Ministry of Railways
Equipped With Ample Luggage Space, Well Designed Berths, Ultra Modern & Spacious Toilets, First Vande Bharat Sleeper Train to be flagged off Soon
Offers Business Class Comfort at Affordable Rates for Passengers Besides Punctuality, Safety & Reliability
Clean, Hygienic, Health-Friendly, Fatigue Free Journey along with Local Cuisine (included in Fare) to Make Vande Bharat Sleeper Travel Experience a Memorable One
Divyangjan-Friendly Spaces, Modular Pantries, Disinfectant Technology to Add to Safe, Efficient and World Class Overnight Travel Experience
Indigenous Kavach Automatic Train Protection System, Advanced Fire Safety Mechanisms, and CCTV Surveillance to Make Our Journey Safer
Enhanced Facilities for Train Staff and Loco Pilots
14 JAN 2026 7:36PM by PIB Delhi
Indian Railways is preparing to add another important milestone to its journey of modernisation. With the introduction of the sleeper version of the Vande Bharat Express, long-distance train travel in India is set to become faster, safer and more comfortable for common passengers. Designed to meet the changing expectations of today’s travellers, the Vande Bharat Sleeper aims to make overnight journeys a pleasant experience rather than just a means of reaching a destination. Modern technology, improved safety features and passenger-friendly facilities have been brought together to offer premium comfort at affordable fares.
The first Vande Bharat Sleeper Train will operate between Guwahati in Assam and Howrah in West Bengal, marking a transformative step in long-distance overnight rail travel in the country. The complete cycle of trials, testing and certification of the train has been successfully concluded. In the month of January, the first Vande Bharat Sleeper Train is set to be flagged off on this route soon. This important corridor connects Eastern and North-Eastern India and is used daily by thousands of passengers, including students, workers, traders and families. The new service is expected to significantly improve connectivity between the two regions and change the way people experience overnight rail travel. With faster speeds and modern design, the Vande Bharat Sleeper will reduce travel time while offering a smooth and comfortable journey. For passengers travelling long distances, this means better rest, improved safety and a more reliable travel option.
The introduction of the Vande Bharat Sleeper on this route reflects Indian Railways’ continued focus on modern, passenger-centric services. It marks a step towards a future where train travel combines speed, comfort and safety, making railways a preferred choice for long-distance journeys across the country.
Passenger Comfort and World-Class Amenities
Designed specifically for long-distance journeys, the Vande Bharat Sleeper places passenger comfort at the core of its design. The train comprises 16 modern coaches with a total capacity of 823 passengers, offering a seamless blend of speed, space and comfort.
Its advanced aerodynamic design reduces air resistance, ensuring a stable and smooth ride even at high speeds. Capable of operating at speeds of up to 180 kmph, the train significantly cuts travel time while delivering a quiet and premium travel experience.
Ergonomically designed sleeping berths provide better body support, making overnight journeys more restful. Automatic doors with vestibules between coaches ensure safe and convenient movement within the train. An advanced suspension system further enhances ride quality by minimizing jerks and vibrations, ensuring a calm and fatigue-free journey.
Vande Bharat Sleeper trains also offer ample and well-planned luggage space, with overhead racks and under-berth storage for smaller bags, and dedicated areas near coach entrances for larger suitcases, ensuring uncluttered and comfortable interiors. Designed for long-distance travel, the train features ergonomic sleeper berths, USB charging ports and enhanced security systems. Provisions for Divyangjan-friendly spaces, modular pantries and advanced fire safety systems further add to passenger convenience, delivering a safe, efficient and modern overnight travel experience.
Clean, Hygienic and Health-Friendly Travel
High standards of cleanliness and hygiene have been integrated into the Vande Bharat Sleeper experience. The train is equipped with modern toilets and advanced disinfectant technology, helping maintain superior sanitation levels throughout the journey. This ensures a clean, safe and health-friendly environment, especially crucial for long overnight travel.
Howrah–Guwahati: A Vital Rail Corridor
The Howrah–Guwahati route is among the most significant rail corridors in the country, supporting the daily movement of lakhs of passengers. The Vande Bharat Sleeper trains will offer a fast, modern and reliable travel option for passengers of West Bengal and Assam.
Direct benefits will accrue to districts such as Cooch Behar, Jalpaiguri, Malda, Murshidabad, Purba Bardhaman, Hooghly and Howrah in West Bengal, and Kamrup Metropolitan and Bongaigaon in Assam. The service will be especially beneficial for common passengers, students, professionals, migrant workers, traders and religious pilgrims. Visits to major pilgrimage centres like Kalighat Temple and Kamakhya Devi Temple will become easier, safer and more convenient.
The new Vande Bharat Sleeper on the Howrah–Guwahati route will significantly cut travel time compared to the current fastest service, the Saraighat Express (12345/12346). The Saraighat Express takes around 17 hours to cover the approximately 966 km distance between Howrah and Guwahati/Kamakhya. In contrast, the Vande Bharat Sleeper is expected to complete the same journey in about 14 hours once operational, saving nearly 3 hours on the route. Reduced travel time will also give a boost to regional trade, tourism, employment and social connectivity, strengthening economic and cultural ties across regions.
Affordable Premium Travel
One of the standout features of the Vande Bharat Sleeper is its cost-effectiveness compared to air travel. The proposed fares are designed to offer premium comfort at a substantially lower cost than airlines.
The indicative fares are approximately ₹2300 for 3 AC, ₹3000 for 2 AC and ₹3600 for First AC. These fares make the Vande Bharat Sleeper an attractive option that combines affordability with high-quality amenities and services.
Regional Tastes on the Go
Passengers will also enjoy high-quality onboard catering services, making long overnight journeys more relaxed and stress-free. Passengers on the Vande Bharat Sleeper Train will enjoy region-specific culinary offerings during their journey. Train originating from Guwahati will feature authentic Assamese cuisine, while the train starting from Kolkata will serve traditional Bengali delicacies, ensuring a delightful and culturally rich dining experience on board.
Staff Support, Seamless Operations
The Vande Bharat Sleeper also brings significant improvements for railway staff. For Loco Pilots, the train is equipped with ergonomically designed driver cabins that reduce strain and fatigue during long duty hours, along with dedicated, well-equipped toilets to ensure hygiene and convenience.
For onboard staff such as TTEs and pantry personnel, dedicated cabins and compartments have been provided, along with improved berths and amenities that allow proper rest during duty hours, contributing to better efficiency, alertness and overall service quality.
Safety Powered by Indigenous Technology
Safety remains a top priority. The Vande Bharat Sleeper is equipped with the indigenous Kavach automatic train protection system, which plays a crucial role in preventing collisions and ensuring safe train operations.
The train is also equipped with features such as automatic doors, improved fire safety mechanisms, disinfectant technology and CCTV surveillance in all coaches. An advanced emergency talk-back system enables passengers to directly communicate with the crew in case of emergencies, ensuring prompt assistance. These systems together establish new benchmarks in rail safety, giving passengers complete peace of mind.
Punctuality and Reliability
High-speed capability, advanced train control systems and improved operational efficiency ensure greater punctuality and reliability. Faster acceleration and deceleration reduce dwell time and help maintain strict time schedules, making long-distance overnight travel more predictable and dependable.
The Future of Rail Travel
The Vande Bharat Sleeper redefines overnight rail travel with a modern, passenger-centric design. Ergonomically designed seats and berths ensure enhanced comfort during long journeys, while smarter luggage arrangements, region-specific onboard cuisine, and improved facilities for onboard staff and Loco Pilots help reduce fatigue and ensure seamless service. Together, these features embody a future-ready vision of rail travel, where thoughtful design, advanced technology, and operational efficiency combine to elevate the overall travel experience.

ৰেল মন্ত্ৰালয়
সামগ্ৰীৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ঠাই, সুন্দৰ আৰ্হিৰ আসন, অত্যাধুনিক আৰু প্রশস্ত শৌচাগাৰেৰে সজ্জিত প্ৰথমখন বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ট্ৰেইনৰ যাত্ৰা শীঘ্ৰে আৰম্ভ হ’ব
সময়ানুবর্তিতা, সুৰক্ষা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতাৰ উপৰি যাত্ৰীসকলৰ বাবে সুলভ মূল্যত ব্যৱসায়িক শ্ৰেণীৰ আৰাম
বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতাক স্মৰণীয় কৰিবলৈ পৰিষ্কাৰ, স্বাস্থ্যসন্মত, স্বাস্থ্য-অনুকূল, ক্লান্তিমুক্ত যাত্ৰাৰ লগতে স্থানীয় খাদ্যৰ সুবিধা (ভাড়াত অন্তৰ্ভুক্ত)
নিৰাপদ, দক্ষ আৰু বিশ্বমানৰ নৈশ ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা যোগ কৰিবলৈ দিব্যাংগজন-অনুকূল স্থান, মডুলাৰ পেণ্ট্ৰী, জীৱাণুনাশক প্ৰযুক্তি
আমাৰ যাত্ৰাক নিৰাপদ কৰি তুলিবলৈ থলুৱা কৱচ স্বয়ংক্ৰিয় ৰে’ল সুৰক্ষা ব্যৱস্থা, উন্নত অগ্নি সুৰক্ষা ব্যৱস্থা আৰু চিচি টিভি নিৰীক্ষণ
ৰে’লৰ কৰ্মচাৰী আৰু লোকো পাইলটৰ বাবে উন্নত সুবিধা
14 JAN 2026 7:36PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় ৰে’লে ইয়াৰ আধুনিকীকৰণৰ যাত্ৰাত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি যোগ দিবলৈ প্ৰস্তুতি চলাই আছে। বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ শ্লিপাৰ সংস্কৰণ আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে ভাৰতত দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ ৰে’ল যাত্ৰা সাধাৰণ যাত্ৰীসকলৰ বাবে দ্ৰুত, নিৰাপদ আৰু অধিক আৰামদায়ক হৈ পৰিব। আজিৰ ভ্ৰমণকাৰীসকলৰ পৰিবৰ্তিত প্ৰত্যাশা পূৰণ কৰিবলৈ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা, বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰৰ লক্ষ্য হৈছে নৈশ যাত্ৰা কেৱল গন্তব্যস্থানত উপনীত হোৱাৰ ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তে এক আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা হিচাপে গঢ়ি তোলা। আধুনিক প্ৰযুক্তি, উন্নত সুৰক্ষা বৈশিষ্ট্য আৰু যাত্ৰী-অনুকূল সুবিধাসমূহ একত্ৰিত কৰি সুলভ ভাড়াত প্ৰিমিয়াম আৰাম প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
প্ৰথম বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ট্ৰেইন অসমৰ গুৱাহাটী আৰু পশ্চিমবংগৰ হাওড়াৰ মাজত চলাচল কৰিব, যি দেশত দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ নৈশ ৰে’ল যাত্ৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক পৰিবৰ্তনমূলক পদক্ষেপ হিচাপে বিবেচিত হৈছে। ট্ৰেইনখনৰ পৰীক্ষণৰ লগতে প্ৰমাণপত্ৰৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থা সফলতাৰে সম্পন্ন হৈছে। জানুৱাৰী মাহত এই পথত প্ৰথমখন বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ট্ৰেইন মুকলি কৰা হ’ব। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ কৰিডৰটোৱে পূব আৰু উত্তৰ-পূব ভাৰতক সংযোগ কৰে আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, শ্ৰমিক, ব্যৱসায়ী আৰু পৰিয়ালকে ধৰি দৈনিক হাজাৰ হাজাৰ যাত্ৰীয়ে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰে। নতুন সেৱাটোৱে দুয়োটা অঞ্চলৰ মাজত সংযোগ যথেষ্ট উন্নত কৰিব আৰু নৈশ ৰে’ল যাত্ৰাৰ অভিজ্ঞতাৰ ধৰণ সলনি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। দ্ৰুত গতি আৰু আধুনিক আৰ্হিৰ সৈতে বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰে এক মসৃণ আৰু আৰামদায়ক যাত্ৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে ভ্ৰমণৰ সময় হ্ৰাস কৰিব। দীঘলীয়া দূৰত্ব ভ্ৰমণ কৰা যাত্ৰীসকলৰ বাবে ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে অধিক বিশ্ৰাম, উন্নত সুৰক্ষা আৰু উন্নত নিৰ্ভৰযোগ্য ভ্ৰমণ বিকল্প।
এই পথত বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰৰ প্ৰৱৰ্তনে আধুনিক, যাত্ৰীকেন্দ্ৰিক সেৱাসমূহৰ ওপৰত ভাৰতীয় ৰে’লৰ নিৰন্তৰ গুৰুত্ব প্ৰতিফলিত কৰে। ই ভৱিষ্যতৰ দিশত এক পদক্ষেপ চিহ্নিত কৰে য’ত ৰে’ল যাত্ৰাই গতি, আৰাম আৰু সুৰক্ষাক একত্ৰিত কৰে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ দেশতে দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ যাত্ৰাৰ বাবে ৰে’লপথ এক পছন্দৰ বিকল্প হিচাপে পৰিগণিত হয়।
যাত্ৰীৰ স্বাচ্ছন্দ্য আৰু বিশ্বমানৰ সুবিধা
দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ যাত্ৰাৰ বাবে বিশেষভাৱে সাজি উলিওৱা বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰৰ আৰ্হিৰ মূল বিষয় হৈছে যাত্ৰীৰ আৰাম। এই ৰে’লত মুঠ ৮২৩ গৰাকী যাত্ৰী কঢ়িয়াব পৰা ১৬ টা আধুনিক দবা আছে, যিয়ে গতি, স্থান আৰু আৰামৰ এক নিৰৱচ্ছিন্ন সুবিধা প্ৰদান কৰে।
ইয়াৰ উন্নত বায়ুগতিবিদ্যাৰ আৰ্হিয়ে বায়ু প্ৰতিৰোধ হ্ৰাস কৰে, আনকি উচ্চ গতিত এক স্থিৰ আৰু মসৃণ যাত্ৰা নিশ্চিত কৰে। প্ৰতি ঘণ্টাত ১৮০ কিলোমিটাৰ গতিত চলাচল কৰিব পৰা এই ৰে’লখনে এক নীৰৱ আৰু উৎকৃষ্ট ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰাৰ লগতে ভ্ৰমণৰ সময় যথেষ্ট হ্ৰাস কৰে।
আৰামদায়কভাৱে আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা শ্লিপিং বাৰ্থে শৰীৰক অধিক আৰাম প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত নৈশ যাত্ৰা অধিক সুখদায়ক হয়। দবাৰ মাজত ভেষ্টিবিউল থকা স্বয়ংক্ৰিয় দুৱাৰে ৰে’লৰ ভিতৰত সুৰক্ষিত আৰু সুবিধাজনক চলাচল নিশ্চিত কৰে। এক উন্নত প্ৰলম্বন প্ৰণালীয়ে জোকাৰণি আৰু কম্পন হ্ৰাস কৰি যাত্ৰাৰ মান আৰু বৃদ্ধি কৰে, এক শান্ত তথা ক্লান্তিমুক্ত যাত্ৰা নিশ্চিত কৰে।
বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে’লে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে আৰু সুপৰিকল্পিতভাৱে সামগ্ৰী ৰখা স্থান প্ৰদান কৰে, ওপৰৰ ৰেক আৰু সৰু বেগৰ বাবে আণ্ডাৰ-বাৰ্থ ষ্টোৰেজৰ সৈতে আৰু ডাঙৰ চ্যুটকেছৰ বাবে দবাৰ প্ৰৱেশদ্বাৰৰ ওচৰত নিৰ্দিষ্ট ঠাই, পৰিস্কাৰ আৰু আৰামদায়ক আভ্যন্তৰীণ পৰিবেশ নিশ্চিত কৰে। দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ ভ্ৰমণৰ বাবে সাজি উলিওৱা এই ৰে’লত আৰামদায়ক শ্লিপাৰ বাৰ্থ, ইউএছবি চাৰ্জিং পোৰ্ট আৰু উন্নত সুৰক্ষা ব্যৱস্থা আছে। দিব্যাংগজন-অনুকূল স্থান, মডুলাৰ পেণ্ট্ৰী আৰু উন্নত অগ্নি সুৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ ব্যৱস্থাই যাত্ৰীৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰি এক নিৰাপদ, দক্ষ আৰু আধুনিক নৈশ ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰে।
পৰিষ্কাৰ, স্বাস্থ্যসন্মত আৰু স্বাস্থ্য অনুকূল ভ্ৰমণ
পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ উচ্চ মানক বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ অভিজ্ঞতাত একত্ৰিত কৰা হৈছে। ট্ৰেইনখন আধুনিক শৌচাগাৰ আৰু উন্নত জীৱাণুনাশক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত, যিয়ে সমগ্ৰ যাত্ৰাত উন্নত অনাময় ব্যৱস্থা বৰ্তাই ৰখাত সহায় কৰে। ই এক পৰিষ্কাৰ, নিৰাপদ আৰু স্বাস্থ্য-অনুকূল পৰিবেশ নিশ্চিত কৰে, বিশেষকৈ দীঘলীয়া নৈশ ভ্ৰমণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
হাওৰা-গুৱাহাটী এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰে’ল কৰিডৰ
হাওৰা-গুৱাহাটী পথটো দেশৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰে’ল কৰিডৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম, যাৰ জৰিয়তে লাখ লাখ যাত্ৰীয়ে দৈনিক অহা-যোৱা কৰে। বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ট্ৰেইনে পশ্চিমবংগ আৰু অসমৰ যাত্ৰীসকলৰ বাবে এক দ্ৰুত, আধুনিক আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য ভ্ৰমণৰ বিকল্প প্ৰদান কৰিব।
পশ্চিমবংগৰ কোচ বিহাৰ, জলপাইগুৰি, মালদহ, মুৰ্ছিদাবাদ, পূৰ্ব বৰ্ধমান, হুগলী আৰু হাওড়া আৰু অসমৰ কামৰূপ মেট্ৰ’পলিটান আৰু বঙাইগাঁৱৰ দৰে জিলাসমূহ প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভান্বিত হ’ব। এই সেৱা সাধাৰণ যাত্ৰী, শিক্ষাৰ্থী, পেছাদাৰী, প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিক, ব্যৱসায়ী আৰু ধৰ্মীয় তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ বাবে বিশেষভাৱে লাভজনক হ’ব। কালীঘাট মন্দিৰ আৰু কামাখ্যা দেৱী মন্দিৰৰ দৰে প্ৰধান তীৰ্থস্থানসমূহ ভ্ৰমণ কৰাটো সহজ, নিৰাপদ আৰু অধিক সুবিধাজনক হৈ পৰিব।
হাওড়া-গুৱাহাটী পথত থকা নতুন বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰে বৰ্তমানৰ দ্ৰুততম সেৱা শৰাইঘাট এক্সপ্ৰেছ (১২৩৪৫/১২৩৪৬) ৰ তুলনাত ভ্ৰমণৰ সময় যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব। শৰাইঘাট এক্সপ্ৰেছখনে হাওড়া আৰু গুৱাহাটী/কামাখ্যাৰ মাজৰ প্ৰায় ৯৬৬ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰিবলৈ প্ৰায় ১৭ ঘণ্টা সময় লয়। ইয়াৰ বিপৰীতে, বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰে এবাৰ কাৰ্য্যকৰী হোৱাৰ পিছত প্ৰায় ১৪ ঘণ্টাত একে যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত পথত প্ৰায় ৩ ঘণ্টা ৰাহি হ’ব। ভ্ৰমণৰ সময় হ্ৰাস হোৱাৰ ফলত আঞ্চলিক বাণিজ্য, পৰ্যটন, নিযুক্তি আৰু সামাজিক সংযোগ বৃদ্ধি পাব আৰু বিভিন্ন অঞ্চলৰ মাজত অৰ্থনৈতিক আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী হ’ব।
সুলভ মূল্যত প্ৰিমিয়াম ভ্ৰমণ
বিমান যাত্ৰাৰ তুলনাত ইয়াৰ ব্যয়-কাৰ্য্যকৰিতা হৈছে বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰৰ এক উল্লেখযোগ্য বৈশিষ্ট্য। প্ৰস্তাৱিত ভাড়া বিমান পৰিবহণ সংস্থাসমূহতকৈ যথেষ্ট কম খৰচত প্ৰিমিয়াম আৰাম প্ৰদান কৰিবলৈ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
সূচক ভাড়া হৈছে ৩ এচিৰ বাবে প্ৰায় ২,৩০০ টকা, ২ এচিৰ বাবে ৩,০০০ টকা আৰু প্ৰথম শ্ৰেণীৰ এচিৰ বাবে ৩,৬০০ টকা। এই ভাড়াসমূহে বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰক এক আকৰ্ষণীয় বিকল্প হিচাপে গঢ়ি তুলিছে, যিয়ে উচ্চ মানৰ সা-সুবিধা আৰু সেৱাৰ সৈতে মিতব্যয়িতাক একত্ৰিত কৰে।
ভ্ৰমণৰ সময়ত আঞ্চলিক সোৱাদ
যাত্ৰীসকলে উচ্চ মানৰ কেটাৰিং সেৱাও উপভোগ কৰিব, যাৰ ফলত দীঘলীয়া নৈশ যাত্ৰা অধিক আৰামদায়ক আৰু চাপমুক্ত হ’ব। বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ট্ৰেইনৰ যাত্ৰীসকলে তেওঁলোকৰ যাত্ৰাৰ সময়ত অঞ্চল-নিৰ্দিষ্ট খাদ্য উপভোগ কৰিব পাৰিব। গুৱাহাটীৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ৰে’লত প্ৰকৃত অসমীয়া ৰন্ধন প্ৰণালী প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব, আনহাতে কলকাতাৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ৰে’লত পৰম্পৰাগত বাংলা সুস্বাদু খাদ্য পৰিবেশন কৰা হ’ব, যাৰ ফলত ইয়াত এক আনন্দদায়ক আৰু সাংস্কৃতিকভাৱে সমৃদ্ধ ভোজনৰ অভিজ্ঞতা নিশ্চিত হ’ব।
কৰ্মচাৰীৰ সমৰ্থন, বিৰতিহীন সেৱা
বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰে ৰে’ল কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবেও উল্লেখযোগ্য সুবিধা আগবঢ়াইছে। লোকো পাইলটসকলৰ বাবে ট্ৰেইনখনত আৰামদায়কভাৱে আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা ড্ৰাইভাৰ কেবিন আছে, যিয়ে দীঘলীয়া কৰ্তব্যৰ সময়ত চাপ আৰু ভাগৰ হ্ৰাস কৰে, লগতে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু সুবিধা নিশ্চিত কৰিবলৈ সমৰ্পিত, সুসজ্জিত শৌচাগাৰ আছে।
টি টি ই আৰু পেণ্ট্ৰী কৰ্মচাৰীৰ দৰে ৰে’লখনৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে, নিৰ্দিষ্ট কেবিন আৰু কম্পাৰ্টমেণ্ট প্ৰদান কৰাৰ লগতে উন্নত বাৰ্থ আৰু সা-সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে, যিয়ে কৰ্তব্যৰ সময়ত সঠিকভাৱে বিশ্ৰাম তথা উন্নত দক্ষতা, সতৰ্কতা আৰু সামগ্ৰিক সেৱাৰ মানত অৰিহণা যোগায়।
থলুৱা প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা চালিত সুৰক্ষা
সুৰক্ষাক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ থলুৱা কৱচ স্বয়ংক্ৰিয় ৰে’ল সুৰক্ষা ব্যৱস্থাৰে সজ্জিত, যিয়ে সংঘৰ্ষ প্ৰতিৰোধ কৰাত আৰু সুৰক্ষিত ৰে’ল চলাচল নিশ্চিত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
ট্ৰেইনখনত স্বয়ংক্ৰিয় দুৱাৰ, উন্নত অগ্নি সুৰক্ষা ব্যৱস্থা, জীৱাণুনাশক প্ৰযুক্তি আৰু সকলো দবাত চিচি টিভি নিৰীক্ষণৰ দৰে ব্যৱস্থাও আছে। এক উন্নত জৰুৰীকালীন টক-বেক প্ৰণালীয়ে যাত্ৰীসকলক জৰুৰীকালীন অৱস্থাত কৰ্মচাৰীৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ যোগাযোগ কৰিবলৈ সুবিধা প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত দ্ৰুত সহায় নিশ্চিত হয়। এই ব্যৱস্থাসমূহে একেলগে ৰে’ল সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত নতুন মান স্থাপন কৰিছে, যিয়ে যাত্ৰীসকলক সম্পূৰ্ণ মানসিক শান্তি প্ৰদান কৰে।
সময়ানুবর্তিতা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতা
উচ্চ গতিৰ সামৰ্থ্য, উন্নত ৰে’ল নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থা আৰু উন্নত কাৰ্য্যকৰী দক্ষতাই অধিক সময়ানুবর্তিতা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতা নিশ্চিত কৰে। দ্ৰুত ত্বৰণ আৰু মন্থৰণে সময়ৰ অপব্যয় হ্ৰাস কৰে আৰু নিৰ্দিষ্ট সময়সূচী বৰ্তাই ৰখাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ নৈশ ভ্ৰমণ অধিক অনুমানযোগ্য আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য হৈ পৰে।
The Future of Rail Travel
ৰে’ল যাত্ৰাৰ ভৱিষ্যৎ
বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰে এক আধুনিক, যাত্ৰী-কেন্দ্ৰিক আৰ্হিৰ সৈতে নৈশ ৰেল যাত্ৰাৰ সংজ্ঞা পুনৰ্নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। আৰামদায়ক আৰ্হিৰ আসন আৰু বাৰ্থে দীঘলীয়া যাত্ৰাৰ সময়ত অধিক আৰাম নিশ্চিত কৰে, আনহাতে উন্নীত লাগেজৰ ব্যৱস্থা, অঞ্চল-নিৰ্দিষ্ট খাদ্য আৰু ৰে’ল কৰ্মচাৰী তথা লোকো পাইলটৰ বাবে উন্নত সুবিধাই ভাগৰ হ্ৰাস কৰাত আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সেৱা নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰে। একেলগে এই বৈশিষ্ট্যবোৰে ৰে’ল যাত্ৰাৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰে, য’ত গভীৰ চিন্তাৰে কৰা আৰ্হি, উন্নত প্ৰযুক্তি আৰু কাৰ্য্যকৰী দক্ষতাই সামগ্ৰিক ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা উন্নত কৰে।