Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during the Joint Press Statement with the German Chancellor
12 JAN 2026 1:25PM by PIB Delhi
Your Excellency, My Friend, Chancellor Friedrich Merz,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskaar!
Guten Tag!
It is a matter of special joy for me to welcome Chancellor Merz on the occasion of Swami Vivekananda Jayanti today. It is a pleasant coincidence that Swami Vivekananda himself built the bridge of philosophy, knowledge, and spirituality between India and Germany. And today, Chancellor Merz’s visit is giving that bridge new energy, renewed trust, and scope.
As Chancellor, this is his first visit not only to India, but to Asia. It is a strong testament to the importance he places on relations with India. I thank him sincerely for his personal attention and commitment. India is fully committed to further strengthening its friendship and partnership with Germany.
In Gujarat, we say ‘आवकारो मिठो आपजे रे, which means to welcome someone with warmth and affection. With the same spirit and emotion, we extend a heartfelt welcome to Chancellor Merz to India.
Friends,
Chancellor Merz’s visit is taking place at a particularly significant time. Last year, we completed 25 years of our strategic partnership, and this year we are also celebrating 75 years of our diplomatic relations. These milestones are not merely markers of time. They are symbols of our shared ambitions, mutual trust, and steadily strengthening cooperation.
Close cooperation between the economies of countries like India and Germany is important for all of humanity. The growing trade and investment ties have infused new energy into our strategic partnership. Our bilateral trade has now reached its highest level ever and crossed USD 50 billion mark.
More than two thousand German companies have been present in India for a long time. This reflects their unwavering confidence in India and the immense opportunities that exist here. This was evident at the India - Germany CEO Forum this morning.
Friends,
Technology cooperation between India and Germany has grown stronger year after year, and today its impact is clearly visible on the ground.
In the field of renewable energy, India and Germany share similar priorities. To strengthen cooperation in this area, we have decided to establish the India - Germany Centre of Excellence. It will serve as a shared platform for knowledge, technology, and innovation.
We’re jointly advancing new projects in areas such as climate, energy, urban development, and urban mobility. The new mega project in green hydrogen involving companies from both countries will prove to be a game-changer for the energy of the future.
India and Germany are working together to build secure, trusted, and resilient supply chains. The MoUs being signed today on all these areas will give new momentum and strength to our cooperation.
Friends,
The growing cooperation in defence and security is a symbol of our mutual trust and shared vision. I express my heartfelt gratitude to Chancellor Merz for simplifying the processes related to defence trade.
We will also work on a roadmap to enhance cooperation between our defence industries, which will open up new opportunities for co-development and co-production.
Friends,
India and Germany share deep and historic people-to-people ties. The works of Rabindranath Tagore gave a new perspective to Germany’s intellectual world. Swami Vivekananda’s philosophy inspired not only Germany but all of Europe. And Madame Cama, by unfurling India’s flag of freedom in Germany for the first time, gave global recognition to our aspirations for independence. Today, we are giving this historic connection the form of a modern partnership.
Special emphasis has been placed on enhancing migration, mobility, and skilling. India’s talented young workforce is making a significant contribution to Germany’s economy.
The Joint Declaration of Intent issued today on the Global Skills Partnership is a symbol of this trust. It will especially facilitate the mobility of healthcare professionals
Today, we have also taken concrete steps to advance cooperation in the field of sports. This will become an effective means of connecting our youth.
The Comprehensive Roadmap on Higher Education released today will give a new direction to our partnership in the education sector. I invite German universities to open their campuses in India.
I express my gratitude to Chancellor Merz for the announcement of visa-free transit for Indian citizens. This will further strengthen people-to-people connections between our two countries.
I am pleased that the German Maritime Museum is joining the National Maritime Heritage Complex being developed at Lothal in Gujarat. This is a historic step that will connect the maritime histories of both our countries
Gujarat Ayurveda University has had close cooperation with Germany in the field of traditional medicine. The MoU being signed today will further strengthen this collaboration.
Friends,
India and Germany have always stood shoulder to shoulder. The strength of our friendship is visible on the global stage. Our trilateral development partnership, through joint projects in countries such as Ghana, Cameroon, and Malawi, is a successful model for the world. We will continue to work together to support development in the Global South.
The Indo-Pacific is of high priority for both countries. To enhance our cooperation in this region, we are going to launch a Consultation Mechanism.
Today, we discussed a range of global and regional issues in detail, including Ukraine and Gaza. India has always advocated for the peaceful resolution of all problems and disputes, and supports all efforts being made in this direction.
We agree that terrorism is a serious threat to all humanity. India and Germany will continue to fight it together with full determination.
India and Germany agree that reforming global institutions is crucial for addressing global challenges. Our joint efforts through the G4 group to reform the UN Security Council are a testament to this shared belief.
Excellency,
On behalf of 1.4 billion Indians, I once again extend a warm welcome to you in India. I am confident that today's discussions will give new energy and clear direction to the India-Germany partnership.
Thank you for your visit, your personal support, and your friendship with India.
Danke schön.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জাৰ্মানীৰ চেঞ্চেলৰ ফ্ৰিড্ৰিখ মাৰ্জৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদ মেলত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন্তব্যৰ মূল পাঠ
12 JAN 2026 1:25PM by PIB Guwahati
মহামান্য,
মোৰ বন্ধু,
চেঞ্চেলৰ ফ্ৰিড্ৰিখ মাৰ্জ, দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধিসকল, সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ! গুটেন টেগ!
স্বামী বিবেকানন্দৰ জয়ন্তী উপলক্ষে আজি ভাৰতলৈ চেঞ্চেলৰ মাৰ্জক স্বাগতম জনাই মই অতি আনন্দিত হৈছো। এইটো এটা আনন্দদায়ক কাকতালীয় ঘটনা যে স্বামী বিবেকানন্দই ভাৰত আৰু জাৰ্মানীৰ মাজত দৰ্শন, জ্ঞান আৰু আত্মাৰ এক সেতুৰ সৃষ্টি কৰিছিল। আজি, চেঞ্চেলৰ মাৰ্জৰ এই ভ্ৰমণে একেখন সাঁকোকে নতুন শক্তি, নতুন আত্মবিশ্বাস আৰু নতুন সম্প্ৰসাৰণ প্ৰদান কৰিছে। এয়া চেঞ্চেলৰ হিচাপে তেওঁৰ প্ৰথম ভাৰত ভ্ৰমণ নহয়, এছিয়া ভ্ৰমণ। এয়া ভাৰতৰ সৈতে সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকে আগবঢ়োৱা গুৰুত্বৰ দৃঢ় প্ৰমাণ। তেওঁৰ ব্যক্তিগত মনোযোগ আৰু দায়বদ্ধতাৰ বাবে মই তেওঁক ধন্যবাদ জনাইছো। ভাৰত জাৰ্মানীৰ সৈতে ইয়াৰ বন্ধুত্ব আৰু অংশীদাৰিত্ব অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। গুজৰাটত আমি কওঁ-'আৱকৰো মিঠা আপজে ৰে’, অৰ্থাৎ মৰম আৰু মৰমৰ সৈতে স্বাগতম জনাবলৈ। এই মনোভাৱেৰে আমি ভাৰতলৈ চেঞ্চেলৰ মাৰ্জক উষ্ম আদৰণি জনাইছো।
বন্ধুসকল,
চেঞ্চেলৰ মাৰ্জৰ এই ভ্ৰমণ এক বিশেষ সময়ত হৈছে। যোৱা বছৰ আমি আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছো, আৰু এই বছৰ আমি আমাৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ ৭৫ বছৰো উদযাপন কৰিছো। এই মাইলৰ খুঁটিবোৰ কেৱল সময়ৰ সাফল্য নহয়, এইবোৰ আমাৰ অংশীদাৰী উচ্চাকাংক্ষা, পাৰস্পৰিক বিশ্বাস আৰু সদায় শক্তিশালী হৈ থকা সহযোগিতাৰ প্ৰতীক। ভাৰত আৰু জাৰ্মানীৰ দৰে দেশৰ অৰ্থনীতিৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। বৰ্ধিত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ সম্পৰ্কই আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে। আমাৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য সৰ্বকালৰ সৰ্বোচ্চ স্তৰত উপনীত হৈছে আৰু ৫০ বিলিয়ন ডলাৰৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিছে। দুই হাজাৰৰো অধিক জাৰ্মান কোম্পানী দীৰ্ঘদিন ধৰি ভাৰতত উপস্থিত হৈ আছে। ই ভাৰতৰ ওপৰত তেওঁৰ অটল বিশ্বাস আৰু ইয়াৰ অসীম সম্ভাৱনাবোৰ প্ৰদৰ্শন কৰে। আজি পুৱা ভাৰত-জাৰ্মানী চিইঅ’ ফ’ৰামত ইয়াৰ এক স্পষ্ট আভাস পোৱা গৈছিল।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু জাৰ্মানীৰ মাজত প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতা প্ৰতি বছৰে শক্তিশালী হৈ আহিছে আৰু আজি ইয়াৰ প্ৰভাৱ স্পষ্টভাৱে দৃশ্যমান হৈছে। নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু জাৰ্মানীৰ একেধৰণৰ অগ্ৰাধিকাৰ আছে। এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আমি ভাৰত-জাৰ্মানী উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। ই জ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে এক সাধাৰণ মঞ্চ হৈ পৰিব। আমি জলবায়ু, শক্তি, নগৰ উন্নয়ন আৰু নগৰীয়া যাতায়াতৰ দৰে ক্ষেত্ৰত একেলগে নতুন প্ৰকল্প অনুসৰণ কৰি আছো। দুয়োখন দেশৰ কোম্পানীৰ সেউজ হাইড্ৰ’জেনৰ নতুন বৃহৎ প্ৰকল্পটো ভৱিষ্যতৰ শক্তিৰ বাবে এক সুদূৰপ্ৰসাৰী হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব। ভাৰত আৰু জাৰ্মানীয়ে সুৰক্ষিত, বিশ্বাসযোগ্য আৰু বহনক্ষম যোগান শৃংখলা গঢ়ি তোলাৰ বাবে একেলগে কাম কৰি আছে। এই সকলোবোৰ বিষয়ত আজি স্বাক্ষৰিত হোৱা বুজাবুজি চুক্তিসমূহে আমাৰ সহযোগিতাক নতুন গতি আৰু শক্তি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত সহযোগিতা আমাৰ পাৰস্পৰিক বিশ্বাস আৰু অংশীদাৰী দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতীক। প্ৰতিৰক্ষা বাণিজ্য সম্পৰ্কীয় প্ৰক্ৰিয়া সৰল কৰাৰ বাবে মই চেঞ্চেলৰ মাৰ্জৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো। আমি প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক ৰূপৰেখাৰ ওপৰতো কাম কৰিম, যিয়ে সহ-উন্নয়ন আৰু সহ-উৎপাদনৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু জাৰ্মানীৰ মাজত ঐতিহাসিক আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত গভীৰ সম্পৰ্ক আছে। ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰৰ ৰচনাসমূহে জাৰ্মান বৌদ্ধিক জগতখনক এক নতুন দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰিছিল। স্বামী বিবেকানন্দৰ আদৰ্শই জাৰ্মানীকে ধৰি সমগ্ৰ ইউৰোপক অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। আৰু মেডাম কামাই জাৰ্মানীত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ পতাকা উত্তোলন কৰি আমাৰ স্বাধীনতাৰ আকাংক্ষাক বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিছিল। আজি আমি এই ঐতিহাসিক সম্পৰ্কক এক আধুনিক অংশীদাৰিত্বৰ ৰূপ দিছো। প্ৰব্ৰজন, যাতায়াত আৰু দক্ষতা বৃদ্ধিৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। ভাৰতৰ প্ৰতিভাশালী যুৱ শক্তিয়ে জাৰ্মানীৰ অৰ্থনীতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াই আছে। গোলকীয় দক্ষতা অংশীদাৰিত্ব সন্দৰ্ভত আজি জাৰি কৰা যৌথ ঘোষণাপত্ৰ এই বিশ্বাসৰ এক প্ৰতীক। ই বিশেষকৈ স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰীসকলৰ চলাচল সহজ কৰি তুলিব। আজি আমি ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰতো সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে দৃঢ় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। ই যুৱপ্ৰজন্মক সংযোগ কৰাৰ এক ফলপ্ৰসূ মাধ্যম হব। আজি উচ্চ শিক্ষাৰ ব্যাপক ৰূপৰেখাই শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ অংশীদাৰিত্বক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিব। মই জাৰ্মান বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক ভাৰতত তেওঁলোকৰ শিবিৰ মুকলি কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ বাবে ভিছা-মুক্ত পৰিবহনৰ কথা ঘোষণা কৰাৰ বাবে মই চেঞ্চেলৰ মাৰ্জক ধন্যবাদ জনাইছো। ই দুয়োখন দেশৰ মাজত জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক অধিক বৃদ্ধি কৰিব। মই আনন্দিত যে জাৰ্মান সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয়টোৱে গুজৰাটৰ লোথালত নিৰ্মাণ কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য চৌহদত যোগ দিছে। দুয়োখন দেশৰ সামুদ্ৰিক ইতিহাসক সংযোগ কৰা এয়া এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ। গুজৰাট আয়ুৰ্বেদ বিশ্ববিদ্যালয়ে পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত জাৰ্মানীৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা কৰিছে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত আজি স্বাক্ষৰিত হোৱা বুজাবুজি চুক্তিয়ে আমাৰ সহযোগিতাক অধিক গতি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু জাৰ্মানী সদায়ে একেলগে চলি আহিছে। আমাৰ বন্ধুত্বৰ প্ৰভাৱ বিশ্ব পৰ্যায়তো দৃশ্যমান। ঘানা, কেমেৰুন আৰু মালাৱীৰ দৰে দেশসমূহত যৌথ প্ৰকল্পৰ সৈতে আমাৰ ত্ৰিপাক্ষিক উন্নয়ন অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক সফল আৰ্হি। আমি গোলকীয় দক্ষিণৰ দেশসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে আমাৰ উমৈহতীয়া প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিম। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল দুয়োখন দেশৰ বাবে এক উচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ। এই ক্ষেত্ৰত আমাৰ সমন্বয় বৃদ্ধি কৰিবলৈ আমি এখন পৰামৰ্শ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰিছো। আজি আমি ইউক্ৰেইন আৰু গাজাকে ধৰি কেইবাটাও গোলকীয় আৰু আঞ্চলিক বিষয়ৰ ওপৰত বিশদভাৱে আলোচনা কৰিছো। ভাৰত সকলো সমস্যা আৰু বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ পক্ষত আছে, আৰু এই দিশত সকলো প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰে। আমি একমত যে সন্ত্ৰাসবাদ সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে এক গুৰুতৰ ভাবুকি। ভাৰত আৰু জাৰ্মানীয়ে ঐক্যবদ্ধভাৱে আৰু দৃঢ়ভাৱে ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ অব্যাহত ৰাখিব। ভাৰত আৰু জাৰ্মানী একমত যে গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ গোলকীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰ অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰৰ বাবে জি৪ৰ জৰিয়তে আমাৰ যৌথ প্ৰচেষ্টা এই চিন্তাধাৰাৰ প্ৰমাণ।
মহামান্য
১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ হৈ মই পুনৰবাৰ আপোনাক ভাৰতলৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছো। মই আত্মবিশ্বাসী যে আজিৰ আলোচনাসমূহে ভাৰত-জাৰ্মানীৰ অংশীদাৰিত্বক নতুন শক্তি আৰু এক স্পষ্ট দিশ প্ৰদান কৰিব। আপোনাৰ ভ্ৰমণ, আপোনাৰ ব্যক্তিগত সম্পৰ্ক আৰু ভাৰতৰ প্ৰতি থকা আপোনাৰ গভীৰ বন্ধুত্বৰ বাবে মই আপোনাক আন্তৰিক ধন্যবাদ জনাইছো।