Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of I&B Tableau Showcases India's Storytelling Traditions and the Vision of WAVES
From Aum to Algorithm, the Tableau reflects Nation's Flourishing Creative Economy
22 JAN 2026 6:40PM by PIB Delhi
The Ministry of Information & Broadcasting’s tableau, “Bharat Gatha: Shruti, Kriti, Drishti,” presents a powerful visual narrative of India’s civilisational journey in storytelling, from ancient oral traditions to its emergence as a global content and media powerhouse. The tableau reflects the spirit of Atmanirbhar Bharat, seamlessly blending cultural heritage with technological innovation.
Shruti symbolises India’s rich oral legacy, depicted through a Guru imparting knowledge to disciples under a Peepal tree, accompanied by sound-wave motifs representing the cosmic resonance of Aum and the origins of knowledge.
Kriti marks the evolution of written expression, with Lord Ganesha inscribing the Mahabharata, and also showcased through visuals of manuscripts, performing arts and early communication traditions that shaped India’s intellectual heritage.
Drishti captures India’s media evolution through print, cinema, television and digital platforms. Visual elements such as vintage cameras, film reels, satellites, newspapers and box office symbols honour generations of filmmakers and artists who shaped India’s cultural identity. The tableau also highlights future-ready storytelling through AI, AVGC-XR and virtual production technologies, highlight the shift to immersive storytelling.
Performing artists bring the tableau to life. The theme aligns with MIB’s goal of positioning India as a global content hub, reinforced by WAVES 2025.The Summit marked the “Dawn of the Orange Economy,” with major global participation and significant business engagements.
The tableau stands as both a cultural timeline and a forward-looking vision statement, uniting India’s ancient wisdom with its digital future.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତର କାହାଣୀ କହିବା ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଓ୍ବେଭ୍ସର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ
ଏହି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ
22 JAN 2026 6:40PM by PIB Bhubaneswar
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ, "ଭାରତ ଗାଥା: ଶ୍ରୁତି, କୃତି, ଦୃଷ୍ଟି," କାହାଣୀ କହିବା କଳାରେ ଭାରତର ସଭ୍ୟତା ଯାତ୍ରାର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଦୃଶ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବ। ଏହା ପ୍ରାଚୀନ ମୌଖିକ ପରମ୍ପରାରୁ ଏକ ବିଶ୍ୱର କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ଏବଂ ମିଡିଆ ମହାଶକ୍ତି ଭାବରେ ଏହାର ଉଦୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଯାତ୍ରାକୁ ଚିତ୍ରଣ କରିବ। ଏହି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଆତ୍ମାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନବସୃଜନ ସହିତ ନିର୍ବିଘ୍ନରେ ମିଶ୍ରଣ କରେ।
ଶ୍ରୁତି ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ମୌଖିକ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତୀକ, ଯାହାକୁ ଜଣେ ଗୁରୁ ବରଗଛ ତଳେ ତାଙ୍କ ଶିଷ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷାଦାନର କରୁଥିବାର ଚିତ୍ରଣ କରେ। ଏହା ଓମ୍ ର ମହାଜାଗତିକ ଅନୁବାଦ ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ଉତ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଶବ୍ଦ-ତରଙ୍ଗ ଆକୃତିଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଲିଖିତ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ବିବର୍ତ୍ତନକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭଗବାନ ଗଣେଶ ମହାଭାରତ ଲେଖିଥିଲେ। ଏହା ପାଣ୍ଡୁଲିପି, ପ୍ରଦର୍ଶନ କଳା ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଯୋଗାଯୋଗ ପରମ୍ପରାର ଦୃଶ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଚିତ୍ରିତ ହୋଇଛି ଯାହା ଭାରତର ବୌଦ୍ଧିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆକାର ଦେଇଛି।
ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରିଣ୍ଟ, ସିନେମା, ଟେଲିଭିଜନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଭାରତର ଗଣମାଧ୍ୟମର ବିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ। ଭିଣ୍ଟେଜ୍ କ୍ୟାମେରା, ଫିଲ୍ମ ରିଲ୍, ସାଟେଲାଇଟ୍, ଖବରକାଗଜ ଏବଂ ବକ୍ସ ଅଫିସ୍ ଭଳି ଦୃଶ୍ୟ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ଆକାର ଦେଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପିଢ଼ିର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ଏବଂ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ସାରଣୀଟି ଏଆଇ, ଏଭିଜିସି-ଏକ୍ସଆର ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କାହାଣୀ କହିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ, ଯାହା ନିମଜ୍ଜିତ କାହାଣୀ କହିବା ଆଡକୁ ହେଉଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
କଳାକାରମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏହି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବ। ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ହବ୍ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମାନ, ଯାହାକୁ ଓ୍ବେଭ୍ସ ୨୦୨୫ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଥିଲା। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ "ନାରଙ୍ଗୀ ଅର୍ଥନୀତିର ଉଦୟ"କୁ ଦର୍ଶାଇଥିଲା, ଯାହାକି ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସାୟିକ ଚୁକ୍ତି ସମ୍ପାଦନ କରିଥିଲା।
ଏହି ପ୍ରଜ୍ଞାପନ ମେଢ ଉଭୟ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରା ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ଦୃଷ୍ଟିର ପ୍ରତିଫଳନ, ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୁ ଏହାର ଡିଜିଟାଲ ଭବିଷ୍ୟତ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ।