Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates National IED Data Management System of NSG through video conferencing
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, significant work has been done in the last 6 years to generate various types of data and collect it in a systematic manner
NIDMS will become the next-generation security shield against terrorism
NIDMS will prove extremely important in investigating terrorist activities, understanding trends in explosions, and formulating effective strategies against them
NIDMS will become a robust platform for accurately analysing the patterns of bomb explosions that have occurred in the country so far, the modus operandi, and the explosives used
NIDMS will serve as a single-click access window for data scattered across different case files for investigation agencies and anti-terror organizations
With the help of AI, NIDMS will connect with other data sources to create a strong security grid in the country
Through 'One Nation, One Data Repository', the data scattered across different departments will now become available to every police unit as a national asset
India's world-class zero-error force, NSG, has delivered outstanding performance and achieved concrete results in the fields of anti-terror, anti-aircraft hijacking, and bomb disposal
ICJS-2 is emerging as a next-generation data-sharing system based on the concept of 'One Data–One Entry'
09 JAN 2026 3:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the National IED Data Management System (NIDMS) of the National Security Guard (NSG) in New Delhi through video conferencing. The event was attended by the Union Home Secretary, the Director of the Intelligence Bureau (IB), the Director General of NSG, the Director Generals of Central Armed Police Forces, and the Director Generals of Police of various states.
Addressing the program, Union Home Minister Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in the last six years, significant work has been done to generate various types of data and collect it in a systematic manner. He said that NIDMS will prove to be extremely important in the coming days for the investigation of all types of terrorist incidents occurring in the country and for the analysis of their various aspects. Further, NIDMS will become the next-generation security shield against terrorism. Shri Shah said that the Ministry of Home Affairs has generated various types of data in the past years, but until now they were in silos, i.e., separate from each other. Now, we are making efforts to connect all these data sources with one another and to develop an advanced Artificial Intelligence-based software for their analysis. He said that today's launch of NIDMS will accelerate this process and prove to be an important milestone in the direction of making the country safe from terrorism.
Shri Amit Shah said that with the NIDMS being launched today, a two-way comprehensive, integrated and online data platform will become available to NIA, Anti-Terrorism Squads (ATS) across the country, state police forces and all Central Armed Police Forces (CAPFs). He said that data related to any explosion or IED incident occurring at any location can be included in this system. By utilising this data, necessary guidance can be obtained during investigations in every state. He said that NIDMS will prove extremely important in investigating terrorist activities, understanding trends in explosions, and formulating effective strategies against them.
Union Home Minister said that the database available with NSG contains data related to all bomb explosions from 1999 till now. He said that through NIDMS, this data will now be made available to police forces across the country and relevant agencies. NIDMS will become a robust platform for accurately analysing the patterns of bomb explosions that have occurred in the country so far, the modus operandi (MO), and the explosives used. Shri Shah said that it will provide significant help in establishing inter-linkages between incidents—based on MO and circuit methods—as well as in understanding overall trends and insights.
Shri Amit Shah said that NIDMS is a secure national digital platform through which accurate and organized analysis of bomb explosion-related incidents across the country can be conducted. This platform will strengthen the process of collecting, standardizing, integrating, and securely sharing IED-related data. He said that NIDMS will serve as a single-click access window for data scattered across different case files for investigation agencies and anti-terror organizations. This will enable immediate access to the data for central and state investigation agencies, anti-terrorism organizations, and all CAPFs. Shri Shah said that this platform will benefit the country's internal security system in three major ways.
The Home Minister said that through 'One Nation, One Data Repository', the data scattered across different departments will now become available to every police unit as a national asset. This will bring about a very positive change in both the speed and quality of prosecution, and we will also be able to easily identify patterns. He said that understanding patterns will enable scientific evidence-based prosecution. Moreover, coordination between agencies will be established in a much better way. Shri Shah said that this will be an extremely important effort to deliver the right information to the right place at the right time.
Shri Amit Shah said that NSG is a strong pillar of our country's internal security. Due to the valour, unique skills and unwavering dedication of NSG personnel, our citizens are able to sleep peacefully. He said that whether it is responding accurately and swiftly to an attack anywhere, maintaining constant preparedness for anti-hijack operations, conducting bomb disposal operations, or facing any other challenge—in every field, NSG has not only delivered outstanding performance but has also achieved successful results every time.
Union Home Minister said that the NSG is a world-class and zero-error force of India. The NSG was established in 1984, and since then, irrespective of the nature of any incident, it has continuously analyzed terrorist incidents across the world and has kept itself fully prepared to deal with every type of situation. He said that counter-terrorism operations, anti-aircraft hijacking missions, advanced systems for bomb disposal, and now the creation of a platform to share its data with all agencies are all important responsibilities being carried out by the NSG. The Home Minister said that for their valour, NSG officers and commandos have been honoured many times at various levels. These include three Ashok Chakras, two Kirti Chakras, three Shaurya Chakras, 10 Police Medals, and 44 Sena Medals.
Shri Amit Shah said that over these four decades, the NSG has continued the process of transforming itself in line with the constantly changing security landscape. NSG’s regional hubs operate from different parts of the country—Mumbai, Chennai, Kolkata, Hyderabad, and Ahmedabad. In addition, a new hub is also being set up in Ayodhya. This will significantly reduce the time taken by the NSG to reach any location. He said that after the Ayodhya hub becomes active—the NSG will be able to reach any corner of the country within one to one-and-a-half hours in an emergency. The Home Minister said that there are Special Action Groups in Delhi, which have been established as counter-terrorism and anti-hijacking groups. In a way, the NSG remains on its toes 24 hours a day, 365 days a year, and the country has certainly benefited from this.
Union Home Minister said that nearly 100 per cent of the country’s police stations—around 17,741—are connected to CCTNS, making their online data available. ICJS-2 is emerging as a next-generation data-sharing system based on the concept of 'One Data–One Entry'. He said that, in addition to data from about 22,000 courts, records of approximately 2 crore 20 lakh prisoners through e-Prisons, data of 2 crore prosecutions through e-Prosecution, results of 31 lakh samples through e-Forensics, and records of 1 crore 21 lakh fingerprints through NAFIS are now available at the click of a button. NIDMS will also be added to this system. The Home Minister said that with the help of AI, NIDMS will connect with other data sources to create a strong security grid in the country.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে এন এছ জি ৰাষ্ট্ৰীয় আই ই ডি তথ্য ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা উদ্বোধন কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত যোৱা ৬ বছৰত বিভিন্নধৰণৰ তথ্য সৃষ্টি আৰু প্ৰণালীবদ্ধভাৱে সংগ্ৰহ কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰা হৈছে
এন আই ডি এম এছ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সুৰক্ষা কৱচ হৈ পৰিব
সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপৰ তদন্ত কৰা, বিস্ফোৰণৰ ধৰণ বুজি পোৱা আৰু সেইবোৰৰ বিৰুদ্ধে ফলপ্ৰসূ ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এন আই ডি এম এছ অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি প্ৰমাণিত হ’ব
দেশত এতিয়ালৈকে সংঘটিত হোৱা বোমা বিস্ফোৰণৰ ধৰণ, সেইবোৰৰ ৰেহ-ৰূপ আৰু ব্যৱহৃত বিস্ফোৰকসমূহ সঠিকভাৱে বিশ্লেষণ কৰাৰ বাবে এন আই ডি এম এছ শক্তিশালী মঞ্চ হৈ পৰিব
এন আই ডি এম এছে অনুসন্ধানকাৰী সংস্থা আৰু সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী সংগঠনসমূহৰ বাবে বিভিন্ন গোচৰৰ ফাইলত বিক্ষিপ্ত হৈ থকা তথ্যৰ বাবে একক-ক্লিক প্ৰৱেশাধিকাৰ উইণ্ড’ হিচাপে কাম কৰিব
এ আইৰ সহায়ত এন আই ডি এম এছে দেশত এক শক্তিশালী সুৰক্ষা গ্ৰীড সৃষ্টি কৰিবলৈ অন্যান্য তথ্য উৎসৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব
‘এক ৰাষ্ট্ৰ, এক তথ্য ভাণ্ডাৰ’ৰ জৰিয়তে বিভিন্ন বিভাগত বিক্ষিপ্ত হৈ থকা তথ্য এতিয়া প্ৰতিখন আৰক্ষীৰ প্ৰতিটো গোটৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পদ হিচাপে উপলব্ধ হ’ব
ভাৰতৰ বিশ্বমানৰ শূন্য-ত্ৰুটিযুক্ত বাহিনী এন এছ জিয়ে উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন কৰিছে আৰু সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী, বিমান অপহৰণ বিৰোধী আৰু বোমা নিষ্ক্ৰিয় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সুনিশ্চিত ফলাফল লাভ কৰিছে
আইচিজেএছ-২ ‘ৱান ডাটা-ৱান এণ্ট্ৰি’ৰ ধাৰণাৰ ওপৰত আধাৰিত এক পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ ডাটা-শ্বেয়াৰিং প্ৰণালী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে
09 JAN 2026 3:24PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে নতুন দিল্লীত নেচনেল ছিকিউৰিটি গাৰ্ড (এন এছ জি)ৰ নেচনেল আই ই ডি ডাটা মেনেজমেণ্ট চিষ্টেম (এন আই ডি এম এছ) উদ্বোধন কৰে। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, আই বিৰ সঞ্চালক, এন এছ জিৰ সঞ্চালকপ্ৰধান, কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ সঞ্চালকপ্ৰধান আৰু বিভিন্ন ৰাজ্যৰ আৰক্ষী সঞ্চালকপ্ৰধানসকল উপস্থিত আছিল।
কাৰ্যসূচী সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত যোৱা ছয় বছৰত বিভিন্ন ধৰণৰ তথ্য সৃষ্টি আৰু প্ৰণালীবদ্ধভাৱে সংগ্ৰহ কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে দেশত সংঘটিত হোৱা সন্ত্ৰাসবাদীৰ সকলোধৰণৰ কাম-কাজৰ তদন্ত আৰু সেইবোৰৰ বিভিন্ন দিশৰ বিশ্লেষণৰ বাবে আগন্তুক দিনবোৰত এন আই ডি এম এছ অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি প্ৰমাণিত হ’ব। তদুপৰি এন আই ডি এম এছ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সুৰক্ষা ঢাল হৈ পৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে বিগত বছৰবোৰত বিভিন্নধৰণৰ তথ্য সৃষ্টি কৰিছে, কিন্তু এতিয়ালৈকে সেইবোৰ আছিল পৰস্পৰৰ পৰা পৃথক। এতিয়া আমি এই সকলো তথ্যৰ উৎসক পৰস্পৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ আৰু সেইবোৰৰ বিশ্লেষণৰ বাবে এক উন্নত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা-আধাৰিত ছফ্টৱেৰ বিকশিত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি আছো। তেওঁ কয় যে আজিৰ এন আই ডি এম এছৰ শুভাৰম্ভণিয়ে এই প্ৰক্ৰিয়াটো ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু দেশক সন্ত্ৰাসবাদৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি এন আই ডি এম এছৰ শুভাৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে সমগ্ৰ দেশতে এন আই এ, সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী দল (এ টি এছ), ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনী আৰু সকলো কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (চি এ পি এফ)ৰ বাবে এক দ্বিমুখী ব্যাপক, সংহত আৰু অনলাইন তথ্য মঞ্চ উপলব্ধ হ’ব। তেওঁ কয় যে যিকোনো স্থানত সংঘটিত হোৱা যিকোনো বিস্ফোৰণ বা আই ই ডি ঘটনাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত তথ্য এই ব্যৱস্থাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰি। এই তথ্যসমূহ ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ তদন্তৰ সময়ত প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা লাভ কৰিব পাৰি। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপৰ তদন্ত কৰা, বিস্ফোৰণৰ প্ৰৱণতা বুজি পোৱা আৰু সেইবোৰৰ বিৰুদ্ধে ফলপ্ৰসূ ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এন আই ডি এম এছ অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি প্ৰমাণিত হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এন এছ জিৰ হাতত উপলব্ধ তথ্যভাণ্ডাৰত ১৯৯৯ চনৰ পৰা এতিয়ালৈকে হোৱা সকলো বোমা বিস্ফোৰণৰ তথ্য আছে। তেওঁ কয় যে এন আই ডি এম এছৰ জৰিয়তে এই তথ্য এতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ আৰক্ষী বাহিনী আৰু সংশ্লিষ্ট সংস্থাসমূহৰ বাবে উপলব্ধ কৰা হ’ব। এন আই ডি এম এছ দেশত এতিয়ালৈকে সংঘটিত হোৱা বোমা বিস্ফোৰণৰ ধৰণ, কাৰ্য্যকৰী পদ্ধতি (এম অ’) আৰু ব্যৱহৃত বিস্ফোৰকসমূহ সঠিকভাৱে বিশ্লেষণ কৰাৰ বাবে এক শক্তিশালী মঞ্চ হৈ পৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ই এম অ’ আৰু চাৰ্কিট পদ্ধতিৰ ওপৰত আধাৰিত ঘটনাসমূহৰ মাজত আন্তঃসংযোগ স্থাপনৰ লগতে সামগ্ৰিক প্ৰৱণতা আৰু অন্তৰ্দৃষ্টি বুজি পোৱাত গুৰুত্বপূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এন আই ডি এম এছ হৈছে এক সুৰক্ষিত ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল মঞ্চ যাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশতে বোমা বিস্ফোৰণ সম্পৰ্কীয় ঘটনাসমূহৰ সঠিক আৰু সংগঠিত বিশ্লেষণ কৰিব পাৰি। এই মঞ্চই আই ই ডি সম্পৰ্কীয় তথ্য সংগ্ৰহ, মান নিৰ্ধাৰণ, একত্ৰীকৰণ আৰু সুৰক্ষিতভাৱে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো শক্তিশালী কৰিব। তেওঁ কয় যে এন আই ডি এম এছে অনুসন্ধানকাৰী সংস্থা আৰু সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী সংগঠনসমূহৰ বাবে বিভিন্ন গোচৰৰ ফাইলত বিক্ষিপ্ত হৈ থকা তথ্যৰ বাবে একক-ক্লিক প্ৰৱেশাধিকাৰ উইণ্ডো হিচাপে কাম কৰিব। ইয়াৰ ফলত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক অনুসন্ধান সংস্থা, সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী সংগঠন আৰু সকলো চি এ পি এফৰ বাবে তথ্যসমূহৰ তাৎক্ষণিক প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্ভৱ হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই মঞ্চই দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা ব্যৱস্থাক তিনিটা প্ৰধান উপায়েৰে উপকৃত কৰিব।
গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ‘এক ৰাষ্ট্ৰ, এক তথ্যভাণ্ডাৰ’ৰ জৰিয়তে বিভিন্ন বিভাগত বিক্ষিপ্ত তথ্য এতিয়া প্ৰতিখন আৰক্ষী গোটৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পদ হিচাপে উপলব্ধ হ’ব। ই গোচৰৰ গতি আৰু মান দুয়োটাতে এক অতি ইতিবাচক পৰিবৰ্তন আনিব আৰু আমি ধৰণবোৰ সহজে চিনাক্ত কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম। তেওঁ কয় যে বুজাৰ ধৰণে বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণ-আধাৰিত বিচাৰ প্ৰক্ৰিয়া সক্ষম কৰিব। তদুপৰি সংস্থাসমূহৰ মাজত সমন্বয় অধিক উন্নত ধৰণে স্থাপন কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সঠিক সময়ত সঠিক স্থানত সঠিক তথ্য প্ৰদান কৰাৰ বাবে এয়া এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এন এছ জি হৈছে আমাৰ দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ। এন এছ জিৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ বীৰত্ব, অনন্য দক্ষতা আৰু অটল নিষ্ঠাৰ বাবে আমাৰ নাগৰিকসকলে শান্তিপূৰ্ণভাৱে শুব পাৰিছে। তেওঁ কয় যে ই যিকোনো ঠাইতে হোৱা আক্ৰমণৰ সঠিক আৰু দ্ৰুত প্ৰতিক্ৰিয়া দেখুওৱাৰ সময়তে অপহৰণবিৰোধী অভিযানৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰস্তুতি বৰ্তাই ৰাখে, বোমা নিষ্ক্ৰিয় কৰা অভিযান চলাব পাৰে বা আন যিকোনো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব পাৰে-প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে এন এছ জিয়ে কেৱল উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন কৰাই নহয়, প্ৰতিবাৰেই সফলতা লাভ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এন এছ জি হৈছে ভাৰতৰ এক বিশ্বমানৰ আৰু শূন্য-ত্ৰুটিযুক্ত শক্তি। ১৯৮৪ চনত এন এছ জি প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল আৰু তেতিয়াৰ পৰা যিকোনো ঘটনাৰ প্ৰকৃতি নিৰ্বিশেষে ই সমগ্ৰ বিশ্বতে সন্ত্ৰাসবাদী ঘটনাবোৰ নিৰন্তৰ বিশ্লেষণ কৰি আহিছে আৰু সকলোধৰণৰ পৰিস্থিতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ নিজকে সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু কৰি ৰাখিছে। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী অভিযান, বিমান অপহৰণবিৰোধী অভিযান, বোমা নিষ্ক্ৰিয় কৰাৰ বাবে উন্নত ব্যৱস্থাৰ পিছত এতিয়া এন এছ জিয়ে সকলো সংস্থাৰ সৈতে ইয়াৰ তথ্য ভাগ-বাটোৱাৰা কৰাৰ বাবে এখন মঞ্চ সৃষ্টি কৰিছে। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সাহসিকতাৰ বাবে এন এছ জিৰ বিষয়া আৰু কমাণ্ডোসকলক বিভিন্ন পৰ্যায়ত বহুবাৰ সন্মানিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে তিনিটা অশোক চক্ৰ, দুটা কীৰ্তি চক্ৰ, তিনিটা শৌৰ্য চক্ৰ, ১০ টা আৰক্ষী পদক আৰু ৪৪ টা সেনা পদক।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই চাৰি দশক ধৰি এন এছ জিয়ে নিৰন্তৰ পৰিবৰ্তিত নিৰাপত্তা পৰিবেশৰ সৈতে সংগতি ৰাখি নিজকে পৰিবৰ্তন কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত ৰাখিছে। এন এছ জিৰ আঞ্চলিক কেন্দ্ৰসমূহ এতিয়া দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্ত-মুম্বাই, চেন্নাই, কলকাতা, হায়দৰাবাদ আৰু আহমেদাবাদৰ পৰা কাৰ্যকৰী হ’ব। ইয়াৰ উপৰি অযোধ্যাত এটা নতুন ঘাটী স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়ে এন এছ জিৰ যিকোনো স্থানত উপনীত হ’বলৈ লোৱা সময় যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব। তেওঁ কয় যে এবাৰ এই সকলোবোৰ ঘাটী কাৰ্যকৰী হ’লে-বিশেষকৈ অযোধ্যা ঘাটী সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত জৰুৰীকালীন অৱস্থাত এন এছ জিয়ে দেশৰ যিকোনো কোণত একৰ পৰা ডেৰ ঘণ্টাৰ ভিতৰত উপস্থিত হ’ব পাৰিব। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দিল্লীত বিশেষ একচন গ্ৰুপ আছে, যিবোৰ সন্ত্ৰাসবাদবিৰোধী আৰু অপহৰণবিৰোধী গোট হিচাপে গঠন কৰা হৈছে। একপ্ৰকাৰে এন এছ জি দিনটোত ২৪ ঘণ্টা, বছৰত ৩৬৫ দিন নিজৰ ভৰিৰ আঙুলিৰ ওপৰত থিয় হৈ থাকে আৰু দেশখনে নিশ্চিতভাৱে ইয়াৰ পৰা উপকৃত হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দেশৰ প্ৰায় ১০০ শতাংশ আৰক্ষী থানা-প্ৰায় ১৭,৭৪১-চিচিটিএনএছৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ অনলাইন তথ্য উপলব্ধ হৈছে। আইচিজেএছ-২ ‘ৱান ডাটা-ৱান এণ্ট্ৰি’ৰ ধাৰণাৰ ওপৰত আধাৰিত এক পৰবৰ্তী প্ৰজন্মৰ ডাটা-শ্বেয়াৰিং প্ৰণালী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰায় ২২ হাজাৰ আদালতৰ তথ্যৰ উপৰি ই-প্ৰিজনৰ জৰিয়তে প্ৰায় ২ কোটি ২০ লাখ কাৰাবন্দীৰ তথ্য, ই-প্ৰচিকিউচনৰ জৰিয়তে ২ কোটি গোচৰৰ তথ্য, ই-ফৰেনছিকছৰ জৰিয়তে ৩১ লাখ নমুনাৰ ফলাফল আৰু এন এ এফ আই এছৰ জৰিয়তে ১ কোটি ২১ লাখ আঙুলিৰ ছাপৰ তথ্য এতিয়া এটা বুটামৰ ক্লিকত উপলব্ধ। এই ব্যৱস্থাটোত এন আই ডি এম এছো যোগ দিয়া হ’ব। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এ আইৰ সহায়ত এন আই ডি এম এছে দেশত এক শক্তিশালী সুৰক্ষা গ্ৰীড সৃষ্টি কৰিবলৈ অন্যান্য তথ্য উৎসৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব।