Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
‘Historic reforms for farmers’: Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan shares details of new Seed Act
‘Strict action against fake seeds; traditional seed systems to remain protected’: Shri Shivraj Singh Chouhan
‘Fake seed menace to be fully addressed for farmers’ relief’: Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan
‘Proposal for penalty up to ₹30 lakh and stringent punishment for selling substandard seeds’: Shri Shivraj Singh Chouhan
‘Traceability to ensure instant identification of fake or poor-quality seeds, bring greater transparency’: Shri Shivraj Singh Chouhan
‘Mandatory registration of seed companies; unauthorised sellers barred from seed sales’: Shri Shivraj Singh Chouhan
16 JAN 2026 5:17PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan today briefed the media in detail about the features of the new Seed Act (Seed Act 2026) and its impact on farmers. The Union Minister said the proposed legislation is a historic step aimed at ensuring farmers’ protection, seed quality and transparency across the system.
“Farmers will now know the complete story of every seed”
Responding to media queries, Shri Chouhan said a nationwide seed traceability system will now be established. “We have tried to create a system through which it can be known where the seed was produced, which dealer supplied it and who sold it,” he said. Every seed packet will carry a QR code which, when scanned, will allow farmers to access complete information about its origin. This will not only prevent the sale of fake or substandard seeds, but will also enable swift action against those responsible if such seeds enter the market.
“Substandard seeds will not enter the system at all”
The Union agriculture minister said once traceability is implemented, fake or poor-quality seeds will be identified immediately. “Inferior seeds will not come into the system, and even if they do, they will be caught. Those who supply such seeds will be penalised,” he said. This will put an end to the arbitrary practices of companies and dealers who mislead farmers.
“Registration of seed companies to be mandatory”
Shri Chouhan said every seed company will now have to be registered, making it clear which companies are authorised to operate. “Details of registered companies will be available, and no unauthorised seller will be allowed to sell seeds,” he said. This will eliminate fake companies from the market and ensure that farmers receive seeds only from credible sources.
“No restriction on traditional seeds”
The Union Minister also dispelled concerns that the new law would impose restrictions on traditional seeds used by farmers. “Farmers can sow their own seeds and share seeds with other farmers. The traditional system of seed exchange at the local level will continue without any problem,” he said. He cited the example of rural areas where farmers exchange seeds during sowing and return them later with an additional quantity, adding that such practices will remain unaffected.
“Penalty up to ₹30 lakh and punishment for selling substandard seeds”
Shri Shivraj Singh Chouhan said there will be zero tolerance for negligence in seed quality. “Earlier, the penalty was up to ₹500. Now, there is a proposal to impose a fine of up to ₹30 lakh, and if someone deliberately commits an offence, there will also be provision for punishment,” he said. While acknowledging that not all companies are at fault, he stressed that those who cheat farmers will face strict action.
“ICAR and Indian companies to remain strong players”
The minister said the Seed Act has provisions at three levels: the public sector (Indian Council of Agricultural Research, agricultural universities and Krishi Vigyan Kendras), domestic companies that produce high-quality seeds, and a proper evaluation mechanism for foreign seeds. “Seeds imported from abroad will be approved only after thorough testing and evaluation. Our public institutions and domestic private sector will be strengthened so that quality seeds reach farmers,” the Union Minister said.
“Wide awareness campaign for farmers”
On the issue of lack of awareness among farmers, Shri Chouhan said initiatives such as the ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ have been launched to ensure scientists, officials and progressive farmers reach villages to spread awareness. He said all 731 Krishi Vigyan Kendras (KVKs) across the country will play a key role in educating farmers about seed quality, seed selection and grievance redressal mechanisms.
“Strict punishment for those selling fake seeds”
Reiterating the government’s stand, the Union Minister said anyone who deliberately produces or sells substandard seeds could face imprisonment of up to three years and a fine of up to ₹30 lakh. “Earlier, the law was weak. Now we are making it effective so that farmers get justice,” he said.
“Outdated 1966 law to be modernised”
Shri Chouhan said the existing Seed Act of 1966 belonged to an era without advanced technology or data systems. “We are now bringing a modern law based on traceability, digital records and accountability, so that no farmer is cheated in the future,” he said.
“States’ rights to remain intact”
Addressing concerns that the new law could dilute states’ powers, the Union Minister said, “Agriculture is a state subject. The rights of state governments will remain intact. The Centre will only coordinate, and the law will be implemented with the cooperation of states,” he said.
“Our goal is to ensure the right seed for every farmer”
Summing up, Shri Chouhan said the government’s objective is to ensure that every farmer gets quality seeds. “Good companies will be encouraged, and those who do wrong will face strict action. That is the essence of this law,” he said. He added that through Seed Act 2026, the government is taking a decisive step towards providing farmers with safe, reliable and productive seeds, strengthening trust and boosting agricultural productivity across the country.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂତନ ବିହନ ଆଇନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
16 JAN 2026 5:17PM by PIB Bhubaneswar
• ନକଲି ବିହନ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ; ପାରମ୍ପରିକ ବିହନ ପ୍ରଣାଳୀ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ: ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
• କୃଷକଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ନକଲି ବିହନ ବିପଦର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ କରାଯିବ: କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ତଥା ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଆଜି ନୂତନ ବିହନ ଅଧିନିୟମ (ବିହନ ଅଧିନିୟମ ୨୦୨୬)ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଆଇନ ହେଉଛି ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କୃଷକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, ବିହନ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
"କୃଷକମାନେ ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିହନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିବରଣୀ ଜାଣିପାରିବେ"
ଗଣମାଧ୍ୟମର ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏବେ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିହନ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। "ଆମେ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ବିହନ କେଉଁଠାରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିଲା, କେଉଁ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏହାକୁ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କିଏ ଏହାକୁ ବିକ୍ରି କରିଥିଲେ ତାହା ଜାଣିହେବ"। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିହନ ପ୍ୟାକେଟରେ ଏକ କ୍ୟୁଆର୍ କୋଡ୍ ରହିବ, ଯାହା ସ୍କାନ୍ କରିବା ପରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଉତ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ପାଇ ପାରିବେ । ଏହା କେବଳ ନକଲି କିମ୍ବା ନିମ୍ନମାନର ବିହନ ବିକ୍ରି ରୋକିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଯଦି ଏଭଳି ବିହନ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ କରେ ତେବେ ଦାୟୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିରୋଧରେ ତ୍ୱରିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହେବ।
"ନିମ୍ନମାନର ବିହନ ଆଦୌ ପ୍ରବେଶ କରିବ ନାହିଁ"
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଥରେ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ନକଲି କିମ୍ବା ଖରାପ ଗୁଣବତ୍ତା ବିଶିଷ୍ଟ ବିହନ ତୁରନ୍ତ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ। "ନିମ୍ନମାନର ବିହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭିତରକୁ ଆସିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ଯଦି ଆସେ, ତେବେ ମଧ୍ୟ ସେଗୁଡ଼ିକ ଧରାଯିବ। ଯେଉଁମାନେ ଏପରି ବିହନ ଯୋଗାଇ ଦେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡିତ କରାଯିବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଡିଲରଙ୍କ ମନମୁଖୀ ଅଭ୍ୟାସକୁ ସମାପ୍ତ କରିବ।
"ବିହନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ପଞ୍ଜୀକରଣ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହେବ"
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିହନ କମ୍ପାନୀକୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କେଉଁ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକୃତ ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବ। ପଞ୍ଜୀକୃତ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ବିବରଣୀ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ କୌଣସି ଅନଧିକୃତ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ମଞ୍ଜି ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ବଜାରରୁ ନକଲି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯିବ ଏବଂ କୃଷକମାନେ କେବଳ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଉତ୍ସରୁ ବିହନ ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ।
"ପାରମ୍ପରିକ ବିହନ ଉପରେ କୌଣସି କଟକଣା ନାହିଁ"
ନୂତନ ଆଇନ କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହୃତ ପାରମ୍ପରିକ ବିହନ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଚିନ୍ତା ଦୂର କରିଥିଲେ। "କୃଷକମାନେ ନିଜ ବିହନ ନିଜେ ବୁଣି ପାରିବେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ବିହନ ସେୟାର କରିପାରିବେ। ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ପାରମ୍ପରିକ ବିହନ ବିନିମୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିନା କୌଣସି ସମସ୍ୟାରେ ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକମାନେ ବୁଣିବା ସମୟରେ ବିହନ ବିନିମୟ କରନ୍ତି ଏବଂ ପରେ ଅତିରିକ୍ତ ପରିମାଣ ସହିତ ଫେରସ୍ତ କରନ୍ତି, ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିପରି ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରଭାବିତ ହେବ ନାହିଁ।
"ନିମ୍ନମାନର ମଞ୍ଜି ବିକ୍ରି କଲେ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜୋରିମାନା ଏବଂ ଦଣ୍ଡ"
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିହନର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଅବହେଳା ପାଇଁ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ରହିବ। ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଜୋରିମାନା ୫୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ୩୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜରିମାନା ଲାଗୁ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି, ଏବଂ ଯଦି କେହି ଜାଣିଶୁଣି କୌଣସି ଅପରାଧ କରନ୍ତି, ତେବେ ଦଣ୍ଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ରହିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ କମ୍ପାନୀର ଦୋଷ ନାହିଁ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଠକିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ।
"ଆଇସିଏଆର୍ ଏବଂ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ"
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିହନ ଅଧିନିୟମରେ ତିନୋଟି ସ୍ତରରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି: ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ର (ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ, କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର), ଉଚ୍ଚମାନର ମଞ୍ଜି ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ମଞ୍ଜି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ବ୍ୟବସ୍ଥା। "ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିବା ବିହନକୁ ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପରେ ହିଁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯିବ। ଆମର ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଘରୋଇ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଉନ୍ନତ ମାନର ବିହନ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
"କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ"
କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତାର ଅଭାବ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ପ୍ରଶାସକ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ 'ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ’ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ୭୩୧ଟି କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର (କେ.ଭି.କେ) କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବିହନ ଗୁଣବତ୍ତା, ବିହନ ଚୟନ ଏବଂ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
‘‘ନକଲି ବିହନ ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ କଠୋର ଦଣ୍ଡ "
ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯିଏ ଜାଣିଶୁଣି ନିମ୍ନମାନର ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ କିମ୍ବା ବିକ୍ରୟ କରନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ ତିନି ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜେଲଦଣ୍ଡ ଏବଂ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜୋରିମାନା ହୋଇପାରେ। "ପୂର୍ବରୁ ଆଇନ ଦୁର୍ବଳ ଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏହାକୁ ଫଳପ୍ରଦ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ନ୍ୟାୟ ପାଇବେ " ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
"୧୯୬୬ ମସିହାର ପୁରୁଣା ଆଇନର ନବୀକରଣ କରାଯିବ"
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ୧୯୬୬ର ବୀଜ ଅଧିନିୟମ ଏପରି ଏକ ଯୁଗର ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କିମ୍ବା ଡାଟା ସିଷ୍ଟମ ନଥିଲା। "ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଡିଜିଟାଲ୍ ରେକର୍ଡ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଉନ୍ନତ ଆଇନ ଆଣୁଛୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତରେ କୌଣସି କୃଷକ ପ୍ରତାରିତ ହେବେ ନାହିଁ", ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
"ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକାର ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିବ"
ନୂତନ ଆଇନ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିପାରେ ବୋଲି ଚିନ୍ତା ବ୍ୟକ୍ତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ, "କୃଷି ହେଉଛି ରାଜ୍ୟର ଏକ ବିଷୟ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାର ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିବ। କେନ୍ଦ୍ର କେବଳ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସହଯୋଗରେ ଏହି ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।’’
"ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସଠିକ୍ ବିହନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା"
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ ଯେପରି ଉନ୍ନତମାନର ବିହନ ପାଇବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। "ଭଲ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ, ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଭୁଲ୍ କରିବେ ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ। ତାହା ହେଉଛି ଏହି ଆଇନର ସାରମର୍ମ" ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହନ ଅଧିନିୟମ ୨୦୨୬ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ବିହନ ଯୋଗାଣ କରିବା, ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସହିତ ସାରା ଦେଶରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।