Ministry of Commerce & Industry
FACTSHEET
INDIA AND EUROPEAN UNION TRADE AGREEMENT
“MOTHER OF ALL DEALS” UNLOCKING OPPORTUNITIES
EMPOWERING INDIA@2047
27 JAN 2026 3:56PM by PIB Delhi
India and the European Union (EU) announced the conclusion of negotiations for a Free Trade Agreement (FTA), an important milestone in one of India’s most strategic economic partnerships. Designed as modern, rules-based trade partnership, the FTA responds to contemporary global challenges while enabling deeper market integration between the world’s 4th and 2nd largest economies.
With a combined market estimated at over INR 2091.6 Lakh Crore (USD 24 trillion), bringing unparalleled opportunities for the 2 billion people of India and the EU, the FTA unlocks significant potential for trade and innovation. The FTA delivers unprecedented market access for more than 99% of India’s export by trade value, while preserving policy space for sensitive sectors and reinforcing India’s developmental priorities.
Bilateral merchandise trade between India and the EU has demonstrated sustained growth, valued approximately at INR 11.5 Lakh Crore (USD 136.54 billion) in 2024-25, with India exporting roughly INR 6.4 Lakh Crore (USD 75.85 billion) to the EU. India-EU trade in services reached INR 7.2 Lakh Crore (USD 83.10 billion) in 2024.
Despite healthy and growing trade, there is a significant untapped potential considering the size of each other’s market and trade. The FTA provides an unparalleled pathway and holds immense promise for both, India and the EU, to emerge as each other’s major economic partners.
This FTA of strategic significance evolves India-EU relations from a traditional into a modern, multifaceted partnership, providing a stable and predictable environment for exporters, enabling Indian businesses including MSMEs to plan long-term investments, integrate into European value chains, and ensure consistent favourable market access amid global economic uncertainties.
Empowering Businesses and Securing Future through seamless Market Access
India Secures Strategic Access to European Markets
India has gained preferential access to the European markets across 97% of tariff lines, covering 99.5% of trade value, in particular:
• 70.4% tariff lines covering 90.7% of India’s exports will have immediate duty elimination for important labour-intensive sectors such as textiles, leather and footwear, tea, coffee, spices, sports goods, toys, gems and jewellery and certain marine products, amongst others;
• 20.3% tariff lines covering 2.9% of India’s exports will have zero duty access over 3 and 5 years for certain marine products, processed food items, arms and ammunition, amongst others;
• 6.1% tariff lines covering 6% of India’s exports will have preferential access by way of tariff reduction for certain poultry products, preserved vegetables, bakery products amongst others or through TRQs for cars, steel, certain shrimps/ prawns products, amongst others.
Key labour-intensive sectors (such as textiles, apparel, marine, leather, footwear, chemicals, plastics/rubber, sports goods, toys, gems, and jewellery), comprising more than INR 2.87 Lakh
Crore (USD 33 billion) of exports that are currently subjected to import duty between 4% to 26% in the EU and are crucial for employment generation, will enter zero duty from entry into force of the FTA and thus gain enhanced competitiveness in the EU market. These sectors are poised to benefit from tariff liberalisation and enhanced competitiveness, enabling deeper integration into global and European value chains and simultaneously creating job opportunities.
India’s offer to the European Union
Overall, India is offering 92.1% of its tariff lines which covers 97.5% of the EU exports, in particular:
• 49.6% of tariff lines will have immediate duty elimination;
• 39.5% of tariffs lines are subject to phased elimination over 5, 7, and 10 years’
• 3% of products are under phased tariff reductions and few products are subject to TRQs for Apples, Pears, Peaches, Kiwi Fruit.
Imports of EU’s high technology goods are expected to diversify India’s import sources, thereby reducing input costs for businesses, benefit consumers and will create opportunities for Indian businesses to integrate into global supply chains.
Driving Agricultural Growth and Farmer Livelihoods, with adequate Safeguards
The FTA is expected to have a significant positive impact on the Indian agricultural and processed food sector. Preferential Market Access for agricultural products like tea, coffee, spices, grapes, gherkins and cucumbers, dried onion, fresh vegetables and fruits as well as for processed food products will make them more competitive in the EU.
This market access will strengthen farmers’ realised incomes, reinforce rural livelihoods, and elevate the global competitiveness of Indian agricultural products.
India has prudently safeguarded sensitive sectors, including dairy, cereals, poultry, soymeal, certain fruits and vegetables, etc. balancing export growth with domestic priorities. The FTA positions Indian agriculture to capture higher value in European markets, drive sectoral prosperity, and reinforces long-term resilience through sustained livelihood and reliable income opportunities.
Product Specific Rules aligned with existing Supply Chains
The FTA ensures that the goods exported under it undergoes adequate processing or manufacturing for them to get the originating status and preferential access. The product specific rules (PSRs) are balanced and aligned with existing supply chains. These PSRs ensure that substantial processing in the Parties is undertaken while providing for adequate flexibility to source inputs from global value chains.
Further, the FTA will facilitate ease of doing business by reducing the time and associated cost of compliance for Indian exporters by allowing self-certification through a Statement on Origin. The PSRs chart an innovative course by considering needs of MSMEs by locking in quotas for shrimps & prawns, and downstream aluminum products which would enable MSMEs to source non-originating inputs. They also incentivise ‘Make in India’ by building in transition period for certain PSRs in the machinery and aerospace sector.
Services-the key growth driver of trade in future
Services being dominant and faster growing part of both economies will trade more in future. Certainty of market access, non-discriminatory treatment, focus on digitally delivered services, ease of mobility are expected to provide boost to services exports.
Under the FTA, broader and deeper commitments have been secured from the EU across 144 services subsectors, including IT/ITeS, professional services, education, and other business services. This covers a vast range of services sectors spectrum in which Indian service providers will get a stable and conducive regime in the EU market to supply their services. India’s competitive, high-tech services are expected to drive India’s exports while benefitting EU businesses and consumers.
India’s offer on 102 subsectors covers EU priorities such as professional, business, telecommunications, maritime, financial, and environmental services. This will offer EU businesses a predictable regime to bring investment and innovative services to India thereby enhancing their exports and providing best in class services to Indian businesses. This mutually beneficial framework is set to accelerate trade in services, unlock new opportunities for Indian professionals and businesses, and strengthen India’s presence in high-value global markets, fostering innovation, skills mobility, and knowledge-based economic growth.
Powering India’s Talent across Europe
The FTA establishes an assured regime for temporary entry and stay for professionals, including Business Visitors, Intra-Corporate Transferees, Contractual Service Suppliers, and Independent Professionals.
Through a comprehensive mobility framework, India strengthens its position as a global hub for talent. The framework eases movement of employees (and their spouses and dependents) of Indian Corporates established in the EU in all services sectors. For business entities aiming to provide services under a contract to EU clients, India can access 37 sub-sectors including IT, business, and professional services.
Independent professionals intending to provide services to EU clients get certainty in 17 sub-sectors for Independent Professionals, covering IT, R&D, and higher education, creating expanded opportunities for Indian professionals and knowledge-driven trade. India and EU have agreed on constructive framework to enable Social Security Agreements in 5 years with all the EU Member States and a continuing conducive framework for entry of India students to study and avail post study work visa.
Expanding Horizons for Indian Traditional Medicine
The FTA is expected to provide a boost to Indian traditional medicine services and practitioners. In the EU Member States where regulations do not exist, AYUSH practitioners will be able to provide their services using the professional qualifications they gain in India.
The FTA also provides future certainty and locks in the openness of the EU for establishment of AYUSH wellness centres and clinics in the EU Member States. The FTA also envisages greater exchange with the EU to facilitate trade in Indian Traditional Medicine services.
Innovate, Protect, Prosper: Elevating Intellectual Property
The FTA reinforces intellectual property protections provided under TRIPS relating to copyright, trademarks, designs, trade secrets, plant varieties, enforcement of IPRs, affirms Doha Declaration and recognises the importance of digital libraries, specifically the Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) project initiated by India. The IPR chapter provides for exchanging views and information on their respective laws and practices relating to the transfer of technology, including measures to facilitate information flows, business partnerships, etc.
Strengthening SPS and TBT Links for Safe, Standardised, Seamless trade
The FTA introduces enhanced cooperation on SPS and TBT matters. It will facilitate recognition of conformity assessment results, enabling equivalence on SPS measures on technical justification and localised responses to pest/ disease outbreaks. Through digitisation, information sharing, and adherence to international standards, the FTA reduces trade barriers, facilitates smoother market access, and strengthens regulatory predictability for exporters.
Sectoral gains under the India–EU FTA
Harvesting Growth beyond Farms: Preferential Access Fuels Agri Growth
India secures preferential market access for its agricultural exports, boosting competitiveness for processed foods, tea, coffee, spices, table grapes, gherkins and cucumbers, sheep and lamb meat, sweet corn, dried onion, and some other fruits and vegetable products.
This will strengthen rural incomes, women’s participation, and India’s position as a premium, trusted supplier in Europe.
Strategic safeguards for sensitive sectors like dairy, cereals, poultry, soymeal, certain fruits and vegetables, etc. ensure export growth while protecting domestic priorities.
Accelerating Exports through Engineering Excellence
With preferential market access for engineering goods presently facing tariffs as high as 22%, the FTA is expected to enhance India’s exports to the EU, which stood at approximately INR 1.44 Lakh Crore (USD 16.6 billion), and improve share in EU’s nearly INR 174.3 Lakh Crore (USD 2 trillion) engineering goods imports. The FTA is poised to empower MSME-led industrial hubs, catalysing industrial modernisation and global competitiveness.
Jobs and Growth: Labour-Intensive Industries Gain Competitiveness
Sectors like textiles, leather, footwear, marine, sports goods, toys, and gems and jewellery gain enhanced competitiveness through tariff elimination, supporting employment generation and EU market integration.
Stepping Up India’s Leather & Footwear exports in Europe
India’s world-acclaimed craftsmanship and MSME innovation in leather and footwear sector, supporting significant employment, is poised to unprecedented leap onto Europe’s stage.
Elimination of tariffs at entry into force of the FTA from up to 17% to zero across all tariff lines will help level the playing field for India’s exports to EU, valued at approximately INR 20.9 Thousand Crore (USD 2.4 billion) and improve share in EU’s nearly INR 8.71 Lakh Crore (USD 100 billion) leather and footwear imports. Regulatory alignment, simplified compliance, and support for design-led, sustainable products will enable a shift from low-margin production to value-added global leadership.
Marine Exports to get a Major Boost
Preferential access covering 100% of trade value, by reducing tariffs of up to 26% will unlock the EU marine market for imports (INR 4.67 Lakh Crore (USD 53.6 billion)). This enhanced market access is expected to significantly improve the competitiveness of India’s marine exports, while complementing and strengthening India’s export capacity in the marine sector, currently valued at INR 8,715 Crore (USD 1 billion) to the EU. The FTA will turbo-charge exports of shrimp, frozen fish, and value-added seafood exports, empowering coastal communities in Andhra Pradesh, Gujarat, Kerala, and beyond and India’s blue economy.
India’s Medical Instruments, Appliances, and vital Supplies
India’s medical Instruments, Appliances, and vital Supplies built on cutting-edge manufacturing, innovation, and skilled talent is set for a quantum leap in the EU. Tariffs of up to 6.7% eliminated across 99.1% of trade lines, enabling cost-competitive entry in European markets for lenses, spectacles, medical devices, measuring and testing instruments.
Promoting India’s Jewellery Export and creating enormous Job opportunities
The gems and jewellery sector, a blend of artistry, MSME entrepreneurship, and heritage craftsmanship, becomes more competitive in the EU market. From tariffs of up to 4% previously to gaining preferential access across 100% of trade value, India’s INR 23.5 thousand Crore (USD 2.7 Billion) jewellery exports become competitive through the FTA in INR 6.89 Lakh Crore (USD 79.2 billion) import market.
Threading Success: Textiles & Apparel high achievers
Gaining zero duty access in textiles and clothing, covering all tariff lines and reducing tariffs by up to 12%, would open up the EU’s INR 22.9 Lakh Crore (USD 263.5 billion) import market. Building on India’s current INR 3.19 Lakh Crore (USD 36.7 billion) in global textile and apparel exports, including INR 62.7 Thousand Crore (USD 7.2 billion) to the EU, such access would significantly expand opportunities, particularly in yarn, cotton yarn, cotton yarn, man-made fibre apparel, Ready-Made Garments, men’s and women’s clothing and home textiles. This would enable MSMEs to scale, generate employment, and reinforce India’s positioning as a reliable, sustainable, and high-value sourcing partner.
Plastics & Rubber exports to benefit extensively
India’s plastic and rubber industries will gain preferential access to the EU, a market with global imports valued at INR 27.67 Lakh Crore (USD 317.5 billion). With India’s current exports to the EU at INR 20.9 thousand Crore (USD 2.4 billion) and total global exports of INR 1.13 Lakh Crore (USD 13 billion), this access underscores substantial scope for growth. Enhanced access under FTA combined with India’s skilled manufacturing workforce and MSME-driven innovation, positions the country to increase employment, boost exports, and strengthen its global trade profile.
Chemicals: Expanding Exports, Generating Employment
FTA ensures zero duty on 97.5% of India’s chemical export basket by value, eliminating duties of up to 12.8% and boosting competitiveness across inorganic, organic, and agrochemicals. The FTA is expected to expand exports, strengthen MSME-led clusters and promote high-value, sustainable, and technologically advanced products, positioning India as a trusted supplier to EU’s nearly INR 43.57 Lakh Crore (USD 500 billion) chemical market for imports.
Unlocking opportunities in Mines and Minerals
Zero duty across 100% of tariff lines breaks cost barriers, ensuring India exports quality, reliable, and value-added minerals to the EU. The FTA unlocks opportunities to scale India’s presence in Europe’s high-value markets, while long-term, predictable access fuels partnerships with European manufacturers in steel, electronics, automotive, and renewable energy.
Significant Market Access for Home Décor, Wooden Crafts and Furniture
Lower duties of up to 10.5% provides enhanced access, boosting the competitiveness of Indian wooden, bamboo, and handcrafted furniture. The FTA supports growth in high-value, design-oriented segments and strengthens India’s role in global furniture supply chains.

ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତଥ୍ୟପତ୍ର
27 JAN 2026 3:56PM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା
• ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଆଣିବା ସହ ଭାରତକୁ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ସଶକ୍ତ କରିବ ‘ମଦର ଅଫ ଅଲ୍ ଡିଲ୍ସ’
ଏକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଫଟିଏ) ଲାଗି ବୁଝାମଣା ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହୋଇଥିବା ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ(ଇୟୁ) ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରଣନୈତିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି। ଏକ ଆଧୁନିକ, ନିୟମ-ଆଧାରିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସହଯୋଗିତା ଭାବେ ଡିଜାଇନ ହୋଇଥିବା ଏହି ଏଫଟିଏ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବୈଶ୍ବିକ ଆହ୍ବାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ସହ ବିଶ୍ବର ୨ୟ ଓ ୪ର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ବଜାର ସମନ୍ବୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ପ୍ରାୟ ୨୦୯୧.୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି (୨୪ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର)ମୂଲ୍ୟର ମିଳିତ ବଜାର ସହ ଏହି ଏଫଟିଏ ଭାରତ ଓ ଇୟୁର ପ୍ରାୟ ୨୦୦ କୋଟି ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଭୁତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ସମ୍ଭାବନା ଆଣିଦେବ ଓ ତା’ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନବୋନ୍ମେଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ଏଫଟିଏ ମୂଲ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଭାରତର ୯୯ ପ୍ରତିଶତ ରପ୍ତାନି ଲାଗି ବଜାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ସହିତ ସଂବେଦନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୀତିଗତ ସ୍ଥାନ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବ ଓ ଭାରତର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବ।
ଭାରତ ଓ ଇୟୁ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ବିପାକ୍ଷିକ ପଣ୍ୟଦ୍ରବ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବଜାୟ ରହିଆସିଛି, ଯାହାକି ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୧୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି (୧୩୬.୫୪ ବିଲିୟନ ଡଲାର)ରେ ପହଞ୍ଚିଥିବାବେଳେ ଇୟୁକୁ ଭାରତର ରପ୍ତାନି ୬.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି (୭୫.୮୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର)ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୨୦୨୪ରେ ଭାରତ-ଇୟୁ ସେବା ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ୭.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି (୮୩.୧୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର)ରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଏକ ବୃହତ୍ ଓ ବଢିଚାଲିଥିବା ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ସତ୍ତ୍ୱେ, ଦୁଇ ପକ୍ଷର ବଜାର ଓ ବାଣିଜ୍ୟର ଆକାର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ବିଶାଳ ମାତ୍ର ଅବ୍ୟବହୃତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ଏହି ଏଫଟିଏ ଏକ ଆସାଧାରଣ ପଥ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଭାରତ ଓ ଇୟୁ ପରସ୍ପରର ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗୀରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଅସୀମିତ ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ବ ଥିବା ଏହି ଏଫଟିଏ ଭାରତ-ଇୟୁ ସଂପର୍କକୁ ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ସଂପର୍କରୁ ଏକ ଆଧୁନିକ ବହୁମୁଖୀ ସହଭାଗିତାରେ ପରିଣତ କରିବ। ଏହା ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ସ୍ଥିର ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ବିଶେଷକରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାଙ୍କ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ପରିବେଶ ଯୋଜନା କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ୟୁରୋପୀୟ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସହ ସମନ୍ବିତ ହେବ ଓ ବୈଶ୍ବିକ ଅସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅନୁକୂଳ ବଜାର ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବ୍ୟବସାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଓ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବଜାର ସଂଯୋଗ ଦ୍ବାରା ଭବିଷ୍ୟତର ସୁରକ୍ଷା
ୟୁରୋପୀୟ ବଜାରକୁ ରଣନୈତିକ ପ୍ରବେଶ ହାସଲ କଲା ଭାରତ
ଭାରତ ୟୁରୋପୀୟ ବଜାର ୯୭ ପ୍ରତିଶତ ଟାରିଫ୍ ଲାଇନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବ, ଯାହାକି ମୂଲ୍ୟ ଅନୁସାରେ ୯୯.୫ ପ୍ରତିଶତ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ।
 ଭାରତର ରପ୍ତାନିର ୯୦.୭ ପ୍ରତିଶତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ୭୦.୪ ପ୍ରତିଶତ ଟାରିଫ୍ ଲାଇନ ଉପରେ ତୁରନ୍ତ ଶୁଳ୍କ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବ, ଯାହା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ପ୍ରମୁଖ ଶ୍ରମ-କେନ୍ଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେପରିକି ବୟନ, ଚମଡା ଏବଂ ଜୋତା, ଚା, କଫି, ମସଲା, କ୍ରୀଡା ସାମଗ୍ରୀ, ଖେଳଣା, ମଣି ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର ଏବଂ କିଛି ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ ଇତ୍ୟାଦି।
 ଭାରତର ରପ୍ତାନିର ୨.୯ ପ୍ରତିଶତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ୨୦.୩ ପ୍ରତିଶତ ଟାରିଫ୍ ଲାଇନ, କିଛି ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଗୋଳାବାରୁଦ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ତିନି ଏବଂ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶୂନ୍ୟ ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ ହେବ;
 ଭାରତର ରପ୍ତାନିର ୬ ପ୍ରତିଶତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ୬.୧ ପ୍ରତିଶତ ଟାରିଫ୍ ଲାଇନ, କିଛି କୁକୁଡ଼ା ଉତ୍ପାଦ, ସଂରକ୍ଷିତ ପନିପରିବା, ବେକରୀ ଉତ୍ପାଦ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ମାଧ୍ୟମରେ କିମ୍ବା କାର, ଇସ୍ପାତ, କିଛି ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି / ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ଉତ୍ପାଦ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ଟିଆରକ୍ୟୁ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାଥମିକତା ବଜାର ପ୍ରବେଶ ପାଇବ।
 ପ୍ରାୟ ୨.୮୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବା ୩୩ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ ଶ୍ରମ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ (ଯେପରିକି ବୟନଶିଳ୍ପ, ପୋଷାକ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଶିଳ୍ପ, ଚମଡା, ଜୋତା, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍/ରବର, କ୍ରୀଡା ସାମଗ୍ରୀ, ଖେଳଣା, ମଣି ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର) ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୬ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ ହେଉଛି, ଯାହାକି ଇୟୁରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଫଟିଏ) ବଳବତ୍ତର ହେବା ପରେ ରପ୍ତାନି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଶୂନ୍ୟ ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ ହେବ, ଯାହା ଫଳରେ ଇୟୁ ବଜାରରେ ସେଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଟାରିଫ୍ ଉଦାରୀକରଣ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାରୁ ଲାଭ ପାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହା ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସେମାନଙ୍କର ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତାବ
ସାମଗ୍ରୀକଭାବେ ଭାରତ ଇୟୁକୁ ନିଜର ରପ୍ତାନିର ୯୭.୫ ପ୍ରତିଶତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ନିଜର ୯୨.୧ ପ୍ରତିଶତ ଟାରିଫ ଲାଇନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ବିଶେଷକରି :
୪୯.୬ ପ୍ରତିଶତ ଟାରିଫ୍ ଲାଇନ ଉପରରୁ ତୁରନ୍ତ ଶୁଳ୍କ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବ;
ପାଞ୍ଚ, ସାତ ଏବଂ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୯.୫ ପ୍ରତିଶତ ଟାରିଫ୍ ଲାଇନକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବ।
ତିନି ପ୍ରତିଶତ ଉତ୍ପାଦ ଉପରୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରାଯିବ, ଏବଂ କିଛି ଉତ୍ପାଦ, ଯେପରିକି ସେଓ, ନାସପାତି, ପିଚ ଏବଂ କିୱି ଫଳ, ଟିଆରକ୍ୟୁ ବର୍ଗରେ ଆସିଥାଏ।
ଇୟୁରୁ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସାମଗ୍ରୀର ଆମଦାନୀ ଭାରତର ଆମଦାନୀ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ବିବିଧ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ କଞ୍ଚାମାଲ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ କୃଷି ବିକାଶ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଭାରତୀୟ କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଚା, କଫି, ମସଲା, ଅଙ୍ଗୁର, ଆଚାର ଏବଂ କାକୁଡି, ଶୁଖିଲା ପିଆଜ, ତାଜା ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଭଳି କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଇୟୁରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏହି ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଚାଷୀଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଭାରତ ଯତ୍ନର ସହିତ ଦୁଗ୍ଧ, ଶସ୍ୟ, କୁକୁଡ଼ା, ସୋୟାବିନ୍ ଖାଦ୍ୟ, କିଛି ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଭଳି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଛି, ଯଦ୍ବାରା ଘରୋଇ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ରପ୍ତାନି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଭାରତୀୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ୟୁରୋପୀୟ ବଜାରରେ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ହାସଲ କରିବା, ଆଞ୍ଚଳିକ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବିକା ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଆୟ ସୁଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବିଦ୍ୟମାନ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହିତ ସଙ୍ଗତ ଉତ୍ପାଦ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିୟମ
ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଫଟିଏ) ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ, ଏହା ଅଧୀନରେ ରପ୍ତାନି ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପତ୍ତି ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରବେଶ ଯୋଗ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କିମ୍ବା ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରିବ। ଉତ୍ପାଦ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିୟମ (ପିଏସଆର) ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ବିଦ୍ୟମାନ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ। ଏହି ଉତ୍ପାଦ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ, ଯେତେବେଳେ କି ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରୁ କଞ୍ଚାମାନ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନମନୀୟତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏଫଟିଏ ଅନୁପାଳନ ସମୟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରି ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ସହଜ କରିବ, କାରଣ ଏହା ଉତ୍ପତ୍ତି ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମ-ପ୍ରମାଣୀକରଣକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ପିଏସଆର (ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ନିୟାମକ) ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ଏବଂ ଆଲୁମିନିୟମ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ କୋଟା ସ୍ଥିର କରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ଉପାୟ ପ୍ରଶସ୍ତ କରେ। ଏହା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଅଣ-ଉତ୍ପତ୍ତି ଇନପୁଟ୍ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ସେମାନେ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଛି ଉତ୍ପାଦ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିୟମ ପାଇଁ ପରିବର୍ତ୍ତନକାଳୀନ ସମୟ ସ୍ଥାପନ କରି 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବେ।
ଭବିଷ୍ୟତରେ ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବାହକ ହେବ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର
ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଉଭୟ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପ୍ରମୁଖ ଓ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅଂଶ ହୋଇଥିବାବେଳେ ତାହାର ବାଣିଜ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ନିଶ୍ଚିତ ବଜାର ପ୍ରବେଶ, ଅଣ-ପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବହାର, ଡିଜିଟାଲ୍ ସେବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଏବଂ ଗତିବିଧିର ସହଜତା ଭଳି କାରଣଗୁଡ଼ିକ ସେବା ରପ୍ତାନିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଫଚିଏ) ଅଧୀନରେ, ଆଇଟି/ଆଇଟିଇଏସ, ପେସାଦାର ସେବା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ସେବା ସମେତ ୧୪୪ଟି ସେବା ଉପକ୍ଷେତ୍ରରେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଠାରୁ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଗଭୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସୁରକ୍ଷିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ପରିସର ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହା ଭାରତୀୟ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କୁ ଇୟୁ ବଜାରରେ ସେମାନଙ୍କର ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଭାରତର ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ, ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସେବା ଭାରତର ରପ୍ତାନିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଇୟୁ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଭାରତର ୧୦୨ଟି ଉପକ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଇୟୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଯେପରିକି ପେସାଦାର, ବ୍ୟବସାୟ, ଦୂରସଂଚାର, ସାମୁଦ୍ରିକ, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ସେବାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ଏହା ଇୟୁ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତରେ ନିବେଶ ଏବଂ ଅଭିନବ ସେବା ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଚିନ୍ତିତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ସେମାନଙ୍କର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଶ୍ରେଣୀର ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଢାଞ୍ଚା ସେବା ବାଣିଜ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ଭାରତୀୟ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିବ, ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟର ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହା ନବସୃଜନ, ଦକ୍ଷତା ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ-ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ୟୁରୋପରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭାର ପ୍ରେତ୍ସାହନ
ଏହି ଏଫଟିଏ ପେସାଦାର ବିଶେଷକରି ବ୍ୟବସାୟିକ ଭ୍ରମଣକାରୀ, ବଦଳି ହୋଇଥିବା କର୍ପୋରେଟ୍ କର୍ମଚାରୀ, ଠିକା ସେବା ଯୋଗାଣକାରୀ ଓ ମୁକ୍ତ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ଅସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରବେଶ ଓ ରହଣି ପାଇଁ ଏକ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଏକ ବ୍ୟାପକ ଗତିଶୀଳତା ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଭା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ନିଜର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ଏହି ଢାଞ୍ଚା ଇୟୁରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ (ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପତି/ପତ୍ନୀ ଏବଂ ନିର୍ଭରଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତି) ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଇୟୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଚୁକ୍ତି ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ, ଭାରତ ଆଇଟି, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ସେବା ସମେତ ୩୭ ଉପକ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ।
ଇୟୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଇଛୁକ ସ୍ୱାଧୀନ ପେସାଦାରମାନେ ଆଇଟି, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ସମେତ ୧୭ ଉପକ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଶ୍ଚିତତା ପାଇବେ। ଏହା ଭାରତୀୟ ପେସାଦାର ଏବଂ ଜ୍ଞାନ-ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବିସ୍ତାରିତ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଭାରତ ଏବଂ ଇୟୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ଇୟୁ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଭିସା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥିର ଅନୁକୂଳ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗଠନମୂଳକ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର
ଏହି ଏଫଟିଏ ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଓ ସେବା ଏବଂ ସେବାପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଯେଉଁ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସଦସ୍ୟ ଦେଶରେ ନିୟମାବଳୀ ଲାଗୁ ହୋଇନାହିଁ, ସେଠାରେ ଆୟୁଷ ଡାକ୍ତରମାନେ ଭାରତରେ ପ୍ରାପ୍ତ ନିଜର ପେସାଦାର ଯୋଗ୍ୟତା ଅନୁସାରେ ସେବା ଯୋଗାଇପାରିବେ।
ଏହି ଏଫଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତର ନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ଇୟୁ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଆୟୁଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ କ୍ଲିନିକ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଇୟୁର ମୁକ୍ତ ନୀତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଭାରତୀୟ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସେବାରେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରେତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଇୟୁ ସହିତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଆସେ।
ଉଦ୍ଭାବନ, ସୁରକ୍ଷା ଓ ସମୃଦ୍ଧି: ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପଦାର ଉନ୍ନତି
ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଫଟିଏ) କପିରାଇଟ୍, ଟ୍ରେଡମାର୍କ, ଡିଜାଇନ୍, ବାଣିଜ୍ୟ ଗୁପ୍ତ, ଉଦ୍ଭିଦ ପ୍ରକାର ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଜଡିତ ଟ୍ରିପ୍ସ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ। ଏହା ଦୋହା ଘୋଷଣାନାମାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରେ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଲାଇବ୍ରେରୀର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରେ, ବିଶେଷକରି ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଡିଜିଟାଲ ଲାଇବ୍ରେରୀ (ଟିକେଡିଏଲ) ପ୍ରକଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ। ଆଇପିଆର ଚାପ୍ଟର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହସ୍ତାନ୍ତର ସହିତ ଜଡିତ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆଇନ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ମତ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରେ। ଏଥିରେ ସୂଚନା ପ୍ରବାହ, ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ସୁରକ୍ଷିତ, ମାନକୀକରଣ ଏବଂ ନିର୍ବିଘ୍ନ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏସପିଏସ ଏବଂ ଟିବିଟି ଲିଙ୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ
ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଏସପିଏସ ଏବଂ ଟିବିଟି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଏହା ଅନୁକୂଳତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଫଳାଫଳଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସହଜ କରିବ ଏବଂ କୀଟ/ରୋଗ ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ପ୍ରତି ବୈଷୟିକ ଯଥାର୍ଥତା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏସପିଏସ ମାପଗୁଡ଼ିକରେ ସମାନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍, ସୂଚନା ବଣ୍ଟନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡର ପାଳନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ହ୍ରାସ କରେ, ସହଜ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିୟାମକ ପୂର୍ବାନୁମାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ।
ଭାରତ-ଇୟୁ ଏଫଟିଏ ଅଧୀନରେ କ୍ଷେତ୍ର ଅନୁସାରେ ଲାଭ
କୃଷି ଭିନ୍ନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା: ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରବେଶ କୃଷି ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ
ଭାରତ ଏହାର କୃଷି ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ବଜାର ପ୍ରବେଶ ପାଇବ। ଏହା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ, ଚା, କଫି, ମସଲା, ଅଙ୍ଗୁର, ସ୍ଥାନୀୟ କାକୁଡି ଏବଂ ଛୋଟ କାକୁଡି, ମେଣ୍ଢା ଏବଂ ମଟନ୍, ମିଠା ମକା, ଶୁଖିଲା ପିଆଜ, ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ଆୟ, ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ୟୁରୋପକୁ ଏକ ପ୍ରିମିୟମ୍, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଦୁଗ୍ଧ, ଶସ୍ୟ, କୁକୁଡ଼ା, ସୋୟାବିନ୍ ଖାଦ୍ୟ, କିଛି ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ଦ୍ବାରା ଘରୋଇ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହିତ ରପ୍ତାନି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ।
ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଉତ୍କର୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି
ଏବେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ଅଗ୍ରାଧିକାର ବଜାର ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ୨୨ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୁଳ୍କ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଫଟିଏ) ଦ୍ୱାରା ଇୟୁକୁ ଭାରତର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧.୪୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (୧୬.୬ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ହେବ, ଏବଂ ଇୟୁର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀରେ ଭାରତର ଅଂଶକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରିବ, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୭୪.୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି (୨ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର) ହେବ। ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ସୂକ୍ଷ୍ମ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଶିଳ୍ପ ଆଧୁନିକୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି: ଶ୍ରମ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକ୍ଷମ କରିବ
ବୟନ, ଚମଡା, ଜୋତା, ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ, କ୍ରୀଡ଼ା ସାମଗ୍ରୀ, ଖେଳଣା, ଏବଂ ମଣି ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଶୁଳ୍କ ଉଚ୍ଛେଦ ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତା ହାସଲ କରିବେ। ଏହା ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଇୟୁ ବଜାର ସମନ୍ୱୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ୟୁରୋପକୁ ଭାରତର ଚମଡା ଏବଂ ଜୋତା ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
ଚମଡା ଏବଂ ଜୋତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶଂସିତ କାରିଗରୀ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗର ନବସୃଜନକୁ ୟୁରୋପୀୟ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ ସୁବିଧା ମିଳିବ।
ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ସମସ୍ତ ଶୁଳ୍କ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଶୁଳ୍କକୁ ୧୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ଶୂନ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଇୟୁକୁ ଭାରତର ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଏକ ସମାନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୨୦.୯ ହଜାର କୋଟି ହେବ ଏବଂ ଇୟୁର ପ୍ରାୟ ୮.୭୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି (୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ଚମଡା ଏବଂ ଜୋତା ଆମଦାନୀରେ ଭାରତର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ନିୟାମକ ସମନ୍ୱୟ, ସରଳୀକୃତ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ, ସ୍ଥାୟୀ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ନିମ୍ନ-ମାର୍ଜିନ୍ ଉତ୍ପାଦନରୁ ମୂଲ୍ୟ-ଯୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ରପ୍ତାନିକୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
୨୬ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ମୂଲ୍ୟର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତକୁ କଭର କରୁଥିବା ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରବେଶ, ୪.୬୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (୫୩.୬ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ମୂଲ୍ୟର ଇୟୁର ସାମୁଦ୍ରିକ ଆମଦାନୀ ବଜାର ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ। ଏହି ଉନ୍ନତ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ରପ୍ତାନିର ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଏହା ଇୟୁକୁ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ରପ୍ତାନି ସମ୍ଭାବନାକୁ ପରିପୂରକ ଏବଂ ମଜବୁତ କରିବ, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ୮,୭୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା (୧ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ହେବ। ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି, ଫ୍ରୋଜେନ୍ ମାଛ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟର ରପ୍ତାନିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ, କେରଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଭାରତର ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ।
ଭାରତର ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ, ଉପକରଣ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନି
ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉତ୍ପାଦନ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭା ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଭାରତର ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ, ଉପକରଣ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଯୋଗାଣ ରପ୍ତାନିଗୁଡ଼ିକ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ୯୯.୧ ପ୍ରତିଶତ ବାଣିଜ୍ୟ ପଥରେ ୬.୭ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୁଳ୍କ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଲେନ୍ସ, ଚଷମା, ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ, ମାପ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ଉପକରଣ ପାଇଁ ୟୁରୋପୀୟ ବଜାରରେ ମୂଲ୍ୟ-ପ୍ରତିଯୋଗୀ ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି।
ପ୍ରତିଯୋଗିତାକ୍ଷମ ହେବ ଭାରତର ଅଳଙ୍କାର ରପ୍ତାନି
ନିଜର କାରିଗରୀ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଭାରତର ରତ୍ନପଥର ଓ ଜୁଏଲାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଏଫଟିଏ ଦ୍ବାରା ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବଜାରରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହୋଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ୪ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୁଳ୍କ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ଠାରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ବାଣିଜ୍ୟ ମୂଲ୍ୟର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଉପରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରବେଶ ପାଇବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତର ୨୩.୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା (୨.୭ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ମୂଲ୍ୟର ଅଳଙ୍କାର ରପ୍ତାନି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି (ଏଫଟିଏ) ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୬.୮୯ ଲକ୍ଷ କୋଟିର ଆମଦାନୀ ବଜାରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହୋଇଛି।
ବୟନ ଏବଂ ପୋଷାକ କ୍ଷେତ୍ର ଲାଗି ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା
ସମସ୍ତ ଶୁଳ୍କ ବର୍ଗରେ ଶୂନ୍ୟ-ଶୁଳ୍କ ପ୍ରବେଶ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ବୟନ ଓ ପୋଷାକ ଉପରେ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା, ଇୟୁର ପ୍ରାୟ ୨୨.୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଆମଦାନୀ ବଜାର ଖୋଲିବ। ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ବୟନ ଏବଂ ପୋଷାକ ରପ୍ତାନି ୩.୧୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି (୩୬.୭ ବିଲିୟନ ଡଲାର)କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଯେଉଁଥିରେ ଇୟୁକୁ ୬୨.୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା (୭.୨ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ରପ୍ତାନି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏପରି ପ୍ରବେଶ ସୁଯୋଗକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିବ। ବିଶେଷକରି କପା ସୂତା, ମାନବ ନିର୍ମିତ ଫାଇବର ପୋଷାକ, ପ୍ରସ୍ତୁତ ପୋଷାକ, ପୁରୁଷ ଓ ମହିଳା ପୋଷାକ ଏବଂ ଘରୋଇ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ବିସ୍ତାର ଲାଭ କରିବ। ଏହା ସୂକ୍ଷ୍ମ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏବଂ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଏବଂ ରବର ରପ୍ତାନି ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭବାନ ହେବ
ଭାରତର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଏବଂ ରବର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଇୟୁକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରବେଶ ପାଇବେ। ବିଶ୍ୱରେ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ଆମଦାନୀ ମୂଲ୍ୟ ୨୭.୬୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (୩୧୭.୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ହେବ। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘକୁ ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନ ରପ୍ତାନି ୨୦.୯ ହଜାର କୋଟି (୨.୪ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ଏବଂ ମୋଟ ବିଶ୍ୱ ରପ୍ତାନି ୧.୧୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି (୧୩ ବିଲିୟନ ଡଲାର) ରହିଛି। ଏହି ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ। ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅଧୀନରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରବେଶ, ଭାରତର ଦକ୍ଷ ଉତ୍ପାଦନ କର୍ମୀ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନବସୃଜନ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ, ଦେଶକୁ ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି, ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଏହାର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ରାସାୟନିକ ଶିଳ୍ପ: ରପ୍ତାନି ବିସ୍ତାର, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି
ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଫଟିଏ) ଭାରତର ୯୭.୫ ପ୍ରତିଶତ ରାସାୟନିକ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଶୂନ୍ୟ ଶୁଳ୍କ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଏହା ୧୨.୮ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୁଳ୍କ ହଟାଇଥାଏ ଏବଂ ଅଜୈବ, ଜୈବ ଏବଂ କୃଷି ରସାୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଏହି ଏଫଟିଏ ରପ୍ତାନିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଏମଏସଏମଇ-ନେତୃତ୍ବାଧୀନ କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଭାରତକୁ ଇୟୁର ପ୍ରାୟ ୪୩.୫୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି (୫୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର)ର ରାସାୟନିକ ଆମଦାନୀ ବଜାରର ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ।
ଖଣି ଏବଂ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗର ଉନ୍ମୋଚନ
୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଟାରିଫ ଲାଇନରେ ଶୂନ ଶୁଳ୍କ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବ, ଏହା ଭାରତରୁ ଇୟୁକୁ ଗୁଣାତ୍ମକ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ-ଯୁକ୍ତ ଖଣିଜ ରପ୍ତାନି ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ। ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ୟୁରୋପର ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟ ବଜାରରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯେତେବେଳେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରବେଶ ଇସ୍ପାତ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୟୁରୋପୀୟ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ସହିତ ସହଭାଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ଗୃହସାମଗ୍ରୀ, କାଠଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଫର୍ଣ୍ଣିଚର ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ସୁଯୋଗ
୧୦.୫ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମ ଶୁଳ୍କ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ଭାରତୀୟ କାଠ, ବାଉଁଶ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଫର୍ଣ୍ଣିଚରର ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହି ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟ, ଡିଜାଇନ୍-ଭିତ୍ତିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଫର୍ଣ୍ଣିଚର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।