Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s remarks during release of Shrimad Vijayaratna Sunder Surishwarji Maharaj’s 500th book
Maharaj’s Works Offer Spiritual Solutions for Humanity’s Challenges: PM
Youth Power Driving Developed India While Strengthening Cultural Roots: PM
PM Modi Reiterates Nine Resolutions for Society and Nation
11 JAN 2026 1:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks during the release of Shrimad Vijayaratna Sunder Surishwarji Maharaj’s 500th book via video message today. Addressing the gathering, Shri Modi remarked that on this sacred occasion he first bows at the feet of revered Bhuwanbhanusurishwar Ji Maharaj, and paid respects to Prasantmurti Suvishal Gachchadhipati Pujya Shrimad Vijay Rajendrasurishwar Ji Maharaj, Pujya Gachchadhipati Shri Kalpatarusurishwar Ji Maharaj, Saraswati Kripapatra Param Pujya Acharya Bhagwant Shrimad Vijayaratnasundarsurishwar Ji Maharaj, and all the saints and sadhvis present at the ceremony. He acknowledged and congratulated all members of the Urja Mahotsav Committee.
The Prime Minister highlighted that today all are blessed to witness the release of the 500th book of Shrimad Vijayaratna Sundar Surishwar Ji Maharaj, who has not confined knowledge to scriptures but has demonstrated it in life. He emphasized that Maharaj’s personality is a unique blend of restraint, simplicity, and clarity, that when he writes his words carry depth of experience, when he speaks his voice carries the power of compassion, and even in silence he provides guidance. He noted that the subject of Maharaj’s 500th book, “Premnu Vishva, Vishvano Prem,” speaks volumes in itself, and expressed confidence that society, youth, and humanity will benefit from this creation. He stated that this special occasion and the Urja Mahotsav will infuse new energy of thought among people, and extended congratulations to all.
The Prime Minister remarked that Maharaj’s 500 works are like a vast ocean containing countless gems of thought, offering simple and spiritual solutions to humanity’s problems. He underlined that depending on time and circumstances, these different texts will serve as guiding lights. He highlighted that teachings of non-violence, non-possessiveness, and many-sidedness, along with love, tolerance, and harmony, as imparted by the Tirthankaras and earlier Acharyas, can be seen in modern and contemporary form in these writings. He stressed that especially today, when the world struggles with division and conflict, “Premnu Vishva, Vishvano Prem” is needed more than ever. He emphasized that this is not just a book but a mantra, introducing the power of love and showing the path to the peace and harmony the world seeks.
Shri Modi remarked that the Jain philosophy’s guiding principle is “Parasparopagraho Jivanam,” meaning every life is connected to another. He highlighted that when this principle is understood, our vision shifts from the individual to the collective, rising above personal aspirations to think of the goals of society, the nation, and humanity. He recalled that with this same spirit he had joined the Navkar Mantra Day, where all four sects had come together, and on that historic occasion he had made nine appeals, nine resolutions. He reiterated them today: the first resolution to save water, the second being Ek Ped Maa ke Naam, the third to pursue the mission of cleanliness, the fourth to be vocal for local, the fifth to embrace Bharat Darshan, the sixth to adopt natural farming, the seventh to follow a healthy lifestyle, the eighth to bring yoga and sports into life, and the ninth to commit to helping the poor.
“India today is among the youngest nations in the world, with its youth building a developed India while also strengthening cultural roots”, emphasised Shri Modi. He underlined that in this transformation, the guidance of saints like Maharaj Sahib, his literature, and his words play a vital role. The Prime Minister concluded by expressing gratitude once again and extended best wishes for Maharaj Sahib’s 500th book, stating his confidence that Maharaj’s thoughts will continue to illuminate India’s intellectual, moral, and human journey.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀମଦ୍ ବିଜୟରତ୍ନ ସୁନ୍ଦର ସୁରିଶ୍ୱରଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ୫୦୦ତମ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
ମହାରାଜଙ୍କ କୃତି ମାନବତାର ଆହ୍ବାନ ପାଇଁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଳକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି ବିକଶିତ ଭାରତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମାଜ ଓ ଜାତି ପାଇଁ ନଅଟି ସଂକଳ୍ପ ଦୋହରାଇଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
11 JAN 2026 1:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରୀମଦ୍ ବିଜୟରତ୍ନ ସୁନ୍ଦର ସୁରିଶ୍ୱରଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ୫୦୦ତମ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ଏହି ମନ୍ତବ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ସେ ପ୍ରଥମେ ଭୁବନଭାନୁ ସୁରିଶ୍ୱରଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପାଦତଳେ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଇଥିଲେ। ଏହାସହିତ ପ୍ରଶାନ୍ତମୂର୍ତ୍ତି ସୁବିଶାଳ ଗଚ୍ଛାଧିପତି ପୂଜ୍ୟ ଶ୍ରୀମଦ୍ ବିଜୟ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ସୁରିଶ୍ୱରଜୀ ମହାରାଜ, ପୂଜ୍ୟ ଗଚ୍ଛାଧିପତି ଶ୍ରୀ କଳ୍ପତରୁ ସୁରିଶ୍ୱରଜୀ ମହାରାଜ, ସରସ୍ୱତୀ କୃପାପାତ୍ର ପରମପୂଜ୍ୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଭଗବନ୍ତ ଶ୍ରୀମଦ୍ ବିଜୟରତ୍ନ ସୁନ୍ଦର ସୁରିଶ୍ୱରଜୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ସମାରୋହରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ସନ୍ଥ ଓ ସାଧ୍ୱୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସହ ପ୍ରଣାମ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଉର୍ଜା ମହୋତ୍ସବ ସମିତିର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ସହ ହୃଦୟପୂର୍ବକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଶ୍ରୀମଦ୍ ବିଜୟରତ୍ନ ସୁନ୍ଦର ସୁରିଶ୍ୱରଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ୫୦୦ତମ ପୁସ୍ତକର ଉନ୍ମୋଚନରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ ସ୍ୱରୂପ। ମହାରାଜ କେବଳ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଜ୍ଞାନକୁ ସୀମିତ ରଖି ନାହାନ୍ତି, ଜୀବନରେ ତାହାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ମହାରାଜଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସଂଯମତା, ସରଳତା ଓ ସ୍ପଷ୍ଟତାର ଏକ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ସମନ୍ୱୟ। ସେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ଶବ୍ଦ ଲେଖନ୍ତି, ତାଙ୍କର ଶବ୍ଦରେ ଅନୁଭବର ଗଭୀରତା ଥାଏ; ସେ ଯେତେବେଳେ କଥା କହନ୍ତି, ତାଙ୍କର ସ୍ୱରରେ କରୁଣାର ଶକ୍ତି ଥାଏ; ଏବଂ ନିରବତାରେ ମଧ୍ୟ ସେ ପଥପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତି। ମହାରାଜଙ୍କ ୫୦୦ତମ ପୁସ୍ତକ ‘ପ୍ରେମନୁ ବିଶ୍ୱ, ବିଶ୍ୱନୋ ପ୍ରେମ’ ଶୀର୍ଷକ ନିଜେ ଅନେକ କଥା କହିଥାଏ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ, ଏହି କୃତିରୁ ସମାଜ, ଯୁବପିଢ଼ି ଓ ସମଗ୍ର ମାନବତା ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଶୁଭ ଅବସର ଓ ଉର୍ଜା ମହୋତ୍ସବ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଚିନ୍ତାଧାରାର ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚାର କରିବ କହି ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ମହାରାଜଙ୍କ ୫୦୦ତମ କୃତି ଏକ ବିଶାଳ ସମୁଦ୍ର ସଦୃଶ ଯାହା ଅଗଣିତ ଚିନ୍ତାଧାରାର ରତ୍ନ ଧାରଣ କରିଛି, ମାନବଜାତିର ସମସ୍ୟାର ସରଳ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ସମୟ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁସାରେ, ଏହି ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଆଲୋକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ତୀର୍ଥଙ୍କର ଏବଂ ପୂର୍ବ ଆଚାର୍ଯ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦତ୍ତ ପ୍ରେମ, ସହନଶୀଳତା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ ଅହିଂସା, ଅପରିଗ୍ରହ ଏବଂ ବହୁମୁଖତାର ଶିକ୍ଷା ଏହି ଲେଖାଗୁଡ଼ିକରେ ଆଧୁନିକ ତଥା ସମସାମୟିକ ରୂପରେ ଦେଖାଯାଇପାରିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ବିଭାଜନ ଏବଂ ସଂଘର୍ଷରେ ଜଡ଼ିତ, ସେତେବେଳେ "ପ୍ରେମନୁ ବିଶ୍ୱ, ବିଶ୍ୱନୋ ପ୍ରେମ"ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ। ଏହା କେବଳ ଏକ ପୁସ୍ତକ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରେମର ଶକ୍ତିକୁ ପରିଚୟ କରାଉଥିବା ଏକ ମନ୍ତ୍ର, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଖୋଜୁଥିବା ଶାନ୍ତି ଓ ସମନ୍ୱୟର ପଥ ଦେଖାଏ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୈନ ଦର୍ଶନର ମାର୍ଗଦର୍ଶୀ ନୀତି "ପରସ୍ପରୋପଗ୍ରହୋ ଜୀବନମ୍" ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବନ ଅନ୍ୟ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡିତ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ନୀତିକୁ ବୁଝିଯାଉ, ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବ୍ୟକ୍ତିଠାରୁ ସାମୂହିକ ଆଡ଼କୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୁଏ, ସମାଜ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ମାନବତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆକାଂକ୍ଷାରୁ ଉପରକୁ ଉଠିଯାଏ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ, ଏହି ନୂତନ ଭାବନା ସହିତ ସେ ନବକାର ମନ୍ତ୍ର ଦିବସରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତ ଚାରୋଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ ସେ ନଅଟି ଆହ୍ୱାନ, ନଅଟି ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ। ସେ ଆଜି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଥମ ସଂକଳ୍ପ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା, ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ଏକ ପେଡ ମା କେ ନାମ, ତୃତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମିଶନକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା, ଚତୁର୍ଥ ସଂକଳ୍ପ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା, ପଞ୍ଚମ ସଂକଳ୍ପ ଭାରତ ଦର୍ଶନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ଷଷ୍ଠ ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଗ୍ରହଣ କରିବା, ସପ୍ତମ ସଂକଳ୍ପ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଅନୁସରଣ କରିବା, ଅଷ୍ଟମ ସଂକଳ୍ପ ଯୋଗ ଏବଂ କ୍ରୀଡାକୁ ଜୀବନରେ ଆଣିବା ଏବଂ ନବମ ଗରିବମାନଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହେବା।
ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଯୁବ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ। ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ି ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଳକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ମହାରାଜ ସାହିବଙ୍କ ପରି ସନ୍ଥମାନଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ, ତାଙ୍କ ସାହିତ୍ୟ ଓ ତାଙ୍କ ବାଣୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣିଥରେ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି ଶେଷରେ ମହାରାଜ ସାହିବଙ୍କ ୫୦୦ତମ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ ପାଇଁ ହୃଦୟପୂର୍ବକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ। ମହାରାଜଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଭାରତର ବୌଦ୍ଧିକ, ନୈତିକ ଏବଂ ମାନବୀୟ ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗାମୀ ଦିନମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକିତ କରି ଚାଲିବ ବୋଲି ସେ ତାଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।