Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Parakram Diwas programme in Andaman & Nicobar Islands via Videoconferencing
Netaji Subhas Chandra Bose was not only a great hero of the freedom struggle but also a visionary of independent India, He envisioned a nation modern in form yet rooted in India’s ancient consciousness: PM
Parakram Diwas Inspiration will continue to Strengthen India’s Resolve for Development: PM
Today, India knows how to cultivate power, how to manage it and how to use it: PM
23 JAN 2026 6:07PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Parakram Diwas programme in Andaman & Nicobar Islands via Videoconferencing today. Speaking on the occasion, Shri Modi stated that January 23 is the glorious date of Netaji Subhas Chandra Bose’s birth anniversary. He remarked that Netaji’s valor and courage inspire us and fill us with reverence for him. He highlighted that in recent years, Parakram Diwas has become an integral festival of the nation’s spirit. Shri Modi said it is a happy coincidence that January 23 is Parakram Diwas, January 25 is National Voters’ Day, January 26 is Republic Day, January 29 is Beating Retreat, and January 30 is the death anniversary of revered Bapu, creating a new tradition of celebrating the grand festival of the Republic. He extended greetings to all citizens on Parakram Diwas.
Noting that in 2026, the main celebration of Parakram Diwas is being held in Andaman and Nicobar, Shri Modi highlighted that the history of Andaman and Nicobar, filled with valor, sacrifice, and courage, the stories of patriots like Veer Savarkar in the Cellular Jail, and its connection with Netaji Subhas Chandra Bose make this celebration even more special. The Prime Minister remarked that the land of Andaman symbolizes the belief that the idea of freedom never ends. He said that many revolutionaries were tortured here and many fighters sacrificed their lives, but instead of extinguishing, the spark of the freedom struggle grew stronger. Shri Modi stated that as a result, the land of Andaman and Nicobar became witness to the first sunrise of free India. He recalled that even before 1947, on December 30, 1943, the tricolor was hoisted here with the waves of the ocean as witness. The Prime Minister recalled that in 2018, when the 75th anniversary of this great event was marked, he had the privilege of hoisting the tricolor at the same place on December 30. Shri Modi remarked that as the national anthem played by the ocean shore, the tricolor fluttering in strong winds seemed to call out that countless dreams of freedom fighters had come true.
Shri Modi stated that after independence, the glorious history of the Andaman and Nicobar Islands should have been preserved, but at that time those who came to power carried a sense of insecurity. He remarked that they wanted to limit the credit for freedom to only one family, and in this political self-interest, the nation’s history was neglected. Shri Modi highlighted that Andaman and Nicobar too were left tied to the identity of colonial rule, with its islands still known by the names of British officers even seventy years after independence. The Prime Minister said that his government ended this injustice of history, and therefore Port Blair has now become ‘Shri Vijaypuram’, a name that reminds us of Netaji’s victory. He added that similarly, other islands were renamed as Swaraj Dweep, Shaheed Dweep, and Subhash Dweep. Shri Modi recalled that in 2023, 21 islands of Andaman were named after 21 Param Vir Chakra awardees. He emphasized that today, names linked to slavery are being erased in Andaman and Nicobar, and the new names of free India are establishing their identity.
The Prime Minister further remarked that Netaji Subhas Chandra Bose was not only a great hero of the freedom struggle but also a visionary of independent India. He envisioned a nation modern in form yet rooted in India’s ancient consciousness. Shri Modi said that it is our responsibility to acquaint today’s generation with Netaji’s vision, and expressed happiness that his government is fulfilling this responsibility. He highlighted that a museum dedicated to Netaji has been built at the Red Fort in Delhi, a grand statue of Netaji has been installed near India Gate, and the contribution of the INA has been remembered in the Republic Day parade. The Prime Minister added that the Subhas Chandra Bose Disaster Management Awards have also been instituted. He remarked that these initiatives are not only a mark of respect to Netaji Subhas Chandra Bose but also serve as immortal sources of inspiration for our youth and future generations. Shri Modi stated that honoring these ideals and drawing inspiration from them is what fills our resolve for a developed India with energy and confidence.
Shri Modi stated that a weak nation finds it difficult to achieve its goals, and therefore Netaji Subhas always dreamt of a strong nation. He remarked that in the 21st century, India too is establishing itself as a powerful and resolute nation. He highlighted that during Operation Sindoor, India struck back by entering the homes of those who inflicted wounds on the country and destroyed them. Shri Modi emphasized that India today knows how to build power, how to manage it, and how to use power. He said that following Netaji Subhas’s vision of a strong India, the country is working to make the defense sector self-reliant. The Prime Minister noted that earlier India was dependent only on importing weapons from abroad, but today India’s defense exports have crossed ₹23,000 crore. He added that indigenously built BrahMos and other missiles are attracting global attention. Shri Modi remarked that India is modernizing its armed forces with the power of self-reliance.
Highlighting that today 1.4 billion citizens are united in working towards the resolve of a developed India, a path strengthened by the Atmanirbhar Bharat campaign and powered by the mantra of Swadeshi, the Prime Minister concluded by expressing confidence that the inspiration of Parakram Diwas will continue to give strength to this journey of a developed India.
Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar, Admiral D. K. Joshi (Retd.), Chairman of the Netaji Subhas Chandra Bose INA Trust, Brigadier (Retd.) R. S. Chikara, and participant in India’s freedom movement and eternal INA figure Lieutenant R. Madhavan were present among other dignitaries at the event.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
23 JAN 2026 6:07PM by PIB Bhubaneswar
• ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ କେବଳ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଜଣେ ମହାନାୟକ ନଥିଲେ ବରଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଜଣେ ଦୂରଦ୍ରଷ୍ଟା ମଧ୍ୟ ଥିଲେ; ସେ ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଆକାରରେ ଆଧୁନିକ ହୋଇଥିବ କିନ୍ତୁ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଚେତନା ସହ ଜଡ଼ିତ ଥିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପରାକ୍ରମ ଦିବସର ପ୍ରେରଣା ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଶକ୍ତି କିପରି ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ, ତାହାକୁ କିଭଳି ପରିଚାଳନା କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର କିପରି କରାଯିବ ତାହା ଆଜିର ଭାରତ ଜାଣିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ଆୟୋଜିତ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଜାନୁଆରୀ 23 ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଗୌରବମୟ ଜୟନ୍ତୀର ତାରିଖ। ନେତାଜୀଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ଓ ସାହସ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମ ମନରେ ସମ୍ମାନ ଭରିଦେଇଥାଏ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ବ ପାଲଟିଛି। ଏହା ଏକ ଖୁସିର ଘଟଣା ଯେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସ 23 ଜାନୁଆରୀରେ, ଜାତୀୟ ଭୋଟର ଦିବସ 25 ଜାନୁଆରୀରେ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ 26 ଜାନୁଆରୀରେ, 29 ଜାନୁଆରୀରେ ବିଟିଂ ରିଟ୍ରିଟ୍ ଏବଂ 30 ଜାନୁଆରୀରେ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କ ଶ୍ରାଦ୍ଧବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବାର ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସରେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
2026 ମସିହାରେ ପରାକ୍ରମ ଦିବସର ମୁଖ୍ୟ ସମାରୋହ ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବରର ଇତିହାସ ବୀରତ୍ୱ, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସାହସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେଲ୍ୟୁଲାର ଜେଲରେ ବୀର ସାଭରକରଙ୍କ ପରି ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ କାହାଣୀ ଏବଂ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ସହ ଏହି ସ୍ଥାନର ସମ୍ପର୍କ ଆଜିର ସମାରୋହକୁ ଆହୁରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଥାଏ। ସ୍ୱାଧୀନତାର ବିଚାର କେବେ ମରେ ନାହିଁ; ଆଣ୍ଡାମାନ ଭୂମି ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ଅନେକ ବିପ୍ଳବୀଙ୍କୁ ନିର୍ଯାତନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଅନେକ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ନିଜ ଜୀବନ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସ୍ଫୁଲିଙ୍ଗ ଲିଭିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆହୁରି ତୀବ୍ର ହୋଇ ଜଳିଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଭୂମି ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଦେଖିଥିଲା। 1947 ପୂର୍ବରୁ, 30 ଡିସେମ୍ବର, 1943ରେ ଏଠାରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ାଯାଇଥିଲା, ସମୁଦ୍ର ତରଙ୍ଗ ଏହି ଘଟଣାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି । 2018 ରେ, ଯେତେବେଳେ ଏହି ମହାନ ଘଟଣାର 75 ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ତାଙ୍କୁ ଡିସେମ୍ବର 30 ରେ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ାଇବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ବେଳାଭୂମିରେ ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ବାଜିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଜୋର୍‌ ପବନରେ ଉଡ଼ୁଥିବା ତ୍ରିରଙ୍ଗା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଅଗଣିତ ସ୍ୱପ୍ନ ସତ ହୋଇଛି ବୋଲି ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯିବା ଉଚିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ ଯେଉଁମାନେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଭାବନା ରହିଥିଲା। ସେମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶ୍ରେୟ କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଦେଶର ଇତିହାସକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା। ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ମଧ୍ୟ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନର ପରିଚୟ ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଧା ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସତୁରି ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକ ବ୍ରିଟିଶ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନାମରେ ପରିଚିତ ଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହି ଐତିହାସିକ ଅନ୍ୟାୟର ଅନ୍ତ ଘଟାଇଛି, ତେଣୁ ପୋର୍ଟ ବ୍ଲେୟାର ବର୍ତ୍ତମାନ 'ଶ୍ରୀ ବିଜୟପୁରମ’ ନାମରେ ପରିଚିତ ହୋଇଛି। ଏହା ଏପରି ଏକ ନାମ ଯାହା ଆମକୁ ନେତାଜୀଙ୍କ ବିଜୟର ସ୍ମରଣ କରାଏ। ଅନ୍ୟ ଏକ ଦ୍ୱୀପଗୁଡ଼ିକର ନାମ ସ୍ୱରାଜ ଦ୍ୱୀପ, ସହିଦ ଦ୍ୱୀପ ଏବଂ ସୁଭାଷ ଦ୍ୱୀପ ରଖାଯାଇଛି। 2023 ମସିହାରେ, ଆଣ୍ଡାମାନର 21ଟି ଦ୍ୱୀପକୁ ନାମ 21 ଜଣ ପରମ ବୀର ଚକ୍ର ବିଜେତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜି ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବରରେ ଗୋଲାମୀ ସହ ଜଡିତ ନାମଗୁଡ଼ିକୁ ଲିଭାଇ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ନୂତନ ନାମ ନିଜର ଛାପ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ କେବଳ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଜଣେ ମହାନାୟକ ନଥିଲେ ବରଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଜଣେ ଦୂରଦ୍ରଷ୍ଟା ମଧ୍ୟ ଥିଲେ। ସେ ଏକ ଏପରି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଆକାରରେ ଆଧୁନିକ କିନ୍ତୁ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଭାବନାର ମୂଳଦୁଆ ସହ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଥିବ। ନେତାଜୀଙ୍କ ବିଚାର ବିଷୟରେ ଆଜିର ପିଢ଼ିକୁ ପରିଚିତ କରାଇବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ, ଏବଂ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି। ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ନିକଟରେ ନେତାଜୀଙ୍କ ଏକ ଭବ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜର ଅବଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପୁରସ୍କାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀକ ନୁହେଁ ବରଂ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ଚିରନ୍ତନ ଉତ୍ସ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଏହି ଆଦର୍ଶଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ଏବଂ ସେଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପରେ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସଞ୍ଚାର କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏକ ଦୁର୍ବଳ ଦେଶ ତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ସର୍ବଦା ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଭାରତ ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରୁଛି। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ, ଭାରତ ଦେଶକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ନିପାତ କରି ପ୍ରତିଶୋଧ ନେଇଥିଲା। ଶକ୍ତି କିପରି ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ, ତାହାକୁ କିଭଳି ପରିଚାଳନା କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର କିପରି କରାଯିବ ତାହା ଆଜିର ଭାରତ ଜାଣିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଦେଶ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ କେବଳ ବିଦେଶରୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି 23,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ବିକଶିତ ବ୍ରହ୍ମୋସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରୁଛି। ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଶକ୍ତି ସହିତ ଏହାର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି 140 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ମଜବୁତ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଏକ ମାର୍ଗ, ପରାକ୍ରମ ଦିବସର ପ୍ରେରଣା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଆଡମିରାଲ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ) ଡି.କେ. ଯୋଶୀ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଆଇଏନଏ ଟ୍ରଷ୍ଟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ବ୍ରିଗେଡିୟର (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ) ଆର.ଏସ୍. ଚିକାରା ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଏବଂ ଆଇଏନଏର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଆର ମାଧବନଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।