবশিংনা হায়খি মদুদি ভারতনা হৌজিক্তি এ.আই. দিবেলপমেন্তকীদমক্তা মপাঙ্গল কনবা অমসুং ওইথোকপা য়াবা অকোয়রোন অমা পীরি। মসিনা লৈবাক অসিবু মালেমগী এ.আই. মেপতা অচেৎপা মফম অমা কলহল্লি।
মীফম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা খুন্নাইদা অহোংবা পুরকপদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মথং থাদা ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সম্মিৎ পাংথোক্কনি। মসিগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিনা তেক্নোলোজী সেক্তরদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা এ.আই.গা লোয়ননা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনরি।
স্তার্ত-অপশিং অমসুং এ.আই. ওন্তপ্রিন্যুওরশিং অসি ভারতকী তুংলমচৎকী কো-আর্কিতেক্তশিংনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। লৈবাক অসিদা ইন্নোভেসন অমসুং অচৌবা থাক্তা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী অপুনবা কেপাসিতি লৈ হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ভারতনা মালেমদা 'মেদ ইন ইন্দিয়া, মেদ ফোর ৱার্ল্দ'গী ৱাখল্লোন অদু উৎলিবা অখন্নবা এ.আই. মোদেল অমা মালেমদা পুথোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী মফমদা মালেমনা থাজবা থম্বা অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা শক্তিনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী এ.আই. মোদেলশিং অসি ইথিকল, খেন্নবা থমদবা, মনুং মপান ফাউনা উবা ঙম্বা অমসুং দেতা প্রাইভেসী প্রিন্সিপলশিংদা য়ুম্ফম ওইগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্তার্ত-অপশিংনা ভারতনা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনবা হোৎনগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মালেমগী ওইনা মমল হোংবা এ.আই., ইনক্লুসিব এ.আই. অমসুং ফ্রুগল ইন্নোভেসন প্রমোৎ তৌবা ঙম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী এ.আই. মোদেলশিং অসি তোপ-তোপ্পা ওইগদবনি অমসুং লোকেল অমসুং লমদমসিগী কন্তেন্ত অমসুং লমদমসিগী লোলশিংবু প্রমোৎ তৌগদবনি।
মীফম অদুদা অভাতার, ভারতজেন, ফ্রেক্তল, গন, জেনলুপ, জ্ঞানি, ইন্তেলিহেল্থ, সর্ভম, শোধ এ.আই., সোকেত এ.আই., তেক মহিন্দ্রা অমসুং জেন্তিক য়াওনা ভারতকী এ.আই. স্তার্ত-অপশিংগী সি.ই.ও.শিং, মকোক থোংবশিং অমসুং মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি। মীফম অদুদা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনী বৈষ্ণব অমসুং রাজ্যগী মন্ত্রী, শ্রী জিতিন প্রসাদাসু শরুক য়াখি।