Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 130th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 25.01.2026
25 JAN 2026 11:53AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar.
This is the first 'Mann Ki Baat' of the year 2026. Tomorrow, on the 26th of January, we shall all celebrate our Republic Day. Our Constitution came into effect on this very day. This day; the 26th of January, gives us an opportunity to pay homage to the founding fathers of our Constitution. Today, the 25th of January, is also a very significant day. Today is National Voter's Day… Matadata Diwas. A voter is the soul of democracy.
Friends,
Usually, when someone turns 18, becomes a voter, it is considered a normal milestone in life. However, this occasion is actually a major milestone in any Indian's life. Therefore, it is very important that we celebrate becoming a voter in our country. Just as we wish and celebrate birthdays… similarly, whenever a young person becomes a voter for the first time, the entire neighbourhood, village, or city should come together to congratulate them and distribute sweets. That would raise awareness about voting and strengthen the feeling of how important it is to be a voter.
Friends,
I would like to express my deep appreciation to all those people in the country who are involved in the electoral process and work at the grassroots level to keep our democracy vibrant. Today, on 'Voter's Day', I would once again urge my young friends to register themselves as voters upon turning 18. This will fulfil the sense of duty that the Constitution expects of every citizen and will also strengthen India's democracy.
My dear countrymen,
These days I am seeing an interesting trend on social media. People are reliving their memories of the year 2016. In the same spirit, today I too would like to share one of my memories with you. Ten years ago, in January 2016, we embarked upon an ambitious journey. We had realised then, that even if it were a small one, it was very important for the future of the country for the young generation. At that time, some people could not understand what it was all about, after all! Friends, the journey I am referring to is the journey of Start-up India. The heroes of this amazing journey are our young friends. The innovations they came up with by stepping out of their comfort zones are being recorded in history.
Friends,
Today India has turned into the third largest Start-ups ecosystem in the world. These Start-ups are out of the box; they are working in sectors that were unimaginable even 10 years ago.
AI, Space, Nuclear Energy, Semiconductors, Mobility, Green Hydrogen, Biotechnology… you name it and you'll find one Indian Start-up or the other working in that sector. I salute all my young friends who are associated with one Start-up or the other or want to start one of their own.
Friends,
Today through 'Mann Ki Baat', I want to urge my countrymen; especially the youth associated with industry and Start-ups. India's economy is progressing rapidly. The world is watching India. At such a juncture, we all shoulder a huge responsibility. That responsibility is to emphasize on quality. The era of 'it just happens… it works… it will go through somehow' is over. Come, let us prioritize quality with all our might this year. Let our only mantra be quality, quality and only quality. Better quality today than what it was yesterday. Let us resolve to improve the quality of whatever we manufacture. Be it our textiles, technology or electronics… even packaging; the connotation of an Indian product should become – ‘top quality’. Come, let us make excellence our benchmark. Let us resolve that there will be no laxity on quality, nor will there be any compromise on quality. And I had expressed from Red Fort - 'Zero Defect Zero Effect'. Only by doing this shall we be able to accelerate the journey towards a 'Viksit Bharat'.
My dear countrymen,
The people of our country are very innovative. Seeking solutions to problems is part of our countrymen’s nature. Some do this through start-ups; while others try to find a solution through the collective strength of society. One such effort has emerged in Azamgarh, Uttar Pradesh. The People there have lent life anew to the Tamsa River that flows through this place. The Tamsa is not just a river; it’s a Live continuum of our cultural and spiritual heritage. This river, which crosses Ayodhya and merges with the Ganga, was once the axis of life for the people of this region. However, on account of pollution, its uninterrupted flow was obstructed. Silt, garbage and filth had blocked the flow of this river. After that, the people here started a campaign to give it a new lease of life. The river was cleaned, and shady, fruit-bearing trees were planted along its banks. Local people engaged themselves at the task with a sense of duty… and through everyone's efforts, the river was revived.
Friends,
A similar endeavour of public participation has also been witnessed in Ananthapur, Andhra Pradesh. This is a region that has been grappling with a severe drought. The soil here is red and sandy, which is why people face water shortages. Many areas here do not receive rain over long periods. People sometimes even compare Anantapur to a desert drought.
Friends,
To address this problem, locals resolved to clean the reservoirs. After that, with the support of the administration, the 'Ananta Neeru Sanrakshanam Project' was launched. Under this effort, more than 10 reservoirs have been revived. These reservoirs are filling with water now. Simultaneously, more than 7,000 trees have been planted. This means that along with water conservation, the green cover in Anantapur has also increased. Children now, can also enjoy swimming here. In a way, the entire ecosystem here has been revitalized.
Friends,
Whether it's Azamgarh, Ananthapur, or anywhere else in the country, it's heartening to see people uniting and fulfilling big resolves with a sense of duty. This spirit of public participation and collectivity is our country's greatest strength.
My dear countrymen,
In our country, bhajans and kirtans have been the soul of our culture for centuries. We have listened to bhajans in temples, during kathas and every era has embodied Bhakti according to respective times. Today's generation is also achieving something spectacular. Today's youth have incorporated the spirit of devotion into their experiences and lifestyles. This thinking has given rise to a new cultural trend. You must have seen such videos on social media.
Large numbers of the youth are gathering in different cities across the country. The stage is decorated… there is lighting, music… there is all the pomp and show, and the atmosphere is no less than a concert. It feels like a huge concert, but what is being sung there is the resonance of bhajans sung with complete concentration, dedication, and rhythm. This trend is being called 'bhajan clubbing' today, and it's becoming increasingly popular, especially among Gen Z.
It is heartening to see that the dignity and purity of bhajans are maintained at these events. Devotion is not taken lightly; neither the decorum of words nor the emotion is compromised. The stage may be modern, the musical presentation may be different, but the core spirit remains the same; a constant flow of spirituality is felt there.
My dear countrymen,
Today our culture and festivals are making their mark across the world. Indian festivals are celebrated with great enthusiasm and joy in every corner of the world. Our Bharatvanshis, brothers & sisters of Indian origin, play a vital role in maintaining cultural vibrancy of all kinds. Wherever they are, they are preserving and promoting the essence of their culture. Our Indian community in Malaysia is also doing commendable work in this regard.
You will be pleasantly surprised to know that there are more than 500 Tamil schools in Malaysia. In addition to teaching the Tamil language, other subjects are also taught in Tamil. Furthermore, along with Telugu and Punjabi there's also a lot of focus on other Indian languages.
Friends,
One society plays a major role in strengthening the historical and cultural ties between India and Malaysia. Its name is 'Malaysia India Heritage Society'. In addition to various programs, this organization also organizes a heritage walk. This program covers the cultural sites that connect the two countries. Last month, the "Lal Paad Saree" iconic walk was organized in Malaysia. This sari has had a special connection to our culture of Bengal. This event set a record for the largest number of people wearing this sari, which was recorded in the Malaysian Book of Records. On this occasion, Odissi dance and Baul music won the hearts of the people. I can say:
Saya Berbanga /Dengan Diaspora India /The Malaysia //
Mereka Mambawa /India dan Malaysia /Semakin Rapa //
“I am proud of the Indian diaspora in Malaysia; they are bringing India and Malaysia even close.”
My best wishes to our Indian diaspora in Malaysia.
My dear countrymen,
Wherever we go in India, we are bound to witness something extraordinary and unprecedented. Often, these events are obscured by the media's glare. But they reveal the true strength of our society. They also provide a glimpse into our value systems, wherein the spirit of solidarity is paramount. The tradition of Chandanki village in Beharaji, Gujarat is unique. You would be surprised if I told you that the people here; especially the elderly, do not cook in their homes. The reason for this is the village's magnificent community kitchen. Food for the entire village is cooked in this community kitchen, and people sit together to eat. This tradition has been continuing for the past 15 years. Not just that, if someone is ill, a tiffin service is available, meaning - home delivery is also fully arranged for. These community meals fill people with joy. This initiative not only connects people; it also fosters a sense of family. Friends, India's family system is an integral part of our tradition. It is viewed with great curiosity in many countries around the world. In many countries, such family systems are highly respected. Just a few days ago, my brother, His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, President of the UAE, visited India. He conveyed to me that the UAE is celebrating 2026 as the Year of the Family. The aim is to strengthen harmony and community spirit among its people – indeed, it’s a truly commendable initiative.
Friends,
When the strength of family and society combines, we can overcome even the most insurmountable challenges. I’ve learned about Sheikhgund village in Anantnag. The challenges related to drugs, tobacco, cigarettes and alcohol had increased significantly there. Seeing all this, Mir Jafar Ji, who hails from there, became so distressed that he resolved to address this problem. He united everyone in the village, from the youth to the elders. The impact of his initiative was such that shops there stopped selling tobacco products. This effort also increased public awareness about the dangers of drugs.
Friends,
There are many organizations in our country that have been selflessly engaged in social service for years. For example, there is an organization in Faridpur, East Medinipur, West Bengal. Its name is 'Vivekananda Lok Shiksha Niketan'. This organization has been engaged in the care of children and the elderly over the last four decades. Along with providing education through the Gurukul system and training teachers, this organization is engaged in many noble endeavours for social welfare. I wish that this spirit of selfless service continues to gain strength among the countrymen.
My dear countrymen,
In 'Mann Ki Baat', we have consistently raised the issue of cleanliness. I am proud to see that our youth are very conscious about the cleanliness around them. I have learnt about one such unique effort in Arunachal Pradesh.
Arunachal is the land where the Sun's rays reach first in the country. Here, people greet each other with "Jai Hind." In Itanagar, a group of young people came together to clean areas that needed more attention. These young people made it their mission to clean public spaces in various cities. Subsequently, this campaign was also launched in Itanagar, Naharlagun, Doimukh, Seppa, Palin, and Pasighat. These young people have so far cleaned over 11 lakh kilograms of garbage. Imagine, friends, young people together removed 11 lakh kilograms of garbage.
Friends,
Another example is from Assam. In Nagaon, Assam, people are emotionally attached to the old streets there. Here, some people resolved to clean their streets together. Gradually, more people joined them. Thus, a team was formed that removed a lot of garbage from the streets. Friends, a similar effort is underway in Bengaluru. Sofa waste has become a major problem in Bengaluru, hence some professionals have come together to solve that issue in their own way.
Friends,
Today, many cities have teams dedicated to recycling landfill waste. One such team in Chennai has done excellent work. Such examples demonstrate the importance of every effort related to cleanliness. We must increase our efforts for cleanliness, either individually or as a team… only then will our cities become better.
My dear countrymen,
When we talk about environmental protection, we often think of grand plans, grand campaigns, and large organizations. But many a time, change begins in a very simple way. From one person, one area, one step, and even small, sustained efforts can bring about significant change. The effort of Benoy Das, a resident of Cooch Behar, West Bengal, is an example of this. For the past several years, he has single-handedly worked to make his district green. Benoy Das ji has planted thousands of trees. He has often borne the entire cost of purchasing, planting, and caring for the saplings. Where necessary, he has collaborated with local people, students, and municipal bodies. Through his efforts the greenery along the roadsides has further improved.
Friends,
The endeavour of Jagdish Prasad Ahirwar ji, from Panna district in Madhya Pradesh is also highly commendable. He serves as a beat-guard in the forest. Once, during a patrol, he realized that information about many medicinal plants in the forest was not systematically recorded anywhere. Jagdish ji wanted to pass this knowledge on to the next generation. That's why, he began identifying and recording medicinal plants. He identified over one hundred and twenty five medicinal plants. He collected photograph and information about name, usage and location of each plant.
The Forest Department compiled the information and published it as a book. The information contained in this book is now very useful to researchers, students and forest officials.
Friends,
This same spirit of environment protection is being seen on a larger scale today. With that thought in mind, the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign is being run across the country. Today, crores of people have joined this campaign. More than 200 crore trees have been planted in the country so far. This shows that people are now more aware of environment protection and want to contribute in some way or the other.
My dear countrymen,
I would like to express my deep appreciation to all of you for one more thing. The reason is millets, i.e. Shree Anna. I am happy to notice that the people of the country are continuously growing in love with Shree Anna. Although we had declared 2023 as the Millet Year; even today; three years later, the passion and commitment towards it in the country and the world is very encouraging.
Friends,
A group of women farmers in Kalla-Kurichi district of Tamil Nadu has become a source of inspiration. Around 800 women farmers are associated with the Periyapalayam Millet FPC here. Seeing the rising popularity of millets, these women established a Millet Processing Unit. Now they are directly supplying the products made from millets to the market.
Friends,
Farmers in Ramsar, Rajasthan, are also innovating with Shree Anna. More than 900 farmers are associated with the Ramsar Organic Farmer Producer Company. These farmers primarily cultivate pearl millet. Pearl Millet is processed here to prepare ready-to-eat laddus. These are in great demand in the market. Furthermore, friends, I am delighted to know that many temples nowadays use only millets in their prasad. I heartily congratulate all the administrators of these temples for this initiative.
Friends,
Millet Shree Anna not only raises the income of farmers but is also guaranteeing improvement in people's health. Millets are rich in nutrition and are a superfood. In our country, the winter season is considered very good for dietary consumption. Therefore, we should definitely consume Shree Anna during these times.
My dear countrymen,
In 'Mann Ki Baat', we once again had the opportunity to touch upon myriad topics. This programme gives all of us an opportunity to realise and celebrate our country's achievements. Another such occasion is on its way in February. The India AI Impact Summit is going to be held next month. Experts from across the world, especially those from the field of technology, will come to India for this summit. This summit will also highlight India's progress and achievements in the world of AI.
I heartily congratulate everyone who is participating in it. We will definitely talk about the India AI Impact Summit in 'Mann Ki Baat' next month. We will also discuss some other achievements of the countrymen. Till then, I take leave of you in this episode of 'Mann Ki Baat'. Once again, my best wishes to all of you for Republic Day tomorrow.
Thank you.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৫.০১.২০২৬ দা ‘মন কি বাত’ কী ১৩০শুবা তাঙ্কক্ত প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
25 JAN 2026 11:53AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, খুরুমজরি।
মসিনা ২০২৬ গী অহানবা ‘মন কি বাত’ নি। হয়েং, জনুৱারিদা ২৬ দা, ঐখোয়না গনতন্ত্র দিবস থৌরম পাংথোক্কনি। নুমিৎ অসিদগী ঐখোয়গী সংবিধান চৎনবা হৌখি। জনুৱারি ২৬, নুমিৎ অসিদা, ঐখোয়গী সংবিধানগী শেমখিবা ইপা-ইপুশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎনবগী খুদোংচাবা অমা ঐখোয়দা পীরে। ঙসি, জনুৱারি ২৫, নুমিৎ অসিসু য়াম্না মরুওইবা নুমিৎ অমনি। ঙসি নেসনেল ভোত্তরস দেনি,… মতাদাতা দিবস। ভোত্তর অমনা গনতন্ত্রগী থৱায়নি।
মরুপশিং,
মহৌশানা, কনাগুম্বা অমা চহি ১৮ শুরকপদা, ভোত্তর অমা ওইরে, মসি পুন্সিগী খুমাঙচাউশিনবা অমনি হায়না খন্নৈ। অদুবু, থৌরম অসি তশেংনা ভারতমচা অমগী পুন্সিদা অচৌবা খুমাঙচাউশিনবা অমনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী লৈবাক্কী ভোত্তর অমা ওইরকপদা ঐখোয়না হরাওবা ফোঙদোকপা অসি য়াম্না মরুওই। ঐখোয়না মপোক নুমিৎশিংগী য়াইফ পাউজেল পীনবা অমসুং থৌরম পাংথোকপগুম্না, নহা অমনা অহানবা ওইনা ভোত্তর অমা ওইরকপদা, লৈকায়, খুঙ্গং নত্ত্রগা সহর শীনবা থুংনা পুন্দুনা মখোয়দা হরাওবা ফোঙদোক্কদবনি অমসুং অথুম-অহাও য়েন্থোক্কদবনি। মসিনা ভোৎ থাদবগী মরমদা খঙবা হেনগৎহনগনি অমসুং ভোত্তর অমা ওইবা হায়বসি কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বগী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মরুপশিং,
মীখলশিংগী থবকশিংদা শরুক য়ারিবা অমসুং ঐখোয়গী গনতন্ত্র মপাঙ্গল কন্না থম্নবা মখোঙদগী হৌনা থবক তৌরিবা লৈবাক অসিগী মীওইশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঙসি, ভোত্তরস দে’ অসিদা, ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং মখোয় চহি ১৮ শুরকপদা মখোয় মশামক রেজিষ্টার তৌনবা ঐনা অমুক হন্না হায়জরি। সংবিধানগী থৌদাং পাংথোকপা অসিনা ভারতকী গনতন্ত্র মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
নুমিৎ খরনি অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা অমা ঐনা সোসিএল মেদিয়াদা উবা ফংলে। মীয়াম্না ২০১৬ গী মখোয়গী নিংশিংবশিং অমুক হিঙ্গৎহল্লে। মসিগা চপ মান্ননা, ঙসি ঐনা অদোমদা ঐগী নিংশিংবা খর শরুক য়াবা পাম্মী। চহি ১০ গী মমাঙদা, ২০১৬ দা, ঐখোয়না য়াম্না থাজবা থম্বা খোঙচৎ অমা হৌখি। মতম অদুদা ঐখোয়না খঙখি, মসি করিগুম্বা অপীকপা অমা ওইরবসু, মসি লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী তুংগীদমক য়াম্না মরুওইবা অমনি। মতম অদুদা, মীওই খরনা মসি করিনো হায়বা খঙখিদে। ঐনা পল্লিবা খোঙজৎ অসি ষ্টার্দঅপ ইন্দিয়াগী খোঙচৎনি। অঙকপা খোঙচৎ অসিগী হিরোশিং ঐখোয়গী নহারোলশিংনি। মখোয়গী নুংঙাইবা মফমশিং থাদোক্তুনা মখোয়না পায়খৎখিবা অনৌবা থবকশিং পুৱারিদা য়াওরে।
মরুপশিং,
ঙসি, মালেমদা ভারত অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ষ্টার্দ-অপ ইকোসিষ্টেম লৈবা লৈবাক অমা ওইরে। হায়রিবা ষ্টার্দ-অপশিং অসি অনৌবনি; চহি ১০ গী মমাঙদা ৱাখলদা ফাওবা খন্দবা হিরমশিংদা মখোয়না থবক পায়খৎলি।
এ.আই. স্পেস, ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি, সেমিকন্দক্তরশিং, মোবিলিতি, গ্রিন হায়দ্রোজেন, বাইওতেক্নোলোজি… অদোমনা মমিং অমা হায়বদা অমসুং অদোম্না হায়রিবা হিরম অদুদা ভারতকী ষ্টার্দ-অপ অমা নত্ত্রগা অতোপ্পনা থবক তৌবা অদোম থেংনগনি। ষ্টার্দ-অপ অমা নত্ত্রগা অতোপ্পা নত্ত্রগা মখোয় মশাগী অমা লিংখৎপা পাম্লিবা ঐগী নহারোল মরুপশিংদা ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসি মন কি বাতকী খুৎথাংদা, ঐগী ইরৈচাশিংদা ঐনা তকশিনবা পাম্মী; মরুওইনা উদ্যোগ অমসুং ষ্টার্দ-অপশিংদা থবক তৌরিবা নহারোলশিংদা। ভারতকী শেন-থুম য়াংনা চাউখৎলক্লি। মালেম্না ভারত্ত য়েংলি। অসিগুম্বা তাঞ্জা অমদা, ঐখোয়না অচৌবা থৌদাং অমা লৌগদবনি। মদুগী থৌদাং অদু মগুন লৈহনবা ওইগদবনি। ‘অমা হেক্ত তৌশিল্লো.. মসি য়ারনি… মসি শোইদনা য়াগনি’ হায়বা মতম অদু হেনখ্রে। লাক্লো, চহি অসিদা ঐখোয়গী লৈজবা শীজিন্নদুনা মগুন লৈহনবদা ঐখোয় পুক্নিং চঙলসি। ঐখোয়গী অমতা ঙাইরবা লাইৱা মগুন লৈবা ওইহনগদবনি। ঙরাং লৈখিবা অফবা অদুদগী ঙসিনা হেন্না মগুন লৈহনগদবনি। ঐখোয়না পুথোকপা পোৎথোক খুদিংমক মগুন হেনগৎহন্নবা ঐখোয় ৱাশক লৌরসি। মসি ঐখোয়গী তেক্সতাইলশিং, তেক্নোলোজি নত্ত্রগা ইলেক্ত্রোনিক্সশিং ওইবা য়াই… পেকেজিং ফাওবদা; ভারতকী পোৎথোক অমা হেক্ত অৱাংবা থাক্কী মগুন লৈহনগদবনি। ঐখোয়গী মগুন লৈবা পোৎথোকশিংদা ঐখোয় মাঙজিল থারসি। মগুন লৈহনবদা থরেক্নবগী থবক লৈতনবা ঐখোয় ৱাশক লৌরসি, মগুন লৈহনবদা শন্তাইনবা অমতা তৌরোইদবনি। ঐনা লাল কিলাদগী- ‘জিরো দিফেক্ত জিরো ইফেক্ত’ লাউথোকখ্রে। মসি পাংথোকপা খক্তনা বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈ অমদা ঐখোয়গী খোঙচৎ য়াংখৎহনগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীওইশিং অনৌবা থবক য়াম্না পাংথোকই। খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোকপা অসি ঐখোয়গী মীয়ামগী মহৌশানি। মসিগী থবক খর ষ্টার্দ-অপশিংগী খুৎথাংদা পাংথোক্লি; অদুগা খরনা খুন্নাইগী অপুনবা পাঙ্গলগী খুৎথাংদা পাম্বৈ অমা থিরি। অসিগুম্বা থবক অমা উত্তর প্রদেসেকী অজামগরদা লৈরে। মফম অসিদা ফাওদুনা চেল্লিবা তামসা তুরেল মীয়াম্না অমুক হিঙ্গৎহল্লে। তামসা অসি শুপ্নগী তুরেল অমা খক নত্তে; মসি ঐখোয়গী নাৎ অমসুং অধ্যতিক্কী অরিবা লিক্লমগী মখা তারকপা অমনি। তুরেল অসিনা অয়োধ্যা ফাওদুনা লাক্লগা গঙ্গাদা তিনখি, মতম অমদা লমদম অসিগী মীয়ামগী পুন্সিগী ময়োল অমা ওইরমখি। অদুবু, পোল্লুসন্না মরম ওইদুনা, মসিগী ঈচেল লেপখি। লৈঙাং, অমোৎপা অমসুং ফত্তবশিংনা তুরেল অসিগী ঈচেল থিংখি। তুংদা, মীয়াম্না তুরেল অসি অমুক হিঙ্গৎহন্নবা খোঙজং অমা হৌরকখি। তুরেল অসি শেংদোক্লে অমশুং মসিগী মপানশিংদা উহৈ পানবা পাম্বীশিং থারে। মখোয়গী থৌদাং অমনি হায়বগী ৱাখলগা লোয়ননা লৈকায়গী মীয়াম শরুক য়াখি অমসুং মীওই খুদিংমক্না হোৎনবদগী তুরেল অসি অমুক হিঙ্গৎলে।
মরুপশিং,
মীয়াম শরুক য়াবগী মান্নবা থবক অমসু অন্ধ্র প্রদেসকী অনন্তপুরদা উবা ফংলে। লমদম অসি শাথিরবা ইকং মায়োক্নদুনা লাকখি। মফম অসিগী লৈবাক-লৈহাও অঙাংবা অমসুং লৈঙোইনি, মসিদগী মীয়াম্না ঈশিং ফংদবগী অৱাবা থেংনরিবনি। মফম কয়া চহি কয়া নোং চুখিদে। করিগুম্বা মতমদা মীয়াম্না অনন্তপুরদা লৈকংলাগী ইকং থোকপনি হায়না চাংদম্নখি।
মরুপশিং,
অৱাবা অসি কোকহন্নবা, মীয়াম্না ঈশিং লৈবা মফমশিং শেংদোকখি। মসিগী মতুংদা, লৈঙাক্কী মতেংগা লোয়ননা, ‘অনন্ত নীরু 'সংরক্ষনম প্রোজেক’ হৌদোকখি। থবক অসিগী মখাদা, ঈশিং থম্নবা মফম ১০ হেন্না অমুক শেমগৎখি। হায়রিবা ইকোনশিং অদু হৌজিক ঈশিং লৈরে। মসিগা লোয়ননা, উ পাম্বী ৭০০০ হেন্না থাখি। মসিনা তাক্লিবদি ঈশিং য়োকশিনবগা লোয়ননা, অনন্তপুরদা উমংগী শরুকসু হেনগৎলে। হৌজিক অঙাংশিং মফম অদুদা ইরোইদুনা শান্নরে। মওং অমদা, মফম অদুগী মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অমুক হিঙ্গৎলে।
মরুপশিং,
মসি অনন্তপুর, অজামগর নত্ত্রগা লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্ত ওইবা য়াই। মথৌ পাংথোকপগী ৱাখল অমগা লোয়ননা মীয়াম্না অমতা ওইনা পুনবা অমসুং অচৌবা থবকশিং পাংথোকপা উবদা অপেনবা ফাওই। মসিগী মীয়াম শরুক য়াবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী খ্বাইদগী কনবা মপাঙ্গলনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্ত, লাইশোন ঈশৈশিং অমসুং কির্তনশিং চহি চা কয়া ঐখোয়গী নাৎকী থৱায় ওইদুনা লাক্লি। ঐখোয়না লাইশঙশিংদা লাইশোন ঈশৈশিং তারে, কথাশিং মনুংদা অমসুং মতম মতমগী মতুংইন্না যুগ খুদিং ভক্তিনা য়োমখি। ঙসিগী মীরোলদা করিগুম্বা ফজবা অমা উবা ফংলে। ঙসিগী নহারোলশিংনা চঙজবগী ৱাখল্লোন মখোয়গী থবকশিং অমসুং পুন্সি মহিংদা পুনশিল্লক্লে। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা অনৌবা চৎনবী অমা লাকপা উরে। অসিগুম্বা ভিদিওশিং অদোম সোসিএল মেদিয়াদা উবা ফংগনি।
মশিং য়াম্লবা নহারোলশিং লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা সহরশিংদা পুল্লে। ফম্বাক ফজনা লৈতেংলে… মৈ থাল্লে, ঈশৈ খোঙলে… ফজরবা সো উৎলে অমসুং থৌরম অসি কন্সর্ত অমদগী তাদ্রে। মসি কন্সর্ত অমগুম্না ফাওই, অদুবু শক্লিবা ঈশৈশিং অদু লাইশোন ঈশৈশিংনি, পুক্নিং চংনা, কৎথোকপগা লোয়ননা অমসুং তান চানা। ক্লবগুম্বা মফমশিংদা লাইশোন ঈশৈগা রোক ঈশৈগা পুনশিনবা অনৌবা মীরোলশিংগী মরক্ত য়াম্না পাম্নরে।
ইকায়খুম্নবা অমসুং লাইশোন ঈশৈগী অশেংবা শক্তমশিং ঙাকপা হায়রিবা থৌরমশিং অসিদা উবদা অপেনবা ফাওই। চঙজবা হায়বসি লাইনা লৌদে; ৱাহৈশিংগী থকশি-খাসি নত্ত্রগা পুক্নিংগী ইহুলদা শন্তাইনবা অমতা লৈতে। ফম্বাক অদু অনৌবা মতমগী ওইবা য়াই, ঈশৈশিং তোঙানবা য়াই, অদুবু মরুওইবা ৱাখল্লোন্দি চপ মান্নৈ; অধ্যতিক্কী লেপ্তবা ইচেল অমা মফম অসিদা চেল্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঙসি ঐখোয়গী নাৎ অমসুং কুহ্মৈশিং মালেম শীনবা থুংনা খঙনরে। মালেমগী মফম খুদিংমক্ত ভারতকী কুহ্মৈশিং য়াম্না থৱায় য়াওনা অমসুং হরাওনা পাংথোক্নরে। ভারত্তগী হৌখিবা ঐখোয়গী ভারতমচাশিংনা মখল খুদিংমক্কী নাৎকী ফজবা ঙাকপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মখোয়না লৈরুবা মফম খুদিংমক্ত, মখোয়না মখোয়গী নাৎকী ফজবা ঙাক-শেনখি অমসুং য়োকখৎখি। হিরম অসিগী মতাংদা মালেসিয়াদা লৈবা ঐখোয়গী ভারতমচাশিংসু শিংথানিঙাই ওইরবা থবক পায়খৎলে।
মালেসিয়াদা তামিল স্কুল ৫০০ হেন্না লৈ হায়বা খঙবদা অদোম অঙকপা পোক্কনি। তামিল লোল তম্বগী মথক্ত, তামিলদা অতোপ্পা সবজেক্তশিংসু তম্লি। মখা তানা, তেলুগু অমসুং পঞ্জাবীগী মথক্ত ভারতকী অতোপ্পা লোলশিংসু মীৎয়েং চঙলি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং মালেসিয়াগী মরক্ত পুৱারি অমসুং নাৎকী মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা ঐখোয়গী খুন্নাইনা মরুওইবা থৌদাং অমনা লৌরি। মসিগী মমিং ‘মালেসিয়া ইন্দিয়া হেরিতেচ সোসাইতি’ কৌই। তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংগী মথক্ত, লুপ অসিনা হেরিতেচ ৱাল্ক অমসু পাংথোক্লে। থৌরম অসিনা লৈবাক অনিগী নাৎকী মফমশিং কোনশিল্লি। হৌখিবা থাদা মালেসিয়াদা “লাল পার সারি’ খোঙচৎ পাংথোকখ্রে। মসিগী সারি অসি বেঙ্গলগী ঐখোয়গী নাৎকা অখন্নবা মরী অমা লৈনরি। থৌরম অসিদা সারি শেৎপা মীওই মশিং য়াম্না শরুক য়াবগী রেকোর্দ অমা থমদুনা মালেসিয়া বুক ওফ রেকোর্দসতা য়াওরে। থৌরম অসিদা, ওদিসি জগোয় অমসুং বাউল ঈশৈনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। ঐনা হায়রি:
সায়া বারবাঙ্গা /ডেঙ্গান প্রবাসী ভারত /মালয়েশিয়া //
মেরেকা মাম্বাওয়া / ভারত দান মালয়েশিয়া / সেমাকিন রাপা //
“মালেসিয়াদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগীদমক ঐনা চাউথোকচৈ; মখোয়না ভারত অমসুং মালেসিয়া হেন্না নকশিন্নহল্লে”।
মালেসিয়াদা লৈরিবা ভারতমচাশিংদা ঐনা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়না ভারতকী মফম খুদিংমক্ত চৎপদা, ঐখোয়না তোপ-তোপ্প খর অমসুং মমাঙদা অমুক্ত উখিদ্রিবা খর উবা ফংই। হায়রিবা থৌরমশিং অসি মেদিয়ানা পাউদমদে। অদুবু মখোয়না ঐখোয়গী খুন্নাইগী অশেংবা মপাঙ্গল উৎলি। মখোয়না ঐখোয়গী গুনশিংগী থবকশিংগী শক্তম অমা উৎলি, অমতা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি য়াম্না মরুওই। গুজরাতকী বেহারাজিদা লৈবা চান্দানকি খুঙ্গংগী চৎনবী অঙকপনি। মফম অসিগী অহলশিং মখোয়গী য়ুমশিংদা চাক থোঙদে হায়বা তাবদা অদোম অঙকপা ফাওগনি। মসিগী মরমদি খুঙ্গং অসিগী মীয়ামগী ফজরবা চাকশঙ লৈবগীনি। খুঙ্গং শীনবা থুংবগী চাক খুনগী চাকশঙ অসিদা থোঙই অমসুং মীয়াম পুন্না ফমদুনা চাই।
মসিগী চৎনবী অসি হৌখিবা চহি ১৫ দগী চৎনদুনা লাক্লি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমা মশা ঙমদ্রবদি, তিফিন্দা চাক থিনবগী খুদোংচাবা পীরি, হায়বদি-য়ুমদা থিনবগী খুদোংচাবসু লৈরি। মীয়ামগী চাকশঙদা থোকপা চাক হরাওনা চাই। থবক অসিনা মীয়াম পুনহনবা খক নত্তনা; মসিনা ইমুং অমগী ৱাখল্লোনসু লৈহল্লে। ভারতকী ইমুংগী মরী অসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। মসি মালেম শীনবা থুংবগী লৈবাক কয়ানা য়াম্না ঙক্না য়েংনরি। লৈবাক কয়াদা, অসিগুম্বা ইমুং-মনুংগী মওংশিং অসি য়াম্না ইকায়খুম্নৈ। নুমিৎ খরগী মমাংদা, ঐগী ইনাও, য়ু.এ.ইগী রাষ্ট্রপতি, সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়ান ভারত্ত লাক্লম্লে। য়ু.এ.ইনা ২০২৬ অসি ইমুং-মনুংগী চহি হায়না থৌরম পাংথোক্লে হায়না মহাক্না পাউদমখি। মসিগী পান্দমদি লৈবাক অসিগী মীয়াম মরক্ত নুংশিন্না হিংমিন্নবা অমসুং খুন্নাইগী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দমনি- তশেংনা মসি থাগৎনিঙাই ওইরবা থবক অমনি।
মরুপশিং,
ইমুং-মনুংগী মপাঙ্গল অমসুং খুন্নাই পুনশিনবা মতমদা, খ্বাইদগী চাউবা শিংনবশিং ফাওবা ঐখোয়না মায়োক্নবা ঙমগনি। ঐ অনন্তনাগকী সৈখগুন্দ খুঙ্গংগী মরমদা তারে। মফম অদুদা দ্রগশিং, হিদাকমনা, চুরুদশিং অমসুং য়ুগা মরী লৈনবা অৱাবশিং হেনগৎলক্লে। মসি উবদা, মফম অদুগী মির জাফার জি অসুক্কী মতিক নিংবা কাইখি অমসুং অৱাবা অসি কোকহন্নবা মহাক্না ৱাশকখি। মহাক্না খুঙ্গং অসিগী মীওই খুদিংমক অমতা ওইনা পুনহনখি। মহাক্কী থবক অসিগী ফল ওইনা দুকানশিংদা হিদাকমনাগী পোৎথোকশিং য়োনবা লেপখি। থবক অসিনা মীয়ামদা দ্রগশিংগী অমাঙবশিংগী মরমদা খঙবা হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
মশাগী ওইজবা থিদনা চহি কয়া মীয়ামগী থবক তৌরক্লবা লুপ কয়া ঐখোয়গী লৈবাক্ত লৈরি। খুদম ওইনা, নোংচুপ বেঙ্গলগী ইষ্ট মেদিনিপুরগী ফরদপুরদা অসিগুম্বা লুপ অমা লৈরি। মসিগী মমিং ‘বিবেকানন্দা লোক সিক্ষ নিকেতন’ কৌই। লুপ অসিনা চহি ৪০ হেন্না অঙাংশিং অমসুং অহলশিং শেন্নবগী থবক তৌদুনা লাক্লি। গুরুকুলগী খুৎথাংদা লাইরিক তম্বীবা অমসুং ওজাশিং ত্রেনিং পীবগী মথক্ত, লুপ অসিনা খুন্নাইগী য়াইফনবা থবক কয়া পায়খৎখি। অসিগুম্বা মশাগী ওইজবা থিদনা থবক তৌবগী ৱাখল্লোন অসি লৈবাক মীয়াম মরক্ত মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
‘মন কি বাত্ত’, ঐখোয়না লু-নানবগী ৱাফমশিং পুখৎলি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মখোয়গী অকোয়বা লু-নান্নবা থম্নবগী মতাংদা ৱাখল তাবা উবদা ঐ চাউথোকচৈ। অন্ধ্র প্রদেসতা অসিগুম্বা অঙকপা থবক অমগী মতাংদা ঐ খঙলে।
অরুনাচল লৈবাক অসিদা অহানবা নুমিৎকী মঙাল ফংবা মফমনি। মফম অসিগী মীওইশিং অমনা অমদা “জয় হিন্দ” হায়না তরাম্না ওক্নৈ। ইতানগরদা, নহারোল কাংলুপ অমা মরুওইবা মফমশিং শেংদোক্নবা পুনখি। তোঙান তোঙানবা সহরশিংদা মীয়ামগী মফমশিং শেংদোক্নবা হায়রিবা নহারোলশিং অসিনা মখোয়গী পান্দম থমখি। মখা তারকপদা, মসিগী খোঙজং অসি ইতানগর, নাহরলাগুন, দোইমুখ, সেপ্পা, পালিন অমসুং পাসিঘাত্ত হৌদোকখি। নহারোলশিং অসিনা হৌজিক ফাওবদা কিলোগ্রাম লাখ ১১ হেনবগী অমোৎপা শেংদোকখ্রে। মরুপশিং খন্দুনা য়েংউ, নহারোলশিংনা পুন্দুনা অমোৎপা কিলোগ্রাম লাখ ১১ শেংদোকখ্রে।
মরুপশিং,
অতোপ্পা খুদমনা অসামনি। অসামগী নাগাউন্দা মফম অদুগী অরিবা লম্বীশিংগা মীয়ামগা অচেৎপা মরী লৈরি। মফম অদুগী মীওই খরনা মখোয়গী লম্বীশিং শেংদোক্নবা ৱারেপ লৌখি। তপ্ন তপ্না মীওই কয়া শরুক য়ারকখি। মতৌ অসুম্না, কাংবু অমা শেমদুনা লম্বীশিংগী অমোৎপশিং য়াম্না শেংদোকখি। অসিগুম্বা থবকশিং বেঙ্গালুরুদা পাংথোক্লি। বেঙ্গালুরুদা সোফাগী অমোৎপা অসি অচৌবা খুদোংচাদবা অমা ওইরে, মরম অদুনা মসিগী খুদোংচাদবা অসি কোকহন্নবা শীনফম খরগী মীওইশিং পুনখি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, সহর কয়াদা অমোৎপশিং অমুক হন্না শীজিন্নবা য়াবা পোৎলমশিংদা ওন্থোক্নবা কাংবুশিংনা থবক পায়খৎলে। চেন্নাইদা অসিগুম্বা কাংবু অমনা অফবা থবক পাংথোক্লে। অসিগুম্বা খুদমশিং অসিনা থবক খুদিংমক লু-নানবগা মরী লৈনবগী মরুওইবা অদু উৎলে। লনাই নত্ত্রগা কাংলুপ অমা ওইনা ঐখোয়না ঐখোয়গী লু-নানবগী থবকশিং ফগৎহনগদবনি… মসি খক্তদা ঐখোয়গী সহরশিং হেন্না ফজবা ঙমগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়না মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবগী মতাংদা ৱারি শানবা মতমদা, ঐখোয়না য়াম্না তোইনা অচৌবা থৌরাংশিং, অচৌবা খোঙজংশিং অমসুং অচৌবা লুপশিংগী খল্লি। অদুবু অহোংবা কয়া য়াম্না লাইবা লম্বী অমদগী হৌরকই। মীওই অমদগী, মফম অমদগী, খোঙথাং অমদগী অমসুং অপীকপা থবকশিংদগী অচৌবা অহোংবা পুরকপা ঙম্মী। নোংচুপ বেঙ্গলগী কোচ বিহারগী বেনোই দাসগী থবক, মসিগী খুদম অমনি। বেনোই দাস জিনা উ পাম্বী লিশিং কয়া থাখি। উ চারা লৈবা, থাবা অমসুং শেনবদা চঙবা শেনফমশিং মহাক্না পুথোকখি। দরকার ওইরকপা মতমদা, মহাক্না লৈকাইগী মীওইশিং, মহৈরোয়শিং অমসুং ম্যুনিসিপাল বোদিশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নখি। মহাক্কী থবকশিং অসিদগী লম্বী নাকলশিং অশং-অমান্না থনবা হেনগৎলক্লে।
মরুপশিং,
মধ্য প্রদেসকী পান্না জিলাগী জগদিস প্রসাদ অহিরৱার জিগী থবকসু য়াম্না থাগৎনিঙাইনি। মহাক উমংদা বিদ-গার্দ ওইনা থবক তৌখি। মতম অমদা, পেত্রোল মনুংদা, উমংদা হৌরিবা হিদাক কান্নবা পাম্বীশিংগী মতাংদা মওং-মরিল তানা ইশিনবা তৌদ্রি হায়বা মহাক খঙখি। মসিগী লৌশিং অসিগী তুংগী মীরোলশিংদা শীন্নরম্বা জগদিস জিনা পামখি। মরম অদুনা, মহাক্না হিদাক ওইনা শীজিন্নবা পাম্বীশিং মশক খঙদোকখি অমসুং ইশিনখি। মহাক্না হিদাক ওইনা শীজিন্নবা পাম্বী ১২৫ হেন্না মশক খঙদোকখি। মহাক্না ফোতোগ্রাফম অমসুং মখোয়গী মমিং, শীজিন্নফম অমসুং পাম্বী অমমমগী হৌফমশিং লৌশিনখি।
ফোরেষ্ট দিপার্তমেন্তনা ই-পাউ অদু খোমজিনখি অমসুং মদু লাইরিক অমা ওইনা ফোঙখি। লাইরিক অদুদা য়াওরিবা ই-পাউ অদু হৌজিক থিজিল্লোয়শিং, মহৈরোয়শিং অমসুং ফোরেষ্ট ওফিসিএলশিংদা য়াম্না কান্নরে।
মরুপশিং,
ঙসিদি মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবগী ৱাখল্লোন পাক-শন্না উবা ফংলে। মসিগী ৱাখল অসি পুক্নিংদা লৈবগা লোয়ননা, লৈবাক শীনবা থুংনা ‘এক পের মা কে নাম’ খোঙজং হৌদোক্লে। ঙসিদি মীওই করোর কয়া খোঙজং অসিদা শরুক য়ারে। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা উ পাম্বী করোর ২০০ হেন্না থাখ্রে। হৌজিক মীয়াম মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবগী মতাংদা হেন্না ৱাখল তারে অমসুং মওং অমা নত্ত্রগা মওং অমদা মতেং পাংবা পাম্লে হায়বা মসিনা উৎলে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
অতোপ্পা থবক অমগীদমক ঐনা অদোম ময়াম থাগৎনিংই। মরম অদুদি মিল্লেতশিংনি, হায়বদি লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মখা তানা শ্রী অন্ন পাম্নবা হেনগৎলকপা উবদা ঐ হরাওই। ঐখোয়না ২০২৩ অসি মিল্লেত ইয়ার হায়না লাউথোক্লবসু, ঙসি ফাওবা; চহি অহুমগী মতুংদা, লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা লৈরিবা পামজবা অমসুং থাজবা অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি।
মরুপশিং,
তামিল নাদুগী কল্লা-কুরিচি জিলাগী লৌমী নুপী কাংবু অমা ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরে। মফম অসিগী পেরিয়াপালায়ম মিল্লেত এফ.পি.সিদা লৌমী নুপী ৮০০ রোম থবক তৌরি। মিল্লেতশিং পাম্নবা হেনগৎপা উবদা, নুপীশিং অদুনা মিল্লেত শেম-শানবা য়ুনিত অমা লিংখৎলে। হৌজিক মখোয়না মিল্লেতশিংদগী শাবা পোৎথোকশিং কৈথেলদা য়োল্লে।
মরুপশিং,
রাজস্থানগী রামসারগী লৌমীশিংসু শ্রী অন্নগী অনৌবা পোৎথোকশিং পুথোক্লি। রামসার ওর্গনিক ফার্মর প্রদুসর কম্পেনিদা লৌমী ৯০০ হেন্না থবক তৌরি। লৌমীশিং অসিনা মরুওইনা মিল্লেত থাই। মফম অসিদা শেম-শাবা পিরেল মিল্লেত অদুদগী খুদক্ত চাবা য়ারবা লদুশিং শেমখি। লদুশিং অদু কৈথেলদা য়াম্না শীৎলি। মরুপশিং, হৌজিক লাইশঙ কয়াদা মখোয়গী প্রসাদ ওইনা মিল্লেতশিং শীজিন্নরে হায়বা খঙবদা ঐ হরাওই। থবক অসিগীদমক লাইশঙগী ফম্নাইবশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মিল্লেত শ্রী অন্ননা লৌমীশিং শেন্থোক হেনগৎহনবা খক নত্তনা মীয়ামগী হকশেলসু ফগৎহল্লে। মিল্লেতশিং য়াম্না মচি ওই অমসুং সুপরফুদ অমনি। ঐখোয়গী লৈবাক্ত, নিংথম থাদা অফবা চীঞ্জাক চাবা য়াম্না ফৈ হায়না খন্নৈ। মরম অদুনা, ঐখোয়না হায়রিবা মতম অসিদা শোইদনা শ্রী অন্ন চাগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
‘মন কি বাত’ তা, অঙকপা হিরম কয়া খন্ননবা ঐখোয় অমুক হন্না খুদোংচাবা ফংলে। ঐখোয়গী লৈবাক্কী মাইপাকপশিং খঙনবা অমসুং হরাওবা ফোঙদোক্নবা খুদোংচাবা অমা থৌরম অসিনা ঐখোয়দা পীরে। অতোপ্পা অসিগুম্বা থৌরম অমা ফেব্রুৱারিদা পাংথোক্লগনি। মথং থাদা ইন্দিয়া এ.আই ইম্পেক্ত সম্মিৎ পাংথোক্লগনি। মরুওইনা তেক্নোলোজগী হিরমগী অখঙ-অহৈশিং য়াওনা, মালেম শীনবা থুংবগী অখঙ-অহৈশিং মীফম অসিগীদমক ভারত্ত লাক্কনি। মীফম অসিদা এ.আইগী লমদা ভারতকী মাইপাকপশিং উৎকনি।
মসিদা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মথং থাগী মন কি বাত্ত ঐখোয়না ইন্দিয়া এ.আই ইম্পেক্ত সম্মিৎকী মতাংদা খন্নগনি। ঐখোয়না ইরৈচাশিংগী অতোপ্পা মাইপাকপা খরসু খন্নগনি। মতম অদু ফাওবা, হন্দক্কী মন কি বাত তাঙ্কক অসিদগী ঐনা অদোমগী বিদায় লৌজরে। হয়েং পাংথোক্কদৌরিবা গনতন্ত্র দিবস থৌরমগীদমক মীয়ামগী মফমদা ঐনা অমুক হন্না ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।