Prime Minister's Office
PM chairs Roundtable with Indian AI Start-Ups
12 Indian AI Start-ups, who have qualified under Foundation Model Pillar in the India AI Impact Summit 2026, present their ideas and work
These Start-ups are working in a diverse set of areas like healthcare, multilingual LLMs, material research, data analytics, engineering simulations among others
Start-ups highlight the rapid growth and vast future potential of the AI sector and observe that the centre of gravity of AI innovation and deployment is beginning to shift towards India
Start-ups commended India’s strong commitment to advancing the artificial intelligence ecosystem
PM emphasises that startups and AI entrepreneurs are the co-architects of India’s future
PM suggests that Indian AI models should promote local and indigenous content and regional languages
PM emphasises the need to ensure that Indian AI models are ethical, unbiased, transparent, and based on data privacy principles
PM assures full government support for the success of their AI models
08 JAN 2026 2:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired Roundtable with Indian AI Start-Ups at his residence at 7, Lok Kalyan Marg earlier today.
Ahead of the India AI Impact Summit 2026 to be held in India next month, 12 Indian AI start-ups who have qualified under Foundation Model Pillar in the Summit attended the roundtable and presented their ideas and work.
These Start-ups are working in a diverse set of areas including Indian language foundation models, multilingual LLMs, speech-to-text, text-to-audio and text-to-video; 3D content using generative AI for e-commerce, marketing, and personalized content creation; engineering simulations, material research and advanced analytics for data-driven decision-making across industries; healthcare diagnostics and medical research, among others.
The AI Start-Ups commended India’s strong commitment to advancing the artificial intelligence ecosystem in the country. They highlighted the rapid growth and vast future potential of the AI sector, observing that the centre of gravity of artificial intelligence innovation and deployment is beginning to shift towards India. The leaders said that India now offers a robust and enabling environment for AI development, firmly placing the country on the global AI map.
During the meeting, Prime Minister highlighted the importance of artificial intelligence in bringing about transformation in society. He noted that India will host the India AI Impact Summit next month, through which the country will play a major role in the technology sector. He highlighted that India is making efforts to bring about a transformation with & leveraging AI.
Prime Minister emphasised that startups and AI entrepreneurs are the co-architects of India’s future and said that the country has immense capacity for both innovation and large-scale implementation. He added that India should present a unique AI model to the world that reflects the spirit of “Made in India, Made for the World.”
Prime Minister said that the world’s trust in India is the country’s biggest strength. He emphasised the need to ensure that Indian AI models are ethical, unbiased, transparent, and based on data privacy principles. He said startups should also work towards global leadership from India, and noted that India can promote affordable AI, inclusive AI, and frugal innovation globally. He also suggested that Indian AI models should be distinct and should promote local and indigenous content and regional languages.
The meeting was attended by CEOs, Heads and representatives of Indian AI start-ups including Avataar, BharatGen, Fractal, Gan, Genloop, Gnani, Intellihealth, Sarvam, Shodh AI, Soket AI, Tech Mahindra and Zenteiq. Union Minister for Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw and Minister of State, Shri Jitin Prasada were also present during the meeting.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতীয় এআই ষ্টাৰ্ট-আপৰ সৈতে ঘূৰণীয়া মেজমেলত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সভাপতিত্ব
১২টা ভাৰতীয় এ আই ষ্টাৰ্ট-আপে তেওঁলোকৰ ধাৰণা আৰু কাৰ্যাৱলী উপস্থাপন কৰি এ আই ফৰ অলঃ গ্ল’বেল ইম্পেক্ট চেলেঞ্জ ইন দ্য ইণ্ডিয়া এ আই ইম্পেক্ট ছামিট ২০২৬-ৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰিছে
এই ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে স্বাস্থ্যসেৱা, বহুভাষিক এল এল এম, সামগ্ৰী গৱেষণা, তথ্য বিশ্লেষণ, অভিযান্ত্ৰিক অনুকৰণ আদিৰ দৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে
ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা খণ্ডৰ দ্ৰুত বিকাশ আৰু বিশাল ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু লক্ষ্য কৰে যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা উদ্ভাৱন তথা প্ৰয়োগৰ গুৰুত্ব ভাৰতৰ দিশে স্থানান্তৰিত হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে
ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা পৰিৱেশ তন্ত্ৰক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃঢ় দায়বদ্ধতাক প্ৰশংসা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ষ্টাৰ্টআপ আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা উদ্যোগীসকল হৈছে ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ সহ-স্থপতি
ভাৰতীয় কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা মডেলসমূহে স্থানীয় আৰু থলুৱা বিষয়বস্তু আৰু আঞ্চলিক ভাষাসমূহৰ প্ৰচাৰ কৰা উচিত বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰামৰ্শ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা মডেলবোৰ নৈতিক, নিৰপেক্ষ, স্বচ্ছ আৰু তথ্য গোপনীয়তা নীতিৰ ওপৰত আধাৰিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা মডেলসমূহৰ সফলতাৰ বাবে চৰকাৰৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থনৰ আশ্বাস দিয়ে
08 JAN 2026 2:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পুৱা ৭, লোক কল্যাণ মাৰ্গৰ তেওঁৰ বাসভৱনত ভাৰতীয় কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ষ্টাৰ্ট-আপৰ সৈতে ঘূৰণীয়া মেজমেলত সভাপতিত্ব কৰে।
অহা মাহত ভাৰতত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ইণ্ডিয়া এআই ইম্পেক্ট ছামিট ২০২৬-ৰ পূৰ্বে, সন্মিলনত এআই ফৰ অলঃ গ্ল’বেল ইম্পেক্ট চেলেঞ্জৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰা ১২টা ভাৰতীয় কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ষ্টাৰ্ট-আপে এই বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু তেওঁলোকৰ ধাৰণা আৰু কাৰ্যাৱলী উপস্থাপন কৰে।
এই ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে, যাৰ ভিতৰত আছে ভাৰতীয় ভাষা ফাউণ্ডেশ্যন মডেল, বহুভাষিক এল এল এম, স্পিচ-টু-টেক্সট, টেক্সট-টু-অডিঅ’ আৰু টেক্সট-টু-ভিডিঅ’, ই-কমাৰ্চ, বিপণন আৰু ব্যক্তিগত সমল সৃষ্টিৰ বাবে জেনেৰেটিভ এ আই ব্যৱহাৰ কৰা থ্ৰিডি সমল; বিভিন্ন উদ্যোগত তথ্য-চালিত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ বাবে অভিযান্ত্ৰিক অনুকৰণ, সামগ্ৰিক গৱেষণা আৰু উন্নত বিশ্লেষণ, স্বাস্থ্যসেৱা নিদান আৰু চিকিৎসা গৱেষণা আদি।
এই ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে দেশত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা পৰিৱেশ তন্ত্ৰক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃঢ় দায়বদ্ধতাক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা খণ্ডৰ দ্ৰুত বিকাশ আৰু বিশাল ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি লক্ষ্য কৰে যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা উদ্ভাৱন আৰু প্ৰয়োগৰ কেন্দ্ৰবিন্দু ভাৰতৰ ফালে স্থানান্তৰিত হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। নেতাসকলে কয় যে ভাৰতে এতিয়া এআই বিকাশৰ বাবে এক শক্তিশালী আৰু সক্ষম পৰিৱেশ প্ৰদান কৰি দেশক বিশ্বৰ এআই মানচিত্ৰত দৃঢ়ভাৱে স্থান দিছে।
বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমাজত পৰিৱৰ্তন অনাৰ ক্ষেত্ৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে অহা মাহত ইণ্ডিয়া এআই ইম্পেক্ট সন্মিলন আয়োজন কৰিব, যাৰ জৰিয়তে দেশে প্ৰযুক্তি খণ্ডত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ জৰিয়তে এক পৰিৱৰ্তন অনাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ষ্টাৰ্টআপ আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা উদ্যোগীসকল ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ সহ-স্থপতি আৰু দেশৰ উদ্ভাৱন তথা বৃহৎ পৰিমাণৰ ৰূপায়ণ দুয়োটাৰ বাবে অপৰিসীম ক্ষমতা আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে বিশ্বৰ সন্মুখত এক অনন্য কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা মডেল উপস্থাপন কৰা উচিত যি "মেড ইন ইণ্ডিয়া, মেড ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড"ৰ মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ ওপৰত বিশ্বৰ আস্থা হৈছে দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। তেওঁ ভাৰতীয় কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা মডেলবোৰ নৈতিক, নিৰপেক্ষ, স্বচ্ছ আৰু তথ্য গোপনীয়তা নীতিৰ ওপৰত আধাৰিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে ষ্টাৰ্টআপসমূহেও ভাৰতৰ পৰা বৈশ্বিক নেতৃত্বৰ দিশত কাম কৰা উচিত। ভাৰতে সুলভ মূল্যৰ এআই, অন্তৰ্ভুক্তিমূলক এআই, আৰু বিশ্বব্যাপী মিতব্যয়ী উদ্ভাৱনৰ প্ৰচাৰ কৰিব পাৰে বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে পৰামৰ্শ দিয়ে যে ভাৰতীয় কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ আৰ্হিবোৰ পৃথক হোৱাৰ লগতে স্থানীয় তথা থলুৱা বিষয়বস্তু আৰু আঞ্চলিক ভাষাসমূহৰ প্ৰচাৰ কৰা উচিত।
এই বৈঠকত অৱতাৰ, ভাৰতজেন, ফ্ৰেক্টেল, গান, জেনলুপ, জ্ঞানী, ইণ্টেলিহেল্থ, সৰৱাম, শোধ এআই, ছকেট এআই, টেক মহিন্দ্ৰা আৰু জেন্টেককে ধৰি ভাৰতীয় কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ষ্টাৰ্ট-আপৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া, মুৰব্বী আৰু প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱৰ লগতে ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী জিতিন প্ৰসাদ উপস্থিত আছিল।