Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Somnath Swabhiman Parv in Gujarat
11 JAN 2026 2:29PM by PIB Delhi
Jai Somnath.
Jai Somnath.
Respected and popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, energetic young Deputy Chief Minister Harsh Sanghavi ji, Ministers of the Gujarat Government Jitubhai Vaghani, Arjunbhai Modhwadia, Dr. Pradyumna Vaja, Kaushikbhai Vekariya, Member of Parliament Rajeshbhai, other distinguished dignitaries, ladies and gentlemen. Today, millions of people from every corner of the country are connected with us, and to them too, I extend my greetings—Victory to Somnath.
Friends,
This moment is extraordinary, this atmosphere is extraordinary, this celebration is extraordinary. On one side, Lord of Lords Mahadev himself; on the other, the vast waves of the ocean; the rays of the sun, the resonance of sacred chants, the surge of devotion—and in this divine environment, the presence of all devotees of Lord Somnath makes this occasion both divine and magnificent. I consider it my great fortune that, as the President of the Somnath Temple Trust, I have been given the opportunity to actively serve in the Somnath Pride Festival. Please, that background sound should be stopped.
For 72 hours, the continuous resonance of Omkara, 72 hours of uninterrupted chanting of mantras. Yesterday evening, I witnessed a thousand drones accompanied by a thousand students from Vedic Gurukuls presenting the saga of Somnath’s thousand years. And today, the valorous procession of 108 horses reaching the temple, with the enchanting presentation of mantras and hymns—everything is mesmerizing. This experience cannot be expressed in words; only time can preserve it. This celebration embodies pride, dignity, glory, and wisdom. It carries the heritage of grandeur, the essence of spirituality, the joy of experience, the warmth of togetherness, and above all, the blessings of Lord Mahadev. Come, join me in chanting: Namah Parvati Pataye… Har Har Mahadev!
Friends,
As I speak to you today, my mind repeatedly asks: exactly a thousand years ago, at this very place where you are seated, what must the atmosphere have been? Those who are present here today, your ancestors, our ancestors, staked their very lives. For their faith, for their devotion, for their Mahadev, they sacrificed everything. A thousand years ago, those invaders thought they had triumphed. But today, a thousand years later, the flag flying atop the Somnath temple proclaims to the entire creation the true strength and power of India. Every grain of soil in this sacred land of Prabhas Patan bears witness to valor, courage, and heroism. For this form of Somnath, countless devotees of Shiva, countless worshippers of culture, countless bearers of tradition offered their lives. On this Somnath Pride Festival, I first bow in reverence to every brave man and woman who dedicated their lives to the protection of Somnath, to the reconstruction of the temple, and offered everything to Lord Mahadev.
Brothers and sisters,
This land of Prabhas Patan is not only the domain of Lord Shiva, its sanctity is also linked to Lord Shri Krishna. During the Mahabharata era, the Pandavas too performed penance at this sacred site. Therefore, this occasion is also an opportunity to bow to the countless dimensions of India. It is a happy coincidence that today, as the thousand-year journey of Somnath’s pride is being commemorated, it also marks 75 years since its reconstruction in 1951. I extend my heartfelt greetings to millions of devotees across the world on the Somnath Pride Festival.
Friends,
The Somnath Pride Festival is not merely a remembrance of the destruction that took place a thousand years ago. It is a celebration of a thousand years of journey. It is also a festival of India’s existence and pride. For at every step, at every milestone, we see unique parallels between Somnath and India. Just as there were repeated attempts, repeated conspiracies to destroy Somnath, in the same way, foreign invaders tried for centuries to annihilate India. Yet neither Somnath was destroyed, nor India was destroyed! Because India and the centers of India’s faith are inseparably bound together.
Friends,
Imagine that history—exactly a thousand years ago, in 1026, Mahmud of Ghazni first attacked and demolished the Somnath temple. He thought he had erased Somnath’s existence. But within a few years, Somnath was rebuilt. In the 12th century, King Kumarapala carried out a grand restoration of the temple. At the end of the 13th century, Alauddin Khilji again dared to attack Somnath. It is said that the ruler of Jalore fought valiantly against Khilji’s armies. Soon after, in the early 14th century, the king of Junagadh once again restored Somnath’s sanctity. In the later years of the 14th century, Muzaffar Khan attacked Somnath, but that attack too failed.
In the 15th century, Sultan Ahmad Shah tried to desecrate the temple, and later his grandson Sultan Mahmud Begada attempted to convert Somnath into a mosque. Yet, through the efforts of Mahadev’s devotees, the temple came alive once again. In the 17th–18th centuries came the era of Aurangzeb. He desecrated the temple and tried again to turn it into a mosque. Even after that, Ahilyabai Holkar established a new temple and Somnath was once more manifested.
Thus, the history of Somnath is not a history of destruction and defeat. It is a history of victory and reconstruction. It is the history of the valor of our ancestors, of their sacrifice and dedication. Invaders kept coming, new waves of religious fanaticism kept attacking, but in every age Somnath was re-established again and again. Such centuries-long struggle, such prolonged resistance, such great patience, creativity, and resilience in reconstruction—such strength, such faith in culture, such devotion—examples like this are rare in the history of the world. Tell me, should we not remember the valor of our ancestors? Should we not draw inspiration from their deeds of courage? What son, what descendant would pretend to forget the valor of their forefathers?
Brothers and sisters,
From Ghazni to Aurangzeb, countless invaders attacked Somnath. They believed their swords were conquering eternal Somnath. But those fanatics did not understand that the very name Somnath carries Som—the nectar of immortality. It embodies the idea of drinking poison yet remaining immortal. Within it resides the conscious energy of Sadashiva Mahadev, who is both the benefactor and the source of power expressed in “Prachanda Tandavaḥ Shivaḥ.”
Brothers and sisters,
The Mahadev enshrined at Somnath is also known as Mrityunjaya—the conqueror of death, the very embodiment of Time itself. Yato jayate palyate yena vishvam, tamisham bhaje liyate yatra vishvam! That is, the universe is born from Him, sustained by Him, and dissolves back into Him. We believe:
Tvameko jagat vyapako vishva roop!
That is, Shiva pervades the entire universe.
That is why we see Shankar in every particle, in every stone. Then how could anyone destroy the countless forms of Shankar? We are those who see Shiva even in the living being! How could anyone shake our faith?
Friends,
This is the cycle of time—that the religious zealots who came with the intent to destroy Somnath are today confined to a few pages of history. And yet, the Somnath temple still stands tall on the shores of the vast ocean, holding aloft its towering flag of Dharma. The spire of Somnath seems to proclaim: Chandrashekharam āśraye mama kim kariṣyati vai yamaḥ! — “I am sheltered in Chandrashekhar Shiva; even Time itself can do nothing to me.”
Friends,
The Somnath Pride Festival is not only a celebration of historical glory, it is also a medium to make an eternal journey come alive for the future. We must use this occasion to strengthen our identity and existence. You see, if any country possesses a heritage a few hundred years old, it presents that heritage to the world as its identity. India, however, has sacred sites like Somnath that are thousands of years old. These places have been symbols of our strength, resilience, and tradition. Unfortunately, after independence, those with a mindset of slavery tried to distance themselves from this heritage. There were malicious attempts to erase this history.
We know how the nation sacrificed for the protection of Somnath. The efforts of rulers like Rawal Kanhaddev, the valor of Veer Hamirji Gohil, the bravery of Vegda Bhil—so many heroes are linked to the history of Somnath temple. Yet, sadly, they were never given due recognition. Instead, some historians and politicians tried to “whitewash” the history of invasions. Books were written to disguise religious fanaticism as mere plunder. But Somnath was not attacked once—it was attacked repeatedly. If the attacks were only for loot, they would have stopped after the first great plunder a thousand years ago. But that was not the case. The sacred idol of Somnath was desecrated, the temple’s form was repeatedly altered. And we were taught that Somnath was destroyed only for loot. The cruel history of hatred, oppression, and terror was hidden from us.
Friends,
No person truly faithful to their religion would support such fanaticism. Yet, the contractors of appeasement always bowed before this mindset. When India was freed from the chains of slavery, when Sardar Patel took the vow to rebuild Somnath, even then attempts were made to stop him. In 1951, objections were raised even when President Dr. Rajendra Prasad came here. At that time, the most renowned ruler of Saurashtra, our Jam Saheb Maharaja Digvijay Singh ji, stepped forward. From land acquisition to security arrangements, he placed national pride above all else. In that era, Jam Saheb donated one lakh rupees for Somnath temple and, as the first President of the Trust, shouldered great responsibility.
Brothers and sisters,
Sadly, even today, forces remain active in our country that opposed the reconstruction of Somnath. Today, instead of swords, conspiracies against India take other malicious forms. That is why we must be more vigilant, we must make ourselves stronger. We must remain united, stand together, and defeat every force that seeks to divide us.
Friends,
When we remain connected to our faith, to our roots, when we preserve our heritage with pride and vigilance, then the roots of our civilization grow stronger. That is why this thousand-year journey inspires us to prepare for the next thousand years.
Friends,
At the historic occasion of the consecration of the Ram Temple, I had placed before India a grand vision for the next thousand years. I spoke of advancing with the vision of “From the Divine to the Nation.” Today, the cultural renaissance of India is instilling new confidence among millions of citizens. Today, every Indian has faith in a developed India. Today, 1.4 billion Indians are resolved toward future goals. India will raise its glory to new heights. We will win our battle against poverty. We will reach new pinnacles of development. First, the goal of becoming the world’s third-largest economy, and then the journey beyond—that path is now ready. And the energy of Somnath temple is blessing these resolutions.
Friends,
Today’s India is moving forward with inspiration from heritage to development. In Somnath, both development and heritage are being realized together. On one hand, the cultural expansion of Somnath temple, the establishment of Somnath Sanskrit University, the vibrancy of the Madhavpur fair—all these strengthen our heritage. The conservation of the Gir lions enhances the natural attraction of this region. On the other hand, new dimensions of development are being created in Prabhas Patan. The expansion of Keshod Airport will allow pilgrims from across the country and abroad to reach Somnath directly. The launch of the Ahmedabad–Veraval Vande Bharat train has reduced travel time for pilgrims and tourists. The development of the pilgrimage circuit in this region is also underway. Thus, today’s India is not only remembering faith, but also empowering it for the future through infrastructure, connectivity, and technology.
Friends,
The message of our civilization has never been to defeat others, but to keep life in balance. In our tradition, the path of faith does not lead to hatred. Our strength does not give us the arrogance of destruction. Somnath has taught us that the path of creation is long, but it is permanent, eternal. Hearts can never be won at the tip of a sword. Civilizations that seek to advance by erasing others are themselves lost in time. That is why India has not taught the world how to win by defeating others, but how to live by winning hearts. This thought is what the world needs today. The thousand-year saga of Somnath gives this lesson to all humanity.
So let us resolve—to move forward toward development, to walk step by step together, shoulder to shoulder, heart to heart, without losing sight of our goals, while staying connected to our past and our heritage. Let us embrace modernity while preserving our consciousness. Let us take inspiration from festivals like the Somnath Pride Festival and march swiftly on the path of progress. Let us overcome every challenge and reach our goals. This program begins today, but we must commemorate this thousand-year journey across the nation, introduce our heritage to the world, celebrate this new 75-year milestone, and continue this celebration until May 2027. Let us awaken every citizen, and let an awakened nation move forward to fulfill its dreams. With this wish, once again, I extend my heartfelt greetings to all my fellow countrymen.
Har Har Mahadev.
Jai Somnath.
Jai Somnath.
Jai Somnath.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটত অনুষ্ঠিত সোমনাথ স্বাভিমান পৰ্বত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
11 JAN 2026 2:29PM by PIB Guwahati
জয় সোমনাথ।
জয় সোমনাথ।
গুজৰাটৰ সন্মানীয় আৰু জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, সক্ৰিয় যুৱ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী হৰ্ষ সংঘৱী জী, গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল জিতুভাই বাঘানী, অৰ্জুনভাই মধৱাদিয়া, ডঃ প্ৰদ্যুম্ন বাজা, কৌশিকভাই ভেকাৰিয়া, সাংসদ ৰাজেশভাই, আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰলোক আৰু মহিলাসকল। আজি দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ লক্ষ-লক্ষ লোক আমাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে আৰু তেওঁলোককো মই শুভেচ্ছা জনাইছো— এয়া সোমনাথৰ বিজয়।
বন্ধুসকল,
এই মুহূৰ্তটো অসাধাৰণ, এই পৰিবেশ অসাধাৰণ, এই উদযাপন অসাধাৰণ। এফালে দেৱাদিদেৱ মহাদেৱ; আনফালে সমুদ্ৰৰ বিশাল ঢৌ; সূৰ্য্যৰ কিৰণ, ভক্তি গীতৰ অনুৰণন, ভক্তিৰ ঢৌ— আৰু এই ঐশ্বৰিক পৰিবেশত ভগৱান সোমনাথৰ সকলো ভক্তৰ উপস্থিতিয়ে এই অনুষ্ঠানক ঈশ্বৰীয় আৰু বৈভৱশালী কৰি তুলিছে। সোমনাথ মন্দিৰ ন্যাসৰ অধ্যক্ষ হিচাপে মই সোমনাথ স্বাভিমান পৰ্বত সক্ৰিয়ভাৱে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ লাভ কৰা কাৰ্য্য মোৰ বাবে পৰম সৌভাগ্যৰ কথা বুলি গণ্য কৰিছো। অনুগ্ৰহ কৰি বেকগ্ৰাউণ্ড শব্দটো বন্ধ কৰে যেন।
ইয়াত ৭২ ঘন্টা জুৰি ঔমকাৰৰ অবিৰত অনুৰণন ঘটিছে, ৭২ ঘন্টা নিৰৱচ্ছিন্ন মন্ত্ৰ জপ কৰা হৈছে। কালি সন্ধিয়া বৈদিক গুৰুকুলৰ কেইবা হাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে হাজাৰটা ড্ৰোনে সোমনাথৰ হাজাৰ বছৰৰ কাহিনী উপস্থাপন কৰা প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলো। আৰু আজি মন্দিৰত উপস্থিত হোৱা ১০৮ টা ঘোঁৰাৰ বিশাল শোভাযাত্ৰা, মন্ত্ৰ আৰু গীতৰ মোহনীয় উপস্থাপন— এই সকলোখিনি মন্ত্ৰমুগ্ধকৰ। এই অভিজ্ঞতাক ভাষাৰে প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰি; সময়েহে ইয়াক সংৰক্ষণ কৰিব পাৰে। এই উদযাপনত গৌৰৱ, মৰ্য্যাদা, জয় আৰু প্ৰজ্ঞাৰ উমান পোৱা যায়। ইয়াত বৈভৱৰ ঐতিহ্য, আধ্যাত্মিকতাৰ মৰ্ম, অভিজ্ঞতাৰ আনন্দ, একেলগে থকাৰ মনোভাৱ আৰু সৰ্বোপৰি মহাদেৱৰ আশীৰ্বাদ বিৰাজমান হৈছে। আহকচোন, আমি একেলগে জপ কৰোঃ নমহ পাৰ্বতী পতয়ে... হৰ হৰ মহাদেৱ!
বন্ধুসকল,
আজি আপোনাসৱৰ সৈতে কথা পাতোতে মোৰ মনত বাৰে-বাৰে এটা প্ৰশ্নই উদয় হৈছেঃ ঠিক হাজাৰ বছৰ পূৰ্বে, আপোনাসৱে আসন গ্ৰহণ কৰি থকা এই স্থানৰ পৰিবেশটো কেনেকুৱা আছিল? আজি যিসকল লোক ইয়াত উপস্থিত আছে, আপোনাসৱৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে, আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে নিজৰ জীৱনটোৱেই বিসৰ্জন দিছিল। তেওঁলোকৰ বিশ্বাসৰ বাবে, তেওঁলোকৰ ভক্তিৰ বাবে, তেওঁলোকৰ মহাদেৱৰ বাবে তেওঁলোকে সকলো ত্যাগ কৰিছিল। হাজাৰ বছৰৰ আগতে সেই আগ্ৰাসীবোৰে নিজৰ জয় বুলি ভাবিছিল। কিন্তু আজি হাজাৰ বছৰৰ পাছত সোমনাথ মন্দিৰৰ শিখৰত উৰি থকা পতাকাখনে ভাৰতৰ প্ৰকৃত শক্তিক ঘোষণা কৰিছে। প্ৰভাস পাতনৰ এই পবিত্ৰ ভূমিৰ প্ৰতিটো কণায়েই শৌৰ্য্য, সাহস, বীৰত্বৰ সাক্ষ্য বহন কৰে। সোমনাথৰ এই ৰূপৰ বাবে শিৱৰ অগণন ভক্ত, সংস্কৃতিৰ অগণন উপাসক, পৰম্পৰাৰ অগণন বাহকে প্ৰাণ দিছিল। এই সোমনাথ স্বাভিমান পৰবত প্ৰথমে সোমনাথৰ সুৰক্ষাৰ বাবে, মন্দিৰৰ পুনৰ নিৰ্মাণৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰা প্ৰতিজন বীৰ পুৰুষ-মহিলাৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা নিবেদনেৰে প্ৰণাম জনাইছো। তেওঁলোকে সৰ্বস্ব ভগৱান মহাদেৱলৈ আগবঢ়াইছিল।
ভাই-ভনীসকল,
প্ৰভাস পাতনৰ এই ভূমি কেৱল ভগৱান শিৱৰ ভূমিয়েই নহয়, ইয়াৰ পবিত্ৰতা ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ সৈতেও জড়িত। মহাভাৰত যুগত পাণ্ডৱসকলেও এই পবিত্ৰ স্থানত তপস্যা কৰিছিল। গতিকে এই উপলক্ষ ভাৰতৰ অগণন ধাৰাক প্ৰণাম জনোৱাৰ সুযোগো। উল্লেখযোগ্য যে আজি সোমনাথৰ গৌৰৱৰ হাজাৰ বছৰীয়া যাত্ৰাক স্মৰণ কৰাৰ লগে-লগে ১৯৫১-ত পুনৰ নিৰ্মাণৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে। মই সমগ্ৰ বিশ্বৰ লক্ষ-লক্ষ ভক্তক সোমনাথ স্বাভিমান পৰ্ব উপলক্ষে মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
সোমনাথ স্বাভিমান পৰ্ব কেৱল হাজাৰ বছৰৰ আগতে সংঘটিত হোৱা আক্ৰমণক স্মৰণ নহয়। বৰঞ্চ ইয়াৰ হাজাৰ বছৰীয়া যাত্ৰাৰ উদযাপন। এয়া ভাৰতৰ অস্তিত্ব আৰু গৌৰৱৰ উৎসৱো। কাৰণ প্ৰতিটো খোজতে, প্ৰতিটো মাইলৰ খুঁটিতে আমি সোমনাথ আৰু ভাৰতৰ মাজত অনন্য সাদৃশ্য দেখিবলৈ পাওঁ। যেনেকৈ সোমনাথক ধ্বংস কৰাৰ বাৰে-বাৰে অপচেষ্টা, বাৰে-বাৰে ষড়যন্ত্ৰ কৰা হৈছিল, ঠিক সেইদৰে বিদেশী আক্ৰমণকাৰীয়েও ভাৰতক আক্ৰমণ কৰিবলৈ যুগ-যুগ ধৰি অপচেষ্টা কৰিছিল। তথাপি সোমনাথ ধ্বংস হোৱা নাছিল, ভাৰতো ধ্বংস হোৱা নাছিল! কাৰণ ভাৰত আৰু ভাৰতৰ বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰসমূহ অবিচ্ছেদ্যভাৱে একেলগে বান্ধ খাই আছিল।
বন্ধুসকল,
সেই ইতিহাস কল্পনা কৰকচোন— ঠিক হাজাৰ বছৰৰ আগতে অৰ্থাৎ ১০২৬-ত গাজনীৰ মাহমুদে প্ৰথমে সোমনাথ মন্দিৰত আক্ৰমণ কৰি ইয়াক ভাঙি পেলাইছিল। তেতিয়া তেওঁলোকে ভাবিছিল যে তেওঁলোকে সোমনাথৰ অস্তিত্ব মচি পেলাইছে। কিন্তু কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে সোমনাথক পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হয়। দ্বাদশ শতিকাত ৰজা কুমাৰপালে মন্দিৰৰ বিশাল পুনৰুদ্ধাৰ কৰে। ত্ৰয়োদশ শতিকাৰ শেষৰ ফালে আলাউদ্দিন খিলজীয়ে পুনৰ সোমনাথত আক্ৰমণ কৰিবলৈ মৰসাহ কৰিছিল। কথিত আছে যে জালোৰৰ শাসকে খিলজীৰ সৈন্যৰ বিৰুদ্ধে সাহসেৰে যুঁজিছিল। ইয়াৰ কিছু সময়ৰ পিছতে চতুৰ্দশ শতিকাৰ আৰম্ভণিতে জুনাগড়ৰ ৰজাই পুনৰবাৰ সোমনাথৰ পবিত্ৰতা ঘূৰাই আনিছিল। চতুৰ্দশ শতিকাৰ পিছৰ বছৰ কেইটাত মুজাফ্ফৰ খানে সোমনাথত আক্ৰমণ কৰিছিল যদিও সেই আক্ৰমণো বিফল হৈছিল।
পঞ্চদশ শতিকাত চুলতান আহমদ শ্বাহে মন্দিৰক অপবিত্ৰ কৰাৰ অপচেষ্টা কৰিছিল আৰু পিছলৈ তেওঁৰ নাতি চুলতান মাহমুদ বেগাদাই সোমনাথক মছজিদলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ অপচেষ্টা কৰিছিল। তথাপিও মহাদেৱৰ ভক্তসকলৰ প্ৰচেষ্টাত মন্দিৰটো আকৌ এবাৰ সজীৱ হৈ উঠিছিল। ১৭–১৮ শতিকাত আহিছিল ঔৰংজেৱৰ যুগ। তেৱোঁ মন্দিৰভাগি অপবিত্ৰ কৰি পুনৰ মছজিদলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ অপচেষ্টা কৰিছিল। তাৰ পাছতো অহল্যাবাই হোলকৰে নতুন মন্দিৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল আৰু সোমনাথে আকৌ এবাৰ প্ৰাণ পাই উঠিছিল।
তথাপিও সোমনাথৰ ইতিহাস ধ্বংস আৰু পৰাজয়ৰ ইতিহাস নহয়। বৰঞ্চ এয়া এক বিজয় আৰু পুনৰ্গঠনৰ ইতিহাস। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ বীৰত্বৰ ইতিহাস, তেওঁলোকৰ ত্যাগ আৰু সমৰ্পণৰ ইতিহাস। আক্ৰমণকাৰী আহি থাকিল, ধৰ্মীয় উন্মাদনাৰ নতুন ঢৌৱে কোবাই থাকিল, কিন্তু প্ৰতিটো যুগতে সোমনাথৰ বাৰে-বাৰে পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল। এনে শতিকাজোৰা সংগ্ৰাম, এনে দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰতিৰোধ, ইমান পৰম ধৈৰ্য্য, সৃষ্টিশীলতা, পুনৰ্গঠনত স্থিতিস্থাপকতা— এনে শক্তি, সংস্কৃতিৰ প্ৰতি ইমান বিশ্বাস, এনে ভক্তি— এনে ধৰণৰ উদাহৰণ বিশ্বৰ ইতিহাসতে বিৰল। সেয়ে আমি আমাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ বীৰত্বৰ গাথাক মনত ৰাখিব লাগে। তেওঁলোকৰ সাহসী কৰ্মৰ পৰা আমি প্ৰেৰণা গ্ৰহণ কৰিব লাগে। কোন পুত্ৰ, কোন বংশই নিজৰ পূৰ্বপুৰুষৰ শৌৰ্য্য পাহৰি যাব পাৰে বাৰু?
ভাই-ভনীসকল,
গাজনীৰ পৰা ঔৰংজেৱলৈকে অগণন আক্ৰমণকাৰীয়ে সোমনাথত আক্ৰমণ কৰিছিল। সিহঁতে বিশ্বাস কৰিছিল যে সিহঁতে তৰোৱালেৰে চিৰন্তন সোমনাথক জয় কৰিছিল। কিন্তু সেই ধৰ্মান্ধবোৰে বুজি পোৱা নাছিল যে সোমনাথ নামটোৱেই সোম— অমৰত্বৰ অমৃত বহন কৰে। ইয়াত বিষ পান কৰিও অমৰ হৈ থকাৰ ধাৰণাটো সন্নিৱিষ্ট হৈছে। ইয়াত সদাশিৱ মহাদেৱৰ সচেতন শক্তি বিৰাজমান, যি “প্ৰচন্দ তাণ্ডৱ শিৱঃ”ত প্ৰকাশিত শক্তিৰ উপযোগিতা আৰু উৎস উভয়ে।
ভাই-ভনীসকল,
সোমনাথত বিৰাজমান মহাদেৱক মৃত্যুঞ্জয় নামেৰেও জনা যায়— মৃত্যুক জয় কৰোতা। যত জয়তে পল্যতে য়েনে বিশ্বম, তমিশাম ভজে লিয়াতে যাত্ৰা বিশ্বম! অৰ্থাৎ তেওঁৰ পৰাই বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ জন্ম হৈছে, তেৱেই ইয়াক বৰ্তাই ৰাখিছে আৰু তেওঁৰ মাজতে ই পুনৰ বিলীন হৈছে। আমি বিশ্বাস কৰোঁঃ
ত্বামেকো জগত ব্যাপাকো বিশ্ব ৰূপ!
অৰ্থাৎ শিৱ সমগ্ৰ বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডতে বিৰাজমান।
সেইবাবেই আমি প্ৰতিটো কণাতে, প্ৰতিটো শিলতে শংকৰক দেখিবলৈ পাওঁ। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত শংকৰৰ অগণন ৰূপসমূহ কোনে কেনেকৈ ধ্বংস কৰিব পাৰে? আমি সেইসকল লোক, যিয়ে জীৱতো শিৱক দেখো! সেয়ে আমাৰ বিশ্বাসক কোনোবাই কেনেকৈ জোকাৰিব পাৰে?
বন্ধুসকল,
এয়াই সময়ৰ চক্ৰ— সোমনাথক ধ্বংস কৰাৰ উদ্দেশ্যেৰে অহা ধৰ্মান্ধবোৰ আজি ইতিহাসৰ কেইটামান পৃষ্ঠাতহে আৱদ্ধ হৈ আছে। আৰু ইয়াৰ বিপৰীতে সোমনাথ মন্দিৰ এতিয়াও সুবিশাল সাগৰৰ পাৰত গৌৰৱেৰে থিয় দি আছে, নিজৰ ধ্বজ উত্তোলিত কৰি ৰাখিছে। সোমনাথৰ শিখৰে যেন ঘোষণা কৰে- চন্দ্ৰশেখৰম আশ্ৰয়ে মা কিম কৰিষ্যতি বৈ যমঃ! — “মই চন্দ্ৰশেখৰ শিৱত আশ্ৰয় লৈছো; কালেও মোৰ একো কৰিব নোৱাৰে।”
বন্ধুসকল,
সোমনাথ স্বাভিমান পৰ্ব কেৱল ঐতিহাসিক গৌৰৱৰ উদযাপনেই নহয়, বৰঞ্চ ভৱিষ্যতৰ বাবে চিৰন্তন যাত্ৰাক সজীৱ কৰি তোলাৰ মাধ্যমো। আমি এই উপলক্ষক আমাৰ পৰিচয় আৰু অস্তিত্বক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। যদি কোনো এখন দেশৰ কেইশ বছৰ পুৰণি কোনো ঐতিহ্য আছে, তেন্তে সেই ঐতিহ্যক নিজৰ পৰিচয় হিচাপে বিশ্বৰ আগত উপস্থাপন কৰিছে। ভাৰতত অৱশ্যে সোমনাথৰ দৰে পবিত্ৰ স্থান আছে যি হাজাৰ-হাজাৰ বছৰ পুৰণি। এই স্থানসমূহ আমাৰ শক্তি, স্থিতিস্থাপকতা আৰু পৰম্পৰাৰ প্ৰতীক হৈ আহিছে। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে স্বাধীনতাৰ পিছত দাসত্ব মানসিকতাৰ লোকসকলে এই ঐতিহ্যৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। এই ইতিহাসক মচি পেলোৱাৰ কু-অভিপ্ৰায় কৰা হৈছিল।
সোমনাথক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰখনে কেনেকৈ বলিদান দিছিল, সেয়া আমাৰ জ্ঞাত। ৰাৱাল কানহাদেৱৰ দৰে শাসকৰ প্ৰচেষ্টা, বীৰ হামিৰজী গোহিলৰ বীৰত্ব, ভেগদা ভিলৰ বীৰত্ব— এইসকল বীৰ সোমনাথ মন্দিৰৰ ইতিহাসৰে জড়িত হৈ আছে। তথাপিও দুখৰ বিষয় যে তেওঁলোকক কেতিয়াও উপযুক্ত স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা নহ’ল। বৰঞ্চ একাংশ ইতিহাসবিদ আৰু ৰাজনীতিবিদে আক্ৰমণৰ ইতিহাসক নস্যাৎ কৰিছিল। ধৰ্মীয় উন্মাদনাক কেৱল লুণ্ঠন বুলি অভিহিত কৰিবলৈ কিতাপ লিখা হৈছিল। কিন্তু সোমনাথক এবাৰেই আক্ৰমণ কৰা হোৱা নাছিল— বাৰে-বাৰে আক্ৰমণ কৰা হৈছিল। যদিহে আক্ৰমণবোৰ কেৱল লুটপাতৰ বাবেই হৈছিল, তেন্তে হাজাৰ বছৰৰ আগৰ প্ৰথমটো বৃহৎ লুণ্ঠনতে ইয়াৰ বন্ধ হৈ গ’লহেঁতেন। কিন্তু সেয়া নহৈছিল। সোমনাথৰ পবিত্ৰ মূৰ্তিক অপবিত্ৰ কৰা হৈছিল, মন্দিৰৰ ৰূপক বাৰে-বাৰে সলনি কৰা হৈছিল। আৰু আমাক শিকাইছিল যে সোমনাথক কেৱল লুটপাতৰ বাবেই ধ্বংস কৰা হৈছিল। ঘৃণা, অত্যাচাৰ, আতংকৰ নিষ্ঠুৰ ইতিহাসক আমাৰ পৰা লুকুৱাই ৰখা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
নিজৰ ধৰ্মৰ প্ৰতি সঁচা অৰ্থত বিশ্বাসী কোনো ব্যক্তিয়েই এনে ধৰ্মান্ধতাক সমৰ্থন নকৰে। তথাপিও তুষ্টিকৰণৰ ঠিকাদাৰসকলে এই মানসিকতাৰ আগত সদায় প্ৰণাম কৰিছিল। যেতিয়া ভাৰত দাসত্বৰ শিকলিৰ পৰা মুক্ত হৈছিল, চৰ্দাৰ পেটেলে যেতিয়া সোমনাথক পুনৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰতিজ্ঞা গ্ৰহণ কৰিছিল, তেতিয়াও তেওঁক বাধা দিয়াৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল। ১৯৫১-ত ৰাষ্ট্ৰপতি ডঃ ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদ ইয়ালৈ অহাৰ সময়তো আপত্তি দৰ্শোৱা হৈছিল। সেই সময়ত সৌৰাষ্ট্ৰৰ আটাইতকৈ প্ৰখ্যাত শাসক আমাৰ জাম চাহেব মহাৰাজ দিগ্বিজয় সিং জী আগবাঢ়ি গৈছিল। ভূমি অধিগ্ৰহণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি নিৰাপত্তা ব্যৱস্থালৈকে তেওঁ ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱক সৰ্বোচ্চ স্থান প্ৰদান কৰিছিল। সেই যুগতে জাম চাহেবে সোমনাথ মন্দিৰলৈ এক লাখ টকা আগবঢ়াইছিল আৰু ন্যাসৰ প্ৰথমগৰাকী অধ্যক্ষ হিচাপে গুৰু দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছিল।
ভাই-ভনীসকল,
দুখৰ বিষয় যে আজিও আমাৰ দেশত সোমনাথৰ পুনৰ্গঠনক বিৰোধিতা কৰা শক্তি সক্ৰিয় হৈ আছে। আজি তৰোৱালৰ সলনি ভাৰতৰ বিৰুদ্ধে ষড়যন্ত্ৰই অন্য কু-অভিপ্ৰায়ৰ ৰূপ লৈছে। সেইবাবেই আমি অধিক সজাগ হ’ব লাগিব, নিজকে শক্তিশালী কৰিব লাগিব। আমি একত্ৰিত হৈ থাকিব লাগিব, একেলগে থিয় দিব লাগিব আৰু আমাক বিভাজিত কৰিব বিচৰা প্ৰতিটো শক্তিক পৰাস্ত কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ বিশ্বাসৰ সৈতে, নিজৰ শিপাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থকা মাত্ৰেকে আমি আমাৰ ঐতিহ্যক গৌৰৱ আৰু সতৰ্কতাৰে সংৰক্ষণ কৰি ৰাখো, তেতিয়া আমাৰ সভ্যতাৰ শিপা অধিক শক্তিশালী হৈ উঠে। সেইবাবেই এই হাজাৰ বছৰীয়া যাত্ৰাই আমাক আগন্তুক হাজাৰ বছৰৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ৰাম মন্দিৰৰ অভিষেকৰ ঐতিহাসিক উপলক্ষত মই ভাৰতবাসীৰ সন্মুখত পৰৱৰ্তী হাজাৰ বছৰৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগী দাঙি ধৰিছিলো। মই “ঈশ্বৰত্বৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰলৈ” দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ কথা কৈছিলো। আজি ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণে লক্ষ-লক্ষ নাগৰিকৰ মাজত নতুন আত্মবিশ্বাস জগাই তুলিছে। আজি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ এখনি উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ ওপৰত বিশ্বাস আছে। আজি ১৪০ কোটি ভাৰতীয় এই লক্ষ্যৰ প্ৰতি সংকল্পবদ্ধ। ভাৰতে নিজৰ গৌৰৱক নতুন শিখৰত উপনীত কৰিব। আমি দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজখনত জয়ী হম। আমি উন্নয়নৰ নতুন শিখৰত আৰোহন কৰিম। প্ৰথমে, বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হোৱাৰ লক্ষ্য আৰু তাৰ পিছত ইয়াৰ অধিক ওপৰলৈ যাত্ৰা— এই পথটো এতিয়া সাজু হৈছে। আৰু সোমনাথ মন্দিৰৰ শক্তিয়ে এই সংকল্পৰাজিক আশীৰ্বাদ দিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত ঐতিহ্যৰ পৰা প্ৰেৰণা আহৰণেৰে উন্নয়নৰ পথত ধাৱমান হৈছে। সোমনাথত উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য উভয়েই একেলগে বাস্তৱায়িত হৈছে। এফালে সোমনাথ মন্দিৰৰ সাংস্কৃতিক সম্প্ৰসাৰণ, সোমনাথ সংস্কৃত বিশ্ববিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা, মাধৱপুৰ মেলাৰ স্পন্দনশীলতা— এই সকলোবোৰে আমাৰ ঐতিহ্যক শক্তিশালী কৰিছে। গীৰ সিংহৰ সংৰক্ষণে এই অঞ্চলৰ প্ৰাকৃতিক আকৰ্ষণ বৃদ্ধি কৰিছে। একেদৰে প্ৰভাস পাতনত উন্নয়নৰ নতুন মাত্ৰাৰ উন্মেষ ঘটিছে। কেশোদ বিমানবন্দৰৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ফলশ্ৰুতিত দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা তীৰ্থযাত্ৰীসকল পোনে-পোনে সোমনাথলৈ যাব পাৰিব। আহমেদাবাদ–বেৰাভাল বন্দে ভাৰত ৰেলৰ মুকলিৰ ফলশ্ৰুতিত তীৰ্থযাত্ৰী আৰু পৰ্যটকসকলৰ যাত্ৰাৰ সময় হ্ৰাস পাইছে। এই অঞ্চলত তীৰ্থ চাৰ্কিটৰ উন্নয়ন সাধনৰ কামো অব্যাহত আছে। এইদৰে আজিৰ ভাৰতে কেৱল বিশ্বাসক মনত ৰখাই নহয়, বৰঞ্চ আন্তঃগাঁথনি, যোগাযোগ ব্যৱস্থা আৰু প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে ভৱিষ্যতৰ বাবেও ইয়াক গভীৰ কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সভ্যতাই কেতিয়াও আনক পৰাস্ত কৰাৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰা নাই, বৰঞ্চ জীৱনৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাৰহে বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছে। আমাৰ পৰম্পৰাত বিশ্বাসৰ পথত ঘৃণাৰ সৃষ্টি নহয়। আমাৰ শক্তিয়ে আমাক ধ্বংসৰ উচটনি নিদিয়ে। সোমনাথে আমাক শিকাইছে যে সৃষ্টিৰ পথ দীঘলীয়া, কিন্তু ই স্থায়ী, চিৰন্তন। আনক মচি আগবাঢ়ি যাব বিচৰা সভ্যতাসমূহ নিজেই সময়ৰ লগে-লগে হেৰাই যায়। সেইবাবেই ভাৰতে আনক পৰাস্ত কৰি কেনেকৈ জয়ী হ’ব লাগে সেই বিষয়ে বিশ্বক শিকোৱা নাই, বৰঞ্চ হৃদয় জয় কৰি কেনেকৈ জীয়াই থাকিব লাগে সেয়াহে শিকাইছে। এই চিন্তাই আজিৰ বিশ্বখনৰ বাবে প্ৰয়োজন। সোমনাথৰ সহস্ৰবছৰীয়া কাহিনীয়ে সমগ্ৰ মানৱ জাতিক এই শিক্ষাকে প্ৰদান কৰিছে।
গতিকে আহকচোন আমি সংকল্প গ্ৰহণ কৰো— হাতে-হাত ধৰি বিকাশৰ দিশত অগ্ৰসৰ হও। নিজৰ লক্ষ্যৰ প্ৰতি দৃষ্টি নেহেৰুৱাই, একে সময়তে আমাৰ অতীত আৰু আমাৰ ঐতিহ্যৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থাকি আগবাঢ়ি যাও। আহকচোন আমি আমাৰ চেতনা অটুট ৰাখি আধুনিকতাক আকোৱালি লও। আহকচোন আমি সোমনাথ স্বাভিমান পৰ্বৰ দৰে উৎসৱৰ পৰা প্ৰেৰণা আহৰণেৰে প্ৰগতিৰ পথত ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবাঢ়ি যাও। আহকচোন আমি প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰি নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হও। এই কাৰ্য্যসূচী আজিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে, কিন্তু আমি সমগ্ৰ দেশতে এই হাজাৰ বছৰীয়া যাত্ৰাক স্মৰণ কৰিব লাগিব, আমাৰ ঐতিহ্যক বিশ্বৰ সৈতে পৰিচয় কৰাব লাগিব, এই নতুন ৭৫ বছৰীয়া মাইলৰ খুঁটিটো উদযাপন কৰিব লাগিব আৰু এই উদযাপনক ২০২৭-ৰ মে’লৈকে অব্যাহত ৰাখিব লাগিব। আহকচোন আমি প্ৰতিজন নাগৰিকক সজাগ কৰি তোলো। এই কামনাৰেই আকৌ এবাৰ মোৰ সকলো দেশবাসীলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
হৰ হৰ মহাদেৱ।
জয় সোমনাথ।
জয় সোমনাথ।
জয় সোমনাথ।